標題: 如果當年阿爺成功解放台灣。 [打印本頁]

作者: 星星同學會     時間: 2020-6-28 23:59

和平統一,中國和亞洲局勢會變成點?
中日韓成立亞盟?與歐盟和美國制衡?
亞洲四小龍威震世界?
中國一早成為第一經濟強國?
歡迎討論。

作者: L.C.F     時間: 2020-6-29 00:25

同今日身毒一樣,但冇核武(參考張憲義,米帝連呆蛙擁核都不能容忍,點會容忍中國擁核?
經濟最好混到上世紀90年代日本咁,之後因為武備不濟,畀米帝收割(如冇駐日米軍控制,如日本有核武,日本還會屈膝簽廣場協議?
沒有韓戰越戰,但戰場換在中國,中國變阿富汗(1978之後一直打,打足40幾年),當年情況係蘇聯控制東北,米帝控制長江以南,最值錢地方在東北,其他全部爛地,中國投美,東北果度蘇聯一定唔撤軍,美軍隨時又介入駐守,還怎麼發展經濟?
作者: L.C.F     時間: 2020-6-29 00:33

還好當年係TG贏,趕晒駐軍走,收返大連旅順,再完成工業化+兩彈一星,否則連國防都受制於米蘇,人地想點恰你就點恰,同大清有乜分別?蔣匪毫無政治手腕,中國點在米蘇之間掙扎求存?太祖太宗外交就玩得好,先投蘇發展國防+工業化,再投美發展經濟,中國先有今日咁風光。中國咁大體量,行錯一步就萬劫不復
作者: starr     時間: 2020-6-29 01:00

引用:
原帖由 星星同學會 於 2020-6-28 11:59 PM 發表
一國一制 ...
大概就係美國殖民地
租界仍在、外國人各種特權
外國軍艦自出自入
全國人民被鎖定做低技術奴工

作者: 子月月     時間: 2020-6-29 01:58

引用:
原帖由 星星同學會 於 2020-6-28 11:59 PM 發表
一國一制
香港和澳門市可以選市長
中國總統出現
中國出現多黨派,共產,國民,民進,親民,民主,民建,公民等
貨幣統一叫中元
台灣省出現
簡體字消失
大量外資投資移民進入中國
福建台灣隧道興建
中美抗俄
南北韓統一

歡迎提出。 ...
又係“烏托邦“思維?
其實點解唔用美國角度睇佢想要一個點樣既中國?
俄佬同烏克蘭已經完美示範左,
當年蘇聯佬已經跪低投美,
可惜美國無放過佢,
仍然攪足俄佬幾十年,
你知唔知當年俄佬有幾慘?
上午買個麵包3蚊,到夜晚變左300,你覺得你可以點生存?

烏克蘭仲慘,一堆自以為聰明既蠢人推返自己既民選總統,然後……國家原本有既60噸黃金運晒去美國,當年攪事既頭領,帶左一大筆錢去左美國嘆世界了。剩低既人,由人均8000美元跌到而家得返1500美元。有一個女醫生,失對左大半年,最後為生活要做雞。

對於美國來說,最理想既中國係分裂成十幾個國家,然後內戰到永遠,就好似中東咁就最好。
作者: 英奴喪鐘     時間: 2020-6-29 02:29

另一版本
西方人放心的  印度版中國 ?!!
作者: DocHolliday     時間: 2020-6-29 07:49

引用:
原帖由 starr 於 2020-6-29 01:00 AM 發表

大概就係美國殖民地
租界仍在、外國人各種特權
外國軍艦自出自入
全國人民被鎖定做低技術奴工
西藏,新疆一定被分裂。
作者: oyear     時間: 2020-6-29 16:34

引用:
一國一制
香港和澳門市可以選市長
中國總統出現
貨幣統一叫中元
台灣省出現
簡體字消失
福建台灣隧道興建
中美抗俄
南北韓統一

歡迎提出。 ...
簡體字是國民黨提出 所以如果佢無敗走,簡體字會保持。當然d簡體字既字體選擇最後可能有差別
作者: 6674     時間: 2020-6-29 17:50

