標題: [本港新聞評論] 全港學校可原定日期開學 面授暫停 幼稚園料收生將跌半 [打印本頁]

作者: 豬仔會爬樹     時間: 2020-8-4 09:09 AM

教育局昨宣布,全港學校可按其原先擬定的日期開學,但所有面授課堂及校內活動續暫停,學生須在家學習至另行通知。有中學校長指,理解有關安排,會將每堂課由35分鐘增至45分鐘,以應付視像教學。但有幼稚園料不少

教育局昨宣布,全港學校可按其原先擬定的日期開學,但所有面授課堂及校內活動續暫停,學生須在家學習至另行通知。有中學校長指,理解有關安排,會將每堂課由35分鐘增至45分鐘,以應付視像教學。但有幼稚園料不少家長會選擇退學,收生人數將跌一半。

教育局早前宣布,全港學校將不早於8月17日開學,局長楊潤雄昨表示,全港學校可按原先擬定的日期展開新學年,包括8月開學的國際學校及幼稚園,和9月開學的中小學及特殊學校;但所有面授課堂及校內活動,須暫停至另行通告,期間校方要改以其他方式授課,如網上教學讓學生在家學習;並需開放校舍及安排適當人手,協助有需要的學生及處理校務。暫停面授教學的安排亦適用於補習社。

楊表示,在家學習並非只限電子學習方式,如幼稚園學生年紀太小,不宜常使用電子產品,可安排完成簡單的工作紙、勞作及閱讀。他指,暫未見幼稚園現倒閉潮,會考慮對幼稚園提供經濟紓緩措施。教育局亦已再發信向學校說明,關愛基金有彈性支援清貧學生購買設備進行網上學習。

對跨境學生方面,楊稱,正考慮不同方案,會盡快與內地商討。另當局已要求考評局因應疫情作預案,包括調整考試時間表、及減少必修題等,相信考評局會作專業考慮。

中學校長:分階段復課可行

中學校長會副主席連鎮邦直言,學界並未接獲政府通知,不過理解暫停面授的決定,亦認為分階段復課可行,並應以中一及中六優先,往後更需審視明年DSE的校本評核及未來3年的課程,「理科學生已經做唔到實驗」,增加對學生的軟硬件學習支援,牽頭建立網上學習平台。

廠商會中學校長麥耀光稱,現需重新編配開學時間表,將每堂由35分鐘增至45分鐘,應付視像教學,但部分基層學生因居住環境令學習有困難,中一新生更需重新適應。李求恩紀念中學副校長徐曉琦指會沿用2至6月的網上學習模式,以中英數通識為主,但體育、音樂等課程影響較大,「醒獅隊改學習中國文化。」

教聯會:宜每日網上授課4小時

思博幼稚園校長蔡麗芳批評,政府未有協助業界,全港逾200所私營幼稚園將面臨經營困難,尤其是學前預備班、K1及K2,因年紀細較難網上學習,相信不少家長會選擇退學,「如果做工作紙就可以,咁所有學生都不用上學」,以其學校為例,原可收生200人,現估計或跌至不足100人,促政府增加保就業補貼額。

教聯會主席黃錦良指,理解教育局是次安排,建議每天網上課堂約3至4小時,教授主科課程,其他學科則以短片方式讓學生自學。幼稚園可上載工作紙教材,讓家長列印出來。教協表示網上授課不適合幼兒,可預見家長會在新學年選擇退學,政府應為仍需付學費幼稚園及幼兒中心提供新一輪支援。

記者:胡靜嫻、謝雅寶

編輯:黎家榮

美術:陳超雄

唔係啊嘛?!好心搞好防疫工作先好諗開學啦!

