標題: [本港新聞評論] 情侶踩單車避小朋友炒車受傷 爸爸無道歉帶子一走了之 [打印本頁]

作者: 烏鴉白色2017    時間: 2020-8-3 09:52 AM     標題: 情侶踩單車避小朋友炒車受傷 爸爸無道歉帶子一走了之

有將軍澳街坊日前在Facebook群組發文,表示和女朋友在單車徑踩單車期間,有一名小朋友突然駛出,他急煞停,女朋友則收掣不及而「炒車」倒地,...

表示自己日前和女朋友在將軍澳海濱踩單車期間,落斜時前面有個小朋友突然駛出,他緊急煞停後,「女朋友架車就撞咗上嚟然後仆低咗」整個人倒地受傷。從他上傳的照片中可見,其女友手腳多處擦傷流血,單車褲更被擦破,傷口清晰可見。

男網民表示沒有怪責小朋友,但和小朋友同行的爸爸卻沒有作出半句關心說話。「先唔講佢已經行住喺單車路小朋友隔離,睇住佢霸咗半條車路,想講嘅係其實發生咗意外大家都唔想,但係當我女朋友仲跌咗喺度唔郁嘅時候,連途人都過嚟詢問睇吓有冇事嘅時候,轉個頭就唔見咗人。」他表示,不是想追究誰對誰錯,但該位爸爸居然「就咁就走咗去」,男網民直斥對方無同理心,「連道歉都無聲,會唔會真係有點過分…」

香港就係有呢D自私嘅父母才會出現一大堆口講民主自由但又侵害同傷害別人利益搞破壞嘅暴徒曱甴!
香港今時今日搞成咁唔係無原因, 呢類怪獸父母難辭其咎

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1831852/即時-港聞-情侶踩單車避小朋友炒車受傷-爸爸無道歉帶子一走了之
作者: 遊鯤    時間: 2020-8-3 09:57 AM

跌親擦損好大件事咩?
養好傷再出嚟玩過啦!
作者: 烏鴉白色2017    時間: 2020-8-3 10:00 AM

個個義屎口講肯為民主自由犧牲, 但個個都一走了之, 千祈唔好話起外國可以為民主貢獻! 睇下64出走果班人變得完全無聲無色就知起外國吠係完全無用
作者: Peter_H    時間: 2020-8-3 10:02 AM

唉~變成了自私自利的社會 
作者: 烏鴉白色2017    時間: 2020-8-3 10:02 AM

引用:
原帖由 遊鯤 於 2020-8-3 09:57 AM 發表

跌親擦損好大件事咩?
養好傷再出嚟玩過啦!
佢地介意條麻甩佬帶埋個仔走咗去連sorry都無聲姐
作者: tfortest    時間: 2020-8-3 10:13 AM

唯有試下開帖 之後再睇下點
作者: Doctor-X    時間: 2020-8-3 10:17 AM

好彩兩條友無汽油彈係身
作者: 再來荷蘭橙    時間: 2020-8-3 10:25 AM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-8-3 09:52 AM 發表

有將軍澳街坊日前在Facebook群組發文,表示和女朋友在單車徑踩單車期間,有一名小朋友突然駛出,他急煞停,女朋友則收掣不及而「炒車」倒地,...

表示自己日前和女朋友在將軍澳海濱踩單車期間,落斜時前面有個小朋友突然駛出,他 ...
成件事得事主講 . 道理一定係晒事主個邊 .

主事都講係落斜位 . 係咪要慢慢踩呀 . 踩得快收唔切 . 甘咪炒粉囉 .

有小朋友駛出來 . 即係十字路口啦 . 落斜位加十字路口 . 正常都係慢踩 . 見到人都收唔切 . 大家可以想像事主踩得有幾快 .

呢家 D 人 . 自已唔岩重可以出 post 屌九人 . 真係不能知所謂 ...

作者: 烏鴉白色2017    時間: 2020-8-3 10:31 AM

唔使咁勞氣, 上得網就預咗有唔同意見, 唔叫個仔道歉只會令個細路以為自己可以唔理其他人, 係一種潛移默化嘅教育絕不是好事來!
兩男女唔啱一樣會好似你咁小佢地!
引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-8-3 10:25 AM 發表

主事都講係落斜位 . 係咪要慢慢踩呀 . 踩得快收唔切 . 甘咪炒粉囉 .

有小朋友駛出來 . 即係十字路口啦 . 落斜位加十字路口 . 正常都係慢踩 . 見到人都收唔切 . 大家可以想像事主踩得有幾快 .

