標題: 港獨同勇武害死黃絲! [打印本頁]

作者: itemwah2     時間: 2020-5-24 13:11

黃絲其實係想追求言論自由既一群正常市民,但果班港獨同勇武就乘亂介入,騎劫整個遊行原意!

但好多黃絲又唔肯同佢地割蓆,變相成為賣港亂港既美國走狗香港漢奸,真係吹脹!

其實佢地初心唔係咁,但洗濕咗個頭,只能一錯再錯!被美國利用!可惜!
作者: 直線國國王     時間: 2020-5-24 13:18

引用:
原帖由 itemwah2 於 2020-5-24 01:11 PM 發表
黃絲其實係想追求言論自由既一群正常市民,但果班港獨同勇武就乘亂介入,騎劫整個遊行原意!

但好多黃絲又唔肯同佢地割蓆,變相成為賣港亂港既美國走狗香港漢奸,真係吹脹!

其實佢地初心唔係咁,但洗濕咗個頭,只能一錯再錯!被美國利用!可惜! ...
看到法輪功與萍果報開開心心造謠了廿三年,仍認為香港没有言論自由,那不是政治立場的問題,而是智力的問題了。
作者: itemwah2     時間: 2020-5-24 13:28

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-5-24 01:18 PM 發表

看到法輪功與萍果報開開心心造謠了廿三年,仍認為香港没有言論自由,那不是政治立場的問題,而是智力的問題了。
言論自由如何解讀才正確?
正常人說正常話就可以,不說出賣國家,不說傷害民族的話是做人基本原則!但黃絲係咪一定要講傷害國家既說話才叫自由?我真不明白!
同埋,被捉既人都係有問題既賣國賊,黃絲卻用佢地黎做不信任國家既例子,問題中既問題!

只能說,好好一個國家,看著它成長,看著它強大,沒什麼比這個更真實,黃絲卻要幻想一個假的世界出來反抗,奇妙的一群人!
作者: 直線國國王     時間: 2020-5-24 13:40

引用:
原帖由 itemwah2 於 2020-5-24 01:28 PM 發表

正常人說正常話就可以,不說出賣國家,不說傷害民族的話是做人基本原則!但黃絲係咪一定要講傷害國家既說話才叫自由?我真不明白!
同埋,被捉既人都係有問題既賣國賊,黃絲卻用佢地黎做不信任國家既例子,問題中既問題!

只能說,好好一個國家,看著它成長,看著它強大,沒什麼比這個更真實,黃絲卻要幻想一個假的世界出來反抗,奇妙的一群人! ...
盧梭「社會契約論」,說人民放棄部分自由,接受政府規管,以換取生活安穩。所以每個國家都有一個自由跟規管合成的大餅,分别只差在這大餅內自由跟規管的比例按國情而不同,而在同一國家中,其比例隨時代背景也會調整。
從這個角度看,國安法也只是一次自由跟規管的比例調整罷了。把規管的比例調高一些,便是邪惡嗎?把自由的比例調高一些,便比較高尚?
看看美國一直有民眾要求更嚴格地規管槍枝,他們便是奴性發作罪該萬死呢?臉書執行長祖克柏曾投書《華盛頓郵報》,呼籲各國政府扮演「更積極的角色」以規範網路。所以祖克柏便是邪惡嗎?
香港有一部分人慣性地把規管都視為倒退、赤化,實在是以偏概全。
作者: itemwah2     時間: 2020-5-24 13:54

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-5-24 01:40 PM 發表

盧梭「社會契約論」,說人民放棄部分自由,接受政府規管,以換取生活安穩。所以每個國家都有一個自由跟規管合成的大餅,分别只差在這大餅內自由跟規管的比例按國情而不同,而在同一國家中,其比例隨時代背景也會調整。
從這個角度看,國安法也只是一次自由跟規管的比例調整罷了。把規管的比例調高一些,便是邪惡嗎?把自由的比例調高一些,便比較高尚?
看看美國一直有民眾要求更嚴格地規管槍枝,他們便是奴性發作罪該萬死 ...
不能看輕電視劇及電影這類娛樂文化,一個國家只要將這類文化做得出色,吸引到年青人,那麼這個國家係哩班年青人心目中就有說服力,有地位,哩種地位係軍力幾強都買唔到!
香港年青人愛美國電影電視,對美國文化響往,反笑中國出產老土,哩個印象分其實好致命!
對年青人來說,他們支持美國,可能不是為特朗普,而是為了美國隊長或者ironman,這不是不可能的

