標題: 😲第一次聽聞香港醫療系統資源充沛 [打印本頁]

作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 09:41

每年逢到流感高峯來臨,總聽到醫護界指責床位不足、人手短缺醫生喪加班。今回新冠爆發,香港醫學會居然説床位夠、人手足表示不需內地醫護馳援,倒也奇聞。
其實香港黃醫護年初罷工救港,抱怨口罩、防護服不夠,政府道德綁架推「手足」去死,現在有人代上前線「殉道」,不應該樂見其成嗎?
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 09:46

香港醫學會會長蔡堅高齡七十有一,又愛罷工,咪自己好好保重身體一邊涼快去,啲粗重工夫咪比內地醫護搞囉!

圖片附件: 1595555410717.jpg (2020-7-24 09:50, 153.34 KB) / 該附件被下載次數 15

圖片附件: 1595555410823.jpg (2020-7-24 09:50, 184.82 KB) / 該附件被下載次數 15

作者: 劉婕     時間: 2020-7-24 10:00

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-24 09:41 AM 發表
每年逢到流感高峯來臨,總聽到醫護界指責床位不足、人手短缺醫生喪加班。今回新冠爆發,香港醫學會居然説床位夠、人手足表示不需內地醫護馳援,倒也奇聞。
其實香港黃醫護年初罷工救港,抱怨口罩、防護服不夠,政府道德綁架推「手足」去死,現在有人代上前線「殉道」,不應該樂見其成嗎? ...
要保障歐美檢測劑的利益, 及保障參與71示威和711非法初選播毒者的私隱, 醫護界又不惜掉轉啲說話來講啦
作者: 劉婕     時間: 2020-7-24 10:02

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-24 09:46 AM 發表
香港醫學會會長蔡堅高齡七十有一,又愛罷工,咪自己好好保重身體一邊涼快去,啲粗重工夫咪比內地醫護搞囉!

11411728 11411729
大家有沒有發覺醫護界最多政府代言人, 而不需要政府同意就發聲
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 10:14

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-7-24 10:00 AM 發表

要保障歐美檢測劑的利益, 及保障參與71示威和711非法初選播毒者的私隱, 醫護界又不惜掉轉啲說話來講啦
香港核心價值,有著數要搲到盡。香港醫學會居然會忽然温良恭謹讓,好好笑。
作者: 劉婕     時間: 2020-7-24 10:27

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-24 10:14 AM 發表

香港核心價值,有著數要搲到盡。香港醫學會居然會忽然温良恭謹讓,好好笑。
他們精神可嘉, 專業不足, 利益使然, 妄顧市民安危已不是今天才有的表現。
http://paper.wenweipo.com/2020/02/04/PL2002040001.htm
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 10:27

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-7-24 10:02 AM 發表

大家有沒有發覺醫護界最多政府代言人, 而不需要政府同意就發聲
好戲在后頭,「泛暴式初選」下,衛生服務界誕生了一個IT員工「罷工救港」余慧明當候選人,以后更加是一人一把聲了。不過看來以后要改革醫委會,也不用非醫界人士才可當委員了。
作者: 孺子牛     時間: 2020-7-24 10:35

公營醫療系統爆煲,大家唔記得香港私人醫療機構嘅資源係好充足㗎,兩個一齊計,香港醫療資源絕對充足!

所以,特首可以向私人醫療機構,尤其係大型私家醫院,指派醫療任務。

家陣每日百幾個確診者,可以向佢地平均攤派名額。私家醫療機構資源充足,千祈唔好浪費啦!
作者: 劉婕     時間: 2020-7-24 10:36

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-24 10:27 AM 發表

好戲在后頭,「泛暴式初選」下,衛生服務界誕生了一個IT員工「罷工救港」余慧明當候選人,以后更加是一人一把聲了。不過看來以后要改革醫委會,也不用非醫界人士才可當委員了。 ...
衛生服務界黃人當道, 就是需要一個像余慧明的人代演政治秀去爭取利益。
https://www.youtube.com/watch?v=bwyKKqD15pA
作者: 虎榮     時間: 2020-7-24 10:45

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-24 09:41 AM 發表
其實香港黃醫護年初罷工救港,抱怨口罩、防護服不夠,政府道德綁架推「手足」去死,現在有人代上前線「殉道」,不應該樂見其成嗎? ...
呢d咪專業囉…………你晤明!

