標題: 香港真係中國不可劃分的領土嗎? [打印本頁]

作者: 海闊天空^_^煜仔     時間: 2020-8-6 12:26

真心求教,既然香港係中國的領土,點解香港岀口到中國要俾關稅?但求明白,不喜勿插
作者: 我是中國香港人     時間: 2020-8-6 12:48

引用:
原帖由 海闊天空^_^煜仔 於 2020-8-6 12:26 PM 發表
真心求教,既然香港係中國的領土,點解香港岀口到中國要俾關稅?但求明白,不喜勿插
因為香港在世貿是一個獨立關稅區,所以同中國係唔同稅區,稅率唔同,岀口到中國唔俾關稅,個個港人賺大錢?
你見咁多人走水貨就知啦!
作者: 我是中國香港人     時間: 2020-8-6 12:50

類似問題周庭都問過出口。
https://www.youtube.com/watch?v=sXGuthZeHoM
作者: ntworks     時間: 2020-8-6 17:53

引用:
原帖由 海闊天空^_^煜仔 於 2020-8-6 12:26 PM 發表
你好似唔知一國兩制嘅意義。
作者: starr     時間: 2020-8-6 17:59

引用:
CEPA新協議:港貨進口內地明年起關稅全免- 香港經濟日報 ...
2019年1月1日起,透過優化原產地規則的安排,原產香港的貨物進口內地將全面享受零關稅。
作者: 海闊天空^_^煜仔     時間: 2020-8-6 18:07

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-6 05:59 PM 發表

CEPA新協議:港貨進口內地明年起關稅全免- 香港經濟日報 ...
2019年1月1日起,透過優化原產地規則的安排,原產香港的貨物進口內地將全面享受零關稅。 ...
咁樣,香港進口中國汽車要俾關稅嗎?
作者: starr     時間: 2020-8-6 18:08

引用:
原帖由 海闊天空^_^煜仔 於 2020-8-6 06:07 PM 發表
香港長期作為自由港,除煙酒特定商品外一律對全球免關稅。
作者: 瑪卡     時間: 2020-8-6 18:08

引用:
原帖由 我是中國香港人 於 2020-8-6 12:50 PM 發表
類似問題周庭都問過出口。
https://www.youtube.com/watch?v=sXGuthZeHoM
點解要葉太跟條豬西比,搞到葉太低晒🤔🤔
作者: 帶刺的橄欖枝     時間: 2020-8-6 18:12

引用:
原帖由 海闊天空^_^煜仔 於 2020-8-6 12:26 發表
行政區劃分不是獨例,衆多國家也有不同方式的行政區域。
作者: 我是中國香港人     時間: 2020-8-6 18:15

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-8-6 06:08 PM 發表

葉太一句KO個傻女,主要比大家睇YC幾有腦
作者: 我是中國香港人     時間: 2020-8-6 18:16

引用:
原帖由 海闊天空^_^煜仔 於 2020-8-6 06:07 PM 發表

睇完廣告,想買架恆馳?
作者: 瑪卡     時間: 2020-8-6 18:17

引用:
原帖由 我是中國香港人 於 2020-8-6 06:15 PM 發表

YC基本上係腦殘,除了站在前台的(為錢)🤔🤔
作者: 我是中國香港人     時間: 2020-8-6 18:39

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-8-6 06:17 PM 發表

YC基本上係腦殘,除了站在前台的(為錢)🤔🤔
你講呢種散工王:天水圍一名九十後前晚(1日)手戴價值一百六十萬元瑞士名表被劫
重點:數月前購入
作者: 我是中國香港人     時間: 2020-8-6 18:41

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-8-6 06:08 PM 發表

其實我好支持葉太做特首,夠硬又有料,好過現在個位講大和解,兩面不是人。
作者: nigel212

作者: banjo.     時間: 2020-8-6 19:45

係。
作者: 半空熱情的腰部     時間: 2020-8-6 19:58

引用:

裝睡的永遠都唔會醒,講完又有另外的疑問,話比你聽香港係中國的地方如果你想分裂可能國安法幫到你
作者: 大橋上一人     時間: 2020-8-6 20:05

引用:
原帖由 我是中國香港人 於 2020-8-6 06:39 PM 發表

你講呢種散工王:天水圍一名九十後前晚(1日)手戴價值一百六十萬元瑞士名表被劫
賊贓,我估幾皮嘢就可以買到,這種錶根本冇其他路數可以出貨,有晒機身編號,而且限量版,邊個肯接貨 ?
作者: 大橋上一人     時間: 2020-8-6 20:12

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-8-6 07:58 PM 發表

裝睡的永遠都唔會醒,講完又有另外的疑問,話比你聽香港係中國的地方如果你想分裂可能國安法幫到你
都唔係嘅, 200萬人組成臭港曱命軍,尾國契爺提供坦克丶戰機丶導彈,或者有希望成功建國。
作者: 瑪卡     時間: 2020-8-6 20:37

引用:
原帖由 我是中國香港人 於 2020-8-6 06:39 PM 發表

黑暴中的 霞姐🤔🤔
作者: 瑪卡     時間: 2020-8-6 20:39

引用:
原帖由 我是中國香港人 於 2020-8-6 06:41 PM 發表

其實我好支持葉太做特首,夠硬又有料,好過現在個位講大和解,兩面不是人。
唉。。。。唔知點解啊爺唔要佢🤔🤔
作者: 黃家駒歌迷     時間: 2020-8-6 21:45

香港錦鬼細 
烏老木齊市都大過香港 
大陸人吾得閒理香港 
作者: kw_lam     時間: 2020-8-6 22:58

憲法及《基本法》全文  
第二章: 中央和香港特別行政區的關係
第十二條
香港特別行政區是中華人民共和國的一個享有高度自治權的地方行政區域,直轄於中央人民政府。

https://www.basiclaw.gov.hk/pda/tc/basiclawtext/chapter_2.html
作者: Hung196108     時間: 2020-8-7 04:59

引用:
原帖由 我是中國香港人 於 2020-8-6 06:15 PM 發表

有腦就唔會自己申請DQ啦!
作者: Hung196108     時間: 2020-8-7 05:27

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-8-6 08:12 PM 發表

都唔係嘅, 200萬人組成臭港曱命軍,尾國契爺提供坦克丶戰機丶導彈,或者有希望成功建國。
坦克丶戰機丶導彈,無受過全套訓練,送俾你都唔識用!
不如尾國提供每人:
一套M82A3連10枝後備槍管,3000發子彈,夜視瞄準器
一套M4連M26,連10枝後備槍管,3000發M4,3000發M26用的子彈,激光瞄準器,夜視瞄準器
一套GLOCK G39,連20枝後備槍管,6000發子彈,激光瞄準器
一部Macbeth/Bentley/Rolls Royce防彈加強版。
衛星電話連無限通話費。
咁重實際。
作者: denniscwip     時間: 2020-8-7 13:40

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-8-6 08:12 PM 發表

挑!呢班人畀幾警察打幾棍都攬住來喊,佢地畀人打就叫警察「救」佢地,無鬼用。
作者: 伍皓昌     時間: 2020-8-7 14:36

引用:

原文是"原產香港的貨物進口內地將全面享受零關稅"
香港有"原產香港"的汽車嗎?
另外話你知, 汽車進口在香港售賣, 一樣要徵稅, 叫"首次登記稅", 私家車稅率由40%起, 按車價遞進至100%
作者: Chris.yukman     時間: 2020-8-7 14:44

真心香港有乜本土生産嘅嘢可賣去國內?
作者: 伍皓昌     時間: 2020-8-7 14:45

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2020-8-7 02:44 PM 發表
真心香港有乜本土生産嘅嘢可賣去國內?
有, 活絡油囉, 國內好受歡迎架
作者: laisi2     時間: 2020-8-7 20:06

甘樣齊齊請願撤銷一國兩制改為中國直轄市咪唔洗打關稅囉
作者: 神經箭     時間: 2020-8-7 21:09

引用:
原帖由 海闊天空^_^煜仔 於 2020-8-6 12:26 發表
香港有乜嘢出口返大陆?小郵包?

顏色革命就有。