標題: [本港新聞評論] 亞博「方艙醫院」現美國自由神像照葛珮帆促拆下 | 立場報道 | 立場新聞 ... [打印本頁]

作者: pkpc    時間: 2020-8-2 04:06 PM     標題: 亞博「方艙醫院」現美國自由神像照葛珮帆促拆下 | 立場報道 | 立場新聞 ...

武漢肺炎確診人數連日過百,原屬展覽及會議場地的亞洲國際博覽館已改建成社區治療中心並在昨日改建成社區治療中心並在昨日啟用。民建聯立法會議員葛珮帆今在社交網站發文,稱收到市民投訴,不滿亞博館掛有美國自由神像相片。她建議醫管局將相片拆下。

葛珮帆今日在 FB 發文並附上相片。圖片可見有醫護正在工作,背景牆上掛有自由神像的相片,又寫有 New York 的字樣。《立場新聞》向醫管局查詢,暫未獲回覆,不過葛珮帆表示,醫管局稱亞博原是國際展覧和演唱會場地,相片是原本的裝飾。

葛珮帆稱已向醫管局建議出通告解釋及把那些相片拆下,但獲回覆指該處已經是醫療中心,為避免工程人員被感染,不會要求亞博把那些相片拆下。她在帖文中附上hashtag,稱「#保持冷靜 #平常心看事物 #齊心抗疫」。

美國自由神像永遠不倒,
在方艙醫院內更彰顯其價值。  

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/politics/亞博-方艙醫院-現美國自由神像照-葛珮帆促拆下/
作者: lework1    時間: 2020-8-2 04:07 PM

係咪預告同美國咁大穫。
作者: rtrtrt2006    時間: 2020-8-2 04:08 PM

引用:
原帖由 lework1 於 2-8-2020 16:07 發表

係咪預告同美國咁大穫。
美國自身矛盾、治疫失當、種族問題、冷戰思維,都是世界大戰的計時炸彈,隨時都可能爆炸,傷及無辜!自以為是最偉大的國家,其實暗藏殺機,最為黑暗,和平只流於口號形式,勾心鬥角,早已經積累了大量負面思維,不利國運,可見其殞落之日,生死有天命,錯不在人家。
作者: 2282008    時間: 2020-8-2 04:12 PM

國旗區旗唔掛🧐邊隻🐕醫護人員甘大胆🤔
作者: walkera2006    時間: 2020-8-2 04:15 PM

葛假博士唔順氣,成間嘢拆咗佢再重建啦笨
作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2020-8-2 04:17 PM

要掛就掛呢幅

圖片附件: 1596356251579.jpg (2020-8-2 04:17 PM, 297.61 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: ansonkpl    時間: 2020-8-2 04:19 PM

屌!咪當牆紙囉,風景畫一幅,唔好學美國佬咁小器
作者: 淫賤聯    時間: 2020-8-2 04:22 PM

引用:
原帖由 pkpc 於 2020-8-2 04:06 PM 發表

武漢肺炎確診人數連日過百,原屬展覽及會議場地的亞洲國際博覽館已改建成社區治療中心並在昨日改建成社區治療中心並在昨日啟用。民建聯立法會議員葛珮帆今在社交網站發文,稱收到市民投訴,不滿亞博館掛有美國自由神像相片。她建議醫管局將相片拆下。

葛珮帆今日在 FB 發文並附上相片。圖片可見有醫護正在工作,背景牆上掛有自由神像的相片,又寫有 New York 的字樣。《立場新聞》向醫管局查詢,暫未獲回覆, ...
藍人都是這等貨色
作者: gspqr    時間: 2020-8-2 04:22 PM

某大國日日增67萬宗新冠,
自由女神戴住頂皇冠十足新冠病毒
作者: PTU2048    時間: 2020-8-2 04:23 PM

引用:
原帖由 pkpc 於 2020-8-2 04:06 PM 發表

葛珮帆今日在 FB 發文並附上相片。圖片可見有醫護正在工作,背景牆上掛有自由神像的相片,又寫有 New York 的字樣。《立場新聞》向醫管局查詢,暫未獲回覆, ...
Trump應該很開心吧⋯⋯香港醫護也讚美美國控制新冠做得好
作者: 淫賤聯    時間: 2020-8-2 04:24 PM

