標題: 【新冠病毒疫苗】康希諾實驗疫苗接種後28天顯效 中國躋身領先 - 香港經濟日報 - 中國頻道 - 經濟脈搏 [打印本頁]

作者: Keydunker     時間: 2020-5-25 22:15

新冠肺炎疫情仍在肆虐,疫情研發成為中美角力場之一。美國《華爾街日報》報道,一種來自中國製藥商康希諾生物        (06185) 的實驗性冠狀病毒疫苗,在一項初步的人體研究中顯示了令人振奮的結果。康希諾生物也發聲通告指,這款新冠病毒疫苗接種後28天,可產生耐受效應,具免疫原性。

康希諾生物公布,關於重組新型冠狀病毒疫苗(腺病毒載體、Ad5-nCoV)臨床試驗I期研究結果,結果顯示Ad5載體新冠病毒疫苗,接種後28天可耐受,並具有免疫原性。

健康成人中,在接種後第28天達到峰值,接種後第14天產生快速的特異性T細胞反應。他們認為,這項成果值得進一步研究。

Ad5-nCoV由該公司與軍事科學院軍事醫學研究院生物工程研究所聯合開發。Ad5-nCoV採用基因工程方法構建,以複製缺陷型人5型腺病毒為載體,可表達新型冠狀病毒S抗原,擬用於預防新型冠狀病毒感染引起的疾病。

《華爾街日報》則報道,根據周五發表在《柳葉刀》(The Lancet)雜誌上的一項新研究,康希諾的疫苗似乎可以安全使用,並在108名健康志願者的大多數人中產生了免疫反應。

成果已在《柳葉刀》發表

這種正在開發的最先進的冠狀病毒疫苗之一帶來了本周第二份表現正面的初步報告。

美資Moderna Inc. (MRNA)周一表示,其疫苗也誘發了免疫反應,總體上是安全的,耐受性良好
康希諾的結果使其躋身於全球100多種正在開發的冠狀病毒疫苗中的領跑者之列。

這種疫苗是由總部位於天津的康希諾和解放軍共同開發的。

中國加油!有疫苗就到你惡

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2651833/【新冠病毒疫苗】康希諾實驗疫苗接種後28天顯效 中國躋身領先

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-5-25 22:15, 195.89 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: Keydunker     時間: 2020-5-25 22:18

造福人類
作者: 誰說我無堅不催     時間: 2020-5-25 22:19

記得American last就得, 其他無意見。
Trump trump話多人賴野係光榮, 無謂阻人光榮
作者: tl65     時間: 2020-5-25 22:19

老美在1月研究的疫苗現在在那裡
作者: 大吳大帝孫仲謀     時間: 2020-5-25 22:21

明日呢隻股會否爆升🤩
作者: willy222     時間: 2020-5-25 22:22

美國記得唔好用中國野
作者: siutatbo     時間: 2020-5-25 22:23

侵侵: 大陸藥廠又坐時光機去偷鹵味嘅疫苗資料!
作者: 飛魚菲比斯

作者: 希夷     時間: 2020-5-25 22:26

引用:
原帖由 willy222 於 2020-5-25 10:22 PM 發表
美國記得唔好用中國野
中國做假不要信,
漂白水先可以救世。
作者: Peter_H

作者: chaolininin     時間: 2020-5-25 22:29

中國又進入疫苗測試第三階段
作者: Lancer     時間: 2020-5-25 22:33

測試清楚D先好攞出去....試3,5,7年先
免得話唔合規格,成機屈祖國賠償。

作者: judylam651     時間: 2020-5-25 22:33

引用:
原帖由 Keydunker 於 2020-5-25 10:15 PM 發表
新冠肺炎疫情仍在肆虐,疫情研發成為中美角力場之一。美國《華爾街日報》報道,一種來自中國製藥商康希諾生物        (06185) 的實驗性冠狀病毒疫苗,在一項初步的人體研究中顯示了令人振奮的結果。康希諾生物也發聲通告指,這款新冠病毒疫苗接種後28天,可產生耐受效應,具免疫原性。

