標題: 中國有能力反制英國嗎? [打印本頁]

作者: starr     時間: 2020-7-16 10:12

英國2020對華敵視態度愈見激進
病毒追責、港區國安法、封禁華為,每一樣都係出於敵意而非事實根據
英國已經越過中國底線,而且走得太遠,中國作出反制係必然
今次應該新仇舊恨一次過算清

由於中國長期防守姿態,一直都強調對等反制,所以將事件定性尤為重要
1. 病毒追責 = 政治化
2. 港區國安法 = 干涉內政、英國侵華歷史
3. 封禁華為 = 打壓企業營商
政治、商業、內政、歷史,英國可謂除軍事外全方位攻擊中國
可見中國報復行動亦係軍事以外的全方位反擊

暫時可以想到的選項:
支持蘇格蘭、北愛爾蘭獨立
打擊渣打、保誠、太古等在港英資
清算匯豐、怡和歷史責任
取消滬倫通、離岸人民幣結算
鼓勵企業到德法交易所上市,將倫敦金融角色邊緣化
減少出口防疫物資
限制出口稀土
打擊在港英國爪牙
聯合國提案將英國五常位置轉畀印度

(7/17) Round 2:
支持阿根廷收回馬爾維納斯群島 (英國稱福克蘭群島)
取消中歐班列倫敦站
支持西班牙收回直布羅陀
提案執行聯合國決議,勒令英國交還查戈斯群島
... ...

暫時咁多先,大家集思廣益~

另外英國話話話要派航母到南中國海喎,即係要提升到軍事層面
如果到時闖入中國領海,就直接扣押好了

作者: 甚麼都沒有     時間: 2020-7-16 10:17

英國咁做根本就系毀約,應該索要巨額賠償,否則其他國家有樣學樣重得了
作者: 劉婕     時間: 2020-7-16 12:28

英人與狗不得進入港府工作。
作者: fb2276048d1377

作者: 返工會暈     時間: 2020-7-16 15:55

蠅國就收皮啦
尾國就難纏d
作者: sclee1209     時間: 2020-7-16 16:26

樓主太唔了解英國
呢個國家係超級大奸狗
侵侵有難,呢個時候點都要裝模作樣支持
俾五年時間慢慢拆,駛唔駛咁耐?
用時間換取空間,等美國大選後再講
翻開歷史
國共內戰,國民黨敗退台灣
中華人民共和國立國第二年
英國係歐美民主國家,唔理盟國意見,第一個走去中國講數建立外交關係
為咩野? 保護英國當年在中國的利益
侵侵冇腦為左連任咩Q野都做得出黎
約翰遜唔係傻,係外表扮標新立異,骨子裡都唔知幾奸
如果唔係點會一上台,就擺英女王上枱,呃女王簽字國會休會
等佢可以順利處理脫歐問題
只不過人算不如天算,俾人告上法院,法官判咁做違憲
第一招唔得,之後再賭更大,解散國會,重新改選
結果佢贏左

睇定啲先,如果中國出手好輕,只係表示一下態度
就知私下仲有古講
作者: ilovenikita     時間: 2020-7-16 16:27

英國都系話12月先開始拆華為5G,仲要拆到2027年
大家都心知肚明被美國佬迫,現在等12月後睇下邊個上台再決定

其實英國同歐洲基本上都系想用華為5G,都系被迫放棄,無能人咁ON9減少一個選擇

作者: lpj88     時間: 2020-7-16 16:40

講7年拆完, 其實D設備7年都要換新Model啦.

