標題: [本港新聞評論] 港版國安法|李柱銘:港獨羅曼蒂克、好危險應為一國兩制努力 [打印本頁]

作者: giraffe2    時間: 2020-5-29 03:04 PM     標題: 港版國安法|李柱銘:港獨羅曼蒂克、好危險應為一國兩制努力

全國人大會議昨日(28日)閉幕,以2878票贊成、1票反對、6票棄權表通過「港版國安法」。民主黨創黨主席李柱銘今日(29日)表示,對「港版國安法」通過「一啲都唔出奇」,認為中央對香港的基本方針政策已完全改變,違背一國兩制及港人治港。然而,他坦言不願接受一國兩制已劃上句號,質疑「唔行呢條路仲有邊條路行?」強調應要為一國兩制而努力。對於不少年輕人提倡港獨,認為「獨立係羅曼蒂克」,惟提出獨立十分危險,年輕人應思考付出代價有沒有成功機會。

港獨頭目覺悟了。李柱銘:港獨羅曼蒂克、但好危險,原來這條路系行吾通,應為一國兩制努力。
佢開始醒覺系行吾通,現在後悔有點遲,因為有很多人已為他而犧牲。
早知今日,何必當初呢!!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/479155/%E6%B8%AF%E7%89%88%E5%9C%8B%E5%AE%89%E6%B3%95-%E6%9D%8E%E6%9F%B1%E9%8A%98-%E6%B8%AF%E7%8D%A8%E7%BE%85%E6%9B%BC%E8%92%82%E5%85%8B-%E5%A5%BD%E5%8D%B1%E9%9A%AA-%E6%87%89%E7%82%BA%E4%B8%80%E5%9C%8B%E5%85%A9%E5%88%B6%E5%8A%AA%E5%8A%9B
作者: kenchan42015    時間: 2020-5-29 03:07 PM

怕死?精神分裂?李漢奸唔好成日呃班黃狗啦,佢地係蠢但唔咁對佢地啦?!!
作者: 飛天盒仔    時間: 2020-5-29 03:07 PM

講「李大狀」驚到瀨屎個樣,真係過引。
引用:
原帖由 giraffe2 於 2020-5-29 03:04 PM 發表

全國人大會議昨日(28日)閉幕,以2878票贊成、1票反對、6票棄權表通過「港版國安法」。民主黨創黨主席李柱銘今日(29日)表示,對「港版國安法」通過「一啲都唔出奇」,認為中央對香港的基本方針政策已完全改變,違背一國兩制及港人治港。然而,他坦言不願接受一國兩制已劃上句號,質疑「唔行呢條路仲有邊條路行?」強調應要為一國兩制而努力。對於不少年輕人提倡港獨,認為「獨立係羅曼蒂克」,惟提出獨立十分危險,年 ...

作者: chichunlo    時間: 2020-5-29 03:09 PM

為左自己既romantic將下一代犧牲、呢家重好意思係度講風涼話?期待國安法將你定罪、亦希望係有入冇出果隻!!!
作者: st105    時間: 2020-5-29 03:10 PM

番朵拉盒子打開了。黑魔已經失控,收吾返。

早知今日, 何必當初。
作者: PKdickson    時間: 2020-5-29 03:11 PM

李柱銘條PK现在才講返轉頭, 好多細路比你害到要坐監 
作者: skwongskwong    時間: 2020-5-29 03:29 PM

改口風?  怕死呀?  唔怕啦...都個頭近了
作者: skwongskwong    時間: 2020-5-29 03:30 PM

引用:
原帖由 PKdickson 於 2020-5-29 15:11 發表

李柱銘條PK现在才講返轉頭, 好多細路比你害到要坐監
d 細路無腦唔怨得人......佢叫你地沖...佢自己就鬆....
作者: thinkingfact    時間: 2020-5-29 03:51 PM

引用:
原帖由 giraffe2 於 2020-5-29 03:04 PM 發表

全國人大會議昨日(28日)閉幕,以2878票贊成、1票反對、6票棄權表通過「港版國安法」。民主黨創黨主席李柱銘今日(29日)表示,對「港版國安法」通過「一啲都唔出奇」,認為中央對香港的基本方針政策已完全改變,違背一國兩制及港人治港。然而,他坦言不願接受一國兩制已劃上句號,質疑「唔行呢條路仲有邊條路行?」強調應要為一國兩制而努力。對於不少年輕人提倡港獨,認為「獨立係羅曼蒂克」,惟提出獨立十分危險,年 ...
你信佢?
都講左一過國安法班牛鬼蛇神個個變愛國撚架啦
作者: giraffe2    時間: 2020-5-29 04:40 PM

