標題: 大叔論政火鍋樂園(1):國安法下新開始 [打印本頁]

作者: 大叔5935     時間: 2020-7-6 22:00

國安法立,愚港回歸新一章開始。
國安法下,群魔現形,小鬼四散。
國安法下,只見on9嘅更加on9,大家何曾見過,攞住張A4白紙,乜字都無寫,口號又唔敢叫,呆站在商場嘆冷氣,就叫革命?這是革誰的命?
國安法下,所謂黃店快快變身,撕便條撕海報,清潔店面,這叫YC情何以以堪?
國安法立,身邊總有不少愚人說,要移民(走佬?)了,尤其係攞住本BNO果班愚人,日思夜想就係想做日落國國民,現在白頭莊話比機會比班愚人6年入藉,詳情都未有,但已有幾百萬愚人相信,未來日子又係好戲連場。
國安法立,外部勢力日日都話制栽,結果係每年2萬蚊貨值嘅制栽,再加每年減少引渡兩個罪犯咁大把,真係又一個精神勝利法嘅精神病患者,陰錯陽錯吸錯大麻做咗總理!就睇吓其他C眼點樣傻人扮勁幫老尾而出洋相吧!

國安法下,大叔新系列開張。雖然有新國安法,但新法剛出,理解、執行、檢控及審理都會是一個一個的關口要過,版友仍須沉著氣,仍需不卑不亢,正常生活,砥勵前行。
作者: 一手濃     時間: 2020-7-6 22:00

報到
作者: kenywj     時間: 2020-7-6 22:00

支持大叔
作者: 香港人1號     時間: 2020-7-6 22:00

報到
作者: mickyhon     時間: 2020-7-6 22:00

支持大叔
作者: eggryan     時間: 2020-7-6 22:00

報到
作者: 黃金38     時間: 2020-7-6 22:01

支持
作者: 深海的口琴     時間: 2020-7-6 22:01

報到
作者: 深海的口琴     時間: 2020-7-6 22:01

支持
作者: 科姐     時間: 2020-7-6 22:01

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-7-6 10:00 PM 發表
國安法下,只見on9嘅更加on9,大家何曾見過,攞住張A4白紙,乜字都無寫,口號又唔敢叫,呆站在商場嘆冷氣,就叫革命?這是革誰的命?
國安法下,所謂黃店快快變身,撕便條撕海報,清潔店面,這叫YC情何以以堪?
國安法立,身邊總有不少愚人說,要移民(走佬?)了,尤其係攞住本BNO果班愚人,日思夜想就係想做日落國國民,現在白頭莊話比機會比班 ...
祝賀大叔新po開張,希望大家都有好日子過
作者: ricebuket     時間: 2020-7-6 22:02

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-7-6 10:00 PM 發表
國安法立,身邊總有不少愚人說,要移民(走佬?)了,尤其係攞住本BNO果班愚人,日思夜想就係想做日落國國民,現在白頭莊話比機會比班 ...
Errr.... 好文好文!
作者: p靈     時間: 2020-7-6 22:03

話時話, BNO 6年入籍我班黃同事居然冇人出聲, 完全冇興奮嘅感覺。
作者: abba007     時間: 2020-7-6 22:03

作者: 藍皓星兒     時間: 2020-7-6 22:04

報到
作者: 出入奔放的妹妹     時間: 2020-7-6 22:04

引用:
報到,支持大叔!
作者: blueyuyu     時間: 2020-7-6 22:04

點都要支持下,大叔報到。🤣🤣🤣
作者: 3107     時間: 2020-7-6 22:04

國安法執法細則出爐

https://www.hk01.com/政情/494700/國安法執法細則出爐-警大幅擴權-可-封網-阻危害國安資訊傳播
作者: 9wai     時間: 2020-7-6 22:05

支持
作者: 大橋上一人     時間: 2020-7-6 22:05

未試過咁啱睇到大叔公佈開新帖,撞正新鮮出爐麵包咁。
作者: Gabbe     時間: 2020-7-6 22:06

作者: 大叔5935     時間: 2020-7-6 22:06

引用:
原帖由 3107 於 2020-7-6 10:04 PM 發表
國安法執法細則出爐

https://www.hk01.com/政情/494700/國安法執法細則出爐-警大幅擴權-可- ...
又有好戲睇
作者: billyyam     時間: 2020-7-6 22:06