英國唔同華為做生意, 系唔系唔想同全中國做生意先.
作者: 伍皓昌     時間: 2020-7-16 17:02

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-16 10:12 AM 發表
病毒追責、港區國安法、封禁華為,每一樣都係出於敵意而非事實根據

由於中國長期防守姿態,一直都強調對等反制,所以將事件定性尤為重要
政治、商業、內政、歷史, ...
如果為反制而反制, 我是不認同
首先英國禁制華為, 不論出於什麼原因, 英國要付出什麼成本及後果(例如令5G發展大落後), 要自行承擔
同樣中國或香港, 是否要禁制英國企業, 首先考慮既, 不是因為"報復", 而係對中港有沒有利益需要.
對於英企, 如果因為歷史原因, 造成不合理的讓利, 或英企本身有越軌行為, 因此對其採取行動, 那我絕對贊成, 但如果單純做生意的英企, 去打擊它, 於事無補
其實就等於台企, 台灣政府如何差劣, 阿爺都唔會用在內地的台企來開刀, 相反, 阿爺反而讓台企在內地"越踩越深", 以致'不能自拔"
作者: dorthyblair     時間: 2020-7-16 19:37

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-7-16 04:40 PM 發表
講7年拆完, 其實D設備7年都要換新Model啦.

英國唔同華為做生意, 系唔系唔想同全中國做生意先.
尾國話D做蔭國就D做啰!
作者: sclee1209     時間: 2020-7-16 21:17

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-7-16 05:02 PM 發表

首先英國禁制華為, 不論出於什麼原因, 英國要付出什麼成本及後果(例如令5G發展大落後), 要自行承擔
同樣中國或香港, 是否要禁制英國企業, 首先考慮既, 不是因為"報復", 而係對中港有沒有利益需要.
對於英企, 如果因為歷史原因, 造成不合理的讓利, 或英企本身有越軌行為, 因此對其採取行動, 那我絕對贊成, 但如果單純做生意的英企, 去打擊它, 於 ...
中國唔會做殺敵一千自損八百的事
師兄舉台灣做例子
中國同台灣簽ECFA十年大限到期,要唔要繼簽?
好多人估計中國會藉此制裁台灣
一旦失去ECFA,台灣好多傳統產業會好慘,如石化,機械,農魚業...
但係以目前黎講,中國多少還是需要台灣高科技產業
所以中國直至今都好低調,官方並冇講必然會終止ECFA制裁台灣
親民進黨或民進黨人係大陸投資,至今完全冇受到刁難
甚至蔡英文家族關係企業海霸王係大陸生意做好大,有個超大物流中心
有自己火車運輸
理論上,中國政府應該整肅一下教訓蔡英文
事實上,並沒有
今時今日共產黨並不會逞匹夫之勇或一時之快報復
呢次一下落實香港國安法,應該早就沙盤推演過,各種最壞狀況出現
華為係英國有幾個大研發中心
本來英國批准起多一個,明年會落成
照咁睇,如果英國要玩真
華為咪徹資將所有野搬走去其他國家
此地不留人自有留人處理
到時睇下邊個損失大

至於樓主建議的項目不可能去做
尤其是中國強調不容許其他國家干預中國內政
中國又點會去干涉英國內政
作者: rambotam2008     時間: 2020-7-17 10:58

要製裁嘅 要拆除嘅 要停止嘅 點解唔即刻做 要12月先做 因為佢哋基本上隨時可以反口 政權更替 隨時停止某啲合約 係慣例啦 如果特朗普連任 我諗英國會同特朗普傾 點樣取代華為 有邊間公司可以取代華為 價值係幾多 美國會否津貼 或者平賣 如果特朗普不能連任 根本成個制度都轉曬 到時再同拜登傾 再討價還價 特朗普點會唔知 如果唔係點會叫蓬佩奧講 最好嘅即刻拆除 但係英國睇你唔騷佢
作者: 神經箭     時間: 2020-7-17 11:25

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-16 10:12 發表

冇話唔得。不過中国好忙,果的無聊行為就費卵亊了。
作者: 肥矮太空灰     時間: 2020-7-17 11:26

引用:
原帖由 甚麼都沒有 於 2020-7-16 10:17 AM 發表
英國咁做根本就系毀約,應該索要巨額賠償,否則其他國家有樣學樣重得了
垃圾賤中國夠毀約啦