引用:
原帖由 lework1 於 2020-8-2 04:07 PM 發表

係咪預告同美國咁大穫。
葛博士自己也是格林威治(美帝夏威夷校長屋企)校友
做咩咁盲目反美呢
作者: starr    時間: 2020-8-2 04:24 PM

邊個決定既, 炒得啦!
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-8-2 04:31 PM

發神經
作者: 光棍man    時間: 2020-8-2 04:34 PM

美國現在搞成咁,自由神像都險被雷劈
作者: bobho    時間: 2020-8-2 04:46 PM

首先大吉利是喇仆街美國新冠世界第一。
作者: mancheonghoho    時間: 2020-8-2 04:55 PM

引用:
原帖由 PTU2048 於 2020-8-2 04:23 PM 發表

Trump應該很開心吧⋯⋯香港醫護也讚美美國控制新冠做得好
Trump肯定很開心,香港醫護同美國醫護一樣咁廢!
作者: 邦之星    時間: 2020-8-2 04:59 PM

好少氣
作者: 59804774    時間: 2020-8-2 05:05 PM

作者: Apachewarrior    時間: 2020-8-2 05:51 PM

我想中國其實最是反對.....
港獨和分裂國家......
民主自由是可以傾的,,,,
作者: loginiphone999    時間: 2020-8-2 05:56 PM

引用:
原帖由 淫賤聯 於 2020-8-2 04:24 PM 發表

葛博士自己也是格林威治(美帝夏威夷校長屋企)校友
做咩咁盲目反美呢
唔怪得佢咁無聊。。。。
作者: 黃昏委屈的獅子    時間: 2020-8-2 06:08 PM

引用:

又唔係想幫邊個,相啫,放呀特朗普將相又如何.
最緊要係做好防疫先.
民建聯好心生性啦.如果咁都嘈,同對家事事政治行先有冇分別.
作者: Silver-Lion    時間: 2020-8-2 06:11 PM

引用:
原帖由 2282008 於 2020-8-2 04:12 PM 發表

肯定是黑醫狗所為
作者: cwilson1    時間: 2020-8-2 06:14 PM

係喎,那掛畫條友儍銀咗?咁掛住美國咪去美國囉,留香港這中國地方把銀呀?
作者: cwilson1    時間: 2020-8-2 06:16 PM

要炒友啦!

范鴻齡你似乎乜都唔做喎!
作者: 加燦    時間: 2020-8-2 06:17 PM

引用:
原帖由 邦之星 於 2020-8-2 04:59 PM 發表

好少氣
你中咗美國後仲少氣.
作者: stevenhendry    時間: 2020-8-2 06:19 PM

引用:

佢地笑9美國日日幾萬新個案啫,等個自由神睇下香港又有新設備傻西老美慢慢等啦,好快全民免疫
作者: pureco    時間: 2020-8-2 06:34 PM

引用:
原帖由 加燦 於 2020-8-2 06:17 PM 發表

你中咗美國後仲少氣.
佢會斷氣
作者: laiking888    時間: 2020-8-2 06:37 PM

唔會天價攪隔離營,又搵香港人血汗錢保送中國X築
作者: L.T.E    時間: 2020-8-2 06:42 PM

意思係話 肺炎係美國所賜 怨有頭
作者: sniper-ryan    時間: 2020-8-2 06:44 PM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2-8-2020 16:17 發表

要掛就掛呢幅
仲有被雷劈斷咗個條老美國旗

作者: 生果轉貼員    時間: 2020-8-2 07:53 PM

北京上海的博覽館展覽館,都會看見一排國旗,包括星條旗米字旗太陽旗....迎風飄揚、全球的五星級酒店,都會有倫敦時間紐約時間、位於赤鱲角亞洲數一數二的博覽館,竟然容不下一幅自由神像照片。
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-8-2 07:54 PM

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-2 04:24 PM 發表

邊個決定既, 炒得啦!
本身一早有㗎
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-8-2 07:55 PM

引用:
原帖由 Silver-Lion 於 2020-8-2 06:11 PM 發表

肯定是黑醫狗所為
用下腦啦,係個場館一早有㗎
作者: bebebigbig    時間: 2020-8-2 07:57 PM

邊L個仆街黑醫又拉連登仔入去做戲??又系民建聯有份合謀??
作者: bebebigbig    時間: 2020-8-2 07:59 PM

民建聯你伺服器ip同馬仲儀個協會一9樣系老美侯斯頓~有咩吾見得光用老美儲據姐??

