標題: [社評轉載] 美式雙標越境玩火,港暴美暴差距太多 [打印本頁]

作者: Lauraeey    時間: 2020-6-3 10:05 AM     標題: 美式雙標越境玩火,港暴美暴差距太多

作者: bigmouth2006    時間: 2020-6-3 10:11 AM

泛民班扒街啞哂啦
作者: L.T.E    時間: 2020-6-3 10:11 AM

美國自己種嘅恩 自己食翻 報應
作者: bigmouth2006    時間: 2020-6-3 10:12 AM

去訪問下森美,陶傑,帛金豪等人…
作者: 殘廁邊緣的甩頭    時間: 2020-6-3 10:12 AM

新加坡總理夫人何晶

圖片附件: unnamed (1).jpg (2020-6-3 10:12 AM, 90.49 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: wskwan    時間: 2020-6-3 10:15 AM

自己種嘅惡果,自己食返,好啱數
作者: edi907    時間: 2020-6-3 10:17 AM

班港賊啞曬
作者: lostofbubble    時間: 2020-6-3 10:17 AM

全世界都知, 不過為反而反的, 講咩都冇用, 冇謂
作者: 小西灣三少爺    時間: 2020-6-3 10:20 AM

作者: 快樂迪迪尼員工    時間: 2020-6-3 10:20 AM

新加坡總理夫人🤗
作者: Puke007    時間: 2020-6-3 10:22 AM

美國吾止用雙標,糸多標。
作者: hk_mask    時間: 2020-6-3 10:22 AM

班泛黑暴做梗同樣歧視人嘅舉動,不過唔係黑白人種,係內地中國人香港人區分,點會出聲話老美,佢地泛黑暴同老美種族歧視L都係同一班賤人嚟!dklm🖕
作者: lonlon2014    時間: 2020-6-3 10:23 AM

圖片附件: 1591150993283.jpg (2020-6-3 10:23 AM, 253.44 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: 1591150993321.jpg (2020-6-3 10:23 AM, 218.2 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: 1591150993373.jpg (2020-6-3 10:23 AM, 283.67 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: 郵痴    時間: 2020-6-3 10:26 AM

引用:
原帖由 Lauraeey 於 2020-6-3 10:05 AM 發表

中國有一句俗語叫「種其因,必得其果」,用來形容如今俾美國暴亂困擾嘅白宮政客最合適。想當初香港暴亂,以特朗普為首嘅美國政客連連叫好哋同時不忘煽風點火,一句「一道美麗風景線」顯出佐美國政客內心幾虛偽和卑劣。如今風水輪流轉,當佢哋終於可以喺自己屋企門前欣賞呢道「美麗嘅風景線」時,點解一個個卻變得面目猙獰、滿口胡言亂語起來?佢哋不單止第一時間將示威者稱作「暴徒」,更動用軍警鎮壓平民 ...
美國自作業.
作者: cat35a    時間: 2020-6-3 10:27 AM

佢哋冇暴行現場嘅現金收訖
作者: gakoduck    時間: 2020-6-3 10:27 AM

圖片附件: 1591151273671.jpg (2020-6-3 10:27 AM, 482.46 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: 1591151273720.jpg (2020-6-3 10:27 AM, 384.56 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: 1591151273760.jpg (2020-6-3 10:27 AM, 431.43 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 貓男    時間: 2020-6-3 10:31 AM

好文!
推!
作者: hamsomeking    時間: 2020-6-3 10:32 AM

本來暴動呢啲嘢,係邊度發生都唔想,但呢次真係無計,黑心啲希望老美呢次爆大鑊啲
作者: 庭園美苑    時間: 2020-6-3 10:33 AM

引用:
原帖由 Lauraeey 於 2020-6-3 10:05 AM 發表

中國有一句俗語叫「種其因,必得其果」,用來形容如今俾美國暴亂困擾嘅白宮政客最合適。想當初香港暴亂,以特朗普為首嘅美國政客連連叫好哋同時不忘煽風點火,一句「一道美麗風景線」顯出佐美國政客內心幾虛偽和卑劣。如今風水輪流轉,當佢哋終於可以喺自己屋企門前欣賞呢道「美麗嘅風景線」時,點解一個個卻變得面目猙獰、滿口胡言亂語起來?佢哋不單止第一時間將示威者稱作「暴徒」,更動用軍警鎮壓平民 ...
真係報應不爽
作者: 雨點子    時間: 2020-6-3 10:34 AM

