標題: 【被扣8小時】86歲前球星昨路過被捕 好友何鑑江怒斥:都唔知乜嘢世界 [打印本頁]

作者: 投訴即被禁訪     時間: 2020-6-29 16:21

港版國安法最快明日在北京通過,網民爭取最後反抗機會,在昨日發起「6.28靜默遊行」,由佐敦遊行至旺角,但和平遊行再遭警方打壓,警員辱罵市民「儍仔」、「弱智」,又肆意噴胡椒噴霧,更以涉嫌非法集結濫捕市民,整日行動至少拘捕53人,原來86歲前香港足球明星梁貴剛亦慘遭警方濫捕,被帶...

港版國安法最快明日在北京通過,網民爭取最後反抗機會,在昨日發起「6.28靜默遊行」,由佐敦遊行至旺角,但和平遊行再遭警方打壓,警員辱罵市民「儍仔」、「弱智」,又肆意噴胡椒噴霧,更以涉嫌非法集結濫捕市民,整日行動至少拘捕53人,原來86歲前香港足球明星梁貴剛亦慘遭警方濫捕,被帶返紅磡警署扣留8、9小時。

84歲資深足球評述員何鑑江,昨日相約老朋友梁貴剛到旺角茶敍,但對方竟遭警方濫捕,何鑑江今日在facebook為老友抱不平寫道:「唔怕國安法,只怕亂執法,有感而發!昨日我們四個朋友,相約在旺角彌敦道,紅茶咖啡室,四點九下午茶,到四點左右,其中一個朋友(86歲)要用手杖,來電,話在登打士街前下車,因警察封路未能通過,幾分鐘後我們打電話給他,打算叫他落油麻地地鐵站坐地鐵回美孚方向,誰知他只回應已被警察截停問話之後電話就一直關機,幾經多方查找,最後得知已被帶到紅磡警署,以上我只講出事件過程,實際情況我不敢猜測,各位自己判斷,誰對誰錯。」之後何鑑江再留言補充:「好消息:我朋友已經回家了。」

有網民留言指有新聞片段拍得一位手持柺杖及行動不便的老伯伯被拉,又有網民找到一張梁貴剛截圖,何鑑江直指該老伯正是他被捕朋友。

《蘋果》今日致電何鑑江了解,他指朋友返家不久,自己不便打擾對方休息,何鑑江說:「我呢一、兩日會見到佢,我諗搞清楚件事先至再講囉。佢受到乜嘢待遇?點解要逗佢呀?我哋原本約咗喺信和附近間紅茶冰室飲茶,佢喺美孚住,佢搭巴士,條儍佬遲一個站落,如果佢早一個站落,行過嚟就係紅茶。佢過登打士街站落,行返轉頭,我哋一路都未見佢,打電話問佢啦,佢聽電話,嗰時都未曾俾人逗嘅,我話『你嚟唔到就算啦!』如果識嘅就兜去窩打老道兜個圈過嚟,如果麻煩就搭港鐵返美孚啦,佢話『好啦。』點知過咗幾分鐘,見佢仲未出現,再打電話問佢,佢先至話俾差人逗緊,我問佢點,佢已經收咗線,可能差人唔畀佢講,一路都搵佢唔到,卒之有個(朋友)查到佢喺紅磡差館。」

問到那位伯伯是否球圈中人?何鑑江說:「佢以前踢波㗎,有啲名氣㗎,叫梁貴剛,踢過好多隊。」何鑑江為老友抱不平說:「你(警方)條禁區線拉嘅時候,佢點行得入去呢?即係證明你條禁區線拉嘅時候,佢已經喺裏邊,你好似漁翁撒網咁網住晒啲魚任捉。常理佢喺美孚搭去旺角有八達通㗎嘛,證明到佢幾多點喺美孚搭車去旺角,佢點會參加(靜默遊行)由油麻地行過嚟啫?其次佢約咗我哋幾個飲茶,10間舖位(距離)之嘛,正常你差人可以押佢嚟做證㗎,或者打電話畀我哋過去證明㗎,我哋約佢飲茶正常活動之嘛。」

