標題: 華為手機銷量首超三星奪世界第一 [打印本頁]

作者: 泛到無品口自臭     時間: 2020-7-30 05:49 PM

中美5G角力白熱化,美國圍堵中國華為升級,但華為手機業務仍取得佳績。市場調研機構Counterpoint日前公佈一份報吿顯示, 4月全球智慧手機出貨量為6,937萬台,三星(Samsung)手機的市場佔有率約為19.1%,華為則達到了21.4 %,華為歷史上首次超越三星,成功登頂全球第一位置。
美國新聞引用另一調研機構,結論一樣,
China’s Huawei shipped more smartphones in the second quarter of 2020 (2020 第二季) than any other company, Canalys said Wednesday, marking the first time in nine years that neither Samsung 005930,nor Apple Inc. AAPL, +1.91% was in the top spot.

哈哈哈,預計已存足夠晶片至下年年尾
又剛剛攪掂高通達成長期合作協議
世界第一從來都只見三叔同爛果 ... 加多個,唔該
仲要 ... 專利費陸續有來,多謝

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/財經快訊/486281/華為手機銷量首超三星奪世界第一

作者: 香煎小小名車     時間: 2020-7-30 05:50 PM

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2020-7-30 05:49 PM 發表

中美5G角力白熱化,美國圍堵中國華為升級,但華為手機業務仍取得佳績。市場調研機構Counterpoint日前公佈一份報吿顯示, 4月全球智慧手機出貨量為6

https://cdn.hk01.com/di/media/images/20200408/324663215919337472.jpeg/csQ1Gf-3UnjLYbWJ1ShykriDVAJWfs8TSDBNuUgwTbk?v=w1280 ...
老尾台狗機呢?
作者: ak763     時間: 2020-7-30 05:55 PM

等換返部中價華為机。
作者: 曹三豐     時間: 2020-7-30 05:58 PM

唔撚係啩?港狗最愛唉瘋呢?
作者: OL公主     時間: 2020-7-30 06:01 PM

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2020-7-30 05:49 PM 發表

中美5G角力白熱化,美國圍堵中國華為升級,但華為手機業務仍取得佳績。市場調研機構Counterpoint日前公佈一份報吿顯示, 4月全球智慧手機出貨量為6,937萬台,三星(Samsung)手機的市場佔有率約為19.1%,華為則達到了21.4 %,華為歷史上首次超越三星,成功登頂全球第一位置。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/20200408/324 ...
我都轉用咗華為, 5用5知, 用咗先知原來超好用, 速度快, 影相靚
作者: ansonkpl     時間: 2020-7-30 06:01 PM

美國越係打壓,令中國人更加團結一致對抗外侮
作者: 心即性.性即是道     時間: 2020-7-30 06:01 PM

又話無google無人買  
作者: 綠腳趾     時間: 2020-7-30 06:04 PM

華盛頓偽民主政權聯同盟友傾盡全球可動用既力量去打壓一間中小企都搞唔掂!?

面子事大啊!!
作者: 綠腳趾     時間: 2020-7-30 06:04 PM

引用:
原帖由 心即性.性即是道 於 2020-7-30 06:01 PM 發表

又話無google無人買  
原來實情無左 google 更受歡迎
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2020-7-30 06:05 PM

華為機真係性價比高
作者: 理+誠     時間: 2020-7-30 06:11 PM

以前都唔識"華為"係乜水,以為係山寨廠仔牌子;多得尾角佬免費宣傳,先知佢咁勁。
作者: 中國香港001     時間: 2020-7-30 06:13 PM

引用:

China’s Huawei shipped more sma ...
加多我一個,已經淘咗部華為落緊嚟。
作者: 綠腳趾     時間: 2020-7-30 06:14 PM

引用:
原帖由 理+誠 於 2020-7-30 06:11 PM 發表

以前都唔識"華為"係乜水,以為係山寨廠仔牌子;多得尾角佬免費宣傳,先知佢咁勁。
華盛頓偽民主政權傀儡川建國同志免費做華為代言人,對推廣『花粉』增長功不可沒
作者: 香港地盤佬     時間: 2020-7-30 06:15 PM

華為食專利都夠食過世,以前通常都係美國食住專利霸權訓住收錢
作者: 中國香港001     時間: 2020-7-30 06:15 PM

引用:
原帖由 OL公主 於 2020-7-30 06:01 PM 發表

我都轉用咗華為, 5用5知, 用咗先知原來超好用, 速度快, 影相靚
我已經有一部Mate10,仲好順電又夠,本身可以唔換,但點都搵個藉口以示支持華為。
作者: laiking888     時間: 2020-7-30 06:16 PM

