標題: [國際新聞評論] 俄運美呼吸機由被美制裁俄資公司旗下廠房製造 [打印本頁]

作者: boymeetsgirl    時間: 2020-4-4 02:26 PM     標題: 俄運美呼吸機由被美制裁俄資公司旗下廠房製造

美國總統特朗普日前與俄羅斯總統普京通電話,討論全球新冠肺炎疫情後,俄羅斯出動軍機運送一批醫療設備和物資到美國,但據《俄羅斯商業諮詢報》(RB...

俄羅斯,以怨報德,這種先至是真正的大國風範

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1240012/即時-國際-俄運美呼吸機由被美制裁俄資公司旗下廠房製造
作者: teven2005    時間: 2020-4-4 02:27 PM

睇完類似既新聞
疫情過後,各位有能力既人真係要認真考慮帶晒全家人以及所有資產申請內地戶籍上去永久定居,

根本去到全世界好難搵到好似中國咁好:

控制疫情能力最好
醫療技術又頂尖
政府做野又叻又真心對人民好
人民整體質素又係全世界數一數二

香港雖則係中國既一部份,但係始終係行緊 2 制 好多野好易俾西方所影響
但內地就唔同,可以受到黨既保護,又可以平靜和諧咁生活
唔使好似依家咁,要面對麻煩黃屍,唔使因為咁再成日要上來鬧搞事暴徒,激親自己
到時上去可以開開心心上微博

仲有,如果有親人有外國護照/ BNO,叫佢地快快放棄,
去申請番內地戶藉,最重要係拎番本中國護照
讓全世界人知道做中國人係最自豪
作者: freemind1    時間: 2020-4-4 02:28 PM

普京好嘢,玩Q你美國
作者: dfmtf    時間: 2020-4-4 02:34 PM

後手老俄司髮67你美國違反制裁令
司法獨立下,要下令銷毀,或者有人掉官
除非美國冇司法獨立
作者: 連燈係恐怖組織    時間: 2020-4-4 02:35 PM

引用:
原帖由 dfmtf 於 2020-4-4 02:34 PM 發表

除非美國冇司法獨立
屍法67威力驚人
作者: Peter_H    時間: 2020-4-4 02:38 PM

哈哈哈~想復合呢、美金香呢  
作者: 50505050    時間: 2020-4-4 02:42 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-4-4 02:38 PM 發表

邊及得你,美國人疴o既屎你都覺得香
作者: 阿乜水    時間: 2020-4-4 02:50 PM

隻 BNO 曱甴 Peter仔成日都想笑死晒D 人攬炒? 全世界都出超高價搶呼吸機, 普京就特登用 "美國制裁公司" 運D 過去玩到美國佬仆街.
作者: BAN你媽媽    時間: 2020-4-4 02:51 PM

平時就視俄羅斯為敵國,而家有事就求人, 自由果然龍門任擺
作者: 光棍man    時間: 2020-4-4 02:53 PM

老尾情何以憾
作者: 香港偽民為患    時間: 2020-4-4 02:56 PM

美國接收就違反制裁令,要啟動聯邦調查機制
作者: gerson161    時間: 2020-4-4 02:59 PM

老尾一定唔會用呢批呼吸機,一定話部機內藏晶片
作者: garycole    時間: 2020-4-4 03:22 PM

引用:
原帖由 gerson161 於 2020-4-4 02:59 PM 發表

老尾一定唔會用呢批呼吸機,一定話部機內藏晶片
係用到一半先話唔安全
所以KEEP 住制裁~
作者: boymeetsgirl    時間: 2020-4-4 03:58 PM

美國有冇違犯制栽令?
作者: 強仔316    時間: 2020-4-4 03:58 PM

同黃絲一樣,反中,但又用中國野一樣道理。
作者: andysan4    時間: 2020-4-4 03:59 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-4-4 02:26 PM 發表

美國總統特朗普日前與俄羅斯總統普京通電話,討論全球新冠肺炎疫情後,俄羅斯出動軍機運送一批醫療設備和物資到美國,但據《俄羅斯商業諮詢報》(RB...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20200404/_2020040414033657395.jpg