作者: kw_lam     時間: 2020-5-24 14:16

引用:
原帖由 itemwah2 於 2020-5-24 01:54 PM 發表

不能看輕電視劇及電影這類娛樂文化,一個國家只要將這類文化做得出色,吸引到年青人,那麼這個國家係哩班年青人心目中就有說服力,有地位,哩種地位係軍力幾強都買唔到!
香港年青人愛美國電影電視,對美國文化響往,反笑中國出產老土,哩個印象分其實好致命!
對年青人來說,他們支持美國,可能不是為特朗普,而是為了美國隊長或者ironman,這不是不可能的 ...
美式洗腦全球通行,美國英雄係救世主,其他人係邪惡
作者: DanRicky     時間: 2020-5-24 14:58

引用:
原帖由 itemwah2 於 2020-5-24 13:54 發表

對年青人來說,他們支持美國,可能不是為特朗普,而是為了美國隊長或者ironman,這不是不可能的 ...
點解你好似依家先知好似發現新大6咁既?
作者: itemwah2     時間: 2020-5-24 15:08

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-5-24 02:58 PM 發表

點解你好似依家先知好似發現新大6咁既?
唔係我而家先知,而係仲有好多人未知!
作者: Perfect     時間: 2020-5-24 15:09

咪同黃絲洗白,今時今日重係黃的,一係港獨,一係暴徒。
作者: 陳主任     時間: 2020-5-24 15:18

引用:
原帖由 itemwah2 於 2020-5-24 01:28 PM 發表

只能說,好好一個國家,看著它成長,看著它強大,沒什麼比這個更真實,黃絲卻要幻想一個假的世界出來反抗,奇妙的一群人! ...
美台背後推手的 香港暴力顏色革命。不要講得太復什。
作者: itemwah2     時間: 2020-5-24 15:21

引用:
原帖由 陳主任 於 2020-5-24 03:18 PM 發表

美台背後推手的 香港暴力顏色革命。不要講得太復什。
事件簡單,但人心複雜,要將被洗腦既一群叫醒,千言萬語也太少
作者: 平常的人     時間: 2020-5-24 15:29

引用:
原帖由 itemwah2 於 2020-5-24 13:28 發表

回歸廿三年來《爛果日報》同(法亂功)不斷造謠污陷,謊話連篇,港府一直以言論自由為由置之不理,真至年輕一代食完爛果又信邪教,整整遺害一代年青人,依家搞到社會亂象叢生暴亂不斷,其罪在爛果法亂功,但責在港府養虎為患,好在中央政府果斷出手定立香港國安法,救香港社會於水火,避免繼續被黑暴文攻武鬥遺毒殘害,支持國安立法
作者: discuss.woddboy     時間: 2020-5-24 16:10

由佢哋不割蓆盲撐暴徒開始,注定左今日
作者: DanRicky     時間: 2020-5-24 19:24

引用:
原帖由 itemwah2 於 2020-5-24 15:08 發表

唔係我而家先知,而係仲有好多人未知!
最重要係文化價值觀依D對比乜都只係想"禁"、只想為自己權慾而做閉關管理既愚民政策高唔知幾多班
作者: 4300dtns     時間: 2020-5-24 19:50

引用:
原帖由 itemwah2 於 2020-5-24 01:11 PM 發表

其實佢地初心唔係咁,但洗濕咗個頭,只能一錯再錯!被美國利用!可惜! ...
咩事姐宜家?玩割蓆?咩叫攬炒姐,一齊去死啰,仲咩边个害边个姐。
作者: 夜涼如水     時間: 2020-5-24 19:57

