標題: 軍事評論員黃東 : 中國核彈預警所需時間比美國多10 至20 倍 [打印本頁]

作者: highbury64

作者: 香港人1號     時間: 2020-8-4 18:30

引用:
原帖由 highbury64 於 2020-8-4 18:02 發表
https://hk.appledaily.com/china/20200804/XQOUOAIA6VHDAONITRAUC7JEXM/
解放軍退役核導彈專家楊承軍早前在官方雜誌評論,稱中國已具備高端導彈防禦技術的關鍵,預警系統可在落地前探測到敵方發射的核導彈,並用核武器進行反擊。有軍事專家向本報表示,預警能力及反擊能力不一定掛鈎, 而中國的核彈頭及導彈分開放置,未必有足夠時間反擊,反擊能力有限 ...
戰時同非戰時核武器存放我諗應該會係兩回事
同埋我都幾肯定唔會冇發生任何事情就已經射緊核彈
再加上射核彈早射同遲射結果都係差唔多
作者: mickyhon     時間: 2020-8-4 18:45

引用:
原帖由 highbury64 於 2020-8-4 06:02 PM 發表
https://hk.appledaily.com/china/20200804/XQOUOAIA6VHDAONITRAUC7JEXM/
解放軍退役核導彈專家楊承軍早前在官方雜誌評論,稱中國已具備高端導彈防禦技術的關鍵,預警系統可在落地前探測到敵方發射的核導彈,並用核武器進行反擊。有軍事專家向本報表示,預警能力及反擊能力不一定掛鈎, 而中國的核彈頭及導彈分開放置,未必有足夠時間反擊,反擊能力有限 ...
可能,這是在北斗未全面覆蓋前的事。。。唉
又一舊文。。。

作者: mickyhon     時間: 2020-8-4 19:07

引用:
原帖由 highbury64 於 2020-8-4 06:58 PM 發表

篇文吾係舊文
唔係篇文係舊文,而係佢講嘅野係(舊聞)。。。
作者: 流星star     時間: 2020-8-4 19:14

真的假的啊
怎麼有點誇張
作者: ichthys2     時間: 2020-8-4 19:20

幸好有高人指點,原來奸邪妖獸引用舊觀點。

作者: 6674     時間: 2020-8-4 19:32

又係黃東呢個不學巫術。

中國用紅外偵察㗎。飛彈發射時的烈焰沖天,尾巴長幾公里,盲嘅IR sensor 都感應到。
作者: 6674     時間: 2020-8-4 20:22

柒到無朋友,巨浪點都吾止32枚。
難道老解掌握了在潛艇內裝彈頭技術?
作者: momo481716

作者: ray99hk     時間: 2020-8-4 20:28

引用:
原帖由 highbury64 於 2020-8-4 06:02 PM 發表
核潛艇的導彈不會要回港口再裝配吧!
作者: 59804774

作者: momo481716

作者: asahi_kogaku     時間: 2020-8-4 22:58

引用:
https://hk.appledaily.com/china/ ... 6VHDAONITRAUC7JEXM/
https://english.kyodonews.net/ne ... tes-ex-soldier.html

日本原文報導講解放軍作者有提及中國有導彈預警衛星,達到美俄導彈預警能力水平。

只係黃東和蘋果日報選擇性失明。
作者: mickyhon     時間: 2020-8-4 23:12

引用:
原帖由 highbury64 於 2020-8-4 10:16 PM 發表

黃東好似係國際級中國軍事專家,
美國之音同埋台灣 媒體都經常引用佢嘅講話
說真的,到底誰說真說假也好,在下只知道老美海軍武器的確天下無雙,但偏偏如此重兵來到中國東南海邊也只是敢做觀光客。。。
那到底是中國太強大?還老美只是虚有其表。。。?
有一句老話,就是無能力的喪家狗才會亂吠,什麼時候看見猛獸捕獵會有聲音的呢!?
這就是習近平和特朗普的最大分別。
作者: Fastmake     時間: 2020-8-5 00:13

中国也有导弹预警卫星。据2016年《科技日报》报道,中国目前拥有前哨系列红外预警卫星和尖兵系列侦察卫星两大类军用遥感卫星,这也是我国首次公开证实预警卫星的存在。

https://mil.news.sina.com.cn/2020-06-17/doc-iirczymk7440485.shtml
作者: 棧道     時間: 2020-8-5 01:36

又係鳩up文
作者: 6674     時間: 2020-8-5 03:06

引用:
原帖由 highbury64 於 2020-8-4 10:16 PM 發表

黃東好似係國際級中國軍事專家,
美國之音同埋台灣 媒體都經常引用佢嘅講話
呢類垃圾傳媒最鍾意包装一件垃圾為專家學者。因為對象也是垃圾,問題不大。
佢乜見得人的學業工作背景? 同部隊有乜關係?