新聞來源連結:
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2714086/全港學校可原定日期開學 面授暫停 幼稚園料收生將跌半
作者: land12

作者: 文熙     時間: 2020-8-4 09:36 AM

学生就中意甘样,唔使返学有得玩
作者: sinchau     時間: 2020-8-4 09:44 AM

其實長時間停課對幼稚園影響好大架,
楊局長一句就話幼稚園自負盈虧,
幼稚園係津貼學校黎架,
但係教育局只係資助半日制學費,
全日制家長係要交學費架。
依家已經停左課半年,
佢知唔知好多全日制幼稚園學生會退學,
學校無左學費收入係咪要執笠,
唔通等過兩、三個月又開返呀?
飲食業、運輸業、零售業全部都話要政府資助,
咁點解幼稚園教育又唔使呢?
點解楊局長可以一口即時拒絕呢?
作者: 藍痴瘋     時間: 2020-8-4 09:50 AM

意料之中,咁環境点會開到學
作者: pk_man_11     時間: 2020-8-4 09:56 AM

歐美有冇反對學校延遲復課
作者: 最緊要有米2     時間: 2020-8-4 10:16 AM

無可能長期面授丶停課
中學生可以全面復課
小學丶幼稚園就應該停,因為自理能力普通

作者: 最緊要有米2     時間: 2020-8-4 10:17 AM

引用:
原帖由 文熙 於 2020-8-4 09:36 AM 發表

学生就中意甘样,唔使返学有得玩
香港屋咁細,吾適合長期逗留家中
作者: 落漠忽然羊羊     時間: 2020-8-4 10:24 AM

校車公司點算?
作者: 会飞的猪猪

作者: 海邊大核心     時間: 2020-8-4 10:32 AM

延時復課係對仔們負責,況且喺屋企進行視頻學習也是可以嘅。
作者: kleeeenex     時間: 2020-8-4 10:35 AM

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2020-8-4 09:09 AM 發表

教育局昨宣布,全港學校可按其原先擬定的日期開學,但所有面授課堂及校內活動續暫停,學生須在家學習至另行通知。有中學校長指,理解有關安排,會將每堂課由35分鐘增至45分鐘,以應付視像教學。但有幼稚園料不少

https://resource01-proxy.ulifest ... 86/006_01_a_2020080 ...
直接停一個學期啦,仲諗開學 ⋯⋯
作者: dieselpang     時間: 2020-8-4 10:36 AM

下年考DSE嘅,都唔知有利定有 弊?
作者: onnam     時間: 2020-8-4 10:37 AM

幼師可以失業了。
作者: 爪王凌雨

作者: 中秋高水果

作者: .林月梵.

作者: Love丽

作者: kuochung     時間: 2020-8-4 11:01 AM

好快可以永久全天候網上教學,其實大部份課程一樣,老師數目可以最少減1/3,減少黃師數目,遲d都唔洗分咩名校,反正全部在家學習
作者: keung1997     時間: 2020-8-4 11:08 AM

deschooling
作者: 幪面超人     時間: 2020-8-4 11:08 AM

咁即係上堂但不返學
作者: pp49pp     時間: 2020-8-4 11:16 AM

政府宣佈全港卡拉OK,酒吧可以照常營業,但客人只可透過視像在家中互唱互飲。
作者: kid_a     時間: 2020-8-4 11:18 AM

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2020-8-4 09:09 AM 發表

https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2710000/2714086/006_01_a_2020080 ...
窮則變, 變則通.
作者: 遊鯤     時間: 2020-8-4 11:19 AM

開咗學
但全無校園生活
連互動都無
咁搞仲有幾多學習動力?
作者: tomymt     時間: 2020-8-4 11:22 AM

幼稚園暫停,牽連很多問題?無外傭,父母是但—個放長假,褓母、無工開,褓母車、司機要休息!校工放假,幼師放假…!