呢家 D 人 . 自已唔岩重可以出 post 屌九人 . 真係不能知所謂 ... ...

作者: soilvvang    時間: 2020-8-3 10:34 AM

這些小傷都要上報
作者: 再來荷蘭橙    時間: 2020-8-3 10:35 AM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-8-3 10:31 AM 發表

唔使咁勞氣, 上得網就預咗有唔同意見, 唔叫個仔道歉只會令個細路以為自己可以唔理其他人, 係一種潛移默化嘅教育絕不是好事來!
...
個 D 地方跟本就唔可以踩得快架啦 . 唔通事主慢慢踩會收唔切咩 .

佢地會炒會受傷就係因為踩得快 .

點解佢地唔認為自己有錯而講對方錯晒呢 ..
作者: ricolau88    時間: 2020-8-3 10:35 AM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-8-3 10:00 AM 發表

個個義屎口講肯為民主自由犧牲, 但個個都一走了之, 千祈唔好話起外國可以為民主貢獻! 睇下64出走果班人變得完全無聲無色就知起外國吠係完全無用 ...
攪革命喎,佢話佢
作者: 再來荷蘭橙    時間: 2020-8-3 10:41 AM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-8-3 10:02 AM 發表

公眾地方 . 事主差 D 撞到人 . 重要對方同事主道歉 . 真係路權能就大能晒 .

如果係小朋友爸爸出 post . 可能就係另一個故事啦 .
作者: 烏鴉白色2017    時間: 2020-8-3 10:42 AM

如果撞條細路你估結果條佬會唔會唔出聲一走了之?
社會道德係雙向, 你想人地對你好, 就應該對人好!
引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-8-3 10:41 AM 發表

公眾地方 . 事主差 D 撞到人 . 重要對方同事主道歉 . 真係路權能就大能晒 .

作者: 689倒轉又係689    時間: 2020-8-3 10:44 AM

呢個爸爸冇家教
作者: Moo~    時間: 2020-8-3 11:03 AM

另一角度可能係: 
小朋友踩踩下車有對情侶失驚無神撞過去, 嚇親小朋友. 小朋友爹地即刻帶小朋友埋一邊睇下小朋友有無受傷. 轉頭想去了解事情, 情侶已不知所蹤, 道歉都無句 ...

片面之詞, 聽聽就好.
作者: 全馬    時間: 2020-8-3 11:04 AM

攬炒唔到,你炒你嘅事
作者: 落漠忽然羊羊    時間: 2020-8-3 11:05 AM

講sorry埋認左錯,到時驚你地追究賠償。
作者: 波濤性感的羊    時間: 2020-8-3 11:13 AM

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-8-3 10:25 AM 發表

呢家 D 人 . 自已唔岩重可以出 post 屌九人 . 真係不能知所謂 ... ...
完全同意師兄所說!落斜坡都唔識收掣,如果撞到個老太婆,個呀婆隨時瓜得!
唉!假日的單車路真不敢想像,像新娘潭那邊,隔一段路便有機會看到染了血的紙巾拋在路邊!😰
作者: 電梯真空的筍盤    時間: 2020-8-3 11:43 AM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-8-3 09:52 AM 發表

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20200729/_2020072912055591174.jpg

表示自己日前和女朋友在將軍澳海濱踩單車期間,落斜時前面有個小朋友突然駛出,他 ...
自从大6人有素质问题后,全球的人的素质就莫名其妙的一齐下滑!无恥真是会传染的。
作者: skk009    時間: 2020-8-3 11:44 AM

曱甴谷講嘅野都好信😒
作者: 羽潔    時間: 2020-8-3 11:47 AM

一人5千蚊即可解決問題
作者: 星星同學會    時間: 2020-8-3 11:52 AM

留低就要報警了。
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-8-3 11:52 AM

小事一單
作者: 波士早晨    時間: 2020-8-3 11:52 AM

講真,因為你係大人讓小朋友好平常事,我都常常在單車徑踩車,見前面有小朋友便要先響鈴提醒和慢車,保雙方安全最為重要。
作者: 半夜扁扁的救星    時間: 2020-8-3 11:56 AM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-8-3 10:31 AM 發表