引用:
原帖由 st105 於 2020-5-29 03:10 PM 發表

番朵拉盒子打開了。黑魔已經失控,收吾返。

早知今日, 何必當初。
都系架。
不過仲有大魔頭毒果頭目死性不改。
作者: 得棚牙    時間: 2020-5-29 04:43 PM

传:而家先扮好人?
利申:黑衣暴畜死全家!
作者: Ct4683    時間: 2020-5-29 04:46 PM

吊你看更,玩割席?地震都唔割席架仆街!
作者: 明玉九垂天    時間: 2020-5-29 04:49 PM

國安法殺到, 大漢奸立即除褲洗乾淨自己條崩周.
作者: 魚仔曲其    時間: 2020-5-29 04:50 PM

根本佢同港獨派完全唔同。佢系想系一國兩制下。佢最大權。最自由。而港獨本土派系要連李都要反。系要本土惡曬。香港獨立
作者: CS601P    時間: 2020-5-29 04:51 PM

黑衣街頭縱火,毆打市民,毁壞港鐵,破壞商店,襲警搶鎗,火燒市民,扔磚平民至死等等。。
黑衣惡行之多,罄竹難書。。
當時又不見馬田叫港獨黑衣回頭是岸,反而不斷美化港獨是和平示威者。
作者: samsampigpig    時間: 2020-5-29 04:52 PM

佢同主子玩黑白臉?
定係為咗泛民選票? (驚中間個班投建制)

上年6月到依家, 泛民有無遣責過曱甴用磚掟死人? 放火燒傷人?
你班撚樣選擇咗政治立場, 而無選擇「是非黑白對錯」.

作者: 阻住地球轉    時間: 2020-5-29 04:52 PM

引用:

通過左國安法,先講呢D野,算係乜野意思???
作者: 明玉九垂天    時間: 2020-5-29 04:53 PM

大家記唔記得大漢奸在1997年之前講過, 佢講97回歸後, 中央政府一定拉佢坐監, 依家回歸23年的今日, 國安法殺到, 終於可以實現一語成讖.
作者: 社長    時間: 2020-5-29 04:53 PM

你條死老嘢入册坐到死好過,害咗幾多無腦年青人?!
作者: chfran    時間: 2020-5-29 04:54 PM

作者: ansonkpl    時間: 2020-5-29 04:56 PM

黑暴仲有無人聽佢支笛
身為賣港四人幫之一,竟然講埋啲咁嘢,你啲拍檔同意咗未㗎,夾定口供先出嚟發表意見好喎

作者: 中國香港001    時間: 2020-5-29 04:57 PM

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2020-5-29 03:30 PM 發表

d 細路無腦唔怨得人......佢叫你地沖...佢自己就鬆....
有個暴亂搞手講過,我從來唔會畀我啲仔女上街,真係說得老實。
作者: samsampigpig    時間: 2020-5-29 04:58 PM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-5-29 04:53 PM 發表

大家記唔記得大漢奸在1997年之前講過, 佢講97回歸後, 中央政府一定拉佢坐監, 依家回歸23年的今日, 國安法殺到, 終於可以實現一語成讖.
中央先唔會拉佢, 呢樣佢自己都明白.
只要不獨 (中央底線), 中央就任得佢鳩噏 (言論自由嘛!)
作者: 香港偽民為患    時間: 2020-5-29 05:00 PM

好現實,54隻牌流出,語調截然不同
作者: 奧林巴斯    時間: 2020-5-29 05:00 PM

胡官參選特首時提過,香港連22條保障兩制的都未立法,不要為保皇黨為了一國而訓身去支持立法,犯民何曾為二制努力過立法﹖
作者: hk_mask    時間: 2020-5-29 05:02 PM

李漢奸...秦城見!😊
作者: stkwok1985    時間: 2020-5-29 05:04 PM

我屌!!!!!!!