引用:
原帖由 Lauraeey 於 2020-6-3 10:05 發表

只要真實地認知美國政權係世界上最惡毒的邪教組織,人民就只有站在邪教組織的對立而才能生存。沒有同情的可能。
作者: 一個人的森林    時間: 2020-6-3 10:35 AM

引用:

中國有一句俗語叫「種其因,必得其果」,用來形容如今俾美國暴亂困擾嘅白宮政客最合適。想當初香港暴亂,以特朗普為首嘅美國政客連連叫好哋同時不忘煽風點火,一句「一道美麗風景線」顯出佐美國政客內心幾虛偽和卑劣。如今風水輪流轉,當佢哋終於可以喺自己屋企門前欣賞呢道「美麗嘅風景線」時,點解一個個卻變得面目猙獰、滿口胡言亂語起來?佢哋不單止第一時間將示威者稱作「暴徒」,更動用軍警鎮壓平民百姓,其所作所為 ...
原來呢個世界真係有報應㗎,黃畜同曱甴記住喇!
作者: 男人小笨象    時間: 2020-6-3 10:36 AM

火燒后欄
作者: minchi1219    時間: 2020-6-3 10:37 AM

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2020-6-3 10:12 AM 發表

去訪問下森美,陶傑,帛金豪等人…
👍🏼
他們近排選擇播歌
作者: 喜歡貓的人    時間: 2020-6-3 10:38 AM

侵侵📣現眼報👏👏👏
作者: hahawin@    時間: 2020-6-3 10:38 AM

下次影暴徒相話喺尾角, 等老尾吊完先話搞錯其實喺香港, 睇下点
作者: 賢豬    時間: 2020-6-3 10:49 AM

報應,天滅美國
作者: 小市民0009    時間: 2020-6-3 10:54 AM

近日最中意睇嘅報紙係“鹵尾現眼報” 🤩
作者: 神行客    時間: 2020-6-3 10:55 AM

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2020-6-3 10:11 AM 發表

泛民班扒街啞哂啦
主子內政, 點敢出聲?
作者: 山上的天才    時間: 2020-6-3 10:57 AM

老美雙重標準,
世界馳名!
最出名就係【賊喊捉賊】!
臉不紅皮不動!
然而,人在做天在看!
天道循環,
有因就必有果!
害人終害己!
敵人不會救你,
連聯盟受老美的氣太多,
在背後掩著嘴巴偷笑,
只是未插上一刀而已!
美國目前的美麗風景綫,
相信只是老美沒落前菜,
這個暗地明地破壞香港的賤國,
將會受到什麽天譴?
大家不妨拭目以待吧!
作者: arhon009    時間: 2020-6-3 11:04 AM

西方國家偽民主雙重標準都唔係今時今日, 佢地只係睇自己利益, 當地O既人的死活,佢哋完全唔理
作者: 路過的人_甲    時間: 2020-6-3 11:06 AM

香港黄屍己經學哂美帝的雙標
甚至過之而無不及
作者: ywn815    時間: 2020-6-3 11:19 AM

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 3-6-2020 10:11 發表

泛民班扒街啞哂啦
雙重標準
作者: maskman2020    時間: 2020-6-3 11:19 AM

尾已練成魔  殺戮不消磨
出手血成河  民衆恐懼多

此番要折磨  可知代價多
多國現連鎖  暴力徒增多
作者: Duncan_Nadal    時間: 2020-6-3 11:21 AM

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-6-3 11:21 AM, 36.84 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: tam_n    時間: 2020-6-3 11:23 AM

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-6-3 10:22 AM 發表

班泛黑暴做梗同樣歧視人嘅舉動,不過唔係黑白人種,係內地中國人香港人區分,點會出聲話老美,佢地泛黑暴同老美種族歧視L都係同一班賤人嚟!dklm🖕 ...
同意!
黑暴唔知道,如果佢地去到美國,會被白人歧視。
白人歧視亞洲人可能比歧視黑人更嚴重,因為黑人較少同白人競爭,但亞洲人可能同白人競爭,威脅白人。
作者: cpy_728    時間: 2020-6-3 11:25 AM

美國依家攪成咁, 真係報應. 
作者: cpy_728    時間: 2020-6-3 11:26 AM

香港0的人權組織去曬邊? 黃痴瘋呢? 洋腸靜呢? 涼瓜傑呢? 豬肉堅呢? 反白白四眼佬呢? 岑小姐呢? 快慢必呢? Where are they?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
作者: cpy_728    時間: 2020-6-3 11:28 AM