新聞來源連結:

htt ...
個標題UP乜鳩
作者: erectdick    時間: 2020-4-4 04:09 PM

會唔會甘有骨氣直車去堆填區,死都唔用。

作者: JamesPong_007    時間: 2020-4-4 04:10 PM

情何以堪!
作者: JamesPong_007    時間: 2020-4-4 04:10 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-4-4 15:58 發表

美國有冇違犯制栽令?
自己拉自己?!
作者: JamesPong_007    時間: 2020-4-4 04:11 PM

引用:
原帖由 強仔316 於 2020-4-4 15:58 發表

佢哋其实內心好痛苦!
作者: 股壇垃圾佬    時間: 2020-4-4 04:14 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-4-4 02:26 PM 發表

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20200404/_2020040414033657395.jpg

新聞來源連結:

htt ...
咁使唔使自己制裁自己?

作者: ricolau88    時間: 2020-4-4 04:18 PM

三個字俾美國:醜態盡現
作者: DocHolliday    時間: 2020-4-5 01:42 AM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-4-4 03:58 PM 發表

美國有冇違犯制栽令?
建議中國口罩,呼吸機全部印上華為logo,  你老美唔好入口啦笨
作者: 相當熱情的樓主    時間: 2020-4-5 03:50 AM

引用:
原帖由 freemind1 於 2020-4-4 02:28 PM 發表

普京好嘢,玩Q你美國
自己遺反自己既制裁…應該點罰好呢
作者: 甴曱死到絕    時間: 2020-4-5 03:56 AM

引用:

新聞來源連結:

htt ...
老美點算?
被點名制裁俄羅斯公司喎,收定唔收呢?
如果收,
以後重有咩面見人?
唔收就睇住全國減少50%人口
作者: 鐘覺霧    時間: 2020-4-5 04:07 AM

都是個句,慌不擇路,棺材板當救命板。
作者: leucocyte    時間: 2020-4-5 04:52 AM

引用:

新聞來源連結:

htt ...
以怨報德解恩將仇報喎
係唔係想講以德報怨?
作者: 4000cc    時間: 2020-4-5 05:16 AM

美國總統會話今次算數,有機用就得,唔記得並其他野。
作者: LotusBlack    時間: 2020-4-5 05:29 AM

美國狗最低等
作者: 來自M78星雲的神    時間: 2020-4-5 05:36 AM

引用:

新聞來源連結:

htt ...
等同最初d黃色經濟圈d人發誓話唔用中國製口罩,話過用親就死全家一樣
當知道全球口罩7成都係中國製或用中國原材料製後,死晒狗咁照用,都唔敢再出聲,笑9死人
作者: 暴徒黑衣人    時間: 2020-4-5 05:36 AM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-4-4 02:38 PM 發表

美國再次偉大了,就嚟香9晒
作者: 來如雷霆收震怒    時間: 2020-4-5 05:54 AM

華為都可以學下, 印個華為LOGO去D中國制呼吸機度, 同係部機度加多舊5G 通訊
作者: acer2014    時間: 2020-4-5 06:01 AM

引用:
原帖由 阿乜水 於 2020-4-4 02:50 PM 發表

隻 BNO 曱甴 Peter仔成日都想笑死晒D 人攬炒? 全世界都出超高價搶呼吸機, 普京就特登用 "美國制裁公司" 運D 過去玩到美國佬仆街.
隻甲甲呢D咁L低等嘅生物,有撚腦諗得咁詳細嘅嘢咩...
作者: Bunryuu    時間: 2020-4-5 06:03 AM

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2020-4-5 05:36 AM 發表

等同最初d黃色經濟圈d人發誓話唔用中國製口罩,話過用親就死全家一樣
當知道全球口罩7成都係中國製或用中國原材料製後,死晒狗咁照用,都唔敢再出聲,笑9死人 ...
之前唔知邊個話黑醫擺工 逃兵 要脅政府 封關不設實際 無需極端方法 要求主管交出缺勤名單 乜乜柒柒

