標題: [本港新聞評論] 年逾半百前路茫茫 「抗爭代價就是受苦」 - 20200805 - 港聞 [打印本頁]

作者: pugbb    時間: 2020-8-5 05:41 AM     標題: 年逾半百前路茫茫 「抗爭代價就是受苦」 - 20200805 - 港聞

【明報專訊】五十而知天命,今年剛逾半百的邵家臻卻對前路感到迷惘,「我其實無路行」。曾參與佔中、後被判監坐牢的他,喪失了下屆立法會選舉資格、浸大教席。他直言,自己並非無悔,「但抗爭要學識付代價,那代價就是受苦」。

【明報專訊】五十而知天命,今年剛逾半百的邵家臻卻對前路感到迷惘,「我其實無路行」。曾參與佔中、後被判監坐牢的他,喪失了下屆立法會選舉資格、浸大教席。他直言,自己並非無悔,「但抗爭要學識付代價,那代價就是受苦」。
坐牢失教席被DQ 「我其實無路行」
因為佔中,他或將成別人眼中的「雙失Young Old(初老)」。過往30多年日子,他大部分時間花在最熱愛的教學工作,其間寫過30多本書。因為「邵家臻」三字,近來本應面世的作品於印刷當天被叫停。他沒想過,「佔中的代價竟是把我從30多年來的舒適圈趕走」。他細數起自己不懂的事,駕車、攝影、踩單車……他想了良久,仍未知前路,只言10月卸下議員身分後,會休息半年,再作打算。
訪問之時,特首林鄭月娥還未公布取消立法會選舉,及有可能出現一年的臨時議會安排。
在囚見母淚流 並非無悔
回想當年佔中有不少人參與,亦有不少人離場。他笑言當年自己也是「花生友」,「佔中前都無睇過Benny(戴耀廷)寫的文,咁悶!」怎料卻成為「佔中十死士」中自首、被判囚的花生友。問到曾否有一刻後悔,他遲疑良久,「一刻有的,其實好多刻𠻹」。身為議員,穿著囚衣坐於又熱又侷促的監獄飯堂,看電視上風光亮麗的議員在議會侃侃而談,而自己原是他們一分子;作為社工,畢業至今大學同學都已迎來「收成期」,擁有或不止一處私人物業,而自己則只是租樓住;作為兒子,他在囚期間心臟病發,坐在輪椅上仍要扣着手銬,母親前來探訪,而自己只可看着母親淚流不止,都是曾叫他後悔的剎那,「別人不問,自己都會問,我在做什麼呢?
他認為,代價「真的好大好大」,但抗爭須學懂付上代價,「如抗爭毋須付代價,是福氣。現在才是真章,以後抗爭必然會受苦……誰為香港受苦,誰就是香港的主人」。

邵家臻:看電視上風光亮麗的議員在議會侃侃而談...議員名正言順荀工...
邵家臻:自己則只是租樓住...投資2層樓的劉小麗賣樓勁賺435萬...只怪自己唔識理財...
邵家臻曾否有一刻後悔,他遲疑良久:一刻有的,其實好多刻𠻹...覺悟出來...
邵家臻應該還有社工牌...仲有開飯...或者揾個理由眾籌...
剛逾半百的邵家臻真係無病呻吟...請數一數幾多年輕人前途盡毁入獄...

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20200805/s00002/1596565455407
作者: 飛天盒仔    時間: 2020-8-5 05:46 AM

搵咗幾千萬都叫無路行???
ON99 入去做死監躉果班「黃C9奴才」就真係無路行啦。
作者: L.T.E    時間: 2020-8-5 05:50 AM

貪字得個貧
作者: bogcrab    時間: 2020-8-5 05:56 AM

吃屎吧
作者: 59804774    時間: 2020-8-5 06:06 AM

狗奴才下場

圖片附件: images.png (2020-8-5 06:06 AM, 15.14 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: 韓風黃色神童    時間: 2020-8-5 06:14 AM

一將功成萬骨枯, 黃痴瘋醒目過你啦, 買完幾千萬豪宅仲可以同後庭分幾千萬cash印印腳, 比人DQ完無得做垃圾會議員都可以有排食
作者: ericlkyuen    時間: 2020-8-5 06:24 AM

