標題: 【港版國安法】摩通:美國就算撤香港特殊地位直接影響有限 - 香港經濟日報 - 中國頻道 - 經濟脈搏 [打印本頁]

作者: Keydunker     時間: 2020-5-27 21:06

全國人大明天(28日)將審議「港版國安法」,市場關注或引致中美關係緊張、香港街頭示威等活動。摩根大通發表報告,假設美國撤銷對本港特殊地位,相信對香港經濟的直接影響或有限,因美國出口佔香港去年總體GDP僅1.2%;但同時亦指出或對香港資本市場及金融行業構成不明朗,該行料美國一旦作出回應措施,相信只會針對個人或個別實體,而不會直接對準香港的資本市場基建體系。

該行指未見香港出現明顯資本外流跡象,首先本港住宅樓價今年以累計僅輕微調整,儘管中國政府上周公布將審議「港版國安法」,本港一手住宅物業銷售為近周強勁,同時留意到中方公布上述建議後,觀察香港每日資金情況未見有資本外流,而港股近日亦見回穩。

至於中美角力領域已延伸至金融領域,該行嘗試從三個極端情境估計,但仍難以量化潛在對內銀股盈利的影響。此三個極端情境預測評估:

第一個極端情境假設是美國禁止中國內銀利用美元作結算及交收,該行指早已在報告中提示了投資者相關潛在風險。

第二個極端情境假設是中國面臨持有美國資產的風險,中國於今年首季持美國相關資產佔其外滙儲備約35%,指外匯儲備波動或會引致人民幣及資本外流。

第三個極端情境假設是中國國企在美國資產會面臨風險,按六大內銀:包括農行        (01288) 、中行        (03988) 、建行 (00939) 、工行        (01398) 、交行        (03328) 及招行 (03968) 在美業務,佔相關內銀總資產僅0.7%,內銀所持外匯計價的債券,佔其總體平均負債僅0.8%。

唔駛怕,最好美國快取消,唔駛再要協

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2654174/【港版國安法】摩通:美國就算撤香港特殊地位 直接影響有限

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-5-27 21:06, 212.16 KB) / 該附件被下載次數 27

作者: top11     時間: 2020-5-27 21:07

引用:
原帖由 Keydunker 於 2020-5-27 09:06 PM 發表
全國人大明天(28日)將審議「港版國安法」,市場關注或引致中美關係緊張、香港街頭示威等活動。摩根大通發表報告,假設美國撤銷對本港特殊地位,相信對香港經濟的直接影響或有限,因美國出口佔香港去年總體GDP僅1.2%;但同時亦指出或對香港資本市場及金融行業構成不明朗,該行料美國一旦作出回應措施,相信只會針對個人或個別實體,而不會直接對準香港的資本市場基建體系。

該行指未見香港出現明顯資本外流跡象,首先 ...
係~
長痛不如短痛~
唔需要畀美國佬吊住吊住~
反正佢撤銷咗佢自己都會蝕底~
作者: 男E     時間: 2020-5-27 21:11

梗係啦, 美商在香港不知赚幾多錢, 幾十年前撤就可能好大影響!

圖片附件: th_102_.gif (2020-5-27 21:11, 15.47 KB) / 該附件被下載次數 21

作者: tinnit     時間: 2020-5-27 21:13

影響美國自己就最多...
作者: 英犬的末日     時間: 2020-5-27 21:22

色厲內荏 
作者: dhammika     時間: 2020-5-27 21:23

引用:
原帖由 Keydunker 於 2020-5-27 09:06 PM 發表

摩通係摑川普定香港泛聞西?
作者: 香港奶茶飄飄     時間: 2020-5-27 21:27

d外資離開香港就好
發行的衍生工具每年害死好多人
賺到滿
作者: alex33hewlett

作者: cychowhk     時間: 2020-5-27 21:47

要取消就快啦 連美國摩通都話 美國影響香港有限 而且美國係香港每年貿易順差 400億美元 香港又唔介意
作者: 前期大大高峰     時間: 2020-5-27 22:15