作者: land12

作者: johnwong9394     時間: 2020-8-4 11:31 AM

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2020-8-4 10:35 AM 發表

加埋今年 2 月至 6 月,其實加埋9 月後,都快足 1 年了。
作者: martin101     時間: 2020-8-4 11:34 AM

究竟邊個國家攪琴香港雞毛鴨血
作者: 討論用戶2     時間: 2020-8-4 11:41 AM

我仔全日制幼稚园,已经白白交了7个月学费了,唉,真打算退学了
作者: 聖利aaron     時間: 2020-8-4 12:00 PM

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-4 11:16 AM 發表

政府宣佈全港卡拉OK,酒吧可以照常營業,但客人只可透過視像在家中互唱互飲。
正!
作者: ken0528     時間: 2020-8-4 12:51 PM

全世界仲未控制得到個疫情,而疫苗起碼都要半年後先出世,所以有排都未返到學!
作者: 精明投資者     時間: 2020-8-4 12:59 PM

今年年尾前都未知有冇機會復課
作者: 你明     時間: 2020-8-4 01:17 PM

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-8-4 10:16 AM 發表

無可能長期面授丶停課
中學生可以全面復課
小學丶幼稚園就應該停,因為自理能力普通
但之前爆好似都係中學。佢地係有自理能力,但服從能力弱,愛自由。小學自理能力弱但聽話D,老師又盡責D
作者: daniel47877     時間: 2020-8-4 01:23 PM

引用:
原帖由 sinchau 於 2020-8-4 09:44 AM 發表

幼稚園係津貼學校黎架,
依家已經停左課半年,
點解楊局長可以一口即時拒絕呢? ...
黃師唔係要攬炒咩?
作者: mancheonghoho     時間: 2020-8-4 01:24 PM

所謂電子授課,是老師即時直播,還是錄制播放? 錄制真係以後年年用得翻
作者: mancheonghoho     時間: 2020-8-4 01:25 PM

引用:
原帖由 你明 於 2020-8-4 01:17 PM 發表

但之前爆好似都係中學。佢地係有自理能力,但服從能力弱,愛自由。小學自理能力弱但聽話D,老師又盡責D
多數係家長染上先,家長傳播就無分中、小,一樣會中

作者: 香港雞蟲     時間: 2020-8-4 01:28 PM

開學,隨時疫情第四波
作者: Chris.yukman

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: thunderpig     時間: 2020-8-4 01:47 PM

在職父母點攪😑🤦🏻‍♂️
作者: thunderpig     時間: 2020-8-4 01:50 PM

引用:
原帖由 kuochung 於 2020-8-4 11:01 AM 發表

好快可以永久全天候網上教學,其實大部份課程一樣,老師數目可以最少減1/3,減少黃師數目,遲d都唔洗分咩名校,反正全部在家學習
家長可以監察老師,都唔錯
作者: CC_CHAN256     時間: 2020-8-4 01:50 PM

我見到依排仍然有好多學生返學校,估計可能補課,點解當教育局講野係耳邊風?
作者: 太子沉睡的巨龍     時間: 2020-8-4 02:05 PM

so sad
作者: mightykoala     時間: 2020-8-4 02:06 PM

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-8-4 11:16 AM 發表

有何不何?電影Ready Player One描寫VR/AR變成生活,有幾大可行性。唔好話唱 K飲酒,網上叫 🐔 都得。
作者: 瘋少爺     時間: 2020-8-4 02:07 PM

上星期喺中大聽到有幾個油漆工人傾計話有個同事確診,今日竟然仲見到佢地做緊野,乜唔需要停工嘅咩???
作者: windywater     時間: 2020-8-4 02:17 PM

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-8-4 10:17 AM 發表

香港屋咁細,吾適合長期逗留家中
你講得啱,但係你有冇更好嘅方法?
作者: windywater     時間: 2020-8-4 02:19 PM

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2020-8-4 10:35 AM 發表

不如lockdown成個香港?
作者: alan280204     時間: 2020-8-4 02:35 PM

9月能唔能夠返學,其實唔係教育局決定,而係831又有無班無賴出黎聚衆搞事播毒,如果又搞,按7月經驗,9月7-20應該又係爆發期,咁學生想真真正正返學都幾難
作者: billy80     時間: 2020-8-4 02:48 PM

咁幼稚園不如保留學位,開支由政府補貼啦,呢個政府可唔可以明確清晰少少呀
作者: 落漠忽然羊羊     時間: 2020-8-4 04:38 PM

反正全世界上網上堂,報英美澳加紐學校都得啦。
作者: Iwfu1222     時間: 2020-8-4 04:41 PM

其實同停課冇咩分別
作者: 光棍man     時間: 2020-8-4 05:10 PM

幼稚園讀少年都冇所謂,撗掂黑黃亂9咁嚟教嘢

圖片附件: 1596532215084.jpg (2020-8-4 05:10 PM, 408.59 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 1596532215147.jpg (2020-8-4 05:10 PM, 235.88 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: johnwong9394     時間: 2020-8-4 05:12 PM

