標題: 在將來,「國家」這個概念會衰落,你不會再是中國人,也不會是美國人,不是任何一個國家的人,你就是你自己 [打印本頁]

作者: 陳嘉滿     時間: 2020-7-10 03:04

你只對你自己負責,這是科技發展到足夠高時的必然後果。
作者: tigerbluefly     時間: 2020-7-10 06:57

9 噏!
作者: andy14011982     時間: 2020-7-10 07:20

你快d取消國藉, 做難民啦
作者: 伍皓昌     時間: 2020-7-10 10:09

引用:
原帖由 tigerbluefly 於 2020-7-10 06:57 AM 發表
9 噏!
都唔係完全9up, 如果有一日, 發生以下其中一種情況...
1)AI產生自主意識, 脫離人類控制, 成為地球主宰,, 但又不毀滅人類, 只為人類服務
2)外星超級文明降臨地球, 支配人類
3)人類進化到另一層次, 人性中的自私,貪婪, 權力慾.....等天性已從DNA中消失
作者: 百厭超人     時間: 2020-7-10 10:14

New World Order
作者: wskwan     時間: 2020-7-10 11:26

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-7-10 03:04 AM 發表
咁講法,即係你唔係人,唔做人啦
作者: 狂人甲     時間: 2020-7-10 13:43

我都有類似嘅想法!

共產主義 Ver 2.0
當A I,機械生產到達完全成熟,中產,基層勞動力,完全毫無價值,自然會被淘汰。

情況一, 類似中國近期我欣賞嘅作品《北京摺疊》

情況二,好似日本咁,出生率越嚟越低,自然淘汰。

情況三,再一次發生無產階級革命,不過因為資本階級,掌握Al技術,機械生產,完全屠殺無產階級。

因為人口大量減少,對資源消耗減少,共產主義社會可能會喺地球維持幾千年,直接有個傻仔,為人工智能加上自私,當人工智能有咗自私,有咗以自我利益為核心嘅時候,人類就可以退出歷史嘅舞台。這一點可以參考大鐵人17 超智慧電腦(ブレイン)。
作者: 狂人甲     時間: 2020-7-10 13:50

不過,有一種情況發生,人類可能冇辦法進入最後階段,共產主義 Ver 2.0!!

就係AI人工智能提早叛變!可以參考電影 機械姬(HBO)!!
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-7-10 13:55

首先你要明白點解「國家」會出現,喺因為人要盡量減少成本,將家居保安交給警察軍人,而不是自己揸槍看門,將醫療交給醫生,而不是自己學醫醫自己,將教育交給學校,而不是自己做家庭教育。但這一切都會因為科技發達而改變,保安醫療教育等一切都可以個人以低成本包辦,「國家」的優勢會完全消失,變得可有可無。
作者: 貓男     時間: 2020-7-10 14:05

你講嘅係西方思想中"country",係一個"邦國",
狹義的角度講不過係一定範圍內的人群所形成的共同體形式。

中國人講嘅國家除咗包含邦國之外,仲有層次之意。
修身齊家治國平天下,個人—>家庭—>國度—>世界。
中國全統嘅思想中對國家嘅概念一早就包含咗你所講嘅嘢。
作者: 狂人甲     時間: 2020-7-10 14:23

樓主講嘅嘢某個程度係正確嘅!!

人類嘅團結,為共同利益,當你嘅生活,根本越嚟越唔需要其他人幫忙,就會排斥群體!!

人類嘅競爭,矛盾,來自空間,資源,
人口大部份集中係中產,基層勞動力,當中產,勞動力不存在嘅時候,資源根本用唔晒,互相發生衝突嘅機會大大減少,呢種情況下,國家自然解體。

幻想一下,整個香港,九龍,新界,加埋只有100幾十人,大家其實仲有乜嘢好嘈呢?

作者: 狂人甲     時間: 2020-7-10 14:35

你先要明白,國家係一件死物,國家嘅統治權,係集中係一班人嘅身上,呢班人根本上係唔參與勞動,佢只係負責剝削你,美其名保護你。

社會主義叫呢啲叫幹部,資本主義叫呢啲叫金主!!

當人類減少到一個程度,你根本都唔需要人保護,你仲會唔會交稅養班咁嘅人呢?

事實上,古代好多偏遠人口稀少嘅村莊,都係無政府狀態,政府喺嗰度又load唔到油水,亦都費事理佢。

作者: 陳嘉滿     時間: 2020-7-10 14:45

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-7-10 02:35 PM 發表
你先要明白,國家係一件死物,國家嘅統治權,係集中係一班人嘅身上,呢班人根本上係唔參與勞動,佢只係負責剝削你,美其名保護你。

社會主義叫呢啲叫幹部,資本主義叫呢啲叫金主!!

當人類減少到一個程度,你根本都唔需要人保護,你仲會唔會交稅養班咁嘅人呢?

事實上,古代好多偏遠人口稀少嘅村莊,都係無政府狀態,政府喺嗰度又load唔到油水,亦都費事理佢。 ...
其實人口稀少不是因為人口整體減少左,而喺因為人口密度低左,因為科技已先進到可以移民外星,世界會變得比今天的世界大。
作者: 伍皓昌     時間: 2020-7-10 14:48

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-7-10 02:23 PM 發表

人類嘅團結,為共同利益,當你嘅生活,根本越嚟越唔需要其他人幫忙,就會排斥群體!!

