標題: 《十年》導演歐文傑出走加國 盼以港人身分繼續發聲 (19:49) - 20200725 - SHOWBIZ - 明報OL網 ... [打印本頁]

作者: 男E     時間: 2020-7-25 20:45

電影《十年》導演之一的歐文傑,上月底曾現身電影《幻愛》首映,跟《十年》另外4位導演重聚。商台節目《1圈圈 星光背後》今日播出歐文傑的訪問,原來他與太太已離港,目前身在加拿大。

曾揚言沒想過離開的歐文傑在節目中以「走佬」形容自己,他說︰「我不會說是移民,是『走佬』,因為走得很急,什麼也沒計劃,也沒有申請。太太是加拿大籍,她擔心我,怕我說錯話,所以很急地買機票、拿着護照就上機!」

歐文傑坦言6月中開始考慮離開,因為國安法實施後有恐懼。他說︰「在香港拍戲、說話都有太多顧慮,再沒什麼言論自由。在加拿大要重新適應,放棄香港事業不可惜,拍戲不是我的最大追求。」

《十年》奪得第35屆香港電影金像獎最佳電影,引起不少爭議,歐文傑翌年有份執導的《樹大招風》遭內地禁播。歐文傑不覺得自己連累了《樹大招風》,說入行13年來最難過的事是當日《十年》被落畫。他說︰「電影連日場都爆,都要落畫?這跟我過去認識的香港電影不一樣。最後的座談會,我是很不開心,哭了出來。」

歐文傑直言拍電影或得獎不是他加入影圈的目標︰「入行13年的最大得着是認識到現在的第二任太太,我們是在為《樹大招風》做資料搜集時認識。她本來是商人,不想理政治,我們之間其實有衝突,因為愛情才坦誠溝通,令彼此關係更深厚。如果讓我選擇,我一定不會移民加拿大,但太太在當地有仔女,希望一家團聚,就要互相遷就。」

歐文傑重申他不是放棄香港,只想以香港人身分繼續自由地發聲,即使不能再拍電影,也會繼續創作。

扮乜Q野啦! 呀茂記得你咩! 想借意去加拿大扮被迫害難民, 順便移民?

我呢個港人洗Q你呢個港人發聲咩!, 唔知醜! 係未香港冇得撈呀?

新聞來源連結:
https://ol.mingpao.com/ldy/showbiz/latest/20200725/1595676666434/《十年》導演歐文傑出走加國-盼以港人身分繼續發聲

圖片附件: 026.gif (2020-7-25 20:45, 3.86 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: 瘟吐奶奶     時間: 2020-7-25 20:48

本身已經有加拿大護照?
作者: 買大陸股等數錢     時間: 2020-7-25 20:49

又一隻雙重國籍死曱甴,依班死曱甴依幾年都唔知害死咗幾多人👿👿👿
作者: erectdick     時間: 2020-7-25 20:53

乜水呀?人地去大陸叫雞都有英國領事館撑腰啦。果個邊個邊個吠二聲都美國耳猿接見啦,果件黃乜春都話諾貝爾豬肉獎后選,真係笑死街坊。去加拿大送下外賣都無人睇小你嫁!

作者: alex33hewlett

作者: 瘟吐奶奶     時間: 2020-7-25 21:04

引用:
原帖由 alex33hewlett 於 2020-7-25 09:00 PM 發表
有冇 ching 幫忙人肉搜查點解佢為咗著草 "艱難大" 而飛咗正印, 如今借助阿二嘅 "艱難大" 藉身份而逃亡, 計我話佢阿二遲早會後悔 (因為有女方仲有仔女), 放長眼睇 "勾聞杰" 幾時第二次離婚. ...
要靠賣J 著草? soft rice king
作者: goaheadman2300     時間: 2020-7-25 21:05

引用:
原帖由 男E 於 2020-7-25 08:45 PM 發表

電影《十年》導演之一的歐文傑,上月底曾現身電影《幻愛》首映,跟《十年》另外4位導演重聚。商台節目《1圈圈 星光背後》今日播出歐文傑的訪問,原來他與太太已離港,目前身在加拿大。

曾揚言沒想過離開的歐文傑在節目中以「走佬」形容自己,他說︰「我不會說是移民,是『走佬』,因為走得很急,什麼也沒計劃,也沒有申請。太太是加拿大籍,她擔心我,怕我說錯話,所以很急地買機票、拿着護照就上機!」

