標題: [國際新聞評論] 難「太空人」式移民 BNO港人離境英國不能多於指定日數 [打印本頁]

作者: boymeetsgirl    時間: 2020-8-4 07:12 PM     標題: 難「太空人」式移民 BNO港人離境英國不能多於指定日數

英國政府早前因應《港區國安法》實施,明年1月開始,持英國國民(海外)護照(BNO)的港人和近親,可申請特別簽證,申請30個月居留期限後續期30個月,或在英國居留最長5年,之後申請定居1年。然後可申請入籍,被視之為「5+1」方案。申請人其間可在英國工作或讀書,但不會獲得社會福利等保障。英國內政部昨(3日)公佈,簽證生效前,BNO持有人及其近親需以家庭為單位同時入境。

不少持BNO的家長期望能以八九十年代常見的「太空人」的方式移民英國,先安頓子女在當地求學,先獲得當地居留權,而父母則留在香港工作賺錢,香港英國兩地走;又或者兩夫婦其中一個人在英國先重新起步,一個人在香港繼續工作謀生。

但是,根據英國居留的申請條件,若其近親沒有BNO資格,持BNO的父母須聯同子女及其近親申請簽證 (show evidence of any non-BN(O) dependants’ family links to you and you should travel together to the UK as a family unit.),才能一同獲得居英權。此外,參考英國其他簽證要求,申請人在英國居留期間通常不能離境多於指定日數,例如180天,才能滿足符合申請定居的條件。

雖英國政府暫未公布BNO簽證的相關要求,若持BNO家長的子女於1997年後出生,需聯同家長申請,相信「太空人」的移民模式暫未能應用。

由他們走吧,對香港可能係好事

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realtime/article/1337264/即時-港聞-難-太空人-式移民-BNO港人離境英國不能多於指定日數
作者: 瘟吐奶奶    時間: 2020-8-4 07:35 PM

好以之前有幾位香討專家,話可以咁做
作者: 香港地盤佬    時間: 2020-8-4 07:38 PM

最緊要唔好走左又比佢地返黎拎著數
作者: K.Lai    時間: 2020-8-4 07:40 PM

順手取消班BNO入藉既香港居民身分
作者: hkG2008    時間: 2020-8-4 07:42 PM

點解做太空人?唔係離開,永不回頭咩?
作者: 錢太多4    時間: 2020-8-4 07:44 PM

"先安頓子女在當地求學,先獲得當地居留權,而父母則留在香港工作賺錢",仲返來奶共?
作者: team123456    時間: 2020-8-4 07:44 PM

香港永遠係中國領土,漢姦 黃屍 曱甴走左真係唔好再返黎俾中共打壓
作者: 瘟吐奶奶    時間: 2020-8-4 07:45 PM

引用:
原帖由 瘟吐奶奶 於 2020-8-4 07:35 PM 發表

專家好似係咁講,去讀書何不順便攞埋護照之類說話

專家連新聞都未睇清楚,日日上黎洗版
作者: 喜樂無窮    時間: 2020-8-4 07:48 PM

所以要立即取消香港居民身份,無福利,交足稅
作者: alex33hewlett    時間: 2020-8-4 07:51 PM

小陰蒂國金毛有些微縮沙嘅感覺, 為難下你班 British NO 睇下你有冇儲夠足夠全家六年生活費, 仲睇下有冇決心連根拔.
作者: alex33hewlett    時間: 2020-8-4 07:57 PM

引用:
原帖由 alex33hewlett 於 2020-8-4 07:51 PM 發表

小陰蒂國金毛有些微縮沙嘅感覺, 為難下你班 British NO 睇下你有冇儲夠足夠全家六年生活費, 仲睇下有冇決心連根拔.
若果真係連香港層樓都賣埋, 全家起錨, 萬一 5 年後唔批落藉, D 穀種又食哂, 咁咪....
作者: 飛天盒仔    時間: 2020-8-4 07:59 PM

但係有「夢倫」話咁樣叫平權喎。
真係笑死人。
引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-8-4 07:12 PM 發表

英國政府早前因應《港區國安法》實施,明年1月開始,持英國國民(海外)護照(BNO)的港人和近親,可申請特別簽證,申請30個月居留期限後續期30個月,或在英國居留最長5年,之後申請定居1年。然後可申請入籍,被視之為「5+1」方案。申請人其間可在英國工作或讀書,但不會獲得社會福利等保障。英國內政部昨(3日)公佈,簽證生效前,BNO持有人及其近親需以家庭為單位同時入境。

不少持BNO的家長期望能以八九 ...

