標題: 有冇攪錯,這就是傳說中的南海演習嗎 [打印本頁]

作者: paoon     時間: 2020-7-24 15:29

【中美角力】美軍單日遣5機飛南海 解放軍同日宣布封海演習
國情動向 14:32 2020/07/24

南海局勢再生波瀾。美軍周四(23日)一日內派出5架軍機飛赴有關海域上空,同日解放軍發布封海公告稱,將於7月25日至8月2日在南海的門戶、雷州半島以西海域,進行大規模實彈演習。

據解放軍95180部隊發布的封海公告,屆時禁止相應海域一切海上航行及漁業作業,船隻必須停泊港內禁止出海。公告還強調,此次打靶覆蓋範圍廣、彈藥威力大,擅自出海被誤炸誤傷的危險極大。

▲ 內媒圖片

據北京大學海洋研究院「南海戰略態勢感知計劃」平台周四發布消息,當天一架美軍P-3C反潛巡邏機從台灣南部海域進入南海,向西飛行一段距離後折返;同日晚上8時至9時,美國空軍的一架RC-135W偵察機和一架P-8A反潛巡邏機又從台灣南部海域進入南海,朝廣東省方向飛行;另當日還有4架美國空軍KC-135R空中加油機先後出現在西太平洋海域,其中2架進入南海上空。

此前,美國雷根號航空母艦戰鬥群、日本海上自衛隊、澳洲國防軍和19日起在菲律賓海進行聯合軍演美日澳三國聯合軍演,加上美國勒令關閉中國駐休斯敦總領事館,致使中美關係緊張情勢節節攀升。

我仲以為南海係寫錯,應該係海南。
縮在自己家門口就大大聲話演習係反制對方,真係冇D骨氣。
好令人失望

圖片附件: 7_1024.png (2020-7-24 15:29, 657.46 KB) / 該附件被下載次數 11

圖片附件: 80bf-iwtqvyk6056184_1024.jpg (2020-7-24 15:29, 80.21 KB) / 該附件被下載次數 11

作者: paoon     時間: 2020-7-24 15:39

唔知地點係邊?  標係大地圖比大家睇下。

圖片附件: yP068bY.jpg (2020-7-24 15:39, 73.61 KB) / 該附件被下載次數 24

作者: 大地之翼     時間: 2020-7-24 15:48

美日澳夠菲律賓海話南海
作者: 文爭     時間: 2020-7-24 16:11

DF26打靶!!!
作者: 文爭     時間: 2020-7-24 16:15

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-24 03:39 PM 發表

導彈打靶
更新编辑:据某来源消息,这是某空X师苏35的打击演练

作者: 大地之翼     時間: 2020-7-24 17:29

最有震懾力係用東風21D打航行中既靶船,最好係有公告片比全世界睇
作者: rambotam2008     時間: 2020-7-24 17:53

樓主唔識睇 呢一場演習係畀越南睇嘅 夠膽打 越南就試下 而家南海島嶼 淨返嘅主要國家只有菲律賓 但係睇嚟菲律賓都唔係好睇好美國 如果唔係美國咁遠過嚟幫佢開聲 佢都冇乜反應
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2020-7-24 17:58

引用:
原帖由 大地之翼 於 2020-7-24 05:29 PM 發表
最有震懾力係用東風21D打航行中既靶船,最好係有公告片比全世界睇
一樣可以話你做假姐,船無大幅移動,目標位置原全掌握之中,分分鍾仲可以話架船發出導引信號添呢。
作者: 大地之翼     時間: 2020-7-24 18:02

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-7-24 05:58 PM 發表

一樣可以話你做假姐,船無大幅移動,目標位置原全掌握之中,分分鍾仲可以話架船發出導引信號添呢。
都係嗰句,信既自然會信
作者: wonderful2night     時間: 2020-7-24 20:17

係做比5毛,小粉紅睇,可繼續打飛機。

圖片附件: 1595632842009.jpg (2020-7-25 07:20, 92.64 KB) / 該附件被下載次數 12

作者: 碌都負唔到     時間: 2020-7-24 20:40

一無歌頌強國個貼就靜晒  出嚟開工護主喇
作者: lyk898     時間: 2020-7-24 20:44

話明打飛機,當然喺呢埋打,唔通行出街大街大巷打咩
作者: caorenjie

作者: TWSK73     時間: 2020-7-25 02:05

引用:
原帖由 碌都負唔到 於 2020-7-24 08:40 PM 發表
一無歌頌強國個貼就靜晒  出嚟開工護主喇
黃色唐狗今個月終於收到狗糧,出晒嚟吠
作者: momo481716

