標題: [本港新聞評論] 五眼聯盟外長籲港府恢復DQ人士參選資格盡快舉行立會選舉 ... [打印本頁]

作者: ngcaddy    時間: 2020-8-10 03:18 AM     標題: 五眼聯盟外長籲港府恢復DQ人士參選資格盡快舉行立會選舉 ...

「五眼聯盟」外長周日(9日)發表聯合聲明關注香港政府處理立法會選舉的問題,美國國務卿蓬佩奧和英國、加拿大、澳洲及新西蘭的

五眼聯盟」外長周日(9日)發表聯合聲明關注香港政府處理立法會選舉的問題,美國國務卿蓬佩奧和英國、加拿大、澳洲及新西蘭的外長在聲明中指,港府早前取消12名民主派人士的立法會參選人資格(DQ)及延遲立法會選舉,影響民主進程及動搖香港的繁榮穩定,呼籲港府恢復被DQ人士的參選資格,並盡快舉行選舉。五國外長亦對北京在港實施《港區國安法》深表關注,認為是侵蝕港人的基本權利和自由。

美國早前已就香港政府押後立法會選舉表態,白宮上月31日譴責港府押後立法會選舉破壞香港賴以繁榮的民主進程及自由。蓬佩奧在本月1日稱,港府沒有合理原因將立法會選舉押後1年這麼久,並擔憂港人很大機會無法再投票給任何人或任何事;翌日又在社交網發文,譴責港府根據《港區國安法》拘捕4名學生及DQ民主派人士,認為北京繼續破壞承諾及剝奪香港自治。
美國要咩人當選,就咩人選?香港系中國,不是是美國

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200810/bkn-20200810000011744-0810_00822_001.html
作者: ax7ax    時間: 2020-8-10 03:22 AM

果啲雙重標準的外國廢人,理佢都晒氣
作者: 鄉土實言者    時間: 2020-8-10 03:28 AM

第一輪11個, 第二輪可能18個+4個......
老實講被老美制裁已經下半生玩完啦,(真係同條咸魚冇分別), 任何人/機構/組織等對制裁人士有往來交易等都係違規, 會被列入制裁名單內, 就算麥記賣漢堡包俾佢理論上都算違規, 世界上冇銀行會提供戶口/信用卡同各類服務, 冇任何一間機構會提供服務, 唔可以出國旅遊,探親,公幹, 連MPF, 保險單都會停止,更慘會連累直系親屬, 可以講你諗到咩嘢都做唔到,用唔到......
作者: gogoaway    時間: 2020-8-10 04:09 AM

引用:
原帖由 鄉土實言者 於 2020-8-10 03:28 AM 發表

老實講被老美制裁已經下半生玩完啦,(真係同條咸魚冇分別), 任何人/機構/組織等對制裁人士有往來交易等都係違規, 會被列入制裁名單內, 就算麥記賣漢堡包俾佢理論上都算違規, 世界上冇銀行會提供戶口/信用卡同各類服務, 冇任何一間機構會提供服務, 唔可以出國旅遊,探親,公幹, 連MPF, 保險單都會停止,更慘會連累直系親屬, 可以講你諗到咩嘢都做 ...
神經病
作者: 股票輸爆廠    時間: 2020-8-10 04:10 AM

DQ陸續有來😆
作者: lovetohea    時間: 2020-8-10 04:13 AM

預期佢地好快會成功爭取到超級加辣版國安法
作者: 明日純情的馬    時間: 2020-8-10 04:19 AM

引用:
原帖由 鄉土實言者 於 2020-8-10 03:28 AM 發表

老實講被老美制裁已經下半生玩完啦,(真係同條咸魚冇分別), 任何人/機構/組織等對制裁人士有往來交易等都係違規, 會被列入制裁名單內, 就算麥記賣漢堡包俾佢理論上都算違規, 世界上冇銀行會提供戶口/信用卡同各類服務, 冇任何一間機構會提供服務, 唔可以出國旅遊,探親,公幹, 連MPF, 保險單都會停止,更慘會連累直系親屬, 可以講你諗到咩嘢都做 ...
我只知黄之峰今生玩完
作者: belebala1234    時間: 2020-8-10 04:26 AM