專業”黃“
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 11:32

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-7-24 10:35 AM 發表
公營醫療系統爆煲,大家唔記得香港私人醫療機構嘅資源係好充足㗎,兩個一齊計,香港醫療資源絕對充足!

所以,特首可以向私人醫療機構,尤其係大型私家醫院,指派醫療任務。

家陣每日百幾個確診者,可以向佢地平均攤派名額。私家醫療機構資源充足,千祈唔好浪費啦! ...
原來條數係咁計
作者: wskwan     時間: 2020-7-24 11:36

為反而反,理得你基層市民死活...
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 11:47

引用:
原帖由 wskwan 於 2020-7-24 11:36 AM 發表
為反而反,理得你基層市民死活...
這次新冠下內地醫護來港馳援是個楔子議題,撕開本地醫護抗拒內地醫護到港行醫的防線。若然內地醫護在香港抗疫出色,既有先例,醫學會班人以后就可能給人分薄利益了。當然要想盡辦法反對啦。
作者: G36     時間: 2020-7-24 11:59

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-24 11:47 AM 發表

這次新冠下內地醫護來港馳援是個楔子議題,撕開本地醫護抗拒內地醫護到港行醫的防線。若然內地醫護在香港抗疫出色,既有先例,醫學會班人以后就可能給人分薄利益了。當然要想盡辦法反對啦。 ...
今朝搭車電台黃節目已為醫學會打底
稱內地醫護不合香港"規矩"云云
作者: hk_mask     時間: 2020-7-24 12:01

啲黑醫黑護以前就猛話呢樣唔夠果樣唔夠迫政府多加資源,今日一見引入外援怕競爭就變晒臉,dklm! 😖
作者: wskwan     時間: 2020-7-24 12:12

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-7-24 12:01 PM 發表
啲黑醫黑護以前就猛話呢樣唔夠果樣唔夠迫政府多加資源,今日一見引入外援怕競爭就變晒臉,dklm! 😖
所以咪話囉,香港班黑醫護點系醫者父母心啊,睇住患者個銀包咋,正仆街多
作者: Retired2019     時間: 2020-7-24 12:16

一早話咗醫畜護畜,真係冇講錯。 你哋睇下個菜主席畜牲到哩。唉, 犯民真係害死人。
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 12:38

引用:
原帖由 G36 於 2020-7-24 11:59 AM 發表

今朝搭車電台黃節目已為醫學會打底
稱內地醫護不合香港"規矩"云云
所以三月份中國馳援各國包括意大利、西班牙又怎解釋呢?黄人已經自我升呢比白人更高尚?這是以下犯上的死罪啊
作者: G36     時間: 2020-7-24 12:45

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-24 12:38 PM 發表

所以三月份中國馳援各國包括意大利、西班牙又怎解釋呢?黄人已經自我升呢比白人更高尚?這是以下犯上的死罪啊
人為財死...老共又如何

即使香港死一大堆人又何妨?
只是重黠係最重要係自己無事
留返條命等收錢
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 12:46

引用:
原帖由 G36 於 2020-7-24 12:45 PM 發表

留返條命等收錢
馳援四海保平安
唯獨不能進香港
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 12:47

引用:
原帖由 Retired2019 於 2020-7-24 12:16 PM 發表
一早話咗醫畜護畜,真係冇講錯。 你哋睇下個菜主席畜牲到哩。唉, 犯民真係害死人。
反中反到失心瘋
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 12:54

引用:
原帖由 G36 於 2020-7-24 12:45 PM 發表

留返條命等收錢
你這評語讓我想起昨晚的「金錢爆」科學數據的統計分析,結論是:

1 美國人死愈多、美股升愈猛、特朗普選情愈有利。

2 三月份平均死5-8人美股升1點。最近開始有邊際效應,死20人才升1點。要美股再漲,美國人要死多點死快點才行。

我再總結一句
「人間地獄、美股天堂」

作者: 絕世小魚     時間: 2020-7-24 12:57

我只能說
呵呵 2字
醫護人員人手不足問題
已經持續十幾廿年
一講要兩地合作
就即時話人手冇不足
作者: 絕世小魚     時間: 2020-7-24 13:00