中英聯合聲明點計
作者: 肥矮太空灰     時間: 2020-7-17 11:27

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-7-17 11:25 AM 發表

冇話唔得。不過中国好忙,果的無聊行為就費卵亊了。
係啦度度都水浸,真係好忙
作者: 神經箭     時間: 2020-7-17 13:36

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-16 10:12 發表

个人覺得;可以不理。由七得佢地自生自滅。
作者: 貓男     時間: 2020-7-17 16:09

其實中國政府一早就睇通咗英國佬嗰底牌,
俾一個不冷不熱嘅反應就係佢哋(歐美人政棍)最怕嘅答案。

習主席喺國際場合嘅面癱,最另其他國家分析家頭痛。
家陣新冠肺炎中,中國絕對喺最快recover,又最冇dependency嘅國家。

家陣歐美係佢地自己失敗嘅肺炎抗疫之下,經濟受到接近大蕭條嘅打擊。
一係就修心養性慢慢重建經濟,
一係就學當年八國聯軍咁,發動侵略向別國搶。

英國嘛,出兵佢又不復當年勇,邊可能仲做返當年日不落咁威?!
修心養性?佢又屎忽痕坐唔定喎!
咁唯有用最慳皮嘅方法:狐假虎威,阿諛奉承。
見有美國傻Trump做帶頭人,當然扮一個合標準嘅契弟啦!
"5眼同心,人賤爆燈"吖嘛!

我覺得呢,現階斷未反到低牌,
呢啲小打小鬧其實係無關痛癢,
求其俾啲唔鹹唔談嘅反應即可。

華爲大把生意,做都做唔切,到不如先為非洲亞洲鋪設5G

香港仲簡單,全世界嘅疫情都唔掂,得中國掂,你話香港唔痴住阿爺?唔通玩民主可以當飯食?
靠英美?屎都冇你得食!

疫情本來係最難搞——如國各國搞得掂嘅話。
家陣各國搞唔點,除非出兵打贏中國(家陣啲五眼病夫邊可能出兵㗎),
唔係嘅話無論出咩口術,最終都係要死死氣向現實低頭。

到要真反底牌嗰陣就雷厲風行,將佢一炮打沉。
作者: 肥矮太空灰     時間: 2020-7-17 16:45

引用:
原帖由 貓男 於 2020-7-17 04:09 PM 發表

家陣新冠肺炎中,中國絕對喺最快recover,又最冇dependency嘅國家。

家陣歐美係佢地自己失敗嘅肺炎抗疫之下,經濟受到接近大蕭條嘅打擊。

英國嘛 ...
垃圾賤中國搞個武漢肺炎出來禍害全世界

之後又隱瞞疫情

西方國家於是覺醒

開始抵制中國、撤出中國
作者: Hung196108     時間: 2020-7-17 17:54

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-16 10:12 AM 發表

應該改為「英國有資格被反制嗎?」
想來想去,無野可以反制英國喎!
作者: 瑪卡     時間: 2020-7-17 18:08

引用:

我們提倡把餅做大,直接打擊會令O豬 警惕,不如 扶持些O豬 壯大🤔🤔
作者: 貓男     時間: 2020-7-17 18:11

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-7-17 16:45 發表

垃圾賤中國搞個武漢肺炎出來禍害全世界

之後又隱瞞疫情

西方國家於是覺醒

開始抵制中國、撤出中國

呵呵~
你相信政棍講都唔相信專家講,
抵啲傻西同你呢啲癩西嘅人死。
多講無益,你邊日剪咗你張身份證,邊日就有資格講嘢,
唔係嘅話,你不過係一個藏頭露尾嘅鍵盤賤士。
作者: 瑪卡     時間: 2020-7-17 18:16

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-16 04:26 PM 發表
樓主太唔了解英國
呢個國家係超級大奸狗
侵侵有難,呢個時候點都要裝模作樣支持
俾五年時間慢慢拆,駛唔駛咁耐?
用時間換取空間,等美國大選後再講
翻開歷史
國共內戰,國民黨敗退台灣
中華人民共和國立國第二年
英國係歐美民主國家,唔理盟國意見,第一個走去中國講數建立外交關係
為咩野? 保護英國當年在中國的利益
侵侵冇腦為左連任咩Q野都做得出黎
約翰遜唔係傻,係外表扮標新立異,骨子 ...
一定唔好比佢小陰蒂彈起🤔🤔
作者: 瑪卡     時間: 2020-7-17 18:26