誰為香港受苦?黑暴以黎有邊個香港人無受苦?
作者: 遊鯤    時間: 2020-8-5 06:24 AM

點解唔提對香港造成的傷害?
小市民因為佢嘅胡作非為而受損又點計?
作者: SandyBB1995_2    時間: 2020-8-5 06:28 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2020-8-5 05:41 AM 發表

【明報專訊】五十而知天命,今年剛逾半百的邵家臻卻對前路感到迷惘,「我其實無路行」。曾 ...
总是覺得,低你死!
作者: ookiroppi    時間: 2020-8-5 06:30 AM

邪教組織, 教信徒爭取自己坐監、爭取自己失業、爭取自己家破人亡脱離親戚關係, 結果係抵L死!

唔後悔?  假嘅, 唔講你知啫。
作者: 真忠心的鞋抽    時間: 2020-8-5 06:32 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2020-8-5 05:41 AM 發表

【明報專訊】五十而知天命,今年剛逾半百的邵家臻卻對前路感到迷惘,「我其實無路行」。曾 ...
曱甴食鼓油空气+食屎咪得罗
作者: 遊鯤    時間: 2020-8-5 06:37 AM

為害港政客罪犯擦脂抹粉
香港傳媒之偽善令人作嘔
肉麻當有趣,真係奇文。

作者: Chinahk2047    時間: 2020-8-5 06:42 AM

引用:

仲可以眾籌過活,反正曱甴會養佢
作者: 清晨純情的賤嘴    時間: 2020-8-5 06:43 AM

香港三大垃圾傳媒,爛果,立壞心場,暗報
作者: chimpanzee11    時間: 2020-8-5 06:44 AM

引用:
原帖由 遊鯤 於 2020-8-5 06:24 AM 發表

x2
作者: 一個討論者3.0    時間: 2020-8-5 06:47 AM

引用:

佢係成年人,條路係自己揀嘅,冇人強逼佢。自己嘅決定自己負責……唔可以話一刻後悔就當從來冇發生過……
作者: Houdini~~    時間: 2020-8-5 06:48 AM

香港言論同人權自己排名比美國高好多,亦都係世界數一數二的經濟體系,咁你要自已申請受苦都冇計,所以你哋班仆街黄屍我有理由相信除咗幫美狗搞亂香港之外我谂唔到其他理由!
作者: bomdhead    時間: 2020-8-5 06:49 AM

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2020-8-5 06:14 AM 發表

一將功成萬骨枯, 黃痴瘋醒目過你啦, 買完幾千萬豪宅仲可以同後庭分幾千萬cash印印腳, 比人DQ完無得做垃圾會議員都可以有排食
睇睇柒頭個樣, 呆頭呆腦, 仲未知衰乜!

"2014年,浸大與邵家臻的關係逐漸改變,他把一切看在眼內。辦公室門後有幅「哭泣的牆」,門上貼上多張自他佔中以來,校方向他興師問罪的信件,也是邵的一道道「傷口」。「2017年1月,系主任來信說收到匿名投訴信,稱我誤人子弟,要求我就facebook上10張相片逐張評論;2014年,(校方)叫我解釋為何大學的研討會有網媒轉載……」他細細讀出每項「罪名」,「像被親生母親凌辱,每次收到都在這裏哭」。說畢,他更一度哽咽。"

原來校方一直盯死條黃師言行!

作者: yellowobject    時間: 2020-8-5 06:51 AM

引用:
原帖由 清晨純情的賤嘴 於 2020-8-5 06:43 AM 發表

香港三大垃圾傳媒,爛果,立壞心場,暗報
仲有NowTV,有線新聞。。。
另洞房日報成日鬧政府同律政司司長,算唔算呢?
作者: fbc6db5991d770    時間: 2020-8-5 06:53 AM

唔好講到班曱甴黑喪屍咁偉大,抗争?
争民主?
只係發窮惡,自己唔係大陸經濟發展下得益者,講白啲如果老豆有地舖係羅素街收幾百萬租會反自由行?
大部份上街燒打殺都係糞青被洗了腦,你咁慘無車無樓都係中共害嘅,香港如果毒立就會變天堂,所以信嘅都係無知白痴。
作者: 艾斯    時間: 2020-8-5 06:55 AM

