標題: 立此為記 : 林鄭可以連任特首 [打印本頁]

作者: 明玉九垂天     時間: 2020-7-9 21:43

[1] 本來係母雞司晨, 香港含撚, 但港區國安法出台, 香港政局完全改變.  
[2] 香港回歸至今, 沒有一個特首可做完兩任, 成為中央政府的心結.
[3] 港區國安法出台, 魑魅魍魎都嚇到契弟走得摩, 反對派已無著力點.
[4] 中央政府以港區國安法直接實施全面管治權, 林鄭只淪為靠邊站的妹仔角色.
[5] 公務員要重新確認效忠基本法, 條文明確規定以後不得再食阿公反阿公.
[6] 就算犯民政棍在九月的選舉大勝有35+, 當政府癱瘓不能運作時, 便是犯民議員齊齊走上黃泉的終結日.
[7] 港版國安法可以隨時在不通知香港人的情況下修改為更辣的版本, 即係2.0, 3.0, .............不需釋法.
[8] 林鄭已無心理負擔, 她只須專注民生問題例如明日大嶼中部填海.
[9] 陳茂波可能升做政務司長代替有病的光頭宗, 佢係CY隻頭馬, 凸顯CY的地位, 騰雞華係尸位素餐庸官等收皮.
[10] 預計香港在往後的平和日子, 沒有人會跟林鄭競爭做特首, 林鄭有可能在無競爭對手而自動當選, 亦是中央政府所樂見.
作者: ntworks     時間: 2020-7-9 22:10

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-7-9 09:43 PM 發表
[1] 本來係母雞司晨, 香港含撚, 但港區國安法出台, 香港政局完全改變.  
[2] 香港回歸至今, 沒有一個特首可做完兩任, 成為中央政府的心結.
[3] 港區國安法出台, 魑魅魍魎都嚇到契弟走得摩, 反對派已無著力點.
[4] 中央政府以港區國安法直接實施全面管治權, 林鄭只淪為靠邊站的妹仔角色.
[5] 公務員要重新確認效忠基本法, 條文明確規定以後不得再食阿公反阿公.
[ ...
林鄭應已冇心戀戰。波哥講嘢太油膩,唔冇乜威嚴。
我倒睇好宗哥。佢企出嚟有派頭,說話鏗鏘有力。到今時今日仲未同反對派反過檯。He's my bet。
作者: 後不見來者     時間: 2020-7-9 22:44

香港需要一个年轻点的铁腕人物
作者: @海東青     時間: 2020-7-9 22:47

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-7-9 22:10 發表

林鄭應已冇心戀戰。波哥講嘢太油膩,唔冇乜威嚴。
我倒睇好宗哥。佢企出嚟有派頭,說話鏗鏘有力。到今時今日仲未同反對派反過檯。He's my bet。
以後中央空降
港英餘孽收皮吧…
作者: sclee1209     時間: 2020-7-9 22:55

有過老曾同林鄭
中央會搵個比較接地氣,有政治性格人做特首
公務員出身證實唔得,林鄭太官僚

現在有對照組
澳門特首賀一誠
冇比較冇傷害,一比就高下立見
人地講野都用一般庶民語言,唔似得林鄭滿口官腔

林鄭百分百唔想連任,任期滿即走,佢冇心戀棧早就睇得出黎
作者: cctat     時間: 2020-7-9 23:13

林鄭太手軟,做不了強勢管冶手段,對改變香港現狀不太稱職!
作者: 瑪卡     時間: 2020-7-10 00:15

我見論壇有人好不滿,話国安執行唔夠硬🤔🤔
作者: starr     時間: 2020-7-10 00:19

李家超 / 陳智思

作者: 明玉九垂天     時間: 2020-7-10 00:49

中央政府一直都希望有一個做滿十年任期的特首, 唔係好似走馬燈咁不斷換人做, 做完一屆又換人真係好唔老嚟.
美國嗰個癲佬總統都要極力爭取連任喇, 林鄭舊年想辭職只係逼於形勢, 現今香港政局斗轉星移, 又唔同玩法了.
講真, 如果林鄭爆響口想做多一屆, 坊間唔會有人想做出頭鳥的, 北京亦會樂觀其成.
作者: rambotam2008     時間: 2020-7-10 01:27

林鄭連任 唔好嘞啩 而家睇落嘅強硬 實際上係中央逼出嚟呀 中央未出聲 你睇佢點樣做嘢 立法會被暴徒霸佔 警察不攻入不特止 仲要開住冷氣 招呼班暴徒 隨便佢哋出出入入 幾多次掟汽油彈入警署 一啲強硬制止 嘅建議都冇 一上任俾50億教育 乜都唔敢監管 楊潤雄係佢揀嘅 中央未出聲 喺教育 方面做過啲乜 乜都冇做過 咁多學生被拉 明知源頭係班黃老師 選擇乜都唔做 一上任放寬網媒記者 結果而家週地都係記者 12歲嘅記者 相信又係要中央執手尾 咁樣仲點樣畀佢連任呀
作者: kakakawai     時間: 2020-7-10 02:01

