標題: 有泛民大佬私下後悔 當年為什麼不接受23條立法及政改方案 [打印本頁]

作者: d7kkiller    時間: 2020-5-30 01:27 AM     標題: 有泛民大佬私下後悔 當年為什麼不接受23條立法及政改方案

早知今日,何必當初!

中央態度強硬地推出「香港國安法」,令反對派相當意外,陣腳大亂。
前民主黨主席李柱銘今早(5月29日)上電台接受訪問,他估計外國的制裁對北京沒有作用,如果美國取消香港的特殊待遇,只會傷害本港經濟。
李柱銘說最希望中央實施鄧小平提出對港的基本方針政策,又形容有人提出「獨立」、為革命和香港前途而死是浪漫化的想法,是行不通的。
李柱銘之前接受BBC訪問時也指出,香港年輕人有年輕人的想法,根本不喜歡老一輩的人,我們一直是「和理非」,只是爭取落實在基本法所答應的自由民主,爭取一人一票普選特首,從頭到尾都不贊成香港獨立。他又形容有人提出「獨立」、為革命和香港前途而死是浪漫化的想法,是行不通。他叫年青人不要上街,搞革命無用。
不過4月李柱銘被捕時,又講得激動一些。他說「對於第一次成被告人,我舒服晒,因為咁多年咁多個月嚟,見到咁好嘅青年,俾人捉晒去告,而我係無被告,其實我個心係過意唔去。我所作所為,一啲都冇後悔,我感覺到驕傲,終須有機會同埋一班優秀嘅香港年輕人,可以繼續行我哋呢條民主路。」
一個月之內,香港政局,風雲變色。
聽到李柱銘咁樣講,Ariel聽到一個故事,近日有泛民大佬同醫生朋友傾偈時表示,完全估唔到阿爺會直接在港訂立「國安法」。泛民大佬話2003年時反對23條立法,睇返轉頭,可能當時香港自行立法訂立23條更好。他又感嘆道,2014年政府提出政改方案建議,經提名委員會提名直選特首,事後睇返,當天應該接受這個政改方案,好過宜家乜都無,只有國安法。

早知今日,何必當初!

新聞來源連結:
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/6526150-%e6%9c%89%e6%b3%9b%e6%b0%91%e5%a4%a7%e4%bd%ac%e7%a7%81%e4%b8%8b%e5%be%8c%e6%82%94-%e7%95%b6%e5%b9%b4%e7%82%ba%e4%bb%80%e9%ba%bc%e4%b8%8d%e6%8e%a5%e5%8f%9723%e6%a2%9d%e7%ab%8b%e6%b3%95%e5%8f%8a

圖片附件: 李柱銘-e1590731595588.jpg (2020-5-30 01:27 AM, 37.18 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 20200529_d94c30b60372aa889c66GcARz81tQKiY.jpg (2020-5-30 01:27 AM, 93.42 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 多士少牛油    時間: 2020-5-30 01:29 AM

https://www.youtube.com/watch?v=9MBlYo9OuFs

作者: songsong17    時間: 2020-5-30 01:33 AM

你地要自由唔聽人講都覺得無問題, 點解又會覺得年青人要聽你地一套...???
作者: 人之初大大    時間: 2020-5-30 01:34 AM

引用:
原帖由 d7kkiller 於 2020-5-30 01:27 AM 發表

早知今日,何必當初!

中央態度強硬地推出「香港國安法」,令反對派相當意外,陣腳大亂。
前民主黨主席李柱銘今早(5月29日)上電台接受訪問,他估計外國的制裁對北京沒有作用,如果美國取消香港的特殊待遇,只會傷害本港經濟。
李柱銘說最希望中央實施鄧小平提出對港的基本方針政策,又形容有人提出「獨立」、為革命和香港前途而死是浪漫化的想法,是行不通的。
李柱銘之前接受BBC訪問時也指出,香 ...
犯民陰毒,做咁多野只為搞死香港,點會後恢
作者: eliskw2000    時間: 2020-5-30 01:34 AM

因為如果立23條,泛民做特首既夢想就會幻滅。所以佢地堅持先普選,再立法。

當大陸傻既咩,明知佢地係美國隻狗都俾佢地做特首?

