標題: [政治討論] 美國是否暗中搞全民感染? [打印本頁]

作者: Perfect    時間: 2020-7-13 11:58 PM     標題: 美國是否暗中搞全民感染?

以美國的能力,控制疫情點解會咁渣?

係咪佢口中說抗疫,暗中搞全民感染,全民免疫?

試諗下,當美國全民感染,全民免疫後有乜後果?

佢可以沉落谷底後快速恢復經濟。

而中港澳呢?還在無限loop咁抗疫中,一直被病毒拖住後腿。
作者: Perfect    時間: 2020-7-14 12:08 AM

是次措施毫無新意,只係將幾個月前嘅嘢重做
如果係得,就唔會有今次大反彈

但對經濟同民生,卻又再次打擊
今次抗打擊的力量必定差左
上次話望六月無事,夏天無事,但而家明顯唔係
作者: 請你聼真話    時間: 2020-7-14 12:11 AM

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-7-13 11:58 PM 發表

而中港澳呢?還在無限loop咁抗疫中,一直被病毒拖住後腿。 ...
識野!抵贊!

美國人從來都信奉叢林法則, 適者生存!

呢個就係美帝强大嘅原因!
作者: Perfect    時間: 2020-7-14 12:11 AM

商家同市民落入無止境的困擾,結果病毒照傳,經濟又拖垮

倒不如在開放經濟下,對抗病毒
作者: 請你聼真話    時間: 2020-7-14 12:12 AM

不過要提醒樓主, 美帝係明搞,唔係暗搞!
作者: kim_12346    時間: 2020-7-14 12:14 AM

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-14 12:11 AM 發表

識野!抵贊!

好一個適者生存
所以你無論點樣都會為左生存向中共屈服
包括向港共交稅,遵守中共法律
作者: Perfect    時間: 2020-7-14 12:17 AM

首先,在公眾地方規定必須帶口罩,而不單止在交通工具

第二,全港禁止在公眾地方吸煙,而家户外打邊爐,根本非常危險

第三,所有來港飛機,必須全部人有健康證明,要將境外輸入減少
作者: 請你聼真話    時間: 2020-7-14 12:17 AM

我去到邊度都要 屙屎、呼吸同交稅架!
作者: kim_12346    時間: 2020-7-14 12:20 AM

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-14 12:17 AM 發表

我去到邊度都要 屙屎、呼吸同交稅架!
但係你選擇左留喺香港向中共投誠喎
作者: kakakawai    時間: 2020-7-14 12:45 AM

擺明架啦
作者: wilsonkf    時間: 2020-7-14 12:49 AM

睇流感年年突變, 就知全民感染唔會令全民免疫, 最多只係令病毒突變到死亡率大幅下降.

問題係病毒突變到死亡率大降前, 要死幾多人...
作者: andy14011982    時間: 2020-7-14 01:02 AM

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-7-13 11:58 PM 發表

而中港澳呢?還在無限loop咁抗疫中,一直被病毒拖住後腿。 ...
群體免疫根本就係痴線, 搵人命嚟較飛, 你唔好話愛滋群體免疫, 伊波拉群體免疫
作者: 出入野性的P圖    時間: 2020-7-14 01:31 AM

美國由佢爆長期可能有著數減少老弱人口,中國講人道人口紅利相信人定勝天有事亞爺包底,邊個好就不得而知囉希望有命睇答案。
作者: lpj88    時間: 2020-7-14 01:55 AM

美國自己都唔知自己攪緊乜, 亂棍睇下扑唔扑得中咁解.
作者: caorenjie    時間: 2020-7-14 02:28 AM

引用:

美国佬把自由吹过了头,原本用来洗脑外国人的结果本国人也被洗脑成功
美国一直对外鼓吹的自由是没王管的自由
外国人越来越看清美国所谓一套,反而美国国民是被美国政府所骗的最大受害者