你條仆街唔一早出黎講?
而家有左國安法就推個債任比年青人
你地比果班港獨青年人責任更大
作者: skwongskwong    時間: 2020-5-29 05:12 PM

引用:
原帖由 中國香港001 於 2020-5-29 16:57 發表

有個暴亂搞手講過,我從來唔會畀我啲仔女上街,真係說得老實。
更係啦...我d仔女就係寶...人地d仔女就係草...香港兩樣多...第一係老千...第二係蠢人...
作者: willy222    時間: 2020-5-29 05:14 PM

縮沙了
作者: discuss.woddboy    時間: 2020-5-29 05:15 PM

鬼上身?
作者: Queeniepang74    時間: 2020-5-29 05:17 PM

作者: ifung5    時間: 2020-5-29 05:18 PM

引用:
原帖由 社長 於 2020-5-29 04:53 PM 發表

你條死老嘢入册坐到死好過,害咗幾多無腦年青人?!
唔係喎,佢徒弟痴瘋隨意跟佢去尾角走一轉,就已經撈到風山水起
作者: 返工會暈    時間: 2020-5-29 05:19 PM

李漢奸唔敢提講毒了
作者: wanmh    時間: 2020-5-29 05:19 PM

引用:

其實講咁多野,目的只有一個,就係公開的宣佈同港獨割蓆。港獨危險,唔早D講?家下中美關係明顯交惡,呢D搞手等同無左護身符,開始識驚了。
作者: ~JustinBeaver~    時間: 2020-5-29 05:20 PM

佢講過話與港獨暴徙一同被拘捕感到好驕傲!
作者: kxkx    時間: 2020-5-29 05:21 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-5-29 04:50 PM 發表

根本佢同港獨派完全唔同。佢系想系一國兩制下。佢最大權。最自由。而港獨本土派系要連李都要反。系要本土惡曬。香港獨立
你講呢D冇市場.
而家唔夠左隨時瀨野
作者: H2O-    時間: 2020-5-29 05:22 PM

早啲講麻,收唔到科先講有叉用麼
作者: 魚仔曲其    時間: 2020-5-29 05:26 PM

引用:
原帖由 kxkx 於 2020-5-29 05:21 PM 發表

你講呢D冇市場.
而家唔夠左隨時瀨野
理鬼佢有無市場。總之坐幾年既人唔系我。發達有幾億身家都唔會系我。
作者: yuman    時間: 2020-5-29 05:26 PM

根本中共就係攬炒第一人,英女皇當年就係怕中共攬炒,香港先比返大陸

依家d年青人竟然主動同中共玩攬炒。。。。點會成功
作者: windwanderer    時間: 2020-5-29 05:28 PM

引用:

乜唔係核爆都唔割架咩!
作者: kwokk2014    時間: 2020-5-29 05:31 PM

又在9up,
留番入去坐先講啦!
作者: FENFAY    時間: 2020-5-29 05:32 PM

國家安全法並不會破壞一國兩制,而是鞏固一國兩制,防止走向兩國兩制.
作者: mousehunter    時間: 2020-5-29 05:37 PM

精人出口,笨人出手
作者: 英犬的末日    時間: 2020-5-29 05:39 PM

一國兩制  是完全遵守 憲法與基本法 的一國兩制
是完全履行基本法所有條款的一國兩制
是有23條立法的 一國兩制

沒有23條立法 就不是 基本法 本意的 一國兩制

現在是 讓走偏的 一國兩制
回歸本來的樣子  
作者: chaolininin    時間: 2020-5-29 05:43 PM

大漢奸點解會轉軑??因為國安法已過,驚死?
作者: DZDD    時間: 2020-5-29 06:04 PM

引用:

柒頭以為割蓆就無事?
作者: 農場紅色馬    時間: 2020-5-29 06:12 PM

老處銘老漢姦要先向香港市民.特區政府.香港警察叩頭道歉
作者: Freemantho    時間: 2020-5-29 06:17 PM

扮嘢都無用, 中央已有恨多李漢奸的證據.
作者: 家中濃濃的賤嘴    時間: 2020-5-29 06:20 PM

又話無後悔同d年輕人一齊行?
年輕人話要獨立wor
你以家扮愛國唔撐年輕人la?
作者: IBMR51    時間: 2020-5-29 06:26 PM

引用:

行一國一制囉!🖕🖕🖕
作者: Geld2020    時間: 2020-5-29 06:26 PM

引用:

殺佢老母個頭
作者: huangqyun    時間: 2020-5-29 06:30 PM

早知如此,何必當初呢?知道自己氣數已盡,國安法適施,李漢奸會被第一批處理,走著瞧!!!
作者: wk221ab    時間: 2020-5-29 06:31 PM

引用:

努力轉軚
作者: MODING    時間: 2020-5-29 06:36 PM

引用:

如果係real news,只可以講神又係你,鬼又係你!都係鬼多
作者: god    時間: 2020-5-29 06:38 PM

淆底
好心啦,咁嘅年紀就俾D骨氣班後生嘅睇,表現下咩叫寧為肉碎嘛,咁都要臨老唔過得世!
作者: becktoria    時間: 2020-5-29 06:39 PM

李柱銘要同黑暴曱甴割席了, 在監獄的手足又一次被出賣, 真可憐.