引用:

啲老豆老母就真係苦啦!生個仔女出嚟辛苦養大佢供書教學諗住讀大學後可以有好啲既前途!點知比你個人渣洗腦後變撚咗曱甴!一個唔好彩人生更精彩就呵呵囉!你一己私利毁兩代人幸福!你話邊個慘啲!咪撚再講風涼話啦仆街
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-8-5 06:57 AM

半百歲人都冇腦
作者: mos456    時間: 2020-8-5 06:58 AM

呢隻冚家剷收埋大把黑金啦
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-8-5 06:59 AM

佔中時候又話違法達義,即係預 L 左坐監啦
作者: 真。理性的牛牛    時間: 2020-8-5 07:00 AM

香港傻仔特別多,能夠有年逾半百,飽讀屎片,確實厲害
作者: zambo    時間: 2020-8-5 07:01 AM

扮物舊呀!從扮苦行抽人水開始,已知道是演員一個,唔係為高薪唔通為坐監咩!

出嚟行是要還的!
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-8-5 07:01 AM

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2020-8-5 05:46 AM 發表

搵咗幾千萬都叫無路行???
ON99 入去做死監躉果班「黃C9奴才」就真係無路行啦。
琴日拉掟汽油彈果3隻曱甴就真係冇腦
作者: sleepyowls    時間: 2020-8-5 07:01 AM

誤人子弟,枉為教師
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-8-5 07:02 AM

引用:
原帖由 L.T.E 於 2020-8-5 05:50 AM 發表

貪字得個貧
完成立法會議期,成千萬酬金,點會貧??
作者: degussa    時間: 2020-8-5 07:03 AM

呢班垃圾有不同學歷,但共通點是冇腦。為錢而反。只有反的計劃而沒有成功後的籃圖,真的以為外國會幫你,若真的成功反轉香港,將會是你們的未日,因到時絕大部份港人沒工做沒飯食,就一定出來反,一定一個一個抽你們出來祭旗。最後你們就只有等死了。
作者: ctchan20f    時間: 2020-8-5 07:04 AM

引用:

自作自受
作者: hkrking    時間: 2020-8-5 07:04 AM

圖片附件: 1596582271217.jpg (2020-8-5 07:04 AM, 350.65 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 萬家怪異OL    時間: 2020-8-5 07:07 AM

恭喜ヾ ^_^♪,自討苦吃
作者: 天無眼    時間: 2020-8-5 07:08 AM

惨得過聽你班友講陪葬果d人
作者: 宅男有野講    時間: 2020-8-5 07:09 AM

乾隆盛世,
識資本主義遊戲,
識享受的人,
就不會受苦
作者: kkyan_hk    時間: 2020-8-5 07:10 AM

唔通收美金話你知,,,
作者: 12345678    時間: 2020-8-5 07:11 AM

引用:

X你老母,你條仆街係抵死,俾你班冚家剷害死嘅小朋友點同佢哋父母交代呀。
作者: alex33hewlett    時間: 2020-8-5 07:12 AM

引用:
原帖由 遊鯤 於 2020-8-5 06:37 AM 發表

為害港政客罪犯擦脂抹粉
香港傳媒之偽善令人作嘔
肉麻當有趣,真係奇文。
我一路以來觀察到樓煮立場有D曖昧, 似藍實黃, 變色龍, 唔信得閒再觀察下.
作者: s336990    時間: 2020-8-5 07:13 AM

最後嗰句
原來佢地係諗過,甚至認為好大機會抗爭唔洗付代價

誰為香港受苦,誰就是香港的主人
依家大把市民受暴動及疫症夾擊,搞到失業、破產等事
而且呢句好有問題
唔係付出才有收穫咩?點解係受苦有收穫架?
作者: simonfdf    時間: 2020-8-5 07:13 AM

唔通 人生更精彩 是呃人?
作者: 離譜人    時間: 2020-8-5 07:14 AM

扮可憐為下一步行乞準備
作者: yctbmcl    時間: 2020-8-5 07:14 AM

坐過監都可以做議員, 香港真係死得。
作者: 武山義尚    時間: 2020-8-5 07:14 AM

天理循環布應不爽,幾多人因為你,
出泥黑暴,燒人燒車,燒地鉄,燒警署,殺警.
入埋你數
作者: alex33hewlett    時間: 2020-8-5 07:15 AM