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-24 12:46 PM 發表

馳援四海保平安
唯獨不能進香港
因為部份高尚港人寧願死(別人死)
都不要內地派人手進港
真嚴重出事時 又罵中國唔派人幫手
剩得香港人係度自生自滅等死
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 13:00

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2020-7-24 12:57 PM 發表
我只能說
呵呵 2字
醫護人員人手不足問題
已經持續十幾廿年
一講要兩地合作
就即時話人手冇不足
這是特區長年不解之謎
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 13:05

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2020-7-24 01:00 PM 發表

因為部份高尚港人寧願死(別人死)
都不要內地派人手進港
真嚴重出事時 又罵中國唔派人幫手
剩得香港人係度自生自滅等死
繼「黑人生命也是命」,也要來過「港人生命也是命」運動了
作者: 孺子牛     時間: 2020-7-24 13:46

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-24 11:32 AM 發表

原來條數係咁計
其實有啲嘢,特首可以自己做咗先,分配醫療任務,光明正大,合情合理,點解唔做?問醫學會呢啲資本利益代言人好唔好咁做,白癡都諗到佢地只會反對㗎啦!

唔通全香港抗疫嘅責任,唔關私家醫院私人執業醫生事?仲話愛香港?愛香港人啲錢啩!

响全港七百萬人面前做啲實事,比起班代言人表態愛香港一萬次仲實際啦!
作者: daimonster     時間: 2020-7-24 14:15

引用:
佢講左部份事實但一定吾全面!

公立私院病床blended occupancy 一定低格!
但點解私院護士要放NPL而公立醫院成日叫人SHS....大膽講如果有人有比較嚴重肺炎症狀, 去私院試吓收吾收入院先講啦.

作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 14:45

引用:
原帖由 daimonster 於 2020-7-24 02:15 PM 發表

佢講左部份事實但一定吾全面!

公立私院病床blended occupancy 一定低格!
但點解私院護士要放NPL而公立醫院成日叫人SHS....大膽講如果有人有比較嚴重肺炎症狀, 去私院試吓收吾收入院先講啦. ...
指點一下何謂NPL SHS?
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 14:47

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-7-24 01:46 PM 發表

其實有啲嘢,特首可以自己做咗先,分配醫療任務,光明正大,合情合理,點解唔做?問醫學會呢啲資本利益代言人好唔好咁做,白癡都諗到佢地只會反對㗎啦!

唔通全香港抗疫嘅責任,唔關私家醫院私人執業醫生事?仲話愛香港?愛香港人啲錢啩!

响全港七百萬人面前做啲實事,比起班代言人表態愛香港一萬次仲實際啦! ...
我好懷疑特首未布署完畢便有二五仔爆響口叫外面吹風反對囉。
作者: daimonster     時間: 2020-7-24 15:07

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-24 02:45 PM 發表

指點一下何謂NPL SHS?
吾好意思車上覆急左

NPL : No pay leave
SHS : 類似 Special hounodable sevice 即賣假返工

其實威院+中大/QM+港大兩個群體...留意下知到好多野

作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 15:17

引用:
原帖由 daimonster 於 2020-7-24 03:07 PM 發表

吾好意思車上覆急左

SHS : 類似 Special hounodable sevice 即賣假返工

呀,謝謝
作者: G36     時間: 2020-7-24 15:22

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-24 12:46 PM 發表

馳援四海保平安
唯獨不能進香港
某病毒檢測中心被業主入稟撤銷租約

地主,醫霸,鬼佬&法棍基情四射
保平安?食得架?
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 15:30

引用:
原帖由 G36 於 2020-7-24 03:22 PM 發表

某病毒檢測中心被業主入稟撤銷租約

地主,醫霸,鬼佬&法棍基情四射
保平安?食得架?
港府聘用兩間內地私營公司為香港提供病毒檢測,其中一間是「華大基因」開設的華昇診斷中心。它在今年6月租用大埔太平工業園一單位,擬作檢測中心,引起附近居民反彈。而單位業主亦於昨日(23日)向高院入稟,指稱是受對方誤導才同意租出單位,因此要求法庭頒令撤銷租約,並要求賠償。
本案原告大埔綉花工藝有限公司在入稟狀稱,它是大埔汀角路太平工業園A座其中一層的業主。它在今年6月16日與被告華昇診斷中心有限公司簽約,將物業租予被告。原告現在向法庭申請,依靠《失實陳述條例》的條文撤回有關租約,並要被告將單位交回。此外,原告要求被告以每月逾18萬港元為基準,向原告賠償租金損失,直至交回單位為止。
附近居民居然知道某物業租給診斷中心
作者: G36     時間: 2020-7-24 16:18