康希諾生物公布,關於重組新型冠狀病毒疫苗(腺病毒載體、Ad5-nCoV)臨床試驗I期研究結果,結果顯示Ad5載體新冠病毒疫苗,接 ...
習大大世衛早響,中國疫苗會供應全球 !
作者: PENTIUM001     時間: 2020-5-25 22:34

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-5-25 10:27 PM 發表
28日顯較👈👏 💁🏽‍♀️ 什麼
原來是之前出可防可控果班人
比起全世界尤其是美國當然係可防可控
作者: judylam651     時間: 2020-5-25 22:37

引用:
原帖由 tl65 於 2020-5-25 10:19 PM 發表
你話呢....
即係侵侵話正在研發17倍音速的導彈 !
作者: Lady-in-blue     時間: 2020-5-25 22:46

引用:
原帖由 誰說我無堅不催 於 2020-5-25 10:19 PM 發表
https://china.hket.com/article/2634010/?lcc=ac

特朗普也明確地表示,他不想要使用來自中國的疫苗。
作者: hwwong     時間: 2020-5-25 23:06

中國疫苗研製有成果, 要繼續努力加油, 盡快成功製造疫苗救助國民啊...
作者: 阿聞     時間: 2020-5-25 23:20

Good!
作者: fox007     時間: 2020-5-25 23:30

引用:
原帖由 誰說我無堅不催 於 2020-5-25 10:19 PM 發表
笑咗,讚成。
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2020-5-25 23:33

中國加油!!!💪💪💪
作者: jipyrbo     時間: 2020-5-25 23:36

引用:
原帖由 Keydunker 於 2020-5-25 10:15 PM 發表
新冠肺炎疫情仍在肆虐,疫情研發成為中美角力場之一。美國《華爾街日報》報道,一種來自中國製藥商康希諾生物        (06185) 的實驗性冠狀病毒疫苗,在一項初步的人體研究中顯示了令人振奮的結果。康希諾生物也發聲通告指,這款新冠病毒疫苗接種後28天,可產生耐受效應,具免疫原性。

康希諾生物公布,關於重組新型冠狀病毒疫苗(腺病毒載體、Ad5-nCoV)臨床試驗I期研究結果,結果顯示Ad5載體新冠病毒疫苗,接 ...
嘩,快過美國唔係嘛,一陣柒頭普實話係中國黑客偷鳩美國配方先研究成功。
作者: yjbodi     時間: 2020-5-25 23:38

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-5-25 10:27 PM 發表
28日顯較👈👏 💁🏽‍♀️ 什麼
白痴仔,中美疫情对比仲唔叫可防可控?果然是人一独脑就残
作者: 16610joey     時間: 2020-5-25 23:45

引用:
原帖由 tl65 於 2020-5-25 10:19 PM 發表
响柒普個春袋嗰度,成個疫情,老尾有邊樣野係有用?飲滴露,哂太陽??
作者: DocHolliday     時間: 2020-5-25 23:52

引用:
原帖由 Lancer 於 2020-5-25 10:33 PM 發表
測試清楚D先好攞出去....試3,5,7年先
免得話唔合規格,成機屈祖國賠償。
中國同其他國家用先囉,美國可以等幾年睇晒D效果數據先考慮用唔用,而家用住滴露先
作者: 半夜永恆的羊     時間: 2020-5-25 23:57

利害了我的中國
作者: hksarceo     時間: 2020-5-26 00:18

水落石出
顯然易見
作者: unoteseven     時間: 2020-5-26 00:19

我糸黃L,
呀柒話飲 lyol 就得!
中國疫苗唔打。
我飲 lysol, 一日四次,每次一公升。
作者: penguinasia     時間: 2020-5-26 00:25