何鑑江續道:「實際情況點,我唔敢評論,我要搵到佢傾清楚先知!你睇到揸支柺杖,80幾歲,你睇到呢啲....大佬,人心肉造,你差人好心畀佢走啦,你仲逗佢上紅磡搞到半夜1點鐘先至放出嚟,過唔過份啲呀大佬!國內都有國安法啦,佢都唔會隨街拉啲平民,佢認為貪官先至拉,或者你做啲佢認為反動(行為)先至拉,邊會拉普通市民㗎啫大佬?而家無端端困佢8、9個鐘,幾十歲俾你逗佢喺差館,嘢又冇得食!唉,以前我都仲有啲餘地(對警方),而家有啲差佬唔睬我,我話最好啦,唔好X同我再傾偈,冇得傾,冇偈傾,常理推論冇理由咁樣樣吖嘛!」

何鑑江表示近日麥花臣球場有小球賽,所以才相約梁貴剛睇波前飲茶,過兩日他會跟梁貴剛見面,到時會再向對方了解。何鑑江更慨嘆說:「而家香港都唔知乜嘢世界。」

何鑑江(左)與何靜江(右)兩兄弟是香港著名足球評述員。(資料圖片)

香港已經變天,共產黑警治港,周圍逮捕市民
國安法實施之後,香港人見到黑警可能要鞠躬下跪
一早已經『賣冰』遲下可能強搶民女,打劫金舖!

新聞來源連結:
https://hk.entertainment.appledaily.com/entertainment/20200629/4P6OS4F6ABSQJBTRRJDYHMKLZQ/
作者: apmichael     時間: 2020-6-29 16:27

其實有咩問題?

要怪就怪班非法遊行既仆街
作者: 老納     時間: 2020-6-29 16:28

要怪就怪班曱甴搞事,殃及池魚!
作者: 我要真發達復活     時間: 2020-6-29 16:29

都係甲由啊, 老左的甲由遮, 唔會有特權啊. 
作者: 泛到無品口自臭     時間: 2020-6-29 16:29

"實際情況點,我唔敢評論"
何生講咗咁多嘢,原來都唔算係評論?
係只是職業病,還是口水多過茶?
老實講,我樓下個晨運阿伯都九十歲
都識話星期六日約人唔好約去油尖旺,銅鑼灣
應該唔係佢特別叻,只係仲有多少普通常識唧
更何況講緊長者中嘅長者,一面哂話係曾經球星(?),卻一面乞憐今日係殘疾老翁
係何鑑江靠害定無普通常識?

