標題: [兩岸新聞評論] 22納米芯片將量產 北斗定位更準 - 香港文匯報 [打印本頁]

作者: adolfchan-417    時間: 2020-8-4 10:09 AM     標題: 22納米芯片將量產 北斗定位更準 - 香港文匯報

22納米芯片將量產  北斗定位更準

香港文匯報訊(記者 周琳 北京報道)隨着北斗系統第55顆衛星成功發射,北斗三號全球衛星導航系統於7月31日正式開通,邁進全球服務新時代。中國衛星導航系統管理辦公室主任冉承其昨日在國新辦發布會上介紹,北斗系統28nm工藝芯片已經量產,22nm工藝芯片即將量產。目前,大部分智能手機均支持北斗功能,支持高精度應用的手機已經上市,構建起集芯片、模塊、板卡、終端和運營服務為一體的完整產業鏈。
目前,北斗已成為聯合國認可的四大全球衛星導航系統之一,與美國GPS、俄羅斯格洛納斯(GLONASS)、歐盟伽利略(GALILEO)的兼容、互操作、系統間合作持續深化。
冉承其表示,北斗三號支持導航定位、通信數傳兩大功能,可提供定位導航授時、全球短報文通信、區域短報文通信、國際搜救、星基增強、地基增強、精密單點定位共7類服務,是功能強大的全球衛星導航系統。
全球服務可用性逾99%
性能指標方面,北斗三號全球範圍定位精度優於10米、測速精度優於0.2米/秒、授時精度優於20納秒、服務可用性優於99%,亞太地區性能更優。冉承其特意在發布會上用展板展示稱,「這張圖是2018年剛建成北斗基本系統時的情況,圖中陰影部分是系統不能覆蓋的區域,當時全球服務可用性為95%;如今北斗全球系統建成後,在上面2020年的圖中,已沒有陰影,全球服務可用性99%以上。」
根據全球連續監測評估系統最近一周的測算結果,北斗系統的全球實測定位精度均值為2.34米,而結合地基增強、精密單點定位,還能提供最高厘米級定位服務。
在關鍵核心技術方面,北斗三號實現了自主可控, 30餘萬科技人員攻克了星間鏈路、高精度原子鐘等160餘項關鍵核心技術,500多種器部件突破國產化研製,北斗三號衛星核心器部件國產化率達到100%。
芯片是北斗系統的重中之重。十年來,中國自主研發的北斗芯片工藝從90nm到28nm,尺寸不斷縮小,性能不斷提升,具備在全球範圍展開競爭的實力和底氣。冉承其在會上透露,目前國產北斗芯片、模塊等關鍵技術全面突破,性能指標與國際同類產品相當。支持北斗三號新信號的28納米工藝射頻基帶一體化SoC芯片,已在物聯網和消費電子領域得到廣泛應用。22納米工藝北斗定位芯片即將量產。據悉,這將使北斗能夠切入到無人機、自動駕駛、機器人、物聯網等熱門應用領域,在全球範圍內提供更好的服務。
最平芯片不到1美元
「我們現在的水平應該是國際一流,特別有信心把芯片做到又好又便宜。」冉承其介紹,中國企業參與研發後,現在最便宜的芯片不到1美元。高精度板卡,也從10年前十幾萬元人民幣降到了3,000元人民幣。
據《2020中國衛星導航與位置服務產業發展白皮書》顯示,截至2019年底,國產北斗導航芯片模塊累計銷量已突破8,000萬片,高精度板卡和天線銷量已佔據國內30%和90%的市場份額,並輸出到100餘個國家和地區。
目前,北斗相關產品已出口120餘個國家和地區,向億級以上用戶提供服務,基於北斗的國土測繪、精準農業、數字施工、智慧港口等已在東盟、南亞、東歐、西亞、非洲成功應用。
北斗威水史
◆衛星核心器部件國產化率100%
◆短報文通信服務區域通信能力達每次14,000比特(1,000漢字),並支持每次560比特(40個漢字)的全球通信能力
◆國際搜救服務檢測概率優於99%
◆28納米工藝的北斗衛星導航芯片已經量產,22納米工藝芯片即將量產
◆北斗相關產品已出口120餘個國家和地區,向億級以上用戶提供服務