黃絲同勇武唇齒相依;息息相關;根本脫不了關係;某角度看黃絲甚至比勇武更PK
作者: 正字     時間: 2020-5-24 20:38

西方人覺得自己有自由係因為有大局觀同社會觀。基層冇咁多驕傲(就本社會而言,非對其他民族的傲慢),基本道德觀比較正確。
所以唔會問畀人殺咗幾千萬同族人個好處響邊,唔會覺馬照跑舞照跳係一個正常社會,唔會覺得自己好正義,唔會覺得自己叻過政府。
來自低俗社會,好嫖好賭利益心重但覺得自己好正義,呢個其實係基本價值觀嘅扭曲。所以中國人普遍缺乏自我改善嘅能力。覺得自己正義而有良知,但一旦表現出黎就會係私了,督灰,割蓆,天使,怕死。衝在前面嘅係無知少年。全部都係低俗,自私,無良嘅最終表現。同時他們都是社會嘅未來,將來香港官員嘅心智也將如是。
言論自由係社會權利之一,但中國人冇係因為唔知道背後嘅社會義務。不理會義務而只追求權利,所以唔會有。
覺得自己叻過政府就更加係幻覺,等於你根本連理科都未讀過,又未做過電腦呢行,但就覺得自己整電腦叻過電腦公司維修員。呢個同中國人社會兒童教育模式有關,你係唔可以覺得自己唔叻,甚至唔可以覺得自己錯。所以無知嘅人先會有咁多歪理,而歪理又可以影響咁深遠。要叻過別人係中國人嘅基本原則,所以點都要揾野出竹黎維持自己嘅正確性,由討論區到泛民政治陣營,行為都係咁。所以社會先會各走極端,凡事都返唔到轉頭,而且會由極端者引領社會,最後導致能夠有效維持社會正常運作,就只有高壓統治。
要言論自由呢種權利,首先要問嘅就係乜野係言論責任,學生試題問埋強姦時女性會有高潮,要討論吓強姦嘅好處,咁你就知道唔會有言論自由。

作者: goyoyogo     時間: 2020-5-24 21:14

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-5-24 03:09 PM 發表
好野,一語道破文宣奸計
作者: wilsonkf     時間: 2020-5-24 21:16

係香港, 戇鳩就會比人利用, 等於戇鳩都係罪, 無計.
早走早著啦. 移民去英國做二等公民.

呀係, 多得侵侵, 你話你係香港人, 係黃, 係自由主義者, 係乜都好, 人地都會歧視你. 當泰國人都比人打時, 你憑乜野走甩? 你真係以為外國戇鳩仔少呀. 4G 發射塔都燒得時, 打你咪打你. 無錯, 係4G 黎, 戇鳩仔邊度識分.
移民去一個燒發射塔防疫既國家... 真係自求多福了.

作者: DanRicky     時間: 2020-5-24 22:19

引用:
原帖由 正字 於 2020-5-24 20:38 發表
西方人覺得自己有自由係因為有大局觀同社會觀。基層冇咁多驕傲(就本社會而言,非對其他民族的傲慢),基本道德觀比較正確。
所以唔會問畀人殺咗幾千萬同族人個好處響邊,唔會覺馬照跑舞照跳係一個正常社會,唔會覺得自己好正義,唔會覺得自己叻過政府。
來自低俗社會,好嫖好賭利益心重但覺得自己好正義,呢個其實係基本價值觀嘅扭曲。所以中國人普遍缺乏自我改善嘅能力。覺得自己正義而有良知,但一旦表現出黎就會係私了,督灰 ...
幾欣賞C兄你既觀念,不過依樣仲有樣野,就係東方受禮教觀念既薰陶有關,主要係死要面(當然依樣係全世界都有,但東方由其係嚴重)依個係依條片有講到

https://youtu.be/r86ZC3QFyTk
作者: captkkk

作者: PaoHow     時間: 2020-5-24 22:34

引用:
原帖由 itemwah2 於 2020-5-24 01:54 PM 發表

''好好一個國家,看著它成長,看著它強大''

中美起跑線差距極大,包括電影文化。香港人比國內起跑早,骨子裏睇唔起國內人,但國內電影文化近年快速成長,''沒什麼比這個更真實''

國內電影文化能否吸引到香港這些另類年青人(奇妙的一群人),不可以作為國內電影文化成功與否的標準。
作者: DanRicky     時間: 2020-5-24 22:54

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-5-24 22:34 發表

''好好一個國家,看著它成長,看著它強大''

中美起跑線差距極大,包括電影文化。香港人比國內起跑早,骨子裏睇唔起國內人,但國內電影文化近年快速成長,''沒什麼比這個更真實''。

國內電影文化能否吸引到香港這些另類年青人(奇妙的一群人),不可以作為國內電影文化成功與否的標準。 ...
潮流文化依D吸引力只係其中一部份,你可以當佢係一種工具一種生活咁去睇;但最重要係價值觀... 冇錯公平唔會有百份百!但絕對唔會系「真理係大砲射程之下」、「拳頭就係真理」、「邊個邊個說了算」依種歪理先係問題既重點
作者: big3624     時間: 2020-5-24 22:56