作者: lpj88    時間: 2020-5-30 01:36 AM

梁家傑而家都講, 董建華03年就應該為23條立法.

真系唔得佢死.
作者: highwiseman    時間: 2020-5-30 01:36 AM

最蠢就係班冇腦香港仔!
竟然比隻越南曱甴王痴瘋指揮!
甘心做越南曱甴的兵!
王痴瘋就吸飽人血買豪宅!
你班蠢仔就住劏房或公屋!
你哋香港仔顏面何存呀?
作者: 黑白的界線    時間: 2020-5-30 01:37 AM

求仁得仁,自己作死,乖乖地入去坐番廿碌啦
作者: ichthys2    時間: 2020-5-30 01:37 AM

敬酒不喝,偏喝罰酒。
作者: L.T.E    時間: 2020-5-30 01:38 AM

爭取自私民主係你地走狗推動架 黄屍害人終害己呀 報應將至 含啦
作者: 多士少牛油    時間: 2020-5-30 01:39 AM

渺小的泛民 同 一個國家 鬥 

作者: L.T.E    時間: 2020-5-30 01:39 AM

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-5-30 01:36 AM 發表

真系唔得佢死.
邊啲仆街當年有份參與50幻遊行嘅 咪自作自受囉 咁過癮吖嗱 正仆街冚家產
作者: 多士少牛油    時間: 2020-5-30 01:41 AM

引用:
原帖由 L.T.E 於 2020-5-30 01:39 AM 發表

邊啲仆街當年有份參與50幻遊行嘅 咪自作自受囉 咁過癮吖嗱 正仆街冚家產
我有行第一次 71  但當時細 同朋友去當玩 根本唔識政治

作者: songsong17    時間: 2020-5-30 01:43 AM

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-5-30 01:36 AM 發表

真系唔得佢死.
而家怪中央一早唔阻止佢地作死...

唔搞港獨, 唔搵外國干預, 23條同國安法對中央都唔係咁重要...
作者: launch_date    時間: 2020-5-30 01:45 AM

即係比人強姦完,後悔之前無配合動作,張開雙腳,好好享受???
就係呢種藍屍思維,令邪惡更明目張膽了

上帝要他滅亡,必先讓他瘋狂~~~~
在歷史不斷上演
作者: lpj88    時間: 2020-5-30 01:45 AM

引用:
原帖由 L.T.E 於 2020-5-30 01:39 AM 發表

03年遊行反23條, 系我一生中做得最錯的事.
作者: eliskw2000    時間: 2020-5-30 01:47 AM

引用:
原帖由 launch_date 於 2020-5-30 01:45 AM 發表

即係比人強姦完,後悔之前無配合動作,張開雙腳,好好享受???

在歷史不斷上演 ...
又係智障比喻。
作者: ray99hk    時間: 2020-5-30 01:49 AM

引用:
原帖由 d7kkiller 於 2020-5-30 01:27 AM 發表

早知今日,何必當初!

香港立國安法,亦係被侵侵迫成,侵侵對付中國企業,已經不是為了遏止中國崛起,而是置中國於死地,令中國經濟崩潰,咁中國也不必對幫美國辦事的香港政棍留手了。反正中美已經大打出手了。
作者: eliskw2000    時間: 2020-5-30 01:49 AM

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-5-30 01:45 AM 發表

你認真? 我當年係咁俾人鬧我支持23立法,我唔覺有人知道自己錯。俾機會香港自行立法,死都唔立,中晒泛民計,宜家無得後悔了。
作者: 英犬的末日    時間: 2020-5-30 01:50 AM

自己 作死

活該  
作者: sam1682828    時間: 2020-5-30 01:50 AM

無問題,實施香港國安法後,再立23條,如你所願
作者: singsing    時間: 2020-5-30 01:51 AM

作者: herick    時間: 2020-5-30 01:52 AM

打著民主的旗號搞獨立、要推翻政府的人,得寸進尺,不懂妥協,見好不收,變本加厲,中央變得強硬是必然的。

作者: 不死俠    時間: 2020-5-30 01:54 AM

即係早d食屎,好過似d食2餐屎。
然而,你真係只能揀食?
作者: Jackishere    時間: 2020-5-30 01:54 AM

李仆街了
作者: 不死俠    時間: 2020-5-30 01:55 AM

引用:
原帖由 多士少牛油 於 2020-5-30 01:41 AM 發表

我有行 但當時細 同朋友去當玩 根本唔識政治
就係你呢種人,令到佢地覺很大把人支持。
快d認錯,唔好用當時細做借口
作者: TTKKJJAA    時間: 2020-5-30 01:55 AM

