標題: [本港新聞評論] 港版國安法|劉兆佳:建制派不代表是愛國者部分人缺家國情懷 ... [打印本頁]

作者: liongdanny    時間: 2020-8-11 07:23 PM     標題: 港版國安法|劉兆佳:建制派不代表是愛國者部分人缺家國情懷 ...

《港區國安法》自6月30日於香港實施後,多人因此被捕,美國財政部更表示制裁包括特首林鄭月娥在內11名中港官員,部分建制派未有出現在制裁名單,引起社會關注。全國港澳研究會副會長劉兆佳早前接受《觀察者網》訪問,劉兆佳認為建制派人士不一定是愛國者,當中部分人沒有家國情懷,願意跟中國共產黨合作的背後動機不是熱愛國家,而是因為利益。

全國港澳研究會副會長劉兆佳睇清了所謂[愛國愛港建制派」中的走狗,全國人代常委譚耀忠全家子女在澳洲,最近被人揭露的民建聯副主席周浩鼎妻兒在美國紐約,自己孤寡一人留港打著愛國愛港的旗號撈取政治資本。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/509589/港版國安法-劉兆佳-建制派不代表是愛國者-部分人缺家國情懷
作者: 一家團聚    時間: 2020-8-11 07:28 PM

引用:
原帖由 liongdanny 於 2020-8-11 07:23 PM 發表

《港區國安法》自6月30日於香港實施後,多人因此被捕,美國財政部更表示制裁包括特首林鄭月娥在內11名中港官員,部分建制派未有出現在制裁名單,引起社會關注。全國港澳研究會副會長劉兆佳早前接受《觀察者網》訪問,劉兆佳認為建制派人士不一定是愛國者,當中部分人沒有家國情懷,願意跟中國共產黨合作的背後動機不是熱愛國家,而是因為利益。

https://cdn.hk01.com/di/media/images ...
周浩鼎根本就係假愛國份子啦,老婆係紐約時報做,中國大陸好多料,就係周生放俾佢老婆再轉紐約時報
作者: 嘩眾取寵死宅男    時間: 2020-8-11 07:31 PM

建制派不代表是好東西,但犯民洗腦點火燒人就一定是壞東西
作者: team123456    時間: 2020-8-11 07:33 PM

建制點假都唔會叫人破壞先啦
作者: 魚仔曲其    時間: 2020-8-11 07:35 PM

孫中山愛唔愛國先?個人認為佢愛國。但佢好似允個日本女人,又長期系日本生活。。唔通又唔愛國?我覺得愛唔愛國只有自己知。以前好多華人系外國生活,但對家鄉發展好出力。
作者: 其他人了    時間: 2020-8-11 07:46 PM

引用:
原帖由 一家團聚 於 2020-8-11 07:28 PM 發表

周浩鼎根本就係假愛國份子啦,老婆係紐約時報做,中國大陸好多料,就係周生放俾佢老婆再轉紐約時報
係你呢d 傻仔先要分得咁仆街。
大是大非,愛國愛港,
其他就自由。
仲話要民主,批鬥死人,算乜叉自由民主。
作者: 世界充滿謊言    時間: 2020-8-11 07:47 PM

立法會議員一定要政治審查,直系親屬擁有外國籍,不能參選立法會議員.
作者: liongdanny    時間: 2020-8-11 08:08 PM

引用:
原帖由 一家團聚 於 2020-8-11 07:28 PM 發表

咁樣香港叫二五仔,內地叫二面派,係徹頭徹尾的賣國賊。林鄭和共產黨咁蠢俾周浩鼎混入革命隊伍中。
作者: o_0    時間: 2020-8-11 08:10 PM

我覺得講緊25田
作者: songsong17    時間: 2020-8-11 08:13 PM

引用:
原帖由 嘩眾取寵死宅男 於 2020-8-11 07:31 PM 發表

X2
作者: 豬木屍吃河童    時間: 2020-8-11 08:15 PM

引用:

那香港那幾萬尾國人和幾十萬陰國人咪唔愛尾國陰國??
作者: pompas    時間: 2020-8-11 08:15 PM

第一個諗起浩鼎,佢老婆有美國主子,好心一係分手或者叫佢辭職啦
作者: 理+誠    時間: 2020-8-11 08:34 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-8-11 07:35 PM 發表