4月 全球疫情失守 香港維持未夠1000人感染 死亡人數只係個位數字 以香港人口密度係世界上數一數二 可以有呢個成績? 奇蹟喇

唔係佢地玩野搞政府 迫林奠做野 今日我地都要搶呼吸機 戒嚴 居家令 戒嚴 死幾百個已經幸運

唔係班死藍絲 一早封住大陸 而家大陸搞掂 早就已經恢復正常

香港暫時只係經濟受挫 未至於進入戰爭狀態

但外國已經進入戰時狀態 中俄仲要聯手生產防疫物資 是但一個國家仍然有疫情 都會反輸入 人類對冠狀病毒係冇抗體 感染率係百分百

有可能係疫苗面世前 人人要太空人式先可以生活

(獨立氧氣面罩) 歐美情況每日都幾何級數確診 亞洲地區會戴口罩 感染速度放緩
作者: samndean    時間: 2020-4-5 06:42 AM

引用:
原帖由 阿乜水 於 2020-4-4 02:50 PM 發表

peter出名弱智
作者: simon_mme    時間: 2020-4-5 07:01 AM

引用:
原帖由 相當熱情的樓主 於 2020-4-5 03:50 AM 發表

自己遺反自己既制裁…應該點罰好呢
侵侵又會話即時暫停制栽既入口禁令
作者: simon_mme    時間: 2020-4-5 07:02 AM

引用:
原帖由 光棍man 於 2020-4-4 02:53 PM 發表

老尾情何以憾
侵侵從來唔要面
作者: iapple2    時間: 2020-4-5 07:06 AM

引用:
原帖由 股壇垃圾佬 於 2020-4-4 04:14 PM 發表

咁使唔使自己制裁自己?

自己罰自己錢
作者: CHOISW    時間: 2020-4-5 07:22 AM

Trump:NO PAY, that 's ok.
作者: 阻住地球轉    時間: 2020-4-5 07:37 AM

引用:

美國人痾出黎既黃金?好香?好味?
作者: lamlam5    時間: 2020-4-5 07:39 AM

引用:

新聞來源連結:

htt ...
呢啲就叫做現眼報啦
作者: 台灣粉紅的回覆    時間: 2020-4-5 08:33 AM

美国最恨中国,大罗大鼓抗疫,否则美国大可以低调当流感处理,死几十万基本不影响美国国力。甚至新闻都不上头版。 但中国式抗疫令美国经济停顿,对美国是致命伤害。
作者: 台灣粉紅的回覆    時間: 2020-4-5 08:37 AM

中国抗疫封城万不得已,但国外却想不出他方法 来不跟中国方式。
作者: 鬼屋門口食花生    時間: 2020-4-5 09:02 AM

傳媒唔會播呢D,美國人都蒙在鼓裏,除咗睇RT嗰班。
作者: sng850    時間: 2020-4-5 09:05 AM

引用:

紐約州州長道破美國抗疫雜亂無章。

他説50個州各自向中國訂購呼吸機,紐約州要用每枱2.5萬美元訂1.7萬部,但只能訂到2500部,並且要兩個星期後才有貨。

他說美國50個州都各自搶購互相競爭呼吸機,50個州各自出高價搶購同一個商品。最難堪是美國緊急事務管理局( FEMA )不單只沒有統籌各州,亦加入競爭,並以最高價搶貨。

真係雜亂無章之極!🤣
作者: sng850    時間: 2020-4-5 09:06 AM

引用:
原帖由 50505050 於 2020-4-4 02:42 PM 發表

師兄一説道破,更一針血!
作者: 單嫖獨賭kaka    時間: 2020-4-5 09:10 AM

俄國,中國,兩大國

挽救民主大國及全世界
作者: discuss.woddboy    時間: 2020-4-5 09:13 AM

美國
作者: sng850    時間: 2020-4-5 09:17 AM

引用:
原帖由 股壇垃圾佬 於 2020-4-4 04:14 PM 發表

咁使唔使自己制裁自己?