作者: 神經箭    時間: 2020-7-14 07:47 AM

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-7-13 23:58 發表

他们是理性,放棄老弱低端,讓不幸者陪葬。

我們是人道,搶救所有的人,嚴控疫情,等待疫苗克制疫症。

長遠看,他们是優勝的,只是我们做不出。
作者: Perfect    時間: 2020-7-14 10:00 AM

引用:
原帖由 andy14011982 於 2020-7-14 01:02 發表

群體免疫根本就係痴線, 搵人命嚟較飛, 你唔好話愛滋群體免疫, 伊波拉群體免疫
新冠有得醫,在港死亡率亦不高
作者: Perfect    時間: 2020-7-14 10:04 AM

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-7-14 07:47 發表

長遠看,他们是優勝的,只是我们做不出。 ...
唉,連箭兄亦覺得長遠是他們優勝

最怕長遠香港的儲備,要被這疫情陰乾

到處都要政府補貼,而某些行業例如航空卻是不補貼不行。
作者: kw_lam    時間: 2020-7-14 10:24 AM

群體免疫是痴心妄想
Immunity to Covid-19 may be lost in just a few months and it could be caught again like a common cold, new research suggests
https://www.dailymail.co.uk/scie ... earch-suggests.html
作者: 神經箭    時間: 2020-7-14 10:33 AM

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-7-14 10:04 發表

唉,連箭兄亦覺得長遠是他們優勝

最怕長遠香港的儲備,要被這疫情陰乾

到處都要政府補貼,而某些行業例如航空卻是不補貼不行。
最大劑系国家老齡化。真系“不知點算好”?
作者: Perfect    時間: 2020-7-14 11:49 AM

引用:
原帖由 kw_lam 於 2020-7-14 10:24 發表

群體免疫是痴心妄想
Immunity to Covid-19 may be lost in just a few months and it could be caught again like a common cold, new research suggests
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8515925/Immunit ...
其實,所有方法都係唔知有無效
作者: sclee1209    時間: 2020-7-14 12:30 PM

引用:

你呢個說法完全不正確
回顧疫情之初,侵侵以為睇戲係度笑緊中國防疫
大家仲記唔記得,武漢封城後,侵侵仲假仁假義問中國要唔要幫手,美國可以派人到中國
之後震央去到意大利,再由歐洲回傳到美國
美國大爆發地區中央係紐約州,其次係加州同華盛頓州
咁岩以上州都係由民主黨執政
侵侵條契弟根本就係個賤人,自己國家仲分係咪共和黨人執政
唔懶唔閒咁,又唔協調分配資源,淨係識得日日同民主黨州長嘈交
到燒到全國大爆發,已經唔係想唔想用群體免疫
而係冇辦法應付,扮晒魚蝦蟹暗示有做防疫,用緊群體免疫方法
實情係,侵侵根本冇做野,失控後都唔知點算,就日日打嘴砲呃支持者
真係公開宣布用群體免疫係瑞典
目前已經證實失敗,當時主張的防疫專家表示"後悔",如果有得重黎,唔會再用呢招

美國目前仍然控制住就係最早最嚴重紐約州
就係個州長古莫,日日上電視同老百姓公布疫情狀況
一個正常人做州長,聽從專業公衛專家意見
達到標準慢慢解封,解封後點樣防疫
想做有心做一定做到

美國今日疫情問題全出自一個傻佬做總統
連戴唔戴口罩都好似細路仔咁,要身邊一堆人苦口婆心勸到嘴都爛至肯聽

而家輪到共和黨執政州大爆發,佛州就係最嚴重,州長係咪仲要聽侵侵話?
唔理疫情幾嚴重解封先算?

作者: 無盡白滑的蛋    時間: 2020-7-14 01:47 PM

抗體在幾個月後,就會消失呀,懵丙。
作者: Perfect    時間: 2020-7-14 01:48 PM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-14 12:30 發表

你呢個說法完全不正確
回顧疫情之初,侵侵以為睇戲係度笑緊中國防疫
大家仲記唔記得,武漢封城後,侵侵仲假仁假義問中國要唔要幫手,美國可以派人到中國
之後震央去到意大利,再由歐洲回傳到美國
美國大爆發地區中央係紐約州,其次係加州同華盛頓州
咁岩以上州都係由民主黨執政
侵侵條契弟根本就係個賤人,自己國家仲分係咪共和黨人執政
唔懶唔閒咁,又唔協調分配資源,淨係識得日日同民主黨州長嘈交
...
可能係啦,但始終最後都係會令到美國成為第一個到達谷底而反彈的國家。