引用:
原帖由 hkrking 於 2020-8-5 07:04 AM 發表

圖片附件: 黑暴.jpg (2020-8-5 07:17 AM, 144.07 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: keung1997    時間: 2020-8-5 07:16 AM

日月報專幫曱甴暴徒,害人不淺!已報中國國安!
作者: tanker    時間: 2020-8-5 07:16 AM

又想人地科水俾佢
作者: ntworks    時間: 2020-8-5 07:17 AM

引用:

呢啲人可能要等到60而不惑時先會知自己應該乜。
香港回應咁多年,一向都係安定繁榮,直到有人追求所謂崇高理想而被打破。失去一個安定繁榮嘅社會,真係會另人過一個更好生活嗎?請嘓啲追求崇高理想嘅人睇下而家利比亞變成點。
作者: sam1682828    時間: 2020-8-5 07:18 AM

引用:
原帖由 遊鯤 於 2020-8-5 06:24 AM 發表

犯法就要承担責任,全港市民欠你的嗎?為什麽要涂毒年青人?為什麽要破壞美麗的東方之珠?一切都是你應該授的,只為你做過的壞事承担後果。
作者: 胡姫爸爸    時間: 2020-8-5 07:19 AM

抵L死
作者: democrazyboy    時間: 2020-8-5 07:19 AM

做咗垃圾已完、撈咗幾百個橫財,可以移民去英美加澳啦,走啦!
作者: 另一個天堂    時間: 2020-8-5 07:21 AM

人生受苦好正常,無問題嘅
最主要係,咁做結果爭到d咩野呢?原來咩野都無先係on9
作者: chriswong1010    時間: 2020-8-5 07:22 AM

死曱甴攬炒成功
作者: lau116    時間: 2020-8-5 07:23 AM

做任何事都有代價!
作者: yanhello2017    時間: 2020-8-5 07:27 AM

年過半百, 后果要自己負責
作者: 海邊強勁的香蕉    時間: 2020-8-5 07:30 AM

做漢奸,唔死冇L用啦!!
作者: Ming917830    時間: 2020-8-5 07:30 AM

破壞香港自然會有報應....
作者: vampire912    時間: 2020-8-5 07:31 AM

引用:

唔好濺污抗爭兩個字喇,呢種叫漢奸,叛國,煽亂,自古以來出賣國家嘅人都唔會有好下場,放長雙眼睇。
作者: 胃胃愛涼涼    時間: 2020-8-5 07:31 AM

前路茫茫?

做漢奸,走狗,應該收到好多着數先岩喎
作者: BENSON02    時間: 2020-8-5 07:31 AM

引用:
原帖由 fbc6db5991d770 於 2020-8-5 06:53 AM 發表

争民主?
只係發窮惡,自己唔係大陸經濟發展下得益者,講白啲如果老豆有地舖係羅素街收幾百萬租會反自由行?
大部份上街燒打殺都係糞青被洗了腦,你咁慘無車無樓都係中共害嘅,香港如果毒立就會變天堂,所以信嘅都係無知白痴。 ...
又咁講,呢班學生本身學術成積糸唔糸好凸出先?唔好玩,人材全世界都歡迎
作者: 老鼠斑    時間: 2020-8-5 07:40 AM

佢破壞香港罪有應得,佢所做對港人嚟媾,佢真係百死不停贖其罪
作者: 寒冬巨大的牛    時間: 2020-8-5 07:42 AM

引用:

佢覺得自己慘?未算!佢衰運剛開始,伴其終老!
作者: benben999    時間: 2020-8-5 07:43 AM

引用:
原帖由 L.T.E 於 2020-8-5 05:50 AM 發表

貪字得個貧
冇咁大個頭, 日日妄想戴咁大頂帽
作者: dsdyu    時間: 2020-8-5 07:43 AM

其實f他有路行,只是行錯了路,還要自己比錢買有毒的蘋東日報,悶可以睇日本AV,欲自己要睇「戴妖庭」和「大紀完」的文,作為大學老師都為了名利而中毒,還協助或教疏包括自己的一幫學生破壞社會的一切, 現在受到懲罰 理所當然 與人無尤
作者: benben999    時間: 2020-8-5 07:44 AM