「我們現在的水平應該是國際一流,特別有信心把芯片做到又好又便宜。」冉承其介紹,中國企業參與研發後,現在最便宜的芯片不到1美元。高精度板卡,也從10年前十幾萬元人民幣降到了3,000元人民幣。咁樣即係頂爛尾國個市,大家亦可以睇到有其他國家從中賺取暴利

新聞來源連結:
http://paper.wenweipo.com/2020/08/04/YO2008040012.htm

圖片附件: a13a.jpg (2020-8-4 10:09 AM, 69.32 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: 肥矮太空灰    時間: 2020-8-4 10:15 AM

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-8-4 10:09 AM 發表

香港文匯報訊(記者 周琳 北京報道)隨着北斗系統第55顆衛星成功發射,北斗三號全球衛星導航系統於7月31日正式開通,邁進全球服務新時代。中國衛星導航系統管理辦公室主任冉承其昨日在國新辦發布會上介紹,北斗系統28nm工藝芯片已經量產,22nm工藝芯片即將量產。目前,大部分智能手機均支持北斗功能,支持高精度應用的手機已經上市,構建起集芯片、模塊、板卡、終端和運 ...
呢啲技術落後於大美國幾多十年
作者: starr    時間: 2020-8-4 10:17 AM

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-4 10:15 AM 發表

GPS肯定比北斗落後,畢竟係幾十年前貨色
作者: 肥矮太空灰    時間: 2020-8-4 10:20 AM

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-4 10:17 AM 發表

個名無變就等於啲技術無變

「手提電話」都幾十年啦
作者: 烏鴉白色2017    時間: 2020-8-4 10:23 AM

你憑乜嘢話落後幾十年?
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-4 10:15 AM 發表

作者: starr    時間: 2020-8-4 10:24 AM

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-4 10:20 AM 發表

個名無變就等於啲技術無變「手提電話」都幾十年啦
願聞其詳
作者: 烏鴉白色2017    時間: 2020-8-4 10:25 AM

GPS個衛星都無更換過點變? GPS精準度遠遠落後北斗咁重唔係落後?
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-4 10:20 AM 發表

「手提電話」都幾十年啦

作者: 廿蚊水    時間: 2020-8-4 10:26 AM

中國速度,兩年前美國制裁中興時,中國一粒芯片都冇,依家已經開始量產22納米芯片,都好快手
作者: 閘總智囊    時間: 2020-8-4 10:30 AM

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-8-4 10:09 AM 發表

香港文匯報訊(記者 周琳 北京報道)隨着北斗系統第55顆衛星成功發射,北斗三號全球衛星導航系統於7月31日正式開通,邁進全球服務新時代。中國衛星導航系統管理辦公室主任冉承其昨日在國新辦發布會上介紹,北斗系統28nm工藝芯片已經量產,22nm工藝芯片即將量產。目前,大部分智能手機均支持北斗功能,支持高精度應用的手機已經上市,構建起集芯片、模塊、板卡、終端和運 ...
咪係囉,有咁高技術成本又咁低,無理由再幫襯外國囉,除非有啲公司別有用心囉
作者: 肥矮太空灰    時間: 2020-8-4 10:32 AM

引用:
原帖由 廿蚊水 於 2020-8-4 10:26 AM 發表

中國速度,兩年前美國制裁中興時,中國一粒芯片都冇,依家已經開始量產22納米芯片,都好快手
抄功課梗係快過自己做功課
作者: 海邊大核心    時間: 2020-8-4 10:38 AM

而家嘅全球經濟技術一體化的,新嘅嘢肯定比舊嘅好用,中國科技發展速度都係好快嘅,雖然比不上美國吸全球科技嘅血,但係自給自足還是有希望的。
作者: 我是中國香港人    時間: 2020-8-4 10:40 AM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-8-4 10:23 AM 發表

你憑乜嘢話落後幾十年?
因為好多無知以為22納米芯片就係落後,完全唔知點解?