唯一解決方法,係中國疫苗首先發明出來
作者: Perfect    時間: 2020-7-14 01:50 PM

引用:
原帖由 無盡白滑的蛋 於 2020-7-14 13:47 發表

抗體在幾個月後,就會消失呀,懵丙。
呢個只係班磚家初步研究
所有嘢都係估計同推測,甚至只係班磚家順口開河。
正如年頭時話痴毒會在六月消失一樣
作者: yukkuenhk    時間: 2020-7-14 02:01 PM

引用:
原帖由 kim_12346 於 2020-7-14 12:20 AM 發表

但係你選擇左留喺香港向中共投誠喎
你咁叻去美國羅,留响香港把L
作者: sclee1209    時間: 2020-7-14 03:02 PM

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-7-14 01:48 PM 發表

可能係啦,但始終最後都係會令到美國成為第一個到達谷底而反彈的國家。

唯一解決方法,係中國疫苗首先發明出來
美國再咁放任落去,冇得反彈會死直

人地瑞典已經有晒數據證明唔WORK

唔止唔WORK,仲玩謝晒經濟,以為唔封關唔隔離

老百姓一切活動正常,重症至去醫院,經濟應該不會受影響

點知而家仲慘,歐洲國家早前防疫湊效,大家疫情緩和

歐洲開始解除邊界封關,大家重啟商貿往來

瑞典咁嚴重,歐盟就禁你一個國家,你點搞經濟

而家至識驚,想要回到大家用防疫手法,到防回歐洲解封標準

可能係幾個月後既事,經濟仲唔謝晒皮

美國而家就係咁樣,反過黎全世界怕左美國佬

疫情咁嚴重,邊個國家敢俾你美國人入境唔駛隔離?

冇必要外國人都唔敢入境美國

全世界開始開通,得返你一個俾人禁,咪係度等死囉

群體免疫? 你美國慢慢玩,幾時至達標全國六成人有抗體?

群體免疫搞有成五個月以上,瑞典人身上產生抗體只有6.1%
距離達到群體免全民有抗體60%差幾遠?

由瑞典實驗可證,受感染確診者康復後,或從無症狀陽性回復陰性
能夠自身產生抗體機率超低

另外,冇人敢保證有抗體後會否二次感染

最重要係,抗體在身上能夠維持多久

會唔會好似流感咁,年年都要打疫苗,過左一年抗體無效

而家仲有專家擔心緊,呢隻病毒變種太多太快

研究出疫苗能否適用

其實每年秋冬流感盛行季節,專家會預測今年流行邊隻流感

然後預備好疫苗,分分鐘預測錯誤,打左之後至發現是另一隻品種

打左等於白打,完全無效

只不過流感冇咁危險傳播力冇咁強,打錯左都唔需要大驚小怪

作者: Perfect    時間: 2020-7-14 03:28 PM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-14 15:02 發表

美國再咁放任落去,冇得反彈會死直

人地瑞典已經有晒數據證明唔WORK

唔止唔WORK,仲玩謝晒經濟,以為唔封關唔隔離

老百姓一切活動正常,重症至去醫院,經濟應該不會受影響

點知而家仲慘,歐洲國家早前防疫湊效,大家疫情緩和

歐洲開始解除邊界封關,大家重啟商貿往來

瑞典咁嚴重,歐盟就禁你一個國家,你點搞經濟

而家至識驚,想要回到大家用防疫手法,到防回歐洲解 ...
唉,咁點算?有乜辦法解決疫情?
作者: wskwan    時間: 2020-7-14 03:32 PM

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-14 12:11 AM 發表

識野!抵贊!