作者: degussa     時間: 2020-6-29 16:30

86歲重去遊行,現在每次遊行都很容易攪事,咁大年紀,隨時都走不動,出了事又賴政府警察。
作者: billy80     時間: 2020-6-29 16:30

邊撚個想同你傾偈死曱甴廢老
作者: (ツ)     時間: 2020-6-29 16:31

旺角亂緊你偏要去飲茶,你係咪戇𨶙𨳍𨳊!抵拉!
作者: 睇天做人     時間: 2020-6-29 16:31

甘多人路過都無事
作者: skyeyes     時間: 2020-6-29 16:31

收溪錢啦乞兒
作者: hk_mask     時間: 2020-6-29 16:32

開名嗎!老友?😶
作者: TTKKJJAA     時間: 2020-6-29 16:33

引用:
84歲資深足球評述員何鑑江,昨日相約老朋友梁貴剛到旺角茶敍,但對方竟遭警方濫捕,何鑑江今日在facebook為老友抱不平寫道:「唔怕國安法,只怕亂執法,有感而發!昨日我們四個朋友,相約在旺角彌敦道,紅茶咖啡室,四點九下午茶,到四點左右,其中一個朋友(86歲)要用手杖,來電,話在登打士街前下車,因警察封路未能通過,幾分鐘後我們打電話給他,打算叫他落油麻地地鐵站坐地鐵回美孚方向,誰知他只回應已被警察截停問話之後電話就一直關機,幾經多方查找,最後得知已被帶到紅磡警署,以上我只講出事件過程,實際情況我不敢猜測,各位自己判斷,誰對誰錯。」之後何鑑江再留言補充:「好消息:我朋友已經回家了。」
禁區線內捉人 不等於 周圍逮捕市民  
引用:
香港已經變天,共產黑警治港,周圍逮捕市民
國安法實施之後,香港人見到黑警可能要鞠躬下跪
一早已經『賣冰』遲下可能強搶民女,打劫金舖!
引用:
問到那位伯伯是否球圈中人?何鑑江說:「佢以前踢波㗎,有啲名氣㗎,叫梁貴剛,踢過好多隊。」何鑑江為老友抱不平說:「你(警方)條禁區線拉嘅時候,佢點行得入去呢?即係證明你條禁區線拉嘅時候,佢已經喺裏邊,你好似漁翁撒網咁網住晒啲魚任捉。常理佢喺美孚搭去旺角有八達通㗎嘛,證明到佢幾多點喺美孚搭車去旺角,佢點會參加(靜默遊行)由油麻地行過嚟啫?其次佢約咗我哋幾個飲茶,10間舖位(距離)之嘛,正常你差人可以押佢嚟做證㗎,或者打電話畀我哋過去證明㗎,我哋約佢飲茶正常活動之嘛。」

作者: 無聊閒人2011     時間: 2020-6-29 16:36

尋日所謂遊行係無不反對通知書
參與者都有機會被捕/告
而下午3點左右已經出晒新聞
佢朋友唔會到4點都唔知卦?
就當唔知,去到旺角見到咁亂都問吓咩事啦

宜家唔少人見到警方執法都扮晒大支嘢指指點點
以為自己巴屎閉
呀sir叫都唔肯走
唔拉呢D人拉邊D
電視/網上見得太多
作者: mancheonghoho     時間: 2020-6-29 16:36

寧可捉錯,不能放過,大家見到遊行、示威、甲由就要閃開,唔醒目會唔好彩!
作者: 遊鯤     時間: 2020-6-29 16:36

人要為自己行為負責,不論是甚麼年紀。
作者: mancheonghoho     時間: 2020-6-29 16:39

引用:
原帖由 無聊閒人2011 於 2020-6-29 04:36 PM 發表
尋日所謂遊行係無不反對通知書
參與者都有機會被捕/告
而下午3點左右已經出晒新聞
佢朋友唔會到4點都唔知卦?
就當唔知,去到旺角見到咁亂都問吓咩事啦

宜家唔少人見到警方執法都扮晒大支嘢指指點點
以為自己巴屎閉
呀sir叫都唔肯走
唔拉呢D人拉邊D
電視/網上見得太多 ...
以前八掛在旁看係無事,現在黑暴、甲由會混在人群中扮路人,隨時助戰、圍警,所以在旁看或走過都危險!
濫捕其實就是破解黑暴玩遊擊的後果!

作者: S.Hoo     時間: 2020-6-29 16:39

我噚日都經過旺角,見到警察封路,我上前問阿sir邊度可以行到,又唔見鬧我?仲好有禮貌答我添。
作者: johntt     時間: 2020-6-29 16:40

都唔知乜嘢世界,咁老都去湊埋熱閙一份😩
作者: skwongskwong     時間: 2020-6-29 16:41

黃人
作者: lung_block     時間: 2020-6-29 16:41

證明警察查案係公正,只要證明你唔係非法集結,只係路過,自然放人..

要怪係一班犯法者...

就好似有人偷電,你都要交左電費單先,查清楚唔關你事就會退款...
作者: sanna817     時間: 2020-6-29 16:42

要鬧就鬧班死曱甴, 曱甴唔出來搞事, 根本唔會有事發生
賤曱甴早日坐監, 大家咪太平囉
作者: fb9a766066fda1     時間: 2020-6-29 16:43

引用:
原帖由 投訴即被禁訪 於 2020-6-29 04:21 PM 發表
港版國安法最快明日在北京通過,網民爭取最後反抗機會,在昨日發起「6.28靜默遊行」,由佐敦遊行至旺角,但和平遊行再遭警方打壓,警員辱罵市民「儍仔」、「弱智」,又肆意噴胡椒噴霧,更以涉嫌非法集結濫捕市民,整日行動至少拘捕53人,原來86歲前香港足球明星梁貴剛亦慘遭警方濫捕,被帶...

https://hk.appledaily.com/resizer/oOOLmaf7AU-lMxp7D1_xeq_ ...
要怪就怪班仆街出黎搞事 曱甴正仆街
作者: chriswong1010     時間: 2020-6-29 16:43

睇標題就知又係毒果囉
作者: markchan720     時間: 2020-6-29 16:43

有殺錯無放過
作者: CC_CHAN256     時間: 2020-6-29 16:43

肯定有份嗌光復香港,先會比警察捉

我見大把行人響警察面前掂行掂過,警察望都冇望佢地

仲唔認身有屎?

