標題: 不是100%的忠誠,不叫忠誠。蓬培奧親斷李+X財路 [打印本頁]

作者: 直線國國王     時間: 2020-5-28 13:46

以色列政府的海水化淡廠計劃分二期,第一期由和記黃埔水務承辦圓滿完成,更大規範的二期工程原也屬意由黄埔承包。五月中旬蓬培奧親飛以色列施壓,二期工程便改由本地公司承包了。在美國全力封殺下,不只5G,連海水化淡都以安全風險封殺中國商人。
原來去年暴亂出錢出力,中大之役派百佳貨車運送物資,都不足以買得老美的關愛呢!
回到是岸,時未晚也。
作者: 直線國國王     時間: 2020-5-28 13:52

大家猜今年漁村的財主們還會積極嚮應金毛、灣灣「共襄盛舉」?
那麼黑暴的軍餉誰來發呢?
作者: 狂人甲     時間: 2020-5-28 13:53

什麼叫做100%的忠誠?

君要臣死,臣不得不死,不死視為不忠?
作者: 直線國國王     時間: 2020-5-28 13:56

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-5-28 01:53 PM 發表

我想李坐著輪椅上街親領黑暴兵團攻打中聯辦,那就差不多老美會收貨了。
作者: 狂人甲     時間: 2020-5-28 13:59

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-5-28 01:52 PM 發表
如果你咁講,我係咪有權懷疑,好多來中國嘅資金,參與反送中條例呢?

事實上,香港好多傳統華資,都喺度沽貨離場,喺香港大展拳腳嘅,反而係中資,反送中條例,影響最大嘅,可能就係中資,有理由懷疑暗中資助反送中條例!!

作者: YuckoO     時間: 2020-5-28 13:59

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-5-28 01:46 PM 發表
以色列政府的海水化淡廠計劃分二期,第一期由和記黃埔水務承辦圓滿完成,更大規範的二期工程原也屬意由黄埔承包。五月中旬蓬培奧親飛以色列施壓,二期工程便改由本地公司承包了。在美國全力封殺下,不只5G,連海水化淡都以安全風險封殺中國商人。
原來去年暴亂出錢出力,中大之役派百佳貨車運送物資,都不足以買得老美的關愛呢!
回到是岸,時未晚也。 ...
李黄瓜投在英国的几千亿,怕是血本无归了
90年代欺骗习近平,前几年吹自己是个单纯商人,现在又灰溜溜跑回内地投资,恐怕辉煌不再了。
作者: YuckoO     時間: 2020-5-28 14:02

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-5-28 01:46 PM 發表
90年代欺骗习近平,习近平上任前半年从内地撤资,吹自己是个单纯商人,现在又灰溜溜跑回内地投资,恐怕辉煌不再了。
作者: 狂人甲     時間: 2020-5-28 14:05

引用:
原帖由 YuckoO 於 2020-5-28 01:59 PM 發表

90年代欺骗习近平,前几年吹自己是个单纯商人,现在又灰溜溜跑回内地投资,恐怕辉煌不再了。
血本無歸一定唔會啦,英國佬打開門口做生意,唔公平,佢檔野以後唔使玩啦,冇喺香港嗰陣時咁風光就會!

英國,美國人玩嘅,係莊家抽佣制,中國人玩嘅,係莊家直接參與制度,兩種思維基本出發都唔同。
作者: 狂人甲     時間: 2020-5-28 14:09

簡單啲講!英國,美國,政府基本上只係負責抽佣,抽稅,理得你邊個贏邊個輸!所以你會見到猶太人,唔係歐洲人,可以控制美國經濟。

呢種情況,係中國人社會,我估就冇機會出現!!
作者: 直線國國王     時間: 2020-5-28 14:16

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-5-28 01:59 PM 發表

如果你咁講,我係咪有權懷疑,好多來中國嘅資金,參與反送中條例呢?