孫中山愛唔愛國先?個人認為佢愛國。但佢好似允個日本女人,又長期系日本生活。。唔通又唔愛國?我覺得愛唔愛國只有自己知。以前好多華人系外國生活,但對家鄉發展好出力。 ...
以前中國窮,好多人為揾食,要出國打工、做生意;時間耐咗,落地生根,娶妻生子,事業又喺當地,唔易放棄。
但唔回國唔等於唔愛國,事實佢哋好多都好關心家鄉,亦對家鄉建設有好大貢獻。
作者: suzume    時間: 2020-8-11 08:34 PM

好老實
我都無乜愛國情懷

但我對美國所作所為好燃不滿
作者: 384    時間: 2020-8-11 08:43 PM

想問劉先生你愛唔愛國呢?😅
作者: peter925    時間: 2020-8-11 08:50 PM

引用:

可以有系統地控制美國收到有關中國的情報。
作者: ⬛️警    時間: 2020-8-11 11:11 PM

on99, 班9官唔係為左錢唔通真係愛國咩
作者: ifung5    時間: 2020-8-11 11:13 PM

依個老劉,我淨係知道你愛錢
作者: caihk    時間: 2020-8-11 11:18 PM

佳叔又講得好啱喎

建制入面有唔少假愛國
作者: 光棍man    時間: 2020-8-12 12:10 AM

唔愛國都好過叛國
作者: samsampigpig    時間: 2020-8-12 12:16 AM

政治...從來只講利益.
作者: 愛1c蛋    時間: 2020-8-12 12:18 AM

民主派也不是全都為民主甚至大部份都係為私利! 牠們很多比中共還要戀棧極權
引用:
原帖由 liongdanny 於 2020-8-11 07:23 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images ...

作者: 新手助人協會    時間: 2020-8-12 12:22 AM

睇得通透.. 一些人參與建制, 其實為咗分餅仔..
作者: 新手助人協會    時間: 2020-8-12 12:26 AM

引用:
原帖由 384 於 2020-8-11 08:43 PM 發表

想問劉先生你愛唔愛國呢?😅
亞爺看一個人是否愛國, 不是你的言論和表態...
而是你實質所做過的事情... 這裡的小粉紅大多不合格...
說盡好聽的說話... 但其實十分虛偽..

建制派同小粉紅學下咩叫雷鋒精神. 或者做到霍英冬咁... 先至好話自己愛國..

作者: 愛1c蛋    時間: 2020-8-12 12:29 AM

無乜特別只係各取所需, 呢類人反而容易合作同妥協
民主派好多都心存妒忌同仇恨反而難以合作, 真係為民主還好但好多都只有仇恨和破壞嘅心態就只會令社會不安和混亂
引用:
原帖由 新手助人協會 於 2020-8-12 12:22 AM 發表

睇得通透.. 一些人參與建制, 其實為咗分餅仔..

作者: falconV8    時間: 2020-8-12 12:44 AM

劉生講白D, 依家佢地人心惶惶, 田雞過河。 
作者: windren    時間: 2020-8-12 12:50 AM

尤其二五黨
作者: 67中國    時間: 2020-8-12 12:52 AM

建制狗從來都是口說愛國,身體卻很誠實
作者: 689倒轉又係689    時間: 2020-8-12 12:57 AM

佳叔咁講就最中肯
作者: Thomas87    時間: 2020-8-12 01:04 AM

唔喺嘛?同講建制派講祖國至上,金錢至上就大把

作者: csl225    時間: 2020-8-12 01:31 AM

田氏兄弟同部份豉油黨人咪係囉
作者: KWKF    時間: 2020-8-12 01:55 AM

引用:

當年 第一個買四合院人士「飛天朱」名言「愛國是一門生意」
作者: luckkong    時間: 2020-8-12 01:56 AM

引用:

最近被人揭露的民建聯副主席周浩鼎妻兒在美國紐約,自己孤寡一人留港打著愛國愛港的旗號撈取政治資本。
ON膠思維, 個人政治取向, 又關家人乜春事呢又?

即是說, 當老公說要愛國入黨的時候,
老婆子女因個人有自己的政治選擇的話,
咁按你呢套絕對政治級的思維想法下,
他們是否要因為國家, 而要離婚及與子女脫離關係,
這才是合格, 真真正正的愛國行為?

現在究竟是甚麼年代?
咸豐年代?文革年代?