引用:

我淨係知呢次既暴動己經玩能完姐,老尾制裁11個,我地就DQ12個
作者: 司恆從    時間: 2020-8-10 04:28 AM

關你五條屎眼柒事咩。
作者: jipyrbo    時間: 2020-8-10 04:34 AM

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-8-10 03:18 AM 發表

「五眼聯盟」外長周日(9日)發表聯合聲明關注香港政府處理立法會選舉的問題,美國國務卿蓬佩奧和英國、加拿大、澳洲及新西蘭的

?20200810015731

五眼聯盟」外長周日(9日)發表聯合聲明關注香港政府處理立法 ...
都制裁埋啦,屎眼聯盟仲有咩牌打香港?
作者: CC_CHAN256    時間: 2020-8-10 04:37 AM

咁樣佢地先可以將漢奸渗入立法會,搞亂香港呀嘛,你估唔知你地奸計呀?
作者: 莊仔    時間: 2020-8-10 04:51 AM

而家中美都反枱反成咁, 特朗普為選票甚至連自己聽日會又出咩招都唔知,中共點會咁笨仲聽美國支笛,反而仲可以比以前更無顧忌去實行國安法,以前就係怕干預香港事務會惹到美國有機會煽風點火, 而家美國都光明正大放火
台灣問題一樣,一直保持現狀唔處理就係唔想國際上有大動靜抗中反中, 我覺得好快特朗普就會推埋台灣出黎做武器挑中國機,希望11月3快D到,一個特朗普選舉攪到世界大混亂
作者: 威廉PO    時間: 2020-8-10 04:52 AM

5眼都傻的。一切等美國新總統,再說。拜登,暫時無係呢方面表態過;不過,早幾日佢就漏左口,上任會取消對中國的關稅。哈!
作者: skinbanana    時間: 2020-8-10 04:55 AM

共和黨都想侵侵快啲收皮唔俾佢延期選舉wo 過到十一月先再講啦
作者: andysan4    時間: 2020-8-10 05:12 AM

一個制裁怪
一個脫歐
袋鼠 = 廣州
紐西 = 汕頭

仲有邊隻屎眼直頭唔記得

外國開始冇乜人理佢地
作者: GoGoGo07    時間: 2020-8-10 05:13 AM

就算打到香港陸沉,條尾國癲狗和屎眼聯盟班契弟會為香港人好停手嗎?班犯民狗有狗糧食,但真香港人就成為炮灰。

二百幻+1人張開個屎眼睇清楚,自己比人利用咗做棋子,仲以為好型好正義,今次香港真係變咗亂世,就比你班走狗攪死。
作者: eclipseone    時間: 2020-8-10 05:20 AM

關五只屎眼乜嘢事?
作者: 令狐椒    時間: 2020-8-10 05:38 AM

咁就DQ多20個, 同你好好關係咩, 5屎眼.
作者: ET0804    時間: 2020-8-10 06:35 AM

干涉內政,又一铁證
作者: a94922905    時間: 2020-8-10 06:42 AM

打壓民主自由,全世界都唔會坐視不理。🤝
作者: mlz    時間: 2020-8-10 06:43 AM

既然係中國既香港內怕呢樣怕個樣
咪盡快離開香港
成日都係度講廢話
作者: 四川队全国第一    時間: 2020-8-10 06:44 AM

引用:

你这种想法如同觉得住豪宅无幸福住劏房才开心版本?
作者: mlz    時間: 2020-8-10 06:44 AM

引用:
原帖由 a94922905 於 2020-8-10 06:42 AM 發表

講尾國呀?
作者: bossini888    時間: 2020-8-10 06:48 AM

廢事理佢地,
根本關五隻屎眼𠃊事
作者: 宇宙熱情的香蕉    時間: 2020-8-10 06:50 AM

黄屍全部死全家
作者: 黑白的界線    時間: 2020-8-10 06:52 AM

日日睇住肥奧係道吠,真係得啖笑
作者: 商界長長主題    時間: 2020-8-10 06:53 AM

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-8-10 03:18 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200810/photo/bkn-20200810000011744-0810_00822_001_01b.jpg?20200810015731

五眼聯盟」外長周日(9日)發表聯合聲明關注香港政府處理立法 ...
五個屎眼👎👎👎
作者: 商界長長主題    時間: 2020-8-10 06:53 AM

引用:
原帖由 ax7ax 於 2020-8-10 03:22 AM 發表

非常認同👍👍💪💪💪💖💖💖
作者: degussa    時間: 2020-8-10 06:55 AM

五屎眼發咗癲,下次要求梁瓜傑做特首,否則就制裁街市阿嬸。
作者: beelzebub    時間: 2020-8-10 06:56 AM

垃圾黃絲咪L傻
作者: whbryan    時間: 2020-8-10 06:58 AM

引用:
原帖由 威廉PO 於 2020-8-10 04:52 AM 發表

5眼都傻的。一切等美國新總統,再說。拜登,暫時無係呢方面表態過;不過,早幾日佢就漏左口,上任會取消對中國的關稅。哈!
連緊任啦, 郵寄選票可以做假, 點票可以做假,美國人都怕吾做假會被制裁
作者: land12    時間: 2020-8-10 07:00 AM

作者: jerry884    時間: 2020-8-10 07:00 AM

中國內政
作者: hongkongbadboy    時間: 2020-8-10 07:04 AM

引用:

美國真係咁勁,點解唔一次過制裁晒,中國,俄羅斯,北韓,伊朗,菲律賓,法國,德國,歐盟,東盟,阿聯油,非洲,南美 加拿大。。。。火星,木星?
作者: 哈囉加加速水管    時間: 2020-8-10 07:04 AM

五眼即係單眼,耍盲雞,咩都睇唔到
作者: 揸波龍爪手    時間: 2020-8-10 07:05 AM

點解而家香港人痾篤尿都要經過美國佬把口
作者: 220    時間: 2020-8-10 07:05 AM

引用:
原帖由 ax7ax 於 2020-8-10 03:22 發表

你就用把口講,香港班官要諗自己在五眼內的資產,留心睇又有官員為私心跪下出來勸政府
作者: chinaboyboy    時間: 2020-8-10 07:05 AM

引用:

咁係咪要好驚架? 犯國安法, 可以一世係監倉到過, 唔驚D?
作者: Boomber123    時間: 2020-8-10 07:09 AM

引用:
原帖由 ax7ax 於 2020-8-10 03:22 AM 發表

x2
作者: ⬛️警    時間: 2020-8-10 07:10 AM

死淨把口,無力還生,垃圾高官,香港之恥
作者: 機械佬    時間: 2020-8-10 07:10 AM

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-8-10 05:12 AM 發表

一個制裁怪
一個脫歐
袋鼠 = 廣州
紐西 = 汕頭

仲有邊隻屎眼直頭唔記得

外國開始冇乜人理佢地
計埋大麻大,就湊夠五穴聯盟
作者: pqmboss    時間: 2020-8-10 07:11 AM

班狗越吠阿爺越強硬
作者: 股票輸爆廠    時間: 2020-8-10 07:12 AM

乜水嚟
作者: ho501501    時間: 2020-8-10 07:13 AM

啋佢都On鳩
作者: ho3218    時間: 2020-8-10 07:19 AM

引用:
原帖由 a94922905 於 2020-8-10 06:42 AM 發表

做外国狗,做外籍顺民都是狗。
作者: kapan609    時間: 2020-8-10 07:19 AM

引用:

美國選舉調查是否俄羅斯干預。
香港立法會選舉美國為何要干預。
嚟緊中國不干預美國選舉,香港亦會作出相應對美干預。
作者: qqnokia    時間: 2020-8-10 07:22 AM

引用:
原帖由 land12 於 2020-8-10 07:00 AM 發表

[按此打開]                                                 [隱藏]                                                                                                                                    ...
少咗反對派嘅"聲音" 唔覺得有乜壞處
香港回歸前 英國殖民百幾年 何尚有過"反對派聲音"?
全部都系港督一言堂 話曬事,米一樣系咁過咗來
作者: a94922905    時間: 2020-8-10 07:25 AM

引用:
原帖由 ho3218 於 2020-8-10 07:19 AM 發表

做外国狗,做外籍顺民都是狗。
做中共奴才嘅奴才,連狗都不如。對嗎?
作者: vampire912    時間: 2020-8-10 07:27 AM

引用:

美國國墓興唔係為美國做事咩?點解請返嚟日日理人哋國家嘅事嘅?請埋d咁嘅廢物。
作者: ho3218    時間: 2020-8-10 07:27 AM

引用:
原帖由 a94922905 於 2020-8-10 07:25 AM 發表

做中共奴才嘅奴才,連狗都不如。對嗎?
重生存在中国香港,的外籍狗重留在香港?
作者: 蝦蟆仔    時間: 2020-8-10 07:27 AM

引用:
原帖由 鄉土實言者 於 10-8-2020 03:28 AM 發表

係做尾蟈犬嗰的先會怕,我係廣州食麥當勞得唔得吖,仲有我係中人壽做MPF 又如何? 正低能傻西

作者: a94922905    時間: 2020-8-10 07:28 AM

引用:
原帖由 ho3218 於 2020-8-10 07:27 AM 發表

重生存在中国香港,的外籍狗重留在香港?
番大陸啦大陸閪
作者: 滴滴流彈    時間: 2020-8-10 07:29 AM

你美國想控制的棋子可以喺中國地方做議員。可不可以一樣俾中國安排一個人喺美國國會做議員呢?咁就公平公正公義民主自由都有齊晒
作者: ho3218    時間: 2020-8-10 07:29 AM

引用:
原帖由 a94922905 於 2020-8-10 07:28 AM 發表

番大陸啦大陸閪
大陸香港呀,番狗。
作者: 乳露君瞻    時間: 2020-8-10 07:31 AM

陸續有來,c眼聯盟反應越大就證明港府做得越正確。
作者: vampire912    時間: 2020-8-10 07:32 AM

引用:

但只能維持到11月囉,我驚到時睇到全球對華下跪會激到柒普同狼狽奥爆血管喎,下次電視見佢兩個座輪椅瀨屎瀨尿我驚會笑。
作者: 海邊強勁的香蕉    時間: 2020-8-10 07:32 AM

呢件番薯唔怕人笑個吓好嘢咼!!!😂😂😂😂😂😂😂😂😂
作者: yourname    時間: 2020-8-10 07:34 AM

我國內政關佢地鬼事
作者: yourname    時間: 2020-8-10 07:35 AM

引用:
原帖由 vampire912 於 2020-8-10 07:27 AM 發表

美國國墓興唔係為美國做事咩?點解請返嚟日日理人哋國家嘅事嘅?請埋d咁嘅廢物。
五眼盟日日理我地香港事 自己國都無咁重視
作者: 都没有    時間: 2020-8-10 07:36 AM

係唔係想影響香港選舉?
作者: pton99    時間: 2020-8-10 07:37 AM

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2020-8-10 04:19 AM 發表

我只知黄之峰今生玩完
唔同意啦,香港人追求的野都在手,有錢,有樓,有女,有知名度😏,佢真係醒的,咁鐘意打國際線,其實好適合做註美外交人員,不過可惜做左漢奸
作者: ballhorsedog    時間: 2020-8-10 07:40 AM