大型設備完全唔需要用5、7等納米芯片,個D係制程技術高,唔代表粒IC有幾勁?
手機空間小要放多功能晶片(IC)就需要5、7等納米芯片,縮小面積。
實際應用22納米芯片卓卓有餘。
作者: cwilson1    時間: 2020-8-4 10:42 AM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-8-4 10:23 AM 發表

你憑乜嘢話落後幾十年?
佢以為係手機,或做cpu芯片喎!

其實美國不少武器仲用緊586或Pentium l那些
作者: hinfan    時間: 2020-8-4 10:42 AM

引用:

似乎是你落後了幾十年。
作者: 漆哥    時間: 2020-8-4 10:42 AM

比特是Byte,台灣叫位元組
作者: 漆哥    時間: 2020-8-4 10:47 AM

有了太陽能求救終端,就不會再有:

作者: 鬼屋肥沃的神童    時間: 2020-8-4 10:47 AM

作者: 烏鴉白色2017    時間: 2020-8-4 10:50 AM

GPS再準都無用! 準極都係美國軍用準, 民用嘅準確度遠遠低過北斗
引用:
原帖由 鬼屋肥沃的神童 於 2020-8-4 10:47 AM 發表

中國境內應該系北斗更精准,全球范圍內仲系GPS更准確

作者: starr    時間: 2020-8-4 10:51 AM

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-4 10:32 AM 發表

世界從來都係抄來抄去,冇得抄再自己發展

圖片附件: 日抄1.png (2020-8-4 10:51 AM, 452.65 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 日抄2.png (2020-8-4 10:51 AM, 334.94 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 烏鴉白色2017    時間: 2020-8-4 10:53 AM

22納米應用到太空已經係非常先進, 之前大部份專用於太空飛行器嘅晶片重係用緊5百納米
作者: chaolininin    時間: 2020-8-4 10:54 AM

牙膏廠11代都仲係14nm
作者: 8d    時間: 2020-8-4 10:55 AM

引用:
原帖由 我是中國香港人 於 2020-8-4 10:40 AM 發表

大型設備完全唔需要用5、7等納米芯片,個D係制程技術高,唔代表粒IC有幾勁?
手機空間小要放多功能晶片(IC)就需要5、7等納米芯片,縮小面積。
實際應用22納米芯片卓卓有餘。 ...
無知= 7 = on 9
作者: 鬼屋肥沃的神童    時間: 2020-8-4 10:55 AM

作者: kingking99    時間: 2020-8-4 10:55 AM

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-8-4 10:42 AM 發表

f22用386,f35都只是用486,
消費品追求高大上微型化,滿足消費者心理,
實際上其他絕大多數電子產品都是追求穩定性,體積大一點不是問題
作者: 烏鴉白色2017    時間: 2020-8-4 10:56 AM

太空同地球上使用係兩回事, 一般silicon 晶片並不適合太空嘅環境
引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-8-4 10:54 AM 發表