夭,FXXK輪功你唔過去感染美肺?咁睇下你係唔係強者嘛...李教主等緊你啊
作者: withorwithoutu    時間: 2020-7-14 03:35 PM

暗中?
我認為係擺明
作者: ilovenikita    時間: 2020-7-14 03:54 PM

其實如果全世界都好似中國做得咁好,6月消失真唔出奇
上次沙士因為集中系亞洲,所以好快KO,
但次肺炎根本就唔系來至中國,西方處理唔好,不停輸入到亞洲
引用:
原帖由 Perfect 於 2020-7-14 01:50 PM 發表

呢個只係班磚家初步研究
所有嘢都係估計同推測,甚至只係班磚家順口開河。
正如年頭時話痴毒會在六月消失一樣

作者: sclee1209    時間: 2020-7-14 06:48 PM

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-7-14 03:28 PM 發表

唉,咁點算?有乜辦法解決疫情?
冇需要太擔心,生死有命
如果你天生唔適合做宿主,就算感染左
可能由感染到病毒在體內消失,完全唔知情下結束
到最後變成物競天擇,存活的人類,根本不怕呢隻病毒
作者: sclee1209    時間: 2020-7-14 06:56 PM

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-14 03:54 PM 發表

其實如果全世界都好似中國做得咁好,6月消失真唔出奇
上次沙士因為集中系亞洲,所以好快KO,
但次肺炎根本就唔系來至中國,西方處理唔好,不停輸入到亞洲

...
上次易控制主要原因
SARS特徵,發燒至有傳染力
所以用量體溫呢招就可以阻擋
交通系統,間內空間一入門,有發燒就俾人趕出黎
就好難發生群聚感染
而家係無症狀帶源者仍有傳播力,呢下就係致命傷,防不勝防
而且SARS係人體內存活時間較短,一染到兩三日就發出黎
遇到啲特異人類,新冠狀有人隔離十四日放出黎,之後仲有傳播力
我睇報導,台灣有個確診者,唔知有冇破紀錄
從確診第一日住院,住左八十幾日身體才出現陰性反應
即係話毒病係人體內可以存活咁耐

作者: Perfect    時間: 2020-7-14 07:17 PM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-14 18:56 發表

上次易控制主要原因
SARS特徵,發燒至有傳染力
所以用量體溫呢招就可以阻擋
交通系統,間內空間一入門,有發燒就俾人趕出黎
就好難發生群聚感染
而家係無症狀帶源者仍有傳播力,呢下就係致命傷,防不勝防
而且SARS係人體內存活時間較短,一染到兩三日就發出黎
遇到啲特異人類,新冠狀有人隔離十四日放出黎,之後仲有傳播力
我睇報導,台灣有個確診者,唔知有冇破紀錄
從確診第一日住院,住 ...
呢位師兄的文字有些水準👍🏻
作者: 請你聼真話    時間: 2020-7-14 08:50 PM

引用:
原帖由 wskwan 於 2020-7-14 03:32 PM 發表

夭,FXXK輪功你唔過去感染美肺?咁睇下你係唔係強者嘛...李教主等緊你啊
冇必要啵。

大陸有 全面小康生活 你地都唔去過啦!
作者: discuss.woddboy    時間: 2020-7-14 08:55 PM

係根本毫無辦法, 唯有搞全民免疫。
作者: wskwan    時間: 2020-7-14 09:09 PM

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-14 08:50 PM 發表

冇必要啵。

大陸有 全面小康生活 你地都唔去過啦!
你連李膠主都背叛埋,小心佢吖你落地獄啊
作者: 請你聼真話    時間: 2020-7-14 09:29 PM

引用:
原帖由 wskwan 於 2020-7-14 09:09 PM 發表

你連李膠主都背叛埋,小心佢吖你落地獄啊
法輪功都係 中華人民共和國人 搞出來架!
我地香港人 冇興趣
作者: kim_12346    時間: 2020-7-14 10:08 PM

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-14 09:29 PM 發表

法輪功都係 中華人民共和國人 搞出來架!
我地香港人 冇興趣
你個身分證明文件都係中華人民共和國政府部門發出架喎
唔好成日侮辱自己啦
作者: 虎榮    時間: 2020-7-14 10:40 PM

引用:

不能同意!