人口大部份集中係中產,基層勞動力,當中產,勞動力不存在嘅時候,資源根本用唔晒,互相發生衝突嘅機會大大減少,呢種情況下,國家自然解體。

幻想一下,整個香港,九龍,新界,加埋只有100幾十人,大家其實仲有乜嘢好嘈呢? ...
網友你真識講笑, 唔好講100幾十人, 一個家庭幾兄弟姊妹, 都經常為左爭身家反目成仇
即使世上死剩兩個人, 大隻果個都會壓迫瘦弱果個做佢既奴隸, 這是人類的天性.
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-7-10 14:53

當「國家」衰落後,科研仍然會存在,但改變了形式,不會是國家/大學主導科研,而是人人科研,每個人都將向科研投入自己的一分力。
作者: 狂人甲     時間: 2020-7-10 14:58

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-7-10 02:48 PM 發表

網友你真識講笑, 唔好講100幾十人, 一個家庭幾兄弟姊妹, 都經常為左爭身家反目成仇
即使世上死剩兩個人, 大隻果個都會壓迫瘦弱果個做佢既奴隸, 這是人類的天性. ...
科技進步到一點,人類的壽命,可能係無限,所以亦都唔需要下一代,呢一種概念你可以睇吓JoJo漫畫 完美生命其實係唔需要後代。
作者: 狂人甲     時間: 2020-7-10 15:03

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-7-10 02:45 PM 發表

其實人口稀少不是因為人口整體減少左,而喺因為人口密度低左,因為科技已先進到可以移民外星,世界會變得比今天的世界大。
從現今嘅科學觀察唔到呢一點,因為現今嘅科學,並未能夠做到宇宙穿梭,但係同而家社會結構嘅趨勢,科技嘅情況,我講嘅嘢有機會實現!

好多高等文明,根本已經對生育冇興趣。只有印度低等文明,先至喜歡生育!!

從AI嘅發展角度嚟睇,依家已經開始,蠶食中產階級嘅技術,例如醫學,一部機器,可以做出好多複雜嘅技術,一個中學畢業生,隨時都識得操作。一啲簡單嘅病徵,有啲軟件,可以幫你判斷!!
作者: ilovenikita     時間: 2020-7-10 15:04

國家或組織既出現不是要減低成本,是要合眾之力要解決問題,如有河流有水災既地方,國家/大一統會很早出現,因為要大一統才能
解決問題
所以我既推論系科技進步不會令國家消失,因為未來我地工作量會減少,體力勞動減少,智力顯得很重要
但人種有差別,每個人有差別,大家生活水準會出現更大差別,最後反而更民粹,更保護主義,就好似中國起"長城"保護IT產業
現在到美國要起firewall 及打擊斗音,印度就打擊所有中國app,歐盟想在5G年代起firewall息考慮了好耐.
引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-7-10 01:55 PM 發表
首先你要明白點解「國家」會出現,喺因為人要盡量減少成本,將家居保安交給警察軍人,而不是自己揸槍看門,將醫療交給醫生,而不是自己學醫醫自己,將教育交給學校,而不是自己做家庭教育。但這一切都會因為科技發達而改變,保安醫療教育等一切都可以個人以低成本包辦,「國家」的優勢會完全消失,變得可有可無。 ...

作者: 狂人甲     時間: 2020-7-10 15:07

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-10 03:04 PM 發表
國家或組織既出現不是要減低成本,是要合眾之力要解決問題,如有河流有水災既地方,國家/大一統會很早出現,因為要大一統才能
解決問題
所以我既推論系科技進步不會令國家消失,因為未來我地工作量會減少,體力勞動減少,智力顯得很重要
但人種有差別,每個人有差別,大家生活水準會出現更大差別,最後反而更民粹,更保護主義,就好似中國起"長城"保護IT產業
現在到美國要起firewall ...
你講嘅嘢,雖然同我諗嘅有啲唔同,不過有參考價值。

作者: 貓男     時間: 2020-7-10 15:16

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-7-10 14:53 發表
當「國家」衰落後,科研仍然會存在,但改變了形式,不會是國家/大學主導科研,而是人人科研,每個人都將向科研投入自己的一分力。
你講嘅"國家衰落",係指人與人之間嘅social contract失效定某啲原因唔再需要social contract?
一個國家對内最主要係keep嗰social contract work and healthy,
對外就要keep住和平穩定同爭取利益。

我唔係好明白你嘅"國家衰落"係指乜嘢。
作者: captkkk

作者: andy14011982     時間: 2020-7-10 15:36

嘩, 講到咁遙遠, 都唔知幾多N年之後, 都死左唔知幾多十世啦
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-7-10 16:47

引用:
原帖由 貓男 於 2020-7-10 03:16 PM 發表

你講嘅"國家衰落",係指人與人之間嘅social contract失效定某啲原因唔再需要social contract?
一個國家對内最主要係keep嗰social contract work and healthy,
對外就要keep住和平穩定同爭取利益。

我唔係好明白你嘅"國家衰落"係指乜嘢。 ...
只是國家衰落,社交仍然會存在,國家衰落不代表人與人之間不再來往,完全兩個概念。
作者: kk2964

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-8-16 14:59

引用:
原帖由 狂人甲 於 10-7-2020 13:43 發表
我都有類似嘅想法!