牙膏廠11代都仲係14nm

作者: chaolininin    時間: 2020-8-4 10:56 AM

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 4/8/2020 10:20 發表

「手提電話」都幾十年啦
手提都無30年,第一代跟現在的唔差很遠?
作者: 烏鴉白色2017    時間: 2020-8-4 10:57 AM

我地用唔到點準都無用
引用:
原帖由 鬼屋肥沃的神童 於 2020-8-4 10:55 AM 發表

全球定位系統呢種嘢,肯定系優先軍用
至於民用邊個更准確,我覺得北斗喺亞洲范圍內有優勢

作者: chaolininin    時間: 2020-8-4 10:58 AM

引用:
原帖由 廿蚊水 於 4/8/2020 10:26 發表

點會無?超級電腦就是自家cpu,高鐵的芯片都是自家製造
作者: 波濤性感的羊    時間: 2020-8-4 11:18 AM

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-4 10:32 AM 發表

講高科技產業你就講抄公課,黃人真井底到冇得再低潛!返去再讀過小學啦!
作者: 一個中國人!    時間: 2020-8-4 11:18 AM

引用:

日本仔話北斗系統有反彈道導彈功能

圖片附件: 1596511116722.jpg (2020-8-4 11:18 AM, 648.18 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 波濤性感的羊    時間: 2020-8-4 11:21 AM

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-4 10:51 AM 發表

世界從來都係抄來抄去,冇得抄再自己發展

好圖!👍🏻
作者: 一個中國人!    時間: 2020-8-4 11:23 AM

引用:

「手提電話」都幾十年啦
果然仲未爬出井嚟。
北斗一代就可以發短信,北斗二代可以發語音,請問你有無用過GPS嚟發短信同語音呢?
GPS有漂移現象,北斗唔會。
唉,仲話鄉港喺國際大都會~~~點解咁多井蛙?
作者: 一個中國人!    時間: 2020-8-4 11:25 AM

引用:

咁中國抗疫無得抄,尾國佬有得抄都死緊15萬人,就嚟500中招
作者: 一個中國人!    時間: 2020-8-4 11:30 AM

引用:
原帖由 我是中國香港人 於 2020-8-4 10:40 AM 發表

工業用嘅芯片最緊要喺穩定,fault risk 機會細,就算喺宜家用緊嘅比較新嘅生產線仲可以搵到8086/80286呢啲CPU整嘅單片機。
就算MTR呢啲control system,都喺講緊20年先更新換代,最緊要穩定。
作者: 全宇宙    時間: 2020-8-4 11:33 AM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-8-4 10:25 AM 發表

GPS個衛星都無更換過點變? GPS精準度遠遠落後北斗咁重唔係落後?

件白痴打飛機射上去
嚴重低鳩能
作者: 一個中國人!    時間: 2020-8-4 11:34 AM

引用:
原帖由 鬼屋肥沃的神童 於 2020-8-4 10:47 AM 發表

中國北斗精準除咗衛星密度高,仲有5G網絡助力。
尾國唔敢入南海9段線就喺因為南海島嶼已經佈置咗5G軍事網絡,導彈精確度可以達到0.1米
作者: stone9883    時間: 2020-8-4 11:37 AM

厲害了我的國!北斗定位系統卓越科技冠絕全球!全球每一個角落都可以cover到!就算太空船上月球去火星出太陽系、到達銀河每一角落也輕而易舉!小美帝望塵莫及!北斗定位系統將會帶領我國輕易將核彈射向白宮!,五角大廈、國會山莊!天下無敵!螳臂擋車的國家即刻八方來朝!臣服我國!聲威遍佈天下!厲害了我的國!😎😎🤜🏻🤛🏻💪🏻💪🏻

作者: 香港雞蟲    時間: 2020-8-4 11:37 AM

中國加油
作者: 白雲2014    時間: 2020-8-4 11:38 AM

價格 性能 完全壓倒性

漁民福音 更可發 訊息求救, 未來無人駕駛交通工具之基礎設施  

作者: 香港雞蟲    時間: 2020-8-4 11:38 AM

自強不息
作者: starbug    時間: 2020-8-4 11:39 AM

引用:

講夠一百年丫笨。
作者: 加燦    時間: 2020-8-4 11:39 AM

引用:

你去搵個醫科生抄佢啲功課睇下你攞唔攞到個醫生牌.
作者: 崖上地獄    時間: 2020-8-4 11:43 AM

定位10米之内,真係好準
作者: 磨爛蓆2017    時間: 2020-8-4 11:44 AM

引用:

所以你就要同美國人含撚?
作者: 加燦    時間: 2020-8-4 11:44 AM

引用:

點解呢? 北斗衛星數量比GPS多. 你試下用GPS Info睇下在同一時間有幾多粒GPS定位同有幾多粒北斗定位?很多時係北斗多啲.可能係因為北斗較新,訊號較強吧.
作者: 崖上地獄    時間: 2020-8-4 11:45 AM

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-4 10:17 AM 發表

人地不斷更新衛星架
作者: starr    時間: 2020-8-4 11:47 AM

引用:
原帖由 崖上地獄 於 2020-8-4 11:45 AM 發表

人地不斷更新衛星架
舊既到期換新既上去,咪又係同一個系統
作者: 崖上地獄    時間: 2020-8-4 11:50 AM

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-4 11:47 AM 發表

自然會更新最新嘅芯片同軟件啦,唔L通仲用22nm, 咩

作者: 國指    時間: 2020-8-4 11:52 AM

呢d垃圾非洲都唔用啦支那
作者: 老鼠斑    時間: 2020-8-4 11:52 AM

引用:

醒吓啦,美國空軍都用,
作者: 白雲2014    時間: 2020-8-4 11:53 AM

https://www.youtube.com/watch?time_continue=21&v=N4Ge4fJNfw4&feature=emb_logo

作者: gabrielho    時間: 2020-8-4 11:53 AM

引用:
原帖由 廿蚊水 於 2020-8-4 10:26 AM 發表

14nm 都開始量產,基本軍用通訊等不用去到14nm 28nm 都足夠
作者: FIREKILLER2    時間: 2020-8-4 11:54 AM

中國已愈追愈近,加油.
作者: 老鼠斑    時間: 2020-8-4 11:55 AM

引用:

你無睇歷史新聞,定係瞓咗幾十年剛醒
作者: 二十四    時間: 2020-8-4 11:55 AM

引用:
原帖由 波濤性感的羊 於 2020-8-4 11:18 AM 發表

講高科技產業你就講抄公課,黃人真井底到冇得再低潛!返去再讀過小學啦!
香港都係炒炒賣賣把啦....
作者: 加燦    時間: 2020-8-4 11:55 AM

引用:
原帖由 崖上地獄 於 2020-8-4 11:50 AM 發表

好心你唔好自暴其短啦22nm. 22nm係指裝在手機內的北斗接收芯片呀. 22nm在衛星內隨時被幅射熔咗.
作者: rtrtrt2006    時間: 2020-8-4 11:57 AM

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 4-8-2020 10:15 發表

大約只落後於大美國負二十分之一個十年,即係超越左美國半年!

作者: index2018    時間: 2020-8-4 11:57 AM

引用:

台積fatfat
作者: 白雲2014    時間: 2020-8-4 11:58 AM

引用:
原帖由 gabrielho 於 2020-8-4 11:53 AM 發表

14nm 都開始量產,基本軍用通訊等不用去到14nm 28nm 都足夠
https://www.youtube.com/watch?v=qCnQ-_dCCJI
作者: 崖上地獄    時間: 2020-8-4 11:58 AM

引用:
原帖由 加燦 於 2020-8-4 11:55 AM 發表

好心你唔好自暴其短啦22nm. 22nm係指裝在手機內的北斗接收芯片呀. 22nm在衛星內隨時被幅射熔咗.
咁北斗又用咩芯片呀,你咁特長,講來聽吓,乜仲有手機用22nm芯片嘅咩
作者: 破曉微涼    時間: 2020-8-4 11:59 AM

引用:

😴😴😴😪😪😪
作者: briancccc    時間: 2020-8-4 12:00 PM

引用:

Gps係十幾年前產品了,美國都無咩改善,連準確度都無咩進步....
作者: 我愛四版    時間: 2020-8-4 12:00 PM

引用:

你训咗几十年?
作者: rtrtrt2006    時間: 2020-8-4 12:01 PM

引用:
原帖由 崖上地獄 於 4-8-2020 11:58 發表

咁北斗又用咩芯片呀,你咁特長,講來聽吓,乜仲有手機用22nm芯片嘅咩
唔緊要啦!可以一步步慢慢改進,好快有成果架啦!
作者: 夢幻極光星    時間: 2020-8-4 12:01 PM

自駕遊用北斗,精準又好用。😙
作者: 崖上地獄    時間: 2020-8-4 12:03 PM

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-4 12:01 PM 發表

唔緊要啦!可以一步步慢慢改進,好快有成果架啦!
果然有突破盲腸
作者: rtrtrt2006    時間: 2020-8-4 12:03 PM

引用:
原帖由 starr 於 4-8-2020 11:47 發表

唔會,一定係可以勁左。
作者: 白雲2014    時間: 2020-8-4 12:03 PM

引用:
原帖由 briancccc 於 2020-8-4 12:00 PM 發表

Gps係十幾年前產品了,美國都無咩改善,連準確度都無咩進步....
基於國定安全 歐 俄 日 也為自己發射定位衛星 防範 美國 GPS 補其不足
作者: caihk    時間: 2020-8-4 12:04 PM

北斗係軍事上有更重大意義
作者: HikeAway    時間: 2020-8-4 12:04 PM

落後人哋幾十年就唔好獻醜攞出泥講啦,人哋做緊三、五納米啦。

話太空科技唔駛用咁細的晶片根本係對科技無認識,晶片永遠都係細好,第一體積細、輕。上太空樣樣野都要輕細,第二細的晶片省電,較能高。
作者: rtrtrt2006    時間: 2020-8-4 12:05 PM

引用:
原帖由 白雲2014 於 4-8-2020 12:03 發表

基於國定安全 歐 俄 日 也為自己發射定位衛星 防範 美國 GPS 補其不足
如果戰爭,重要依賴美國GPS,咁就真係玩起自己。
作者: rtrtrt2006    時間: 2020-8-4 12:07 PM

引用:
原帖由 HikeAway 於 4-8-2020 12:04 發表

話太空科技唔駛用咁細的晶片根本係對科技無認識,晶片永遠都係細好,第一體積細、輕。上太空樣樣野都要輕細,第二細的晶片省電,較能高。 ...
暫時無咁高科技,至少有自主研發,到時一步一步上去,唔洗十年就趕上/超越,總會有突破的時候。
作者: bestsinger2    時間: 2020-8-4 12:08 PM

引用:

曱甴繼續坐井觀天
作者: 我愛四版    時間: 2020-8-4 12:08 PM

引用:
原帖由 HikeAway 於 2020-8-4 12:04 PM 發表

話太空科技唔駛用咁細的晶片根本係對科技無認識,晶片永遠都係細好,第一體積細、輕。上太空樣樣野都要輕細,第二細的晶片省電,較能高。 ...
其实你知唔知自己讲紧乜?也嘢上太空晶片?
作者: 白雲2014    時間: 2020-8-4 12:09 PM

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-4 12:05 PM 發表

如果戰爭,重要依賴美國GPS,咁就真係玩起自己。
未必 , 隱形戰機 可於 客機下隱身航行

大韓客機 被擊落 又是另一種手法,  美蘇 冷戰 南韓成炮灰
作者: 今天進擊的手機    時間: 2020-8-4 12:10 PM

引用:

論精準GPS唔夠北斗準,北斗有短文通訊,GPS冇,抄功課可以抄得咁叻咩?肥矮太空怪可能得。
作者: rtrtrt2006    時間: 2020-8-4 12:10 PM

引用:
原帖由 bestsinger2 於 4-8-2020 12:08 發表

曱甴繼續坐井觀天
曱甴邊識科技野牙?只係識睇少人姐!