支牌華為唔係連大陸仔都未必買,就快執笠,重亂吹世界第一
作者: YouKnowWho     時間: 2020-7-30 06:17 PM

引用:
原帖由 ak763 於 2020-7-30 05:55 PM 發表

等換返部中價華為机。
以前冇錢買華為,依家冇錢買華為。  
作者: 白胡子     時間: 2020-7-30 06:17 PM

正常丫 咁好用
作者: Mer哥     時間: 2020-7-30 06:18 PM

佢個鏡頭真心勁

https://youtu.be/SCXrJ9--azg
作者: WalterWhite     時間: 2020-7-30 06:18 PM

好嘢自然有人買
作者: YouKnowWho     時間: 2020-7-30 06:19 PM

引用:
原帖由 曹三豐 於 2020-7-30 05:58 PM 發表

唔撚係啩?港狗最愛唉瘋呢?
癈青癈老個班港狗,最多都係二百幻隻,就算全部用唉瘋,都係得二百萬部。
作者: 型男1號     時間: 2020-7-30 06:20 PM

引用:
原帖由 理+誠 於 2020-7-30 06:11 PM 發表

多謝肥佬侵
作者: team123456     時間: 2020-7-30 06:20 PM

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-7-30 06:01 PM 發表

美國越係打壓,令中國人更加團結一致對抗外侮
美賊仲要唔務實唔團結好似黃屍曱甴咁只係識打嘴炮先致命
作者: 星辰大海     時間: 2020-7-30 06:20 PM

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2020-7-30 18:17 發表

中文博大精深,可能好多人唔明你讲咩
作者: alex33hewlett

作者: videowatcher3     時間: 2020-7-30 06:23 PM

哈哈,好事,加油!

作者: Peter_H     時間: 2020-7-30 06:23 PM

吹是冇用的 外匯不會多得1分
人仔自己印出來都得啦
作者: laiking888     時間: 2020-7-30 06:26 PM

引用:
原帖由 alex33hewlett 於 2020-7-30 06:21 PM 發表

遲下侵侵問 "任總" 攞番個佣都肥過 "天蓬元帥" 個大肚腩. 華為每買一部手機收1銀尾金都有6000幾萬. 腫桶個位留番俾 "敗櫈" lu. ...
支爆牌連啲大陸仔都未必買, 唔知邊個會買???
作者: 泛到無品口自臭     時間: 2020-7-30 06:26 PM

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2020-7-30 06:15 PM 發表

華為食專利都夠食過世,以前通常都係美國食住專利霸權訓住收錢
華為同高通簽長期合作協議
無視唐老襯禁制,當政府無到
好明顯係睇到有互惠互利空間
英國唔用華為第日條數應該好衿計

作者: YouKnowWho     時間: 2020-7-30 06:30 PM

引用:
原帖由 理+誠 於 2020-7-30 18:11 發表

記得 2013 年 10 月係旺角,所有店夾埋得二款華為機,一部 $21XX ,另一部 $28XX 。
到佐 2016 ,華為已經同喪星唉瘋鼎足而立。

作者: starr     時間: 2020-7-30 06:31 PM

華為知名度增加太快
作者: Peter_H     時間: 2020-7-30 06:31 PM

吹到識飞也沒用⋯客路細 
作者: owen11223344     時間: 2020-7-30 06:32 PM

引用:
原帖由 laiking888 於 2020-7-30 06:16 PM 發表

見你講我就開心,無奈個鳩樣
作者: hwwong     時間: 2020-7-30 06:39 PM

好期待華為Mate 40 Pro. 5G配合高強拍攝能力...
作者: ijkn     時間: 2020-7-30 06:50 PM

mate40
作者: 綠腳趾     時間: 2020-7-30 07:27 PM

引用:
原帖由 hwwong 於 2020-7-30 06:39 PM 發表

好期待華為Mate 40 Pro. 5G配合高強拍攝能力...
最期 P50 液態鏡頭,可能會為 DC 仔帶黎新氣象
作者: 摸乳呻吟鬼上身     時間: 2020-7-30 08:38 PM

主打中價機,用14納米CPU。
作者: hlover96     時間: 2020-7-30 08:41 PM

没有美国打压 ,去年华为就能做到全球第一  
作者: 想出聲     時間: 2020-7-30 09:02 PM

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-7-30 06:04 PM 發表

好多人講冇咗 Google , 手機會順啲...
作者: 綠腳趾     時間: 2020-7-30 09:03 PM

引用:
原帖由 想出聲 於 2020-7-30 09:02 PM 發表

好多人講冇咗 Google , 手機會順啲...
莫非係少左啲監控功能既關係!?
作者: 飛魚菲比斯

作者: 明玉九垂天     時間: 2020-7-30 09:11 PM

有美國政府及大腫桶做品牌代言人, 華為冇得輸.
作者: MICMIC_2ND     時間: 2020-7-30 09:17 PM

我7月24日才買,應該未計我。 

https://mobile.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29249854
作者: 0803     時間: 2020-7-30 09:21 PM