報到
作者: 急焦野性的主席     時間: 2020-7-6 22:08

大叔有見地
作者: craig1688     時間: 2020-7-6 22:08

報到
作者: 3107     時間: 2020-7-6 22:08

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-7-6 10:06 PM 發表

又有好戲睇
是否步步減弱假髮人既權力
作者: 半空熱情的腰部     時間: 2020-7-6 22:09

3分鐘前看都未開新爐3分鍾後都係30名,大家繼續圍爐多謝大叔兄
作者: 眾鳥高飛盡     時間: 2020-7-6 22:09

正常生活
煲劇+淘寶是必須

失去過更懂珍惜
要好好過每一天
作者: 小市民0009     時間: 2020-7-6 22:11

繼續支持 🙋‍♂️
作者: abba007     時間: 2020-7-6 22:11

引用:
原帖由 3107 於 2020-7-6 10:04 PM 發表
國安法執法細則出爐

https://www.hk01.com/政情/494700/國安法執法細則出爐-警大幅擴權-可- ...
都幾辣下
作者: 一個中國人!

作者: TWSK73     時間: 2020-7-6 22:12

引用:
大叔呢次開場篇好鬼搞笑
作者: y98141     時間: 2020-7-6 22:13

引用:
國安法執法細則出爐

記唔記得當年23條香港人就係為左警察沒搜查令入屋而上街反23條?
依家阿爺送比你
作者: big3624     時間: 2020-7-6 22:13

引用:
國安法執法細則出爐

好消息
作者: TWSK73     時間: 2020-7-6 22:13

引用:
原帖由 p靈 於 2020-7-6 10:03 PM 發表
話時話, BNO 6年入籍我班黃同事居然冇人出聲, 完全冇興奮嘅感覺。
咁佢地又蠢唔晒噃
作者: kpophk     時間: 2020-7-6 22:14

遲左
作者: francepeugeot     時間: 2020-7-6 22:14

CD-ROM報下到。
支持大叔, 亦多謝大叔介紹馬兄、K兄帖, 大開眼界。
作者: TWSK73     時間: 2020-7-6 22:15

引用:
國安法執法細則出爐

拜拜兒登
作者: 陽光藍孩     時間: 2020-7-6 22:15

支持大叔
作者: qweeeeqq     時間: 2020-7-6 22:15

唔知點解
總知買華為
作者: cap07     時間: 2020-7-6 22:15

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-7-6 22:05 發表
未試過咁啱睇到大叔公佈開新帖,撞正新鮮出爐麵包咁。
點心車出籠⋯⋯燒賣、燒賣、燒賣
希望公司正準備續bno嘅同事,早日願望成真⋯⋯去uk等pk
作者: degussa     時間: 2020-7-6 22:15

支持
作者: 陽光藍孩     時間: 2020-7-6 22:16

引用:
人地係敗走做難民,興咩奮
作者: 寒冬性感的牛     時間: 2020-7-6 22:16

作者: blueyuyu     時間: 2020-7-6 22:16

其實好好笑,攞住BNO就想移民,日本話放寛移民申請,一班儍親戚就話要學日文移民去日本,我真係冷笑三聲,對日本除咗吃喝玩樂,有幾了解?只睇日本職場係叫職位你就知日本人幾分尊卑,香港人得咩!
作者: 微塵一粒     時間: 2020-7-6 22:16

引用:
係咪驚啲人同佢競爭,打算之後靜雞雞申請🤣
作者: 4300dtns     時間: 2020-7-6 22:16

打咭!叮
作者: 海邊的快樂小魚     時間: 2020-7-6 22:17

支持大叔,報到
作者: 大叔5935     時間: 2020-7-6 22:18

引用:
原帖由 TWSK73 於 2020-7-6 10:12 PM 發表

大叔呢次開場篇好鬼搞笑
話明呢個系列叫:「火鍋樂園」,當然係要改改風格去論政。

作者: wing2368     時間: 2020-7-6 22:18

十卜
作者: zoe~berry     時間: 2020-7-6 22:18

慢咗
繼續支持
作者: 微塵一粒     時間: 2020-7-6 22:18

引用:
原帖由 blueyuyu 於 2020-7-6 10:16 PM 發表
其實好好笑,攞住BNO就想移民,日本話放寛移民申請,一班儍親戚就話要學日文移民去日本,我真係冷笑三聲,對日本除咗吃喝玩樂,有幾了解?只睇日本職場係叫職位你就知日本人幾分尊卑,香港人得咩! ...
日本面對天災都已經好大鑊,香港人咁多年都咁安全無危機意識,去到真係可能走難都唔識...😂
作者: hp_ho     時間: 2020-7-6 22:18