引用:
原帖由 lonlon2014 於 2020-6-3 10:23 AM 發表

11224549 11224550 11224551
No~~~ 川建國同志不能收皮, 因為我還要看到更多的美麗風景線~~

我支持佢連任!!!
作者: estateman    時間: 2020-6-3 11:29 AM

引用:
原帖由 L.T.E 於 2020-6-3 10:11 AM 發表

美國自己種嘅恩 自己食翻 報應
冇錯
作者: 高高陳高高    時間: 2020-6-3 11:31 AM

是非黑白
作者: kenyu4190    時間: 2020-6-3 11:33 AM

天理昭彰!美麗風景線吹遍各州各市!
作者: bbq323    時間: 2020-6-3 11:33 AM

港暴和美暴差九千里啦
港暴是主張港獨/推翻改權,收黑金,騙選票/全是黑黑黑

美暴是為人權,反種族歧視 為自由 為真義 全是白白白

明眼人都睇到
作者: 火星    時間: 2020-6-3 11:34 AM

絶對正確
美國由肺炎到暴動,報應來得太快
作者: liu3666    時間: 2020-6-3 11:35 AM

不要跟美國人談普世標準, 牠們自有一套!!!
作者: bbq323    時間: 2020-6-3 11:36 AM

引用:
原帖由 bbq323 於 2020-6-3 11:33 AM 發表

港暴和美暴差九千里啦
港暴是主張港獨/推翻改權,收黑金,騙選票/全是黑黑黑

美暴是為人權,反種族歧視 為自由 為真義 全是白白白

明眼人都睇到 ...
大家明唔明點解黄屍唔支持尾国示威者啦
根本行條路唔同
作者: Lauraeey    時間: 2020-6-3 11:43 AM

作者: 抄股仔    時間: 2020-6-3 11:43 AM

班仆街 泛民 突然失聲,正含家產
作者: DocHolliday    時間: 2020-6-3 11:43 AM

引用:
原帖由 火星 於 2020-6-3 11:34 AM 發表

絶對正確
美國由肺炎到暴動,報應來得太快
之前貿易戰美國佬步步進迫,點知一個新冠疫情大翻盤,美國爆多中國二十倍,四千萬人失業。
仲有指揮班走狗老點香港儍仔暴動,之後借口佔道德高地批評中港,點知自己一單警暴搞到醜態百出,成國際笑柄。
作者: 郵痴    時間: 2020-6-3 11:44 AM

引用:
原帖由 cat35a 於 2020-6-3 10:27 AM 發表

佢哋冇暴行現場嘅現金收訖
美國是自發的.
作者: 郵痴    時間: 2020-6-3 11:45 AM

引用:
原帖由 抄股仔 於 2020-6-3 11:43 AM 發表

班仆街 泛民 突然失聲,正含家產
香港要收錢先做野.

美國示威者是自發的.
作者: Lauraeey    時間: 2020-6-3 11:46 AM

作者: 生果轉貼員    時間: 2020-6-3 11:47 AM

美國警察在做政治工具之前佢哋選擇做一個人
香港警察.......唔使講啦....
作者: lonlon2014    時間: 2020-6-3 11:48 AM

https://1253590913.vod2.myqcloud.com/30b3dda5vodgzp1253590913/ff4ffda85285890802712065474/m4UU3WAU3q4A.mp4?videoid=5285890802712065474

https://1253590913.vod2.myqcloud.com/30b3dda5vodgzp1253590913/ff4ffdc75285890802712065482/29aEwEra3fcA.mp4?videoid=5285890802712065482

https://1253590913.vod2.myqcloud.com/30b3dda5vodgzp1253590913/144ee60b5285890802712966026/XRHkiAlAl3EA.mp4?videoid=5285890802712966026

見到咁嘅情境,真係全場拍爛手掌🤪🤪😂😂🤣🤣

圖片附件: 1591156096988.jpg (2020-6-3 11:48 AM, 40.08 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 火星    時間: 2020-6-3 11:52 AM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-6-3 11:47 AM 發表

美國警察在做政治工具之前佢哋選擇做一個人
香港警察.......唔使講啦....
殺人果個叫選擇做人嗎?還是他不是美國警察?
還是香港警察扮,或者是中國公安扮
作者: FIREKILLER2    時間: 2020-6-3 11:53 AM

泛民冇聲出
作者: 蛇鼠猴一窩    時間: 2020-6-3 11:56 AM

泛民主派、黃屍全部啞咗,
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-6-3 11:58 AM

引用:
原帖由 火星 於 2020-6-3 11:52 AM 發表

殺人果個叫選擇做人嗎?還是他不是美國警察?
還是香港警察扮,或者是中國公安扮
殺人嘅已被告謀殺啦
作者: 火星    時間: 2020-6-3 11:59 AM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-6-3 11:58 AM 發表