作者: alex33hewlett    時間: 2020-8-4 08:00 PM

引用:
原帖由 錢太多4 於 2020-8-4 07:44 PM 發表

"先安頓子女在當地求學,先獲得當地居留權,而父母則留在香港工作賺錢",仲返來奶共?

作者: 34304    時間: 2020-8-4 08:03 PM

鬼佬靠得住??
作者: 冧巴溫    時間: 2020-8-4 08:04 PM

一以BNO入咗英藉, 就要立即取消香港永久居民身份,
社會福利權利等永遠取消
作者: Silver-Lion    時間: 2020-8-4 08:05 PM

老英一出招
窮曱甴即無得入閘
作者: muddongdong    時間: 2020-8-4 08:07 PM

咁曱甴咪要帶埋屋企廢老先過到去?
作者: meateater    時間: 2020-8-4 08:07 PM

BJ搵笨實。
在英首六年不能享受福利。
即不可以入讀免費公校。
讀私校學費,中學分3季,每季連食宿約十皮港紙,一年卅皮。
讀完書假若無咁上下身家,或在英國沒有工作。
BJ分分鐘唔收你入籍。
中國又唔收你。
咁班BNO不是永世無國籍?
請三思。
作者: eclipseone    時間: 2020-8-4 08:09 PM

你有過牆梯我有張良計
作者: Newpopcorn    時間: 2020-8-4 08:12 PM

引用:
原帖由 瘟吐奶奶 於 2020-8-4 07:45 PM 發表

專家好似係咁講,去讀書何不順便攞埋護照之類說話

專家連新聞都未睇清楚,日日上黎洗版
專家忙於洗版,唔得閒睇新聞
作者: 旺季失控的科技    時間: 2020-8-4 08:14 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-8-4 07:12 PM 發表

對香港一定係好事,任何地方都唔需要唔愛惜呢個地方的人同禽獸
作者: disclaimer18    時間: 2020-8-4 08:24 PM

引用:

英國老有種就冇條件發300萬有投票權嘅護照啦。

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
作者: 每一天望海    時間: 2020-8-4 08:25 PM

死英國鬼真係想收執班用BNO移民,致在做下戲交功課俾美國佬睇
作者: pk_man_11    時間: 2020-8-4 08:26 PM

引用:
原帖由 錢太多4 於 2020-8-4 07:44 PM 發表

証明曱甴心中最奶共
作者: alex33hewlett    時間: 2020-8-4 08:26 PM

引用:
原帖由 meateater 於 2020-8-4 08:07 PM 發表

BJ搵笨實。
即不可以入讀免費公校。
BJ分分鐘唔收你入籍。
中國又唔收你。
請三思。 ...
設咁多關卡, 即是叫你班British NO 諗都唔使諗, 難聽D叫 "做乜諗"

作者: 小俊    時間: 2020-8-4 08:31 PM

引用:

國安法生效之後有幾多香港人真係會走
作者: 鵰漆里    時間: 2020-8-4 08:33 PM

要走隨便,無人會留,政府應貼錢送你走添

利申:已安排好會走
作者: kenyu4190    時間: 2020-8-4 08:34 PM

引用:
原帖由 喜樂無窮 於 2020-8-4 07:48 PM 發表

所以要立即取消香港居民身份,無福利,交足稅
住公屋要收屋!
作者: laws168168    時間: 2020-8-4 08:35 PM

交足5+1稅,但不會獲得社會福利等保障。果然好計算。
作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2020-8-4 08:37 PM