cdrom 報到
作者: nldw     時間: 2020-7-6 22:19

引用:
大叔果然言出必行
話十點就十點正出
無差分秒,欽敬,欽敬
作者: qweeeeqq     時間: 2020-7-6 22:19

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-7-6 10:18 PM 發表

十下十下
作者: degussa     時間: 2020-7-6 22:20

引用:
國安法執法細則出爐

大紀元,法輪工都可以執得。連登毒果立塲都收皮。明天大律師記協犯民一定跳出嚟增送兩句。
作者: 出入奔放的妹妹     時間: 2020-7-6 22:20

多謝大叔用心用力,愛護我們這羣有愛國愛港情操的赤子一羣,本人實在感恩大叔!
正是能力越大,責任越大!極度感恩大叔!
各位大師兄弟姐妹努力加油,支持大叔!支持政府!支持香港警察!支持中央!
作者: qweeeeqq     時間: 2020-7-6 22:21

引用:
原帖由 y98141 於 2020-7-6 10:13 PM 發表

記唔記得當年23條香港人就係為左警察沒搜查令入屋而上街反23條?
依家阿爺送比你
n倍奉還😏
作者: 耶華義興     時間: 2020-7-6 22:22

支持大叔。
作者: 3107     時間: 2020-7-6 22:22

引用:
原帖由 degussa 於 2020-7-6 10:20 PM 發表

大紀元,法輪工都可以執得。連登毒果立塲都收皮。明天大律師記協犯民一定跳出嚟增送兩句。
如無意外一陣11點新聞就有人出黎吠
作者: kpophk     時間: 2020-7-6 22:23

反修例風波中愛香港的人──他,縱然面對暴徒毆打 仍帶著兒女高唱國歌
https://www.youtube.com/watch?v=wMTLDHWsLNI
作者: 龍虎風雷     時間: 2020-7-6 22:23

引用:
仲有果300個武警呢?
好想睇佢地出手,祈望721/831班黃屍會比機會佢地出場表演!
作者: qweeeeqq     時間: 2020-7-6 22:23

引用:
原帖由 blueyuyu 於 2020-7-6 10:16 PM 發表
其實好好笑,攞住BNO就想移民,日本話放寛移民申請,一班儍親戚就話要學日文移民去日本,我真係冷笑三聲,對日本除咗吃喝玩樂,有幾了解?只睇日本職場係叫職位你就知日本人幾分尊卑,香港人得咩! ...
職場重男輕女....😏
作者: 4300dtns     時間: 2020-7-6 22:26

引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2020-7-6 10:23 PM 發表

仲有果300個武警呢?
好想睇佢地出手,祈望721/831班黃屍會比機會佢地出場表演!
噢,很快就一週年,坐定定睇下仲有边个出来柒!
作者: p靈     時間: 2020-7-6 22:26

引用:
原帖由 TWSK73 於 2020-7-6 10:13 PM 發表

咁佢地又蠢唔晒噃
等我仲咁期待佢地會全部走晒去英國

作者: 出入奔放的妹妹     時間: 2020-7-6 22:29

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2020-7-6 10:19 PM 發表

十下十下
烚下烚下同十下十下好大分别喎!師妹究竟講邊樣?
作者: desert     時間: 2020-7-6 22:29

我又來
作者: frmrom     時間: 2020-7-6 22:31

支持大叔
作者: y98141     時間: 2020-7-6 22:31

國安四十三條出左之前,聽聞各個曱甴TG group騰曬雞
作者: HeiHeiClara     時間: 2020-7-6 22:34

引用:
支持大叔!真係好希望能夠告得入電單車手果8個字,成為案例!
作者: ilrl     時間: 2020-7-6 22:35

夏天開行火爐攪火鍋.......好燥火喎

要飲下火凉茶
作者: 微塵一粒     時間: 2020-7-6 22:36

引用:
原帖由 y98141 於 2020-7-6 10:31 PM 發表
咁佢地快啲坐艇去呆灣啦~😏
作者: degussa     時間: 2020-7-6 22:38

引用:
原帖由 3107 於 2020-7-6 10:22 PM 發表

如無意外一陣11點新聞就有人出黎吠
好大機會是逃緊生.
作者: horse2014     時間: 2020-7-6 22:38

到!
作者: 大叔5935     時間: 2020-7-6 22:38

引用:
原帖由 y98141 於 2020-7-6 10:31 PM 發表
有人話唔用TG, 開始改用「Signal」,唔知真定假。
作者: 巴巴先生     時間: 2020-7-6 22:38

引用:
佢地知道移民英國只會做基層工,搵唔番依家果份糧...