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-24 03:30 PM 發表

港府聘用兩間內地私營公司為香港提供病毒檢測,其中一間是「華大基因」開設的華昇診斷中心。它在今年6月租用大埔太平工業園一單位,擬作檢測中心,引起附近居民反彈。而單位業主亦於昨日(23日)向高院入稟,指稱是受對方誤導才同意租出單位,因此要求法庭頒令撤銷租約,並要求賠償。
本案原告大埔綉花工藝有限公司在入稟狀稱,它是大埔汀角路太平工業園A座其中一層的業主。它在今年6月16日與被告華昇診斷中心有限公 ...
好有朱婆婆港珠澳大橋既味道

法棍搵料(律師樓買賣樓宇好熟手), 做埋操手拉人脈
地主隻眼開隻眼閉
鬼佬NGO+SALES stand by 做民意賣試劑
醫霸&陀地檢測, 控制供應好做市好開心

利申, 隨口up.
作者: 絕世小魚     時間: 2020-7-24 16:20

引用:
原帖由 daimonster 於 2020-7-24 03:07 PM 發表

吾好意思車上覆急左

謝.SHS 我唔知係咩 NPL就知道
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 16:25

引用:
原帖由 G36 於 2020-7-24 04:18 PM 發表

好有朱婆婆港珠澳大橋既味道

法棍搵料(律師樓買賣樓宇好熟手), 做埋操手拉人脈
地主隻眼開隻眼閉
鬼佬NGO+SALES stand by 做民意賣試劑
醫霸&陀地檢測, 控制供應好做市好開心

利申, 隨口up. ...
我看今時不同往日了。中央既支持在港建方艙醫院,我認為要在深圳支援驗测不會是問題。
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 16:27

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2020-7-24 04:20 PM 發表

謝.SHS 我唔知係咩 NPL就知道
知之為知之,不知為不知,但是三人同行必有我師,擇其善者而從之
作者: 若澄     時間: 2020-7-24 17:04

初初聽到都以為我對耳仔出左問題,年年都話不足手人,點解今次.....
原泥係怕比盧醫生團隊一腳踢開
作者: G36     時間: 2020-7-24 17:07

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-24 04:25 PM 發表

我看今時不同往日了。中央既支持在港建方艙醫院,我認為要在深圳支援驗测不會是問題。
深圳, 珠海支援驗测根本上可行
但要自私既黃公務員/政棍同醫霸配合就有好高既難度
佢地可以用成三百磅既Guideline泥玩死你

例如公務員:你既提議十分之好, 我地好樂意做
但根據指引第1234條話唔得
手則4567條話要部門ABCD批左先
之後要顧及行內意見先至開始起草方案...

故先要打怕(唔係嬴)霸權令其明白到愛國愛港重人民先有前途
而使其回歸
始終霸權養活香港相當人口
現時經濟又大洗牌, 霸權死左加煩添亂仲衰

關鍵是特首及其班子的決心
諸葛亮打孟獲都唔係一次攪好
無返老共既毅力和見血的覺悟都無法執行(結果已是題外話了)
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 17:18

引用:
原帖由 G36 於 2020-7-24 05:07 PM 發表

深圳, 珠海支援驗测根本上可行
但要自私既黃公務員/政棍同醫霸配合就有好高既難度
佢地可以用成三百磅既Guideline泥玩死你

例如公務員:你既提議十分之好, 我地好樂意做
但根據指引第1234條話唔得
手則4567條話要部門ABCD批左先
之後要顧及行內意見先至開始起草方案...

