標題: [轉貼]大批武直10現身阿克賽欽,數量碾壓印阿帕奇,印軍指揮官承認失敗 [打印本頁]

作者: ichthys2     時間: 2020-7-4 22:03

https://www.sohu.com/a/405752294_603765?spm=smpc.mil-home.feed.27.1593870851869TXMQeoc

阿帕奇與武直10,若果單打獨鬥,阿帕奇勝算較高,但若以數量相比,印度從美國所買阿帕奇僅大約三十部左右,武直10在數量上比較有優勢。

作者: muilow     時間: 2020-7-4 22:24

武直10能帶天燕空對空彈

導彈為多元製冷銻化銦紅外導引頭,抗干擾能力較強。彈頭採用3.5公斤重離散桿戰鬥部,近炸與觸發兩用引信。導彈採用固體火箭發動機,速度大於2馬赫,射程為6000米,射高為0-6000米。
武直-10武裝直升機發射空對空導彈擊落空中目標
https://twitter.com/z5J6NWig6ByNnsC/status/1147302950953525248
十又掛得

十九又掛得

圖片附件: p1593078118_95609.jpg_b.jpg (2020-7-4 22:39, 17.15 KB) / 該附件被下載次數 11

圖片附件: 15926636.jpg (2020-7-4 22:39, 53.46 KB) / 該附件被下載次數 8

圖片附件: 22417_467270_270141.jpg (2020-7-4 22:39, 31.79 KB) / 該附件被下載次數 14

作者: HEYAYA     時間: 2020-7-4 22:37

印度LCH如何呢?
作者: 華山掌門人     時間: 2020-7-4 23:32

以阿三的德性, 萬一阿帕奇跌落西藏境內, 以土共好學性格, 一定拿去拆散研究透徹. 
阿三買貨價錢特別貴, 都有原因.  隨時要賠上聲譽,同技朮
作者: 連燈係恐怖組織     時間: 2020-7-5 00:16

睪丸作戰,阿伯奇一定輸畀武直10/19
作者: 普陀山     時間: 2020-7-5 00:35

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-7-4 10:03 PM 發表
https://www.sohu.com/a/405752294_603765?spm=smpc.mil-home.feed.27.1593870851869TXMQeoc

阿帕奇與武直10,若果單打獨鬥,阿帕奇勝算較高,但若以數量相比,印度從美國所買阿帕奇僅大約三十部左右,武直10在數量上比較有優勢。 ...
亚伯上唔到高山
完全就是WZ10靶机
玩咩呀咖喱?
作者: 明日平平美人     時間: 2020-7-5 01:09

三哥阿帕奇無對空導彈,衹有機炮。武直十兩樣都有,絕對又系三哥被痛毆啲節奏。
作者: 普陀山     時間: 2020-7-5 01:28

引用:
原帖由 明日平平美人 於 2020-7-5 01:09 AM 發表
三哥阿帕奇無對空導彈,衹有機炮。武直十兩樣都有,絕對又系三哥被痛毆啲節奏。
亚伯有18寸
WZ有30寸

作者: Iri     時間: 2020-7-5 08:05

ISIS由敘利亞打去伊拉克經驗
滅絕人性大屠殺
美國恐怖分子由阿富汗打去印巴
喀什米爾是重災區
上合組織要準備好把美國恐怖分子連根拔起
作者: 碌都負唔到     時間: 2020-7-5 09:55

又係大陸必勝🤣🤣你地睇下亞帕奇裝甲厚武直十幾多 仲行多隻後備引擎  多得小粉紅 甲午戰手北洋艦隊可以歷史重演😎
作者: ilovenikita     時間: 2020-7-5 10:00

真10設計就有考慮高原作戰,阿帕奇太重,阿3都無收裝既能力
作者: ilovenikita     時間: 2020-7-5 10:01

引用:
原帖由 碌都負唔到 於 2020-7-5 09:55 AM 發表
又係大陸必勝🤣🤣你地睇下亞帕奇裝甲厚武直十幾多 仲行多隻後備引擎 多得小粉紅 甲午戰手北洋艦隊可以歷史重演😎
返連登啦
作者: ilovenikita     時間: 2020-7-5 10:06