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-5-24 03:09 PM 發表
正確!!!
作者: YUENGIL     時間: 2020-5-24 22:56

到而家都唔同港毒黑暴割
根本就係抵死
勇武呢個詞不適用於甲由
作者: PaoHow     時間: 2020-5-24 23:11

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-5-24 10:54 PM 發表

潮流文化依D吸引力只係其中一部份,你可以當佢係一種工具一種生活咁去睇;但最重要係價值觀... 冇錯公平唔會有百份百!但絕對唔會系「真理係大砲射程之下」、「拳頭就係真理」、「邊個邊個說了算」依種歪理先係問題既重點 ...
你明知網上有好多低智水軍,但你的立論就以那些低智水軍為基礎。

同樣地,你經常以國家的低端人低端事為嘲笑話題,但帶領國家前進的,是另一班你完全忽視了的精英份子。希望你都係一個可以帶領國家前進的精英份子,可以在你的外國朋友面前做一個堂堂正正的中國人。
作者: PaoHow     時間: 2020-5-24 23:20

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-5-24 09:16 PM 發表
係香港, 戇鳩就會比人利用, 等於戇鳩都係罪, 無計.
早走早著啦. 移民去英國做二等公民.

呀係, 多得侵侵, 你話你係香港人, 係黃, 係自由主義者, 係乜都好, 人地都會歧視你. 當泰國人都比人打時, 你憑乜野走甩? 你真係以為外國戇鳩仔少呀. 4G 發射塔都燒得時, 打你咪打你. 無錯, 係4G 黎, 戇鳩仔邊度識分.
移民去一個燒發射塔防疫既國家... 真係自求多福了. ...
del

作者: 瑪卡     時間: 2020-5-24 23:20

引用:

太膚淺🤔🤔
作者: laiwingnang3     時間: 2020-5-24 23:21

引用:

藍絲一樣被共匪5毛洗腦, 硬吹共產黨, 正常人聽到都掉頭走, 藍絲都晤想維尼管香港, 死撐
黃絲一樣被尾國5毛洗腦,
基本上藍絲同共匪割蓆, 黃絲同暴徒割蓆, 其實就係大家都晤想班大陸西管香港, 大家都晤想香港人冇飯開/到處地方爛曬
只不過D 人揀左企某一邊就硬撐, 兩邊都係比尾國/共慘製定既歪曲立場牽住鼻走, 毫無主見既羊群
作者: PaoHow     時間: 2020-5-24 23:23

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-5-24 10:19 PM 發表

幾欣賞C兄你既觀念,不過依樣仲有樣野,就係東方受禮教觀念既薰陶有關,主要係死要面(當然依樣係全世界都有,但東方由其係嚴重)依個係依條片有講到

https://youtu.be/r86ZC3QFyTk ...
王毅的一番有關中國文化特色的說話,好啱你聽。
https://www.youtube.com/watch?v=SZfr6sowcUQ
作者: stock1357     時間: 2020-5-24 23:25

引用:

乜鳩初心?忘宗棄祖,反自己國家民族嘅初心?自私自利嘅初心?希望混水摸魚嘅初心?…
作者: DanRicky     時間: 2020-5-24 23:30

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-5-24 23:11 發表

你明知網上有好多低智水軍,但你的立論就以那些低智水軍為基礎。

同樣地,你經常以國家的低端人低端事為嘲笑話題,但帶領國家前進的,是另一班你完全忽視了的精英份子。希望你都係一個可以帶領國家前進的精英份子,可以在你的外國朋友面前做一個堂堂正正的中國人。 ...
有時真係覺得D水軍太底智頂唔順,口痕姐

PS. 至於有D亦真係值得討論既睇法,只要唔係打咀砲唔係為立場行先,都係值得

作者: stock1357     時間: 2020-5-24 23:38

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2020-5-24 11:21 PM 發表

藍絲一樣被共匪5毛洗腦, 硬吹共產黨, 正常人聽到都掉頭走, 藍絲都晤想維尼管香港, 死撐
基本上藍絲同共匪割蓆, 黃絲同暴徒割蓆, 其實就係大家都晤想班大陸西管香港, 大家都晤想香港人冇飯開/到處地方爛曬
只不過D 人揀左企某一邊就硬撐, 兩邊都係比尾國/共慘製定既歪曲立場牽住鼻走, 毫無主見既羊群 ...
你係唔係中國人?
作者: laiwingnang3     時間: 2020-5-24 23:50

引用:
原帖由 stock1357 於 2020-5-24 11:38 PM 發表

你係唔係中國人?
我係香港人, 就算愛中國人晤代表愛共產黨, 請勿將兩件事混淆
係愛國就想中國好, 晤代表共產黨好
作者: 居住澳門之港人     時間: 2020-5-25 00:12

美式洗腦全球通行,

美國佬這手段多年前

不就在中東和很多國

用過了? 拉一派反對

做混亂從中搶利益!!