引用:
原帖由 hkG2008 於 2020-8-4 07:42 PM 發表

點解做太空人?唔係離開,永不回頭咩?
咪係!香港政府咁極權仲留係度做乜佢哋千方百計破壞香港叫外國制裁香港都係想擁抱西方自由民主,現在比佢哋走仲留戀香港做乜
作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2020-8-4 08:39 PM

引用:
原帖由 alex33hewlett 於 2020-8-4 07:57 PM 發表

若果真係連香港層樓都賣埋, 全家起錨, 萬一 5 年後唔批落藉, D 穀種又食哂, 咁咪....
恭喜發財奶英奶到出血最緊要香港落閘唔好比呢班人死返香港揾錢、避難同拎福利
作者: rosemary1216    時間: 2020-8-4 08:39 PM

世界越來越難撈,一動不如一靜,再加上子女被反中亂港嘅港式教育、政棍長期洗腦後,性情亦越來越練成黄衛兵般仵逆… BNO嘅父母未必個個都咁傻被子女老點,佢哋都要為自己養老問題打算㗎嘛,因此佢哋唔會咁容易放棄香港福利嘅…
作者: meateater    時間: 2020-8-4 08:40 PM

引用:
原帖由 alex33hewlett 於 2020-8-4 08:26 PM 發表

設咁多關卡, 即是叩你班British NO 諗都唔使諗, 難聽D叫 "做乜諗"
重未計BJ話明英語能力唔夠嘅,可利用逗留在英那六年進修。假如要求IELTS6.0 6.0 6.0
咁又可阻一大批人入籍。
BNO變成一大群只消費,
工作要交稅而又沒福利嘅蠢蛋而已。
作者: 海邊12    時間: 2020-8-4 08:43 PM

英盜一路鳩吹
點解啲人就信到十足
以為可以定居英國
作者: 9988hk    時間: 2020-8-4 08:51 PM

又想收兩家茶禮,BNO過在去英國,連你張香港身份證都要取消埋㖭!
作者: peter925    時間: 2020-8-4 08:54 PM

引用:
原帖由 alex33hewlett 於 2020-8-4 07:57 PM 發表

一般會冚家燒炭。
作者: 史太夫    時間: 2020-8-4 08:54 PM

由佢哋走啦,反正中國遲早都要進攻英狗收復英倫三島,呢啲人一定以漢奸處理飛唔L甩。
作者: 星風月霧    時間: 2020-8-4 08:56 PM

闔家都要從香港鏟起,無得兩頭蛇。
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-8-4 08:56 PM

引用:
原帖由 冧巴溫 於 2020-8-4 08:04 PM 發表

一以BNO入咗英藉, 就要立即取消香港永久居民身份,
社會福利權利等永遠取消
英國福利好D,還是香港的好D??
作者: IPOMan    時間: 2020-8-4 08:57 PM

可能最後最多攞 BNO 去英國係的藍屍,睇下我地的高官家人勿嘢國籍就知。
作者: 孤獨的晴朗    時間: 2020-8-4 08:58 PM

支持2選1
作者: sleepingforest    時間: 2020-8-4 09:00 PM

好走唔送
作者: ar2man    時間: 2020-8-4 09:06 PM

英國想拿黃屍果些錢多過想幫
作者: hkrking    時間: 2020-8-4 09:06 PM

有能力嘅咪早啲去,順便放埋層樓套現,利多於弊 。
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-8-4 09:09 PM

引用:
原帖由 鵰漆里 於 2020-8-4 08:33 PM 發表

要走隨便,無人會留,政府應貼錢送你走添

利申:已安排好會走
先遣部隊~
作者: Bunryuu    時間: 2020-8-4 09:10 PM

引用:
原帖由 34304 於 2020-8-4 08:03 PM 發表

鬼佬靠得住??
唔通共產黨信得過?
作者: 至愛老輝2    時間: 2020-8-4 09:11 PM

引用:

點都好,講過走就要走,千其唔好望返轉頭,堅定地,一路走好
作者: ATA6038    時間: 2020-8-4 09:11 PM

返黎拉返大6座
作者: tony.hk    時間: 2020-8-4 09:12 PM

挑你老味好明顯係要你帶晒所有資產去啦!
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-8-4 09:13 PM