作者: 崖上地獄    時間: 2020-8-2 08:01 PM

真係、屎毒生上腦,DLLM 香港係國際金融中心呢架,白L痴

作者: 生果轉貼員    時間: 2020-8-2 08:01 PM

真係唔好將香港亞博叫做乜野「方艙醫院」。如果有睇新聞稿佢個規格叫「社區治療設施」,這幾年命名醫院多以地方名字為首,所以叫「亞洲國際博覽館(亞博館)社區治療設施」。
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-8-2 08:02 PM

掛假博士幅肖像囉!可能病人會快啲好番,因為唔想見佢副尊容🤣🤣
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-8-2 08:02 PM

假博士真係時刻都以佢嘅低智提醒人,佢個博士一定係假嘅🤣🤣
作者: cychowhk    時間: 2020-8-2 08:04 PM

美國都變得不自由
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-8-2 08:04 PM

按道理深圳應將世界之窗拆除!
作者: 崖上地獄    時間: 2020-8-2 08:04 PM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-8-2 08:04 PM 發表

按道理深圳應將世界之窗拆除!

作者: smallboy    時間: 2020-8-2 08:09 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: bebebigbig    時間: 2020-8-2 08:10 PM

民建聯你班仆街想死呀??方艙用來玩政治???
作者: Sith-Lord    時間: 2020-8-2 08:23 PM

香港迪士尼都要拆喎。
作者: 史太夫    時間: 2020-8-2 08:31 PM

尾狗是地球最大害蟲,所有狗國標誌都係反人類宣傳精神毒品一定要拿下,掛上去嘅人要依法處死!
作者: L010986    時間: 2020-8-2 08:40 PM

藍閪開口埋口嗌「抗疫唔好玩政治」,原來得個講字,垃圾
作者: 羅尼激光劍    時間: 2020-8-2 09:02 PM

我想問吓果個投訴嘅市民有冇因為該亞博原有嘅照片而令佢病情加重?又或者佢有冇在亞博受到不公對待?
難怪話香港係投訴之都 
作者: 羅尼激光劍    時間: 2020-8-2 09:05 PM

如果葛議員再為小題而大作,我好懷疑佢政治智慧
希望真的做到「#保持冷靜 #平常心看事物 #齊心抗疫」

作者: mansek    時間: 2020-8-2 09:10 PM

立即換呢張上去

圖片附件: 1.jpg (2020-8-2 09:10 PM, 4.01 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 怒風    時間: 2020-8-2 09:18 PM

黃人好快又會老吹亞博有手足人間蒸發,老屈政府架喇。
作者: think888    時間: 2020-8-2 09:25 PM

肯定觸犯國民法。捉人啦。北京睇緊。
作者: mansek    時間: 2020-8-2 10:15 PM

引用:
原帖由 史太夫 於 2020-8-2 08:31 PM 發表

尾狗是地球最大害蟲,所有狗國標誌都係反人類宣傳精神毒品一定要拿下,掛上去嘅人要依法處死!
讚成,睇過都要處死
作者: mansek    時間: 2020-8-2 10:16 PM

引用:
原帖由 怒風 於 2020-8-2 09:18 PM 發表

黃人好快又會老吹亞博有手足人間蒸發,老屈政府架喇。
好似你老吹多D
作者: chiangmaiwolf    時間: 2020-8-2 10:17 PM

建制又係唔爭氣
正事不做
理個自由狗像做甚麼?
上線上綱
作者: 大南街遊俠    時間: 2020-8-2 10:29 PM

假博士仲有香港政府都有份既迪士尼呀,入面有自由神像、美國國,快D叫人去拆左佢
作者: 瑪卡    時間: 2020-8-2 10:39 PM

加 幾個字。。。。 美麗風景線👍👍
作者: 坐六年    時間: 2020-8-2 10:40 PM

要掛就掛呢張

圖片附件: 1596379203197.jpg (2020-8-2 10:40 PM, 31.61 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: haogaoye    時間: 2020-8-2 10:40 PM