快d取消啦 美國佬係香港搵咁多著數睇下邊個傷 DLLM
作者: 誰說我無堅不催     時間: 2020-5-27 22:23

斷交, 交換資產, 河水不犯井水bye, 至多用華為市埸
作者: 喜樂無窮     時間: 2020-5-27 22:26

講真美國走左,歐洲中東國家就會填補位置
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2020-5-27 22:31

取消要快,唔想香港畀咁多錢美國佬賺。。。
作者: jayzzzzz     時間: 2020-5-27 22:37

引用:

On9! 真係以為自己大L哂?想利用香港搞中國,采美國佬都多撚餘啦!支持中國香港實行國安法!打沉外國黑手/拘捕漢奸!

作者: degussa     時間: 2020-5-27 22:38

特朗普老板全部在華爾街,這班華爾街大鱷在香港和大陸投資巨大。特朗普唔怕老板發脾氣,攪到冇得連任
作者: himboy     時間: 2020-5-27 22:44

根本好多美國佬唔聽浸浸講,佢自己仲以為好威姐
作者: 亨盤真人     時間: 2020-5-27 22:47

引用:
原帖由 himboy 於 2020-5-27 10:44 PM 發表
根本好多美國佬唔聽浸浸講,佢自己仲以為好威姐
自我感覺良好
作者: 阿聞     時間: 2020-5-27 22:48

美國佬靠嚇。
作者: laputa_pl     時間: 2020-5-27 22:49

美國投行出聲,傻trump即刻收皮
作者: 開心大少奶^^

作者: 嘩眾取寵死宅男     時間: 2020-5-27 22:55

美國將禁止香港售賣nike運動服裝,年輕人形容是滅絕的影響,沒nike比沒民主更災難
作者: 六月飛釘     時間: 2020-5-27 22:59

挑!

你計下華爾街每年係香港撈幾多水先啦!

你肯搞香港,班商界都唔肯啦!

鬥嚟鬥去咪又係為財?

唔係唔信你同中國鬥,係睇死你唔敢同錢鬥氣遮!

成日吹風吹得多都悶啦

返去飲滴露啦
作者: jancolly     時間: 2020-5-27 23:03

驚閪佢老味咩
作者: cs2080     時間: 2020-5-27 23:05

係就快啲郁手啦
大隻廣
作者: 羊谷c叔     時間: 2020-5-27 23:06

根本就冇料到,老美根本就靠嚇。中國係睇通咗佢地,所以屌佢都費西事。

圖片附件: Screenshot_2020-05-27-21-32-25-159_com.android.browser_mh1590587153741.jpg (2020-5-27 23:06, 78.22 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: bigmouth2006     時間: 2020-5-27 23:07

再苦也支持國安法
再苦也支持國安法

這是我唯一我表達支持的方法了
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2020-5-27 23:08

引用:
原帖由 男E 於 2020-5-27 09:11 PM 發表
梗係啦, 美商在香港不知赚幾多錢, 幾十年前撤就可能好大影響!
點制

圖片附件: 1590592124484.jpg (2020-5-27 23:08, 463.98 KB) / 該附件被下載次數 11

圖片附件: 1590592124562.jpg (2020-5-27 23:08, 388.33 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: numan123     時間: 2020-5-27 23:09

摩通咁大膽,Trump trump好小氣😂
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2020-5-27 23:10

引用:
原帖由 喜樂無窮 於 2020-5-27 10:26 PM 發表
講真美國走左,歐洲中東國家就會填補位置
個個望老美退佢哋即補上
作者: 樓下原始的弟弟     時間: 2020-5-27 23:12

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2020-5-27 10:31 PM 發表
取消要快,唔想香港畀咁多錢美國佬賺。。。
好囉,以後唔使益鳩佢老美
作者: Vin.Diesel     時間: 2020-5-27 23:12