1935年 國民政府教育部錢玄同提出簡體字普及教育
作者: 6674     時間: 2020-6-29 18:10

國民黨勝:
西藏丶新彊丶東三省丶台灣"獨立"
港澳維持殖民地
劉鄧陳栗自刎長江,一死以謝國民
最終被軍閥,桂系和美系(孫立人)推翻,中國到了戰國時代
作者: 長者     時間: 2020-6-29 18:38

世人只知六四,知唔知道五四?民主大國戰勝獨裁德國,滿清時期割讓嘅山東膠州灣並冇回歸中國,而係交咗畀日本,民主何價?咪咁天真啦
今日青島仲有大量歷史遺跡,現代嘅人只會講中國攪鬼到咁嘅環境咩,如果唔係德國邊有咁環境,又係利多於畀
作者: 香港的外星人     時間: 2020-6-29 21:45

最多同印度差唔多. 國民黨被打佐幾十年, 仲同美國簽佐自由貿易協定, 一窮二白的中華民國, 同美國搞自貿協定, 永世不得翻身. 到宜家仲係農業國. 
作者: wavegom     時間: 2020-6-29 22:54

中國似印度,大地主橫行,貪污極其嚴重,
作者: 张少     時間: 2020-6-29 22:55

中国如果搞印度式、台湾式的民主,14亿人的国家迟早完蛋。本科及以上学历在大陆百分之10都不到,搞什么民主选举,选出一堆饭桶。等教育水平跟上去再说吧。目前科技和工业化才是中国不断进取的荣耀。
作者: smartkiu     時間: 2020-6-29 23:59

引用:
一國一制
香港和澳門市可以選市長
中國總統出現
貨幣統一叫中元
台灣省出現
簡體字消失
福建台灣隧道興建
中美抗俄
南北韓統一
歡迎提出。 ...
如果當年美國唔立心不良阻住國民黨,國軍攻入哈爾濱内戰應該接近結束...
但跟住要面對的問題係失控的通貨膨漲問題...
其實歷史上咁多人加入老共-主要原因應該係因為國民黨經濟崩左盤,先係法幣的濫發導致惡性通漲,然後玩貨幣改革用金元卷取代法幣,但又繼續濫印...
(打個比喻-當時既人要面對的情況放係現代...樓主想唔想像到,當時一出糧果時要即刻將自己手上的前換左外幣,否則隔幾日手上張1000蚊可能貶到得返50蚊,什至係5蚊的價值,係點既一回事?)
而最終通漲問題在幾年後係大陸用新貨幣人民幣+共產主義的方式解決到,而國民黨則因為捲左大陸國庫的黃金去(一國家黃金儲備去經營台灣),用新台幣重新玩左幾年先解決到通左到惡性通漲問題...
我就覺得國民黨如果唔失敗,原有的模式只會係不停的惡性循環,什至可能會係不停舉債的情況下將成國山澤資源抵押比西方國家...
樓主點睇
作者: 明亮的晨星     時間: 2020-6-30 00:03

引用:
原帖由 6674 於 2020-6-29 06:10 PM 發表
國民黨勝:
西藏丶新彊丶東三省丶台灣"獨立"
港澳維持殖民地
劉鄧陳栗自刎長江,一死以謝國民
最終被軍閥,桂系和美系(孫立人)推翻,中國到了戰國時代 ...
西藏、新疆獨立,台灣不會獨立

內戰很難平息,因共軍控制東北(得到蘇聯支持),再加上外蒙(共軍發展騎兵+裝甲部隊),不斷向南發起攻擊

中國仍然是軍閥割據,很多地方(川南、貴州、湘西)仍然是化外之地;地主士紳阻礙基建發展

中國會發展農業+輕工業,南方較為安定,最終會成為世界工廠

軍械不會自產,買美國貨

作者: 明亮的晨星     時間: 2020-6-30 00:10

另外,回樓主,唔明白點解國府戰勝,港澳可以選市長?美國背後支持英國,國府無可能收回香港。作為殖民地,領導人從來無得民選,必然由英、葡委任港督、澳督
作者: molittlemo     時間: 2020-6-30 02:41