故先要打怕(唔係嬴)霸權令其明白到愛國愛港重人民先有前途
而使其回歸
始終霸權養 ...
疫情早啲散,大家平安;疫情嚴重啲,打開香港醫療霸權的裂口就容易啲。

點都係好結果,係咪好阿Q呢?
作者: RockMe     時間: 2020-7-24 17:21

過往十年,
私家醫院生意太好(拜保險所賜),
又多國內同胞幫襯,
所以私家醫院大肆擴充病床及人手,
不惜高薪搶醫生搶護士.

去年暴動後,
國內人減少來港,  疫情爆發後更不會來.

私家醫院的資源,  現在真的可能剩餘太多.
減薪裁員的日子快到了.
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-24 17:47

回流番公院囉,BNO去英國給人勞役唔知收唔收
作者: 劉婕     時間: 2020-7-24 17:49

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-24 03:30 PM 發表

本案原告大埔綉花工藝有限公司在入稟狀稱,它是大埔汀角路太平工業園A座其中一層的業主。它在今年6月16日與被告華昇診斷中心有限公 ...
又係大埔曱甴竇
佢地一定死咬不放。
去年區議會選舉, 建制在大埔區全軍覆沒, 有說毛婆靜和某教會在大埔一個群組全力發功所致。
作者: 正恩fans     時間: 2020-7-24 18:24

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-24 10:27 AM 發表

好戲在后頭,「泛暴式初選」下,衛生服務界誕生了一個IT員工「罷工救港」余慧明當候選人,以后更加是一人一把聲了。不過看來以后要改革醫委會,也不用非醫界人士才可當委員了。 ...
我突然諗到,如果做工程嘅,去負責起醫院嘅,係咪都可以參選醫護界呢?真係醫護界自己戇能鳩俾外行人代表自己!
作者: 影瞳     時間: 2020-7-24 19:20

我信張竹君,唔會信依條友
作者: strawberry_c     時間: 2020-7-24 19:42

當然醫療資源充足,否則點會一直唔俾輸入外地醫護人員

作者: cheungnia     時間: 2020-7-24 22:58

大陸醫護有咩唔好,最多係要封利是,同埋用普通話溝通
作者: 泉船     時間: 2020-7-25 04:22

引用:
病房不夠,人手不夠
作者: starr     時間: 2020-7-25 08:13

班黑醫年年要加人工就話人手唔夠工作壓力大,見到有人黎掙飯碗就...
作者: starr     時間: 2020-7-25 08:19

引用:
原帖由 cheungnia 於 2020-7-24 10:58 PM 發表
大陸醫護有咩唔好,最多係要封利是,同埋用普通話溝通
香港講乜話? 係廣東話。
廣東係邊度? 中國內地。

無論邊度黎既人,到香港都要遵守香港法例,公職人員非法收錢係要入獄

長遠來說,一定要打破黑醫綁架香港人做人質
但考慮有6成人帶有嚴重偏見,可以畀病人選擇唔接受外地醫護治療
就算分兩條隊,都可以紓緩壓力
更重要係打破醫護霸權
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-25 20:41

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-25 08:13 AM 發表
班黑醫年年要加人工就話人手唔夠工作壓力大,見到有人黎掙飯碗就...
香港現時有没有足夠人手/床位?

7月23日
醫學會會董陳以誠表示,根據醫學界議員陳沛然最新公布的研究,現時醫管局住院率不足一半,而兒科床位使用率僅約三成,因此醫管局並沒有人手不足的情況,毋須內地醫護支援。

7月25日
醫院管理局總行政經理(醫療成效及科技管理)庾慧玲回應時表示,本港目前最主要是病床不足,並指局方已減少非必要及非緊急服務,以騰出人手。

好迷惑喎!難道醫學會暗藏一支後備軍及一所醫院,連醫管局都不知道?
作者: 沉淪緊的腥港     時間: 2020-7-25 20:42

今日一百個病人等入院,足個屁
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-25 20:57

引用:
原帖由 沉淪緊的腥港 於 2020-7-25 08:42 PM 發表 
今日一百個病人等入院,足個屁
即是有人發布假消息囉?
散布假消息可有犯法嫌疑啊!
警方近日留意到有人在不同社交媒體及通訊平台發放一連串失實資訊,當中涉及政府現金派發計劃、新冠肺炎疫情、抗疫措施,以及不同社會議題等。今日(25日)採取行動,在青衣拘捕1名39歲男子,涉嫌「使用無線電話傳送虛假訊息」。消息指,該名被捕男子任職環保回收行業。

作者: 平常的人     時間: 2020-7-26 15:47

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-7-24 10:02 發表

佢哋班所謂嘅專家,學者,專業人士,依家又出來賴政府啦?

