標題: [本港新聞評論] 【國安法】形容為最大核彈 民陣:港人失去希望 [打印本頁]

作者: 男E    時間: 2020-5-22 05:14 PM     標題: 【國安法】形容為最大核彈 民陣:港人失去希望

全國人民代表大會將審議港區國安法,民陣批評北京的做法是攬炒香港,指此舉是對香港股市的恐怖襲擊,一旦落實國安法將摧毀香港的人權、民主、自由和法治,香港亦不可能會有繁榮。民陣召集人岑子杰形容實行國安法是最大的核彈,令港人失去希望。

岑子杰表示,日後如何定義分裂國家、顛覆國家、恐怖主義和外部勢力,都由行政長官林鄭月娥說了算,更有可能不止由香港部門執行有關法律。他又指,過去半年不經立法會通過的蒙面法及「限聚令」打擊發聲的市民,擔心若由港府負責立法工作,會傷害港人。

他強調民陣一定奮力而戰,但明白現時發起任何行動都很困難,希望民陣日後公布行動細節,會有比反修例運動中更多的市民參與,呼籲港人「用自己可以承擔的方式表態」。

支聯會主席李卓人表示,現時中共此舉是向國際社會宣布香港進入一國一制。他又指國安法是以言入罪的「萬能Key」,支聯會的口號或會涉及顛覆國家政權罪,質疑罪名從來都是由中共定義。李卓人亦關注日後若支聯會支持內地維權運動和維權人士,若該人士被控顛覆國家政權罪,支聯會會否涉及煸動顛覆國家政權罪。

我呢個香港人不知覺得幾有希望
反港派日日呃自己, 日日做井底, 以為亞爺怕制裁唔敢郁.
我都話庚子年, 印帶殺, 明的就知點解, 一切有天意, 不過下年辛丑年, 另有意味.

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1278032/即時-港聞-國安法-形容為最大核彈-民陣-港人失去希望

圖片附件: 026.gif (2020-5-22 05:14 PM, 3.86 KB) / 該附件被下載次數 15

作者: robin09    時間: 2020-5-22 05:20 PM

美狗失去希望  
作者: 日落的漁港    時間: 2020-5-22 05:23 PM

賣國賊冇希望,港人有希望就真
作者: ngblowwater-a1    時間: 2020-5-22 05:25 PM

咁驚就快d走啦

落實左重留係香港就死全家
作者: 無聊閒人2011    時間: 2020-5-22 05:25 PM

我無失望喎
唔好代表我
作者: snooboy    時間: 2020-5-22 05:26 PM

俾你地呃左4年人工夠啦,仲唔心足?

作者: judylam651    時間: 2020-5-22 05:26 PM

恥杰唔洗怕,實有嘢做,有錢收,勤力d豐衣足食.....
作者: team123456    時間: 2020-5-22 05:27 PM

忍左成年終於有希望
作者: dhammika    時間: 2020-5-22 05:27 PM

引用:
原帖由 男E 於 2020-5-22 05:14 PM 發表

全國人民代表大會將審議港區國安法,民陣批評北京的做法是攬炒香港,指此舉是對香港股市的恐怖襲擊,一旦落實國安法將摧毀香港的人權、民主、自由和法治,香港亦不可能會有繁榮。民陣召集人岑子杰形容實行國安法是最大的核彈,令港人失去希望。

岑子杰表示,日後如何定義分裂國家、顛覆國家、恐怖主義和外部勢力,都由行政長官林鄭月娥說了算,更有可能不止由香港部門執行有關法律。他又指,過去半年不經立法會通過的蒙面法及「 ...
失望就快逃亡。
作者: 誰說我無堅不催    時間: 2020-5-22 05:30 PM

自己絕望就屈鳩港人絕望, 我而家先充滿希望wo
作者: tony.hk    時間: 2020-5-22 05:30 PM

我而家見到香港有希望囉
作者: 錢太多4    時間: 2020-5-22 05:30 PM

不要代表我
作者: lung_block    時間: 2020-5-22 05:30 PM

引用:
原帖由 男E 於 2020-5-22 05:14 PM 發表

岑子杰表示,日後如何定義分裂國家、顛覆國家、恐怖主義和外部勢力,都由行政長官林鄭月娥說了算,更有可能不止由香港部門執行有關法律。他又指,過去半年不經立法會通過的蒙面法及「 ...
係港人充滿希望...
作者: type100q    時間: 2020-5-22 05:31 PM

用自己可以承擔的方式表態...重點
你自己承擔,唔關我民陣事
作者: CS601P    時間: 2020-5-22 05:32 PM

香港被班黑衣攪到殘曬。。國安法一出,殘多點都無咩所謂。
反而置於死地而後生。。將來會更好環境,,
當黑衣不能作惡,賣國賊,漢奸一一被拉或逃亡,香港無佐這堆攪屎棒才會和平安寧
作者: bingohk12345    時間: 2020-5-22 05:33 PM

你幾條木嘴,憑乜野覺得自己可以代表全香港七百八十萬人?