引用:
原帖由 普陀山 於 2020-7-5 12:35 AM 發表

亚伯上唔到高山
完全就是WZ10靶机
玩咩呀咖喱?
阿3鐘意用「名牌」,放T90同阿帕奇上高原😂,以為中國聽到俄美「名牌子」會驚到退兵
作者: Kenny~     時間: 2020-7-5 11:14

引用:
原帖由 碌都負唔到 於 2020-7-5 09:55 AM 發表
又係大陸必勝🤣🤣你地睇下亞帕奇裝甲厚武直十幾多 仲行多隻後備引擎  多得小粉紅 甲午戰手北洋艦隊可以歷史重演😎
知道捱打 所以裝甲要厚
作者: 亞裔閹割犬1842     時間: 2020-7-5 11:27

引用:
原帖由 Kenny~ 於 2020-7-5 11:14 AM 發表

知道捱打 所以裝甲要厚
天燕專打旋翼,阿伯機身裝甲厚有舟用?
作者: ilovenikita     時間: 2020-7-5 11:52

引用:
原帖由 Kenny~ 於 2020-7-5 11:14 AM 發表

知道捱打 所以裝甲要厚
阿3既T90系4600海拔行唔行到都成問題😂
阿帕奇可能要「助跑」先飛到🤣

作者: caomotiva     時間: 2020-7-5 12:32

都在做準備  
作者: 連燈係恐怖組織     時間: 2020-7-5 13:23

戰前叫囂嗎? 咖喱有姿勢冇實際。敢同阿爺隻抽我切!
作者: ricowong2503     時間: 2020-7-5 13:24

問題係直10響高原地區比阿伯奇性能好得多,阿伯奇在阿富汗唔比米26好得幾多,而家呢度更加高,可想而知
作者: 連燈係恐怖組織     時間: 2020-7-5 13:30

引用:
原帖由 ricowong2503 於 2020-7-5 01:24 PM 發表
問題係直10響高原地區比阿伯奇性能好得多,阿伯奇在阿富汗唔比米26好得幾多,而家呢度更加高,可想而知
阿富汗位處睪丸嗎?
作者: ricowong2503     時間: 2020-7-5 13:42

引用:
原帖由 連燈係恐怖組織 於 2020-7-5 01:30 PM 發表

阿富汗位處睪丸嗎?
係,屬高原地區,平均海拔1000,首都1800,其他地方有一d都好高下嘅
作者: vghy1234     時間: 2020-7-5 14:12

引用:
原帖由 ricowong2503 於 2020-7-5 01:24 PM 發表
直10最新型号应该是设计在高原上作战,阿帕奇吾知得唔得。
作者: ricowong2503     時間: 2020-7-5 15:34

引用:
原帖由 vghy1234 於 2020-7-5 02:12 PM 發表

直10最新型号应该是设计在高原上作战,阿帕奇吾知得唔得。
高原負重比太小,完全唔樂觀,冇左機動性直升機=廢武功
作者: 華山掌門人     時間: 2020-7-5 15:52

引用:
原帖由 ricowong2503 於 2020-7-5 03:34 PM 發表

高原負重比太小,完全唔樂觀,冇左機動性直升機=廢武功
看資料,wz10 實用升限6400。 ah64 絕對升限6400米
作者: tongtong2047     時間: 2020-7-5 17:28

引用:

知道捱打 所以裝甲要厚
呀三買啲爛鐵返喱斷斤秤嗎!
所以滷味加厚啲爛鐵未可以買貴啲囉
作者: 華山掌門人     時間: 2020-7-5 17:32

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-5 11:52 AM 發表

阿3既T90系4600海拔行唔行到都成問題😂
阿帕奇可能要「助跑」先飛到🤣
T90 可以行20km/H . 阿穷就要拖走
作者: ricowong2503     時間: 2020-7-5 17:48

公道d咁講,阿伯奇正常地方使用裝甲同負重都好得多,不過冇預高原地帶使用,直10平常負重唔大,不過到高原地帶就cover晒平時嘅弱點,比阿伯奇好用得多
作者: HEYAYA     時間: 2020-7-5 19:21