右手制裁左手;左腳踢右腳!👍👏💪
作者: my-melody    時間: 2020-4-5 09:27 AM

哈,俄羅斯佬好野,明落你老美面,哈
作者: 高高陳高高    時間: 2020-4-5 09:30 AM

無事之後
會唔會以違法拉人
作者: owen11223344    時間: 2020-4-5 09:31 AM

引用:

peter仔依期食開美爹屎
作者: arrow1234    時間: 2020-4-5 09:35 AM

中國尼方面參考下俄羅斯,口罩由華為(被美制裁中)制造,再由軍機運到去美國🤣
作者: 兩生花    時間: 2020-4-5 09:37 AM

尾柒腫桶咪又係死狗咁周圍乞,不過佢呢D咁嘅人事後一定過橋抽板。
作者: cb600    時間: 2020-4-5 09:48 AM

引用:

新聞來源連結:

htt ...
以怨報德
作者: 514k    時間: 2020-4-5 10:05 AM

引用:
原帖由 erectdick 於 2020-4-4 04:09 PM 發表

會唔會甘有骨氣直車去堆填區,死都唔用。
好肯定話你知,尾角係冇骨氣
作者: ansonkpl    時間: 2020-4-5 10:08 AM

此舉令老美無地自容,老俄呢招殺著無得頂
作者: caihk    時間: 2020-4-5 10:11 AM

違反美國禁令

俄羅斯等制裁啦
作者: yifeifei2    時間: 2020-4-5 10:13 AM

我早幾日都叫中國國務院下令,叫華為生產呼吸機,仲要加粒華為晶片入去架啦
作者: yifeifei2    時間: 2020-4-5 10:15 AM

引用:
原帖由 caihk 於 2020-4-5 10:11 AM 發表

違反美國禁令

俄羅斯等制裁啦
用嗰個係美國喎,咁應該係美國違反美國禁令呀。

快啲叫美國制裁美國啦
作者: goaheadman2300    時間: 2020-4-5 10:16 AM

你老尾情何以堪
暴渣們睇到老尾咁67唔知有咩反應
作者: 香江人    時間: 2020-4-5 10:17 AM

引用:

新聞來源連結:

htt ...
俄羅斯跪求美國原諒!
作者: 香江人    時間: 2020-4-5 10:18 AM

引用:
原帖由 BAN你媽媽 於 2020-4-4 02:51 PM 發表

睇俄羅斯够唔够誠意,美國才考慮原不原諒。
作者: 香江人    時間: 2020-4-5 10:20 AM

引用:
原帖由 ricolau88 於 2020-4-4 04:18 PM 發表

三個字俾美國:醜態盡現
俄羅斯舔美,侵侵話,含得我爽,我才原諒。
作者: yellowobject    時間: 2020-4-5 10:20 AM

老尾玩選擇性制裁
作者: boymeetsgirl    時間: 2020-4-5 10:23 AM

引用:
原帖由 leucocyte 於 2020-4-5 04:52 AM 發表

以怨報德解恩將仇報喎
係唔係想講以德報怨?
係,我寫錯了
作者: 光棍man    時間: 2020-4-5 10:23 AM

引用:

新聞來源連結:

htt ...
尾國腫筒有冇指引,用唔用得
作者: Tukukao    時間: 2020-4-5 10:48 AM

放下成見
齊心抗疫
作者: 初出熱身    時間: 2020-4-5 10:49 AM

今次美國樣衰到爆
作者: willy222    時間: 2020-4-5 10:51 AM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-4-4 14:26 發表

新聞來源連結:

htt ...
呢招高,就睇下你會唔會自打嘴巴,攞嚟用
作者: 超級扁扁的妹頭    時間: 2020-4-5 11:31 AM

以德報怨要讚,但難保疫情完後老美以違反禁令罰你10億
作者: unoteseven    時間: 2020-4-5 11:36 AM

引用:

到時一百尾根買一杯奶茶。
真L香啦!
狗on 仔!
作者: 寒冬性感的牛    時間: 2020-4-5 11:38 AM

俄羅斯唔應該幫尾國~
作者: sng850    時間: 2020-4-5 11:43 AM

引用:
原帖由 Tukukao 於 2020-4-5 10:48 AM 發表

放下成見
齊心抗疫
新冠肺炎:紐約州獲華機構贈呼吸機 1000部周末運抵
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20200405/bkn-20200405000247359-0405_00972_001.html