五項訴求? 你話笑死吾笑死?遲少少一齊入去監獄慢慢叫「五大訴求」啦!(監獄入面而家已經越來越多曱甴,你地入到去監獄吾會寂寞架。)

你班儍仔學人玩政治?一D政治智慧都無!真係多多人都吾夠死啦!(跟住你班木嘴果班人,就更加係木嘴中既木嘴!睇埋下面就明白。)

知吾知玩政治第一規條係乜?你地咁耐既行為已清楚顯示你地完全吾知。

*** 不自量力的一班烏合之眾,既不知對手強自己幾多倍,仲要堅持到底,下場只有一個: 一敗塗地 ***

玩政治第一規條係「見好就要收」,除非你地真心認為自己既實力比中央政府更強。但天下人都知,你地根本吾可能係中央政府既對手。

既然實力差天共地,你地仲要堅持到底,咁唯一既結果只有一個:中央出手重擊!而中央政府一出重手,你地百分百肯定一敗塗地!

係新聞大家都聽到,中央政府講到明今次一定會重罰,中央政府老早已經點曬你班扒街相, 今舖肯定吾會對你地手軟!

*** 吾係嚇你地,你地連著草番去內地既機會都無!其實你地都心知肚明,你地既下場:一係被捕坐長監,一係長年流亡海外!沒有第三個可能性。***

作者: 阿卡2    時間: 2020-5-22 05:34 PM

今次炒到盡,不是泛暴派一直希望既攬炒嗎
終於成功爭取真攬炒了
作者: stanthony    時間: 2020-5-22 05:35 PM

我好有希望
作者: 人世人    時間: 2020-5-22 05:37 PM

頂到盡都係滅曱甴彈,治標又治本
作者: 威廉PO    時間: 2020-5-22 05:38 PM

香港已經亂無可亂啦,港獨已經現形,中央係時候出手,已經出牌,就睇香港人可以點跟,玩乜。攬炒,咁香港人就要問下自己,可以承受到幾痛了。
作者: 七個委屈的薯仔    時間: 2020-5-22 05:38 PM

香港人重見曙光,漢奸走狗有食好食時日無多鳥!
作者: 蕃茄傻仔湯    時間: 2020-5-22 05:39 PM

我覺得充滿希望喎
作者: Colour    時間: 2020-5-22 05:40 PM

咪成日代表港人,大把香港人有希望
作者: ngblowwater-a1    時間: 2020-5-22 05:43 PM

200萬人著草就正爆
作者: abcde2008    時間: 2020-5-22 05:45 PM

早知今日,何必當初。
班契弟攪咗成年,唔識收手,以為亞爺唔敢打你,今次就打你。
攪死香港係你班黑暴曱甴契弟,見好唔識收。日日出嚟攪,神憎鬼厭。唔收你,天理不容。
作者: LT311    時間: 2020-5-22 05:45 PM

一年以來, 最有希望今日
作者: bnqmaksir1    時間: 2020-5-22 05:46 PM

引用:

港人希望泛畜落鑊
作者: superpeter    時間: 2020-5-22 05:46 PM

香港有很多人,有人失去希望,也有人重拾希望。
作者: refugee    時間: 2020-5-22 05:46 PM

作者: samuiwolf    時間: 2020-5-22 05:47 PM

漢奸未路
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-5-22 05:47 PM

民陣不要代表我
作者: Bigbighamster    時間: 2020-5-22 05:47 PM

下年咩意味
作者: 123火車頭    時間: 2020-5-22 05:48 PM

黑衣曱甴就失去希望

正常香港人照過正常生活
作者: 理+誠    時間: 2020-5-22 05:48 PM

DLLM 菊花杰,你咪L代表我。
作者: lazyenvy    時間: 2020-5-22 05:48 PM

漢奸失去希望
作者: 巴菲特    時間: 2020-5-22 05:48 PM

咁要多謝泛民令港人減少自由
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-5-22 05:48 PM

說好的攬炒,應該好開心先啱喎
作者: galileoben    時間: 2020-5-22 05:49 PM

叫你地自己立法你地又玩野,係要玩出屎先識驚
作者: siuhung    時間: 2020-5-22 05:49 PM

一直都講話無希望架啦,幾時變咗有希望架?
若果唔係話冇希望,就唔會搞攬炒、搞黑暴、搞社會安寧啦!