殺人嘅已被告謀殺啦
7警打人,現在退休生活愉快嗎?
作者: 股壇小丑1    時間: 2020-6-3 12:01 PM

美國根本冇人權可言
作者: 來自M78星雲的神    時間: 2020-6-3 12:02 PM

引用:

想加入民主陣營, 首先要學會"眼盲心盲"
再加一個活動籠門, 手執一把軟尺

圖片附件: 101612365_1157685384605605_4138184308043022336_n.jpg (2020-6-3 12:02 PM, 102.14 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 小稀    時間: 2020-6-3 12:06 PM

希望侵侵可以跟示威者對話
作者: 生生不息2014    時間: 2020-6-3 12:14 PM

都見唔到歐洲嗰邊有國家元首出嚟譴責老美。係佢哋唔敢定認同美國做法?
作者: 白胡子    時間: 2020-6-3 12:23 PM

班港賊啞曬
作者: 壹路發    時間: 2020-6-3 12:27 PM

支持美國六四
作者: 太自我太不羈    時間: 2020-6-3 12:28 PM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-6-3 11:58 AM 發表

殺人嘅已被告謀殺啦
毒果有冇比條list你個中毒太深人士
睇睇, 美國幾撚多警暴係*冇*告到或者槍殺撚咗人都*告唔入*呀? 啲黑人受害者有名有姓架, 不如你同佢地吹下831同人地比下呀
作者: 可愛大囗仔    時間: 2020-6-3 12:28 PM

香港已處於水深火熱之中,個個叫曬救命!邊有人會將自己屋企搞到破破爛爛嫁???
作者: Vin.Diesel    時間: 2020-6-3 12:28 PM

香港暴亂勁多黑記, 美國暴亂冇
一個係人為, 一個自然發生
作者: IwinU    時間: 2020-6-3 12:30 PM

我覺得美國抗爭者好慘, 無野好好保護自己,  不如大家眾酬買D GEAR俾佢地~
作者: richardli008    時間: 2020-6-3 12:32 PM

港暴又好美暴又好都係因為白人優越想統治世界既結果!
作者: 我係Miss大佬    時間: 2020-6-3 12:38 PM

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-6-3 12:38 PM, 135.76 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 星星同學會    時間: 2020-6-3 12:41 PM

暴徒要流亡大陸了。
作者: lpj88    時間: 2020-6-3 12:44 PM

如果真系出美軍, 仲難收科.
作者: discuss.woddboy    時間: 2020-6-3 12:58 PM

大佬, 但黑人冇錢收㗎喎
作者: 紫微斗數白熊王    時間: 2020-6-3 12:59 PM

性質不同
作者: 黯然消魂    時間: 2020-6-3 01:04 PM

果報。
這些持雙重標準的人,終於給我們恥笑回。
唉……
作者: tam_n    時間: 2020-6-3 01:19 PM

引用:
原帖由 可愛大囗仔 於 2020-6-3 12:28 PM 發表

香港已處於水深火熱之中,個個叫曬救命!邊有人會將自己屋企搞到破破爛爛嫁???
美國示威者唔會打爛地鐵,阻塞交通要道,阻人返工。
作者: 一昔如環    時間: 2020-6-3 01:37 PM

港暴是一班愚蠢人去攪炒自己繁榮安定家園,美暴是為生存權利去争取平權不被欺壓,不可同日而語,天道循環,時辰一到現眼即報。😁
作者: 超級羊    時間: 2020-6-3 01:44 PM

天望循環,報應不爽。
作者: 商界長長主題    時間: 2020-6-3 01:56 PM

引用:

中國有一句俗語叫「種其因,必得其果」,用來形容如今俾美國暴亂困擾嘅白宮政客最合適。想當初香港暴亂,以特朗普為首嘅美國政客連連叫好哋同時不忘煽風點火,一句「一道美麗風景線」顯出佐美國政客內心幾虛偽和卑劣。如今風水輪流轉,當佢哋終於可以喺自己屋企門前欣賞呢道「美麗嘅風景線」時,點解一個個卻變得面目猙獰、滿口胡言亂語起來?佢哋不單止第一時間將示威者稱作「暴徒」,更動用軍警鎮壓平民百姓,其所作所為 ...
美國多行不義必自斃💪💪💪
作者: 9797abc    時間: 2020-6-3 02:03 PM

引用:
原帖由 超級羊 於 2020-6-3 01:44 PM 發表

天望循環,報應不爽。
老美作惡咁耐,希望報應繼續嚟

圖片附件: images (1).jpeg (2020-6-3 02:03 PM, 17.38 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: LX8000    時間: 2020-6-3 02:23 PM

佢滷味嘅自由民主一直都只係攞嚟講,做就一啲都唔民主!香港如果用同一套,舊年六月就搞掂晒班黑暴啦!
作者: arhon009    時間: 2020-6-3 02:35 PM

佢老尾同其它歐洲國家不嬲都係偽君子, 香港暴動就叫民主, 佢地就叫暴動...屌, 把尺任放龍門任搬...