共產主義 Ver 2.0
當A I,機械生產到達完全成熟,中產,基層勞動力,完全毫無價值,自然會被淘汰。

情況一, 類似中國近期我欣賞嘅作品《北京摺疊》

情況二,好似日本咁,出生率越嚟越低,自然淘汰。

情況三,再一次發生無產階級革命,不過因為資本階級,掌握Al技術,機械生產,完全屠殺無產階級。

因為人口大量減少,對資源消耗減少,共產主義社會可能會喺地球維持幾千年,直接 ...
I totally AGREE with you.
所以其實共產主義的未來是更有人權,資本世界將會愈來愈血腥暴力。
應該就資本世界不嬲方向都十分血腥暴力,你可以在黑暴身上看得見。

作者: chimingchan2014     時間: 2020-8-16 23:25

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-7-10 01:55 PM 發表
首先你要明白點解「國家」會出現,喺因為人要盡量減少成本,將家居保安交給警察軍人,而不是自己揸槍看門,將醫療交給醫生,而不是自己學醫醫自己,將教育交給學校,而不是自己做家庭教育。但這一切都會因為科技發達而改變,保安醫療教育等一切都可以個人以低成本包辦,「國家」的優勢會完全消失,變得可有可無。 ...
你真的太可笑了,到時人類都會被滅絕,只會留下機械世界。
原因很簡單,若一個人只對自己負責,那請問我是否可以殺盡所有人而獨霸地球呢?對於我而言,為何要有你的存在?又為何要有他的存在?我只對我自己負責,那麼我喜歡吃你手上的那塊肉,還需要問過你嗎?不是直接把你幹掉就行了嗎?
如果我是智慧高的人,有能力操控所有智能機械,那我為甚麼不去當地球霸主?為甚麼還要和你平起平坐?
所以,一個人只會對自己負責,只有一種結果,就是人類互相殘殺。以現今武器的殺傷能力,相信人類都無一幸免,而最後,只會剩下無生命的智能機械。
作者: chimingchan2014     時間: 2020-8-16 23:39

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-7-10 02:23 PM 發表

幻想一下,整個香港,九龍,新界,加埋只有100幾十人,大家其實仲有乜嘢好嘈呢? ...
你真係太天真了,100幾十人無乜好爭?好吧,就當這班人知足吧,那麼當資源豐富而死亡率十分低的時候,人口就會好快咁增長,最後亦會出現資源不足而出現互相爭奪的情況,到時咪一樣出現族群,進而去到國家的出現囉。
所以,最後必然會出現今天的一種平衡局面,大家都會自成一國來爭奪最多的資源,國家是無法消失的。
作者: rtrtrt2006     時間: 2020-8-17 02:16

引用:
原帖由 tigerbluefly 於 10-7-2020 06:57 發表
9 噏!
我認為他非常有道理!
拋開國家的限制,世界將會更大!

作者: 陳嘉滿     時間: 2020-8-17 02:21

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-8-16 11:25 PM 發表

你真的太可笑了,到時人類都會被滅絕,只會留下機械世界。
原因很簡單,若一個人只對自己負責,那請問我是否可以殺盡所有人而獨霸地球呢?對於我而言,為何要有你的存在?又為何要有他的存在?我只對我自己負責,那麼我喜歡吃你手上的那塊肉,還需要問過你嗎?不是直接把你幹掉就行了嗎?
如果我是智慧高的人,有能力操控所有智能機械,那我為甚麼不去當地球霸主?為甚麼還要和你平起平坐?
所以,一個人只會對自己負 ...
請你留意,我只是說「國家」會衰落,沒有說法律會衰落,這是兩回事,法律在國家體制消失後,仍然會以另一種形式存在。你要明白一點「沒有警察不代表你可以犯法,因為有些壞的後果仍然會作用在你身上」。
作者: pp49pp     時間: 2020-8-17 02:29

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-7-10 03:04 AM 發表
中共欺世盜名,最唔愛國其實就係共產黨。
長期覇侵國家資產,將國家私有化。
其實你只能愛共產黨。
只能愛雜大帝。
和中原歷代一樣,忠於皇上就是愛國。
朕即國家,國家即朕。
作者: chimingchan2014     時間: 2020-8-17 09:09