...
有咁樣嘅老豆,倨個仔大個咗都係自私自利
作者: terada    時間: 2020-8-3 12:00 PM

DLLM 冚家剷路權L
有本事有道理就即埸還拖啦!
事後講?
不知所謂
作者: 快活下半場    時間: 2020-8-3 12:01 PM

阿女朋友隻肶好大隻吓喎
果然係運動健將
🤭😆
作者: ctchan20f    時間: 2020-8-3 12:05 PM

就係呢啲怪獸家長教出小朋友「自以為是、全無禮貌」。
作者: 長洲李x良    時間: 2020-8-3 12:16 PM

關於受傷,雙方都有責任,在單車徑理應完全在視線內見到個細路
單車同揸車一樣要一眼關七
事主又冇安全配件
個細路同佢老豆(?) 冇道歉確系冇禮貌

唯有下次注意路面情況多點啦
作者: Video    時間: 2020-8-3 12:23 PM

曱甴是如何練成的
作者: tommwins    時間: 2020-8-3 12:24 PM

踩單車都玩到流血?有無咁屎呀 踩單車唔係大能哂
作者: 錢太多4    時間: 2020-8-3 12:26 PM

傷小小巴撚閉
作者: skinbanana    時間: 2020-8-3 12:27 PM

引用:

香港人踩單車有幾亂嚟 車友一定知啦
啲師奶拖住個仔霸住條單車徑都係咁
而家你真係唔好期望啲人會教仔同道歉
佢唔打橫嚟話返你轉頭算好有修養
作者: Sophia8878    時間: 2020-8-3 12:27 PM

所以時下啲人做錯野就想逃避責任
作者: starr    時間: 2020-8-3 12:29 PM

引用:

有將軍澳街坊日前在Facebook群組發文,表示和女朋友在單車徑踩單車期間,有一名小朋友突然駛出,他急煞停,女朋友則收掣不及而「炒車」倒地 ...
小朋友就話細個唔識,你咁大仲橫衝直撞
作者: 甩轆    時間: 2020-8-3 12:29 PM

無片無真相,单方面講乜都得喇。
作者: conpoy    時間: 2020-8-3 12:29 PM

無計靠自己 文化差異
作者: 足智阿拉丁    時間: 2020-8-3 12:29 PM

可能個爸爸性格比較怕醜呢……
作者: 光棍man    時間: 2020-8-3 12:30 PM

現今香港,好彩傷者冇出聲追究,否則隨時被人私了
作者: estateman    時間: 2020-8-3 12:32 PM

引用:

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20200729/_2020072912055591174.jpg

九成糸曱甴家族
作者: 趦人迪加    時間: 2020-8-3 12:32 PM

引用:

呢D咪叫做冇家教囉
作者: tommwins    時間: 2020-8-3 12:33 PM

其實算好彩啦 無撞到個小朋友 如果唔係 有排你煩呀 仲出post話人唔道歉
作者: tommyn    時間: 2020-8-3 12:34 PM

有無車牌先?收唔切炒左慘慘羅,好彩無撞到人乍,撞到人你條單車L 仲煩
作者: 光棍man    時間: 2020-8-3 12:34 PM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-8-3 10:02 AM 發表

我都試過大尾督,避個女仔炒咗車,人受傷車轆都曲咗,個女仔咪又係走咗
作者: unoteseven    時間: 2020-8-3 12:34 PM

引用:

跌親擦損好大件事咩?
養好傷再出嚟玩過啦!
話分幾頭。
源頭在。

條仔攪到條女下体流血受傷。
條仔有無响條女老豆
道歉先?
作者: 足智阿拉丁    時間: 2020-8-3 12:37 PM

引用:
原帖由 estateman 於 2020-8-3 12:32 PM 發表

九成糸曱甴家族
究竟邊個係曱甴都好難講……
作者: 光棍man    時間: 2020-8-3 12:39 PM

引用:

咁講個車手受傷自己有責任, 但個家長走咗去就唔啱囉
作者: estateman    時間: 2020-8-3 12:40 PM

引用:
原帖由 足智阿拉丁 於 2020-8-3 12:37 PM 發表

究竟邊個係曱甴都好難講……
單車乚有時刀好乚討厭行為⋯⋯
作者: 崖上地獄    時間: 2020-8-3 12:40 PM

—定又係情侶唔喏啦
作者: 星星同學會    時間: 2020-8-3 12:40 PM

死曱甴,揸車撞倒人重要傷者同你道歉。
作者: 桑下樽前    時間: 2020-8-3 12:41 PM

無知一問
其實喺單車徑有冇一啲守則
例如出路口要先停畀左/右邊啲車過先?
作者: 江湖灰盡頭2    時間: 2020-8-3 12:46 PM

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-8-3 10:41 AM 發表

單車徑則邊系行人路,落斜加十字真系要禁住break落。但個老豆冇拖實個細路點講都吾岩
作者: hotbeer9999    時間: 2020-8-3 12:47 PM

放火燒你都仲得呀!!為乜要同你道歉??踩單車就預左炒架啦!!!我要真普選!!!
作者: 保持不敗    時間: 2020-8-3 12:49 PM

小心

作者: hotbeer9999    時間: 2020-8-3 12:49 PM

引用:

甘咪on9囉!踩單車預左炒車受傷架啦!道歉乜呀??養好傷再炒啦!!!五大訴求决一不可!!

