標題: [國際新聞評論] 美國不滿中國禁止出口醫療裝備考慮採取法律行動 - RTHK [打印本頁]

作者: 都没有    時間: 2020-4-7 05:36 AM     標題: 美國不滿中國禁止出口醫療裝備考慮採取法律行動 - RTHK

美國不滿中國囤積大量醫療裝備,不准有關物品出口,美方正考慮向北京政府採取法律行動。 《紐約郵報》引述白宮官員消息報道,兩間在中國設有廠房的醫療用品生產公司向美國官員投訴,中國政府禁止他們將生產的N95口罩和手套等醫療裝備出口,並以批發價購入所有產品。 報道又指,中國在1月24日至2月29日於全球各地...

原來禁止醫療裝備出口等同謀殺咩?禁口罩出口算唔算?

係唔係話緊中國台灣省?之前都好似禁出口喎

咁大件事唔知加拿大政府知唔知呢?

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1519237-20200407.htm?spTabChangeable=0
作者: TTKKJJAA    時間: 2020-4-7 06:20 AM

1-2月份,中國全球搜購醫療用品,既然出完口又入返口,點解要中間商賺差價呢? 
作者: 加燦    時間: 2020-4-7 06:33 AM

美國唔係禁N95出口到加拿大咩?
作者: alex33hewlett    時間: 2020-4-7 06:39 AM

笑料一單.
作者: 卡樂b-ex    時間: 2020-4-7 06:40 AM

洗鬼買咩,去搶就得la
作者: 直線國國王    時間: 2020-4-7 06:48 AM

引用:
原帖由 都没有 於 2020-4-7 05:36 AM 發表

美國不滿中國囤積大量醫療裝備,不准有關物品出口,美方正考慮向北京政府採取法律行動。 《紐約郵報》引述白宮官員消息報道,兩間在中國設有廠房的醫療用品生產公司向美國官員投訴,中國政府禁止他們將生產的N95口罩和手套等醫療裝備出口,並以批發價購入所有產品。 報道又指,中國在1月24日至2月29日於全球各地...
https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_15192 ...
死到一eRpit臨頭要求人輸入物資,照樣聲大夾惡,真係一路走來始終如一。
作者: 揸波龍爪手    時間: 2020-4-7 07:04 AM

阿爺又可唔可以告美國政府禁止供應晶片同Andiord出口比華為呢?
作者: pureco    時間: 2020-4-7 07:35 AM

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-4-7 06:48 AM 發表

死到一eRpit臨頭要求人輸入物資,照樣聲大夾惡,真係一路走來始終如一。
大丈夫話唔出就唔出,美國可以點。向美國法院告中國囉

作者: 韓風忽然結他    時間: 2020-4-7 07:36 AM

下,乜美國唔係岩岩禁止3M出口口罩咩
作者: 大口Sam    時間: 2020-4-7 07:40 AM

引用:
原帖由 韓風忽然結他 於 2020-4-7 07:36 AM 發表

美話,你可以告我架
作者: nrcirc    時間: 2020-4-7 07:40 AM

引用:
原帖由 都没有 於 2020-4-7 05:36 AM 發表

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_15192 ...
Now, I could throw RTHK article to the trash, no need to read, just make commend, like this is totally fake news.
作者: songsong17    時間: 2020-4-7 07:41 AM

"1月24日至2月29日" 自己掛住食花生...

作者: chaolininin    時間: 2020-4-7 07:43 AM

發窮惡,轉移視線
作者: ivan00000    時間: 2020-4-7 07:46 AM

引用:
原帖由 韓風忽然結他 於 2020-4-7 07:36 AM 發表

無,美國係禁全球3M口罩只能給美國
作者: snoopy003    時間: 2020-4-7 07:48 AM

加拿大學野啦……淨係識話唔會採取報復行動……
作者: 殘廁邊緣的甩頭    時間: 2020-4-7 07:53 AM

囤積?
作者: kwokk2014    時間: 2020-4-7 08:06 AM

中國所有醫療用品包括口罩等,
一定要得到中國的認証才可以出口
作者: songsong17    時間: 2020-4-7 08:14 AM

搬返去啦笨,求仁得仁...
作者: 20030311    時間: 2020-4-7 08:17 AM

骯趕電台個記者叫黄絲,有名你叫,唔洗睇都知係美國之陰嚟
作者: 睇天做人    時間: 2020-4-7 08:18 AM

告囉
作者: 殘廁邊緣的甩頭    時間: 2020-4-7 08:22 AM

美國腦殘
作者: howevera    時間: 2020-4-7 08:26 AM

佢地自己禁止醫療裝備出口就得?
作者: 冷漠的香港人    時間: 2020-4-7 08:26 AM

老美,法國,義大利,德國。。。仲有許多,一樣禁醫療用品出口,據說印度也考慮禁藥物出口!
作者: 威廉PO    時間: 2020-4-7 08:34 AM

美國禁止3M出口,其實只係痴人說夢。因為3M係中國設廠,宜家中國扣起你批貨,問你死未。
作者: hk_yotam    時間: 2020-4-7 08:38 AM