引用:
原帖由 多士少牛油 於 2020-5-30 01:41 AM 發表

我有行 但當時細 同朋友去當玩 根本唔識政治
我細個時老師話擔心以言入罪,所以佢反對23條
我唔去原因,拒絕羊群心理,寧願屋企打機好過
作者: 英犬的末日    時間: 2020-5-30 01:56 AM

因為國安法就是基本法要求的立法嘛!!
只有貫徹完全履行基本法所有條款才是本意中的一國兩制!!

才有資格談變不變!!!

沒有貫徹基本法所有條款的現在的香港,中國主權還不完整!!
只有基本法規定的國安法立法了才是本意的基本法!!
有些智障垃圾意識形態上腦,

基本法條款都不願意遵守,
何談一國兩制!!!

履行完基本法所有條款的 義務
才有資格談 一國兩制 50年不變

作者: chungxxx    時間: 2020-5-30 01:56 AM

果d垃圾民族黨,眾志,熱血,民震,全部系港毒份子,難道吾系犯民狗扶植出來?
依家講呢d, 有七用咩
作者: 英犬的末日    時間: 2020-5-30 01:57 AM

美國的國安法體系是由一個20多部法律組成的國安法,

台灣的國安法是由國安五法外加反滲透法6部法律組成!!

香港的國安法也會是由一些列全國性國安法綠玉特區國安法律組成!!
不會是只有一部法律!!
作者: kwan1516    時間: 2020-5-30 01:57 AM

條路自己揀,仆街唔好喊
作者: pudeedee    時間: 2020-5-30 01:58 AM

引用:

早知今日,何必當初!

成個香港就係比你地呢班閪人累鳩死,後悔都係你老母後悔,生撚左你呢d反中亂港,無事生非既仆街,咪撚駛旨意有好下場
作者: 阿聞    時間: 2020-5-30 01:59 AM

泛民知道自己戇鳩啦咩?
作者: 多士少牛油    時間: 2020-5-30 01:59 AM

引用:
原帖由 不死俠 於 2020-5-30 01:55 AM 發表

就係你呢種人,令到佢地覺很大把人支持。
快d認錯,唔好用當時細做借口
以前細個識鬼咩 又沙士完 經濟差
但當時個個行完就返屋企 無暴力
我個次係 71 遊行

作者: smarthoKEUNG    時間: 2020-5-30 01:59 AM

抵死
作者: iPad2    時間: 2020-5-30 02:00 AM

白痴,就算當年接受23 , 今年可以又改,根本可以亂來,24,25,26 又得。
作者: TTKKJJAA    時間: 2020-5-30 02:01 AM

引用:
原帖由 launch_date 於 2020-5-30 01:45 AM 發表

在歷史不斷上演 ...
黃屍仲唔明白自己破壞力比中共更令香港人感覺恐懼?
作者: Active318    時間: 2020-5-30 02:04 AM

引用:
原帖由 TTKKJJAA 於 2020-5-30 01:55 AM 發表

我細個時老師話擔心以言入罪,所以佢反對23條
我唔去原因,拒絕羊群心理,寧願屋企打機好過
醒目,依加細路有你當時咁醒,香港有救
作者: bbq323    時間: 2020-5-30 02:05 AM

港区国安法一立
班走狗即時變身橋頭草
为求唔好被拉,抄家,流亡海外
黑金己代好,都想有命使
作者: 最愛曼聯    時間: 2020-5-30 02:05 AM

都估到係佢
作者: ax7ax    時間: 2020-5-30 02:06 AM

你地咁仲意挑戰,而家你地挑戰成功,竟然宜加後悔
作者: 希夷    時間: 2020-5-30 02:07 AM

現在有兩條法例,
23條
國安法
希望無第三條,
死邢。
作者: tiii    時間: 2020-5-30 02:09 AM

呢個世界無後悔藥嘎,死去第個平行時空繼續爭取理想啦
作者: 不死俠    時間: 2020-5-30 02:09 AM

引用:
原帖由 多士少牛油 於 2020-5-30 01:59 AM 發表

以前細個識鬼咩 又沙士完 經濟差
但當時個個行完就返屋企 無暴力
我個次係 71 遊行
唉!又係借口。
香港搞成今日咁既局面,你呢種人就係幫兇
作者: 希夷    時間: 2020-5-30 02:09 AM