引用:
原帖由 寒冬巨大的牛 於 2020-8-5 07:42 AM 發表

佢覺得自己慘?未算!佢衰運剛開始,伴其終老!
其實以佢咁既人, 又惹上糖尿病, 絕對係衰運剛開始
作者: mo5k5    時間: 2020-8-5 07:45 AM

時代垃圾口中講既廢老😆你唔比人炒班後生又話香港冇機會比人上位喎
作者: eee18    時間: 2020-8-5 07:45 AM

引用:

這個腦殘,破壞世界上最自由的香港,害死香港,害死香港人,自己當然要付出代價,損人不利己。他的同類,無知的跟著反中亂港派的指揮棒,盲目抗爭,不知所謂。
作者: dannyocean    時間: 2020-8-5 07:46 AM

受苦點解佢唔做前線擲汽油彈既勇武曱甴,要做出10幾皮一個月既議員?
作者: gossippig0224    時間: 2020-8-5 07:47 AM

走啦****1
作者: dunbinexy    時間: 2020-8-5 07:47 AM

佢自己認苦就叫自討苦吃
佢受d d 苦就呻吟
被佢煽動洗腦害左人地成世
佢叫害人害物,十惡不赦
佢幾時先知佢幾賤格?
作者: bonod    時間: 2020-8-5 07:47 AM

佢咁叫慘? 條死路係佢自己揀, 慘得過俾佢推去衝要入去踎十年八年果班細路? 佢地係俾呢個政棍氹到前途盡毁的
作者: 殘廁變態的豬豬    時間: 2020-8-5 07:48 AM

引用:

仆街黃屍曱甴做咗咁多年垃圾會議員,袋咗千幾萬學人講乜L前路茫茫。。。
作者: touya08    時間: 2020-8-5 07:48 AM

抗爭?請問黑暴未出現前港人有邊個受緊苦被統權者迫害?如有,你們既抗爭應該超過9成港人支持或者已經成功。但你們既所謂抗爭係打壓異己、火燒、掉磚、撕了,打壓人民的才是你們偽民主派
作者: pc238    時間: 2020-8-5 07:50 AM

圖片附件: 1596585027275.jpg (2020-8-5 07:50 AM, 275.85 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: Houdini~~    時間: 2020-8-5 07:51 AM

引用:
原帖由 fbc6db5991d770 於 2020-8-5 06:53 AM 發表

争民主?
大部份上街燒打殺都係糞青被洗了腦,你咁慘無車無樓都係中共害嘅,香港如果毒立就會變天堂,所以信嘅都係無知白痴。 ...
香港獨立仲衰撚過台灣,得果750萬人囗
作者: 袋中野性的牛    時間: 2020-8-5 07:51 AM

引用:

殺雞儆猴唔係要你隻老雞後唔後悔!死凈把口都冇用!咁嘅道理都唔明,抗爭有代價,唔係得個講字!
作者: bonod    時間: 2020-8-5 07:51 AM

睇完佢的感想, 法庭以後應該要判重D, 佢呢類人明顯不知悔改, 唯一辦法就係加重刑期, 俾多D時間佢想清楚
作者: Andy94andy94    時間: 2020-8-5 07:51 AM

佢點算花生,就算係,邊衝邊食食花生嗎?
作者: Tokyo2040    時間: 2020-8-5 07:52 AM

引用:
原帖由 胃胃愛涼涼 於 2020-8-5 07:31 AM 發表

前路茫茫?

做漢奸,走狗,應該收到好多着數先岩喎
就係做開依家冇得做咪前路茫茫囉
作者: ABLX90    時間: 2020-8-5 07:52 AM

死性不改,不懂反醒,哀哉!
作者: kkyan_hk    時間: 2020-8-5 07:54 AM

抗爭為名,毒害細路為實,報酬好快到。家樽死全家。
作者: C09088    時間: 2020-8-5 07:55 AM

4年議員任期,袋幾千萬,有權有錢,說成受苦?