回頭是岸, 做返個人吧
作者: behappy1997    時間: 2020-5-29 06:41 PM

梁家傑已經縮,小柱子更進一步與黑爆廢柴割席。小柱子想入人大嗎
作者: degussa    時間: 2020-5-29 06:57 PM

中國出國安法就是為一國兩制努力。有安定繁榮香港才能有穩定發展的一國兩制。
作者: goaheadman2300    時間: 2020-5-29 06:58 PM

引用:

下,你家陣先講,唔係驚下話
作者: 牛熊分界線    時間: 2020-5-29 07:01 PM

唔係感到好驕傲咩?
作者: 哈囉強勁的採購    時間: 2020-5-29 07:07 PM

咩嘢叫做……
獨立係羅曼蒂克  呢?
作者: 50524934    時間: 2020-5-29 07:07 PM

扮精神分裂,吾使坐
作者: MySamSam    時間: 2020-5-29 07:13 PM

引用:

轉得咁快??
作者: giraffe2    時間: 2020-5-29 07:16 PM

引用:
原帖由 MySamSam 於 2020-5-29 07:13 PM 發表

轉得咁快??
佢希望法官輕判
作者: 東方紅    時間: 2020-5-29 07:16 PM

引用:
原帖由 kenchan42015 於 2020-5-29 03:07 PM 發表

怕死?精神分裂?李漢奸唔好成日呃班黃狗啦,佢地係蠢但唔咁對佢地啦?!!
今日唔做漢奸住。
作者: 東方紅    時間: 2020-5-29 07:17 PM

引用:
原帖由 MySamSam 於 2020-5-29 07:13 PM 發表

轉得咁快??
風向好快的,如果你有留意,凌一都開始有轉風嘅勢頭...
作者: giraffe2    時間: 2020-5-29 07:19 PM

引用:
原帖由 DZDD 於 2020-5-29 06:04 PM 發表

柒頭以為割蓆就無事?
洗濕左過頭想脱身,👽👽黑暴吾會放過佢。
作者: samndean    時間: 2020-5-29 07:21 PM

老鬼死喺監裏面
作者: top11    時間: 2020-5-29 07:25 PM

引用:

你想有說服力的就主動向年青人宣揚反港獨~
唔係係度搏人同情~

作者: giraffe2    時間: 2020-5-29 07:51 PM

引用:
原帖由 top11 於 2020-5-29 07:25 PM 發表

你想有說服力的就主動向年青人宣揚反港獨~
唔係係度搏人同情~
博系法官面前同情我已改過自新了,減我刑罰吧!
作者: giraffe2    時間: 2020-5-29 08:00 PM

引用:

轉得咁快??
人之將死,其言也真。🙄🙄🙄🙄
作者: 點股勝手    時間: 2020-5-29 08:08 PM

f,u
ing

作者: giraffe2    時間: 2020-5-29 08:42 PM

引用:
原帖由 DZDD 於 2020-5-29 06:04 PM 發表

柒頭以為割蓆就無事?
無甘易脱身。
作者: fb43f30baed141    時間: 2020-5-29 08:59 PM

快D去揾何生打四圈啦!
作者: 小師姐    時間: 2020-5-29 09:22 PM

引用:

不見棺材不流淚,餘生在獄中渡過吧
作者: 樹下善良的旅程    時間: 2020-5-29 09:26 PM

作者: 16610joey    時間: 2020-5-29 09:27 PM

入册喇死老野
作者: waltzno2    時間: 2020-5-29 09:31 PM

一早講咗呢班政棍養出一批批怪獸出嚟,你地根本無能力去控制佢地,所以先會搞到而家咁既環境,
而家先想縮沙已經太遲啦,咁多手足犧牲,等住攬炒啦
作者: pandan07    時間: 2020-5-29 09:41 PM