事實上,香港好多傳統華資,都喺度沽貨離場,喺香港大展拳腳嘅,反而係中資,反送中條例,影響最大嘅,可能就係中資,有理由懷疑暗中資助反送中條例!! ...
各有各解讀呀。
作者: 直線國國王     時間: 2020-5-28 14:20

引用:
原帖由 YuckoO 於 2020-5-28 01:59 PM 發表

富人的煩惱………愈來愈煩
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-5-28 14:22

我已告訴你,他們是猶太黑鬼的奴隶,主人隨時可以弄死奴隶,不需受刑責。
作者: eman666     時間: 2020-5-28 14:34

快D断
作者: 貓男     時間: 2020-5-28 14:37

家陣美國佬見你係黃皮膚就打壓㗎啦!管你係中港台日韓!
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-5-28 14:38

引用:
原帖由 貓男 於 2020-5-28 02:37 PM 發表
中国人喺白人,我要讲一百万次。
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-5-28 14:39

你地根本唔7明
作者: 直線國國王     時間: 2020-5-28 15:12

引用:
原帖由 貓男 於 2020-5-28 02:37 PM 發表
對香港接下去這幾個月可能反而是好事。台灣已在關門、國安法掃清外國勢力,本地富豪在中國以外的投資都可能受美國狙擊,想好好過活,還是齊心建設香港呀。
作者: YuckoO     時間: 2020-5-28 15:24

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-5-28 02:05 PM 發表

血本無歸一定唔會啦,英國佬打開門口做生意,唔公平,佢檔野以後唔使玩啦,冇喺香港嗰陣時咁風光就會!

英國,美國人玩嘅,係莊家抽佣制,中國人玩嘅,係莊家直接參與制度,兩種思維基本出發都唔同。 ...
你不知道boris要把电信水务铁路等民生产品收归国有吗?
作者: 狂人甲     時間: 2020-5-28 15:26

引用:
原帖由 YuckoO 於 2020-5-28 03:24 PM 發表

你不知道boris要把电信水务铁路等民生产品收归国有吗?
唔知道,講嚟聽吓,等我增加下見聞!!

到底係個別事件,定係國家嘅整體方針?
作者: YuckoO     時間: 2020-5-28 16:58

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-5-28 03:26 PM 發表

唔知道,講嚟聽吓,等我增加下見聞!!

到底係個別事件,定係國家嘅整體方針?
查了下,是Corbyn说的,不是Boris。
我记错了
作者: 油站外圍的師兄     時間: 2020-5-28 17:06

引用:
底條李黃瓜死,最好輸清光富身家
作者: tak97     時間: 2020-5-28 18:00

韓戰時,林彪詐病不想去開會。毛毛蟲搵人抬佢出席。
作者: Max_lee     時間: 2020-5-28 19:08

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-5-28 05:12 PM 發表

對香港接下去這幾個月可能反而是好事。台灣已在關門、國安法掃清外國勢力,本地富豪在中國以外的投資都可能受美國狙擊,想好好過活,還是齊心建設香港呀。 ...
我真係想睇下⋯香港會變成點⋯
作者: 直線國國王     時間: 2020-5-28 19:10

引用:
原帖由 Max_lee 於 2020-5-28 07:08 PM 發表

我真係想睇下⋯香港會變成點⋯
看到黄瓜在外國受挫、台灣关門、國安法出台,我開始比較乐观
作者: Max_lee     時間: 2020-5-28 19:14

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-5-28 09:10 PM 發表

看到黄瓜在外國受挫、台灣关門、國安法出台,我開始比較乐观
需然仲有好外國好多壓力,但主要係對中國⋯⋯,但起碼係條正路。
作者: 狂人甲     時間: 2020-5-28 20:23

引用:
原帖由 YuckoO 於 2020-5-28 04:58 PM 發表

查了下,是Corbyn说的,不是Boris。
我记错了
好,我自己去了解下先。
作者: 貓男     時間: 2020-5-28 21:18

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-5-28 15:12 發表

對香港接下去這幾個月可能反而是好事。台灣已在關門、國安法掃清外國勢力,本地富豪在中國以外的投資都可能受美國狙擊,想好好過活,還是齊心建設香港呀。 ...
台灣話會"人道援助"-
咁就好囉, 搞爛香港嘅快啲去台灣!