單單 3億American 不能出外旅行(無國家收), 國内物品無國家想要(無出口)………佢重可以點樣強大?
作者: 帶刺的橄欖枝    時間: 2020-7-14 11:17 PM

引用:
原帖由 yukkuenhk 於 2020-7-14 14:01 發表

你咁叻去美國羅,留响香港把L
曱甴連核爆都唔怕,山姆大叔需要你,賣豬仔2.0~
作者: 4300dtns    時間: 2020-7-14 11:25 PM

老尾係明搞全民仆街至真。
作者: iisunny    時間: 2020-7-15 12:33 AM

1) 清低劣窮人, 老人, 當係人口控制措施
2) 將仇恨引去中國, 越大鑊,越多國家受牽連, 就越能引起全球反中
3) 真係無能力處理
作者: 借錢梗要還    時間: 2020-7-15 12:56 AM

引用:

識野!抵贊!

明年美國通識題:
試論2020-2021期間,美國因為冠狀肺炎共死三千萬人,
其中大部份係老弱殘,對美國是利多於弊?
作者: 請你聼真話    時間: 2020-7-15 01:01 AM

引用:
原帖由 借錢梗要還 於 2020-7-15 12:56 AM 發表

明年美國通識題:
試論2020-2021期間,美國因為冠狀肺炎共死三千萬人,
其中大部份係老弱殘,對美國是利多於弊?
係呢,點解咁關心美國人嘅?
乜中華人民共和國 冇野值得你地 中華人民共和國人 關心咩?
作者: sclee1209    時間: 2020-7-15 01:28 AM

引用:
原帖由 iisunny 於 2020-7-15 12:33 AM 發表

1) 清低劣窮人, 老人, 當係人口控制措施
2) 將仇恨引去中國, 越大鑊,越多國家受牽連, 就越能引起全球反中
3) 真係無能力處理
除左第3前兩項唔成立
咩野人都有機會感染,唔會只有窮人同老人
而且早期資訊有誤,以為後生仔感染機率較低
病毒發展至今已經不分老幼
睇新聞,佛州有間醫院醫生受訪,最早期送入黎大部分係老人
呼吸器唔夠用,仲可以篩選俾後生啲優先使用
佢話呢一波送入黎都係青壯年重症,根本冇法取捨俾邊個用先
兩三個月前謠言同假新聞滿天飛,當各國越了解
而家仲邊有人講係實驗室造出黎?
甚至連源頭,越追越早
專家認為可能更早就存在,只不過係未搵岩宿主變異到傳播力增強
大家以前冇發覺,當成一般流感
話中國引起要甩鍋,點甩法美國政府防疫不力點甩都冇可能自己無責
美國媒體指責侵侵,歐洲都緩和,美國根本連第一波都未過去
而家唔算係第二波,係算第一波反彈
怪中國之前,侵侵防疫失敗係事實
作者: iisunny    時間: 2020-7-15 07:06 AM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-15 01:28 AM 發表

除左第3前兩項唔成立
咩野人都有機會感染,唔會只有窮人同老人
而且早期資訊有誤,以為後生仔感染機率較低
病毒發展至今已經不分老幼
睇新聞,佛州有間醫院醫生受訪,最早期送入黎大部分係老人
呼吸器唔夠用,仲可以篩選俾後生啲優先使用
佢話呢一波送入黎都係青壯年重症,根本冇法取捨俾邊個用先
兩三個月前謠言同假新聞滿天飛,當各國越了解
而家仲邊有人講係實驗室造出黎?
甚至連源頭,越追越 ...
1(唔係講個病只感染窮人老人,黑人感染高,blm果期就講好多黑人唔願俾錢自願做檢測,好遲先接受治療所以黑人死忘人數好高(當中黑人多數係窮人),而其餘窮人亦好多無買醫保,病唔起,老人家死亡率高我諗你都明,
果班唔戴口罩(包括宗教原因),唔聽政府建議,社會氣氛建議(就算侵侵果陣未建議戴口罩,全班多國ge人都戴緊啦)太有主見ge人,我會歸類為蠢人
放任Covid 19橫掃美國或多或少都可以清咁以上ge人,
2)各國自身防疫當然有責任,但客觀效果,當各國元首總統都攪唔掂疫情,為左轉移國內視線壓力,佢地都順手甩鍋中國
作者: dorthyblair    時間: 2020-7-15 07:29 AM