中國才是央央大國!
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-4-5 11:46 AM

老美有骨氣就唔 L 要
作者: tacticsolve    時間: 2020-4-5 11:49 AM

但忘恩負義係老美的慣例...
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-4-5 11:52 AM

引用:
原帖由 dfmtf 於 2020-4-4 02:34 PM 發表

除非美國冇司法獨立
老尾c法,特事特辦,儍侵話冇事就冇事
作者: 向楓    時間: 2020-4-5 11:56 AM

作者: 生果金    時間: 2020-4-5 12:15 PM

引用:

新聞來源連結:

htt ...
俄佬軍機運送,自入自出你老美國!
呼吸機由被制裁俄公司生產,美國入口已經違反自己制裁令!

你老美真係醜態百出,顏面無存!
哈哈哈哈哈
🥳
作者: A1000    時間: 2020-4-5 12:18 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-4-4 14:26 發表

新聞來源連結:

htt ...
呢啲先至係大國風範。
作者: ngaishiuwasam    時間: 2020-4-5 12:31 PM

美國總統有冇骨氣唔要讓俾細佬加拿大?
作者: 廿一號    時間: 2020-4-5 12:35 PM

引用:

係囉,買啲自己制裁嘅俄國公司產品,睇嚟老美真係好想復合
作者: 新手潮少    時間: 2020-4-5 12:42 PM

引用:
原帖由 50505050 於 2020-4-4 02:42 PM 發表

香不特止,佢仲會第一時間搶住來食,一淡吞哂落肚,正食屎曱甴!
作者: ngkk    時間: 2020-4-5 12:46 PM

引用:
原帖由 BAN你媽媽 於 2020-4-4 02:51 PM 發表

香港一啲人就係有樣學樣。
作者: 落漠western    時間: 2020-4-5 12:49 PM

有呼吸機買就很難得啦
冇呼吸機,有錢都冇命用
作者: k1l    時間: 2020-4-5 12:52 PM

引用:
原帖由 新手潮少 於 2020-4-5 12:42 發表

香不特止,佢仲會第一時間搶住來食,一淡吞哂落肚,正食屎曱甴!
peter狗唔食屎點做peter狗
作者: sweetkuromi123    時間: 2020-4-5 01:02 PM

被美制裁公司生產應該唔俾進口
作者: sweetkuromi123    時間: 2020-4-5 01:03 PM

引用:
原帖由 k1l 於 2020-4-5 12:52 PM 發表

peter狗唔食屎點做peter狗
每次見到佢個名,不用睇內容,直接派豬
作者: 來自M78星雲的神    時間: 2020-4-5 04:25 PM

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2020-4-5 06:03 AM 發表

之前唔知邊個話黑醫擺工 逃兵 要脅政府 封關不設實際 無需極端方法 要求主管交出缺勤名單 乜乜柒柒

4月 全球疫情失守 香港維持未夠1000人感染 死亡人數只係個位數字 以香港人口密度係世界上數一數二 可以有呢個成績? 奇蹟喇

唔係佢地玩野搞政府 迫林奠做野 今日我地都要搶呼吸機 戒嚴 居家令 戒嚴 死幾百個已經幸運

唔係班死藍絲 一早封住大陸 而家大陸搞掂 早就已經恢 ...
訓醒未?
政府已講明封關與否,同黑醫護罷工無關。

任何情況任何理由都不得以支持黑醫護在香港最危急時間才玩罷工,這樣無醫德無良知既行為

再講,現在病例既都是由外國湧入散播,比初時多出超過十幾倍,點解黑醫護反而唔叫政府封關? 縮埋晒唔敢出聲? 係咪對大陸就一套強硬既,對住外國就要奶西? 大家心照
作者: soilvvang    時間: 2020-4-5 04:31 PM