其他被你班pk攬炒既香港人,不是無辜受苦?你地要其他香港人受苦,問過他們未?他們同意你地所作所為?或是你脅迫其他香港人受苦?
作者: 木兆    時間: 2020-8-5 07:55 AM

食屎啦廢老 香港就係俾你班仆街搞死
作者: goaheadman2300    時間: 2020-8-5 07:55 AM

引用:

過主啦, 過氣講師
作者: rayrayccw    時間: 2020-8-5 07:56 AM

去美國搵份工囉
作者: kwokk2014    時間: 2020-8-5 07:57 AM

抵L死,
收了錢就不要扮可憐,
不要扮正義!
作者: 必佬    時間: 2020-8-5 07:58 AM

引用:

唔衰都衰咗,唔通同人講自己好後悔咩
作者: kkeerrr    時間: 2020-8-5 07:59 AM

作者: 莫小問    時間: 2020-8-5 08:02 AM

比你地洗腦果班年青人咁點?
作者: st105    時間: 2020-8-5 08:02 AM

焼膠樽。咁一表人才。持BNO 去英腳啦。
作者: 瘟吐奶奶    時間: 2020-8-5 08:02 AM

英美台灣?
作者: @賓尼兔@    時間: 2020-8-5 08:03 AM

風雲都教過
凡事太盡,緣份誓必早盡
今日嘅果係之前種嘅因,你可以怪邊個?
作者: 福建一幫    時間: 2020-8-5 08:03 AM

引用:

大量鉄飯碗曱甴重冇冇識死,

所以果班擁有"專業資格"的曱甴

如果被拉到, 理應要DQ所屬資格

咩咩教席、咩師…等全部都要取消
作者: 天生野生的妹頭    時間: 2020-8-5 08:04 AM

引用:
原帖由 bogcrab 於 2020-8-5 05:56 AM 發表

吃屎吧
去美國吃吧,鬼佬食牛扒,良心,屎都香的。
作者: tantong    時間: 2020-8-5 08:04 AM

好人唔做,做搞屎棍。抵能死。 半百仲唔化
作者: @賓尼兔@    時間: 2020-8-5 08:04 AM

引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2020-8-5 06:24 AM 發表

班暴徒攪到香港人去邊都無自由但同時佢地口中話爭取自由,成件事都唔make sense
作者: wow...    時間: 2020-8-5 08:05 AM

邵教壞晒d學生,班學生坐完出黎,又搵唔到工,又唔似你地有積蓄,又無人氣去眾籌,比你地班政棍累死一世
作者: @賓尼兔@    時間: 2020-8-5 08:06 AM

引用:
原帖由 bomdhead 於 2020-8-5 06:49 AM 發表

https://fs.mingpao.com/pns/20200805/s00046/4b07c538cdaa6dc8eeae632d0758b397.jpg

"2014年,浸大與邵家臻的關係逐漸改變,他把一切看在眼內。辦公室門後有幅「哭泣的牆」,門上貼上多張自他佔中以來,校方向他興師問罪的信件,也是邵的一道道「傷口」。「2017年 ...
做教師都係on 99,唔使搵工有人請,生於溫室太耐同社會脫節
作者: toman118    時間: 2020-8-5 08:07 AM

香港市民受既苦要係暴徒身上加倍奉還。
作者: nlnl2020    時間: 2020-8-5 08:09 AM

之前黃絲曱甴暴徒個個都話唔怕犧牲。而做乜又講到自己咁慘。

恭喜恭喜

圖片附件: 1596586182806.jpg (2020-8-5 08:09 AM, 158.22 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 福建一幫    時間: 2020-8-5 08:10 AM

引用:
原帖由 bomdhead 於 2020-8-5 06:49 AM 發表

https://fs.mingpao.com/pns/20200805/s00046/4b07c538cdaa6dc8eeae632d0758b397.jpg

"2014年,浸大與邵家臻的關係逐漸改變,他把一切看在眼內。辦公室門後有幅「哭泣的牆」,門上貼上多張自他佔中以來,校方向他興師問罪的信件,也是邵的一道道「傷口」。「2017年 ...
學科以外的事, 冇人叫你教!