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-7-16 05:02 PM 發表

對於英企, 如果因為歷史原因, 造成不合理的讓利, 或英企本身有越軌行為, 因此對其採取行動, 那我絕對贊成, 但如果單純做生意的英企, 去打擊它, 於 ...
有理,但賤人唔打大家都唔舒服🤔
作者: 孺子牛     時間: 2020-7-17 18:26

引用:
原帖由 Hung196108 於 2020-7-17 05:54 PM 發表

應該改為「英國有資格被反制嗎?」
想來想去,無野可以反制英國喎!
破落戶齋講唔做,使咩反制?

CY只係想將匯豐“隔夜取替”啫,然後,破落戶嘅屋企人就支持國安法!

中國靠嚇就可以收佢皮,仲要中國做咩???
作者: 瑪卡     時間: 2020-7-17 18:30

引用:
原帖由 貓男 於 2020-7-17 04:09 PM 發表

英國嘛 ...
又上一課🙏🙏
作者: starr     時間: 2020-7-17 20:33

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-16 04:26 PM 發表
樓主太唔了解英國
呢個國家係超級大奸狗
侵侵有難,呢個時候點都要裝模作樣支持 ...
我地需要體諒英國佬嗎??
作者: starr     時間: 2020-7-18 14:39

引用:
樓主太唔了解英國
呢個國家係超級大奸狗 ...
英国宣布禁止华为,中国有必要给英国一点教训!
https://mp.weixin.qq.com/s/hET-vxXeCfDRTsntl6K_eQ

虽然英国宣布“停止在5G建设中使用华为设备”没有太大的意义,但是这起了一个非常不好的头,有可能会让一些“摇摆国家”在美国的压力下“跟风”,所以我们也必须要像欧盟一样对英国采取严厉的警告和制裁。

否则,英国可能会不断的试探我们的底线,也可能引起连带效应。

我们必须要让英国感到疼痛,但是又不彻底的把英国推向美国那一方,只有那样才能让我们的利益最大化——即让英国不敢深度试探中国底线,又能起到“杀鸡儆猴”的目的。
作者: sclee1209     時間: 2020-7-18 14:56

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-17 08:33 PM 發表

我地需要體諒英國佬嗎??
知己知彼
你的確唔需要
不過,中國堂堂一個大國,自會有全盤考量
你不必擔心

你係一樓舉出的項目
支持北愛果啲,就知你唔了解中國

建議你去睇已故外長錢其琛寫外交十記
佢同英國幾任外交部長打交道多年
英國佬玩咩野,中國唔會唔了解
作者: starr     時間: 2020-7-18 15:03

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-18 02:56 PM 發表
知己知彼
你的確唔需要
不過,中國堂堂一個大國,自會有全盤考量
你不必擔心
你係一樓舉出的項目
支持北愛果啲,就知你唔了解中國
...
中國支持自由貿易,但美國先加關稅,中國加返關稅反擊好正常呀
人不犯我,我不犯人,冇理由自己綁起手腳黎打交
作者: sclee1209     時間: 2020-7-18 15:29

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-18 03:03 PM 發表

中國支持自由貿易,但美國先加關稅,中國加返關稅反擊好正常呀
人不犯我,我不犯人,冇理由自己綁起手腳黎打交
似乎你仲係唔明
你加我關稅,我反擊加返你關稅,呢個係合理回應
美國點名限制某些官員入鏡
中國同樣點名限制返佢地啲官員
但係冇需做出過激制裁
如限制英資或將佢地趕走
中國同美國關係如此惡劣
至今仍守承諾,第一階段中美貿易協議
據侵侵講,中國仍然遵守,照協議買農產品
所以我同你講,不必擔心
中國有自己策略,知道什麼能做,什麼不需做到過激
面對現在嚴峻考驗,並唔係講惡耍狠,要沈著應戰
國與國間最大抗議係招回大使,至今大家都仲好克制
作者: starr     時間: 2020-7-18 15:35