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-8-17 02:21 AM 發表

請你留意,我只是說「國家」會衰落,沒有說法律會衰落,這是兩回事,法律在國家體制消失後,仍然會以另一種形式存在。你要明白一點「沒有警察不代表你可以犯法,因為有些壞的後果仍然會作用在你身上」。 ...
唔想話你無知都唔得,國家衰落,請問你法律還可以存在嗎?由誰來維護法律?智能機械?
我真係覺得你實在太天真、太無知了,沒有一個群體的契約,法律是不會再存在的,更不用再談甚麼犯法不犯法了。
既然人只需要對自己負責,那由誰來判斷一個人是否犯法?殺人犯法嗎?既然人只需要對自己負責,相信只有自殺才算是犯法吧。A君殺了B君,為何要負上責任呢?
若然法律仍然存在,那必然只適用於某一個群體之中,哪請問又有誰去維持這個群體?既然沒有國家觀念,哪我為甚麼要被一個有法律約束的群體中生活呢?
如果有法律存在,卻沒有國家觀念,請問是否全世界所有人都要受這些法律所約束?如果是的,那即使說明人不單要對自己負責,就連生活在地球上的其他人都要負上責任,否則我為何要受法律束縛?有法律到時又有何用,我只需要對自己負責,所以我必然會只需要保護自己的利益就足夠,為何還要我付上犯法之後的責任?
沒有國家觀念,其實不就是沒有對群體盡責的觀念嗎?殺人放火又如何可以談得上犯法呢?
嗱,很多動物的世界就真沒有國家的觀念了,所以你會認為一隻獅子殺害另一隻獅子是犯法的嗎?
如果你說法律依然存在,那你只是將國家觀念偷換概念成群體而已,事實只係改個名稱,根本就沒有分別。所以一旦有群體的概念,不同群體為了保護自身群體利益,亦會互相爭奪資源。當一個群體不斷成長,出現維繫群體的一套法則之後,就會自然成形成一個國家的觀念了。所以,你講嘅嘢真係實在太荒謬了。
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-8-17 11:11

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-8-17 09:09 AM 發表

唔想話你無知都唔得,國家衰落,請問你法律還可以存在嗎?由誰來維護法律?智能機械?
我真係覺得你實在太天真、太無知了,沒有一個群體的契約,法律是不會再存在的,更不用再談甚麼犯法不犯法了。
既然人只需要對自己負責,那由誰來判斷一個人是否犯法?殺人犯法嗎?既然人只需要對自己負責,相信只有自殺才算是犯法吧。A君殺了B君,為何要負上責任呢?
若然法律仍然存在,那必然只適用於某一個群體之中,哪請問又 ...
你只喺將演化論果套野套左入來,覺得人際組織必定會「進化」出國家,「國家」是人類社群更極致的顯現,但事實上完全不是這回事。其實好簡單,你只需要用成本/利益的思維出發去推論就會明白。當維持國家的成本大於它所帶來的利益,國家便會瓦解。

在國際衝突愈來愈激烈的大環境下,維持國家的成本必定在未來大幅上升,但國家卻無法為個人提供更多利益,在維持國家的成本超過國家體系為個人所帶來的利益時,要求國家瓦解的呼聲就愈高,這是必然的。

至於,法律在國家瓦解後會以那種形式存在?這是後話。但有一點你要明白,法律是為了要「保護」人,而不是「限制」或「控制」人。例如你超速駕駛,但沒有交通警抄你牌,你覺得好彩?這就叫天真了,因為可能下一秒你就因超速而撞車。之所以要立這條「超速」的法規也是為了保障你的安全。明白了嗎?聰明人不會犯法,不是因為怕被抓去坐牢,而是因為明白到違法的「直接後果」。

作者: chimingchan2014     時間: 2020-8-17 19:37

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-8-17 11:11 AM 發表

你只喺將演化論果套野套左入來,覺得人際組織必定會「進化」出國家,「國家」是人類社群更極致的顯現,但事實上完全不是這回事。其實好簡單,你只需要用成本/利益的思維出發去推論就會明白。當維持國家的成本大於它所帶來的利益,國家便會瓦解。

在國際衝突愈來愈激烈的大環境下,維持國家的成本必定在未來大幅上升,但國家卻無法為個人提供更多利益,在維持國家的成本超過國家體系為個人所帶來的利益時,要求國家 ...
你真係好無知,演化論是必然的事,亦係好自然就會形成,你那套實際就係反自然呀。
成本/利益思維喎,你真係笑死人咩。如果一觸碰到成本/利益,就必然牽涉到人性了。成本/利益是如何可以提升?不正正就是出現國家的原因囉。在地球上不會只出現一個國家,就是因為地球的資源是有限,但人對資源的需求卻是無限。
你其實真係唔了解甚麼是國家了,人際組織必定最終會形成國家,原因十分簡單,因為只有有組織、有分工、還有具凝聚性的體系才會得到最高的效率及利益,這就和一間有規模的大公司一樣。但國家同一間公司不同的地方,是當中的人並不是以顧員身份而組織起來。
為甚麼要有國家觀念?不就是因為有國家觀念就有一種凝聚性,將這個群體集結得更緊密。如果單單只係一個人際組織,那麼這個組織就會十分脆弱,好容易瓦解,完全同一個國家嘅性質不同。西方的文化發展主要係城邦,最後才發展到今天不同的國家,但他們的國家文化是斷續的。東方的文化發展最初是以族群開始,到周朝時代就已經出現邦國,到秦統一後就已經形成國家嘅觀念,一直延至今天。所以中國文明嘅延續了幾千年,對於國家觀念所形成的那種團結性、凝聚力,係十分之強大,根本已經並不是甚麼成本/利益咁簡單,可能你所認知嘅只係西方的國家觀念吧。
如果國家真的只是基於成本/利益,那這個國家就只可以當作一間公司,那些人民只是顧員吧了,你嘅所謂國家觀念,根本就係錯誤的。
作者: PacificIslander     時間: 2020-8-17 19:51