香港今天還要受???
作者: showtime2017     時間: 2020-5-25 01:12

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2020-5-24 23:21 發表

只不過D 人揀左企某一邊就硬撐, 兩邊都係比尾國/共慘製定既歪曲立場牽住鼻走, 毫無主見既羊群 ...
大陸一向畀足夠自由度香港,係你班黃屍要破壞基本法,要破壞一國兩制,又老作逃犯條例點點點,先搞到香港一Pat 屎。

有個事實點都走唔甩,香港係中國地方,否則就唔會叫「一國」。
作者: 請你說真話     時間: 2020-5-25 01:46

乜共產黨咁廢架?預計唔到搞送中條例會將香港搞到一pat屎架?

唔怪得我地叫共產黨做垃圾政權啦!
作者: kim_12346     時間: 2020-5-25 01:48

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-5-25 01:46 AM 發表
乜共產黨咁廢架?預計唔到搞送中條例會將香港搞到一pat屎架?

既然咁垃圾
點解你收拾唔到佢呢?
仲要一條毛都郁唔到之餘
繼續做中華人民共和國人
作者: 請你說真話     時間: 2020-5-25 01:54

乜你都認爲要收拾 共產黨咩?
點解嘅?
你都好討厭共產黨架?
作者: kim_12346     時間: 2020-5-25 01:58

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-5-25 01:54 AM 發表
點解嘅?
你都好討厭共產黨架?
其實你係唔係唔識中文呢?
作者: 請你說真話     時間: 2020-5-25 02:03

乜你覺得我係垃圾佬, 有責任收拾垃圾咩?
作者: itemwah2     時間: 2020-5-25 02:05

追溯一下根源問題!
反共既人係為乜要反共?因為長期睇咗毒果新聞等等?所以深信中國嘢會爆炸,深信六四屠城?深信可能從來都係假既反共新聞??

哩點係好大件事,亦係對所有香港人好重要既事,大家係香港活咗幾十年,英國人同美國人係香港既新聞度做咗咩手腳,點去利用下一代黎反中,部份黃絲其實知不知??

當然,我知既又係咪真?作為小市民,我無權講,但中共如果如毒果講到咁差,係無可能有今日成就,哩點係真實!所以我偏信英國同美國係哩幾十年都係做緊洗腦工程,目的係阻止中國崛起,保持美國大佬既優勢,好合情合理!所以我信!
作者: 請你說真話     時間: 2020-5-25 02:18

主要係因爲 如@itemwah2 你地呢D滯港中華人民共和國人 未返去大陸 響用巨大發展機遇, 所以我地香港人 咪知道你地一直講大話囉!

其實你地可以用實際行動去驗證你地自己講嘅野, 就係馬上離開香港, 返去大陸 響用巨大發展機遇, 仲要一去不返!
作者: itemwah2     時間: 2020-5-25 03:20

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-5-25 02:18 AM 發表
主要係因爲 如@itemwah2 你地呢D滯港中華人民共和國人 未返去大陸 響用巨大發展機遇, 所以我地香港人 咪知道你地一直講大話囉!

其實你地可以用實際行動去驗證你地自己講嘅野, 就係馬上離開香港, 返去大陸 響用巨大發展機遇, 仲要一去不返! ...
呂良偉去左,賺咗好多錢,順豐老板都係,有心有能力去發自然發達
作者: 居住澳門之港人     時間: 2020-5-25 03:23

