標題: [本港新聞評論] 袁國勇列三大錯誤:檢測慢送院慢措施放鬆 - 20200809 - 港聞 ... [打印本頁]

作者: SandyBB1995_2    時間: 2020-8-9 08:11 AM     標題: 袁國勇列三大錯誤:檢測慢送院慢措施放鬆 - 20200809 - 港聞 ...

【明報專訊】本港7月起爆發第三波疫情,除了豁免檢疫漏洞,港大微生物學系講座教授袁國勇昨點出本港防控檢測慢、送院慢、防疫措施放鬆的三大錯誤。
1. 他說政府化驗一度要等兩三日才有報告是「很大的失誤」,
2. 有結果後亦要等多日才能送院致病毒在社區擴散,
3. 6月防疫措施鬆亦是另一問題。

袁教授似乎沒有提到,"必須追尋源頭"。是否講過唔算,自己做唔到當冇?

袁教授是否可以解釋下,平日做百多檢測可以一日完成,現在做幾千點解要三日?我估智障者都明白是檢測能力不足!点解袁教授不直接說明:香港医療系統沒有足夠抗疫能力呢?

袁教授是否怕被同路人指責?

新聞來源連結:

https://m.mingpao.com/pns/港聞/article/20200809/s00002/1596909713032/袁國勇列三大錯誤-檢測慢送院慢措施放鬆
作者: DoomHK    時間: 2020-8-9 08:17 AM

除了指手畫腳, 咪養幾隻倉鼠證明口罩可以預防病毒囉。
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29273262
作者: 遊鯤    時間: 2020-8-9 08:29 AM

檢測慢送院慢皆因醫護人手和設施不足
政府已請求中央幫忙,醫管局都要減少失誤
至於六月政府徇眾要求措施放鬆實為回應民意
對抗病毒預防感染要從個人做起
從別人身上找毛病毫無幫助
作者: ETENHK    時間: 2020-8-9 09:07 AM

慢係有原因,阿專家唔指責個原因,反而倒果為因
作者: goaheadman2300    時間: 2020-8-9 09:08 AM

又係專家
作者: hkrking    時間: 2020-8-9 09:09 AM

磚家,你唔係一路係政府個抗疫督導委員會入面㗎咩?好似局外人咁嘅,無恥!
作者: 瑪卡    時間: 2020-8-9 09:13 AM

呢條友陰陽怪氣,可唔可以改為問下盧寵茂教授?🙏🙏
作者: 煙花三月下    時間: 2020-8-9 09:17 AM

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-8-9 08:11 AM 發表

【明報專訊】本港7月起爆發第三波疫情,除了豁免檢疫漏洞,港大微生物學系講座教授袁國勇昨點出本港防控檢測慢、送院慢、防疫措施放鬆的三大錯誤。

袁教授似乎沒有提到,"必須追尋源頭"。是否講過唔算,自己做唔到當冇?

袁教授是否可以解釋下,平日做百多檢測可 ...
猿教獸即係話香港醫護人手唔夠,林太聽到未,快啲叫中央幫
作者: soilvvang    時間: 2020-8-9 09:23 AM

仲有
醫護無能低效
人手嚴重不足
自大自以為是

作者: soilvvang    時間: 2020-8-9 09:25 AM

猿磚家出來摑陳以誠,菜堅,馬仲儀這些私家自私黑醫幾巴
作者: chichunlo    時間: 2020-8-9 09:30 AM

檢測慢你就出聲話你果班醫護界既人、遣責佢地為左政治立場私利阻其他人幫手、政府放寬問題、你身為專家、係5月頭不停出黎係咁建議政府要放寬、你有政治目的就先放一邊、你錯判形勢係各大氣電波發放不能預知建意、你都難辭其咎!!!第3波引起、係外地感染帶返香港、你剩係識講封國內關、但外地回港毫無知覺、出左事重賴三賴四、你比人感覺真係冇乜專業資格咁囉、比人笑你係9up專家、猿生真係檢討下自己啦!!!
作者: judylam651    時間: 2020-8-9 09:41 AM

猿磚家又仆出來指指點點,不過今次有d唔同,係暗示班黑醫護唔好玩嘢,發下力做d嘢出來,先可截住大陸插手,而家做到連日低於雙位確診數咪有效囉..先前做到百幾二百確診咩過火咗囉...
作者: 鼠貓    時間: 2020-8-9 09:47 AM

引用:
原帖由 遊鯤 於 2020-8-9 08:29 AM 發表

檢測慢送院慢皆因醫護人手和設施不足
政府已請求中央幫忙,醫管局都要減少失誤
至於六月政府徇眾要求措施放鬆實為回應民意
對抗病毒預防感染要從個人做起
從別人身上找毛病毫無幫助 ...
現在中央派內地人幫手,佢唔高興發脾氣
如果中央派老美人幫手,佢就連鞋底都奶乾淨
作者: clogalaxy    時間: 2020-8-9 09:49 AM