我以前用三星Sony, 好抗拒大陸机, 試過一次華為後真後悔太遲用華為
作者: james3     時間: 2020-7-30 09:22 PM

我都由蘋果轉华為,真的不錯。
作者: 奧薩瑪賓拉登     時間: 2020-7-30 09:25 PM

引用:

我都曾經以為華為中興係山寨廠😅
作者: j.o.lai     時間: 2020-7-30 09:26 PM

引用:
原帖由 0803 於 2020-7-30 09:21 PM 發表

我以前用三星Sony, 好抗拒大陸机, 試過一次華為後真後悔太遲用華為
又唔係嘅,之前d大陸機除咗中興魅族之外,大部份貼牌機,唔及三叔 IPhone,直至華為係mate 7開始搶佔到市場,連我上海朋友都喺朋友圈大讚特讚,猛話勁過蘋果
作者: 買大陸股等數錢     時間: 2020-7-30 09:26 PM

黃絲西毛情何以堪,中國手機又銷量第一
作者: denniscwip     時間: 2020-7-30 09:28 PM

美國越打壓 華為越強 證明美國無銀用。
作者: 買大陸股等數錢     時間: 2020-7-30 09:30 PM

引用:
原帖由 0803 於 2020-7-30 09:21 PM 發表

華為機唔差
作者: 加燦     時間: 2020-7-31 11:15 AM

引用:
原帖由 買大陸股等數錢 於 2020-7-30 09:30 PM 發表

華為機唔差
唔差?直頭係正到爆啦. 有幾多部手機上網成個鐘後部機仲係涼浸浸㗎?
作者: 加燦     時間: 2020-7-31 11:21 AM

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-7-30 09:03 PM 發表

莫非係少左啲監控功能既關係!?
應該係. 24/7不停監控, 又食電又食CPU.  華為機, 臨瞓前同朝早起身,粒電池最多少三幾個%.
作者: 加燦     時間: 2020-7-31 11:25 AM

引用:
原帖由 laiking888 於 2020-7-30 06:26 PM 發表

冇錯大陸人已冇用三星手榴彈好耐.
作者: 阿妮呢     時間: 2020-7-31 11:26 AM

期待p50pro.
作者: 阿妮呢     時間: 2020-7-31 11:27 AM

宇宙廢人何在?

圖片附件: 1596166038513.jpg (2020-7-31 11:27 AM, 339.29 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 加燦     時間: 2020-7-31 11:28 AM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-7-30 06:23 PM 發表

吹是冇用的 外匯不會多得1分
人仔自己印出來都得啦
同意, 一個在美國洗屎坑的工人每年為美國創造7,8萬美金的GDP. 一個仙外匯都揾唔到. 所以美國要猛印陰司紙.
作者: 輪皇     時間: 2020-7-31 11:30 AM

華為的重點是5G
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-7-31 11:35 AM

老尾會唔會又打壓華為手機??
作者: 加燦     時間: 2020-7-31 11:39 AM

引用:
原帖由 中國香港001 於 2020-7-30 06:15 PM 發表

我已經有一部Mate10,仲好順電又夠,本身可以唔換,但點都搵個藉口以示支持華為。
我都係, 用咗部Mate 20 Pro 成兩年, 依家仲係新嘅一樣, 內存仲有百幾GB剩, 加拿大又有排都唔會有5G. 真係揾唔到理由換機.
作者: songsong17     時間: 2020-7-31 11:40 AM

引用:
原帖由 加燦 於 2020-7-31 11:21 AM 發表

應該係. 24/7不停監控, 又食電又食CPU.  華為機, 臨瞓前同朝早起身,粒電池最多少三幾個%.
電真係好過三*, 自己試過, 朋友試過, 一年D電量就差左好多..
作者: 加燦     時間: 2020-7-31 11:47 AM

引用:
原帖由 OL公主 於 2020-7-30 06:01 PM 發表

仲有電池超耐用, 出街唔使帶尿袋.最正係唔會hang機. 我用咗近兩年, 從來未試過要force reboot. 以前用三叔, 唉, 唔好提啦.
作者: bestsinger2     時間: 2020-7-31 11:51 AM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-7-30 06:05 PM 發表

華為機真係性價比高
已轉華為nova5真係好用過三星
作者: 阿妮呢     時間: 2020-7-31 11:51 AM

用華為機之後,必定後悔莫及,因為後悔轉得太遲。
作者: Heha_ChRis     時間: 2020-7-31 11:53 AM

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2020-7-30 17:49 發表

China’s Huawei shipped mo ...
呢個咪係美國搞華為5G嘅,原因囉
只要中國超越美國, 乜都唔比, 連肺炎嘅死亡數字都要追嘅!!
作者: Heha_ChRis     時間: 2020-7-31 11:55 AM