說到二炮,宋忠平就係真權威,二炮工程學院碩士丶教官。
作者: 南宮老人     時間: 2020-8-5 05:27

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-8-4 06:45 PM 發表

可能,這是在北斗未全面覆蓋前的事。。。唉
又一舊文。。。
其實想知關北斗咩事??
作者: 6674     時間: 2020-8-5 07:39

我一直深信二炮是老解最強的部隊,畢竟中國人自主研發火箭已經有上千年經驗。
最近假日影片講到明,還在鑿地下長城。用中小型鑽機而非隧道獨龍鑽,可能怕敵人知悉吧。

真。天下第一旅。我說了就是。

圖片附件: 17C610BF-FFB7-41F4-B36B-772F91E62B8D.jpeg (2020-8-5 07:39, 153.94 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: BD74D5DD-5BAC-4784-83E9-5961B2D79AE7.jpeg (2020-8-5 07:39, 23.02 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 6F5A04F8-F4DF-4842-8F42-EA40B80AAAEB.jpeg (2020-8-5 07:39, 17.32 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: FAF82F5E-5D17-46A5-8986-DBB25077F9D4.jpeg (2020-8-5 07:39, 18.64 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: caorenjie

作者: caorenjie

作者: QK130     時間: 2020-8-5 10:01

誰人敢用核武攻擊?這些數據都是多餘!
作者: Wachi師兄     時間: 2020-8-5 10:30

引用:
原帖由 南宮老人 於 2020-8-5 05:27 AM 發表

其實想知關北斗咩事??
我諗佢想講,無北鬥時,中國核彈系依靠GPS導航,受美國人控制。現在北鬥導航就不受人影響
作者: j14     時間: 2020-8-5 13:35

天真黃絲, 會信中國很弱很弱
作者: 大地之翼     時間: 2020-8-5 13:55

好心唔好引用黃東啦,呢個人係軍板已多次被打面
作者: GP03SE     時間: 2020-8-5 14:37

引用:
原帖由 Wachi師兄 於 2020-8-5 10:30 AM 發表

我諗佢想講,無北鬥時,中國核彈系依靠GPS導航,受美國人控制。現在北鬥導航就不受人影響
在沒有北斗近導航系統的年代,中國導彈也不是用美國GPS導航的!
作者: Wachi師兄     時間: 2020-8-5 14:42

引用:
原帖由 GP03SE 於 2020-8-5 02:37 PM 發表

在沒有北斗近導航系統的年代,中國導彈也不是用美國GPS導航的!
真系?咁如何引導飛彈擊中目標呢?
作者: 6674     時間: 2020-8-5 15:12

引用:
原帖由 Wachi師兄 於 2020-8-5 02:42 PM 發表

彈道學/陀螺儀/飛輪/地磁。
無GPS, 一代民兵&潘興飛彈也在合理距離地打中目標。
例如五六十年前鸚鵡螺號潛水艇在冰層下橫越北極。
又例如,一百萬噸當量核彈想打柴灣但誤中柴灣角街,問題也不大。
作者: GP03SE     時間: 2020-8-5 15:18

引用:
原帖由 Wachi師兄 於 2020-8-5 02:42 PM 發表

慣性導航系統 + 彈載電腦
波斯灣戰爭後,更沒可能用美國的GPS

作者: Thomas-wang     時間: 2020-8-5 16:27

引用:
原帖由 highbury64 於 2020-8-5 03:39 PM 發表

一百萬噸當量核彈點儲存呀,
你肯定未讀過大學
你确定你上过学?100万吨当量的核武器不能储存?你怕不是刚从火星回来的吧?🤣🤣
作者: 南宮老人     時間: 2020-8-5 16:57

引用:
原帖由 Wachi師兄 於 2020-8-5 10:30 AM 發表

師兄, 核戰略已經唔需要GPS或北斗導航架啦, 一旦開戰導航衛星將全面報廢
作者: Wachi師兄     時間: 2020-8-5 17:01

引用:
原帖由 南宮老人 於 2020-8-5 04:57 PM 發表

師兄, 核戰略已經唔需要GPS或北斗導航架啦, 一旦開戰導航衛星將全面報廢
哦,系咁呀
作者: Wachi師兄     時間: 2020-8-5 17:02

引用:
原帖由 GP03SE 於 2020-8-5 03:18 PM 發表

慣性導航系統 + 彈載電腦
波斯灣戰爭後,更沒可能用美國的GPS
哦,原來系咁
作者: yeungph     時間: 2020-8-5 18:32

毒果,仲要加個黃東。
作者: 大有爺     時間: 2020-8-5 18:35

唔系有核彈一早就佈處係核潛艇?
作者: dhammika2     時間: 2020-8-5 18:46

引用:
習近平有同佢咁講咩?我唔知嘅?
作者: dhammika2     時間: 2020-8-5 18:49

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-8-4 11:12 PM 發表

說真的,到底誰說真說假也好,在下只知道老美海軍武器的確天下無雙,但偏偏如此重兵來到中國東南海邊也只是敢做觀光客。。。
那到底是中國太強大?還老美只是虚有其表。。。?
有一句老話,就是無能力的喪家狗才會亂吠,什麼時候看見猛獸捕獵會有聲音的呢!?
這就是習近平和特朗普的最大分別。 ...
有無人見過老虎打一輪至殺獵物?一郁手就攞命啦。。。
作者: asahi_kogaku     時間: 2020-8-5 20:07