照准入境?
作者: 大林林    時間: 2020-4-5 05:00 PM

放心,柒能普用完會退貨
作者: Hung196108    時間: 2020-4-5 05:14 PM

引用:
原帖由 強仔316 於 2020-4-4 03:58 PM 發表

最慘,係連蘋果IPHONE,3M口罩都係「中國製造」!
作者: Amateur_1    時間: 2020-4-5 05:16 PM

是真⋯⋯美國人情何以堪!
作者: Bunryuu    時間: 2020-4-5 10:10 PM

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2020-4-5 04:25 PM 發表

訓醒未?
政府已講明封關與否,同黑醫護罷工無關。

任何情況任何理由都不得以支持黑醫護在香港最危急時間才玩罷工,這樣無醫德無良知既行為

再講,現在病例既都是由外國湧入散播,比初時多出超過十幾倍,點解黑醫護反而唔叫政府封關? 縮埋晒唔敢出聲? 係咪對大陸就一套強硬既,對住外國就要奶西? 大家心照 ...
本來全世界封哂大陸 而家大陸開始搞掂

件事已經完 可以慢慢恢復正常

咪就係有班藍絲出黎反對封殺源頭

開心啦 自食其果

當時醫護罷工係為救更多既人 指出醫療系統崩潰

兩個月後 歐美國家正正係咁 東亞地區無一倖免

林奠:唔需要用到極端手段 咁而家咪排住隊等執笠 等炒 商業活動停頓 你最鍾意果班大陸自由行有排都落唔到黎救火! 較早採取行動既俄羅斯同北韓 疫情比較輕 不過俄羅斯都漏網

歐美唔掂 全球經濟有排衰 原本止到血 而家? 你今日唔駛搶呼吸機 插喉 你執L到

唔係黃果班係咁施壓 1個鑽石公主號 全船幾百人奶野 中港人流頻繁 香港會冇事?
作者: 來自M78星雲的神    時間: 2020-4-5 10:20 PM

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2020-4-5 10:10 PM 發表

本來全世界封哂大陸 而家大陸開始搞掂

件事已經完 可以慢慢恢復正常

咪就係有班藍絲出黎反對封殺源頭

開心啦 自食其果

當時醫護罷工係為救更多既人 指出醫療系統崩潰

兩個月後 歐美國家正正係咁 東亞地區無一倖免

林奠:唔需要用到極端手段 咁而家咪排住隊等執笠 等炒 商業活動停頓 你最鍾意果班大陸自由行有排都落唔到黎救火! 較早採取行動既俄羅斯同北韓 疫情比 ...
最初就算無什麼封關,都係雙位數,依家幾百單都係因為由外國帶入,班黑醫護反而唔敢出聲叫封關,明顯係奶西,事實確係如此
作者: Bunryuu    時間: 2020-4-5 11:42 PM

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2020-4-5 10:20 PM 發表

最初就算無什麼封關,都係雙位數,依家幾百單都係因為由外國帶入,班黑醫護反而唔敢出聲叫封關,明顯係奶西,事實確係如此
就係香港施壓迫政府14日 隔條河 我地唔算太嚴重 澳門深藍 晨早就封 唔駛有黃絲嘈到拆天先做 結果控制得最好

好喇 日韓歐美星馬越泰 遠至伊朗 阿富汗 冇黃絲 冇圍堵中國 反而親中俄羅斯 北韓首先封殺中國

而家已經太遲

當時全世界圍堵中國 大陸而家逐漸恢復正常 件事已經有望完結 而家藍絲自己攞黎 無需用到極端手段 後果就係酒吧停業 娛樂場所停業 餐廳1.5米距離 人群聚集限制 航空空通停頓

俄羅斯 北韓 澳門 冇黃絲 但做左正確決定 影響較其他冇圍堵中國既地區較輕微

香港呢? 本來可以更加完美 藍絲出黎狗吠護航 當初黑醫所預言:醫療系統崩潰 今日歐美國家等地就係咁! 全球經濟一體化 有排衰

藍絲成功啦 自由行有排都黎唔到香港 原本大陸一搞掂 所有野都恢復正常 而家形勢唔樂觀 呢鋪藍絲攞黎衰啦 圍堵中國 即刻出黎護航救駕 疫情係全球失控 各省各市要加強防控 短期內都唔可能落黎香港救市

當初手起刀落 圍堵中國3幾個月 家陣唔駛共渡時艱