取消咗引渡條例,
你地大鑊。
作者: 不死俠    時間: 2020-5-30 02:11 AM

引用:
原帖由 TTKKJJAA 於 2020-5-30 02:01 AM 發表

黃屍仲唔明白自己破壞力比中共更令香港人感覺恐懼?
真香港人表示中國更令人恐懼。
你睇個國安法,恒指跌幾多。
作者: 英犬的末日    時間: 2020-5-30 02:12 AM

引用:
原帖由 希夷 於 2020-5-30 02:07 AM 發表

現在有兩條法例,
23條
國安法
希望無第三條,
死邢。

以後隨著形勢發展
隨時補充哪些影響國安的漏洞

圖片附件: 捕获10.PNG (2020-5-30 02:12 AM, 30.43 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: omegaseiko    時間: 2020-5-30 02:13 AM

😡就係呢班牛鬼蛇神...漢奸走狗,導致今日的田地,慚對香港人及下一代!
作者: 希夷    時間: 2020-5-30 02:15 AM

真正香港人,
係支持國安法,今日之失,明日之得。
作者: andysan4    時間: 2020-5-30 02:16 AM

引用:

早知今日,何必當初!

推完班細蚊仔上街衝
一野金蟬脫殼割蓆
作者: 正傻西4    時間: 2020-5-30 02:17 AM

所有泛民及老黃瓜,其子女及親戚,回中國受審,監禁及勞改30年,充公所有財產。

之前在Facebook或其他媒體,支持真普選,五大訴求者,監禁10年,有人Cap圖就得。
作者: andysan4    時間: 2020-5-30 02:17 AM

引用:

真系唔得佢死.
sauce呢你老母
作者: 多士少牛油    時間: 2020-5-30 02:17 AM

引用:
原帖由 不死俠 於 2020-5-30 02:09 AM 發表

唉!又係借口。
香港搞成今日咁既局面,你呢種人就係幫兇
第一次 71 關咩事
當時你出齊毛未 ??
香港咁差
係幾年前佔中 分籃黃
開始 小朋友

作者: fifa20    時間: 2020-5-30 02:17 AM

而家先出黎扮死狗,買定棺材就差唔多
作者: andysan4    時間: 2020-5-30 02:18 AM

圖片附件: 1590776293874.jpg (2020-5-30 02:18 AM, 51.71 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: Sprewall    時間: 2020-5-30 02:21 AM

其實都真係好諷刺,飯民爭取左雙普選廿幾年,口號嗌足廿幾年,俾一個政改普選佢地唔要,堅持要一個佢地想要既普選,廿幾年過去,今日都仲係無普選,甚至乎乜都攞唔到返來,而且因為佢地不停對抗阿爺,普選愈走愈遠。
03年佢地拖低左佢地最驚既23條,原本相安無事,政府都唔敢舊事重提,偏偏佢地就一再激嬲阿爺,仲明目張膽搵老尾出頭,結果就換來一條國安法。
咁你話飯民咁多年唔係一事無成係乜?
作者: mydreams    時間: 2020-5-30 02:22 AM

都話個時接受   袋住先 既先係正常人
作者: 足智阿拉丁    時間: 2020-5-30 02:22 AM

我真心覺得佢係忠嘅,佢知道港獨不可能亦不可行,佢從來都冇想過搞港獨,不過因為好難同號稱自己係爭取民主嘅曱甴對著幹,真係啞子吃黃蓮……
作者: 查少爺    時間: 2020-5-30 02:23 AM

自己唔作死係唔會死, 自己爭取番黎嘅就唔好後悔!
作者: 大林林    時間: 2020-5-30 02:24 AM

引用:

早知今日,何必當初!