嘔電!
作者: beegeejk    時間: 2020-8-12 02:00 AM

引用:
原帖由 windren 於 2020-8-12 00:50 發表

尤其二五黨
x2 部分假建制派
作者: upcupcupc    時間: 2020-8-12 02:23 AM

所以國民教育係必須
作者: 南宮老人    時間: 2020-8-12 02:23 AM

引用:
原帖由 嘩眾取寵死宅男 於 2020-8-11 07:31 PM 發表

點火燒人就一定是壞東西 <==正確, 所以要受法律制裁
咁黑警濫捕濫用暴力打示威者是好東西定壞東西呀?? 好東西嗎?? 所以唔使被拉? 壞東西點解咁耐都唔繩之於法呀??
作者: 崖上地獄    時間: 2020-8-12 02:31 AM

老瘤宜家先知,口號揾食啫
作者: 崖上地獄    時間: 2020-8-12 02:33 AM

引用:
原帖由 luckkong 於 2020-8-12 01:56 AM 發表

現在究竟是甚麼年代?
咸豐年代?文革年代?

...
梗係唔得啦,嚴人寛已,畜牲不如
作者: luckkong    時間: 2020-8-12 02:50 AM

引用:
原帖由 理+誠 於 2020-8-11 08:34 PM 發表

以前中國窮,好多人為揾食,要出國打工、做生意;時間耐咗,落地生根,娶妻生子,事業又喺當地,唔易放棄。
但唔回國唔等於唔愛國,事實佢哋好多都好關心家鄉,亦對家鄉建設有好大貢獻。 ...
地球有一半人識學你這樣想的話,
世界就已經可以少了一大半社會及政治問題的了,
所以要世界和平, 無咁簡單!

在高位的, 當中只需出現一兩只極端思想份子,
佢個腦只需想多了, 然後又再想埋一邊的話,
因權在他手, 勢在他口, 你已經可以死得!

任一世界的帝王官僚史實中, 實例多得很,
尤其中國歷代之中, 因此而死的忠臣,
多得實在很........

算把L啦都係!

作者: 香香一言堂    時間: 2020-8-12 02:55 AM

劉兆佳認為建制派人士不一定是愛國者,當中部分人沒有家國情懷,願意跟中國共產黨合作的背後動機不是熱愛國家,而是因為利益。

這話最真,捉內奸。
作者: bebebigbig    時間: 2020-8-12 03:13 AM

聼佳叔9up甘多年最岩聼今次~
作者: bebebigbig    時間: 2020-8-12 03:16 AM

大少奶點知喊包頂個老婆系紐時做系因為反送中期間經過荃灣港鐡連儂牆有人貼出黎~

應該系有人出賣喊包頂~

習大夏寶老豆~少奶仔出巡吾是浪得虛名架~
作者: 明日野性的老闆    時間: 2020-8-12 03:25 AM

任何人士只要提升social benefits 大量減少social costs 如何加強特區各方面實力
作者: 隨風的平淡人    時間: 2020-8-12 03:25 AM

唔好意思,01出品嘅野,信1成都死,誤導成分高。
作者: 刺客禁言    時間: 2020-8-12 03:31 AM

開名啦
唔係當你搞分化

作者: 明日野性的老闆    時間: 2020-8-12 03:32 AM

科技和社會進步大幅提升人類思考和複雜性
作者: caorenjie    時間: 2020-8-12 03:34 AM

引用:

信所谓建制爱国不是蠢就系坏
作者: 明日野性的老闆    時間: 2020-8-12 03:34 AM

其它生命都有其思想,連現在病毒都不斷變種
作者: caorenjie    時間: 2020-8-12 03:37 AM

引用:
原帖由 luckkong 於 2020-8-12 01:56 AM 發表

現在究竟是甚麼年代?
咸豐年代?文革年代?

...
香港人要抛弃所谓的颜色,什么黄蓝本来就系对社会的一种分化。
作者: caorenjie    時間: 2020-8-12 03:39 AM

引用:

内地有料会告诉他?
他无非能获得的是香港内部信息,中央更不会跟他说。

作者: hfceddie    時間: 2020-8-12 03:41 AM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-8-11 07:35 PM 發表

孫中山愛唔愛國先?個人認為佢愛國。但佢好似允個日本女人,又長期系日本生活。。唔通又唔愛國?我覺得愛唔愛國只有自己知。以前好多華人系外國生活,但對家鄉發展好出力。 ...
拎班柒頭同孫中山雙提並論? 你唔係呀嘛?

孫中山俾滿清通緝,捉到就冇命,你意思係佢喺日本生活唔啱,要返北京住至啱?