美國大屎管快快撤出hk
作者: fileefeinei     時間: 2020-5-27 23:13

引用:

咦 冇提美銀喺國內同香港有幾多生意同資產嘅?
作者: 春雨彎刀     時間: 2020-5-27 23:13

食屎啦美國佬💩
作者: hiro0500     時間: 2020-5-27 23:14

引用:

放馬過來!!
作者: 116M     時間: 2020-5-27 23:16

搞事嘅死鬼佬,快滚出香港
back to 美國 !
作者: Bairi.Meng     時間: 2020-5-27 23:17

祖國又贏
作者: 116M     時間: 2020-5-27 23:18

做美國單,真係受氣又無錢賺,有水魚廠做佢就唔會比單你啦!
作者: Geld2020     時間: 2020-5-27 23:19

引用:

驚都未驚過,唔通全美國有錢佬會為咗特朗普犧牲自己利益?
作者: manmansam     時間: 2020-5-27 23:23

認同,對香討班五毛根本吾會有影響,佢哋訓天橋底,捉蝙蝠充飢,食飽就隨街屙屎,邊會關佢哋事呢 😱😨🐴
作者: 武德鼎     時間: 2020-5-27 23:26

取消佢啦,死都係死你美國佬先
作者: GLD     時間: 2020-5-27 23:27

禁售apple,唔知会跌几多点呢?
作者: launch_date     時間: 2020-5-27 23:29

唔好呀~~~~
攪香港,領導係唔會驚架

攪瑞士銀行啦
作者: lostofbubble     時間: 2020-5-27 23:30

引用:
原帖由 Keydunker 於 2020-5-27 21:06 發表

其實一直都係外資想找門入中國, 咁多聲音小動作, 都係想中國把門開大一點!!
所以我都諗極都唔明佢地點會覺得中國驚, 只係香港想自斷米路姐!!
作者: 人之初大大     時間: 2020-5-27 23:32

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2020-5-27 11:30 PM 發表

其實一直都係外資想找門入中國, 咁多聲音小動作, 都係想中國把門開大一點!!
所以我都諗極都唔明佢地點會覺得中國驚, 只係香港想自斷米路姐!!
醒目,為利是途,個個爭住打入14億人口市埸
作者: 破曉微涼

作者: Davidasdfg     時間: 2020-5-27 23:34

最好香港用人仔 取消埋hkd
作者: hfceddie     時間: 2020-5-27 23:34

引用:

直接影響有限,即係間接影響個 ripple effect 好大鑊囉,咁都 get 唔到?!
作者: 場上靠隊友     時間: 2020-5-27 23:36

傻普:亂嗡廿四,我制裁你摩通 !
作者: hfceddie     時間: 2020-5-27 23:38

引用:
原帖由 manmansam 於 2020-5-27 11:23 PM 發表
認同,對香討班五毛根本吾會有影響,佢哋訓天橋底,捉蝙蝠充飢,食飽就隨街屙屎,邊會關佢哋事呢 😱😨🐴
現代義和團。

作者: er007     時間: 2020-5-27 23:39

引用:
原帖由 top11 於 2020-5-27 09:07 PM 發表

係~
長痛不如短痛~
唔需要畀美國佬吊住吊住~
反正佢撤銷咗佢自己都會蝕底~
快取消,根本就唔痛,痛都係老美痛
作者: 一袋中驕     時間: 2020-5-27 23:41

引用:

仲好,直接廢除結算港幣結算港元變廢紙咁真係資都唔使走,五十年不變九吹。
英美玩九死香港,真係死
作者: 瑪卡     時間: 2020-5-27 23:43

唔知就嚇死知道笑九死🤔🤔
作者: 88288     時間: 2020-5-27 23:44

屌你老冇美國狗
作者: hhiinnssoonn     時間: 2020-5-27 23:45

咪有講無做,即刻撤走,唔送
作者: Duncan_Nadal     時間: 2020-5-27 23:45

慣匪講多過做
作者: andrewrabbit     時間: 2020-5-27 23:48

呢d就中肯
作者: GLD     時間: 2020-5-27 23:48

外國人怕香港治安差多过怕國安法啦,身有屎例外
作者: laws168     時間: 2020-5-27 23:51

老尾走,其他歐洲,中東,立即分走老尾那份。
撒走反而對老尾影響深遠。
作者: tiger115     時間: 2020-5-27 23:56

引用:

躝癱垃圾曱甴儍侵
作者: 16610joey     時間: 2020-5-27 23:57

根本只係件柒普自己以為係絶招
都無人理佢,係d曱甴當佢神咁拜
作者: lovumuch     時間: 2020-5-28 00:00

美國開始在世界沒有太大影響力了,已經退出很多組織,仲有什麼可以做?其實係美國冇乜金錢,
作者: starr     時間: 2020-5-28 00:03

有少少常識都知,美國立法都為美國利益,佢地要取消就取消呀
作者: hdhz     時間: 2020-5-28 00:06

引用:

咁會加快全球去美元化,佢哋唔係咁蠢呀嘛
作者: frankielam88     時間: 2020-5-28 00:08

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-5-27 11:34 PM 發表

直接影響有限,即係間接影響個 ripple effect 好大鑊囉,咁都 get 唔到?!
直接影響都有限,又會間接好大鑊?即係我直接俾屎你食你都食唔落,間接俾屎你食你食得落?明白晒。
作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2020-5-28 00:11

恥與美為伍,支持港美絕交!
作者: 平淡的足跡     時間: 2020-5-28 00:12

梗係唔得, 取消咗咪無得威脇, 呢d講多過做嘅嘢, 要講足一世
作者: 虎影俠     時間: 2020-5-28 00:14

摩通可以代表特郎普
作者: 磨爛蓆2017

作者: iapple2     時間: 2020-5-28 00:15

講左幾日都未決定?
作者: 台灣冰凍的手袋

作者: hfceddie     時間: 2020-5-28 00:17

引用:
原帖由 frankielam88 於 2020-5-28 12:08 AM 發表

直接影響都有限,又會間接好大鑊?即係我直接俾屎你食你都食唔落,間接俾屎你食你食得落?明白晒。
陳同佳案,只係佢戴綠帽,憤而殺死咗個女仔,直接影響好有限。

間接影響係攪出個修例事件,再反修例抗爭,再國安法,最終葬送一國兩制!堪稱史上最大影響綠帽!

作者: stunt790     時間: 2020-5-28 00:18

過埋人權法案暫時就應該無後顧之憂,會唔會盡情關門打狗?
作者: percyfor     時間: 2020-5-28 00:23

美國佬自從玩FATCA,全世界銀行都無做貸款,銀行無計先要開大陸水,現在玩零息,搵鬼同你玩。夠膽似印度,取消所有海外美金。侵侵就真係叻叻豬。
作者: 商界含情的世界     時間: 2020-5-28 00:25

美國自身難保
作者: frankielam88     時間: 2020-5-28 00:26

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-5-28 12:17 AM 發表

間接影響係攪出個修例事件,再反修例抗爭,再國安法,最終葬送一國兩制!堪稱史上最大影響綠帽! ...
間接乜鳩野影響都會有啦,嘥撚氣,香港政府錯在係弱勢政府,試下系美國同中國,修訂逃犯條例一早過撚左啦,有撚影響咩。不過依家都好,國安法可以直接拉上大陸審,以後唔駛再怕送中啦,因為送硬。
作者: iapple2     時間: 2020-5-28 00:26