美國就話要制裁香港-
咁叫幫香港定害香港?
唉...有時我真覺得有啲香港人已經患上斯德哥爾摩後群症...
作者: 直線國國王     時間: 2020-5-28 21:24

引用:
原帖由 貓男 於 2020-5-28 09:18 PM 發表

台灣話會"人道援助"-

美國就話要制裁香港-
咁叫幫香港定害香港?
唉...有時我真覺得有啲香港人已經患上斯德哥爾摩後群症... ...
就是ABC呀!
Anyone But China
作者: starr     時間: 2020-5-28 21:29

引用:
國安法名單冇佢份已經要還神
作者: 直線國國王     時間: 2020-5-28 21:32

引用:
原帖由 starr 於 2020-5-28 09:29 PM 發表

老美意思:無得騎牆。
可能黃瓜加入了再出發聯盟,忠誠不夠純正,老美便兩週前下殺手了
作者: howah20131217     時間: 2020-5-28 23:05

引用:
原帖由 貓男 於 2020-5-28 09:18 PM 發表

台灣話會"人道援助"-

美國就話要制裁香港-
咁叫幫香港定害香港?
唉...有時我真覺得有啲香港人已經患上斯德哥爾摩後群症... ...
有d唔同,一種是被脅迫下對敵人的小恩產生感激認同, 現在是自願性做漢奸,出賣香港祖國
作者: topwai~威威     時間: 2020-5-29 01:49

引用:
李嘉誠:國安法有長遠穩定發展正面作用 不必過份解讀
長和集團高級顧問李嘉誠接受大公文匯全媒體專訪時表示,任何國家對自身國家安全問題有權責,呼籲大家不必過份解讀。

李嘉誠及李澤鉅再度增持長實集團(01113.HK)共446萬股
http://www.aastocks.com/tc/stocks/news/aafn-news/NOW.1017800/2

疑與中美對抗有關 港企「長和」競標以色列海水淡化廠失利
https://www.upmedia.mg/news_info.php?SerialNo=88307

李超人海外市場玩完,局佢回歸中国市場
作者: topwai~威威     時間: 2020-5-29 01:51

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-5-28 01:59 PM 發表

事實上,香港好多傳統華資,都喺度沽貨離場,喺香港大展拳腳嘅,反而係中資,反送中條例,影響最大嘅,可能就係中資,有理由懷疑暗中資助反送中條例!! ...
反送中條例,影響最大嘅係外資,香港9成品牌都系外資
作者: friendchanli     時間: 2020-5-29 08:10

引用:

分清楚九十年代邊個係國家主席先啦。
作者: derek.lee     時間: 2020-5-29 08:26

引用:

記得睇過一個大陸財經討論,講到李黃瓜走資去外國,有一位專家話:"喺呢度,佢就係土豪,可以呼風喚雨,
出到去,佢仲係土豪咩?"
作者: 巴巴先生     時間: 2020-5-29 08:47

黃瓜佬係加拿大人黎架....

美國要加拿大做狗,加國點敢不從?
作者: 巴巴先生     時間: 2020-5-29 08:48

引用:
原帖由 derek.lee 於 2020-5-29 08:26 AM 發表

記得睇過一個大陸財經討論,講到李黃瓜走資去外國,有一位專家話:"喺呢度,佢就係土豪,可以呼風喚雨,
出到去,佢仲係土豪咩?"
佢只係一個加拿大有錢佬......
作者: 直線國國王     時間: 2020-5-29 08:56

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-5-29 08:48 AM 發表

佢只係一個加拿大有錢佬......
這便是問題了,内地網民近年對老黄瓜一遍駡聲,沒把他看作自己人,而老美也可沒把他看作加人呢。
作者: 帶刺的橄欖枝     時間: 2020-5-29 09:36