引用:
原帖由 精明投資者 於 2020-8-4 12:59 PM 發表

今年年尾前都未知有冇機會復課
即學生哥頭尾停足 1 年課。

作者: 高爾基的爸爸

作者: johnwong9394     時間: 2020-8-4 05:16 PM

引用:
原帖由 windywater 於 2020-8-4 02:19 PM 發表

不止香港,全球 10 億學生都受疫情影響:

新冠肺炎:全球逾160國停課 10億學生受影響
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20200804/bkn-20200804150523180-0804_00972_001.html
作者: max3350     時間: 2020-8-4 05:26 PM

"幼稚園料收生將跌半"  班曱甴大餐了
作者: andysan4     時間: 2020-8-4 05:32 PM

引用:

在家自拍唱K
變KOL搵錢

在家直播Youtube飲酒
賺取啤酒商贊助
作者: rt8641     時間: 2020-8-4 05:33 PM

引用:
原帖由 討論用戶2 於 2020-8-4 11:41 AM 發表

我仔全日制幼稚园,已经白白交了7个月学费了,唉,真打算退学了
我女都是,自從2月後已冇返幼稚園至今,成個k2下學期冇晒!而家都驚k3也冇埋!呢批小朋友都因呢個sick,冇晒童年的回憶。。
作者: mlz     時間: 2020-8-4 05:40 PM

始終返學校同面授係最直接
網上教授始終係欠缺互動交流
作者: andyivan     時間: 2020-8-4 05:45 PM

延遲既話 班老師又唔洗做 又狂逗人工 真係爽得佢地
作者: oohan     時間: 2020-8-4 05:54 PM

我阿囡間幼稚園每星期都有網上教學短片,老師定期打電話跟進,仲有老師用放工時間同阿囡視像玩遊戲,唔好話老師狂逗人工,有做嘢點都要出人工比人嘅。
作者: pycicamn     時間: 2020-8-4 05:59 PM

延長暑假,不斷停課就最好
作者: 床上含情的師兄     時間: 2020-8-4 06:55 PM

引用:
原帖由 sinchau 於 2020-8-4 09:44 AM 發表

幼稚園係津貼學校黎架,
依家已經停左課半年,
點解楊局長可以一口即時拒絕呢? ...
全日嗝,幼兒園靜係收政府嗝補貼就算拉,仲想收全日嗝價錢咩,想吃埋家長只車咩,貪得無厭
作者: okla3     時間: 2020-8-4 07:22 PM

引用:

https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2710000/2714086/006_01_a_2020080 ...
害完老人家就再害細佬,正仆街垃圾廢官
作者: hkG2008     時間: 2020-8-4 07:33 PM

直資/私立就會經濟困難,為何當初不轉為資助/收學卷,就無事啦
作者: uvicvic     時間: 2020-8-4 08:00 PM

其實趁今次網上教學可以展示下其實呢個社會及全世界知道讀書根本係唔需要面授, 網上教學都可以令人接受知識, 因為面授先可以令學生買書有書商可以賺錢, 搭車巴士佬有工開, 教師可以有工開, 餐廳有生意........., 如果只需網上授學, 家長就唔使用幾佰萬養仔女, 我覺得讀書係扼錢, 如果讀書只需要網上讀我可能都讀佐幾個學位

作者: kleeeenex     時間: 2020-8-4 08:23 PM

引用:
原帖由 windywater 於 2020-8-4 02:19 PM 發表

全球都停課中,係美國痴痴地去復課!停一個學期有乜問題?
作者: windywater     時間: 2020-8-4 09:16 PM

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2020-8-4 08:23 PM 發表

全球都停課中,係美國痴痴地去復課!停一個學期有乜問題?
喺你嘅立場諗可能真係冇問題,但係政府做決定係要考慮所有有關人仕嘅立場。

學生嘅進度,學校嘅財政狀況,未來銜接問題,家長諗法等。

咁大件事件當中,絕對冇一個完美嘅解決方法,但係當權者都要做一個決定。

你停課半年,咁使唔使比學費?要比嘅話家長又嘈,唔使比嘅話好多學校都會倒閉,大量教育人士失業。要政府補貼,又會惹來很多很多其他問題。你有冇想過?