作者: 我愛四版    時間: 2020-8-4 12:12 PM

曱甴特色,一见国产就一定话唔掂,其实最唔掂係佢自己
作者: HikeAway    時間: 2020-8-4 12:13 PM

引用:
原帖由 我愛四版 於 2020-8-4 12:08 PM 發表

其实你知唔知自己讲紧乜?也嘢上太空晶片?
北斗衛星唔係上太空?有邊個衛星不在太空?
作者: 我是中國香港人    時間: 2020-8-4 12:13 PM

引用:
原帖由 HikeAway 於 2020-8-4 12:04 PM 發表

真係無知,唔想由晶圓到光蝕刻一路教你!
有時間自己上網查啦!
作者: SkyBlue2046    時間: 2020-8-4 12:14 PM

引用:

井底之曱甴
作者: montejo    時間: 2020-8-4 12:15 PM

引用:

點抄?你幫手爬上 GPS 度抄?
作者: djimavic    時間: 2020-8-4 12:15 PM

引用:
原帖由 國指 於 2020-8-4 11:52 AM 發表

呢d垃圾非洲都唔用啦支那
曱甴用咗爛「奔走」變「湊篩」
作者: 我愛四版    時間: 2020-8-4 12:16 PM

引用:
原帖由 HikeAway 於 2020-8-4 12:13 PM 發表

北斗衛星唔係上太空?有邊個衛星不在太空?
你睇清楚内文先啦曱甴,量产晶片上太空?太空有上亿个卫星?咁太空馆都喺太空啦,唔好去错老尖
作者: montejo    時間: 2020-8-4 12:17 PM

引用:

28nm 先係最廣泛使用又最穩定的芯片
作者: montejo    時間: 2020-8-4 12:18 PM

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-8-4 10:42 AM 發表

早幾年前仲用 floppy
作者: 我愛四版    時間: 2020-8-4 12:18 PM

曱甴智商有限,沟通唔到,训觉
作者: nikonlee    時間: 2020-8-4 12:19 PM

引用:
原帖由 加燦 於 2020-8-4 11:44 AM 發表

點解呢? 北斗衛星數量比GPS多. 你試下用GPS Info睇下在同一時間有幾多粒GPS定位同有幾多粒北斗定位?很多時係北斗多啲.可能係因為北斗較新,訊號較強吧. ...
北斗双重组网,除了外层十几个主要卫星,近场还有几十颗小卫星,这也是中国自己想出来的方案,哪里有甘多抄?点傻仔唔识野姐,全部通信协议都设计过,可以带信息传递,抄??
作者: yeungph    時間: 2020-8-4 12:20 PM

北斗短報文通訊不依賴傳統的移動聯通電信通訊信號,在沒有弱信號、無信號等通信信號的惡劣的環境中,北斗短報文通信功能顯得尤為重要。比如在山區、海洋、沙漠等沒有通訊信號和網絡的地方,或者在國防、民生和應急救援等領域,都具有很強的應用價值。       在災區移動通訊中斷、電力中斷或移動通信無法覆蓋的情況下,可以通過安裝北斗短報文模塊的移動設備,查看自己的位置,並能夠向外界發布帶位置的文字信息。現北斗短報文已被廣泛用於緊急救援、野外作業、戶外數傳、海上作業系統等領域中。       北斗民用智能是衛星導航 RNSS 應用管理中心統一管理的,北斗短報文終端配備北斗數據服務後,才能使用北斗短報文服務。目前北斗民用智能入網對象為國內軍隊、國企、事業單位等組織,使用範圍為國土範圍,不得在國外使用。       申請條件:使用對像是國內國企、事業單位、學校等組織;       辦理時間:提交申請後20-60工作日;       使用範圍:國土範圍內;       收費標準:申請費****元/張,通信費**元/月/卡(詢客服);       其他說明:北斗卡補辦/註銷/綁定隸屬關係/項目合作詢價等請聯繫銷售客服;       北斗卡的頻度和通信容量、批复時間以中國衛星導航定位應用管理中心批復為準;北斗民用智能卡辦理/申請業務[url=]
[/url]可申請北斗卡的類型[url=]
[/url]可申請北斗卡的類型
作者: montejo    時間: 2020-8-4 12:21 PM