歐文傑坦言6月 ...
以後咪返黎啦,冚x0
作者: bigmouth2006     時間: 2020-7-25 21:06

原來一早有後路
又係加國
作者: 令狐椒     時間: 2020-7-25 21:10

搞亂完香港, 自己走先. 夠賤格.
作者: andysan4     時間: 2020-7-25 21:12

乜水
作者: 瘟吐奶奶     時間: 2020-7-25 21:16

不過肯走已是好漢

好過一班日日話移民,但瀨屎瀨尿瀨死都唔走
作者: starr     時間: 2020-7-25 21:17

一堆外國間諜
作者: ngcaddy     時間: 2020-7-25 21:20

引用:
原帖由 男E 於 2020-7-25 08:45 PM 發表

歐文傑坦言6月 ...
向外文宣。。中共系弱好多
作者: judylam651     時間: 2020-7-25 21:25

引用:

歐文傑坦言6月中開始考慮離開,因為國安法實施後有恐懼。 ..
.
呢隻嘢擺明身有屎 ! 自己走咗去大麻國,總算牠對香港有唯一"貢獻" ..
作者: judylam651     時間: 2020-7-25 21:30

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-7-25 09:12 PM 發表
乜水
經典港產片-妄想迫害症十年-妄想迫害症導演之一

作者: 波濤性感的羊     時間: 2020-7-25 21:34

邊個?乜水?
作者: judylam651     時間: 2020-7-25 21:35

引用:
原帖由 alex33hewlett 於 2020-7-25 09:00 PM 發表
有冇 ching 幫忙人肉搜查點解佢為咗著草 "艱難大" 而飛咗正印, 如今借助阿二嘅 "艱難大" 藉身份而逃亡, 計我話佢阿二遲早會後悔 (因為有女方仲有仔女), 放長眼睇 "勾聞杰" 幾時第二次離婚. ...
歐文傑直言拍電影或得獎不是他加入影圈的目標︰「入行13年的最大得着是認識到現在的第二任太太,我們是在為《樹大招風》做資料搜集時認識。她本來是商人,不想理政治,我們之間其實有衝突,因為愛情才坦誠溝通,令彼此關係更深厚。如果讓我選擇,我一定不會移民加拿大,但太太在當地有仔女,希望一家團聚,就要互相遷就。」

作者: bitchxinu     時間: 2020-7-25 21:39

滾吧 
作者: x747x     時間: 2020-7-25 21:40

記得唔好返嚟,最好客死異鄉。
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2020-7-25 21:46

仲開口埋口話林鄭老公同個仔有英藉。
作者: 睇天做人     時間: 2020-7-25 21:46

加能大人呃鳩人
作者: sanna817     時間: 2020-7-25 21:51

有幾多人識呀, 又一隻曱甴刷存在感
作者: wk221ab     時間: 2020-7-25 22:04

引用:

歐文傑坦言6月 ...
又走狗
作者: 想出聲     時間: 2020-7-25 22:10

多啲曱甴離開香港是好事.....
作者: SiuAlvin     時間: 2020-7-25 22:12

又一個食拖鞋飯的僞人曱甴
作者: 海邊的快樂小魚     時間: 2020-7-25 22:12

佢最好一世唔好返來香港,成世係加拿大,好行夾唔送
作者: cadeng     時間: 2020-7-25 22:15

算我孤陋寡聞
誰呀!
作者: eliskw2000     時間: 2020-7-25 22:19

係咪唔可以反政府就無自由? 有咁多野可以講,但就係要反政府?

快D走,唔好返香港。
作者: 無盡白滑的蛋     時間: 2020-7-25 22:26

賤種要滾快去,永遠不要回港。
作者: newcastleunited     時間: 2020-7-25 22:27

又有妄想被迫害症
作者: highwiseman     時間: 2020-7-25 22:31

若果比我在多倫多見到這仆街一定屌爆佢!
竟然做香港黑暴黃色逃兵!
冇玍啲骨氣!
作者: 12058317     時間: 2020-7-25 22:40

呢個姓區是乜水?唔識佢  你個死黑暴記得唔好死返來香港
作者: ykmong     時間: 2020-7-25 22:42

十年已經過咗五年 劇情同現實都好大出入

作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2020-7-25 22:44

引用:
原帖由 瘟吐奶奶 於 2020-7-25 08:48 PM 發表
本身已經有加拿大護照?
食軟飯靠隻乸
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2020-7-25 22:46

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-7-25 09:10 PM 發表
搞亂完香港, 自己走先. 夠賤格.
班政棍全部都咁賤格……推d懵仔去衝自己就鬆
作者: manhoxyz     時間: 2020-7-25 22:47

漢奸
作者: bossini888     時間: 2020-7-25 22:47

乜水,乜水,冇香港人知係乜水
作者: 义電機     時間: 2020-7-25 22:49

又喺外國人搞香港
作者: rinrinrinrin     時間: 2020-7-25 22:49

引用:

歐文傑坦言6月 ...
又係一隻曱甴屎
作者: 愛心大使     時間: 2020-7-25 22:52

又一個受害者出走
作者: 瑪卡     時間: 2020-7-25 22:52

有冇案件係身先?🤔🤔
作者: suzume     時間: 2020-7-25 22:54

97前又係好多呢種人
為移民拋棄老公/ 老婆 仔女
去外娶/嫁 攞移民証

結果無幾耐就回流香港
係外地生活唔黎
不過仔女就想認佢地

作者: 股場小呻仙     時間: 2020-7-25 22:54

引用:

歐文傑坦言6月 ...
搞港獨除了出走別人無它途。
作者: 核心不安的表哥     時間: 2020-7-25 22:55

我地香港人係L你為我發聲咩,deeliinumo,我地唔需要你呀,咪講L到自己咁L偉大,走左記得唔好再返黎

作者: wilsonkf     時間: 2020-7-25 22:55

記住去到加拿大生生性性, 唔好亂咁拍片, 唔好以為加拿大唔會驅逐你出境. 事實上要趕你走, 甚至連理由都唔洗比. 到時要乞特區政府收留返就唔好睇啦.
作者: cwchan9911     時間: 2020-7-25 23:01

死咗去第度仲扮乜嘢香港人
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2020-7-25 23:02

引用:

歐文傑坦言6月 ...
好野!又走一隻!走左就唔好返香港啦!返親來就死全家!
作者: 200kk     時間: 2020-7-25 23:05

又係一隻双重國籍死曱甴
作者: yuenyau     時間: 2020-7-25 23:07

個套十年都唔知up物9。。。
作者: bossini888     時間: 2020-7-25 23:08

記得,交稅,柒頭
作者: 井底默默的主席     時間: 2020-7-25 23:08

快D揾埋黑暴區議員一起做嘢
作者: kof2002um     時間: 2020-7-25 23:09

醒目的愛國導演一早上大陸搵人仔了,過百萬一套戲.
曱甴導演留香港打飛機啦.
作者: 叉燒撈丁     時間: 2020-7-25 23:09

去幫鬼佬起鐵路,華工血淚史導演版
作者: 今生何求     時間: 2020-7-25 23:10

咁就要記得買定多幾套睡衫褲同拖鞋噃,到時老婆放工返嚟就要煮定飯同帶好一對油㼛仔女,炒好晒啲餸同執乾淨屋企同洗乾淨老婆嘅底衫褲做好個老婆養嘅角色呀!
引用:
原帖由 男E 於 2020-7-25 07:45 AM 發表

歐文傑坦言6月 ...

作者: frankielam88     時間: 2020-7-25 23:11

好多香港人都自以為是,完全唔明白自己喺共產黨眼中連一粒微塵都不如,根本無興趣理你。
作者: 橫行蟹     時間: 2020-7-25 23:11

最緊要唔好死返黎中國領土,一路好走唔送啦.
作者: H叔     時間: 2020-7-25 23:13

邊撚個嚟?
作者: caorenjie

作者: 袋中野性的牛     時間: 2020-7-25 23:14

為港人發聲使唔使衆筹俾你啊?辛苦晒啦!多够謝你唔少!
作者: 阿柒回歸     時間: 2020-7-25 23:17

佢老婆係加籍,順理成章去加拿大吖;否則,可以去英國~
作者: 港人無能治香港     時間: 2020-7-25 23:19

革命革到走佬
作者: 冇希望     時間: 2020-7-25 23:21

又一個低能仔
作者: 大頭牛奶妹     時間: 2020-7-25 23:21

傷台最鍾意訪問二打六曱甴....隻曱甴是否夾好時間,拿了政府一萬元就走去做加狗? !
作者: brian2921     時間: 2020-7-25 23:21

引用:

歐文傑坦言6月 ...
食軟飯。
作者: JNC117     時間: 2020-7-25 23:22

垃圾走啦
作者: 迷你仙你     時間: 2020-7-25 23:22

為曱甴黃屍發聲,唔係代表香港人發聲,族群唔同人類點可以,和曱甴黃屍畜牲相題並論,此言差異
作者: lyk898     時間: 2020-7-25 23:24

又話移民外國喺愛國表現,我好混亂呀
作者: law31     時間: 2020-7-25 23:24

強烈要求香港政府,取消已經移民人士,
香港身份證
作者: 真愛何處尋     時間: 2020-7-25 23:24

引用:

歐文傑坦言6月 ...
呢種導演拍其他戲冇人睇,想靠政治吸引人注意
作者: 紅塵飛飛     時間: 2020-7-25 23:26

乜水?鷄蟲傑?
作者: democrazyboy     時間: 2020-7-25 23:28

鬼唔知反中亂港分子個個都有外國居留權咩?做咗外國人就唔好再死返來香港搞搞震,搞衰香港,只會連累舊街坊,知冇?
作者: 太自我太不羈     時間: 2020-7-25 23:28

****1, 宜家只有的士佬同死曱甴歧視其他人講普通話, 甚至有口音嘅廣東話都唔得, 幾時到你條仆街嚟幫啲納粹極右反人類發聲呀? 十乜撚野年, 你只係將宜家嘅野調轉講咋****1
作者: mansonchung     時間: 2020-7-25 23:28

引用:

歐文傑坦言6月 ...
Canada is a good place
作者: 普羅旺斯少年     時間: 2020-7-25 23:30

佢何以用自己名義及相關人士發聲!
但絕對不能代表香港人!
作者: ngaishiuwasam

作者: 今天泛黃的神     時間: 2020-7-25 23:31

如果以歐導演的標準,所有反對派的議員都要走佬了。可惜他們死都唔肯走,点解??
作者: edbe     時間: 2020-7-25 23:33

垃圾
駛鬼你出聲咩
同鄭x 基一齊食屎
作者: 今天怪蝦米     時間: 2020-7-25 23:34

引用:

歐文傑坦言6月 ...
冇人識 , 用國安法博宣傳!
作者: 正在始動真陰公     時間: 2020-7-25 23:34

乜水?
作者: Video     時間: 2020-7-25 23:35

食軟飯
腰都伸唔直
作者: 藥材     時間: 2020-7-25 23:36

未睇過呢條所謂導演果件所謂大作「十年」
作者: 小窮鬼     時間: 2020-7-25 23:37

走咗就千祈唔好返嚟🤗
作者: 明日純情的馬     時間: 2020-7-25 23:39

引用:

歐文傑坦言6月 ...
拍片為撈錢
撈完錢走佬
作者: 輪皇     時間: 2020-7-25 23:41

引用:

歐文傑坦言6月 ...
走就走啦!香港是自由港,出入自由,這就是香港的好處。
作者: ScottXe     時間: 2020-7-25 23:41

引用:

歐文傑坦言6月 ...
做了危害香港的事,不走也不能,讓加拿大接收这批害群之馬,一点也不可惜,不要再说是香港人或中国人唖,我们與你是兩国不同的人了!中國和加拿大都不接受雙重國籍的,永别香港人!
作者: ScottXe     時間: 2020-7-25 23:43

引用:
原帖由 買大陸股等數錢 於 2020-7-25 08:49 PM 發表
又一隻雙重國籍死曱甴,依班死曱甴依幾年都唔知害死咗幾多人👿👿👿
欺骗两个国家的人,下塲是......
作者: UC-u120903     時間: 2020-7-25 23:43

垃圾
作者: samndean     時間: 2020-7-25 23:46

笠水就笠水啦
作者: lclau2011     時間: 2020-7-25 23:46

引用:

歐文傑坦言6月 ...
人—黃,腦便殘。又一例證
作者: hk_mask     時間: 2020-7-25 23:49

有事走先...🤭
作者: st105     時間: 2020-7-25 23:49

引用:
原帖由 瘟吐奶奶 於 2020-7-25 09:16 PM 發表
不過肯走已是好漢

好過一班日日話移民,但瀨屎瀨尿瀨死都唔走
哩句真。肯走就好。最怕賴死唔走,又或走吾到果班,先麻鳩煩。😖
作者: 仁安豬仔     時間: 2020-7-25 23:54

加拿大都有國安法,真相係過去食軟飯
作者: L.T.E     時間: 2020-7-25 23:56

啱啦 加拿大專收暴徒走狗 豆腐C等緊你幫佢磨
作者: chinabear1965     時間: 2020-7-25 23:57

今次立國安法
最大收獲係害蟲陸續離開香港
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-7-25 23:58

因為國安法實施後有恐懼..........................身有屎嘅人先會驚國安法
作者: 阿火~~     時間: 2020-7-25 23:58

走啦垃圾契弟
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-7-26 00:00

引用:
原帖由 買大陸股等數錢 於 2020-7-25 08:49 PM 發表
同豆腐 C 一樣
作者: Duncan_Nadal     時間: 2020-7-26 00:03

乜水?以為自己係國際通緝犯
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-7-26 00:04

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-7-25 09:12 PM 發表
乜水
識佢老鼠
作者: whatahello     時間: 2020-7-26 00:17

又一個軟飯王