終於取消了,太好啦,吾駛日日講呢件事
作者: s336990     時間: 2020-5-28 00:27

人質死咗,就再無要脅價值
所以要脅呢招,美帝用得好差
作者: kei27hk     時間: 2020-5-28 00:30

快啲取消香港特殊地位,唔好得閒又拎出來講下,大家一刀兩段。
作者: 005staff     時間: 2020-5-28 00:33

都明刀明槍了,不要再留手吧,明天就殺光所有泛民黃屍黑暴毒果。為香港帶來新景象!
作者: rambowong     時間: 2020-5-28 00:34

取消左,美貨便比其他國的貨貴,到時商家不會入美貸,到時入日本歐貸,而且順差有400億美元,大把國家想要這肥肉
作者: pkokpk     時間: 2020-5-28 00:39

快撚D撤,直頭要反擊將所在中港澳美國公司趕走,即做誰怕誰。
作者: 一個中國人!

作者: Myavbuddy     時間: 2020-5-28 00:40

怕佢有牙咩
作者: 甴曱死到絕     時間: 2020-5-28 00:44

引用:

老美唔取消香港特殊地位,香港甴曱死全全家
作者: jipyrbo     時間: 2020-5-28 00:46

引用:

摩通都咁講,仲有香港有不錯的外匯儲備,基本唔需要擔心,要走資都係個的反中亂港漢奸,點名個的就死能得。 未點名就好改邪歸正,唔好敗壞家聲做漢奸賣國賊。
作者: tcfalcon     時間: 2020-5-28 00:51

中國係被打
但唔會死
必定捱得過陣痛
作者: 自由人~     時間: 2020-5-28 02:49

佢幫過香港乜嘢!真係唔知醜
作者: 暴徒黑衣人     時間: 2020-5-28 03:15

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-5-28 12:17 AM 發表

間接影響係攪出個修例事件,再反修例抗爭,再國安法,最終葬送一國兩制!堪稱史上最大影響綠帽! ...
陳同佳=優秀少年
作者: beegeejk     時間: 2020-5-28 05:20

https://www.youtube.com/watch?v=mmyBFbzK8Zw&t=201s
https://www.youtube.com/watch?v=9cbD3WrJGs0
作者: Thank_777     時間: 2020-5-28 06:17

引用:
原帖由 manmansam 於 2020-5-27 11:23 PM 發表
香港再出發大聯盟是要睡天橋底那班嗎?

尚有, 萬科恆大在港樓盤
藍絲搶住買哦
作者: Thank_777     時間: 2020-5-28 06:18

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-5-27 11:38 PM 發表

現代義和團。
再出發大聯盟班人就係藍絲

要睡在街上?
作者: A1000     時間: 2020-5-28 06:22

圖片附件: 1590618156551.jpg (2020-5-28 06:22, 254.07 KB) / 該附件被下載次數 9

作者: kwokk2014     時間: 2020-5-28 06:51

【港版國安法】
摩通:
美國就算撤香港特殊地位,
直接影響有限 !
作者: 相當熱情的樓主     時間: 2020-5-28 06:53

咁樣柴台?🤭
作者: spyware     時間: 2020-5-28 07:21

引用:

你是弱智定反抽水!救命
作者: 冼拿     時間: 2020-5-28 07:43

早30年咁做影响就好大,但現在咁做影响未必好大,因為而家香港靠中國多過美國啦
作者: 呼吸也會肥的人     時間: 2020-5-28 07:59

支持國安法,最重要除去班漢奸賣國賊,唔好再搞亂香港
作者: kwokk2014     時間: 2020-5-28 07:59

【港版國安法】
摩通:
美國就算撤香港特殊地位,
直接影響有限 !
作者: wilsonwatch     時間: 2020-5-28 08:19

引用:
原帖由 dhammika 於 2020-5-27 09:23 PM 發表

摩通係摑川普定香港泛聞西?
我唸佢係保自己在中港的存在及賺錢途徑, 因為對在中港的美國公司影响反而最大
作者: 大大寶     時間: 2020-5-28 08:24

美狗只懂打嘴炮,係撤就快手啲