所以佢地只係想有本BN(O),然後當正自己係"高等華人".....
作者: boboan     時間: 2020-7-6 22:38

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-7-6 10:18 PM 發表

所以話冇左大叔我地係唔可以架,以後可以大談風花雪月啦
作者: Swedenlion     時間: 2020-7-6 22:39

報到支持
作者: 巴巴先生     時間: 2020-7-6 22:39

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-7-6 10:38 PM 發表

有人話唔用TG, 開始改用「Signal」,唔知真定假。
Signal本身係黑暴高層專用(因為加密度高過TG),而且呢間公司背後有CIA手影...
作者: COCANEU     時間: 2020-7-6 22:39

報到~~~
支持大叔
作者: 一個中國人!

作者: 巴巴先生     時間: 2020-7-6 22:42

引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2020-7-6 10:23 PM 發表

仲有果300個武警呢?
你是否睇唔起香港警察可以止到暴?
依家班黑暴完全不成氣候,駛乜要內地人員出手??
都係果句:自己搞出黎既屎唔該自己解決,內地人員唔係幫你搞本地保安的.....
作者: 罪惡約翰     時間: 2020-7-6 22:43

報到!
作者: 33Chris     時間: 2020-7-6 22:44

引用:
呢D軟件相當之唔合作....可以唔遵守當地法律架咩?

【國安法】華爾街日報︰WhatsApp暫停處理本港執法機構提供用戶數據要求

據外媒報導,因應香港實施國安法,通訊軟件WhatsApp已經暫停處理香港執法機構對用戶數據的要求。

《華爾街日報》報導,WhatsApp公司發言人在回復查詢時表示,正在暫停此類的審查要求,以便評估港區國安法的影響,包括正式的人權盡職調查以及與人權專家磋商。

報道又指,社交平台及通訊軟件一直在香港自由營運,包括Facebook,WhatsApp、Instagram及Twitter和YouTube等,不受中國互聯網「防火牆」限制。

另一通訊軟體Telegram公司亦表示,在國際間對香港的政治變化取得共識前,暫停處理香港政府任何索取香港用戶資訊的要求,又強調未曾向香港政府提供過任何數據。

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1812985/即時-港聞-國安法-華爾街日報-WhatsApp暫停處理本港執法機構提供用戶數據要求
作者: celiacty     時間: 2020-7-6 22:45

支持大叔
作者: catcrystal     時間: 2020-7-6 22:46

報到支持😊
作者: 救火佬     時間: 2020-7-6 22:47

引用:
原帖由 大叔5935 於 6-7-2020 22:00 發表
先來報到,但為著珍惜每個回帖嘅機會,在此分享下在下在國安法實施後嘅一些睇法:
1. 國安法不是亦不會是立即完全制止曱甴黑暴的靈丹炒藥,個別不知死活及不明違反國安法嚴重性嘅曱甴,仍會出嚟搞事挑機國安法,但總體人數及規模已經大大减少,正常市民要比時間改變慢慢適應轉變。但對一啲中黑暴邪教毒嘅曱甴,我絕對相信會再發生高士威道用刀刺傷警員甚至更暴力的 襲擊,對此警察國安處要加強情報收集,防範未撚,而 DOJ 對首宗違反國安法並已提堂嘅案件,快速處理及有判刑結果,以產生震懾作用(當然首要要告得入先)

2.乏暴已完,家全部衹敢打咀炮,吹什麼以言入罪,有損法治,損害一國兩制,但個個驚 DQ 同坐監,不敢越雷池半步,講到尾都喺唔捨得份已完人工

3. 講毒組織,基本上全部 土崩瓦解收曬皮,走路嘅走路,唔走得嘅繼續扮小丑等坐監同繼續發已完夢,但對大局已經沒大影響,衹喺睇老尾會唔會用佢嚟做埋最後功能,入老尾帶屎管,做老尾籌碼用嚟同阿爺交換利益,當然阿爺悉唔悉老尾又一件事

4. 曱甴驅已完,因為趕狗入窮巷,已經亂曬章法,個南區驅已完話唔批錢比康文署,啲官威仲厲害過財委會,第一城驅已完就擺講毒標語試紅線,曱甴驅已完繼續做埋啲自我膨脹嘅戇鳩嘢,等抽一兩件出嚟DQ做樣板