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-7-14 07:47 AM 發表

長遠看,他们是優勝的,只是我们做不出。 ...
美國政府就係大財團嘅代言人,徑濟係第一位置。還有,係明搞,唔係暗搞。
作者: 借錢梗要還    時間: 2020-7-15 08:18 AM

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-15 01:01 AM 發表

係呢,點解咁關心美國人嘅?
乜中華人民共和國 冇野值得你地 中華人民共和國人 關心咩?
乜你唔係好關心你波士嘅咩?
作者: 神經箭    時間: 2020-7-15 08:23 AM

引用:
原帖由 dorthyblair 於 2020-7-15 07:29 發表

美國政府就係大財團嘅代言人,徑濟係第一位置。還有,係明搞,唔係暗搞。
除了中、港、澳、台。幾乎所有國家和地方都是。程度上有些不同而已。
作者: starr    時間: 2020-7-15 09:33 AM

引用:

識野!抵贊!
美帝國強大原因 = 種族歧視、剝削黑人
作者: 瑪卡    時間: 2020-7-15 09:53 AM

0。。1。。千。。3万。。5万。。6万。。十万。。30万(其實做唔到咁多檢測)。。實為100万/日增幅,年底2億人感染,屎去的就係要幫各個雞金減壓🤔🤔
作者: sclee1209    時間: 2020-7-15 10:33 AM

引用:
原帖由 iisunny 於 2020-7-15 07:06 AM 發表

2)各國自身防疫當然有責任,但客觀效果,當各國元首總統都攪唔掂疫情,為左轉移國內視線壓力,佢地都順手甩鍋中國 ...
唔一定,要睇各國領袖防疫表現
德國默大媽就係因為防疫係歐洲表現好
滿意度由谷底翻身,冇聽佢再提追究來源責任
紐約州長古莫,大家認為佢係防疫表現似美國總統多過侵侵
連意大利咁大獲,而家終於平定,個總理都翻身
歐盟之前開峰會都冇提追究中國要為疫情負責任
歐洲國家領袖應該感謝侵侵,有美國做對照組
歐洲國家防疫冇人衰過美國就算係成功
其他國家,韓國文在寅仲因為防疫,之前國會選舉所屬政黨大勝
新加坡上星期選舉都一樣執政黨贏晒
會甩鍋都係好似侵侵咁搞唔惦
佢要怪責中國同WHO,要聯合會員國話要制裁WHO,矛頭指向中國
歐洲國家根本唔理佢
樣衰衰咁只好自己退出WHO,又冇其他國家跟進
作者: iisunny    時間: 2020-7-15 10:51 AM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-15 10:33 AM 發表

其他國家,韓國文在寅仲因為防疫, ...
民主大國已經350萬累計個案,愈升愈有,真係令人興奮
作者: dorthyblair    時間: 2020-7-15 10:53 AM

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-7-15 08:23 AM 發表

除了中、港、澳、台。幾乎所有國家和地方都是。程度上有些不同而已。
所謂「群體免疫」,死最多就係窮人,還是經濟起決定作用。
作者: 神經箭    時間: 2020-7-15 11:04 AM

引用:
原帖由 dorthyblair 於 2020-7-15 10:53 發表

所謂「群體免疫」,死最多就係窮人,還是經濟起決定作用。
所以話“高”囉!
作者: 神經箭    時間: 2020-7-15 11:07 AM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-15 10:33 發表

其他國家,韓國文在寅仲因為防疫, ...
国運;中美国運逆向了。
作者: sclee1209    時間: 2020-7-15 12:54 PM

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-7-15 11:07 AM 發表

国運;中美国運逆向了。
與其說國運,不如說在天災人禍的考驗中,國家是由什麼人在領導
美國選左個傻侵出黎,絕對脫不了關係

目前防疫只有兩種做法,咩野都唔理,就係所謂群體免疫論
另一套係中國建立防疫模式,隔離,封關,篩檢,病人分流處理,戴口罩
西方國家大部分都係學習中國呢套模式,只是強度不一
最慘就係好似美國半調子,只做一半,唔強制,未控制一定程度就解封
連美國自己專家都早警告,太早解封會反彈,之前做會前功盡廢
言猶在耳,侵侵完全唔聽,結果就講中晒