不過香港仲有大把人覺得,香港國安法先至係希望喎,咪睇下邊個會贏!
作者: 凸凸凹凹    時間: 2020-5-22 05:49 PM

民陣請唔好代表我!
我係香港人!
我覺得希望來緊!
黑暴終結,香港市民有好日子過!
作者: tommydavid    時間: 2020-5-22 05:50 PM

係曱甴失去希望
作者: LX8000    時間: 2020-5-22 05:50 PM

引用:

...反港派日日呃自己, 日日做井底, 以為亞爺怕制裁唔敢郁...
阿爺任何時間都係主權第一,既然要嚟嘅始終會嚟,點會怕制裁,搵個適合時間先出手啫!

只係滷味喺中味關系上亂咁出牌啫!
作者: tommydavid    時間: 2020-5-22 05:50 PM

作者: 西部性感的甩頭    時間: 2020-5-22 05:51 PM

希望終於來臨
作者: rayrayccw    時間: 2020-5-22 05:51 PM

有岑妖成為議員先係最大核彈
作者: tommydavid    時間: 2020-5-22 05:51 PM

引用:
原帖由 凸凸凹凹 於 2020-5-22 05:49 PM 發表

民陣請唔好代表我!
我係香港人!
我覺得希望來緊!
黑暴終結,香港市民有好日子過!

作者: 高大衰    時間: 2020-5-22 05:51 PM

DLLM 唔好代表我!
作者: domug    時間: 2020-5-22 05:51 PM

我唔需要條L樣代表我。
作者: 香港妓者    時間: 2020-5-22 05:51 PM

黃屍失去希望
作者: WakeUp77    時間: 2020-5-22 05:51 PM

香港人立即充滿希望
作者: denniscwip    時間: 2020-5-22 05:51 PM

相反 我好有希望喎。民陣唔好成日代表香港人。
作者: 虎影俠    時間: 2020-5-22 05:51 PM

本來你地自己遊行問題唔會太大,但你竟然要求美國介入制裁自己國家,唔立法點對得住國家呀,黃絲你地怪就怪班港獨撚拉,唔係既話跟本唔需要行到依步
作者: kmh623000    時間: 2020-5-22 05:52 PM

為左台灣,戰機戰艦都成日出動,大陸會怕制裁? 大陸唔會比香港變第2個台灣,台灣就係比美國搞到依家咁難收科
作者: --東方無敵--    時間: 2020-5-22 05:52 PM

有 錢卓人 梗係冇希望啦
作者: peter009    時間: 2020-5-22 05:52 PM

我都是香港人,但我無失去希望囉!
作者: chinwoo    時間: 2020-5-22 05:52 PM

引用:
原帖由 誰說我無堅不催 於 2020-5-22 05:30 PM 發表

自己絕望就屈鳩港人絕望, 我而家先充滿希望wo
X2000👏👏👏
作者: nelsoncph    時間: 2020-5-22 05:53 PM

引用:

正常港人重拾希望。
反智愚港人巳經絕望。
作者: 幸福北極熊    時間: 2020-5-22 05:53 PM

暴亂期間車又搭唔到,街又行唔到,係餐廳食飯都驚隨時有暴徒走入嚟破壞,小朋友返唔到學,連大學都淪陷埋,咁嘅日子諗起都恐怖

國安法對中國人無影響,只係會針對港獨分子。就算要犧牲少少自由,我都唔想回歸暴亂日子
作者: supremeabc    時間: 2020-5-22 05:54 PM

引用:

你唔瘋狂就唔會滅亡 !所有野都係自己攞來 ! 天作孽猶可恕自作孽不可活 !