唔好喇掛,唔夠強勢對付唔到班牛鬼蛇神
作者: 明玉九垂天     時間: 2020-7-10 02:22

哈哈,
林鄭做妹仔特首係絕對稱職喎, 佢聽教聽話受得調教, 叫佢吹就吹, 叫佢含就含.
中央已在香港成立國安公署, 由中央官員坐鎮手握大權, 有如國內政治架構的雙頭馬車, 例如省長及省委書記, 係人都知省長係低一級, 省委書記先至係揸實權, 林鄭以後做特首只係市長而已.
作者: wilsonkf     時間: 2020-7-10 08:04

中央政府宜家係講底線思維
香港政府內部複雜程度遠超想像
唔好講其他公務員, 舊年六月, 無人敢寫包單警察必定支持政府, 警察唔支持政府, 香港早就淪陷
作者: sclee1209     時間: 2020-7-10 10:49

共產黨係一個務實的政黨
並唔會為左特首要做滿十年作為優先考量
樓主能解釋一下,點解CY冇得連任?
表面因素咁簡單,CY所講家庭因素?
有人話係阿爺唔想佢連任,對佢唔滿意?
唔滿意點解又俾個政協副主席佢做?

對於林鄭,習近平一句"為官避事平生恥" 就好清楚阿爺態度
香港目前環境係需要一個夠強硬特首,去執行國安法

睇下前一哥同新一哥,一換左人差幾遠

所以樓主不用立此為記,輸左又如何? 你唔會請大家食飯
作者: SilverHaze     時間: 2020-7-10 11:22

我買熱妞 
作者: 劉婕     時間: 2020-7-10 12:01

香港公務員出身的都甚不濟...
香港今後最需要的不是中央的扯線公仔, 是該具有英國政客的口材, 德國總理的務實, 和中央領導人的的高瞻遠矚, 不需要中央再担驚受怕替其執手尾。
作者: cortet     時間: 2020-7-10 12:59

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-7-10 12:01 PM 發表
香港公務員出身的都甚不濟...
香港今後最需要的不是中央的扯線公仔, 是該具有英國政客的口材, 德國總理的務實, 和中央領導人的的高瞻遠矚, 不需要中央再担驚受怕替其執手尾。 ...
一個城市的管理者須要的是行政人才,而不是政治人才。
無奈香港情況獨特,政治鬥爭激烈,這點行政人才是無能為力。
假若香港的體制是中國的大城市 (e.g. 天津、上海、武漢、廣州),行政人才應該會優而為之。
作者: 劉婕     時間: 2020-7-10 13:20

引用:
原帖由 cortet 於 2020-7-10 12:59 PM 發表

假若香港的體制是中國的大城市 (e.g. 天津、上海、武漢、廣州),行政人才應該會優而為之。 ...
行政人才管理一個無掩雞籠,又是國際金融中心, 少点政治智慧也不行啊!
作者: sclee1209     時間: 2020-7-10 14:34

引用:
原帖由 cortet 於 2020-7-10 12:59 PM 發表

假若香港的體制是中國的大城市 (e.g. 天津、上海、武漢、廣州),行政人才應該會優而為之。 ...
如果仲係港英時代
港督權力大晒,當然係搵個行政人才
末代港督肥彭,就係不折不扣的政客
英國佬最後一任派佢黎,就係要搞政治
當有反對勢力出現,立法會有反對派議員
而呢班仆街個個去台灣同民進黨拜師學藝
學點做反對黨,點樣玩街頭運動,扯後腿,抗爭
馬英九缺少了政治性格,只有公務員規矩個性
甚至有人話佢係太平官,如果太平盛世,佢會做得唔錯
事實上,八年來咪俾人玩到謝晒皮
社會充斥政治,就唔係一般公務員出身官員能夠應付

睇下現今英國首相搵左個私人特助
此人正是脫歐成功關鍵操盤手
有睇過HBO電影脫歐無理之戰,就知呢個人點樣係劣勢中反敗為勝
主事者自己唔識玩,可以請個高手黎幫忙背後提供政治計謀
作者: cortet     時間: 2020-7-10 17:45

