標題: 大陸咁落後,仲要開部電話付款! [打印本頁]

作者: 油站自我的工人

作者: 沒自信的人     時間: 2020-2-21 05:11

唔駛實體卡,點會落後
作者: j.o.lai     時間: 2020-2-21 08:48

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-2-21 04:42 AM 發表
香港已經係揮一揮Credit 咭, 已經付款,連八達窿都唔駛用!
"揮一揮"
呢個''揮一揮"要成兩三分鐘
人地内地電子支付係連叫人埋單都唔使㗎
作者: ntworks     時間: 2020-2-21 08:50

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-2-21 04:42 AM 發表
香港已經係揮一揮Credit 咭, 已經付款,連八達窿都唔駛用!
你搭地鐵使唔使八達通?你去普通茶餐廳用唔用到信用卡?
內地只要用手機就完全做晒所有一段生活消費負款。
作者: ntworks     時間: 2020-2-21 08:55

引用:
原帖由 j.o.lai 於 2020-2-21 08:48 AM 發表

"揮一揮"
呢個''揮一揮"要成兩三分鐘
人地内地電子支付係連叫人埋單都唔使㗎
而家啲高學歷、低智商,有國際視野嘅井蛙睇嘢係咁上不喇。
作者: j.o.lai     時間: 2020-2-21 08:58

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-2-21 08:55 AM 發表

呵呵,不過唔知點解,感覺樓主係曲線
作者: laisi2     時間: 2020-2-21 09:03

呢位仁兄係咪傻架,仲要卑信用卡甘落後,人類幾千年前已經開始卑現金,邊洗look卡又怕look爆卡,又要記住到期還款。
作者: laisi2     時間: 2020-2-21 09:04

照樓主所言,apple發明apple pay為乜
作者: 33Chris     時間: 2020-2-21 09:07

又話支持黃狗經濟圈?不如你睇下你個黃狗list上面 所謂嘅小店,收credit card嘅佔幾多?
作者: 新殲     時間: 2020-2-21 10:00

油站工人你好。
大陸油站有埋充電。氫氣了。
我看閣下連氫氣用來做甚麼都未知。
作者: singsingcat     時間: 2020-2-21 10:12

黃虫仲先進啦,揮下槌仔磚仔汽油蛋仔,「我要XXX」就要有
作者: singsingcat     時間: 2020-2-21 10:13

引用:
原帖由 singsingcat 於 2020-2-21 10:12 AM 發表
黃虫仲先進啦,揮下槌仔磚仔汽油蛋仔,「我要XXX」就要有
仲唔駛找數添
作者: ilovenikita     時間: 2020-2-21 12:18

點解到現在仲有一堆WC反中白痴,以為內地無NFC付款

內地智能手表如華為,小米全都可以連結徵信,支付寶,,唔駛用手機都可以
當然用智能手表既NFC一樣可以如華為Pay
算用銀卡一樣可以八達通咁"嘟"卡搭車消費

香港WC真系...無知又無恥又無能

作者: ho618     時間: 2020-2-21 12:22

去完人地個POST踩場比人吊到豬西咁就死番出黎開個POST打飛機?
仲要齋捋射唔出?

Payme算唔算電子支付? 算唔算係開部電話出黎付款?
定係拎隻腳板底出黎比錢?" 真香港人 "一定連PAYME都唔用

作者: nigel212

作者: 傷心尋回犬     時間: 2020-2-21 12:58

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-2-21 04:42 發表
淨係講卡,人地深圳巴士地鐵同一個收費器兼容金融卡同深圳通

香港既得咩,你揮一揮credit card搭到地鐵巴士嗎?
作者: ho618     時間: 2020-2-21 13:06

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-2-21 12:58 PM 發表

淨係講卡,人地深圳巴士地鐵同一個收費器兼容金融卡同深圳通

香港既得咩,你揮一揮credit card搭到地鐵巴士嗎?
係巴士揮一揮CREDIT咭個巴士司機只會叫你唔好扮野快D比錢
地鐵仲簡單 , 佢地唔興比錢齋跳閘
派豬比我喇我要豬呀

作者: ho618     時間: 2020-2-21 13:21

引用:
原帖由 nigel212 於 2020-2-21 01:15 PM 發表

邊個場,我入去執死鷄
佢朝早4點幾5點係馬兄新果個POST度踩完場張開個囉友比人陳完一輪
佢唔係諗住晨早踩場D人睇唔到下麻
作者: vghy1234     時間: 2020-2-21 13:22

引用:
正低能仔。你主人美帝都转紧电话付款啦。
低能仔知唔知每次credit 交易,低能仔要送5%比credit 公司。大陆就唔使。
作者: vghy1234     時間: 2020-2-21 13:23