引用:
原帖由 華山掌門人 於 2020-7-5 03:52 PM 發表

看資料,wz10 實用升限6400。 ah64 絕對升限6400米
噢,我看D網上資料武直10發動機功率不足,上高原要減武器

但阿帕奇發動機功率大,就算印度LCH用法國發動機也功率強大

所以我都有擔心,單純武装直昇機對決沒有優勢...
作者: 華山掌門人     時間: 2020-7-5 19:28

引用:
原帖由 HEYAYA 於 2020-7-5 07:21 PM 發表

噢,我看D網上資料武直10發動機功率不足,上高原要減武器

但阿帕奇發動機功率大,就算印度LCH用法國發動機也功率強大

所以我都有擔心,單純武装直昇機對決沒有優勢... ...
wz10 應該唔夠ah64打。 但如果出動武裝直升機,衝突會升級,戰鬥機會出動。 導彈也會出動。 無制空權的話,武裝直升機無用。
所有中印的直升機,主要是用來救傷和運輸物資
作者: YuckoO     時間: 2020-7-5 20:03

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-5 10:06 AM 發表

阿3鐘意用「名牌」,放T90同阿帕奇上高原😂,以為中國聽到俄美「名牌子」會驚到退兵
T90在4000米处跑不动
作者: 魔教周周     時間: 2020-7-5 20:38

引用:
厚就頂到飛彈嫁喇
作者: 大地之翼     時間: 2020-7-5 21:38

唔好認為阿帕奇贏梗,直10係有經過多次高源測試,相反阿帕克本身設計無預高原作戰,飛得高唔高到成問題,況且無專業空空彈
作者: little-fish     時間: 2020-7-5 21:50

印度入口係ah64 E,係可以高原作戰。
作者: 大地之翼     時間: 2020-7-5 22:37

引用:
原帖由 little-fish 於 2020-7-5 09:50 PM 發表
印度入口係ah64 E,係可以高原作戰。
交付數量暫時得4架
作者: Visita     時間: 2020-7-6 10:26

引用:
原帖由 華山掌門人 於 2020-7-5 07:28 PM 發表
wz10 應該唔夠ah64打。 但如果出動武裝直升機,衝突會升級,戰鬥機會出動。 導彈也會出動。 無制空權的話,武裝直升機無用。
所有中印的直升機,主要是用來救傷和運輸物資 ...
小規模戰鬥會動用武直,武直對武直就要睇適應性和靈活性,而不是講應付防空的坦克般厚裝甲。阿伯的設計除了不適合高原,亦無考慮空戰,重裝甲在高原更是嚴重負累,靈活度不足成為靶子,遑論武直對武直空戰。至於引擎,武直10亦已經有新耶,足夠加裝裝甲。只比高原空戰,適應性、靈活度和空空彈都是武直10佔優,飛行坦克的阿伯只會被吊打,尤其是以差兵的飛行員素質。
作者: 華山掌門人     時間: 2020-7-6 10:52

引用:
原帖由 Visita 於 2020-7-6 10:26 AM 發表

小規模戰鬥會動用武直,武直對武直就要睇適應性和靈活性,而不是講應付防空的坦克般厚裝甲。阿伯的設計除了不適合高原,亦無考慮空戰,重裝甲在高原更是嚴重負累,靈活度不足成為靶子,遑論武直對武直空戰。至於引擎,武直10亦已經有新耶,足夠加裝裝甲。只比高原空戰,適應性、靈活度和空空彈都是武直10佔優,飛行坦克的阿伯只會被吊打,尤其是以差兵的飛行員素質。 ...
應該不會武直對決。 武直是對方坦克。 防空導彈對付武直。戰鬥機補出動,防空導彈都可以擊落直升機。 武裝直升機多數到對方地盤開戰
作者: 白鴿眼黨1     時間: 2020-7-6 11:17