唉唉烏合之眾

如果全黃屍要搞勇武

真心可見他們反叛之心

已經再收不回來

那時只能大戰
作者: 巴巴先生     時間: 2020-5-25 03:56

4年前都有黃人出現呢個觀點:
"2014首次出現廣東道驅煌行動開始,我老早就說過呢種係一種極危險嘅思潮。
佢不單止對於爭取民主自由毫無幫助,相反,呢種由仇恨引發出來嘅所謂抗爭行為係會令香港孤立於大中華、仍至國際社會的同情。
而最不堪的,就是如陳雲者、FACEBOOK PAGE「熱血時報」、「2014 香港人 醒覺」、「朗思製作」等等本土派專頁 (甚至100毛有個別編輯都係) 係不斷合理化呢種行徑,推香港班年青人去死。
令佢地從小就係偏執中成長,毫無國際觀去想事情。
呢種另類洗腦,其實同共產黨無分別。
分別只係一個極左、一個極右。比本土派搶奪到香港政權,都一定會係極權政府。"

依家?呢班黃人係做晒以上行為...
作者: Mimimoore     時間: 2020-5-25 04:08

不與暴徙割蓆的後果就是攪抄然後走佬或坐監
作者: 巴巴先生     時間: 2020-5-25 04:32

引用:
原帖由 Mimimoore 於 2020-5-25 04:08 AM 發表
不與暴徙割蓆的後果就是攪抄然後走佬或坐監
有人話:政治係令人興奮的春藥...
呢幾年呢班黃人食呢D政治藥食到興奮晒...
作者: pqmboss     時間: 2020-5-25 04:48

黃屍賤種咪即無港獨
作者: bobho     時間: 2020-5-25 08:38

長遠來講對黃絲係好事,可以慢慢矯正佢哋智慧
作者: starr     時間: 2020-5-25 08:40

引用:
好多黃絲又唔肯同佢地割蓆,變相成為賣港亂港既美國走狗香港漢奸,真係吹脹!
正因為泛黃都係美國走狗香港漢奸,所以先唔同暴力割蓆
其實唔止唔割,佢地仲大聲叫好、暗地裡支援資助
根本就係同一夥
作者: showtime2017     時間: 2020-5-25 10:29

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-5-25 01:46 發表

咁你又预唔预計到國安法會出爐,消滅你班黃屍暴徒?
作者: showtime2017     時間: 2020-5-25 10:32

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-5-25 01:54 發表
點解嘅?
你都好討厭共產黨架?
討唔討厭共産黨冇關係,足夠消滅你班黃屍暴徒就夠。

總之反黃屍黑暴嘅就係盟友。
作者: showtime2017     時間: 2020-5-25 10:33

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-5-25 02:03 發表
乜你覺得我係垃圾佬, 有責任收拾垃圾咩?
你唔係垃圾佬,你係垃圾佬收拾嘅嘢。
作者: stock1357     時間: 2020-5-26 08:17

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2020-5-24 11:50 PM 發表

我係香港人, 就算愛中國人晤代表愛共產黨, 請勿將兩件事混淆
係愛國就想中國好, 晤代表共產黨好
嘻嘻,你D仆街想中國好?
作者: laiwingnang3     時間: 2020-5-26 08:53

引用:
原帖由 stock1357 於 2020-5-26 08:17 AM 發表

嘻嘻,你D仆街想中國好?
點解晤想中國好呢? 遲早都要接管香港, 如果到時中國起碼有返之前香港有既人權自由, 民生管理得好,起碼唔會過D禽獸奴隸生活係好事,不過真係唔樂觀 , 而家個大6政府仲係封建思想,個國家除左多錢同科技既之外,成個落後獨裁國家+古老管治作風,D 大陸人覺得唔餓死, 有得買部HUAWEI就已經係烏托邦, 呢D 思維唔係近代正常香港人可以接受
所以大多數港人都只好支持泛民, 只有班阿伯個代習慣左當年不似人既走難生活先可以接受到

作者: 伍皓昌     時間: 2020-5-26 10:02

引用:

又一個笠水既黃C.....樓主係刪晒fb, 退左群未?
作者: itemwah2     時間: 2020-5-26 11:36

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-5-26 10:02 AM 發表

又一個笠水既黃C.....樓主係刪晒fb, 退左群未?
我唔係黃,又唔係藍,
不過我支持好既中共管理香港,帶香港進入大陸,一齊富強!
不過如果我係後生,我都會覺得多咗十幾億人競爭,係辛苦太多!
但我係一個中年窮人,有少少少少少錢,希望市場好自己都好,
所以支持中共!
另外亦相信美國係要打中國,所以認同洗腦論係事實,泛民亦真係信唔過,
個個都咁樣衰唔似好人!
作者: YuckoO     時間: 2020-5-26 11:56

引用:

在港英时代,苹果敢这么说港英,早就拖去打靶了。