引用:
原帖由 j.o.lai 於 2020-2-21 08:58 AM 發表

呵呵,不過唔知點解,感覺樓主係曲線
波佬嘴中的低能黑衣仔,真系无错

作者: Mannerdm     時間: 2020-2-21 13:37

黃屍自我陶醉的功夫果然世界第一

作者: 絕世小魚     時間: 2020-2-21 14:37

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-2-21 08:55 AM 發表

坐井觀天 井底之蛙 夏蟲語冰 呢類成語就係為樓主這類人而設

作者: 百厭超人     時間: 2020-2-21 14:48

哩個咩世界?居然有人咁高調出個post去話俾人知自己有幾咁白痴幾咁無知!?
真係一佰歲唔死都有新聞聽!
作者: 基路會難行嗎     時間: 2020-2-21 16:58

引用:
原帖由 vghy1234 於 2020-2-21 01:22 PM 發表

正低能仔。你主人美帝都转紧电话付款啦。
低能仔知唔知每次credit 交易,低能仔要送5%比credit 公司。大陆就唔使。
我以前都有玩 信用卡
自從玩到2萬卡數還完立即Cut卡真的不合適我所以以後不用
作者: 基路會難行嗎     時間: 2020-2-21 17:00

引用:
原帖由 laisi2 於 2020-2-21 09:04 AM 發表
照樓主所言,apple發明apple pay為乜
搖家仲果粉?
鍾意咪iPhone飽佢啦
作者: laisi2     時間: 2020-2-21 17:03

引用:
原帖由 基路會難行嗎 於 2020-2-21 05:00 PM 發表

搖家仲果粉?
鍾意咪iPhone飽佢啦
apple pay只係例子,甘google pay呢?
作者: crn2005     時間: 2020-2-21 17:03

最重要區別:信用卡公司是美國的,微信支付寶公司是中國的!

只要使用信用卡消費,就要給美國信用卡公司手續費,支持了美國經濟;

使用微信支付寶消費,不用付給美國公司錢,付出的手續費只給中國公司。

香港黃絲總是認為能用到美國產品,這是無比的光榮的事情,這么想只能永遠蹲在美國腳下,對待美國是毫無斗志、甘願認輸!

在人類發展的5000年歷史中,西方文明只是在最近的200年領先中國,有4800年落後中國。而200年的歷史時間是很短的。中華文明是長期領先,西方文明只是短暫的領先。現在大多數中國人正在努力重新成為世界第一,重新開始領先世界5000年。

作者: 基路會難行嗎     時間: 2020-2-21 17:05

引用:
原帖由 laisi2 於 2020-2-21 05:03 PM 發表

apple pay只係例子,甘google pay呢?
都可以
iPhone只有保安突出
講好用我覺得三星好玩過佢啦!
作者: laisi2     時間: 2020-2-21 17:05

用apple pay、google pay、微信、支付寶最大好處係唔洗卑credit card資料卑商戶,對消費者來說比較安全,當然仲有方便
作者: 基路會難行嗎     時間: 2020-2-21 17:10

引用:
原帖由 laisi2 於 2020-2-21 05:05 PM 發表
用apple pay、google pay、微信、支付寶最大好處係唔洗卑credit card資料卑商戶,對消費者來說比較安全,當然仲有方便
咁Samsung pay 呢?
作者: 基路會難行嗎     時間: 2020-2-21 17:15

我只知 用 Samsung pay 入 八達通 都有不同
正常 八達通 卡 在 便利商店 增值 最多$999
但用 Samsung pay 入 八達通 可以 $3000港元

當然 用 Samsung pay 還可以選擇加其他 卡用

圖片附件: 1582276763807.jpg (2020-2-21 17:15, 366.67 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 東涌水友     時間: 2020-2-21 17:21

引用:
話得大陸落後,證明你真係好落後。
作者: 基路會難行嗎     時間: 2020-2-21 17:28

引用:
原帖由 東涌水友 於 2020-2-21 05:21 PM 發表

話得大陸落後,證明你真係好落後。
搖家唔係手機年代咩?
仲興卡?
作者: laisi2     時間: 2020-2-21 17:30

引用:
原帖由 基路會難行嗎 於 2020-2-21 05:10 PM 發表

咁Samsung pay 呢?
乜pay都好,我意思係手機支付點都好過要囉真卡支付,樓主應該對個電子支付唔係好了解
作者: 基路會難行嗎     時間: 2020-2-21 17:32

引用:
原帖由 laisi2 於 2020-2-21 05:30 PM 發表

乜pay都好,我意思係手機支付點都好過要囉真卡支付,樓主應該對個電子支付唔係好了解
我終於覺得Samsung pay好 可以+卡同八達通一齊用
作者: nakamichi     時間: 2020-2-21 17:53

有用内地支付,算几方便,唯一缺点要在线先用到。我上内地有准备,带埋内地卡无问题。返而在香港见过有的内地客戆居居,问间食店有无wifi,间食店有微信支付,但无wifi,结果都系要比现金。
作者: laisi2     時間: 2020-2-21 17:54