作者: 明日野性的老闆    時間: 2020-8-12 03:43 AM

古今中外,有些才俊天生是處理政務高手,得到後天良好培養。
作者: caorenjie    時間: 2020-8-12 03:46 AM

引用:

傻仔,没人要你必须爱国
国家只要求你做好自己本份,不做违法的事不做伤害国家的事就够了
中央说的爱国不是对你普通老百姓说的。
爱国爱港是对香港官员说的,不系对老百姓的要求
明白不?

作者: machin    時間: 2020-8-12 03:50 AM

多數建制都係 愛國建制係手段 目的係揾錢同妻兒移民 泛民個面又係為所謂民主自由? 都係打住旗號揾人科水同攞個議員每個月抖十幾萬~ 建制藍營個面除左周浩鼎外 你睇下咩李梓敬幾個月間無啦啦中間變極藍 為咩?當然唔係反省啦係覺得極藍先揾到食嘛 你再睇下泛民個面 over my dead body 咁你dead左未啊?叫人去dead咪叻囉 咪又係為左揾錢隨口up~
所以香港有依兩面啲根本唔係為香港 係為自己cap水的政棍 香港點會何來安定繁榮?中央係咪除左對付所謂的反對派 同時都要鏟除依附自己而不作為的寄生蟲呢?
作者: 明日純情的馬    時間: 2020-8-12 03:51 AM

引用:

有果直情嫁漢奸家族
幫袁弓夷生個漢奸B

圖片附件: NoYgGQRJl1Kq6bPyqcF8GG6l6oPwPeOuAtpzKALacyg.jpeg (2020-8-12 03:51 AM, 416.32 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 真中國人    時間: 2020-8-12 03:55 AM

引用:
原帖由 世界充滿謊言 於 2020-8-11 07:47 PM 發表

立法會議員一定要政治審查,直系親屬擁有外國籍,不能參選立法會議員.
向其它國家宣誓了效忠,怎麼可以再宣誓效忠基本法和國家?這些有雙重國籍的建制派和政府官員真是非常荒謬。做中國人不是你自己選擇,是你天生,但是入籍外國更是你個人選擇,你覺得我們是傻的嗎?一個中國人自己選擇向其它國家宣誓效忠然後回來又在立法會或者作問責班子宣誓,可惜現在連立法會主席都是這樣的一件垃圾。
就算是郭榮鏗這條黃絲,至少牠是加拿大出生有加籍的沒有主動宣誓效忠加拿大,而不是像這群掛羊頭賣狗肉的垃圾,自己主動選擇宣誓完效忠別國再回來騙人工。
作者: sawmoon7    時間: 2020-8-12 03:57 AM

引用:
原帖由 嘩眾取寵死宅男 於 2020-8-11 19:31 發表

所以香港好多牛鬼蛇神,田氏家族有樣睇
作者: caorenjie    時間: 2020-8-12 04:00 AM

引用:
原帖由 新手助人協會 於 2020-8-12 12:26 AM 發表

亞爺看一個人是否愛國, 不是你的言論和表態...
而是你實質所做過的事情... 這裡的小粉紅大多不合格...
說盡好聽的說話... 但其實十分虛偽..

建制派同小粉紅學下咩叫雷鋒精神. 或者做到霍英冬咁... 先至好話自己愛國.. ...
你是怎么定义小粉红??

作者: millenniums    時間: 2020-8-12 04:02 AM

香港人好多係香港連個“家”都無,都難。
一係“租屋”,一係住“劏房”,一係“家奴”。
沒有家,何來情呢!唉!
作者: caorenjie    時間: 2020-8-12 04:09 AM

引用:
原帖由 millenniums 於 2020-8-12 04:02 AM 發表

香港人好多係香港連個“家”都無,都難。
一係“租屋”,一係住“劏房”,一係“家奴”。
沒有家,何來情呢!唉!
香港人自己都不知道自己要什么,以为一人一票就会有房有车有老婆
连在帮剥削自己的人做打手都不知道,真是被人卖了还要对别人说声谢谢
别人说什么就信什么,自己都没房住还年年捐钱别人搞民主

作者: chimpanzee11    時間: 2020-8-12 04:15 AM

引用:
原帖由 世界充滿謊言 於 2020-8-11 07:47 PM 發表

'
香港政府冇鬼用。。
作者: caorenjie    時間: 2020-8-12 04:26 AM

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2020-8-12 03:51 AM 發表

有果直情嫁漢奸家族
幫袁弓夷生個漢奸B
袁弓夷这货挺有意思,自己儿媳在建制派
这老东西毫不避嫌,天天YouTube 上骂共产党
作者: 明日純情的馬    時間: 2020-8-12 04:38 AM