5. 黃色經濟圈,個個洗太平地都唔知幾快手,就好似樂湖商場間燒鵝店,之前全店黑色黑暴海報加門口黃符,成間舖內黑咪蚊,但上星期六行過,原來間舖可以咁光猛,事實話比我哋聽,和你死喺怕國安法,之前未有國安法,舖內搞聞酸,政府好似無佢符,但當上星期五警察開始踢場,個個清都清吾切,唔使多,警察嚟查多幾次,做唔到生意,唔見錢唔在講,一個唔覺意告入埋,咪攞嚟衰

7. 商場革命黨,呢班人一直都喺又想搞事,但又怕熱又怕拉,白紙革命唔緊要,警察見鑊掃鑊,有咩行差踏錯,就帶佢返去調查下,我又睇佢可以搞幾耐商場革命
作者: MS.TAM     時間: 2020-7-6 22:47

作者: nelsoncph     時間: 2020-7-6 22:49

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2020-7-6 10:15 PM 發表
唔知點解
總知買華為
qq姐買咗未?
前幾日我又買咗華為書枱燈,阿仔勁鍾意。
作者: big3624     時間: 2020-7-6 22:49

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-7-6 10:42 PM 發表

你是否睇唔起香港警察可以止到暴?
依家班黑暴完全不成氣候,駛乜要內地人員出手??
都係果句:自己搞出黎既屎唔該自己解決,內地人員唔係幫你搞本地保安的..... ...
黑暴時間我已經話祇要附件三加法律保護警察就得,祇要肯放權警方就可以放手做嘢
作者: 巴巴先生     時間: 2020-7-6 22:50

引用:
原帖由 33Chris 於 2020-7-6 10:44 PM 發表

呢D軟件相當之唔合作....可以唔遵守當地法律架咩?

【國安法】華爾街日報︰WhatsApp暫停處理本港執法機構提供用戶數據要求

據外媒報導,因應香港實施國安法,通訊軟件WhatsApp已經暫停處理香港執法機構對用戶數據的要求。

《華爾街日報》報導,WhatsApp公司發言人在回復查詢時表示,正在暫停此類的審查要求,以便評估港區國安法的影響,包括正式的人權盡職調查以及與人 ...
美國公司梗係只守美國法例架啦....
作者: 巴巴先生     時間: 2020-7-6 22:50

引用:
原帖由 big3624 於 2020-7-6 10:49 PM 發表

黑暴時間我已經話祇要附件三加法律保護警察就得,祇要肯放權警方就可以放手做嘢
警方本身已經有權力隨時拉人,仲可以放乜野權??
作者: ckn929     時間: 2020-7-6 22:51

學嘢之餘等大叔啲玩具開箱推介
作者: yinfade     時間: 2020-7-6 22:52

報道 ...第一次10頁內
作者: 花郎     時間: 2020-7-6 22:52

荃灣經常經過幾間黃店,國安法未立已經撕晒黃符保平安
作者: 花郎     時間: 2020-7-6 22:54

制裁佢老尾啦,係香港利益大過天。香港唔使靠佢搵食,吠兩下就有。唔通自己割肉咩
作者: nelsoncph     時間: 2020-7-6 22:55

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-7-6 10:39 PM 發表

Signal本身係黑暴高層專用(因為加密度高過TG),而且呢間公司背後有CIA手影...
咁咪重好,國安可以展現國家級對戰。
作者: big3624     時間: 2020-7-6 22:56

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-7-6 10:50 PM 發表

警方本身已經有權力隨時拉人,仲可以放乜野權??
文宣方面無而家國安法權力
作者: qweeeeqq     時間: 2020-7-6 22:57

引用:
原帖由 出入奔放的妹妹 於 2020-7-6 10:29 PM 發表

烚下烚下同十下十下好大分别喎!師妹究竟講邊樣?
唔識打個烚字
作者: 4300dtns     時間: 2020-7-6 22:57

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-7-6 10:40 PM 發表

这创立中国共产党的13个人中,王尽美1925年牺牲、邓恩铭1931年牺牲、何叔衡1935年牺牲、陈潭秋1943年牺牲。

从头走到尾的只有两个人:毛泽东!董必武!11343331

革命?呢啲就叫革命啦!! ...
從来革命都要俱犧牲精神,揾命博的,愚人卻流他人的血,做咩都闪闪缩缩,删磚打交通灯姐,姐住晒做咩姐?插完警察又即晚逃走,这算黄L最大犧牲? 港孩惯左咩都得把声,睇泥主子对港孩祈望太高,找錯对像了。
作者: 菠蘿包2018     時間: 2020-7-6 22:58

報到