作者: 12345六     時間: 2020-6-29 16:44

要怪就怪攪事果班人。
作者: 柒柒柒個陸     時間: 2020-6-29 16:44

警察舉旗都舉到手軟啦 做左就認 唔好咁屎忽鬼
作者: sing9     時間: 2020-6-29 16:46

我行過旺角都冇拉我
作者: 股票輸爆廠     時間: 2020-6-29 16:46

引用:
原帖由 投訴即被禁訪 於 2020-6-29 04:21 PM 發表

https://hk.appledaily.com/resizer/oOOLmaf7AU-lMxp7D1_xeq_ ...
又邊個話自己吾係街坊,如果明知有人攪野都吾識走喱啲米自己戇鳩囉怪得班誰😆
作者: dsq222     時間: 2020-6-29 16:46

又扮路過
作者: 生果轉貼員     時間: 2020-6-29 16:46

警察騰曬雞亂咁嚟
作者: racyhk     時間: 2020-6-29 16:48

都一年啦, 仲要扮路人扮街坊???
簡直侮辱智慧!!
作者: terryleung365     時間: 2020-6-29 16:52

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-6-29 04:46 PM 發表
警察騰曬雞亂咁嚟
今日慢咗,冇得做樓主?
作者: 農場黃色手機     時間: 2020-6-29 16:53

實情係場面混亂恐怕會傷及該老人,護送佢走啫。

但毒果無限想像就變成亂拘捕
作者: Vanillaq_L     時間: 2020-6-29 16:54

樓豬,你唔去行下,睇拉唔拉你!!!
作者: leonlai2007     時間: 2020-6-29 16:55

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2020-6-29 04:29 PM 發表
"實際情況點,我唔敢評論"
何生講咗咁多嘢,原來都唔算係評論?
定係職業病,口水多過茶?
老實講,我樓下個晨運阿伯都九十歲
都識話星期六日約人唔好約去油尖旺,銅鑼灣
應該唔係佢特別叻,只係仲有多少普通常識唧
更何況講緊長者中嘅長者,一面哂話係球星,卻一面自知係殘疾老翁 ...
唔駛同班百佳嘥9氣啦
作者: stevenhendry     時間: 2020-6-29 16:55

引用:

同意佢果句,不怕國安法,即管立啦
作者: 乂大簡

作者: 狄克     時間: 2020-6-29 16:56

另一種思維

有無唸過係班黑暴拖你地落水
作者: dunbinexy     時間: 2020-6-29 16:56

86歲仲唔化當自己李漢奸
都差唔多入土la,仲攪暴動,以為自己後生仔?
原來係成世一事無成既廢老。
作者: triumphal_ark     時間: 2020-6-29 16:57

再次證明暴動、恐怖襲擊會殃及無辜
作者: 明日深情的西瓜     時間: 2020-6-29 16:57

老曱甴以為自己有特權,如果亂咁拉,唔會拉得咁少囉。
作者: AomoriSnow     時間: 2020-6-29 16:57

引用:

又係毒果作品?
作者: fcw99     時間: 2020-6-29 16:58

人人平等,有咩問題?
作者: team123456     時間: 2020-6-29 16:58

引用:

漢姦 黃屍 曱甴驚就快d走
作者: bestsinger2     時間: 2020-6-29 16:58

唔怕你殘,最怕腦殘,幾十歲都唔x化,阻住警方執法
作者: 星星同學會     時間: 2020-6-29 16:59

明知打風重走去游水。
作者: skwongskwong     時間: 2020-6-29 16:59

係米真係路過呀
作者: 橋頭高桥名人

作者: 明玉九垂天     時間: 2020-6-29 16:59

大看更李豬銘都80幾歲喇, 做得看更係不分年紀的.
作者: tv969

作者: Cire     時間: 2020-6-29 17:00

參加非法遊行就犯左法
學黃絲咁講廢老又有特權?
作者: trumpcovid     時間: 2020-6-29 17:00

最關心收到黑金未

作者: blueyuyu     時間: 2020-6-29 17:00

明知有人攪事, 你都仲要去, 只可以講自己無常識.
作者: nashwan     時間: 2020-6-29 17:01

引用:

老嘢唔係大晒。 犯罪就要拉。
作者: 李眾勝堂     時間: 2020-6-29 17:01

引用:

寫咁撚大篇野就係無辜?個撚個都話路過,唔駛拉呀?
作者: 大粒星門大欺客     時間: 2020-6-29 17:01

無啦啦又會被拉

作者: 香港年輕人     時間: 2020-6-29 17:02

個撚個都路過既?我路過無人拉我既?

作者: 神棍老子     時間: 2020-6-29 17:02

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-6-29 04:27 PM 發表
其實有咩問題?

要怪就怪班非法遊行既仆街
好嘢好嘢, 怪遊行D人?? 我覺得怪巴士公司或者附近D店舖好D, 巴士公司應該停晒所有巴士, 而附近店舖亦應該全部關門並通知各大媒體
作者: 明玉九垂天     時間: 2020-6-29 17:03

警察做嘢前係舉藍旗及用大聲公叫曱甴散開, 除非嗰條阿伯人又盲耳又聾, 睇唔見聽唔到.
作者: mancheonghoho     時間: 2020-6-29 17:03

而家係暴亂的世界囉,暴亂中很多無辜者受害,所以需要國安法
作者: 工廠男     時間: 2020-6-29 17:03

唔合理,可以投訴。
係咪怕拉錯,就唔洗執法?
當時佢確係現場,先拉人,後放返,合理。
如果,有不當或損失,可投訴或索賠。
作者: china2000     時間: 2020-6-29 17:04

柒頭匪警所作所為!
天理不容!
男既早早性無能,
老婆日日三穴任開放!
仔女皆非親生!
作者: RickyII     時間: 2020-6-29 17:04

毒果最近好勤力,日日作多篇故仔出來。
作者: icantstop     時間: 2020-6-29 17:04

引用:
原帖由 投訴即被禁訪 於 29-6-2020 04:21 PM 發表

從前,而家,不一定同一樣的人?
作者: tongtong2047     時間: 2020-6-29 17:04

做得甲由呀伯,
比人拉好正常
作者: 神殿老子     時間: 2020-6-29 17:05

引用:

不喜歡香港的人可以離開
作者: 200888     時間: 2020-6-29 17:05

又唔見警察拉我?

舉晒旗警告都唔走?!隻撚隻曱甴俾警察捉咗又扮路過,快撚啲仆街啦!
作者: chimpanzee11     時間: 2020-6-29 17:05

引用:
原帖由 (ツ) 於 2020-6-29 04:31 PM 發表
旺角亂緊你偏要去飲茶,你係咪戇𨶙𨳍𨳊!抵拉!
X2
作者: anglelinyuen315     時間: 2020-6-29 17:05

你又唔係現場,又唔係當時人,又未同當時人見面,可以講得出咁多細節?
作者: mancheonghoho     時間: 2020-6-29 17:05

引用:
原帖由 tv969 於 2020-6-29 05:00 PM 發表

你就扮
我咁醒,一定唔會去有甲由出現的地方,呢d叫「避嫌」,要遠遠就閃開,仲八掛睇戲就傻了!
作者: 武山義尚     時間: 2020-6-29 17:05

警察拉人,法官放人,
拉錯米放人,你想点?
美國警察放兩鎗或推倒算?
暴動期間,老人小朋友不要除街走
老何你無經歴過67暴動?
作者: 香港雞蟲     時間: 2020-6-29 17:05

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-6-29 04:31 PM 發表
甘多人路過都無事
有 d 人仲放行
作者: situ来自中山     時間: 2020-6-29 17:06

其实,唔系甘样噶话,等阵果个阿伯又卑黑暴话系元朗乡黑点算。
作者: 小窮鬼     時間: 2020-6-29 17:06

引用:

樓主~做多兩日曱甴文宣好嘞,有追溯期就唔包🤭
作者: Naslund     時間: 2020-6-29 17:07

OK喎,

警察執法一視同仁,
唔理你13歲定83歲.
個個都話自己咁啱路過,
一係就話係街坊.