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-8-12 04:26 AM 發表

袁弓夷这货挺有意思,自己儿媳在建制派
这老东西毫不避嫌,天天YouTube 上骂共产党
生個孫冇屎忽,尿片錢省不小
作者: 明日純情的馬    時間: 2020-8-12 04:42 AM

引用:
原帖由 chimpanzee11 於 2020-8-12 04:15 AM 發表

'
香港政府冇鬼用。。
因為香港政府有好多鬼
作者: 返工會暈    時間: 2020-8-12 04:42 AM

愛國一定要留喺大陸
係傻曱甴先噏得出
你愛老婆都唔會未試過叫雞啦
作者: Pretty_Guy2    時間: 2020-8-12 04:49 AM

很多人的愛國主義其實係自私主義. 愛中國想中國強大要超越一切國家, 難道其他國家強大就不行嗎? 其他民族比自己強大不可以嗎? 很多人的愛國愛自己民族的主義是出於人本身自私的劣根性.
作者: ecman    時間: 2020-8-12 04:53 AM

引用:

孫中山先係最大漢奸,勾結日本及西方國家打中國
作者: Iamshameless    時間: 2020-8-12 05:12 AM

其實為利益合作又如何? 好似世上有大把女人都主要係因想過好d嘅生活結婚,但只要老公有為便肯安份持家,甚至慢慢有些感情,這總比你老婆話「我太愛你所以我要勾佬食洋腸奪你家產」可接受吧?
作者: nrcirc    時間: 2020-8-12 05:16 AM

引用:

Non sense, anyone above 18 years old are individual, one family could have two blues, one yellow or other way around, but this is how Americans train people to believe, sample Taiwan formal president Ma. and get a lot a noise against his two daughters as US citizens.
作者: chimpanzee11    時間: 2020-8-12 05:37 AM

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2020-8-12 04:42 AM 發表

因為香港政府有好多鬼
X2
唉,一次一次甘令人失望。
作者: lostboyz    時間: 2020-8-12 06:08 AM

與天鬥,與地鬥,與人鬥,其樂無窮。果然係死性不改!鬥完右派,依家開始鬥中間派嗱?你地D死蠢以為見到黃色就批鬥就代表自己忠心?遲早鬥到你㗎喇!沒有最左,只有更左。😆😆😆
作者: 殘廁變態的豬豬    時間: 2020-8-12 06:45 AM

引用:

X2
作者: goaheadman2300    時間: 2020-8-12 06:46 AM

引用:

嘩,,好重大發現喎
作者: 咩野樹    時間: 2020-8-12 06:53 AM

話明國家機密,建制派還是反對派有第一手資料,還是兩邊都無?
作者: lostboyz    時間: 2020-8-12 06:57 AM

引用:
原帖由 咩野樹 於 2020-8-12 06:53 AM 發表

話明國家機密,建制派還是反對派有第一手資料,還是兩邊都無?
建制派果D人? 官拜幾品啊? 想知國家機密。😂
作者: bestwin61    時間: 2020-8-12 07:09 AM

一定系
作者: 智慧果    時間: 2020-8-12 07:23 AM

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-8-12 03:46 AM 發表

傻仔,没人要你必须爱国
国家只要求你做好自己本份,不做违法的事不做伤害国家的事就够了
中央说的爱国不是对你普通老百姓说的。
爱国爱港是对香港官员说的,不系对老百姓的要求
明白不? ...
你說得對呀 中央說的愛國不是普通老百姓說的愛國
譬如愛國的普通老百姓說要調查吓中央官員貪腐就不是愛國了
普通老百姓倒是希望"國家"不做傷害"國家"的事的
把國家和自己混在一起說 好像反對者都是漢奸了
你倒說說普通老百姓對中央的監管在那?
作者: 大圍宝叔    時間: 2020-8-12 07:40 AM

個L個都係為錢!有啲為錢做漢奸!有幾多真係愛國愛港!
作者: lam1252    時間: 2020-8-12 07:45 AM

去外國讀書、定居,唔代表唔愛國
作者: caorenjie    時間: 2020-8-12 07:50 AM

引用:
原帖由 智慧果 於 2020-8-12 07:23 AM 發表

你倒說說普通老百姓對中央的監管在那? ...
呵呵,是谁党国不分我就和你好好探讨一下
是谁骂大陆人蝗虫?是谁张嘴闭嘴支那?
难道全大陆人都是共产党?是你们搞不清国家与党吧?
当然可以查中央官员贪腐,指责别人贪腐拿出证据……
不是你说贪腐就贪腐的还有阁下是否搞错一件事?认为你们是汉奸的不是中央喔,几乎内地人一致认为你们就是汉奸