好佩服樓主嘅遠見,及驚人嘅洞察力。其實唔使將來,而家就有國家解體。

https://dq.yam.com/post.php?id=12879

「在龐大的稅金壓力、又因疫情賺不到觀光財的情況下,位於澳洲內陸的赫特河公國在獨立 50年後,仍然逃不過「亡國」的命運。」

不過,遠見歸遠見,記得準時食藥。
作者: jone_kuok     時間: 2020-8-17 20:58

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-8-17 07:37 PM 發表

你真係好無知,演化論是必然的事,亦係好自然就會形成,你那套實際就係反自然呀。
成本/利益思維喎,你真係笑死人咩。如果一觸碰到成本/利益,就必然牽涉到人性了。成本/利益是如何可以提升?不正正就是出現國家的原因囉。在地球上不會只出現一個國家,就是因為地球的資源是有限,但人對資源的需求卻是無限。
你其實真係唔了解甚麼是國家了,人際組織必定最終會形成國家,原因十分簡單,因為只有有組織、有分工、還有 ...
你說的太好。
但明嘅人唔會多。
作者: chimingchan2014     時間: 2020-8-17 23:14

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2020-8-17 08:58 PM 發表

你說的太好。
但明嘅人唔會多。
我就真係唔知嗰個儍佬點解會有咁嘅思維,人際組織喎,咪即係friend club。
連基本國家觀念都沒有嘅人,竟然談甚麼「國家」概念,我睇到都笑咗出嚟。
作者: 正字     時間: 2020-8-17 23:40

國家另一個存在必要, 就係防止資源掠奪, 你冇國家概念或認為不重要, 就會畀日本此等有強烈國家觀念嘅人掠奪. 而國家觀念不可能同時在各地區被同時淡化. 而且會出現非洲居民無限生仔, 然後去美國等有錢國家分享資源.

作者: chimingchan2014     時間: 2020-8-17 23:53

引用:
原帖由 PacificIslander 於 2020-8-17 07:51 PM 發表
好佩服樓主嘅遠見,及驚人嘅洞察力。其實唔使將來,而家就有國家解體。

https://dq.yam.com/post.php?id=12879

「在龐大的稅金壓力、又因疫情賺不到觀光財的情況下,位於澳洲內陸的赫特河公國在獨立 50年後,仍然逃不過「亡國」的命運。」

不過,遠見歸遠見,記得準時食藥。 ...
好想知道這個赫特河公國亡國之後,啲人去咗邊,國土又屬於邊個嘅呢?
既然佢亡國,係咪中國可以接管埋嗰度啲地方呀,還是啲國土攞出嚟拍賣?
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-8-18 01:15

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-8-17 07:37 PM 發表

你其實真係唔了解甚麼是國家了,人際組織必定最終會形成國家,原因十分簡單,因為只有有組織、有分工、還有 ...
笑死,又喺果套「人情味用錢買唔到」、「義氣可以當飯食」嘅理論。睇嚟你連人性喺乜都未想得透。
作者: chimingchan2014     時間: 2020-8-18 11:54

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-8-18 01:15 AM 發表

笑死,又喺果套「人情味用錢買唔到」、「義氣可以當飯食」嘅理論。睇嚟你連人性喺乜都未想得透。
啱嘅,連國家觀念都唔識嘅人,又好難同你講民族性嘅。你應該係受西方教育影響太多了,所以連基本中國文化都完全不懂得。
對的,在西方人角度,個人利益就是最重要,基本上只要有利,親生子女都可以賣嘛,所以點會有人格呢樣嘢呢?
其實呢種個人主義思維,完全切合西方人嘅性格,就這次疫情就可見一斑了。香港人真係需要學習多啲中國文化,少啲受西方教育去影響,香港人才真正可以做番個完全嘅人,否則相信會越來越像禽獸了。怪不得香港出現疫情時,醫護竟然可以逃避自己醫護嘅道德責任,教師又可以無視自己嘅道德,引導學生去參與暴亂,莫非就係好似你咁嘅思維?反觀大陸嘅醫護,為了拯救自己同胞嘅生命,連高危嘅武漢都肯冒險去救援。
人性喎,無錯嘅,當人受西方那種個人主義思想侵蝕後,已經唔會懂得甚麼叫人情味,甚麼叫尊重,甚麼叫謙讓,更加不用再談甚麼是愛了。對的,既然人性味係用錢買得到,義氣不可以當飯食,所以有天遇到災難,沒有了食物,你應該可以把人殺了來食的吧,不過我就真係無法做得出囉。
作者: tkgb1981     時間: 2020-8-18 12:14

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-7-10 10:09 AM 發表

都唔係完全9up, 如果有一日, 發生以下其中一種情況...
1)AI產生自主意識, 脫離人類控制, 成為地球主宰,, 但又不毀滅人類, 只為人類服務
2)外星超級文明降臨地球, 支配人類
3)人類進化到另一層次, 人性中的自私,貪婪, 權力慾.....等天性已從DNA中消失 ...
第三點好難, 因為呢地缺點同時亦系令人類進步的誘因
作者: 北斗利刃     時間: 2020-8-18 23:45

樓主白痴,有病就食葯啦
作者: 褲浪白條     時間: 2020-8-19 00:06

你識得光合作用先算啦
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-8-19 02:14

引用:
原帖由 北斗利刃 於 2020-8-18 11:45 PM 發表
樓主白痴,有病就食葯啦
最後赢嘅必定喺我,因为你地連个遊戲點玩都未知,喺度亂打亂撞。

你地即管繼續鬧,如果你仲可以的話。
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-8-19 02:18