反而haters就很容易做。復課又鬧,停課又鬧。總之政府就係錯!對嗎?

作者: 世界之首     時間: 2020-8-4 09:20 PM

引用:
原帖由 uvicvic 於 2020-8-4 08:00 PM 發表

其實趁今次網上教學可以展示下其實呢個社會及全世界知道讀書根本係唔需要面授, 網上教學都可以令人接受知識, 因為面授先可以令學生買書有書商可以賺錢, 搭車巴士佬有工開, 教師可以有工開, 餐廳有生意........., 如果只需網上授學, 家長就唔使用幾佰萬養仔女, 我覺得讀書係扼錢, 如果讀書如需網上讀我可能都讀佐幾個學位 ...
咁人口多,自然要搵啲工程出黎比佢地做,
好似建築咁,無野做既話,幾多人手停口停
作者: 鬼屋野性的小腸     時間: 2020-8-4 10:38 PM

未來幾年眼科醫生賺翻身
作者: oldman71     時間: 2020-8-4 11:22 PM

引用:
原帖由 pycicamn 於 2020-8-4 05:59 PM 發表

延長暑假,不斷停課就最好
Work from bed最好。
作者: oldman71     時間: 2020-8-4 11:24 PM

引用:
原帖由 世界之首 於 2020-8-4 09:20 PM 發表

咁人口多,自然要搵啲工程出黎比佢地做,
好似建築咁,無野做既話,幾多人手停口停
係咪抗疫政策力度過大?定係想保障內地居住返唔到香港上課(因為內地已禁出境)的邊境學生??
作者: 豬頭BB     時間: 2020-8-5 01:19 AM

引用:
原帖由 高爾基的爸爸 於 2020-8-4 05:12 PM 發表

一早噉做,如果早啲做,疫情都唔会好似而家咁样,但最开心嘅都系学生
關鬼事咩,問下自己有冇週圍去
作者: 豬頭BB     時間: 2020-8-5 01:20 AM

引用:
原帖由 rt8641 於 2020-8-4 05:33 PM 發表

我女都是,自從2月後已冇返幼稚園至今,成個k2下學期冇晒!而家都驚k3也冇埋!呢批小朋友都因呢個sick,冇晒童年的回憶。。
你記唔記得k3做過d乜
作者: 豬頭BB     時間: 2020-8-5 01:21 AM

引用:
原帖由 mlz 於 2020-8-4 05:40 PM 發表

始終返學校同面授係最直接
網上教授始終係欠缺互動交流
返學溝仔女 啫
作者: fai28     時間: 2020-8-5 02:07 AM

引用:
原帖由 光棍man 於 2020-8-4 05:10 PM 發表

幼稚園讀少年都冇所謂,撗掂黑黃絲亂9咁嚟教嘢1145832311458323 1145832411458324
呢班正一扑街
作者: 丁常唔多旺     時間: 2020-8-5 02:16 AM

引用:

https://resource01-proxy.ulifest ... 86/006_01_a_2020080 ...
返乜鬼學吖,返咗咪又係變成一隻死曱甴。
作者: kleeeenex     時間: 2020-8-5 03:25 AM

引用:
原帖由 windywater 於 2020-8-4 09:16 PM 發表

喺你嘅立場諗可能真係冇問題,但係政府做決定係要考慮所有有關人仕嘅立場。

學生嘅進度,學校嘅財政狀況,未來銜接問題,家長諗法等。

咁大件事件當中,絕對冇一個完美嘅解決方法,但係當權者都要做一個決定。

你停課半年,咁使唔使比學費?要比嘅話家長又嘈,唔使比嘅話好多學校都會倒閉,大量教育人士失業。要政府補貼,又會惹來很多很多其他問題。你有冇想過?