至於印度,巴西...,其他呢類國家好無奈
唔係唔想學中國,只不過醫療水平及資源根本做唔到
只好放任有人重症送醫,醫到幾個就算幾個

好聽一啲叫做群體免疫,其實等於"無能為力"
美國唔同,美國醫療係世界最先進
本來唔需要玩落後國家呢招任由大家自生自滅
可惜選錯人做總統
滿腦子想住連任,只要救到經濟死幾多人關人鬼事,連任大過天

作者: 神經箭    時間: 2020-7-15 01:39 PM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-15 12:54 發表

與其說國運,不如說在天災人禍的考驗中,國家是由什麼人在領導
美國選左個傻侵出黎,絕對脫不了關係

目前防疫只有兩種做法,咩野都唔理,就係所謂群體免疫論
另一套係中國建立防疫模式,隔離,封關,篩檢,病人分流處理,戴口罩
西方國家大部分都係學習中國呢套模式,只是強度不一
最慘就係好似美國半調子,只做一半,唔強制,未控制一定程度就解封
連美國自己專家都早警告,太早解封會反彈,之前做會前 ...
民情都好重要。中国模式去到美国就一定唔得。習慣自我中心的美国人睬你都儍。
作者: 神經箭    時間: 2020-7-15 01:40 PM

香港本来唔錯,但系七一之後就出亊,因為果班黃由甲睬你都儍。
作者: Perfect    時間: 2020-7-15 02:06 PM

七一暴亂一定同疫情反彈有關
作者: kingofsex    時間: 2020-7-15 02:40 PM

引用:
原帖由 Perfect 於 2020/7/14 12:08 AM 發表

是次措施毫無新意,只係將幾個月前嘅嘢重做
如果係得,就唔會有今次大反彈

但對經濟同民生,卻又再次打擊
今次抗打擊的力量必定差左
上次話望六月無事,夏天無事,但而家明顯唔係 ...
而家係等疫苗研發。
作者: Arthur_Everett    時間: 2020-7-15 02:45 PM

引用:

唔係,美洲病夫係好偉大,想全國三億病夫國民,都能好民主咁生出抗體,然後抽取抗體製成疫苗,造福5隻屎眼,喔,五眼聯萌!
作者: sclee1209    時間: 2020-7-15 02:56 PM

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-7-15 01:39 PM 發表

民情都好重要。中国模式去到美国就一定唔得。習慣自我中心的美国人睬你都儍。
任何國家,唔理行咩野制度,多少一定會有刁民
問題係作為首長,要如何在危機中發揮領導能力?
民情有關,但係如果個首長值得信任,有辦法說服老百姓接受防疫措施
唔係做唔到
如果你有留意紐約州長古莫,日日出黎開記者會
講話誠懇不亢不卑,紐約人接受相信佢,大部分人照防疫指示做
紐約原來係疫災中央,而家得到控制住,疫情降溫
就係州長領導有方
睇下侵侵只會誇張,講大話
要求佢以身成則,戴口罩都好似要佢死咁難
佢同班幕僚蠢到想去批鬥白宮防疫首席官佛奇
因為佢成日同侵侵唱反調,侵侵想要毀佢公信力
有冇搞L錯? 佛奇係防疫中公信力遠超過侵侵N倍,得到人民信任
佢又冇要選舉,批鬥佢?
好在有人提醒唔郁得呢個人,白宮至改口,侵侵又轉彎話同佢冇野
作者: 請你聼真話    時間: 2020-7-15 07:24 PM

引用:
原帖由 借錢梗要還 於 2020-7-15 08:18 AM 發表

乜你唔係好關心你波士嘅咩?
我關心嘅野你都需要關心咩?
作者: 請你聼真話    時間: 2020-7-15 07:25 PM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-15 02:56 PM 發表

任何國家,唔理行咩野制度,多少一定會有刁民
問題係作為首長,要如何在危機中發揮領導能力?
民情有關,但係如果個首長值得信任,有辦法說服老百姓接受防疫措施
唔係做唔到
如果你有留意紐約州長古莫,日日出黎開記者會
講話誠懇不亢不卑,紐約人接受相信佢,大部分人照防疫指示做
紐約原來係疫災中央,而家得到控制住,疫情降溫
就係州長領導有方
睇下侵侵只會誇張,講大話
要求佢以身成則,戴口 ...
共產黨推翻自己國家, 咁算唔算係刁民?
作者: 請你聼真話    時間: 2020-7-15 07:28 PM