係邊個反對增加醫科生名額,增加培訓護士名額或輸入海外醫護㗎?

政府計劃增加輸入海外醫護,醫學會,護士協會,暴民派議員又抗議又反對,極力阻撓。

缺少醫護政府又點樣增加醫院同病床數量啊?冇本末倒置好唔好呀!

你哋平時只顧維護自身專業團體利益,攏斷醫護市場,據絕與各國醫護合作,目的只係想吊高醫護身價,逼迫政府保持醫護學生低畢業率,市場缺少醫護畢業生,你哋就大發病人財。

到瘟疫暴發啦,系統頻臨蹦潰啦,你哋班所謂嘅專家學者跳出來指責政府醫療舍施不足,你哋唔俾政府買面粉政府揾咩做面包啊?

香港人好溫順嘅,但唔係全部傻嘅,平時你哋將自己塑造到高高在上,但唔影響病人生命安危,大部分人都唔會有咩反應,由得你哋揾笨,依家每日先百幾個確診者你哋就話搞唔掂?系統蹦潰?冇玩啦!

天會開眼嘅!祝有良心,真心想香港好嘅人百毒不侵,身體健康!
作者: 吐露海獅     時間: 2020-7-26 17:00

請問許教授
資源夠既話點解確診者要等一日先入到院
根本就自相矛盾
作者: 吐露海獅     時間: 2020-7-26 17:05

引用:
原帖由 RockMe 於 2020-7-24 05:21 PM 發表
過往十年,
私家醫院生意太好(拜保險所賜),
又多國內同胞幫襯,
所以私家醫院大肆擴充病床及人手,
不惜高薪搶醫生搶護士.

去年暴動後,
國內人減少來港,  疫情爆發後更不會來.

私家醫院的資源,  現在真的可能剩餘太多.
減薪裁員的日子快到了. ...
其實CY落閘停雙非後私院已經見頂
舊年暴動更加踩多一腳
搵左咁多年錢   系時候要還......
作者: 肥矮太空灰     時間: 2020-7-26 18:01

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-25 08:19 AM 發表

香港講乜話? 係廣東話。
廣東係邊度? 中國內地。

無論邊度黎既人,到香港都要遵守香港法例,公職人員非法收錢係要入獄

長遠來說,一定要打破黑醫綁架香港人做人質
但考慮有6成人帶有嚴重偏見,可以畀病人選擇唔接受外地醫護治療
就算分兩條隊,都可以紓緩壓力
更重要係打破醫護霸權 ...
武漢肺炎係中國搞出嚟

傳到來香港

香港政府配合中國

中門大開

社區爆發

之後醫療系統不勝負荷

政府「順理成章」引入中國醫生「幫手」

成件事鬼到不堪

即是打個比喻有個賣殺蟲水嘅人放啲蟲入你屋企

見你搞唔掂就走埋嚟話「幫你」,賣殺蟲水畀你

嗰啲殺蟲水仲要係假嘅
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-26 18:29

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-7-26 06:01 PM 發表

武漢肺炎係中國搞出嚟

傳到來香港

香港政府配合中國

中門大開

社區爆發

之後醫療系統不勝負荷

政府「順理成章」引入中國醫生「幫手」

成件事鬼到不堪

即是打個比喻有個賣殺蟲水嘅人放啲蟲入你屋企

見你搞唔掂就走埋嚟話「幫你」,賣殺蟲水畀你

嗰啲殺蟲水仲要係假嘅 ...
有道理,而且黑暴七一遊行、泛民初選也在配合港府聚集人群,讓疫情四散加速。
所以今次是北京、港府、黑暴、泛民四方合作各取所需:北京、港府旨在乘機输入中國醫護,黑暴、泛民旨在攬炒,真是合作無間皆大歡喜的計劃🎉🎉🎉
作者: 肥矮太空灰     時間: 2020-7-26 18:32