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-5 10:06 AM 發表

美製阿帕奇又有機會大顯身手, 對準俄製T90嚟打

阿三又可以效忠契哥, 幫阿帕奇做宣傳
作者: 機龍     時間: 2020-7-6 11:18

引用:
原帖由 華山掌門人 於 2020-7-5 15:52 發表

巡航同帶彈作戰係兩回事,AH-64D有時只能帶兩個火箭巢,作爲應對64E又提高功重比

Z-10引擎功率亦由1950kW增至2200kW以達到相同功重比
作者: 白鴿眼黨1     時間: 2020-7-6 11:20

引用:
原帖由 魔教周周 於 2020-7-5 08:38 PM 發表

厚就頂到飛彈嫁喇
跌落嚟可保全C
作者: 華山掌門人     時間: 2020-7-6 11:30

阿帕奇只能局部抵擋23mm以下。
作者: catcloud     時間: 2020-7-6 13:28

引用:
原帖由 普陀山 於 2020-7-5 12:35 AM 發表

亚伯上唔到高山
完全就是WZ10靶机
玩咩呀咖喱?
點解?
作者: wwwvv0701     時間: 2020-7-6 13:48

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-5 10:01 AM 發表

返連登啦
直昇機鬥裝甲厚,佢真係白痴到一個點,連登都唔收,所以先過嚟香討9吹!
作者: ilovenikita     時間: 2020-7-6 13:54

太重,高原空氣稀薄,引擎帶唔起
引用:
原帖由 catcloud 於 2020-7-6 01:28 PM 發表
點解?

作者: 崖上地獄     時間: 2020-7-6 13:55

印印有美,俄供應RPG, 當年俄佬打阿富汗吃盡RPG苦頭,今次有美軍提供準確情報再配合RGP仲唔守株待兔咩

作者: ilovenikita     時間: 2020-7-6 14:27

聽講,所有武器系高原要重新調效,要花好多錢試
引用:
原帖由 崖上地獄 於 2020-7-6 01:55 PM 發表
印印有美,俄供應RPG, 當年俄佬打阿富汗吃盡RPG苦頭,今次有美軍提供準確情報再配合RGP仲唔守株待兔咩

作者: 崖上地獄     時間: 2020-7-6 14:29

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-6 02:27 PM 發表
聽講,所有武器系高原要重新調效,要花好多錢試

代理戰一定花錢
作者: Visita     時間: 2020-7-6 14:57

引用:
原帖由 華山掌門人 於 2020-7-6 10:52 AM 發表
應該不會武直對決。 武直是對方坦克。 防空導彈對付武直。戰鬥機補出動,防空導彈都可以擊落直升機。 武裝直升機多數到對方地盤開戰
雖然時移世易,但都可以睇返下上次中印戰爭。上次雙方都無出動戰機,而印度就急急同美、蘇買武器和直升機,結果直升機未開箱已經被老八繳獲作玩具。

看來而今亦會一樣,印度不敢擴大至空戰,心知肚明衰硬,小巴空軍都能輾壓差三,何況中國。直升機雙方必定會出動,偵查、救援、支援陸軍是無可避免,那時相遇是難免。就算撞到的是老八的靈活海豚仔,阿伯一樣會被玩死,高原傻大笨嘛。

作者: 華山掌門人     時間: 2020-7-6 15:31

印度軍火件件名牌。 但無系統化。 真正遇到體系作戰就好快被打殘。步兵已經是最無差距

作者: 普陀山     時間: 2020-7-6 15:52

引用:

用来试打靶咪机会难得
咁美俄以后见到老解咪变貓王?
作者: 華山掌門人     時間: 2020-7-6 16:11

現代戰爭對決,可能比想像快結束。
如果衛星可以對幾百輛坦克精確定位,使用幾百門制導榴彈炮,30公里外一起發射。 用衛星對所有飛行中炮彈更新目標。 有可能5百顆炮彈命中5百輛坦克
作者: ilovenikita     時間: 2020-7-6 16:18

現在科技做唔到
引用:
原帖由 華山掌門人 於 2020-7-6 04:11 PM 發表
現代戰爭對決,可能比想像快結束。
如果衛星可以對幾百輛坦克精確定位,使用幾百門制導榴彈炮,30公里外一起發射。 用衛星對所有飛行中炮彈更新目標。 有可能5百顆炮彈命中5百輛坦克 ...

作者: 子月月     時間: 2020-7-6 17:22

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-6 04:18 PM 發表
現在科技做唔到
其實赤共已經做到,
最新既PHL-03遠火300mm火箭彈,
可以一次齊射但攻擊各自唔同既目標,
基本上已經係“導彈“
但赤共仍然話佢係“火箭炮“,
其係夠仆街,哈哈哈哈。
作者: ilovenikita     時間: 2020-7-6 18:14

但未端仲可以用北斗重新定位?
引用:
原帖由 子月月 於 2020-7-6 05:22 PM 發表

其實赤共已經做到,
基本上已經係“導彈“
其係夠仆街,哈哈哈哈。 ...