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-18 03:29 PM 發表
似乎你仲係唔明
...
英國搞香港,中國都可以搞蘇格蘭同北愛
作者: kk2964     時間: 2020-7-18 15:55

掉鳩老美,点解中國人係要去美國係要用蘋果?苦心自問?攞嚟賤!
作者: sclee1209     時間: 2020-7-18 15:58

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-18 03:35 PM 發表

英國搞香港,中國都可以搞蘇格蘭同北愛
不會也不能
中國歷來反對他國干預中國內政
中國為了報復做同樣的事,豈非自打嘴巴?
我可以百分百保證,中國絕對不會公開對蘇格蘭和北愛說什麼

現在國際形勢複雜,我們無從得知枱面上和抬面下的政治動作是否一致
大國關係,有時並非我們表面睇到咁簡單
好似當年九六年台海危機,後來大家至知,原因李登輝仲有密使穿梭兩岸
當年根本唔會真正打起黎
據講陳水扁上台後,密使條線斷左,而家仲有冇就唔知
同理,六四事件,美國時任總統老布殊派密使到北京
帶住親筆信同鄧小平解釋安撫中國
意思係表面講同私下做係兩回事
所以睇得多,多年來中國同西方國家打交道
如果中國出手反制越輕,就表示枱下有講惦數
中國配合演下龍鳳戲
中國好清楚,西方國家元首有選票壓力
有時你好我好,大家好,心照不宣

華為問題,而家睇個指標
華為會唔會係英國全面撤資,幾個研發中心全部搬走
就知道英國玩真定玩假
作者: starr     時間: 2020-7-18 16:31

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-18 03:58 PM 發表
不會也不能
中國歷來反對他國干預中國內政
中國為了報復做同樣的事,豈非自打嘴巴? ...
似乎你仲係唔明
你搞香港,我都可以搞蘇格蘭同北愛,呢個都係合理回應

但我從來冇講過一定要用e個選項,但肯定係option之一
作者: sclee1209     時間: 2020-7-18 19:32

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-18 04:31 PM 發表

似乎你仲係唔明
你搞香港,我都可以搞蘇格蘭同北愛,呢個都係合理回應

但我從來冇講過一定要用e個選項,但肯定係option之一 ...
我最後講一次,唔再重複
中國自己有西藏,新疆,台灣問題
所以多年來強調國家大政策,不會干涉他國內政
即使英國要搞香港,中國絕唔會對蘇格蘭同北愛指手畫腳
百分百肯定連option都唔會有
只要中國一違反自己定原則,落人口實,其他國家會紛起搞埋其他地方
何況而家英國所謂搞香港,係俾香港人去英國
英國官方並冇公開鼓吹香港人爭取百分百自治或獨立
至於蘇格蘭,你唔駛擔心,呢個地方一向反對英國脫歐
只要期滿,佢地又會再搞公投,根本唔需要外力介入

師兄你要增加多一啲國際常識,同多了解一下共產黨
有時間去睇下外交十記,相信你會獲益良多
中國立國以來採取不結盟主義外交政策
理由係,中國不想結黨結派,保持中立
不加入以前共產國家蘇聯主導華沙組織
至有機會被美國拉攏去抗衡蘇聯,咁樣至會係國際上左右逢源
中國多年來奉行政策,沒有永遠朋友,也沒有永遠的敵人
今日翻臉,唔代表聽日唔能夠和好
睇下同日本,時對抗時和解
政治的大格局,玩過頭就收唔返,呢啲係大國博奕基本常識
唔結盟仲個好處,中國一直唔想做大老
就係唔想學美國,做大老要付大老道義責任
自然要出手干預下面啲靚發生紛爭
今日唔知聽日事
話唔定全世界都在等.....幾個月後美國大選結果
歐洲各國都在觀望
中國又點會咁笨,咁早就出重手