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-26 06:29 PM 發表

有道理,而且黑暴七一遊行、泛民初選也在配合港府聚集人群,讓疫情四散加速。
所以今次是北京、港府、黑暴、泛民四方合作各取所需:北京、港府旨在乘機输入中國醫護,黑暴、泛民旨在攬炒,真是合作無間皆大歡喜的計劃🎉🎉🎉 ...
稻香群組

富臨群組

慶回歸群組

呢啲點解釋
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-26 18:38

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-7-26 06:32 PM 發表

稻香群組

富臨群組

慶回歸群組

呢啲點解釋
呀,所以是北京、港府、建制、泛民、黑暴五方合作才對。原來香港是這麼團結一致,萬眾一心。係咪覺得好完美、好夢幻呢?
作者: pk_man_11     時間: 2020-7-26 18:43

重有空間罷工
作者: 神經箭     時間: 2020-7-26 18:49

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-24 09:41 發表
香港人黃,唔使恨了!
作者: keithyiuchipan     時間: 2020-7-26 18:55

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-7-24 10:35 AM 發表

家陣每日百幾個確診者,可以向佢地平均攤派名額。私家醫療機構資源充足,千祈唔好浪費啦! ...
不過好似私院唔收新冠確診者, 唔知是否我攪錯. 如果是的話, 私院的資源真的很充足,可過唔係用來醫人.
作者: 孺子牛     時間: 2020-7-26 19:57

引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2020-7-26 06:55 PM 發表

不過好似私院唔收新冠確診者, 唔知是否我攪錯. 如果是的話, 私院的資源真的很充足,可過唔係用來醫人.
俾啲有錢人知道x和收咗肺炎患者,仲邊有有錢人去x和?

私醫追求私利,唔肯為香港公共醫療出哪怕係少少力,就算佢地醫療資源幾充足都好,對香港抗疫根本一啲幫助都冇!

即然私器不能公用,邊個邊個就唔好再話香港醫療資源充足,虛偽得佢地啊!
作者: wilsonkf     時間: 2020-7-26 20:31

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-7-26 06:32 PM 發表

稻香群組

富臨群組

慶回歸群組

呢啲點解釋
點解要解釋呢? 咁都要解釋, 歐美咪遍地罪人.

唉, 講到咁深, 正常人先明. 真係難為你啦, 香討對智將唔係咁友好.

仲有, 內地入境香港既人, 四月以來一單輸入個案都無.

作者: 直線國國王     時間: 2020-7-26 20:40

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-7-26 07:57 PM 發表

俾啲有錢人知道x和收咗肺炎患者,仲邊有有錢人去x和?

私醫追求私利,唔肯為香港公共醫療出哪怕係少少力,就算佢地醫療資源幾充足都好,對香港抗疫根本一啲幫助都冇!

即然私器不能公用,邊個邊個就唔好再話香港醫療資源充足,虛偽得佢地啊! ...
牛兄你有否注意到香港醫學會中人,一部分前幾日説醫療資源充足(所以政府不應了引國内援手),另一部分説醫療資源不足(所以政府無能)。

所以不管資源足與不足,都是政府没做對事,我實在佩服香港醫學會聰辯無雙,何不索性跟香港大律師公會合併呢?
作者: 孺子牛     時間: 2020-7-26 20:51

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-26 08:40 PM 發表

牛兄你有否注意到香港醫學會中人,一部分前幾日説醫療資源充足(所以政府不應了引國内援手),另一部分説醫療資源不足(所以政府無能)。

所以不管資源足與不足,都是政府没做對事,我實在佩服香港醫學會聰辯無雙,何不索性跟香港大律師公會合併呢? ...
所以,你同啲做人冇底線嘅人呦,基本上,一個人就已經可以有幾張唔同嘅咀臉!

一個機構如果冇底線,好就好在佢地唔係一個人,而係一堆人,咁就可以一半做醜時,另一半唔出聲!但當你抽稱做醜嗰班人時,之前唔出聲嗰一半,就會出來為叫起「撞天屈」啦!