有人淆底😂
作者: 加燦    時間: 2020-5-29 09:55 PM

李漢奸似乎係扮回光反照, 臨死前講番半句近乎人講嘅話, 搏唔使精彩人生.
作者: highwiseman    時間: 2020-5-29 09:59 PM

引用:

這個佛口蛇心的漢奸!
講大話都係唔及得上李厄人!
佢係李漢奸唔識點厄人!
作者: giraffe2    時間: 2020-5-29 10:39 PM

引用:
原帖由 加燦 於 2020-5-29 09:55 PM 發表

李漢奸似乎係扮回光反照, 臨死前講番半句近乎人講嘅話, 搏唔使精彩人生.
人之將死,其言也善。
作者: 股壇垃圾佬    時間: 2020-5-29 11:49 PM

引用:

但係仲有好儍仔受佢哋坤要爭取香港獨立喎!

作者: 根本9up    時間: 2020-5-29 11:59 PM

佢收皮啦,留返淡口第日同d監友傾計啦,成身留留長
作者: testfriend    時間: 2020-5-30 12:01 AM

我記性差,佢之前好似唔係咁講的
作者: 再來荷蘭橙    時間: 2020-5-30 12:05 AM

引用:

亞爺成功收編港獨頭目 .

黃營又再一地玻璃碎片 .
作者: szdlyw    時間: 2020-5-30 12:06 AM

吾好以為講几句正面嘅說話就当无事
作者: 東方純情的馬桶    時間: 2020-5-30 12:08 AM

語無倫次成為佢嘅辯護理由😏
作者: CPGNOW    時間: 2020-5-30 12:11 AM

佢認漢奸二號,無人咁認第一
作者: hehaha2010    時間: 2020-5-30 01:25 AM

引用:

咁又係,睇電視見到班泛民死哂老豆咁款出境,就知佢哋以后少左好多外來收入,点會唔懷緬過去
作者: 人之初大大    時間: 2020-5-30 01:37 AM

引用:
原帖由 CPGNOW 於 2020-5-30 12:11 AM 發表

李處冥—心搞死香港,更衰既事都做得出
作者: 明日野性的老闆    時間: 2020-5-30 05:00 AM

特區青年人應向國內企鵝,阿里,滴滴車,美國喬布斯,馬斯克,mcrosoft, 阿ma 信,buffet,Rogers,軟庫迅鎖便服 在經濟商業上努力創新,利用一國兩制,一帶一路和大灣區優勢
作者: 開心大少奶^^    時間: 2020-5-30 05:07 AM

作者: ifung5    時間: 2020-5-30 09:37 AM

引用:
原帖由 CPGNOW 於 2020-5-30 12:11 AM 發表

有呀,你唔見痴瘋已經取代佢做了代言人?
作者: 老爺你袋左5豪    時間: 2020-5-30 09:44 AM

條撚樣知道自己好危險
作者: 扮工室主管    時間: 2020-5-30 02:21 PM

引用:

廿幾年嚟佢做乜9呀?咪一國兩制緊囉!
作者: 社長    時間: 2020-5-30 04:51 PM

引用:
原帖由 ifung5 於 2020-5-29 17:18 發表

唔係喎,佢徒弟痴瘋隨意跟佢去尾角走一轉,就已經撈到風山水起
點都要有件刷鞋仔跟佢撈
作者: tam_n    時間: 2020-5-30 04:54 PM

引用:
原帖由 人之初大大 於 2020-5-30 01:37 AM 發表

李處冥—心搞死香港,更衰既事都做得出
「處冥」,係唔係「在地獄」咁解?
唔怪得佢做漢奸一心搞死香港啦。

其實好想知道曱甴對佢咁講有咩反應,抑或個腦已壞,冇反應,聽而不聞。

作者: 人之初大大    時間: 2020-5-30 04:59 PM

引用:
原帖由 tam_n 於 2020-5-30 04:54 PM 發表

「處冥」,係唔係「在地獄」咁解?
唔怪得佢做漢奸一心搞死香港啦。

其實好想知道曱甴對佢咁講有咩反應,抑或個腦已壞,冇反應,聽而不聞。 ...
你中晒,你處冥要令你身處冥界
作者: DARKSILVER    時間: 2020-5-30 05:02 PM

引用:

呢種人, 都果頭近, 你地估, 最終, 會上天堂, 定落地獄?