唔拆得,黃屍還要對住呢個女神黎打飛機自high嫁。
作者: falconV8    時間: 2020-8-2 10:46 PM

女人即是女人, 只理細微細眼的小事, 做唔到大事。 
作者: walkera2006    時間: 2020-8-2 10:47 PM

假博士咁小家種
作者: mansek    時間: 2020-8-2 10:49 PM

自由神像,白宮,世界之窗乜都有 ,葛博士快D要求阿爺拆埋佢

圖片附件: 211712.jpg (2020-8-2 10:49 PM, 110.36 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: mansek    時間: 2020-8-2 10:56 PM

民建聯智商排行榜,葛假博士已再度超前蔣議員
作者: Barocc0122073    時間: 2020-8-2 11:01 PM

引用:
原帖由 黃昏委屈的獅子 於 2020-8-2 06:08 PM 發表

又唔係想幫邊個,相啫,放呀特朗普將相又如何.
最緊要係做好防疫先.
民建聯好心生性啦.如果咁都嘈,同對家事事政治行先有冇分別.
究竟係唔識字定係文肓...? 葛佩帆係接到市民投訴所以同亞博館反映...而亞博馆話果幅 新冠圖 係之前既裝飾,,而家改咗方艙冇工人入去做怕頼嘢...咁葛佩帆收到回覆都同意說法,,安撫番投訴既市民一切抗疫為主,平常心看待~佢又點様攪事呀~咪俾黄佬兜你遊花園喇...肓炳....
作者: mansek    時間: 2020-8-2 11:06 PM

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2020-8-2 11:01 PM 發表

究竟係唔識字定係文肓...? 葛佩帆係接到市民投訴所以同亞博館反映...而亞博馆話果幅 新冠圖 係之前既裝飾,,而家改咗方艙冇工人入去做怕頼嘢...咁葛佩帆收到回覆都同意說法,,安撫番投訴既市民一切抗疫為主,平常心看待~佢又點様攪事呀~咪俾黄佬兜你遊花園喇...肓炳.... ...

圖片附件: Screenshot_2020-08-02 (14) 葛珮帆 Elizabeth Quat Facebook.png (2020-8-2 11:06 PM, 46.51 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: Barocc0122073    時間: 2020-8-2 11:15 PM

引用:
原帖由 mansek 於 2020-8-2 10:56 PM 發表

民建聯智商排行榜,葛假博士已再度超前蔣議員
睇小D毒果 立塲 大纪元喇....好似岑傲輝冰毒上腦傻下傻下~~傻仔黄屎忽又俾立塲做假圖大家圍爐打哂飛機...入去葛佩帆個FB睇清原圖喇~傻閪....

圖片附件: 葛 佩 帆.jpg (2020-8-2 11:15 PM, 152.43 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: Barocc0122073    時間: 2020-8-2 11:18 PM

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2020-8-2 11:15 PM 發表

睇小D毒果 立塲 大纪元喇....好似岑傲輝冰毒上腦傻下傻下~~傻仔黄屎忽又俾立塲做假圖大家圍爐打哂飛機...入去葛佩帆個FB睇清原圖喇~傻閪.... ...
補番個圖...

圖片附件: 葛 佩 fb.jpg (2020-8-2 11:18 PM, 152.43 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 晚間奔放的樹根    時間: 2020-8-2 11:20 PM

專心抗疫
作者: 新手助人協會    時間: 2020-8-2 11:21 PM

這是原本的裝飾, 咁小事根本無人理..
好心班建制做實事啦... 專注抗疫..
佢地個思想好似滿清的大內太監...