又係啲所謂民主國家干預其他國家既事,真係你唔煩人地都聽到煩🤣
作者: Video    時間: 2020-8-10 07:40 AM

Asshole Union 管理好自己先算啦,自己國內咁多美麗風景線
作者: keung1997    時間: 2020-8-10 07:40 AM

齊齊加速去美元化!美亡近矣!
作者: 非洲長頸鹿    時間: 2020-8-10 07:41 AM

香港特區政府早前決定推遲立法會選舉,並禁止民主派候選人參選。「五眼聯盟」內的英國、美國、加拿大、澳洲及新西蘭,發表外長聯合聲明,批評特區政府有關做法,破壞作為香港繁榮與穩定基石的民主進程,又呼籲特區政府容許早前被裁定參選提名無效的現任議員,尋求連任。

美國、英國、澳大利亞、加拿大和紐西蘭政府,發表外長聯合聲明,對香港政府決定推遲立法會選舉並禁止民主派候選人參選表示「嚴重關切」,指舉動破壞了對香港穩定與繁榮至關重要的民主進程。而對於美國財政部日前公佈,對本港及內地十一位官員實施制裁,港澳辦表示,有關制裁是美方一次歇斯底里式的發作,注定徒勞。

作者: songsong17    時間: 2020-8-10 07:41 AM

引用:
原帖由 pton99 於 2020-8-10 07:37 AM 發表

唔同意啦,香港人追求的野都在手,有錢,有樓,有女,有知名度😏,佢真係醒的,咁鐘意打國際線,其實好適合做註美外交人員,不過可惜做左漢奸 ...
坐多次監就唔係咁計...
作者: 農場深情的烈女    時間: 2020-8-10 07:41 AM

引用:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200810/photo/bkn-20200810000011744-0810_00822_001_01b.jpg?20200810015731

嘩!屌下你,香港係五屎眼殖民地??五屎眼係香港有乜閪貢獻,你地話哂事??
作者: vampire912    時間: 2020-8-10 07:42 AM

引用:
原帖由 黑白的界線 於 2020-8-10 06:52 AM 發表

日日睇住肥奧係道吠,真係得啖笑
棟篤笑演員,但樣唔討好。
作者: 齋睇唔買    時間: 2020-8-10 07:42 AM

洗唔洗由佢地直接指定邊個當選?
作者: tmchu007    時間: 2020-8-10 07:43 AM

引用:

低B仔洗自己腦就得🤣
最好老美話斷曬來往,咁就一流!
條肥佬脂肪腦諗野當然塞下塞下😁
作者: leslielo    時間: 2020-8-10 07:44 AM

引用:

唔好低能啦!點會冇銀行用?DQ官員就用中國銀行。你叫美國試下制裁中國銀行銀行啦!
作者: vampire912    時間: 2020-8-10 07:45 AM

引用:
原帖由 都没有 於 2020-8-10 07:36 AM 發表

係唔係想影響香港選舉?
遲d香港政府請個二級文員柒普狼狽奥兩兄弟都出聲干預。
作者: smalleagle    時間: 2020-8-10 07:47 AM

毋須回應呢班洋鬼妖半句
作者: lewark    時間: 2020-8-10 07:47 AM

引用:

要求中國讓他們的代言人繼續奪權?
作者: dhammika2    時間: 2020-8-10 07:48 AM

引用:

咁五隻屎眼要認錯先。
你唔認錯中國點可以原諒你。
作者: dhammika2    時間: 2020-8-10 07:49 AM

引用:

制裁埋我啦。。。。反正我連美國電影都唔睇。可樂都唔飲。
作者: 商界長長主題    時間: 2020-8-10 07:49 AM

引用:

昂九👎😡😡
作者: 東方忽然水樽    時間: 2020-8-10 07:49 AM

佢老尾,兩條肥佬日日出嚟九噏
作者: gakoduck    時間: 2020-8-10 07:51 AM

DQ人士勾結外國勢力?🤩
作者: dhammika2    時間: 2020-8-10 07:51 AM

引用:

麥記敢拒絕服務我就好囉。。。。我一定告佢。
作者: dhammika2    時間: 2020-8-10 07:51 AM

引用:
原帖由 gogoaway 於 2020-8-10 04:09 AM 發表

神經病
蝕能左史實。。。
作者: dhammika2    時間: 2020-8-10 07:52 AM

引用:
原帖由 belebala1234 於 2020-8-10 04:26 AM 發表

我淨係知呢次既暴動己經玩能完姐,老尾制裁11個,我地就DQ12個
再DQ多十二個重得。美國想香港泛民諸公點死?
作者: sam1682828    時間: 2020-8-10 07:53 AM

急咩呢?等捉曬啲漢奸走狗先慢慢搞都未遲
作者: 神名綾人    時間: 2020-8-10 07:53 AM

家陣冇人理你呀,五眼
作者: siuhung    時間: 2020-8-10 07:54 AM

好明顯係被 DQ 的參選人「勾結」五眼聯盟呢個外部勢力啦,港區國安法部門又有嘢做喇!
作者: palacemusic    時間: 2020-8-10 07:54 AM

真係好撚無聊,人哋國家嘅嘢,關你Q事?
作者: leejane    時間: 2020-8-10 07:55 AM

收L皮啦,屎眼外長
作者: Biging    時間: 2020-8-10 07:56 AM

一次過DQ咁多人,就算唔押後我都唔會去投票,香港已完
作者: Lucifa2013    時間: 2020-8-10 07:56 AM

引用:

網上散佈不實言論,引起公眾恐慌,危害地區甚至國家安全.
作者: Boomber123    時間: 2020-8-10 08:03 AM

狗主呼籲唔好DQ班狗奴才,證明港府冇做錯,呢班狗奴才可以永久DQ。
作者: mlz    時間: 2020-8-10 08:04 AM

雙重標準到令人嘩然!
作者: arhon009    時間: 2020-8-10 08:05 AM

DKLM, 屎眼聯盟收皮啦, 關你春事
作者: 另一個天堂    時間: 2020-8-10 08:07 AM

引用:

我都想被制裁,不過無本事
作者: bronze18man    時間: 2020-8-10 08:12 AM

引用:
原帖由 威廉PO 於 2020-8-10 04:52 AM 發表

晒氣啦!更本兩個國會都全力支持打壓我地中國人!
拜登講個大話就可以吸埋喲遊離票啫!
更本全世界都行緊納粹白種岐視主義!
你班反抗者唔靠攏中國大陸就只有等死!
作者: 宇宙可愛的小你    時間: 2020-8-10 08:12 AM

大佬講緊嘢
作者: 膠面鵬    時間: 2020-8-10 08:12 AM

白L痴!香港幾時變咗自治?
作者: 雨中花花榴槤    時間: 2020-8-10 08:16 AM

引用:

五眼又出口水炮轟炸中國香港,即係DQ犯暴人渣已完美擊中五眼禍港勢力嘅根源。証明呢班人渣已技窮,反中勢力已被瓦解。
作者: kmh623000    時間: 2020-8-10 08:20 AM

5眼做得越明,大陸咪執得越緊,做到咁揚班友係佢地d人,唔制裁都仲算風平浪靜,一出制裁今日就拉黎智英,以為靠嚇大陸就縮,大陸擺明就越嚇就越快出手

作者: sng850    時間: 2020-8-10 08:22 AM

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2020-8-10 04:37 AM 發表

咁樣佢地先可以將漢奸渗入立法會,搞亂香港呀嘛,你估唔知你地奸計呀?
大家看看呢幾年所發生的事情就知道一清二楚啦!
作者: laklf43    時間: 2020-8-10 08:25 AM

雙重標準就是美國政府,最後失敗特郎普政府。