咁要多謝田大少同豉油黨當年掉轉槍頭拖老蒙董後腿
作者: beegeejk    時間: 2020-5-30 02:25 AM

李漢奸依家驚到瀨屎
作者: 娉婷女子    時間: 2020-5-30 02:25 AM

唔明,即係當年立咗23條,今日就唔會有暴動?負債國嘅勢力就唔會入侵香港?如果一早立咗,香港年青人今日又會變成點?
作者: 大林林    時間: 2020-5-30 02:30 AM

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2020-5-30 01:34 AM 發表

因為如果立23條,泛民做特首既夢想就會幻滅。所以佢地堅持先普選,再立法。

當大陸傻既咩,明知佢地係美國隻狗都俾佢地做特首?
就算選到黃痴瘋都無用,特首要國務院審批,總理簽名發證件,你估見到黃痴瘋個名會唔會簽
作者: NG3814    時間: 2020-5-30 02:30 AM

引用:

早知今日,何必當初!

哂能氣啦,條畜牲漢奸王都就死啦,死都揾人陪葬,建議中央條漢奸王死都不能葬在中國國土內,D子孫出全球格殺令
作者: 主隊必勝    時間: 2020-5-30 02:31 AM

作者: 大林林    時間: 2020-5-30 02:31 AM

引用:

真系唔得佢死.
當年就係有涼瓜杰同班大撞出黎反對,之後才有公文袋
作者: iapple2    時間: 2020-5-30 02:32 AM

2014明明有得選特首,吾要,吾通無得選比有得選好?真係以為世界圍住D黃絲轉
作者: rubbish-u    時間: 2020-5-30 02:33 AM

引用:

早知今日,何必當初!

篇文老點,佢和泛民大佬一直都是代理人,一直在收CIA 的錢,又何來後悔?後悔當初收少左就會。
作者: NG3814    時間: 2020-5-30 02:34 AM

引用:
原帖由 highwiseman 於 2020-5-30 01:36 AM 發表

最蠢就係班冇腦香港仔!
甘心做越南曱甴的兵!
你哋香港仔顏面何存呀? ...
班畜牲洗濕個头無湾轉死係唯一出路,係班畜牲死到臨头唔知唧
作者: 暴徒黑衣人    時間: 2020-5-30 02:34 AM

引用:
原帖由 Sprewall 於 2020-5-30 02:21 AM 發表

其實都真係好諷刺,飯民爭取左雙普選廿幾年,口號嗌足廿幾年,俾一個政改普選佢地唔要,堅持要一個佢地想要既普選,廿幾年過去,今日都仲係無普選,甚至乎乜都攞唔到返來,而且因為佢地不停對抗阿爺,普選愈走愈遠。
03年佢地拖低左佢地最驚既23條,原本相安無事,政府都唔敢舊事重提,偏偏佢地就一再激嬲阿爺,仲明目張膽搵老尾出頭,結果就換來一條國安法。
咁你話飯民咁多年唔係一事無成係乜? ...
已成功驚醒咗全中國人乜7叫做民主自由smells like farts
作者: 主隊必勝    時間: 2020-5-30 02:35 AM

作者: 開心大少奶^^    時間: 2020-5-30 02:35 AM

作者: 和理西最無恥    時間: 2020-5-30 02:38 AM

李柱銘食屎啦
作者: _JoN_    時間: 2020-5-30 02:39 AM

去美國述職果陣又唔見佢話後悔,講呢D
作者: highwiseman    時間: 2020-5-30 02:46 AM

而家隻越南曱甴王痴瘋仲也文也武!
一於捉隻越南曱甴祭旗!
見到佢響何處就學班大媽咁!
壓住佢!
話佢與外國勢力串謀抵制及破壞香港社會和平!
拉佢押上北京午門槍決!
以此振奮人心!

作者: 開心大少奶^^    時間: 2020-5-30 02:49 AM

作者: alex33hewlett    時間: 2020-5-30 02:52 AM

"你漢奸" 有冇解釋當年佢點解撐 "淋屎件" ?? 到依家都未膠袋呀, 仲有 "湖至矮" 呀, 死咗去邊 ?