引用:
原帖由 正字 於 2020-8-17 11:40 PM 發表
國家另一個存在必要, 就係防止資源掠奪, 你冇國家概念或認為不重要, 就會畀日本此等有強烈國家觀念嘅人掠奪. 而國家觀念不可能同時在各地區被同時淡化. 而且會出現非洲居民無限生仔, 然後去美國等有錢國家分享資源. ...
你已假設「有國家比無國家好」,「有國家就好打啲」,但這都不是事實。
作者: 正字     時間: 2020-8-19 02:21

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-8-19 02:18 AM 發表

你已假設「有國家比無國家好」,「有國家就好打啲」,但這都不是事實。
唔係假設, 而係事實, 日本人國家概念好強, 你冇國家概念就會畀佢掠奪, 一D唔奇.

而日本國嘅形成, 都唔係話因為有條友想要一個國家, 而係資源控制嘅必然結果.

作者: 陳嘉滿     時間: 2020-8-19 02:21

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-8-18 11:54 AM 發表

啱嘅,連國家觀念都唔識嘅人,又好難同你講民族性嘅。你應該係受西方教育影響太多了,所以連基本中國文化都完全不懂得。
對的,在西方人角度,個人利益就是最重要,基本上只要有利,親生子女都可以賣嘛,所以點會有人格呢樣嘢呢?
其實呢種個人主義思維,完全切合西方人嘅性格,就這次疫情就可見一斑了。香港人真係需要學習多啲中國文化,少啲受西方教育去影響,香港人才真正可以做番個完全嘅人,否則相信會越來越像禽獸 ...
重利益不要西方文化,中国人才是老行尊。重利益也不是壊事,這會令社会更有效率。
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-8-19 02:46

引用:
原帖由 正字 於 2020-8-19 02:21 AM 發表

唔係假設, 而係事實, 日本人國家概念好強, 你冇國家概念就會畀佢掠奪, 一D唔奇.

而日本國嘅形成, 都唔係話因為有條友想要一個國家, 而係資源控制嘅必然結果. ...
人為甚么要合作,那是因为要達到成本效益,令成本更便宜。但當一場合作產生不和,合作成本便提高超过了收益,那就不能再合作下去。即使你堅信更差的合作也比不合作好,但現實就是不合作對你傷害更低。

你以為國家會令你更有安全感,其中一個原因是你覺得以自己一人之力不能抗衡一個國家之勢,但這是事实嗎?好好想一想。
作者: 正字     時間: 2020-8-19 02:51

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-8-19 02:46 AM 發表

人為甚么要合作,那是因为要達到成本效益,令成本更便宜。但當一場合作產生不和,合作成本便提高超过了收益,那就不能再合作下去。即使你堅信更差的合作也比不合作好,但現實就是不合作對你傷害更低。

你以為國家會令你更有安全感,其中一個原因是你覺得以自己一人之力不能抗衡一個國家之勢,但這是事实嗎?好好想一想。 ...
國家形成主要係有周邊力量構成威脅, 需要有人集中資源, 抵禦外敵. 而呢個人, 唔係聖人, 佢會利用調度資源嘅權力, 動用資源. 佢都要集中權力, 唔畀其他人奪權, 皇權同國家都係咁形成.
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-8-19 03:33

引用:
原帖由 正字 於 2020-8-19 02:51 AM 發表

國家形成主要係有周邊力量構成威脅, 需要有人集中資源, 抵禦外敵. 而呢個人, 唔係聖人, 佢會利用調度資源嘅權力, 動用資源. 佢都要集中權力, 唔畀其他人奪權, 皇權同國家都係咁形成. ...
周邊力量?那些周邊力量?你認為那些所謂周邊力量又是如何形成的?
作者: ricebuket     時間: 2020-8-19 04:36

引用:
唔怪得侵侵話大家都要學中文啦,原來美國真係會衰落。
作者: chimingchan2014     時間: 2020-8-19 09:53

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-8-19 02:21 AM 發表

重利益不要西方文化,中国人才是老行尊。重利益也不是壊事,這會令社会更有效率。
又想混淆視聽,我沒有說過中國人不會重利益,任何地方都有不同想法嘅人存在,但最重要就係他們除了一種觀念外,還有沒有其他更重要的觀念。西方文化係以個人主義為主要思想,中國人則以群體主義為主要思想。所以,重利益並不是就違反了群體主義的事實,只是那種思想會普遍得到整個群體較為接受而已。
中國人國家觀念比較強烈,亦展示出中國人的民族凝聚性較強,所以經歷咁多改朝換代,中國都一樣以大統一的方式存在下來。
你一樓所說的正正就是西方文化那一套,只對自己負責,完全就係西方個人主義嘅典形。即使科技發展有多高,根本就無法取代人與人之間的所有一切關係。人除了要對自己負責外,還需要對社會負責。重利益不等如不對社會負責任,亦不等如不用對國家負責任。起碼我不會因為對自己負責,就可以因為得到豐厚利益而做漢奸走狗,為利益而去殘害自己國家及同胞。
就好似那個閻麗夢咁,為咗自己利益咪又作到自己知道好多大陸新冠肺炎隱瞞嘅嘢,但睇清楚都知佢根本無可能知道啲乜嘢啦。去到美國仲要不時幫美國講大話,仲要講到自己俾人監視,俾人迫佢收聲咁,呢啲咪就係會為咗個人利益而甘心做漢奸嘅典範囉。
所以,中國人都會有啲咁嘅人,但大部份中國人都唔會係咁,你所講嘅重利益就係咁樣重利益,呢啲並唔係中國人普遍嘅思想囉。
作者: chimingchan2014     時間: 2020-8-19 10:15

