標題: 如果中國賣貨品給美國只收人民幣? [打印本頁]

作者: agentsmiths     時間: 2020-7-27 09:15

如果中國賣貨品給美國只收人民幣? 不再收美元.
又或是美國商人用人民幣購買中國貨品會有優惠,   
思考這樣做會對中國有甚麼壞處?

如果中國想人民幣國際化, 提出如果各國用人民幣購買中國貨品會有優惠, 而用其它國家貨幣卻沒有折扣優惠,
請問這樣做是否合法嗎?

作者: ilovenikita     時間: 2020-7-27 11:12

中國第一步是要去美元化, 而人民幣國際化不能走得太快,中國本身主要是順差(賣出多),人民幣本身就比較難走出去
作者: wilsonkf     時間: 2020-7-27 11:14

理論上美國會開拖. 伊拉克03年頭話改用歐元結算石油, 跟住美國心急到拎洗衣粉昆聯合國, 結果都係等唔切開拖. 五常中俄法都反對. 最後乜撚都搵唔到, 仲死口唔認錯.

但係, 以白宮今時今日既平均智商, 難判斷美國會唔會做最理性既回應. 行錯一步美國就仆得街, 偏偏係侵侵話事.
侵侵接下來幾個月既行為, 將決定美國套政治制度加選舉制度仲有無得救. 要求都唔高, 佢正正常常做野, 唔好輸左唔認數, 就得. 但係其他總統做到既野, 侵侵做唔做到呢...

作者: wilsonkf     時間: 2020-7-27 11:18

拆扣優惠未必得. 不過融資便利就得.

美元買野要現找, 人仔買野可以貨到後三十日內找, 已經差幾條街啦.
唔同貨幣係不同國家融資條件不一樣, 係非常合理既事.
作者: 傻瓜店小二     時間: 2020-7-27 13:46

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2020-7-27 09:15 AM 發表
如果中國賣貨品給美國只收人民幣? 不再收美元.
又或是美國商人用人民幣購買中國貨品會有優惠,   
思考這樣做會對中國有甚麼壞處?

如果中國想人民幣國際化, 提出如果各國用人民幣購買中國貨品會有優惠, 而用其它國家貨幣卻沒有折扣優惠,
請問這樣做是否合法嗎? ...
人民幣能唔能夠國際化,最決定性因素係資本帳既開放與否,人民幣能否自由兑换,資本不流通,國際化程度唔會高,中共己经有通報,爭取10年内人民幣於各自貿區自由進出自由兑换,等睇戲啦。
作者: rambotam2008     時間: 2020-7-27 14:18

人民幣國際化唔可以行得太快 否則會出現混亂 但係用人民幣計價 可以喺其他國家做匯兌 例如某啲買賣順差逆差唔太 用人民幣結算 大家都唔使特登換美元去交易 其實雙方都有利 尤其是對外匯儲備美元多嘅國家 好似委內瑞拉 用石油換中國貨品 其實變相用人民幣計價 電視已經冇乜報委內瑞拉而家點情況 但係唔報嘅話 即係唔使死啦 咁其他國家會慢慢再睇