當特首要向私院派病人嗰時,佢地一定會話,政府要按市價(佢地嘅市價佢地自己計)同私院計數!然後,另一半就會搏哂命咁攻擊政府,浪費政府公帑,去益私家醫院,官商勾結!
作者: 肥矮太空灰     時間: 2020-7-26 21:01

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-7-26 08:31 PM 發表

點解要解釋呢? 咁都要解釋, 歐美咪遍地罪人.

唉, 講到咁深, 正常人先明. 真係難為你啦, 香討對智將唔係咁友好.

仲有, 內地入境香港既人, 四月以來一單輸入個案都無. ...
中港運輸免檢疫

周圍播毒點樣追查
作者: csl225     時間: 2020-7-26 21:11

引用:

佢帶頭罷工, 又唔係醫護, 唔明醫管局點解唔做嘢炒咗佢, 咁佢就唔可以用醫護界身份參選。
作者: 歸去來兮     時間: 2020-7-26 22:12

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-7-26 09:01 PM 發表

中港運輸免檢疫

周圍播毒點樣追查
人家跨境運輸貨車司機個個都有七天 現在是三天的核酸檢測合格證明 ! 播什麼毒
作者: 直線國國王     時間: 2020-7-26 22:46

引用:
原帖由 csl225 於 2020-7-26 09:11 PM 發表

佢帶頭罷工, 又唔係醫護, 唔明醫管局點解唔做嘢炒咗佢, 咁佢就唔可以用醫護界身份參選。
好老實講,現在泛暴派議員是一種高危職業,企后D比手足插,企前D比國安法祭旗。

咪任佢玩住先囉。不要忘了羅冠聰也當過議員登上人生高峰,最后咪坐監著草收場囉。
作者: 請你聼真話     時間: 2020-7-26 23:55

引用:
因爲 你地口中嘅黑醫護净係計 要醫D黑衣人啊嘛!
中華人民共和國人 當然係返大陸享用共產黨提供嘅優質醫療服務啦!
仲可以順便過埋全面小康生活添
作者: wilsonkf

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: DocHolliday     時間: 2020-7-27 00:45

要加人工時醫棍就會話人手嚴重不足 ,資源短缺。 但一話引入外地醫護,忽然間人手就會充足。
作者: 微塵一粒     時間: 2020-7-27 08:29

下次話唔夠資源嗰陣,拎返段片出黎播😏
作者: 劉婕     時間: 2020-7-27 09:11

引用:
原帖由 平常的人 於 2020-7-26 03:47 PM 發表

佢哋班所謂嘅專家,學者,專業人士,依家又出來賴政府啦?

係邊個反對增加醫科生名額,增加培訓護士名額或輸入海外醫護㗎?

政府計劃增加輸入海外醫護,醫學會,護士協會,暴民派議員又抗議又反對,極力阻撓。

缺少醫護政府又點樣增加醫院同病床數量啊?冇本末倒置好唔好呀!

你哋平時只顧維護自身專業團體利益,攏斷醫護市場,據絕與各國醫護合作,目的只係想吊高醫護身價,逼迫政府保持醫護學生低畢業率,市場 ...
佢地卑鄙到要黃地主收回以充氣倉設立「火眼實驗室」檢測新型冠狀病毒而知名的內地華大基因公司,旗下的華昇診斷中心獲港府直接採購病毒檢測服務,其中一檢測中心設於大埔太平工業園。單位業主入稟高等法院,聲稱遭誤導才簽下租約,要求法庭頒令撤銷租約,追討賠償,並要求華昇診斷遷出單位。有區議員亦質疑「火眼實驗室」違反大廈公契。華昇診斷中心董事長胡定旭回應本報指,華昇一向嚴格遵守本地法律並秉持商業操守,所作一切完全符合法律和有關規定,又指事件已進入司法程序,已委托律師處理。
黃人政治掛帥妄顧市民安危, 危言聳聽, 任由疫症大爆發, 黑心至極。
作者: discuss.woddboy     時間: 2020-7-28 06:30

作者: 直線國國王     時間: 2020-7-28 07:02

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2020-7-28 06:30 AM 發表
香港醫學會新連任蔡堅不到一週前講了甚麼風涼話?要不要出來道歉一下?

你們這班醫生選了這款會長出來害香港市民不覺得很羞恥嗎?
作者: discuss.woddboy     時間: 2020-7-28 08:31

擘大眼講大話