作者: 開心大少奶^^    時間: 2020-5-30 02:57 AM

作者: zhangan    時間: 2020-5-30 02:57 AM

班泛民一齊維持對抗性先有人血饅頭食,之前又點捨得放手
作者: wezard20xx    時間: 2020-5-30 03:01 AM

泛民老鬼想鬧河童,果d細路仔
明明自己有地位唔怕佢玩
偏偏社會風氣要跟年輕人風向咁玩,爭取獨立
為咗選票跟著後生,搞死晒
依家後悔了
作者: 來自M78星雲的神    時間: 2020-5-30 03:05 AM

引用:

早知今日,何必當初!

國安法對香港是否利多於幣?
作者: cool_stone    時間: 2020-5-30 03:08 AM

証明D人犯賤,敬酒唔飲係要飲罰酒
作者: 龍潭老鼠    時間: 2020-5-30 03:08 AM

引用:

早知今日,何必當初!

香港民主教父中咗特冇普降頭,前言不对後语,老瘋咗啦
作者: (ツ)    時間: 2020-5-30 03:09 AM

一定有人後悔
作者: 眾鳥高飛盡    時間: 2020-5-30 03:10 AM

引用:

真系唔得佢死.

真係當全港巿民集體失憶喎
不如話自己當年有份推23條丫笨
作者: 星星同學會    時間: 2020-5-30 03:10 AM

隨序漸進 vs 一部到位
未學行,先學走。
作者: kenlui01    時間: 2020-5-30 03:11 AM

引用:

早知今日,何必當初!

但也奇怪, 23 條立法, 泛民投晒反對, 人民建聯, 工聯會, 經民聯 加埋都一樣夠票通過, 點解要等泛民幫手
作者: 眾鳥高飛盡    時間: 2020-5-30 03:11 AM

收錢個陣,唔後悔?
作者: KidKen    時間: 2020-5-30 03:14 AM

大漢奸咁快怕死轉口風?唔怕喺街被蝗屍暴徒毆打?
作者: Geld2020    時間: 2020-5-30 03:15 AM

引用:

早知今日,何必當初!

睇咗成段廢話,其實結論只得一個,無論讀幾多書,都唔能夠擔保個人唔蠢。
死蠢老漢奸!
作者: Geld2020    時間: 2020-5-30 03:18 AM

引用:

真系唔得佢死.
董伯伯今次強勢回歸,上演皇帝復仇記!
作者: sylm01    時間: 2020-5-30 03:19 AM

奪半數立會議席仲有冇用呢
作者: Geld2020    時間: 2020-5-30 03:20 AM

引用:
原帖由 highwiseman 於 2020-5-30 01:36 AM 發表

最蠢就係班冇腦香港仔!
甘心做越南曱甴的兵!
你哋香港仔顏面何存呀? ...
但我哋真係要多謝曱甴
無佢哋,幾時先攞到把國安寶劍斬漢奸?
作者: Geld2020    時間: 2020-5-30 03:20 AM

引用:
原帖由 黑白的界線 於 2020-5-30 01:37 AM 發表

求仁得仁,自己作死,乖乖地入去坐番廿碌啦
佢邊有咁長命?
作者: Geld2020    時間: 2020-5-30 03:21 AM

引用:
原帖由 多士少牛油 於 2020-5-30 01:39 AM 發表

渺小的泛民 同 一個國家 鬥 
證明無論讀幾多書,人都可以係低能。
作者: mancheonghoho    時間: 2020-5-30 03:21 AM

引用:
原帖由 kenlui01 於 2020-5-30 03:11 AM 發表

但也奇怪, 23 條立法, 泛民投晒反對, 人民建聯, 工聯會, 經民聯 加埋都一樣夠票通過, 點解要等泛民幫手
好似,只差田少一票,所以出名二五田,後來政協除名
作者: Geld2020    時間: 2020-5-30 03:23 AM

引用:

在歷史不斷上演 ...
國安一出,誰與爭鋒?
等死啦,死曱甴。
作者: KidKen    時間: 2020-5-30 03:23 AM

班犯氓已完記得喺街頭banner寫「成功爭取國安法在港實施」
作者: Geld2020    時間: 2020-5-30 03:25 AM

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-5-30 01:45 AM 發表

點解你哋當年會咁蠢?
利申:89年,我有去遊行,只此一次。
作者: kenlui01    時間: 2020-5-30 03:27 AM

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2020-5-30 03:21 AM 發表

好似,只差田少一票,所以出名二五田,後來政協除名
但之後咁換屆, 都夠票通過啦