作者: caorenjie    時間: 2020-8-12 07:54 AM

引用:
原帖由 智慧果 於 2020-8-12 07:23 AM 發表

谈监管前,我就想先问问你
您真的了解内地吗?
作者: 十二子    時間: 2020-8-12 07:56 AM

膠佳:愛黨可以同流合污,一齊貪。
作者: democrazyboy    時間: 2020-8-12 07:57 AM

秋謹黃興留學過日本,但為推翻滿清為革命為國犧牲就係愛國者,蔣介石也留日參加革命,後來獨裁親美不是愛國者,汪精衛留日參加革命 ,少年刺殺滿清官員,後來反蔣親日投日,結果做咗漢奸。
作者: caorenjie    時間: 2020-8-12 07:58 AM

引用:

您就歇歇吧,听你一连串自认为很有道理的话
在我内地人看来,只不过是笑话而已
我敢肯定你对内地甚至共产党停留在网络 新闻传媒
作者: starr    時間: 2020-8-12 08:03 AM

引用:

劉兆佳認為建制派人士不一定是愛國者 ...
代表人物

作者: starr    時間: 2020-8-12 08:05 AM

引用:
原帖由 o_0 於 2020-8-11 08:10 PM 發表

我覺得講緊25田
田氏兄弟根本係反中亂港
作者: hk_fletcher    時間: 2020-8-12 08:06 AM

又係呢件垃圾劉兆佳9up
作者: bobho    時間: 2020-8-12 08:07 AM

好過做黑暴黃絲
作者: caorenjie    時間: 2020-8-12 08:07 AM

引用:

最后问您一句,您知道内地人对你们所做所为是支持还是反对吗?
作者: rayrayccw    時間: 2020-8-12 08:13 AM

愛唔愛國不理,香港穩定先緊要
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-12 08:19 AM

引用:

孫賊勾結外國勢力顛覆中央朝廷
絶對係大漢奸
第1代HKU黑醫護
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-12 08:22 AM

引用:
原帖由 其他人了 於 2020-8-11 07:46 PM 發表

係你呢d 傻仔先要分得咁仆街。
大是大非,愛國愛港,
其他就自由。
仲話要民主,批鬥死人,算乜叉自由民主。
自由民主係1個政治制度
有人犯刑事罪行係個人行為
你反對批鬥死人就應該反對赤共
唔使扮嘢撈埋講
除非你其實係反對民主自由
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-12 08:23 AM

引用:
原帖由 liongdanny 於 2020-8-11 08:08 PM 發表

咁樣香港叫二五仔,內地叫二面派,係徹頭徹尾的賣國賊。林鄭和共產黨咁蠢俾周浩鼎混入革命隊伍中。
金仔捉到呢啲即啪
犬决操炮射上太空
作者: yourname    時間: 2020-8-12 08:26 AM

不愛國起碼不會賣國先
作者: ballking13    時間: 2020-8-12 08:28 AM

犯民不單只唔愛國

還賣國求榮
作者: nyckid28    時間: 2020-8-12 08:28 AM

引用:

建制邊個唔好?
作者: moon2004girl    時間: 2020-8-12 08:34 AM

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-8-12 08:07 AM 發表

最后问您一句,您知道内地人对你们所做所为是支持还是反对吗?
請內地也要明白,香港有大部份係唔想搞事,係被代表了,但有老有嫩照顧,怕了班瘋子。有國安法前,好多這樣既香港人是覺得絕望,覺得中央為了討好國際而不救香港。有了國安法,中央插手才看到希望。
作者: 幫你地改個名    時間: 2020-8-12 08:34 AM

國可以不愛黨不能不愛,國安法每條法例都是不能顛覆黨的管治,建制派不愛國可以理解
作者: .任展鑾.    時間: 2020-8-12 08:38 AM

引用:
原帖由 yourname 於 2020-8-12 08:26 AM 發表

不愛國起碼不會賣國先
你睇吓建制9賣咗幾多嘢先啦
泛民反而冇本錢賣任何嘢
作者: 郭肥包    時間: 2020-8-12 08:40 AM

有時候自己愛國,家人不愛國,亦不足為奇,但起碼不憎恨中國。