作者: 華山掌門人     時間: 2020-7-6 18:33

引用:
原帖由 子月月 於 2020-7-6 05:22 PM 發表

其實赤共已經做到,
基本上已經係“導彈“
其係夠仆街,哈哈哈哈。 ...
幾年前, 土共很努力研究無人機蜂群戰術. 目標係數仟架無人機, 各自攜帶炸彈, 對大量分散目標進行轟炸. 用在制導榴彈炮上都不奇怪.
作者: 機龍     時間: 2020-7-6 19:01

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-6 18:14 發表
但未端仲可以用北斗重新定位?

末端已冇北斗既事,末敏彈用光學制導,一支火箭廿幾粒識自動追打車頂,一輪齊射成個車隊就變蜂巢

此外可以用炮彈同航空炸彈投射
作者: 三柒廿一     時間: 2020-7-6 22:33

你班友咪當機動全自動防空網系流嘢先得啊。開幾臺車過去擺低,一開機,系旁邊一邊燒烤一邊坐住等收屍。講到好似只有飛機可以打飛機咁。
作者: 鬼屋中的好人     時間: 2020-7-6 22:53

其實, 中國玩無人機, 已出神入化的, 印軍只是有來無回!
作者: 烏鴉白色2017     時間: 2020-7-7 03:37

戰鬥直升機乜唔係用來對付地面部隊同坦克? 用來互片架咩?
求求其其一隻老爺殲8都打低呢D戰鬥直升機! 阿伯奇嘅裝甲只係用來抵擋地面發射低強度嘅火炮, 絕對無能力抵擋空對空導彈!
若果用得戰鬥直升機就一定有其他戰機掩護, 否則遇到對方嘅戰鬥機就必死無疑!
引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-7-4 10:03 PM 發表

阿帕奇與武直10,若果單打獨鬥,阿帕奇勝算較高,但若以數量相比,印度從美國所買阿帕奇僅大約三十部左右,武直10在數量上比較有優勢。 ...

作者: 半夜勁廁紙     時間: 2020-7-7 09:41

阿帕奇屬重型武直,發動機比武直十勁,為了防蘇聯高炮裝甲也更厚(武直十只有附加裝甲片),還有毫米波雷達加持,不要小瞧對手 
作者: 半夜勁廁紙     時間: 2020-7-7 09:44

高原多山,機動防空車雷達不一定掃的很準,如果印度飛行員技藝拔群還是很有威脅的。不過看他們掉飛機的概率估計很難拔群
作者: 崖上地獄     時間: 2020-7-7 15:54

現代戰爭打訉息,一開戰遂點擊破敵人,所以撤

作者: 烏鴉白色2017     時間: 2020-7-7 18:15

直升機機師就算幾好技術對住一般戰鬥機都無得打, 直升機連翻騰迴避導彈嘅能力都欠奉又飛得唔快, 用戰直無空中優勢隨時一去不返! 阿帕奇就係美國有絕對空優所以就可以在波斯灣戰爭中如入無人之境!
若然出動戰直要有絕對空優, 咁樣雙方面都出戰直互片嘅機會根本就好少
引用:
原帖由 半夜勁廁紙 於 2020-7-7 09:44 AM 發表
高原多山,機動防空車雷達不一定掃的很準,如果印度飛行員技藝拔群還是很有威脅的。不過看他們掉飛機的概率估計很難拔群

作者: justapasserby     時間: 2020-7-7 19:50

中國打飛機係最叻既
作者: SkyBlue2046     時間: 2020-7-8 00:14

引用:
阿柏奇D厚裝甲可以頂到 空對空導彈?
作者: cardreadermp3     時間: 2020-7-8 01:27

用無人機對戰
作者: 呢個外圍的獅子     時間: 2020-7-8 12:23

印度军队的所有装备都是打一个就会少一个,购买外国装备还需要时间预定。而我们自己就可以源源不断的生产出来。打仗比的就是经济和工业生产能力。核战就不说了,局部常规科技战就可以拖垮印度经济