引用:
原帖由 highbury64 於 2020-8-5 03:41 PM 發表

日本講咩你都信,你無獨立思考💀
樓主, 你第一頁貼文蘋果日報訪問黃東的報導,就是討論日本共同社8月2日的文章,也是我貼返俾你睇原文,你想點?

"日本共同社前日(2日)報道,楊承軍今年5月曾在政府系統雜誌《祖國》撰文〈不宜在網絡上炒作涉核問題〉,提到中國軍方擁有在敵方使用核導彈攻擊的情況下,可在對方發射後數分鐘內探測,並在落地前進行核反擊的預警系統。他強調。中國的綜合核戰鬥力不遜色於美俄"

作者: 大地之翼     時間: 2020-8-5 20:23

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2020-8-5 08:07 PM 發表

樓主, 你第一頁貼文蘋果日報訪問黃東的報導,就是討論日本共同社8月2日的文章,也是我貼返俾你睇原文,你想點?

"日本共同社前日(2日)報道,楊承軍今年5月曾在政府系統雜誌《祖國》撰文〈不宜在網絡上炒作涉核問題〉,提到中國軍方擁有在敵方使用核導彈攻擊的情況下,可在對方發射後數分鐘內探測,並在落地前進行核反擊的預警系統。他強調。中國的綜合核戰鬥力不遜色於美俄" ...
樓主係收左錢既漢奸網軍,相信呢度無人不知
作者: mickyhon     時間: 2020-8-5 20:33

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-8-5 06:49 PM 發表

有無人見過老虎打一輪至殺獵物?一郁手就攞命啦。。。
係,老虎獵殺前是特別静的,一擊必殺,只有喪家狗才不停的吠,還聯合猫老鼠及曱甴圍在老虎門前狂叫。。。哈哈哈

作者: asahi_kogaku     時間: 2020-8-5 22:55

引用:
原帖由 highbury64 於 2020-8-5 09:24 PM 發表

即係中國要幾分鐘先有反應,
但係黃東話美國只需一分鐘
黃東亂噏啦。

佢唔知道美國的紅外線監察衛星網SBIRS系統低軌道部份仲未完成喎?遇到技術困難之後就想改加入整合新的STSS系統, 仍只在發展中未完成。

依家美國淨係用SBIRS高軌道系統衛星和部份低軌道系統衛星,是不能保證所有地區都能100%短時間內幅蓋發現任何地區的彈道導彈發射。
作者: siuchungyu     時間: 2020-8-5 23:48

低能樓主將最新幻覺寫成文章
作者: 殖民犬末日     時間: 2020-8-6 00:42

引用:
原帖由 siuchungyu 於 2020-8-5 11:48 PM 發表
低能樓主將最新幻覺寫成文章
X2
作者: hlover96     時間: 2020-8-6 03:43

可以不要在转贴 这个混子的文章吗
错误百出    常识都出错误
连普通军迷都比不上 
作者: boy3494     時間: 2020-8-6 07:26

你知道咁清楚就不是軍事秘密啦,全世界都知啦,美国吾需要軍事情報,睇香討知道一清二楚。
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2020-8-6 10:25

黃東係講比美國人聽的,是用嚟忽悠美國人的
作者: 剛峰     時間: 2020-8-6 13:14

黃東?話台灣F16打羸殲20果個黃東
作者: Hung196108     時間: 2020-8-6 13:56

引用:
證明左:
美國無時無刻想用核攻擊,係「好戰」的表現。
中國核武是在備用狀態,只作「還擊」,係「和平」的表現。
作者: 生生不息2014     時間: 2020-8-6 14:05

引用:
https://hk.appledaily.com/china/ ... 6VHDAONITRAUC7JEXM/
洩露國家機密。小心
作者: molittlemo     時間: 2020-8-6 14:19

引用:
垃圾弱智64大佐, share 垃圾弱智黃東既作文
作者: fouly123     時間: 2020-8-6 14:20

又係馬交黃東... 條友講嘢在軍迷界,根本不值得參考.
作者: antiapple     時間: 2020-8-6 15:41

黃東..... 呢條馬交仔 識條鐵咩
作者: wskwan     時間: 2020-8-6 17:04

白痴仔都話軍事專家....有冇常識都可以作到話專家.啱晒毒果攞嚟打飛機