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-5-28 13:52 發表
百佳現金卷……
作者: 帶刺的橄欖枝     時間: 2020-5-29 09:39

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-5-28 13:53 發表

黃瓜字典裡沒有忠誠二字,佢引用得呢個典故,可能想僭稱自己是李唐後裔?
作者: 浪裏白條     時間: 2020-5-29 10:22

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-5-28 01:53 PM 發表 什麼叫做100%的忠誠?君要臣死,臣不得不死,不死視為不忠?
看了你這個留言,才知道這個帖子的目的是貶損一個城中名人。
-----
政治討論是嚴肅的。香港政治現在亂糟糟,為啥你們不監督那些導致香港動亂的root cause -- 制度暴力。
------
囘歸本帖子。不是100%的忠誠,不叫忠誠。蓬培奥親斷李+X財路
這是一個偽命題,也是 a loaded question
發帖者是把“忠誠”這個概念強加于那位城中名人身上。歇後語就是“走狗”。
這是誹謗。
作者: 浪裏白條     時間: 2020-5-29 10:25

引用:
原帖由 帶刺的橄欖枝 於 2020-5-29 09:39 AM 發表 黃瓜字典裡沒有忠誠二字,佢引用得呢個典故,可能想僭稱自己是李唐後裔?
政治討論是嚴肅的,可以搞出人命的。
你要搞死一個年逾90的人?
作者: vvoy     時間: 2020-5-29 10:34

蓬佩奧出訪以色列 疑將阻撓華企在當地投資項目
https://www.hk01.com/即時國際/472548/蓬佩奧出訪以色列-疑將阻撓華企在當地投資項目

DNA改不了
蓬佩奧竟然將Hutchison Water
視為中資
作者: 直線國國王     時間: 2020-5-29 10:40

引用:
原帖由 vvoy 於 2020-5-29 10:34 AM 發表
蓬佩奧出訪以色列 疑將阻撓華企在當地投資項目
https://www.hk01.com/即時國際/472548/蓬佩奧出訪以色列-疑將阻撓%E ...
這是本週內除宣告國安法立法外,我最感高興的新聞。這給了本土富豪再清楚不過訊息。
作者: 直線國國王     時間: 2020-5-29 11:15

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2020-5-29 01:49 AM 發表

李嘉誠:國安法有長遠穩定發展正面作用 不必過份解讀
長和集團高級顧問李嘉誠接受大公文匯全媒體專訪時表示,任何國家對自身國家安全問題有權責,呼籲大家不必過份解讀。

李嘉誠及李澤鉅再度增持長實集團(01113.HK)共446萬股
http://www.aastocks.com/tc/stocks/news/aafn-news/NOW.1017800/2

...
就是這個理
作者: 浪裏白條     時間: 2020-5-29 11:20

@直線國國王  直線國國王
你開這帖子目的就是想“警告”本地富豪。對嗎?
為啥由你出手,而不是梁振英或者其他重量級政客?
作者: nigel212

作者: 直線國國王     時間: 2020-5-29 11:45

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-5-29 11:20 AM 發表 
@直線國國王 直線國國王
為啥由你出手,而不是梁振英或者其他重量級政客? ...
我是中央密探長江七號,
直線國王后是黃河七號,
直線國王子是珠江七號,
我們分掌港、澳、台輿情。明白了沒有?

還有親自飛往以色列施壓斷人財路那位叫美國國務卿,你的意思是在我指揮下美國國務卿配合行為以「警告」富豪們不要站美國隊嗎?
即是美國國務卿「警告」富豪們不要站美國隊嗎?
我認爲你有智力問題,這可不是抹黑,而是疏理過你的思路,經過嚴謹推論歸納出的結果喔!