引用:
原帖由 nakamichi 於 2020-2-21 05:53 PM 發表
有用内地支付,算几方便,唯一缺点要在线先用到。我上内地有准备,带埋内地卡无问题。返而在香港见过有的内地客戆居居,问间食店有无wifi,间食店有微信支付,但无wifi,结果都系要比现金。 ...
支付寶有離線支付架
作者: nakamichi     時間: 2020-2-21 17:55

引用:
原帖由 laisi2 於 21-2-2020 17:54 發表

支付寶有離線支付架
微信支付呢?
作者: laisi2     時間: 2020-2-21 18:09

引用:
原帖由 nakamichi 於 2020-2-21 05:55 PM 發表
微信支付呢?
微信好似唔得
作者: nakamichi     時間: 2020-2-21 18:12

引用:
原帖由 laisi2 於 21-2-2020 18:09 發表

微信好似唔得
内地反而无乜边间食肆无wifi,可能咁位内地客就濑左野,呢方面香港又系落后过人。
作者: vghy1234     時間: 2020-2-21 19:37

引用:
原帖由 基路會難行嗎 於 2020-2-21 04:58 PM 發表

我以前都有玩 信用卡
自從玩到2萬卡數還完立即Cut卡真的不合適我所以以後不用
美国佬根本就食水深。要养活他们那些大食懒,就要食水深。

用美国的支付工具,收费5个%左右。就是商家要比。用家虽然不知道,但是实际上价钱已经反应在售价上。所以香港现在用现金交易,一般会退2%。

作者: vghy1234     時間: 2020-2-22 04:10

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-2-22 03:28 AM 發表

深圳宜家已經喺死城!自己上網睇片!
中共为人民健康可以暂停经济活动,民主国家真系理你地班低能仔死活。18年美国流感死了8万。美国政府完全不当一回事,马照跑,舞照跳。
作者: 神經箭     時間: 2020-2-22 08:10

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-2-21 04:42 發表
九噏当秘笈,正盲西。
作者: ilovenikita     時間: 2020-2-22 11:32

香港及台灣人唔止用美國信用卡有優越感,連用Youtube ,facebook都有優越感啦
又唔系香港或台灣平台,資料同錢就比美國賺,最能ON9連送外賣既平台都無本地,根住又請南亞人士
但中國就唔同,錢先比反自己賺,如今次疫情,中國視頻平台賺到爆
引用:
原帖由 crn2005 於 2020-2-21 05:03 PM 發表
最重要區別:信用卡公司是美國的,微信支付寶公司是中國的!

只要使用信用卡消費,就要給美國信用卡公司手續費,支持了美國經濟;

使用微信支付寶消費,不用付給美國公司錢,付出的手續費只給中國公司。

香港黃絲總是認為能用到美國產品,這是無比的光榮的事情,這么想只能永遠蹲在美國腳下,對待美國是毫無斗志、甘願認輸!

在人類發展的5000年歷史中,西方文明只是在最近的200年領先中國,有 ...

作者: gavin851209     時間: 2020-2-22 11:51

引用:

作者: 傷心尋回犬     時間: 2020-2-22 12:10

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-2-22 03:28 發表

依家係問你香港可唔可以好似深圳咁
揮一揮張credit card就搭到地鐵巴士

又係你自己講揮一揮張咭就連八達通都唔使用,咪想你表演一下點樣揮一揮張credit card唔使八達通就坐到地鐵巴士

唔知幾時睇到你表演呢
作者: andysan4     時間: 2020-2-22 12:20

油站自我的工人
作者: ilovenikita     時間: 2020-2-22 14:07

引用:
原帖由 基路會難行嗎 於 2020-2-21 05:32 PM 發表

我終於覺得Samsung pay好 可以+卡同八達通一齊用
Samsung pay, Google pay, Apple pay都系除褲放屁既應用
作者: ilovenikita     時間: 2020-2-22 14:08

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-2-22 03:28 AM 發表

內地疫情過,深圳人山人海時,香港仲未可以用信用卡搭車😏
作者: Sith-Lord     時間: 2020-2-22 14:17

大陸落後就梗架啦!
唔係洗鬼死落嚟買奶粉

作者: 褲浪白條     時間: 2020-2-22 16:36

引用:
你揮一揮個頭,個腦揮咗去屁股

作者: ilovenikita     時間: 2020-2-24 13:52

最多半年就過啦,現在上海,深圳都開始塞啦
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-2-22 03:33 PM 發表

問題係唔知係咪要等一年?定兩年?
呢隻病毒,係有人設計出來,毒過天然個d!

作者: ilovenikita     時間: 2020-2-24 13:54

求期cap張相就系到造謠,難怪無腦殘WC信太子站死幾十人
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-2-23 07:36 AM 發表

作者: 小西灣三少爺     時間: 2020-2-24 14:07

信用卡是給沒信用的人用的.