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-10 02:34 PM 發表

如果仲係港英時代
港督權力大晒,當然係搵個行政人才
末代港督肥彭,就係不折不扣的政客
英國佬最後一任派佢黎,就係要搞政治
當有反對勢力出現,立法會有反對派議員
而呢班仆街個個去台灣同民進黨拜師學藝
學點做反對黨,點樣玩街頭運動,扯後腿,抗爭
馬英九缺少了政治性格,只有公務員規矩個性
甚至有人話佢係太平官,如果太平盛世,佢會做得唔錯
事實上,八年來咪俾人玩到謝晒皮
社會充斥政 ...
關鍵 >>港督權力大晒,當然係搵個行政人才

所以,特首權力不足 (基本法的體制分權,限制特首權力),反對派利用這點高唱三權分立。
特首無黨無派,孤掌難鳴。

所以,將行政人才放到 上海、廣州、天津、武漢 ........... 都可以優而為之。

所以,中共當初設計基本法時多方限制特首權力,結果是捉虫。

即使以政治人才治港,以基本法的設計,香港亦只會陷入無盡的政治斗爭。
作者: 明玉九垂天     時間: 2020-7-13 18:43

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-10 10:49 AM 發表
共產黨係一個務實的政黨

所以樓主不用立此為記,輸左又如何? 你唔會請大家食飯  
習大大原本係想CY連任的, 但香港的工商地產黨都反對CY連任, 習大大都要作出妥協, 因為選舉特首係投暗票, 如果呢班人的票都投畀髒憎, 咁就大件事, 點解工商地產黨咁憎CY? 因為CY要在任內大舉搵地建屋, 傷害地產黨的利益, 而且CY又跟工商地產黨有牙齒印, CY的人際關係很差, 雙方劍拔弩張冇得妥協, 而北京又唔想髒憎做特首, 於是林鄭便冷手執個熱煎堆, 習大大事後都畀個安慰獎CY, 肯定CY的政績.
我就算估錯林鄭是不是連任, 都冇所謂, 燈神腦燒日日都估錯嘢, 佢每日都有幾十萬views, 無損佢燈神地位.
作者: sclee1209     時間: 2020-7-13 18:48

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-7-13 06:43 PM 發表

習大大原本係想CY連任的, 但香港的工商地產黨都反對CY連任, 習大大都要作出妥協, 因為選舉特首係投暗票, 如果呢班人的票都投畀髒憎, 咁就大件事, 點解工商地產黨咁憎CY? 因為CY要在任內大舉搵地建屋, 傷害地產黨的利益, 而且CY又跟工商地產黨有牙齒印, CY的人際關係很差, 雙方劍拔弩張冇得妥協, 而北京又唔想髒憎做特首, 於是林鄭便冷手執個熱煎堆, 習大大事後都畀個安慰獎CY, ...
你咁講即係習大都要向香港工商地產妥協?
原來香港特首係香港工商地產黨決定?
咁點解曾俊華上唔到?
而家即係點,香港地產黨全力挺林鄭連任?
咁睇怕林鄭連任後仍被地產黨控制,將會一事無成
作者: Zzlaz     時間: 2020-7-13 22:51

樓主n年前話梁振英連任
大家睇住會唔會再做明燈
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2020-7-14 10:48

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-10 12:19 AM 發表
李家超 / 陳智思
唔理想,都係縮骨精嚟。揾葉太做好過,起碼夠强硬。
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2020-7-14 10:51

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-10 10:49 AM 發表
共產黨係一個務實的政黨

所以樓主不 ...
講得好,又無后果既,立乜鬼喎。
作者: starr     時間: 2020-7-14 11:02

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-13 06:48 PM 發表
你咁講即係習大都要向香港工商地產妥協?原來香港特首係香港工商地產黨決定?...
香港政治主要分三大塊:
1. 親中
2. 反中+外國走狗
3. 利益團體 (地產黨+鄉事派)
當1,2勢力平均,3就係決定性因素。咁既時候,你既兩個問題都成立。

2019黑暴,在區選過後就開始平息,點解?因為幕後三股勢力:
1. 地產黨主要奪取特首選舉由區議只產生既110幾票,平衡1,2票數,令3成為關鍵小數
2. 台灣偽政權,今年1月台偽總統選舉,已經塵埃落定
3. 美國對中國貿易談判施壓,經過數月仍然無效,另外兩個夥伴又退出,所以決定放棄

貪曾2.0得唔到地產黨支持,林鄭唔會對地產黨開刀
不過黑暴後情勢有變,中央肯定更積極解決香港土地問題,不過又唔會反枱,可能用其他利益交易
作者: sclee1209     時間: 2020-7-14 12:56

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-14 11:02 AM 發表

香港政治主要分三大塊:
1. 親中
2. 反中+外國走狗
3. 利益團體 (地產黨+鄉事派)
當1,2勢力平均,3就係決定性因素。咁既時候,你既兩個問題都成立。

2019黑暴,在區選過後就開始平息,點解?因為幕後三股勢力:
1. 地產黨主要奪取特首選舉由區議只產生既110幾票,平衡1,2票數,令3成為關鍵小數
2. 台灣偽政權,今年1月台偽總統選舉,已經塵埃落定
3 ...
所以你認同樓主? 林鄭會連任?