圖片附件: 1590723933219.jpg (2020-5-29 11:45, 166.27 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: absdorfhq     時間: 2020-5-29 12:06

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-5-29 11:20 AM 發表
@直線國國王    直線國國王
白條條,出黎,討論下昨日通過嘅港版國安法,比你用300回合講下港版國安法是否利大於弊,你條友去年成日開post話23條,依家有港版國安法了,你開心嗎,李首富話港版國安法好,你亦會支持港版國安法嗎.
作者: YuckoO     時間: 2020-5-29 12:22

引用:
原帖由 starr 於 2020-5-28 09:29 PM 發表

他在90年代欺骗习近平,差点终结习近平的仕途,😂
作者: YuckoO     時間: 2020-5-29 12:24

引用:
原帖由 friendchanli 於 2020-5-29 08:10 AM 發表

分清楚九十年代邊個係國家主席先啦。
哪又怎样?现在谁是主席?😂
作者: 浪裏白條     時間: 2020-5-29 15:12

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-5-29 11:45 AM 發表 我是中央密探長江七號,直線國王后是黃河七號,
直線國王子是珠江七號,我們分掌港、澳、台輿情。明白了沒有?11200450 。
還有親自飛往以色列施壓斷人財路那位叫美國國務卿,你的意思是在我指揮下美國國務卿配合行為以「警告」富豪們不要站美國隊嗎?即是美國國務卿「警告」富豪們不要站美國隊嗎?我認爲你有智力問題,這可不是抹黑,而是疏理過你的思路,經過嚴謹推論歸納出的結果喔! ...
重點:
請你鄭重聲明:你開這帖子目的就是想“警告”本地富豪。對嗎?
----
作者: 浪裏白條     時間: 2020-5-29 15:20

@直線國國王   
我說了,你的思考方法 100次我都可以100次【一千次我也可以1000次擊敗你--除非你改變你的政治色彩】指出你為什麼屬於“反黨”。
你說“疏理過你{浪里白條網友}的思路,經過嚴謹推論歸納出的結果”。
那麼,如果到最後浪里白條撕破你的論述,豈不是等於常常和共產黨駐扎的評論員一塊兒acting in concert 的你 雖然經過嚴謹推論歸納出的結果,仍然一敗塗地。。。。
---
所以,你不要那麼早就露出你的底牌,這樣對於你“警告 不是100%的忠誠的李+X財路‘’
就障礙重重。

作者: nigel212

作者: 直線國國王     時間: 2020-5-29 16:47

引用:
原帖由 nigel212 於 2020-5-29 04:24 PM 發表

其實,新聞早已曝光,昨天的政經龍鳳配也有討論該新聞。
老猴兒會不會認為該兩位主持人也是受cy之命?
對,我是看了他們節目才有這啟發。他們的角度是老美全球封殺中國,肥奧甚至不惜親飛以色列施壓。

我的看法稍有不同。以色列當然早知肥奧此行目的,若要就範視訊便行了。要知道中國是世上少有國家同時跟以色列、伊朗、沙特都保持友好關係,中國在以色列的投資合作項目多得是,連疫苗也在共同開發呢。美國施壓,以方應會預先跟中方通氣,會否中以協商的結果便是交黃瓜人頭,既可讓肥奧交差,又可讓以方賣人情給老美,再可借老美之威讓中方收服富豪們呢?

所以以色列一直等到肥奧親臨,才作狀勉為其難得罪中國踢黃瓜出局?(我這次聽了你肥奧,以后便不能再逼我了!)
作者: absdorfhq     時間: 2020-5-29 19:48

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-5-29 11:45 AM 發表

我是中央密探長江七號,
直線國王后是黃河七號,
直線國王子是珠江七號,
我們分掌港、澳、台輿情。明白了沒有?

還有親自飛往以色列施壓斷人財路那位叫美國國務卿,你的意思是在我指揮下美國國務卿配合行為以「警告」富豪們不要站美國隊嗎?
即是美國國務卿「警告」富豪們不要站美國隊嗎?
我認爲你有智力問題,這可不是抹黑,而是疏理過你的思路,經過嚴謹推論歸納出的結果喔! ...
呢個白條條一向都係咁架啦,大家睇下佢嘅原形分身前幾年講過咩: 以前香港人說,三號風球,現在呢?明明 是“狂風暴雨”, 天文臺硬要說‘’狂風驟雨“,為的是忌諱那個“暴動”的“暴”字。

條友抹黑造謠造謠慣了,見到數字id又聯想一翻,真係有病.