引用:
原帖由 stone9883 於 2020-8-4 11:37 AM 發表

厲害了我的國!北斗定位系統卓越科技冠絕全球!全球每一個角落都可以cover到!就算太空船上月球去火星出太陽系、到達銀河每一角落也輕而易舉!小美帝望塵莫及!北斗定位系統將會帶領我國輕易將核彈射向白色!,五角大廈、國會山莊!天下無敵!螳臂擋車的國家即刻八方來朝!臣服我國!聲威遍佈天下!厲害了我的國!😎😎🤜🏻🤛🏻💪🏻💪🏻 ...
好心你啦!又要反自己國家,又怕痕又怕痛,學人講反話,以為咁樣國安睇唔明?
作者: mucru    時間: 2020-8-4 12:21 PM

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-8-4 11:23 AM 發表

果然仲未爬出井嚟。
北斗一代就可以發短信,北斗二代可以發語音,請問你有無用過GPS嚟發短信同語音呢?
GPS有漂移現象,北斗唔會。
唉,仲話鄉港喺國際大都會~~~點解咁多井蛙? ...
它是坑渠曱甴, 連井都未去過
作者: hfceddie    時間: 2020-8-4 12:22 PM

22納米都好意思拎出嚟打纙打鼓?
作者: yeungph    時間: 2020-8-4 12:22 PM

船用北斗終端功能介紹
·同時具備定位與通信功能,支持與手機及船隊在線短信平台互發短信;
·覆蓋中國及周邊國家和地區,24小時全天候服務,無通信盲區;
·緊急報警,如遇緊急情況,可通過北斗終端向岸上發送緊急求助信息;
·自主系統、高強度加密設計,軍工產品,安全、可靠、穩定。

船用北斗終端實物圖

作者: montejo    時間: 2020-8-4 12:23 PM

引用:
原帖由 崖上地獄 於 2020-8-4 11:50 AM 發表

玩過真空管 HiFi未?知唔知點解仲有所謂軍事級胆?
作者: 我是中國香港人    時間: 2020-8-4 12:24 PM

引用:
原帖由 我愛四版 於 2020-8-4 12:12 PM 發表

曱甴特色,一见国产就一定话唔掂,其实最唔掂係佢自己
曱甴唔記得自己都係國產!
作者: wize    時間: 2020-8-4 12:26 PM

引用:

22納米係領先全球
喺12年前
作者: 泛民之星陳盲刎    時間: 2020-8-4 12:26 PM

引用:

你都幾搞笑 太空上面輻射勁過地面好多 條channel太短 有宇宙射線打中好易玩完
作者: 我愛四版    時間: 2020-8-4 12:26 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-8-4 12:22 PM 發表

22納米都好意思拎出嚟打纙打鼓?
你唔係以为手机入面只有一个晶片呀曱甴?GPS用紧就係28nm,弱智唔分乜嘢曱甴,一隻比一隻弱智
作者: 白雲2014    時間: 2020-8-4 12:27 PM

引用:
原帖由 我是中國香港人 於 2020-8-4 12:24 PM 發表

曱甴唔記得自己都係國產!
唔知 機管局 幾時 轉用 北斗系統
作者: kof2002um    時間: 2020-8-4 12:27 PM

引用:

好似美國地鐵咁, 領先幾十年, 但現在又溶又爛又臭, 又收唔到信號!中國求其一個地鐵站都靚過好過老美.