只不過今時今日,政治學專家都失算
勢估唔到美國會出左個自私自利總統
為左自己連任,會不擇手段,任何瘋狂行為,做左先算
假設而家總統係希拉里,希婆點霸道都會顧及國家長遠大策略
點都唔會一下玩到咁激
正如環球時報胡老編講,中國一早預左美國會對付中國,怕中國崛起影響到美國大老地位
完全估唔到會黎得咁快,同玩得咁盡
即係講,如果民主黨人做總統,或共和黨有個正常人做總統
俾多幾年時間中國做準備,呢場仗會更加好打
作者: Perfect     時間: 2020-7-18 19:43

其實唔洗咁激動,英美做呢d行為,其實都係無關痛癢的,咁激動反而中計。歐美同中國又無接壤,搞唔出d乜。
當年64都制裁過啦,咪又係咁
作者: starr     時間: 2020-7-18 20:16

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-18 07:32 PM 發表
我最後講一次,唔再重複
中國自己有西藏,新疆,台灣問題
所以多年來強調國家大政策,不會干涉他國內政
即使英國要搞香港,中國絕唔會對蘇格蘭同北愛指手畫腳
百分百肯定連option都唔會有 ...
你講一大串都係廢話
外國(包括英國)一直以來冇搞西藏,新疆,台灣,香港咩? 一直都有吧!
呢家英國唔係單單搞香港,你再睇返我第一個post先
英國已經係選擇全面對抗,如果中國唔反擊,全世界都以為咁樣係冇後果,更多國家會選擇討好美國
咁樣中國既國際環境就更加惡劣
作者: starr     時間: 2020-7-18 20:22

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-18 07:32 PM 發表
師兄你要增加多一啲國際常識,同多了解一下共產黨
有時間去睇下外交十記,相信你會獲益良多
中國立國以來採取不結盟主義外交政策 ...
唔好講到自己好勁咁,最少在我看來你唔係囉
你都應該睇下毛澤東既「打得一拳開,免得百拳來」
作者: starr     時間: 2020-7-18 20:26

引用:
正如環球時報胡老編講,中國一早預左美國會對付中國,怕中國崛起影響到美國大老地位
完全估唔到會黎得咁快,同玩得咁盡
即係講,如果民主黨人做總統,或共和黨有個正常人做總統
俾多幾年時間中國做準備,呢場仗會更加好打 ...
既然你提到胡老總,不如睇下佢又點講英國:

胡锡进评英国禁华为:我们需要公开报复,要让它感到相应的痛
https://zhuanlan.zhihu.com/p/160260722
作者: sclee1209     時間: 2020-7-18 22:21

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-18 08:22 PM 發表

唔好講到自己好勁咁,最少在我看來你唔係囉
你都應該睇下毛澤東既「打得一拳開,免得百拳來」
OK啦
我並不是一個好鬥的人,我完全唔勁
呢個爭論就此打住
意見不同好正常
之前言語上有冒犯,請多多包涵
理性討論,總好過搬龍門
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2020-7-19 17:20

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-18 08:26 PM 發表

既然你提到胡老總,不如睇下佢又點講英國:

胡锡进评英国禁华为:我们需要公开报复,要让它感到相应的痛
https://zhuanlan.zhihu.com/p/160260722
投資英國計劃全面押后,已足夠令英國頭痛啦。
作者: ntworks     時間: 2020-7-20 08:40

引用:

告英國違反契約精神,臨走前改變香港政制,令香港特區政府修政制失去過度期香港行政一回歸,行政就立即變成跛腳鴨。
作者: starr     時間: 2020-7-20 16:40

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-18 10:21 PM 發表
OK啦...
中國未出手,英國佬又黎啦

英國外相:中國侵犯維吾爾族人權 中國大使:若受制裁必「斷然回應」
藍韜文接受英國廣播公司(BBC)訪問時表示,雖說英方希望與中國維持良好關係,但諸般報告指責中國針對新疆維吾爾族實施強迫結紮、開設龐大教育營,令倫敦無法袖手旁觀;「態勢很清楚,新疆當地發生惡劣粗暴的侵犯人權」。