引用:
又比人偷咗
作者: form5     時間: 2020-5-26 00:25

6185  今日跌三十蚊,隻藥真定假?
作者: penguinasia     時間: 2020-5-26 00:29

引用:
原帖由 Lady-in-blue 於 2020-5-25 10:46 PM 發表

https://china.hket.com/article/2634010/?lcc=ac

特朗普也明確地表示,他不想要使用來自中國的疫苗。
侵侵講嘢都好信
作者: penguinasia     時間: 2020-5-26 00:32

引用:
28日顯較👈👏 💁🏽‍♀️ 什麼
之前出流感同集團免疫果班人越黎越大班
作者: 如舍     時間: 2020-5-26 00:33

引用:
原帖由 Keydunker 於 2020-5-25 22:15 發表

有疫苗造福全球人類,習大大已經宣佈共享疫苗
作者: isaacmadtk     時間: 2020-5-26 00:37

肯定係偷美國既成品

USA troop, come help Hong Kongers, fight for freedem. One country two system is not work. We die, Hong Kong die, die very hard.
作者: 如舍     時間: 2020-5-26 00:40

引用:
原帖由 hksarceo 於 2020-5-26 00:18 發表
水落石出
顯然易見
唔使酸,你美爸爸一月已經公佈話有,病株係邊度黎呀,每個貼你都含沙射影話中國武漢先有病毒,既然你美爸爸唔係源頭,請回答病株係邊度黎,仲有美軍航母係海底幾個月,怎解有中病毒呀?
作者: 一袋中驕     時間: 2020-5-26 00:51

中國公司响美國,直接開一條龍服務,好似以前中國大獲飯時代,有人工有飯食有醫保。
作者: 棧道     時間: 2020-5-26 04:16

仆街啦,又比機會老美西屈
作者: liuche01     時間: 2020-5-26 04:23

性Trump

哈哈!
作者: 冰風蓋天     時間: 2020-5-26 05:16

引用:

美國佬會製裁解放軍合作嘅嘢,所以美國一定唔會用,佢哋用羣眾免疫治療🤣🤣🤣
作者: beelzebub     時間: 2020-5-26 06:49

如果真係研究成功推出,唔知黃絲打唔打呢?
作者: ntworks     時間: 2020-5-26 07:11

引用:

美國肯定會話係解放軍偷美國技術。
作者: 賢豬     時間: 2020-5-26 07:14

引用:
原帖由 isaacmadtk 於 2020-5-26 12:37 AM 發表
肯定係偷美國既成品

USA troop, come help Hong Kongers, fight for freedem. One country two system is not work. We die, Hong Kong die, die very hard.
偷咗美國未有技術開發嘅成品?
作者: ngblowwater-a1     時間: 2020-5-26 07:22

美國早排有隻吹到好能勁..............炒高股價

不過好似比美國質疑數據後冇晒聲
作者: 有碗話碗     時間: 2020-5-26 07:38

引用:
原帖由 judylam651 於 2020-5-25 10:37 PM 發表

你話呢....
即係侵侵話正在研發17倍音速的導彈 !
尾國做飛彈就一流,飛彈以外就九流了!
作者: 韮王飯煮慈菇能     時間: 2020-5-26 07:39

引用:
原帖由 willy222 於 2020-5-25 10:22 PM 發表
美國記得唔好用中國野
黃絲老美,用中國疫苗全家變廢人。
作者: st105     時間: 2020-5-26 07:45

引用:
尾角只玩政治,制造一支棉花棒都冇能力
作者: tommydavid     時間: 2020-5-26 07:56

引用:
美國記得唔好用中國野
要求尾國各州獨立才準使用
作者: 水面     時間: 2020-5-26 08:09

引用:
原帖由 希夷 於 2020-5-25 10:26 PM 發表

中國做假不要信,
漂白水先可以救世。
支持警察打死黄屍暴徒
作者: L.T.E     時間: 2020-5-26 08:17

白皮豬美國佬等死好過啦 快啲飲滴露呀白皮豬 唔需要藥架啦
作者: singsing510     時間: 2020-5-26 08:18

引用:
原帖由 tommydavid 於 2020-5-26 07:56 AM 發表

要求尾國各州獨立才準使用

作者: 阿卡2     時間: 2020-5-26 08:25

雖然支持。。。
但推出後都係等領導人試完針先
作者: 希望戰士     時間: 2020-5-26 08:31

引用:

大頭奶粉都未攪得掂,疫苗
作者: CLHAU     時間: 2020-5-26 09:10

唔好賣比尾國佬
作者: woodseedsunmoon     時間: 2020-5-26 09:14

自己肺炎.自己救
作者: Simon3504     時間: 2020-5-26 09:21

引用:
原帖由 form5 於 2020-5-26 12:25 AM 發表
 6185  今日跌三十蚊,隻藥真定假?
好消息出貨是常識
跌完再買
作者: judylam651     時間: 2020-5-26 10:11

引用:
原帖由 有碗話碗 於 2020-5-26 07:38 AM 發表

尾國做飛彈就一流,飛彈以外就九流了!
咪係,近年台灣省有學者都話佢老美主人都大量訂購台灣省自製的雄衫魚導蛋..
作者: 豆芽生     時間: 2020-5-26 10:47

阻住尾國條發財路囉
作者: usa1234     時間: 2020-5-26 10:47

引用:
原帖由 希夷 於 2020-5-25 10:26 PM 發表

中國做假不要信,
漂白水先可以救世。
特朗狗日日講新冠係感冒,你又晤小?因為鬼佬係你地下賤黄畜嘅主人,你地永跪於鬼佬前,係嘛
作者: ron11     時間: 2020-5-26 12:25

引用:
美國記得唔好用中國野
侵侵一定唔會用!
作者: skwongskwong     時間: 2020-5-26 12:43

美國一定會話比人偷左佢既技術
作者: lok3387     時間: 2020-5-26 12:58

引用:
28日顯較👈👏 💁🏽‍♀️ 什麼
尾國直情唔洗要疫苗添,打滴露針咪得囉
作者: tomymt     時間: 2020-5-26 13:21

佢老尾柒頭,見中國發明疫苗,就話人家偷佢嘅資料!真係笑死人無命賠!真係無賴中嘅無賴!喺早星期佢地條儍佬仲啪緊虐疾丸!
作者: 股場小呻仙     時間: 2020-5-26 13:24

引用:
原帖由 Keydunker 於 2020-5-25 10:18 PM 發表
造福人類
造福人類(不含美國人)
作者: 股場小呻仙     時間: 2020-5-26 13:25

引用:
侵侵話有疫苗過盛才出口。
作者: wonderful2night     時間: 2020-5-26 13:39

中國疫苗,留番你打。
作者: willy222     時間: 2020-5-26 17:19

引用:
原帖由 ron11 於 2020-5-26 12:25 發表

侵侵一定唔會用!
唔係囉,侵侵帶頂帽都比人踢爆係中國製
作者: thanks123654     時間: 2020-5-26 17:27

你敢信?
作者: nds.nds28     時間: 2020-5-26 17:34

圖片附件: 1590485690809.jpg (2020-5-26 17:34, 258.73 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 守護聽日

作者: 香港雞蟲     時間: 2020-5-26 17:43

中國加油
作者: u6968078899     時間: 2020-5-26 17:49

引用:
原帖由 nds.nds28 於 2020-5-26 05:34 PM 發表
連跌多天
作者: FX2036     時間: 2020-5-26 17:52

如果證實安全有效,美國千祈千唔好用! 來自中國軍方合作的疫苗,一定有古惑!

48天變由中國軍方遙控的喪屍,美國總統千其唔好俾美軍同國民用呀!

作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2020-7-13 15:40

一支也不能賣給美狗!
作者: 海灘明工人     時間: 2020-7-13 23:39

加油