作者: pc238    時間: 2020-5-22 05:54 PM

吾通希望梨班食屎狗咩,人妖傑
作者: tony.hk    時間: 2020-5-22 05:55 PM

香港立法香港審,而家國家立法可能捉上去內地審 
泛暴派係咪玩死自己呢??
作者: sing9304    時間: 2020-5-22 05:55 PM

你班垃圾再攬炒,我就真係失去希望喇。
作者: 泛到無品口自臭    時間: 2020-5-22 05:55 PM

今日係香港新希望嘅第一天
作者: penguinasia    時間: 2020-5-22 05:55 PM

攬炒成功又唔高興
作者: 16610joey    時間: 2020-5-22 05:56 PM

港人不知幾開心!
係班黃畜絶望而已
作者: 農場紅色馬    時間: 2020-5-22 05:57 PM

傻仔曱甴失去希望
作者: 神殿老子    時間: 2020-5-22 05:58 PM

李卓人好心你擔心下自己啦。
作者: LWCW    時間: 2020-5-22 05:59 PM

喂。你哋爭取攬炒啊。今次真係功德圓滿
作者: 花郎    時間: 2020-5-22 05:59 PM

香港人終於有希望,曱甴就無啦。死直
作者: yamahatzr    時間: 2020-5-22 05:59 PM

吾好代表我呀仆街,支持立法
作者: 半空冰凍的救星    時間: 2020-5-22 05:59 PM

是曱甴失去希望。香港的正常人生活正常返,充滿希望!
作者: 傑小朋友    時間: 2020-5-22 06:00 PM

如佢地所願 攬炒成功
作者: 13碎克記    時間: 2020-5-22 06:00 PM

引用:

我好有希望
作者: 床上含情的師兄    時間: 2020-5-22 06:00 PM

終於等到啊爺出手啦,希望係民主狗末日就好啦
作者: jackencc    時間: 2020-5-22 06:02 PM

我不要被代表, 我現在是充滿希望.
作者: 崖上存在了    時間: 2020-5-22 06:02 PM

香港終於太平了
作者: st105    時間: 2020-5-22 06:03 PM

黑暴收皮,雨過天晴。香港可以重新出發
作者: 前期大牛    時間: 2020-5-22 06:03 PM

呢班人就黎落鑊 想拖埋香港人落水

食屎啦政棍
作者: 米當股神係廢人    時間: 2020-5-22 06:03 PM

其實佢口中的港人係米講緊我地架?聽落怪怪地
作者: soilvvang    時間: 2020-5-22 06:03 PM

民陣無哂希望,垂死掙紮
作者: sweetandsour    時間: 2020-5-22 06:04 PM

今日周圍曱甴唔見哂,国安法真勁,講下巳掂
作者: 一眼關七    時間: 2020-5-22 06:04 PM

引用:

有了國安法,香港才有希望!
作者: $navyseals    時間: 2020-5-22 06:04 PM

人妖傑為第一批拘捕名單,到時佢會苦不堪言
作者: janjanjanus    時間: 2020-5-22 06:04 PM

對於黃絲黑暴是核彈
對於香港市民是彩彈
作者: 香肛妓者    時間: 2020-5-22 06:05 PM

作者: 俊楠    時間: 2020-5-22 06:05 PM

國安法能令香港再次起飛,食住阿爺條水
作者: 颱風小子    時間: 2020-5-22 06:05 PM

引用:

希望呢粒核彈可殺盡曱甴,免再有無辜市民再給暴徒曱甴殘殺
作者: $navyseals    時間: 2020-5-22 06:05 PM

要徹實執行國安法,殺清所有泛民主派漢奸
作者: JH9038    時間: 2020-5-22 06:06 PM

我係香港人,我終於睇到新希望
作者: 主隊必勝    時間: 2020-5-22 06:06 PM

作者: 明明s    時間: 2020-5-22 06:07 PM

小鳳姐唱過:人生滿希望⋯心情好
作者: ilikefuck    時間: 2020-5-22 06:07 PM

廢話少講,有本事就再吹200萬人出嚟
見到曱甴未日真開心!
作者: $navyseals    時間: 2020-5-22 06:07 PM

大把基佬等住掉柒佢個攞友價
作者: alanng977    時間: 2020-5-22 06:07 PM

你班黑暴撚,吾係要揽炒咩,求仁得仁,求死就快撚D死。
作者: 小肥周    時間: 2020-5-22 06:08 PM

呢次會唔會又引發200幻+1隻曱甴,上街反對立國安法呢
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2020-5-22 06:08 PM

也大家留意吓基佬傑嘅眼神好撚淆底
作者: 主隊必勝    時間: 2020-5-22 06:08 PM

作者: chocomomo    時間: 2020-5-22 06:09 PM

攬炒成功,願榮光歸香港
作者: 混沌出手    時間: 2020-5-22 06:09 PM

民陣不代表我
作者: 虎榮    時間: 2020-5-22 06:09 PM

引用:

民陣沒有希望,港人見到曙光!