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-8-9 08:11 AM 發表

玩L猿只是隻馬騮
作者: IdoUdo    時間: 2020-8-9 10:04 AM

要兩三日先得,咪即係人 不足囉,呢隻猿腳臃乜都廢噏一餐
作者: billy80    時間: 2020-8-9 10:14 AM

四.  炒你個仆街炒得慢!
作者: 689倒轉又係689    時間: 2020-8-9 10:17 AM

袁教授講得好有道理,支持佢
作者: pp49pp    時間: 2020-8-9 10:23 AM

無料又要指三道四,扮晒四條。
作者: johntt    時間: 2020-8-9 10:29 AM

袁大教頭香港公務員做嘢慢幾柏你唔係唔知牙
作者: 其他人了    時間: 2020-8-9 10:41 AM

街市爆到七彩先得閒去視察,
你有幾快呀?
作者: 烏鴉白色2017    時間: 2020-8-9 10:42 AM

玩撚猿磚家有無照下鏡? 有無睇返之前佢自己講嘅嘢?
引用:

作者: 烏鴉白色2017    時間: 2020-8-9 10:44 AM

係佢提出放寬架! 醫護話自己應付得來架! 你都同佢一樣失憶?
引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-8-9 10:17 AM 發表

作者: whitepig88    時間: 2020-8-9 11:26 AM

尾國勇快啲去美國幫手啦,500幾萬美國肺炎等緊你呀
作者: 33Chris    時間: 2020-8-9 11:28 AM

馬後炮邊個唔識
作者: 33Chris    時間: 2020-8-9 11:29 AM

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-8-9 10:17 AM 發表

公我贏字你輸,準確率100%

圖片附件: 1596943774752.jpg (2020-8-9 11:29 AM, 161.06 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: SandyBB1995_2    時間: 2020-8-9 11:33 AM

最勁蔡堅!明碼實價,私家医生做檢測,$5000做1個!
作者: caorenjie    時間: 2020-8-9 11:37 AM

猿教授左右横跳技能胜过叼盘胡锡进
作者: scottie_csp    時間: 2020-8-9 11:38 AM

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-8-9 11:33 AM 發表

最勁蔡堅!明碼實價,私家医生做檢測,$5000做1個!
咁又唔使咁貴,但都要成二千一次,但相比內地真係
作者: simonfdf    時間: 2020-8-9 01:14 PM

最錯就是專家亂講野
作者: 亂9咁ban人    時間: 2020-8-9 01:19 PM

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-8-9 09:13 AM 發表

呢條友陰陽怪氣,可唔可以改為問下盧寵茂教授?🙏🙏
盧醫生上左大陸幫手,袁醫畜呢啲冇料咪反下政府刷下存在感
作者: 亂9咁ban人    時間: 2020-8-9 01:22 PM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-8-9 10:44 AM 發表

係佢提出放寬架! 醫護話自己應付得來架! 你都同佢一樣失憶?
係,叫收緊搞禁堂食又係佢

圖片附件: 1596950606329.jpg (2020-8-9 01:23 PM, 225.11 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: RockMe    時間: 2020-8-9 01:22 PM

引用:
原帖由 billy80 於 2020-8-9 10:14 AM 發表

四.  炒你個仆街炒得慢!

主要原因

作者: cowisstarting    時間: 2020-8-9 01:29 PM

點解唔講疫情期間黃絲唔應該去初選,同埋醫管局內太多黃絲
作者: wow...    時間: 2020-8-9 01:34 PM

直接講處理疫情的人手床位不足啦
作者: wow...    時間: 2020-8-9 01:37 PM

快d去醫院開工啦,日日出黎講埋d癈話,咩貓呀老鼠呀
作者: billy80    時間: 2020-8-9 02:01 PM

引用:
原帖由 RockMe 於 2020-8-9 01:22 PM 發表

主要原因
個仆街實事唔識做,日日9up
作者: 瑪卡    時間: 2020-8-9 02:11 PM

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2020-8-9 01:19 PM 發表

依家科技發達视訊訪問啦,教授係上面有医院,有應付疫情經驗,上面個數據唔係吹出來啲🙏🙏
作者: 瑪卡    時間: 2020-8-9 02:14 PM

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2020-8-9 01:19 PM 發表

再唔係在港台開個頻道平台,揾高医生每星期定時跟 盧教授點評互動夠好啦,再睇件 陰陽怪 冇嘅都激到 嘔血😭😭
作者: man78912    時間: 2020-8-10 04:26 PM

袁教授應該直接指責陳肇始
作者: savehk2019    時間: 2020-8-10 04:28 PM

我只列舉一個錯誤 - 就係袁教授太多野講,一時一樣,令人無所適從
作者: 59804774    時間: 2020-8-10 05:13 PM

作者: vanga    時間: 2020-8-10 05:16 PM

引用:
原帖由 hkrking 於 2020-8-9 09:09 AM 發表

磚家,你唔係一路係政府個抗疫督導委員會入面㗎咩?好似局外人咁嘅,無恥!
CORRECT
作者: andysan4    時間: 2020-8-10 05:23 PM

引用:

圖片附件: 1597051393450.jpg (2020-8-10 05:23 PM, 199.78 KB) / 該附件被下載次數 6

圖片附件: 1597051393503.jpg (2020-8-10 05:23 PM, 161.86 KB) / 該附件被下載次數 4