作者: 旺季失控的科技    時間: 2020-8-2 11:37 PM

掛下肺炎神像其實無咩問題的,等裡面D人知道隻病毒邊度黎,而家要訓係度要多謝邊個
作者: DJ_dondony    時間: 2020-8-2 11:38 PM

引用:
原帖由 新手助人協會 於 2020-8-2 11:21 PM 發表

這是原本的裝飾, 咁小事根本無人理..
好心班建制做實事啦... 專注抗疫..
佢地個思想好似滿清的大內太監...
👍🏻
作者: hwwong    時間: 2020-8-2 11:45 PM

美國肺炎疫情失控地大爆發, 美國自由神像也要戴口罩保命啊... 抗疫失敗的垃圾美國, 當然要把廢柴無能象徵妖物清除丟掉才是啊...
作者: mansek    時間: 2020-8-3 12:16 AM

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2020-8-2 11:15 PM 發表

睇小D毒果 立塲 大纪元喇....好似岑傲輝冰毒上腦傻下傻下~~傻仔黄屎忽又俾立塲做假圖大家圍爐打哂飛機...入去葛佩帆個FB睇清原圖喇~傻閪.... ...
原圖之前我已發過 ,更加証明look 葛假博士民建聯智障第一名

圖片附件: abbr_58f4bef30ae23d36d419ca720dbe88e2.png (2020-8-3 12:16 AM, 220.54 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 公園強勁的鞋抽    時間: 2020-8-3 12:25 AM

不一定讀名牌大學,夏威夷大學都係大學!
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-8-3 12:30 AM

當年的義和團誓死不點洋火、不吃洋食、不用洋貨,還算令人嘆服;今天的義和團,上洋網、穿洋裝、改洋名,還用APPLE手機在FB撰文,太不該了!
作者: mansek    時間: 2020-8-3 12:36 AM

引用:
原帖由 2282008 於 2020-8-2 04:12 PM 發表

原來真係有人以為係醫護掛上去
作者: walkera2006    時間: 2020-8-3 12:39 AM

引用:
原帖由 mansek 於 2020-8-3 12:36 AM 發表

原來真係有人以為係醫護掛上去
藍絲個個姓屈
作者: beegeejk    時間: 2020-8-3 12:40 AM

引用:
原帖由 L.T.E 於 2020-8-2 18:42 發表

意思係話 肺炎係美國所賜 怨有頭
美國肺炎禍害全球
作者: 晚間奔放的樹根    時間: 2020-8-3 12:45 AM

負責抗疫的人以經做到冇停手,不要再添煩添亂了。
作者: montejo    時間: 2020-8-3 12:46 AM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-8-2 07:53 PM 發表

北京上海的博覽館展覽館,都會看見一排國旗,包括星條旗米字旗太陽旗....迎風飄揚、全球的五星級酒店,都會有倫敦時間紐約時間、位於赤鱲角亞洲數一數二的博覽館,竟然容不下一幅自由神像照片。 ...
個度而家叫方艙醫院喎!

港英年代所有政府醫院官立學校,都係掛女皇相
作者: montejo    時間: 2020-8-3 12:48 AM

引用:

睇完頭四個字,再睇下邊張報紙,內容都可以不理了
作者: 來自M78星雲的神    時間: 2020-8-3 12:51 AM

引用:

大吉利事咩!
美國4百幾萬人確診,紐約更係重災區,整張咁既野好唔老泥
作者: 肥妹呀見過    時間: 2020-8-3 12:52 AM

引用:

自由神像同國安法冇矛盾喎,犯法邊度都會俾人捉,咁先會多數人有自由
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-8-3 07:47 AM

引用:
原帖由 montejo 於 2020-8-3 12:46 AM 發表

個度而家叫方艙醫院喎!

港英年代所有政府醫院官立學校,都係掛女皇相
當真叫方倉?
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-8-3 07:48 AM

用洋名、持美帝學歷及手機,去作批評?係乜玩法?
神像相片影響治療?唔好延誤病人入亞博館治病可以嗎?
愛祖國手機做乜唔用國貨?

圖片附件: 1596412089862.jpg (2020-8-3 07:48 AM, 102.87 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: Chobis    時間: 2020-8-3 01:31 PM

香港應該學吓美國獫,人地抗疫咁成功
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-8-3 09:31 PM

香港有咩資格掛自由神像呀?梗係應該改掛坦克車呀,新疆再教育營呀之類的圖片啦,都冇自由,又點應該貼自由神像呢?

等如冇博士學歷,都唔應該叫自己博士啦,係咪?