@浪裏白條

白條條,病情又加深左,快去睇醫生.

圖片附件: Screenshot_57.jpg (2020-5-29 19:48, 108.81 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 直線國國王     時間: 2020-5-29 19:56

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2020-5-29 07:48 PM 發表

呢個白條條一向都係咁架啦,大家睇下佢嘅原形分身前幾年講過咩: 以前香港人說,三號風球,現在呢?明明 是“狂風暴雨”, 天文臺硬要說‘’狂風驟雨“,為的是忌諱那個“暴動”的“暴”字。

條友抹黑造謠造謠慣了,見到數字id又聯想一翻,真係有病.

[taguid=6337927] ...
我認為黄瓜被獻人頭這則新聞給香港直下去幾個月的情況有很大影響,沒有人發糧草那市面會比去年好多,老猴兒也來亂也是正常啦,因為無人殉道嗎!
作者: 胡姬爸爸     時間: 2020-5-29 20:05

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-5-28 02:05 PM 發表

英國,美國人玩嘅,係莊家抽佣制,中國人玩嘅,係莊家直接參與制度,兩種思維基本出發都唔同。 ...
中美英玩嘅,都係莊家干預制,無一例外。
作者: 狂人甲     時間: 2020-5-29 20:39

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2020-5-29 08:05 PM 發表

中美英玩嘅,都係莊家干預制,無一例外。
美國喺個金主社會,每個金主利益並非一致,證券交易所監察系統,可以幫邊個呀?
作者: 胡姬爸爸     時間: 2020-5-29 20:52

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-5-29 08:39 PM 發表

美國喺個金主社會,每個金主利益並非一致,證券交易所監察系統,可以幫邊個呀?
金主看似眾多,實質來自同一個大莊家。如果話美國係莊家抽佣,又如何去解釋政府干預自由市場的行為(例如限制華為中興)?美國是一個高度政治化的國家,任何事情都政治行先。用賭局借喻,中英美都不是公平賭博的抽佣者,而且明擺著出術的莊家,使了橫手還要抽佣。
作者: 狂人甲     時間: 2020-5-29 20:53

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2020-5-29 08:52 PM 發表

金主看似眾多,實質來自同一個大莊家。如果話美國係莊家抽佣,又如何去解釋政府干預自由市場的行為(例如限制華為中興)?美國是一個高度政治化的國家,任何事情都政治行先。用賭局借喻,中英美都不是公平賭博的抽佣者,而且明擺著出術的莊家,使了橫手還要抽佣。 ...
你講嚟聽吓,佢哋來自邊一個大莊家?

干預係為咗整體平衡姐,錢一個賺晒,從來都唔係美國人嘅風格

作者: 百厭超人     時間: 2020-5-30 10:34

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-5-28 02:38 PM 發表

中国人喺白人,我要讲一百万次。
你講億萬次都冇用,因為唔係事實!一係閣下就係特殊色盲,眼中只睇到黑白兩色,但凡淺色當白色,深色當黑色!
作者: 百厭超人     時間: 2020-5-30 10:35

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-5-28 02:39 PM 發表
你地根本唔7明
當然啦,正常人又點會明白特殊人士嘅思維呢?
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-6-2 13:03

引用:
原帖由 百厭超人 於 2020-5-30 10:34 AM 發表

你講億萬次都冇用,因為唔係事實!一係閣下就係特殊色盲,眼中只睇到黑白兩色,但凡淺色當白色,深色當黑色!
你是可以創造事實的,懂不?

唉,同智商低嘅人講嘢真喺好辛苦。
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-6-2 13:40

引用:
原帖由 百厭超人 於 2020-5-30 10:34 AM 發表

我唔單止無色盲,我好明白喺咩事。只是你們不懂。
作者: 百厭超人     時間: 2020-6-2 15:03

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-6-2 01:03 PM 發表

你是可以創造事實的,懂不?