引用:
原帖由 威廉PO 於 2020-4-7 08:34 AM 發表

美國禁止3M出口,其實只係痴人說夢。因為3M係中國設廠,宜家中國扣起你批貨,問你死未。
疫情未過,所有醫療裝備不準出口,儲備物資應對疫情。國家或是集團或是個人捐贈除外。你懂的。
作者: Ruylive    時間: 2020-4-7 08:49 AM

佢自己可以禁,唔比佢搶人哋,等同唔比出口?魯美真叻!
作者: tony.hk    時間: 2020-4-7 08:52 AM

『中國在1月24日至2月29日於全球各地』
又抹黑中國 想轉移視線入中國數
阿爺! 所有送去美國嘅物資同州長交收

屌你美國佬自己反應慢之嘛!咁使唔使告埋我呀?  ↓↓(我手機專用ac)
1月23日我自已買夠,並已經通知親戚朋友掃貨,
1月24日我喺街見到仲有貨,連香討素未謀面嘅版友,
我都提醒大家買口罩,當時果啲係最平+質素最好的
(當時未有印尼口罩、非洲口罩貨到港 )
引用:
原帖由 雨後春風 於 2020-1-24 11:40 AM 發表
有貨呀
剛剛路經旺角,見到有間士多門口放左好多口罩,仲一百蚊有找添
(我無行埋去睇,唔知一盒有幾多個)
作者: racyhk    時間: 2020-4-7 08:55 AM

自己可以禁出口
人哋就一定要賣俾佢
果然是尾國強盜本色
作者: ntworks    時間: 2020-4-7 09:04 AM

引用:

不要問、只要信。
從中國送去級約嘓批呼吸器唔係醫療裝備咩?
KN95口罩到咗,老美又唔肯用。
關人乜事?
作者: ntworks    時間: 2020-4-7 09:06 AM

引用:
原帖由 大口Sam 於 2020-4-7 07:40 AM 發表

美話,你可以告我架
美國話:我就是真理!
作者: 老爺你袋左5豪    時間: 2020-4-7 09:26 AM

香港賤台有冇報導老尾唔出口口罩俾加拿
作者: askwinglam    時間: 2020-4-7 09:27 AM

1月24日至2月29日中國禁止醫療裝備出口係好正常,從3月開始中國復工生產到依家已經出口醫療裝備到差不多100個國家
作者: 輪皇    時間: 2020-4-7 09:29 AM

引用:

好多國家都禁止出口醫療裝備,德國都禁
作者: siuwenzi    時間: 2020-4-7 09:37 AM

rthk,漢奸台而已
作者: 家中濃濃的賤嘴    時間: 2020-4-7 09:45 AM

引用:
原帖由 howevera 於 2020-4-7 08:26 AM 發表

佢地自己禁止醫療裝備出口就得?
得~人地民主大國~
做咩都得架~
作者: 睇天做人    時間: 2020-4-7 09:48 AM

引用:
原帖由 snoopy003 於 2020-4-7 07:48 AM 發表

加拿大學野啦……淨係識話唔會採取報復行動……
狗拿大 人民選擇奶尾
作者: 2013gundam    時間: 2020-4-7 09:49 AM

加拿大 美國 3M
不解釋
作者: w_tsang    時間: 2020-4-7 10:03 AM

一句講晒....美帝大晒
作者: 都没有    時間: 2020-4-7 10:32 AM

引用:
原帖由 大口Sam 於 2020-4-7 07:40 AM 發表

美話,你可以告我架
所以佢地咁多人做律師,你告下我我告下你,促進經濟發展
作者: aasddfgg    時間: 2020-4-7 10:34 AM

法律行動是冇用的
直接採取軍事行動啦😁
作者: Domson    時間: 2020-4-7 11:23 AM

菜菜子聽到腳都震,台灣好似係第一個禁止出口口罩俾大陸侵侵彈出又彈入,禁止3m向其他國家出貨不單止,仲要直接搶人地訂好d貨
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-4-7 11:24 AM

美方採取乜野法律行動??
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-4-7 11:27 AM

引用:
原帖由 加燦 於 2020-4-7 06:33 AM 發表

美國唔係禁N95出口到加拿大咩?
美國做乜都得,合法,合理
作者: super2030    時間: 2020-4-7 11:29 AM

傻侵話:我禁你合法你禁我違法
作者: 乳露君瞻    時間: 2020-4-7 11:30 AM

美國聯邦政府自己囤積咁多醫療物資都唔分比自己D州用特朗普女婿仲話D醫療物資係自己既 ,宜家走來怪中國?你老美唔好咁唔知醜好嗎?
作者: ty3012003    時間: 2020-4-7 11:32 AM

如果禁出口,歐洲買的口罩是咩地方的??
作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2020-4-7 11:40 AM

思覺失調

圖片附件: 1586230832981.jpg (2020-4-7 11:40 AM, 443.74 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 香港偽民為患    時間: 2020-4-7 02:27 PM

中國禁止出口醫療裝備,美國一於禁售新奇士橙,可口可樂作報復,保證中國投降