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-15 09:33 AM 發表

美帝國強大原因 = 種族歧視、剝削黑人
咁有冇歧視埋你地中華人民共和國人?
作者: starr    時間: 2020-7-15 08:37 PM

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-15 07:28 PM 發表

咁有冇歧視埋你地中華人民共和國人?
美國一直歧視中國人、亞洲人、非洲人、拉美人、歐洲人、穆斯林...,從未改變
作者: wincan459    時間: 2020-7-15 09:06 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: Perfect    時間: 2020-7-15 09:31 PM

引用:
原帖由 wincan459 於 2020-7-15 21:06 發表

请楼主深入分析美国shi是不是很香。
以美国人的高尚,美国shi不可能是chou的,楼主一定可以当饭吃。
連我黃藍都未分清就口出惡言
藍絲中有你此種素質的人實在可悲
同黑暴無分別
作者: 借錢梗要還    時間: 2020-7-15 09:31 PM

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-15 07:24 PM 發表

我關心嘅野你都需要關心咩?
你一向關心嘅美國波士我又關心埋一份你都需要關心咩?
作者: Perfect    時間: 2020-7-15 09:34 PM

引用:
原帖由 wincan459 於 2020-7-15 21:06 發表

请楼主深入分析美国shi是不是很香。
以美国人的高尚,美国shi不可能是chou的,楼主一定可以当饭吃。
你呢種字都未識睇的,相信便是黃絲口中所說的廢藍,香討藍絲陣營有你,係恥辱
作者: 請你聼真話    時間: 2020-7-15 09:52 PM

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-15 08:37 PM 發表

美國一直歧視中國人、亞洲人、非洲人、拉美人、歐洲人、穆斯林...,從未改變
咁做左美國人 咪可以 歧視你地中華人民共和國人 囉
作者: 請你聼真話    時間: 2020-7-15 09:55 PM

引用:
原帖由 借錢梗要還 於 2020-7-15 09:31 PM 發表

你一向關心嘅美國波士我又關心埋一份你都需要關心咩?
你果14億同胞唔使你關心咩?

大陸水災 捐左錢未啊?
作者: starr    時間: 2020-7-15 10:06 PM

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-15 09:52 PM 發表

咁做左美國人 咪可以 歧視你地中華人民共和國人 囉
入藉都冇用,你要再投胎先得
作者: 請你聼真話    時間: 2020-7-15 10:13 PM

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-15 10:06 PM 發表

入藉都冇用,你要再投胎先得
又話美國人可以歧視中華人民共和國人嘅?
咁快反口
作者: Chris.yukman    時間: 2020-7-16 12:02 AM

支持美國為經濟,死一千幾百萬人絕對值得.
美國人大多數係無錢窮鬼(欠人錢又惡過人),死不足惜。
作者: Perfect    時間: 2020-7-16 06:11 AM

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2020-7-16 00:02 發表

支持美國為經濟,死一千幾百萬人絕對值得.
美國人大多數係無錢窮鬼(欠人錢又惡過人),死不足惜。
其實這是政治大道理,放在四海皆準,只係有些政權敢做,有些政權唔敢做。
作者: 借錢梗要還    時間: 2020-7-16 09:03 AM

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-15 09:55 PM 發表

你果14億同胞唔使你關心咩?

大陸水災 捐左錢未啊?
我有冇關心大陸同胞又要你關心?
作者: 一個中國人!    時間: 2020-7-16 10:08 AM

引用:
原帖由 kim_12346 於 2020-7-14 12:14 AM 發表

好一個適者生存
所以你無論點樣都會為左生存向中共屈服
包括向港共交稅,遵守中共法律
包括國安法
作者: 八卦大師    時間: 2020-7-16 07:09 PM

其實大家有無諗過呢隻病毒已經污染空氣, 海水。所有生物已經受到感染, 保守估計全球已經超過 30 億人受感染