唉,同智商低嘅人講嘢真喺好辛苦。
你而家係創做緊一個不可能創造嘅事實,懂不?
唉...同一個「特殊兒童」講嘢真係好辛苦!
作者: 百厭超人     時間: 2020-6-2 15:06

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-6-2 01:40 PM 發表

我唔單止無色盲,我好明白喺咩事。只是你們不懂。
正常地球人有正常地球人嘅思路,閣下嘅思維超出呢個宇宙,當然冇地球人明白你啦!

作者: 直線國國王     時間: 2020-6-2 15:21

引用:
原帖由 百厭超人 於 2020-6-2 03:06 PM 發表

正常地球人有正常地球。人嘅思路,閣下嘅思維超出呢個宇宙,當然冇地球人明白你啦!

超人大戰宇宙大王

圖片附件: 1591082478480.jpg (2020-6-2 15:21, 119.36 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 百厭超人     時間: 2020-6-2 15:32

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-6-2 03:21 PM 發表

超人大戰宇宙大王
正喎!
作者: 帶刺的橄欖枝     時間: 2020-6-3 23:28

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-5-29 10:25 發表
政治討論是嚴肅的,可以搞出人命的。
你要搞死一個年逾90的人?
當年佢開血汗工廠又搞死幾多人,有勞工代表俾差佬打死喎?
作者: 食指     時間: 2020-6-3 23:40

引用:
@直線國國王   直線國國王
我代樓主答你

請回應一樓主題,不要離題,否則“面壁”
作者: 直線國國王     時間: 2020-6-4 01:32

引用:
原帖由 食指 於 2020-6-3 11:40 PM 發表

我代樓主答你

請回應一樓主題,不要離題,否則“面壁”
不錯,不錯,回歸不久便跟得上最新病徵之「面壁」。
作者: 40342     時間: 2020-6-4 11:24

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-6-4 01:32 AM 發表

不錯,不錯,回歸不久便跟得上最新病徵之「面壁」。
看見白猴兒叫人「面壁」就笑死啦,香討的拉黑功能其實是駝鳥政策。
作者: 直線國國王     時間: 2020-6-4 11:28

引用:
原帖由 40342 於 2020-6-4 11:24 AM 發表

看見白猴兒叫人「面壁」就笑死啦,香討的拉黑功能其實是駝鳥政策。
李文痞靠偏視偏聽便可以發稿,白猴兒靠面壁便可以避開質疑,結果都是一樣,邏輯思考愈來愈弱出現退化。
作者: 40342     時間: 2020-6-4 12:10

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-6-4 11:28 AM 發表

李文痞靠偏視偏聽便可以發稿,白猴兒靠面壁便可以避開質疑,結果都是一樣,邏輯思考愈來愈弱出現退化。
李怡在七十年代時寫的還有理性,但可能覺得懷才不遇,不獲重用,被肥佬收編之後,以愈來愈嘩眾取寵的手法去抹黑中國。
作者: 直線國國王     時間: 2020-6-4 12:44

引用:
原帖由 40342 於 2020-6-4 12:10 PM 發表

李怡在七十年代時寫的還有理性,但可能覺得懷才不遇,不獲重用,被肥佬收編之後,以愈來愈嘩眾取寵的手法去抹黑中國。
當年64后,我還在花自己零用錢買「九十年代」、「爭鳴」、「镜報」呢。
作者: kim_12346     時間: 2020-6-4 14:08

引用:
原帖由 40342 於 2020-6-4 11:24 AM 發表

一早講左係雙面刃
到時佢又會契弟咁款走去拉生意
作者: kglam98     時間: 2020-6-4 14:10

引用:
重回頭?中共已經食咗馬雲,王建林 成副身家啦。返去重有得剩?
作者: 直線國國王     時間: 2020-6-4 15:15

引用:
原帖由 kglam98 於 2020-6-4 02:10 PM 發表

重回頭?中共已經食咗馬雲,王建林 成副身家啦。返去重有得剩?
李嘉誠在接受專訪時表示:「任何國家對自身國家安全問題有權責, 大家不必過分解讀;通過《港區維護國家安全法》…………發揮長遠穩定發展的正面作用。
作者: kglam98     時間: 2020-6-4 17:11