香港電台咪一撚樣, 香港叫示威者, 佢老尾果啲叫暴徒...改名做佢老尾電台啦
作者: AresCapital    時間: 2020-6-3 02:41 PM

引用:

尾軍快D屠城啦! 越死得多人越好!
作者: 59804774    時間: 2020-6-3 02:52 PM

作者: 普陀山    時間: 2020-6-3 04:17 PM

引用:

社会精英全部教徒
乱港为俸献
作者: mtng2005    時間: 2020-6-3 05:34 PM

侵侵不下台!我們日日來!
作者: 山山山風    時間: 2020-6-3 05:52 PM

香港嘅暴亂同美國唔同,一個係美國煽動下嘅恐怖主義,一個係暴力執法後暴露出嚟嘅社會問題。香港唔需要美國干涉,香港嘅民主事業亦唔需要無視人權嘅美國指導。

作者: 山山山風    時間: 2020-6-3 05:55 PM

美國示威加洗劫
香港示威加殺人
作者: 山山山風    時間: 2020-6-3 05:57 PM

新加坡總理夫人👍😁
作者: 帶刺的橄欖枝    時間: 2020-6-3 06:01 PM

引用:
原帖由 hamsomeking 於 2020-6-3 10:32 發表

本來暴動呢啲嘢,係邊度發生都唔想,但呢次真係無計,黑心啲希望老美呢次爆大鑊啲
對比佢毒害兩三代香港人,太陰損,咁仲未夠,起碼燒死佩洛西呢件巫婆先啦!
作者: 山山山風    時間: 2020-6-3 06:05 PM

泛民自己射盲自己隻眼﹐自己掉咗自己隻耳﹐長期謊話連篇
現在佢老味出現咁大嘅亂子
就看不見﹐聽不見﹐不發一言

作者: 山山山風    時間: 2020-6-3 06:07 PM

世人皆知佢老味雙重標準﹐所以香港曱甴有樣學樣也雙重標準
作者: wtf_name    時間: 2020-6-3 06:54 PM

期待港黃屍盡快引入美國標準,自由暴力打七示威者
作者: 8d    時間: 2020-6-3 07:16 PM

新加坡總理夫人何晶

作者: edenfovwin    時間: 2020-6-3 10:56 PM

引用:

香港只要跟住國家一帶一路
唔要尾腳暴動
作者: 沙頭角原住民    時間: 2020-6-4 01:50 AM

引用:

香港黑暴無理打殺異見人士,美國無
作者: champion2005    時間: 2020-6-4 06:51 AM

遍地開花,美國人報仇❗
作者: 絕世小魚    時間: 2020-6-4 10:31 AM

引用:
原帖由 黯然消魂 於 2020-6-3 01:04 PM 發表

果報。
這些持雙重標準的人,終於給我們恥笑回。
唉……
但笑回去的代價太大?
作者: 煩Q死    時間: 2020-6-4 11:19 AM

引用:

香港唔係尾角殖民地.唔需要佢嚟指指點點.香港嘅將來由中國人說了算!
作者: 神經箭    時間: 2020-6-4 11:59 AM

引用:
原帖由 Lauraeey 於 2020-6-3 10:05 發表

六四是否顏色革命的检验

六四前的西方,不但甚少抹黑中共,甚至盛赞中国开放门户,使经济迅速得益。希望邓公同时开放政治。89年以前的香港右派亦因為改革开放而对大陆稍作鬆口。这是唯一的不同之处。

此等“善意”随着邓公震压而止,此後的三十一年,美港未停“中国妖魔化”。

顏色革命第一枪;抹黑鋪天蓋地,立体而全面,尤其是長期熏陶;在新一代殖入殭屍病毒;六四前工作已经遍及共產党内核心,成绩完美無瑕。

第二点;资源充沛,所谓民眾籌款只是冰山一角,幕後才是大老板。

第三点;组织与行動,一切掌握之中。亊亊進退有据,恰到好处。

第四点;不会发生偷或搶的亊,因為不利“行動的正当性”。若有亦被即时制止。

六四竟全有
方方港暴同
移师观美国
一笑自然通