共產黨有一樣野好重視,統治威信
重大政策要推推唔郁,唔通連任後會推得到?
老董推二十三條衰左
之後幾任都推唔郁
CY最大問題係爆大獲,任內出左佔中
唔理責任歸屬係咪反對派要負最大責任
身為特首未能防患於未然,責無旁貸
請問第二任點做落去? 第二任期就可以落實到二十三條?
林鄭現在爆得仲大,大到要阿爺親自出手救援
之前區議會點解建制大敗
就算市民反對黑暴反對攬抄反對泛民
事實上,反送中一路以黎,林鄭太軟弱建制又唔爭氣,叫支持者點投得落手?
再請問,你係習近平你點睇林鄭呢個特首?俾佢再做落去?
去年習近平一句話態度好明顯"為官避事平生恥"
中聯辦主任辦事不力換左人
換特首比較麻煩,又唔可以派個京官黎做
當然要認真思考
我認為呢次會搵個強硬既人黎做
目標只有一個,落實國安法,令香港再次平靜回到正常軌道
作者: starr     時間: 2020-7-14 14:40

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-14 12:56 PM 發表
所以你認同樓主? 林鄭會連任?...
我唔認為林鄭有意願連任
下屆人選基本上都係行政會議裡面揀
https://www.ceo.gov.hk/exco/chi/membership.html
我比較睇好陳智思或李家超

另外,佔中黑暴都唔係應屆特首問題
有內部長期積累原因,亦有國際大勢
反而689,777都某程度印證「疾風知勁草」,特別係梁振英

作者: sclee1209     時間: 2020-7-14 15:19

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-14 02:40 PM 發表

我唔認為林鄭有意願連任
下屆人選基本上都係行政會議裡面揀
https://www.ceo.gov.hk/exco/chi/membership.html
我比較睇好陳智思或李家超

另外,佔中黑暴都唔係應屆特首問題
有內部長期積累原因,亦有國際大勢
反而689,777都某程度印證「疾風知勁草」,特別係梁振英 ...
胡耀邦點樣落台? 反資產階級自由化不力
趙紫陽點落台? 處理六四太軟弱
佔中其實醞釀左好一段時間
身為特首發生前,發生後,有冇處理得好?
你做大,邊個叫你唔好彩係你任內爆大獲
睇你點樣應付
如果唔需要負責,邊個做特首都得
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-7-15 15:20

港男港女困獸之鬥
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-7-15 15:25

建設力量不團結,被本土旺師飯民亂政,特區經濟不斷下降,直到建設力量團結,圍攻本土旺師飯民。港女港男洋棍困獸之鬥
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-7-15 15:26

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2020-7-15 03:25 PM 發表
建設力量不團結,被本土旺師飯民亂政,特區經濟不斷下降,直到建設力量團結,圍攻本土旺師飯民。港女港男洋棍困獸之鬥
港媽港女背後支持蟑螂,黑暴持續,港媽港女仆街
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-7-15 15:30

提出特區本土經濟全部都是人渣。特區消費不能遠離國家同胞消費者
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-7-15 15:37

對香港市民質素太差過份自私大香港主義,一旦政局混亂,香港太多trouble
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-7-15 18:27

在林鄭女士時代,小弟念佛和頌無壽經實力大進。清心寡慾,舊經濟進入整固期,留意一些新經濟,生活簡單節省
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-7-15 18:52

因疫情影響,賭博interest 大減。金融市場經濟因西方和本土旺師飯民勾結,特區有一定影響。飲啤酒多時,只因新經濟中概股回特區,國慶七十周年和國安法令人振奮
作者: D74獨裹鑽帖猿     時間: 2020-7-15 22:27

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-7-9 09:43 PM 發表
[ ...
若林鄭無心棧戀權位,中央會否聘警隊1哥做特首,有可能嗎?
作者: 明日野性的老闆     時間: 2020-7-16 14:13

林鄭政府令特區生產成本要素下降,加上未來美元弱,都是降低特區營運成本,加上國安法和國家穩定發展。前景比較明朗
作者: 明玉九垂天     時間: 2020-8-6 17:11

平果日報都吹響集結號撐林鄭可以連任.
有肥佬泥的祝福, 林鄭連任已無懸念.
作者: 英超之星     時間: 2020-8-7 00:07

巴西預言家說她在國慶後下台