作者: stunt790     時間: 2020-7-25 02:57

練好D金鐘罩抗肺炎先講打仗啦
作者: ray99hk     時間: 2020-7-25 12:18

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-24 03:29 PM 發表

▲ 內媒圖片

據北京大學海洋研究院「南海戰略態勢感知計劃」平台周四發布消息,當天一架美軍P-3C反潛巡邏機從台灣南部海域進入南海,向西飛行一段距離後折返;同日晚上8時至9時,美國空軍的一架RC-135W偵察機和一架P-8A反潛巡邏機又從台灣南部海域進入南海,朝廣東 ...
標題不是樓主寫的嗎?
睇完樓主個帖都吾見有邊度係話呢次係南海演習。最多只係話南海門戶,而且顯然係報章寫,不是解放軍寫。「封海公告」也沒有說這是南海演習。
作者: 59804774

作者: 大地之翼     時間: 2020-7-25 15:53

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-7-25 12:18 PM 發表

標題不是樓主寫的嗎?
睇完樓主個帖都吾見有邊度係話呢次係南海演習。最多只係話南海門戶,而且顯然係報章寫,不是解放軍寫。「封海公告」也沒有說這是南海演習。 ...
黃九洋奴就係七唔切
作者: 秋風秋雨     時間: 2020-7-25 19:53

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-7-24 05:58 PM 發表

係,所以靶船最好用搖控控制,做不規則機動!

作者: 秋風秋雨     時間: 2020-7-25 19:56

引用:
原帖由 stunt790 於 2020-7-25 02:57 AM 發表
練好D金鐘罩抗肺炎先講打仗啦
你講美國?
四百萬確診,十四萬死亡!

美國國會掛著制裁中國,無閒處理國內疫情!
作者: 魔教周周     時間: 2020-7-25 21:59

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-24 03:39 PM 發表

保家衛國唔係自己家門咁應該係邊個家門
作者: ilovenikita     時間: 2020-7-26 02:30

實彈演習呀,唔通系南海正中間呀,想炸9d 商船呀?反中wc 正一 on9仔
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-7-26 13:16

按樓主理解,應該喺正條商船航道上面,用路過嘅商船做靶,先叫真演習。
作者: vwklee2009     時間: 2020-7-27 12:24

THANKS FOR YOUR SHARING 
作者: Artsfan     時間: 2020-7-28 08:48

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2020-7-24 08:17 PM 發表
係做比5毛,小粉紅睇,可繼續打飛機。
五毛狼叫咁開心,繼續攞隻手比人抽血啦~
作者: Artsfan     時間: 2020-7-28 08:53

引用:
原帖由 秋風秋雨 於 2020-7-25 07:56 PM 發表

你講美國?
四百萬確診,十四萬死亡!

美國國會掛著制裁中國,無閒處理國內疫情!
美國五支時代唔需要老嘢,又唔需要五毛,歐洲黑死病後大啟蒙時代開始。
作者: wai177     時間: 2020-7-28 11:01

引用:

做假好出奇咩?
向全世界講 ,咩可控可防 ,唔會人傳人,你唔記得左喇?

仲反話係美國病毒都講得出
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2020-7-28 11:39

引用:
原帖由 wai177 於 2020-7-28 11:01 AM 發表

做假好出奇咩?
向全世界講 ,咩可控可防 ,唔會人傳人,你唔記得左喇?

仲反話係美國病毒都講得出
佢又講得岩喎,由發現到控制,用咗幾耐時間姐?美國由知道到現在,用咗咁長時間去管理,不但無縮細規模,仲越爆越勁,一做比較就知邊個管理掂啦。
作者: vghy1234     時間: 2020-7-28 12:07

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-24 03:29 PM 發表

南海局勢再生波瀾。美軍周四(23日)一日內派出5架軍機飛赴有關海域上空,同日解放軍發布封海公告稱,將於7月25日至8月2日在南海的門戶、雷州半島以西海域,進行大規模實彈演習。

據解放軍95180部隊發布的封海公告,屆時禁止相應海域一 ...
西奴狗主人的“艾森豪威爾”跑去了地中海啦,帮唔到西奴狗啦。
作者: vghy1234     時間: 2020-7-28 12:08

引用:
原帖由 Artsfan 於 2020-7-28 08:48 AM 發表

五毛狼叫咁開心,繼續攞隻手比人抽血啦~
点都好啦,西奴狗主人已经跑去地中海啦。帮唔到西奴狗。
作者: ryderdralpha     時間: 2020-7-28 13:10

我地d 艇要加油, 你估好似你個d 核動力 咩