引用:
一國一制
香港和澳門市可以選市長
中國總統出現
貨幣統一叫中元
台灣省出現
簡體字消失
福建台灣隧道興建
中美抗俄
南北韓統一

歡迎提出。 ...
中國已經四分五裂
作者: molittlemo     時間: 2020-6-30 02:51

引用:
一國一制 中國應該有20國20制
香港和澳門市可以選市長 唔會, 國民黨冇底氣同外國人fight, 香港同澳門只會繼續係西方殖民地
中國總統出現 中國會有20個總統出現
中國出現多黨派,共產,國民,民進,親民,民主,民建,公民等 中國出現多黨派但只會不停互相攻擊
貨幣統一叫中元 應該會有20種貨幣
台灣省出現 應該會送左比日本
簡體字消失 樓上師兄已解釋, 近化中國重新用簡體字係國民黨提出
大量外資投資移民進入中國 冇可能, 因為中國唔會穩定, 唔會有外資黎
福建台灣隧道興建 內戰緊, 唔會有餘力搞呢D大型基建
中美抗俄 係做美國狗抗俄,行先死行個隻
南北韓統一 都應該唔會, 當年如果老共唔出手, 北極熊好大機會自己出手
作者: molittlemo     時間: 2020-6-30 02:53

引用:
當年國黨勝出狂想
呢D唔係叫狂想
係妄想, 精神病黎.
建議樓主快D去睇醫生
作者: jasonlic21     時間: 2020-6-30 06:58

歷史其實不用假設,因為已經發生過。 滿清滅亡,國民黨已經佔據中國大陸30幾年,最後一窮二白。 到1949國民黨撤退,香港沒有收回,西藏不在中央控制,gdp 低過印度。 再給多30年也一樣。
平行時空,假如滿清被共產黨取代,或者共產民國會在1949成為世界老二。 事實就是蘇聯在同樣時期發展成世界老二。

作者: vghy1234     時間: 2020-6-30 09:45

引用:
一國一制
香港和澳門市可以選市長
中國總統出現
貨幣統一叫中元
台灣省出現
簡體字消失
福建台灣隧道興建
中美抗俄
南北韓統一

歡迎提出。 ...
肯定穷L过印度。
作者: 贏咗有雞食     時間: 2020-6-30 10:06

引用:
一國一制
香港和澳門市可以選市長
中國總統出現
貨幣統一叫中元
台灣省出現
簡體字消失
福建台灣隧道興建
中美抗俄
南北韓統一

歡迎提出。 ...
如果仲係蔣光頭和後輩統治中國,咁水平同菲律賓差唔多,最叻做到越南咁上下。

東北丶新疆畀蘇聯食左,可能會獨立成衛星國,好似蒙古咁。西藏親英印,永世收唔番。

香港澳門及上海各租界永續。

總之衰過而家。
作者: 籠中富有大樹

作者: kingking99     時間: 2020-6-30 13:10

引用:
原帖由 oyear 於 2020-6-29 04:34 PM 發表

簡體字是國民黨提出 所以如果佢無敗走,簡體字會保持。當然d簡體字既字體選擇最後可能有差別
簡體字早在民國初期已經提出,只可惜一直社會不穩定和戰亂而無法寸進,
中共掌權後,社會穩定了才可以繼續,而且取得了極大的進度,
國民黨不忿氣了,共產黨做到的便要反對,倒過來退回繁體字,用反對簡體字來攻擊中共,

如果,說是如果,大陸還是國民黨的世界,大陸應該還是一片混亂,能否繼續推行簡體字,還是未知之素
作者: Arthur_Everett     時間: 2020-6-30 13:36

還有,國民包包括樓主,會隨意被白人踼蘿柚,搧耳光...., 中國人變成洋人奴隸,隨意欺凌,冇晒人格國格。
全中國繼續九成文盲,九成人赤貧,仲衰過印度。
作者: Arthur_Everett     時間: 2020-6-30 13:58

引用:
原帖由 smartkiu 於 2020-6-29 11:59 PM 發表

如果當年美國唔立心不良阻住國民黨,國軍攻入哈爾濱内戰應該接近結束...
但跟住要面對的問題係失控的通貨膨漲問題...
其實歷史上咁多人加入老共-主要原因應該係因為國民黨經濟崩左盤,先係法幣的濫發導致惡性通漲,然後玩貨幣改革用金元卷取代法幣,但又繼續濫印...
(打個比喻-當時既人要面對的情況放係現代...樓主想唔想像到,當時一出糧果時要即刻將自己手上的前換左外幣,否則隔幾日手上張1000 ...
金圓卷乃凱申公天才偉大無比的發明,理應獲落背耳經濟學掌,此發明厲害無比,可於短時間內榨乾當時近五億國民的經濟,高度將全國黃金集中到四大家族手中,實在是古往今來經濟大奇跡。
作者: 華山掌門人     時間: 2020-6-30 14:05