反而haters就很容易做。復課又鬧,停課又鬧。 ...
復課真係制唔過,網上學習?明昆家長錢,而且好唔公平。不如停課一個學期,政府出救濟金糧,睇定啲

我唔係反對派,咩都鬧,好既要讚(例如請大陸協助檢疫同起醫院)。硬好只會令政府越來越廢
作者: martinipsir     時間: 2020-8-5 04:45 AM

大学生被罷課
作者: 大蠱惑     時間: 2020-8-5 08:01 AM

其實都好無奈,雖然我明白面對面教學嘅效果一定更理想,但喺呢個時期,又會增加感染風險,到時啲人又話犧牲咗學生嘅安危
作者: Acctmad     時間: 2020-8-5 08:17 AM

引用:
原帖由 martin101 於 2020-8-4 11:34 AM 發表

究竟邊個國家攪琴香港雞毛鴨血
唔止香港,好多國家都被個疫情搞到雞毛鴨血,損失慘重。
作者: zerobyte

作者: mightykoala     時間: 2020-8-5 08:49 AM

引用:
原帖由 uvicvic 於 2020-8-4 08:00 PM 發表

其實趁今次網上教學可以展示下其實呢個社會及全世界知道讀書根本係唔需要面授, 網上教學都可以令人接受知識, 因為面授先可以令學生買書有書商可以賺錢, 搭車巴士佬有工開, 教師可以有工開, 餐廳有生意........., 如果只需網上授學, 家長就唔使用幾佰萬養仔女, 我覺得讀書係扼錢, 如果讀書只需要網上讀我可能都讀佐幾個學位 ...
群體生活,獨立處理起居交通,都係教育一部份;網上都有弱點,咪成日覺得全世界搵你着數~
作者: dslshdiwww

作者: 醉酒嘅蝴蝶     時間: 2020-8-5 09:45 AM

其實都係上網課耶! 早就應該開始了! 課程耽誤咗咁耐!
作者: 艾斯     時間: 2020-8-5 09:49 AM

人工會暫緩嗎?無理由放成年假都糧照出!打個5折都好應該!又唔係一個半個月!如果糧照出話知你推遲10年啦!
作者: Love丽

作者: ballking13     時間: 2020-8-5 09:57 AM

炒曬D黃師先

以後改成網上返學
作者: 江湖真羔羊

作者: 世界之首     時間: 2020-8-5 11:11 AM

引用:
原帖由 oldman71 於 2020-8-4 11:24 PM 發表

係咪抗疫政策力度過大?定係想保障內地居住返唔到香港上課(因為內地已禁出境)的邊境學生??
其實停工一星期係最好,地盤佬雖然等錢洗,但唔差你過一星期,
其實由頭到尾,都係保障緊上流社會既人多,低下階層只能唯命是從
作者: leung1505     時間: 2020-8-5 11:39 AM

立法會選舉很危險 廷期一年
學生返學不危險 照常上學

沒有政治考量  以上都是基於人道考量所以學生要返學
作者: ray0606     時間: 2020-8-5 11:56 AM

安全至上
作者: sam_view     時間: 2020-8-5 12:00 PM

唔使返學重好,做烈士好過做學生,又可以搵快錢
作者: windywater     時間: 2020-8-5 12:58 PM

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2020-8-5 03:25 AM 發表

復課真係制唔過,網上學習?明昆家長錢,而且好唔公平。不如停課一個學期,政府出救濟金糧,睇定啲

我唔係反對派,咩都鬧,好既要讚(例如請大陸協助檢疫同起醫院)。硬好只會令政府越來越廢 ...
你肯傾肯討論就好啦,咁不如我問你幾個簡單問題:

1/ 停課半年,咁DSE考唔考?

2/ 停課半年,加上之前學年又停咗咁多,咁之後升唔升班?全世界留班?

3/ 你可能考慮「學費」而寧可停半年,咁政府學校學費超平,以及好多根本唔介意俾嘅家長,你係咪要強迫佢哋停?