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-6-4 03:15 PM 發表

李嘉誠在接受專訪時表示:「任何國家對自身國家安全問題有權責, 大家不必過分解讀;通過《港區維護國家安全法》…………發揮長遠穩定發展的正面作用。 ...
誠哥既語言藝術好叻既

誠哥曾經強調投資在有民主和法治的地方,回報有保證,咁你依家睇佢係邊度增加投資,係邊度走緊資,你咪知佢邊句真邊句假囉
作者: kim_12346     時間: 2020-6-4 17:22

引用:
原帖由 kglam98 於 2020-6-4 05:11 PM 發表

誠哥既語言藝術好叻既

誠哥曾經強調投資在有民主和法治的地方,回報有保證,咁你依家睇佢係邊度增加投資,係邊度走緊資,你咪知佢邊句真邊句假囉 ...
你做埋誠哥代言人呀?
作者: kglam98     時間: 2020-6-4 17:35

引用:
原帖由 kim_12346 於 2020-6-4 05:22 PM 發表

你做埋誠哥代言人呀?
笑死,我唔似你咁中意代人講野,你咪以己度人先得架

句野誠哥講架

轉載
https://news.now.com/mobile/local/player?newsId=29659

2012年3月29日 17:31  
一直支持唐英年選特首的長實主席李嘉誠說,會繼續香港的生意,強調投資在有民主和法治的地方,回報有保證。
作者: kim_12346     時間: 2020-6-4 17:54

引用:
原帖由 kglam98 於 2020-6-4 05:35 PM 發表

笑死,我唔似你咁中意代人講野,你咪以己度人先得架

句野誠哥講架

轉載
https://news.now.com/mobile/local/player?newsId=29659

2012年3月29日 17:31  
一直支持唐英年選特首的長實主席李嘉誠說,會繼續香港的生意 ...
信報:長實研增持上海項目全部權益
https://www.metroradio.com.hk/news/default.aspx?NewsID=20200115105800

咁呢單你又點睇呢?
作者: kglam98     時間: 2020-6-4 18:07

引用:
原帖由 kim_12346 於 2020-6-4 05:54 PM 發表

信報:長實研增持上海項目全部權益
https://www.metroradio.com.hk/news/default.aspx?NewsID=20200115105800

咁呢單你又點睇呢?
不排除行使優先認購權?末做既野當真呀?我既睇法係得啖笑

李生已經最少拋售套現超過1700億元人仔,連中共喉舌都吹「別讓李嘉誠跑了」。你又點睇?
作者: kim_12346     時間: 2020-6-4 18:09

引用:
原帖由 kglam98 於 2020-6-4 06:07 PM 發表

不排除行使優先認購權?末做既野當真呀?我既睇法係得啖笑

李生已經最少拋售套現超過1700億元人仔,連中共喉舌都吹「別讓李嘉誠跑了」。你又點睇? ...
"強調投資在有民主和法治的地方,回報有保證"
然後佢就考慮繼續投資喺中國喎
又唔係啦
作者: 直線國國王     時間: 2020-6-4 18:14

引用:
原帖由 kim_12346 於 2020-6-4 06:09 PM 發表

又唔係啦
這則新聞不正是打脸這個判斷嗎?給以色列做開荒牛把一期基礎硬骨頭都啃了,因為李是黃皮膚,二期大餐便給人端走了,還「回報有保證」?
作者: kglam98     時間: 2020-6-4 18:16

引用:
原帖由 kim_12346 於 2020-6-4 06:09 PM 發表

又唔係啦
講下咪話投資囉,但實際係走資,我都話誠哥語言藝術叻架啦