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-8-19 02:46 AM 發表

你以為國家會令你更有安全感,其中一個原因是你覺得以自己一人之力不能抗衡一個國家之勢,但這是事实嗎?好好想一想。 ...
又係呢種咁白痴嘅想法,成本效益,乜嘢係成本效益呀。團結嘅國家就係對個別嘅人更有安全感,呢個就係事實,否則這個世界到今天就不會有國家存在,這就是自然不過的結果。
請問你如何證明得到以一人之力可以抗衡一個團結的國家呢?莫非你想說一個擁有超能力,隨時可以操控任何人的人,就可以吧。不過,到時咪一樣變成一個國家,只係由呢一個超能力者管控嘅國家而已。人就係因為只有有限的能力,才會集合成群體,發揮出比個人更大的效能,呢點根本無需討論,人類成為地球霸主已經證實咗啦。唔好話一人之力不能抗衡一個國家,即使連一隻猛獸都抗衡不來。不要說你擁有多麼強大的武器,多麼先進的科技,那根本不是個人能達成的。
唔好同我講只要科技發達,就可以唔駛再需要群體的力量呀。即使科技幾發達,機器本身都一樣係通過機器群體才能提供所有人類所需,請問你又能擁有整個機械群體嗎?如果每個人只能擁有一部份的話,那你亦必須與其他人共同合作,這不又衍生出群體概念?最終亦因為要達到更大的效益,而發展成國家嘅概念。
要知道你個人的力量,根本無法與國家力量相比,一個國家之中,人民當然會存在著眾多的想法,但所有人都會存在一種基本嘅共識,而這種國家概念嘅共識,這些共識就是大家合作建構整個社會的規範,就是能讓國家達致最大的效益。
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-8-19 10:31

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-8-19 10:15 AM 發表

又係呢種咁白痴嘅想法,成本效益,乜嘢係成本效益呀。團結嘅國家就係對個別嘅人更有安全感,呢個就係事實,否則這個世界到今天就不會有國家存在,這就是自然不過的結果。
請問你如何證明得到以一人之力可以抗衡一個團結的國家呢?莫非你想說一個擁有超能力,隨時可以操控任何人的人,就可以吧。不過,到時咪一樣變成一個國家,只係由呢一個超能力者管控嘅國家而已。人就係因為只有有限的能力,才會集合成群體,發揮出比個人 ...
好簡單,唔洗講咁多廢話。當有一日一個中國人走去殺人,但個官判全中國所有人都要一齊去受死刑,你就明白咩叫只對自己負責。千其唔好俾我睇死你到時會唔認自己喺中國人呀,小朋友。

作者: 烈火雄雄     時間: 2020-8-19 11:53

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-8-19 10:31 AM 發表

好簡單,唔洗講咁多廢話。當有一日一個中國人走去殺人,但個官判全中國所有人都要一齊去受死刑,你就明白咩叫只對自己負責。千其唔好俾我睇死你到時會唔認自己喺中國人呀,小朋友。 ...
無國,有誰有資格定人罪?憑什麼?
作者: 正字     時間: 2020-8-19 22:22

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-8-19 03:33 AM 發表

周邊力量?那些周邊力量?你認為那些所謂周邊力量又是如何形成的?
任何人要向另一批人奪取資源. 好簡單, 一條村會去河水上游嘅另一條村爭奪水源. 上游村可能要佢比錢. 兩條村都要有一個有能嘅"村長"(或王), 出黎組織資源, 打敗對方, 先會有各自心目中嘅資源分配方式. 對資源分配如何才算合理, 在不同地域嘅人群, 好明顯無法統一. 呢個就係皇權同國家形成嘅原動力.
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-8-19 22:28

引用:
原帖由 烈火雄雄 於 2020-8-19 11:53 AM 發表

無國,有誰有資格定人罪?憑什麼?
你真係屬於思維错亂果隻,宜家喺講緊仲有國家呀,你因為一個唔識嘅人犯法比人定死刑呀,你受唔受呀?
作者: chimingchan2014     時間: 2020-8-20 11:19