總之你喺禁區範圍出現就拉,
查過証實你冇事就放你走.

冇標準一啲放,一啲拉先叫亂執法啊, 何老鑑.
作者: andyyyy     時間: 2020-6-29 17:07

冇曱甴搞事,差佬好得閒拉人,而且老何都唔喺現場, 鬼知當中發生過乜嘢事,你等當事人出嚟講啦,比人拉果個唔出聲, 隔九條街果個喺度猜測有乜用?
作者: keneggegg     時間: 2020-6-29 17:08

又話唔評論咁多,講到無計傾,有事唔好找警察
作者: Karlching     時間: 2020-6-29 17:09

86歲都唔化,仲走去遊行搞事。真係“老而不死,是為賊”!
作者: 200888     時間: 2020-6-29 17:10

86歲就入棺材,仲做曱甴?
作者: kayakfans     時間: 2020-6-29 17:10

我都係阿伯,啲警察對我好好無咩呀!如你被殺搜查甚至被驅補就一定有些問題既。
作者: ngaishiuwasam

作者: ED1988     時間: 2020-6-29 17:10

引用:

"更以涉嫌非法集結濫捕市民,整日行動至少拘捕53人,原來86歲前香港足球明星梁貴剛亦慘遭警方濫捕,被帶返紅磡警署扣留8、9小時。"

全日拉左53人。
咁昨日係街既有幾多人?如果條街得63人,你拉左53,大機會濫捕。
如果條街成一千幾百人,你拉左53人,濫捕機會就好細。
作者: bnqmaksir1     時間: 2020-6-29 17:10

引用:

又係垃圾毒果,一啲新意都冇
作者: 藍More     時間: 2020-6-29 17:11

壞人變老了
作者: 輕鬆一陣     時間: 2020-6-29 17:11

引用:
原帖由 TTKKJJAA 於 2020-6-29 04:33 PM 發表

禁區線內捉人 不等於 周圍逮捕市民  

我都路過,又唔見我俾人捉?
作者: jimmy0066     時間: 2020-6-29 17:11

再講拉埋你,想分裂國家,共產黨萬歲!

作者: captkkk

作者: 藍More     時間: 2020-6-29 17:12

老演員(曱甴)
作者: tomymt     時間: 2020-6-29 17:12

我喺屋企都無事,做乜曱甴遊行,你仲要嗰邊趁熱鬧?怪得誰?仲要想當年?點解唔講朱永强,姚卓然、何祥友?
作者: iamsamuel     時間: 2020-6-29 17:12

屎忽鬼何老鑑呢排無錢去叫雞?
作者: wesleysai     時間: 2020-6-29 17:12

生果轉貼完呢排開分身玩wo

不過垃圾post
循例都要入一入黎

1/7之後
好快就無晒假新聞
你仲可以貼埋呢兩日

之後?
嘿嘿嘿
作者: lostofbubble     時間: 2020-6-29 17:13

警察 > 阻路黑記 > 暴徒 > 幫走黑記 > 正常記者 > 扮街坊黑暴 >  唔識死真街坊圍觀 > 見到前方咁混亂正常人唔會行的範圍 > 咁啱路過又要走入人群!!  經過咁多層....咁都捉到 
作者: king-man     時間: 2020-6-29 17:13

兄弟,正所謂"瓜田李子..............................."無緊急事就避開嗰區啦,添煩添亂!
作者: charlir2005     時間: 2020-6-29 17:14

令到大批弱智YC打飛機, 毒果目的已達

作者: ilikefuck     時間: 2020-6-29 17:14

唔好以為86碎做曱甴就冇事呀!下次冇咁好彩!