引用:
原帖由 hkrking 於 2020-8-4 09:06 PM 發表

有能力嘅咪早啲去,順便放埋層樓套現,利多於弊 。
不要遲過九月走~
作者: 腸旦丁麵    時間: 2020-8-4 09:16 PM

走冇問题,最緊要注銷香港身分証。
作者: lookgod_007    時間: 2020-8-4 09:16 PM

用特區護照全家入境英國?父親獨自回港做"大空人"揾錢,香港政府怎知?怎取消曱甴家庭香港護照及居留權呢?
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-8-4 09:17 PM

引用:
原帖由 lookgod_007 於 2020-8-4 09:16 PM 發表

用特區護照全家入境英國?父親獨自回港做"大空人"揾錢,香港政府怎知?怎取消曱甴家庭香港護照及居留權呢?
英國知~
作者: fb2e7b6e2a4872    時間: 2020-8-4 09:17 PM

引用:

同港共講唔好搞咁多小動作囉
好來好去
作者: lyretail1969    時間: 2020-8-4 09:19 PM

今時不同往日了!
作者: ansonkpl    時間: 2020-8-4 09:20 PM

引用:
原帖由 9988hk 於 2020-8-4 08:51 PM 發表

又想收兩家茶禮,BNO過在去英國,連你張香港身份證都要取消埋㖭!
問題係,若果佢唔如實申報港府話用bno移民英國,點樣得知佢移咗民而取消佢香港身份證呢。目前情況就係好多移民外國的人,仍然保留香港身份證,有啲連回鄉卡都攞埋,政府都無符
作者: 巴巴先生    時間: 2020-8-4 09:21 PM

引用:
原帖由 lookgod_007 於 2020-8-4 09:16 PM 發表

有晒BN(O)入境紀錄,入境用特護既話點拎居留簽証?

你真係唔好當英國人係傻既至得架.....
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-8-4 09:22 PM

全民申報國籍~
作者: 巴巴先生    時間: 2020-8-4 09:22 PM

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2020-8-4 09:10 PM 發表

唔通共產黨信得過?
外國信得過既話咁快D出走香港啦....
到時染左新冠唔好又死番黎醫喎....
作者: starr    時間: 2020-8-4 09:22 PM

曱甴也移民
作者: 好味的榴槤    時間: 2020-8-4 09:23 PM

引用:

黃屍老豆老母係藍絲唔想去英國,敢佢咪唔使去?
作者: richardli008    時間: 2020-8-4 09:23 PM

英國佬叫曱甴冚家搬先得,曱甴仔無錢要老豆老母份身家呀!明未?
作者: 嘩眾取寵死宅男    時間: 2020-8-4 09:23 PM

假人假義真面目
作者: starr    時間: 2020-8-4 09:24 PM

引用:

計下你離境幾耐就知
作者: tcfalcon    時間: 2020-8-4 09:24 PM

你移民揾著數
佢收人亦計數
互相利用
作者: 巴巴先生    時間: 2020-8-4 09:24 PM

引用:
原帖由 meateater 於 2020-8-4 08:07 PM 發表

BJ搵笨實。
即不可以入讀免費公校。
BJ分分鐘唔收你入籍。
中國又唔收你。
請三思。 ...
班黃友真係信細路去到英國可以免費入讀公校架....
我相信真係有既...但一定唔會係名校囉.....
飛仔學校,窮鄉辟壤既公校可能得既....
作者: 求知客    時間: 2020-8-4 09:25 PM

放心呀,如果你身家優厚又願意全數轉移,可酌情處理;
如果抆抆緊過到去先算,他移民官同你講,"好抱歉向你說,你有心理準備,我們的法例必須要遵守."
作者: 睇天做人    時間: 2020-8-4 09:25 PM

引用:
原帖由 瘟吐奶奶 於 2020-8-4 07:35 PM 發表

BNO1842?!
作者: ddboy    時間: 2020-8-4 09:26 PM

引用:

香港從來都係"自由港",來去自如!想走,就走,唔送!
作者: 一眼關七    時間: 2020-8-4 09:27 PM

大家唔好潑冷水,曱甴要走就唔送了,千祈唔好番香港搞破壞攬炒!
作者: fkilling    時間: 2020-8-4 09:30 PM

一年飛三次,每次兩個月,咪得,
再加上聖誕和農曆年,一定夠180日,
一年有365日
作者: alex33hewlett    時間: 2020-8-4 09:31 PM

引用:
原帖由 peter925 於 2020-8-4 08:54 PM 發表

一般會冚家燒炭。
咁又未必嘅, 天無絕人之路, BritishNO 嘅老婆同佢D女去 Soho Westend 做暗娼咪得囉, 帛人嫖客鍾意Asian妹, 橫掂咁近唐人街. 男嘅做鴨就未必夠黑鬼 fight 咯.

作者: fkilling    時間: 2020-8-4 09:32 PM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-8-4 09:24 PM 發表

班黃友真係信細路去到英國可以免費入讀公校架....
我相信真係有既...但一定唔會係名校囉.....
飛仔學校,窮鄉辟壤既公校可能得既.... ...
包公立學校免費,有書讀就得,叻唔叻係睇能力。
私學咪一樣食毒品
作者: FairyKingPrawn    時間: 2020-8-4 09:33 PM

其實會用BNO途徑走嘅人根本係少之又少

因為移居先決條件太苛刻

香港冇幾多個家庭可以一下子攞五百萬以上現金出黎 仲要有五百萬以上做後盾 再擺地產係香港做後著
作者: fkilling    時間: 2020-8-4 09:33 PM

話明可以免費讀公立學校
作者: kwma    時間: 2020-8-4 09:33 PM

引用:

身有屎唔走唔得迫亞爺出手當然冇運行,過煑喇,最好賤賣之橙益下草根
作者: boymeetsgirl    時間: 2020-8-4 09:34 PM

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-8-4 08:56 PM 發表

當然係香港啦
作者: 好味的榴槤    時間: 2020-8-4 09:34 PM

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-8-4 08:56 PM 發表

香港好D
作者: waltzno2    時間: 2020-8-4 09:37 PM

要走就全部一齊走,唔好呢頭係香港攞著數,個頭有諗住入籍,博一博啦
作者: H叔    時間: 2020-8-4 09:37 PM

搞咁多嘢做乜,直接放啲曱甴入閹割藉啦,走得一隻得一隻,最緊要唔好比佢返嚟呃福利就得
作者: benben999    時間: 2020-8-4 09:37 PM

引用:

咩可能,直頭係肯定係香港最大佳音
作者: fb2e7b6e2a4872    時間: 2020-8-4 09:37 PM

大驚小怪

度度都要坐移民監嫁啦
作者: pk16042012    時間: 2020-8-4 09:37 PM

引用:

走啦,走左咪返黎呀,97講到地冧甘,又

冇事而家又講到會西冧甘,係真香港人至

吾會驚呀,走既,都吾係真香港人走呀,

全部都係走狗漢奸賣國賊,走啦

拿拿聲呀
作者: fkilling    時間: 2020-8-4 09:38 PM

引用:

BJ搵笨實。
即不可以入讀免費公校。
BJ分分鐘唔收你入籍。
中國又唔收你。
請三思。 ...
你唔知就咪嘈,
包英國本土公立學校,
要買醫療保險,一年500磅,
無失業和貧窮津貼。
作者: waltzno2    時間: 2020-8-4 09:39 PM

引用:

BJ搵笨實。
即不可以入讀免費公校。
BJ分分鐘唔收你入籍。
中國又唔收你。
請三思。 ...
英國佬就係要你班曱甴過嚟洗錢救佢地啲學校企業,洗乾洗淨就一個唔該趕你走
作者: fkilling    時間: 2020-8-4 09:39 PM

我支持英女皇,My Lord
作者: nlnl2020    時間: 2020-8-4 09:39 PM

世紀移民騙案🥴
係泛民黄絲曱甴暴徒
先至會信,英國真心幫佢地😡😡

鐘意走未全家走晒去罗 我嗰边朋友話 現在英國好窮 想揾香港人D錢
作者: FairyKingPrawn    時間: 2020-8-4 09:39 PM

引用:
原帖由 fkilling 於 2020-8-4 21:33 發表

話明可以免費讀公立學校
唔係白人 或土生土長非白人

千祈唔好戇鳩鳩 貪少便宜走去讀公立 肯定畀班鬼仔玩到唔敢返學
作者: H叔    時間: 2020-8-4 09:42 PM

引用:

閹割好,柒兄我支持你過去
作者: 好味的榴槤    時間: 2020-8-4 09:42 PM

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-8-4 09:20 PM 發表

問題係,若果佢唔如實申報港府話用bno移民英國,點樣得知佢移咗民而取消佢香港身份證呢。目前情況就係好多移民外國的人,仍然保留香港身份證,有啲連回鄉卡都攞埋,政府都無符 ...
政府一定知,我姑姐由大陸移居香港未夠7年就移民左去加拿大,她諗住夠7年返來香港換永久居民身份證,香港政府拒絕左,話佢未夠7年就移左民

作者: FairyKingPrawn    時間: 2020-8-4 09:43 PM

其實香港有咩福利係值得想走嘅人去留戀

就憑唔知幾時先派一次嘅一萬幾千福利 ?
作者: nashwan    時間: 2020-8-4 09:44 PM

引用:

而家係英國要你留低消費。 你走咗咪食少一份人錢。
作者: alex33hewlett    時間: 2020-8-4 09:44 PM

引用:
原帖由 fkilling 於 2020-8-4 09:30 PM 發表

一年飛三次,每次兩個月,咪得,
再加上聖誕和農曆年,一定夠180日,
一年有365日
當年 "艱難大" 太空人都係咁, 不過坐飛機多過坐巴士, 落咗機溫溫燉燉都唔記得自己身在何方, 香港?溫哥華?多倫多? 入到屋見到老婆同隔離屋阿Boris, 阿"當勞', 阿"查你", 同佢細仔 "哈你" 開緊P, ... 佢地話睦鄰, 多元化種族融合喎.

作者: H叔    時間: 2020-8-4 09:44 PM

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2020-8-4 09:10 PM 發表

唔通共產黨信得過?
係,信唔過,所以我支持你地去閹割
作者: 武德鼎    時間: 2020-8-4 09:46 PM

根本就唔想你班曱甴過去
作者: choopper    時間: 2020-8-4 09:50 PM

黃屍仲想食兩家茶禮,面皮真係厚,走啦,死廢柴
作者: FairyKingPrawn    時間: 2020-8-4 09:51 PM

引用:
原帖由 alex33hewlett 於 2020-8-4 21:44 發表

當年 "艱難大" 太空人都係咁, 不過坐飛機多過坐巴士, 落咗機溫溫燉燉都唔記得自己身在何方, 香港?溫哥華?多倫多? 入到屋見到老婆同隔離屋阿Boris, 阿"當勞', 阿"查你", 同佢細仔 "哈你" 開緊P, ... 佢地話睦鄰, 多元化種族融合喎. ...
十年前我舊同學講過一個故事 有兩公婆 公留係加拿大 婆長期來往香港溫哥華 有一次阿婆返到溫哥華一打開房門見到阿公同阿公個妹赤條條大被同眠 阿婆即時暈左入醫院 醒返即刻執野冇埋個仔返香港冇再返溫哥華

你話幾震驚宇宙
作者: chusteve    時間: 2020-8-4 09:54 PM

其實擔心什麼呢?  香港人不會走,因為離開香港就唔L掂。
作者: boymeetsgirl    時間: 2020-8-4 09:54 PM

引用:
原帖由 FairyKingPrawn 於 2020-8-4 09:43 PM 發表

其實香港有咩福利係值得想走嘅人去留戀

就憑唔知幾時先派一次嘅一萬幾千福利 ?
住屋醫療已經俾外國好好多啦
作者: alex33hewlett    時間: 2020-8-4 09:55 PM

引用:
原帖由 fkilling 於 2020-8-4 09:39 PM 發表

我支持英女皇,My Lord
去到喺咪要自稱奴才, Your Majesty, 斃下, "賣 very humble" ??