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-8-19 10:31 AM 發表

好簡單,唔洗講咁多廢話。當有一日一個中國人走去殺人,但個官判全中國所有人都要一齊去受死刑,你就明白咩叫只對自己負責。千其唔好俾我睇死你到時會唔認自己喺中國人呀,小朋友。 ...
好簡單,原來我同緊一個白痴在理性討論。
倒不如你話好簡單,明天地球就會毀滅,所以所有人都只需要盡情發洩慾望,無需再對任何人負責,甚至連自己都不需負責,咁咪得囉,駛乜仲要講邊個國家啫。
你嗰啲假設嘅例子,我就話現實唔會出現,反而我舉一個例子,就實際得多。當有一日一個國家要侵略你的地方,殺你全家,搶佔你的一切,你就明白咩嘢叫做國家觀念了。千其唔好俾我睇死你到時又要搵國家保護你呀,小朋友。
不過,以你舉得出一個咁嘅例子,就好明顯睇得出當年中國俾日本侵略嘅時候,你係第一個會去做漢奸走狗嘅人,仲一定會為咗對自己負責,幫助日本人去屠殺自己中國人。你講嘅例子正正就係日本侵華日本人搵嘅藉口,所以你咪就係嗰個當時為咗對自己負責嘅官囉。一個沒有國家觀念,只想著對自己負責嘅人,幫助人地屠殺自己國家人民咪就係呢啲人囉,你今次舉嘅例子正正就係呢種人嘅心態。
作者: chimingchan2014     時間: 2020-8-20 11:33

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-8-19 10:28 PM 發表

你真係屬於思維错亂果隻,宜家喺講緊仲有國家呀,你因為一個唔識嘅人犯法比人定死刑呀,你受唔受呀?
你舉個咁白痴嘅例子,卻要人同你正常討論?
我地當然唔受,不過就唔會咁樣去否定國家,但問題核心並唔係因為國家,而係個官喎。我唔接受嘅係個官嘅判決,因為呢個係你作出嚟嘅荒謬理論。你嘅理論就係當年外國人侵略中國嘅藉口,點解香港要割讓俾人呀,咪就係我地當年國家唔夠強大囉。連國家唔夠強大都會俾人侵略,你仲講唔需要有國家?那還判甚麼刑呀,人地都唔駛官判啦。就係人地病死咗一個人,都可以判你死刑,駛鬼你殺過人呀,咁你受唔受呀?
不如我又問下你啦,當有日美國想霸佔你現在嘅地方同資產,想搶走你屋企所有女性,殺埋你,唔駛講理由,咁你就知道乜嘢係國家啦。千其唔好俾我睇死你到時會認自己喺乜乜國家嘅人呀。
作者: chimingchan2014     時間: 2020-8-20 11:35

我真係好唔明白點解有樓主一個咁愚蠢嘅人,竟然連國家嘅重要性都唔知。
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-8-20 12:27

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-8-20 11:19 AM 發表

好簡單,原來我同緊一個白痴在理性討論。
倒不如你話好簡單,明天地球就會毀滅,所以所有人都只需要盡情發洩慾望,無需再對任何人負責,甚至連自己都不需負責,咁咪得囉,駛乜仲要講邊個國家啫。
你嗰啲假設嘅例子,我就話現實唔會出現,反而我舉一個例子,就實際得多。當有一日一個國家要侵略你的地方,殺你全家,搶佔你的一切,你就明白咩嘢叫做國家觀念了。千其唔好俾我睇死你到時又要搵國家保護你呀,小朋友。
不 ...
一個立場先行嘅人,永遠同佢講唔到道理。我今日終於明白呢點。唔好誤會,我由始之终都無意圖要說服任何人放棄國家觀念,我只是一個觀察者,我將我所觀察到的現象歸納,然後預言未來。至於我的預言是否準確?你唔死就有眼睇。

反而你不斷向我宣傳國家的重要性,不過你可以省點氣,任何宣傳+人身攻擊對我都效果甚低,因為我只會聽道理並獨立思考。
作者: 烈火雄雄     時間: 2020-8-20 13:27

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-8-19 10:28 PM 發表

點解你會因為一個唔識嘅人犯法比人定死刑呢???因為你思維錯亂?
作者: ina_macau     時間: 2020-8-20 13:47

香港真係要多D地起精神病院, 唔係樓主呢D可憐人真係無地方收留。
作者: chimingchan2014     時間: 2020-8-20 18:25

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-8-20 12:27 PM 發表

一個立場先行嘅人,永遠同佢講唔到道理。我今日終於明白呢點。唔好誤會,我由始之终都無意圖要說服任何人放棄國家觀念,我只是一個觀察者,我將我所觀察到的現象歸納,然後預言未來。至於我的預言是否準確?你唔死就有眼睇。

反而你不斷向我宣傳國家的重要性,不過你可以省點氣,任何宣傳+人身攻擊對我都效果甚低,因為我只會聽道理並獨立思考。 ...
又想混淆視聽呀,你連你自己標題寫啲乜都唔記得咗。
引用:
在將來,「國家」這個概念會衰落,你不會再是中國人,也不會是美國人,不是任何一個國家的人,你就是你自己
你講得無錯呀,你咪嗰個立場先行嘅人囉,所以同你講道理都無用,你講唔過就又要搬龍門。
預言未來?你嗰啲預言就同靠估無乜分別啫。靠估就係「一係估中、一係估唔中」囉。
你嗰啲根本係無乜實際支持嘅所謂預言,最多可以用嚟吹下水。你仲話聽道理喎,我講埋事實你咪又係不斷搬龍門,獨立思考就唔係,死牛一面頸就係嘅。
就好以你呢句:
引用:
我就睇唔到有乜嘢客觀事實可以支持,為甚麼就是「必然後果」?沒有論述。
你講嘅嘢只可以說是個人意見,根本沒有任何實質意義。