作者: sony99hk    時間: 2020-8-3 12:50 PM

冇責怪小朋友即係冇事啦,重想點?
作者: 光棍man    時間: 2020-8-3 12:51 PM

引用:
原帖由 落漠忽然羊羊 於 2020-8-3 11:05 AM 發表

講sorry埋認左錯,到時驚你地追究賠償。
又啱噃
作者: 瑪卡    時間: 2020-8-3 12:51 PM

因為曱甴當道大家唔敢交流🤔🤔
作者: 瑪卡    時間: 2020-8-3 12:52 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-8-3 10:02 AM 發表

咪多得你班黃人把道德趕走左😰😰
作者: limax    時間: 2020-8-3 12:52 PM

之前試過有細路踏單車玩野左搖右攞 我直冇理佢硬食左 結果佢炒車 我冇事 比途人罵我

Well 如果炒車係我 又會唔有人替我罵條友仔個老豆呢?
作者: andyyyy    時間: 2020-8-3 12:55 PM

引用:

其實呢............有事就將責任拰晒比人,任何人都係咁!好似呢個男事主咁,帶住女仔踩單車,講真你點都要顧住佢,落斜就好主動收慢啦,兩個又要踩得近又要衝,路面上除左小朋友,隨時都會有其他人急煞或衝出嚟,男事主行前面除左要收慢外,亦都應該一眼關七留意路面情況,特別係當前面有小朋友時更要留神,事先嘅小心點都好過事後嘅追究!佢真係可以鬧個小朋友同佢老豆架,但自己都應該反省下!
作者: 漆哥    時間: 2020-8-3 12:55 PM

你咪當有隻牛衝咗出來,你收制唔住,個頭插咗入隻牛屎忽咁囉,你鬧隻牛都冇反應㗎啦
作者: 錦衣夜行    時間: 2020-8-3 12:56 PM

做父母應該要考牌
作者: 黃昏委屈的獅子    時間: 2020-8-3 12:57 PM

引用:

單方片攞出嚟公審?
作者: eriealan    時間: 2020-8-3 12:57 PM

引用:

我上次在馬鞍山單車徑踩的時候, 有個大媽玩電話突然走出來, 剎車都過左她身, 只好扭肽, 架車180反轉
幸好我身手敏捷, 放手跳車, 大腿只擦傷少少流少少血
條大媽看住我...我和她說:" 單車徑來㗎, 撞到妳入骨科吊住幾個月廁所都去不到有咩謂"
"對唔住" 大媽終於吐出這幾個字
繼續踩
作者: 喇叭    時間: 2020-8-3 12:57 PM

自私自利 , 自由自在的走左去
作者: leslielo    時間: 2020-8-3 12:57 PM

引用:

...
成段新聞得單方面供詞,根本難以判斷小朋友係咪有錯。如果冇錯又點解要道歉呢?

事主肯定係高速行駛,估計又冇留意路況。
作者: 京都花見    時間: 2020-8-3 12:58 PM

抵死啊!單車友!我住將軍澳,呢D扮專業的單車手週末唔理系咪人多都博命咁踩,煞都煞唔住…呢次系好小的教訓吓,再係咁喪踩下次一系撞親人野官司,一系卑人撞死無命……
作者: 傲骨    時間: 2020-8-3 12:59 PM

作者: sungodj    時間: 2020-8-3 01:02 PM

個到可以踩單車你地就冇錯,如果唔係
作者: 桃谷繪里香    時間: 2020-8-3 01:03 PM

踩單車徑你撞到人都係你唔岩,單車徑唔係大晒,留少少血警惕下自己
作者: 丁常唔多旺    時間: 2020-8-3 01:05 PM

引用:

曱甴家庭
作者: catcloud    時間: 2020-8-3 01:06 PM

好似香港廢青,殺人放火打家劫舍,都叫民主自由,  連中大理大讀咁書都唔知民主,自由點解,仲衰過幼稚園
作者: unclesixteen    時間: 2020-8-3 01:07 PM

引用:

16叔常言道,單車徑係踩單車最危險嘅地方
作者: 呂不韋    時間: 2020-8-3 01:07 PM

符合國情,再討論下去就傷害民族感情了。
作者: Lobo1717    時間: 2020-8-3 01:10 PM

引用:

香港人自私心態已臭名遠播. 正如泛民黃絲黑暴一Q樣. 只顧自己利益, 不顧他人死活
作者: ATA6038    時間: 2020-8-3 01:11 PM

冇品!!唔洗問啦!!
作者: 野性筍盤    時間: 2020-8-3 01:11 PM

引用:

跌親擦損好大件事咩?
養好傷再出嚟玩過啦!
乜閪野邏輯,就係連咁小事都冇停低,死撚咗人咪閃得仲快
作者: 野性筍盤    時間: 2020-8-3 01:12 PM

將軍澳YC多
作者: bsdfhwe    時間: 2020-8-3 01:13 PM

引用:

黃能係咁
作者: waiman62    時間: 2020-8-3 01:13 PM

單車俓就唔比人行㗎咩原來?路權L真係大晒!
作者: 慶之    時間: 2020-8-3 01:13 PM

高質香港人。咁多冇教養嘅市民,點會唔墮落
作者: fbc6db5991d770    時間: 2020-8-3 01:17 PM

炒車原因係雙方面互不相讓先會撞車,
唔好話馬路渣車,香港打架小事,大陸打死人,台灣經常會開槍,就算係行路行人都係互相搶線,爬過你食你位,唔會係你後面過,
又時唔我以唔認我地真係低劣民族,大陸9O%,香港70%,台灣8O%,
作者: wawazzzz    時間: 2020-8-3 01:18 PM

又唔係乜都關政治事,教育問題啫
作者: 胡姬爸爸    時間: 2020-8-3 01:18 PM

D人踩單車亂咁嚟,仲夠膽要人道歉?
作者: 睇天做人    時間: 2020-8-3 01:19 PM

呢位港父咪示範緊乜係有事走先
作者: cosisi    時間: 2020-8-3 01:21 PM

引用:

跌親擦損好大件事咩?
養好傷再出嚟玩過啦!
哩句真,

有乜大不了,損小小上網嗔咁小器?而且落斜唔好開咁快係一般知識,女友追尾更加係冇技術。

不過小朋友應該道歉。若果,他真的是霸了半條路,不過佢霸半條路,仲有半條你都撞埋去?
作者: palive    時間: 2020-8-3 01:22 PM

香港好多新一代父母都係食屎狗。
作者: markodick    時間: 2020-8-3 01:23 PM

引用:
原帖由 Doctor-X 於 2020-8-3 10:17 發表

好彩兩條友無汽油彈係身
你成世都會活在黄C的陰影吓!哈哈!
作者: 老納    時間: 2020-8-3 01:25 PM

技術差又反應慢,仲要怪人地唔道歉?咩世界呀?
作者: jjcbx    時間: 2020-8-3 01:25 PM

唔識踩單車技術差炒車賴別人
作者: 我是米開朗基羅    時間: 2020-8-3 01:25 PM

引用:

香港人
作者: 武德鼎    時間: 2020-8-3 01:26 PM

小小受傷都要生要死,呢班廢青點革命呀?
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2020-8-3 01:27 PM

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-8-3 12:52 PM 發表

咪多得你班黃人把道德趕走左😰😰
講得冇錯我而家見到黃屍死折墮我竟然有開心嘅感覺
作者: 50505050    時間: 2020-8-3 01:27 PM

引用:

呢家啲人,都未清楚成件事就親身經歷咁,仲話人不知所謂,真係…………………
作者: 大西北之死    時間: 2020-8-3 01:28 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-8-3 10:02 AM 發表

唉, 以前香港唔係咁, 九七之後多咗好多新移民(150X365x23 =1,259,250) 點解會變成咁?歡迎大家討論😆

作者: dunbinexy    時間: 2020-8-3 01:29 PM

引用:

如果真係撞到個小朋友又會點睇?
好遠見到小朋友唔守規矩走出單車徑?

有好多阿伯阿婆成日唔跟交通燈賴過馬路,撞死人你覺得邊個問題?
作者: 哈囉小菠菜    時間: 2020-8-3 01:29 PM

引用:

d黃C父母已經教壊咗d小孩
冚家都變衰曬
不過佢哋d仔女大咗可能變暴徒,好好招待父母
作者: 你假誠    時間: 2020-8-3 01:30 PM

引用:

跌親擦損好大件事咩?
養好傷再出嚟玩過啦!
是的。點解要避車。撞埋一齊。個細路和老豆最多擦損。