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2020-7-31 11:51 發表

又未到咁誇張, 但影相靚, D電耐用係事實, SO FAR我用得好好
作者: 鐘覺霧     時間: 2020-7-31 11:56 AM

不是喎,阿爺子民好多仲蘋果喎。
作者: 阿妮呢     時間: 2020-7-31 12:03 PM

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2020-7-31 11:56 AM 發表

不是喎,阿爺子民好多仲蘋果喎。
算9數啦你,apple係中國市佔率超低囉。

圖片附件: 1596168184629.jpg (2020-7-31 12:03 PM, 210.67 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 阿妮呢     時間: 2020-7-31 12:07 PM

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-7-31 11:55 AM 發表

又未到咁誇張, 但影相靚, D電耐用係事實, SO FAR我用得好好
我由 iPhone, note2, note4, S7e ,直至轉用Mate10, 我先知道,原來個世界係咁大既。而家全家人用緊mate 20, P30pro, M5, Y6s, mate10 送左比外母用。
作者: 波濤性感的羊     時間: 2020-7-31 12:25 PM

越是打壓越自強,這就是中國人的精神!👏🏻👏🏻👏🏻
作者: 邪惡4466     時間: 2020-7-31 01:24 PM

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-7-30 06:04 PM 發表

我都廢Q時裝
作者: 波濤性感的羊     時間: 2020-7-31 01:25 PM

引用:
原帖由 owen11223344 於 2020-7-30 06:32 PM 發表

見你講我就開心,無奈個鳩樣
遲早咪鬼鬼鼠鼠鬼鬼鼠鼠咁問人華為好唔好用㗎週圍咁問人華為好唔好用㗎?🤣🤣🤣
作者: OL公主     時間: 2020-7-31 03:12 PM

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2020-7-31 11:51 AM 發表

我的確後悔冇早的聽同事講轉華為, 當時同事都請華為平靚正, 直到我屋企人都轉晒華為, 都話好用, 我先轉.
作者: 沒主題師兄     時間: 2020-7-31 09:36 PM

其實好多人無出去睇吓世界由其大陸其實變化好大,幾年前去大陸旅行見到個大叔影的相嘩點解靚咁多,先知有華為,返香港即刻買咗部p9, 用咗四年到現在無換過電無hang個半秒,講真仲順過用緊另一20x,以前嘅華為先係超超值。現在身邊仲有好多人未認識華為,更何況 Nova,Honor 啲高性價比機,係要買更貴的蘋果三星,只能說眼光唔夠廣自必會錯過某些可能更好嘅選擇。
作者: 老婆大大封了     時間: 2020-7-31 10:00 PM

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2020-7-30 06:17 PM 發表

中文好厲害呀
作者: 小說吧     時間: 2020-7-31 11:13 PM

引用:
原帖由 james3 於 2020-7-30 09:22 PM 發表

我都由蘋果轉华為,真的不錯。
堅好用
作者: lo90     時間: 2020-8-1 01:14 AM

正一作大
作者: motivadog

作者: facrl     時間: 2020-8-1 05:16 AM

引用:

China’s Huawei shipped mo ...
美國根本就係眼紅華為有機會成為手機銷量世界第一,先會用卑鄙賤格嘅手段打壓!
作者: 普通話太難學     時間: 2020-8-1 04:31 PM

用了華為差不多五年了,從來沒壞過,下年打算換一部華為5G手機,追上潮流嗎。
作者: motivagodie

作者: touya08     時間: 2020-8-2 09:45 AM

三星很早已經開始沒落,街度都不見人用
作者: peimak     時間: 2020-8-2 09:36 PM

引用:
原帖由 laiking888 於 2020-7-30 06:26 PM 發表

美國、歐洲佬買囉!
作者: 向楓     時間: 2020-8-3 04:01 AM

引用:

同感
作者: 我是汽車維修員     時間: 2020-8-3 06:03 AM

淨係內銷都囉冠軍!
作者: 超低能勁搞笑     時間: 2020-8-3 07:41 AM

引用:
原帖由 中國香港001 於 2020-7-30 06:15 PM 發表

我部mate 20x都係,仲不停有更新………完全無籍口換機
作者: 呢個外圍的獅子     時間: 2020-8-12 01:54 PM

引用:
原帖由 laiking888 於 2020-7-30 06:16 PM 發表

****1,曱甴不要代表我們大陸人。我身邊很多朋友都買了華為,我買了兩部榮耀9X PRO超大內存