美國人在國共內戰, 想令中國兩黨隔長江而治, 制造南北朝, 然後互相敵對. 
可惜了, 國民黨兵敗如山倒, 根本剎唔到制. 英軍軍艦在長江想阻止解放軍南渡, 被解放軍炮轟受傷. 一兩天就渡過長江. 將來渡台海相信更快. 
作者: YuckoO     時間: 2020-6-30 16:39

引用:
一國一制
香港和澳門市可以選市長
中國總統出現
貨幣統一叫中元
台灣省出現
簡體字消失
福建台灣隧道興建
中美抗俄
南北韓統一

歡迎提出。 ...
蠢猪
国民党赢了,现在还在还外债
作者: jaccjacc     時間: 2020-6-30 17:16

引用:
原帖由 L.C.F 於 2020-6-29 00:25 發表
同今日身毒一樣,但冇核武(參考張憲義,米帝連呆蛙擁核都不能容忍,點會容忍中國擁核?
經濟最好混到上世紀90年代日本咁,之後因為武備不濟,畀米帝收割(如冇駐日米軍控制,如日本有核武,日本還會屈膝簽廣場協議?
沒有韓戰越戰,但戰場換在中國,中國變阿富汗(1978之後一直打,打足40幾年),當年情況係蘇聯控制東北,米帝控制長江以南,最值錢地方在東北,其他全部爛地,中國投美,東北果度蘇聯一定唔撤軍,美 ...
樓主係青蛙,無謂浪費時間。
作者: jaccjacc     時間: 2020-6-30 17:19

引用:
原帖由 子月月 於 2020-6-29 01:58 發表

又係“烏托邦“思維?
其實點解唔用美國角度睇佢想要一個點樣既中國?
俄佬同烏克蘭已經完美示範左,
當年蘇聯佬已經跪低投美,
可惜美國無放過佢,
仍然攪足俄佬幾十年,
你知唔知當年俄佬有幾慘?
上午買個麵包3蚊,到夜晚變左300,你覺得你可以點生存?

烏克蘭仲慘,一堆自以為聰明既蠢人推返自己既民選總統,然後……國家原本有 ...
同意高見。
作者: kingking99     時間: 2020-6-30 17:22

引用:
原帖由 贏咗有雞食 於 2020-6-30 10:06 AM 發表

如果仲係蔣光頭和後輩統治中國,咁水平同菲律賓差唔多,最叻做到越南咁上下。

東北丶新疆畀蘇聯食左,可能會獨立成衛星國,好似蒙古咁。西藏親英印,永世收唔番。

香港澳門及上海各租界永續。

總之衰過而家。 ...
那時中國可能有無數咁多中央法律無法通行的租界和土皇帝自治區,可能連印度都會在中國各大城市有租界
作者: freeyauchan     時間: 2020-6-30 17:57

我完全支持流主 作為一個印度香港人  中國架强大令 我地印度香港人冇法控制西臧 冇法控制水資源   所以我支持蔣介石 執政!
作者: 贏咗有雞食     時間: 2020-6-30 18:05

引用:
原帖由 kingking99 於 2020-6-30 05:22 PM 發表

那時中國可能有無數咁多中央法律無法通行的租界和土皇帝自治區,可能連印度都會在中國各大城市有租界
老共powerful好多
作者: smartkiu     時間: 2020-6-30 18:41

引用:
共黨勝並成功解放台灣:?
國黨勝:?
永久停戰:?

歡迎討論。
國安法一成立即轉軚...笑死我
作者: 星星同學會     時間: 2020-6-30 19:27

引用:
原帖由 smartkiu 於 2020-6-30 06:41 PM 發表

國安法一成立即轉軚...笑死我
始終話題敏感,都係戴定頭盔先。
作者: TibetChina     時間: 2020-6-30 19:32

印度翻版
作者: 黃昏消失的主角     時間: 2020-6-30 20:34

引用:
原帖由 英奴喪鐘 於 2020-6-29 02:29 AM 發表
另一版本
西方人放心的  印度版中國 ?!!
我宁可自杀!!!