最後,唔好寄望政府補貼係靈丹妙藥。疫情底下,世界各國嘅無數大小財團都相繼倒閉。政府根本幫唔到幾多。

重申,每一樣決定都有利有弊。
作者: kleeeenex     時間: 2020-8-5 02:58 PM

引用:
原帖由 windywater 於 2020-8-5 12:58 PM 發表

你肯傾肯討論就好啦,咁不如我問你幾個簡單問題:

1/ 停課半年,咁DSE考唔考?

2/ 停課半年,加上之前學年又停咗咁多,咁之後升唔升班?全世界留班?

3/ 你可能考慮「學費」而寧可停半年,咁政府學校學費超平,以及好多根本唔介意俾嘅家長,你係咪要強迫佢哋停?

最後,唔好寄望政府補貼係靈丹妙藥。疫情底下,世界各國嘅無數大小財團都相繼倒閉。政府根本幫唔到幾多。

重申,每一樣決定都有利有弊。 ...
唔係一刀切全停 ⋯⋯ 只係必須停面授
1)咁大個,網上學習都可考DSE啦
2)細果班遲吓追返,大果班網上學習應該跟到
3)係,盡量網上學習啦
作者: andlong     時間: 2020-8-5 03:41 PM

唔比人返學校上堂。都係驚傳播快中人多,就算開到都學唔到野,所以留家自學等開學
作者: newboy606     時間: 2020-8-5 04:26 PM

幼稚園首當其衝cut校cut人 又一班人失業 好事實個句 中學生個班 甚至小學 網上學習 有幾多係真係學習?老師對咁多學生 老師都有講有咩唔明問補習老師
其實要班老師黎托?大家都係咁教書 仲衰過補習班 又一樣係收錢做事 係香港搞到個教學咁不知所謂定係學生問題?
作者: goldpen94     時間: 2020-8-5 07:09 PM

在教育局作出此安排下,幼稚園是最受害的一群。幼稚園的小朋友是否適合網上學習?他們是否可以獨個兒在Zoom上堂?如果教育局要求所有學校可以按原定時間開學,但不准上面授課堂,幼稚園的小朋友是否合適?他們根本不適合網上學習,一定要在學校裡透過面授課堂學習。教育局要求幼稚園進行網上教學根本不可在教育局作出此安排下,幼稚園和教育中心是最受害。幼稚園的小朋友是否適合網上學習?他們是否可以獨個兒在Zoom上堂?如果教育局要求所有學校可以按原定時間開學,但不准上面授課堂,幼稚園的小朋友是否合適?他們根本不適合網上學習,一定要在學校裡透過面授課堂學習。教育局要求幼稚園進行網上教學根本不可能。准許幼稚園如期開學,即是要家長交學費,以維持它們收入,不用倒閉,但此舉可能只會逼使家長替子女辦退學,令幼稚園收生不足,收入減少,不夠資金營運,最終導致倒閉,令幼稚園教師失業。
作者: windywater     時間: 2020-8-5 08:20 PM

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2020-8-5 02:58 PM 發表

唔係一刀切全停 ⋯⋯ 只係必須停面授
1)咁大個,網上學習都可考DSE啦
2)細果班遲吓追返,大果班網上學習應該跟到
3)係,盡量網上學習啦
開始唔明你嘅立場係乜⋯

之前又要全停半年,又話交學費昆錢⋯⋯而家又話唔好一刀切,要網課。咁咪正正係政府做緊嘅嘢囉!
作者: kleeeenex     時間: 2020-8-5 09:03 PM

引用:
原帖由 windywater 於 2020-8-5 08:20 PM 發表

開始唔明你嘅立場係乜⋯

之前又要全停半年,又話交學費昆錢⋯⋯而家又話唔好一刀切,要網課。咁咪正正係政府做緊嘅嘢囉!
問題在「幼稚園會執笠」,家長唔俾錢退學,唔係咩?幼稚園網上學習,攪笑啦,直接停課一個學期啦
作者: mimi_cc     時間: 2020-8-5 09:29 PM

認真想講
其實幼稚園唔一定要返
問人拎d k1-k3既書
係屋企教都ok
到年齡直接報小學