標題: 【口罩】傳口罩將返大貨炒價不再 藥房總商會回應短期供應量 - 晴報 - 家庭 - 消費 [打印本頁]

作者: 烏鴉白色2017     時間: 2020-2-17 22:36

新冠肺炎(武漢肺炎)席捲全球,口罩需求急增引致短缺,本港「口罩荒」情況持續。有自稱從事醫療行業的網民聲稱,本周將有「大貨到」,預計市面上口罩供應回穩,「藥房口罩價」亦會由近300元回落至100元一盒。

痴瘋搞咁多嘢都係白搞, 原來已經有大貨入來唔使買貴貨, 唔使受衰議員氣要叫[傷港揸油, 5大掃球, 有一都不可!]先攞到幾個口罩

新聞來源連結:
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2566298/【口罩】傳口罩將返大貨炒價不再 藥房總商會回應短期供應量
作者: 煙hai

作者: 中國香港001     時間: 2020-2-17 22:40

我本人冇乜存貨,亦唔會搶購,你哋搶晒我就冇得戴,到時我真空到人多地方,進行你哋所謂攬炒。
作者: noname_hk     時間: 2020-2-17 22:41

留意到呢幾日hk tv 網店已有賣不完的口罩, 只係價錢貴少少.
同之前幾星期, 幾貴的口罩都比人買哂, 真係已有好大分別.

相信口罩價格真係有可能會回落, 開始無得炒.

作者: bigmouth2006     時間: 2020-2-17 22:43

可以復工復課
重開投注站了
作者: Golf-16

作者: lavender18     時間: 2020-2-17 23:44

係吖,大陸加緊日夜生產,本來就係口罩生產大國,好快會冇咁緊張嘅,且原來都係有D人唔顧他人有冇係咁囤,有D店又係咁,市場上一直都有,價格問題D人唔想買啫,所以唔使恐慌,够用果D就等有需要嘅買啦,囤係冇用㗎,留意返使用期限哦!
作者: siutatbo     時間: 2020-2-18 00:05

上星期初賣$270-300/盒嘅,已少人問津,等睇少口罩嘅攬炒啦!

聾門批單層屈柒基層$300口罩,唔知會唔會同撞車呢? 不過,唔緊要,佢哋仲可以派俾手足用。
作者: 開心大少奶^^

作者: 開心大少奶^^

作者: 理+誠     時間: 2020-2-18 00:16

Oh!河童又炒燶了。
作者: 新型冠狀病毒     時間: 2020-2-18 00:19

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-2-17 22:36 發表
新冠肺炎(武漢肺炎)席捲全球,口罩需求急增引致短缺,本港「口罩荒」情況持續。有自稱從事醫療行業的網民聲稱,本周將有「大貨到」,預計市面上口罩供應回穩,「藥房口罩價」亦會由近300元回落至100元一盒。

https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2565000/2566298/345_1024.jpeg

痴瘋搞 ...
無跟住叫果啲估計都應該發病架喇。
作者: 找不到用戶

作者: cardreadermp3     時間: 2020-2-18 01:03

無知x廢柴正苦

一拍即合
作者: chungxxx     時間: 2020-2-18 01:09

痴膠線,大返貨都100 一盒,食懵左
作者: dpqtp

作者: bigmouth2006     時間: 2020-2-18 01:15

好囉
唔駛用胸圍罩了
作者: montejo     時間: 2020-2-18 01:21

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-2-17 10:36 PM 發表

https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2565000/2566298/345_1024.jpeg

痴瘋搞 ...
以前沙士都係咁,頭個幾月口罩抄到好高,70元一個都有,之後就回落,沙士後期返到三四十元一盒
分別係以前泛民無咁系統性抹黑政府,今次就係高水平文宣,高效能有系統性大抹黑
作者: montejo     時間: 2020-2-18 01:24

引用:
原帖由 理+誠 於 2020-2-18 12:16 AM 發表
Oh!河童又炒燶了。
老尾不是省油的燈,高價脫貨畀河童
作者: beegeejk     時間: 2020-2-18 02:03

引用:
原帖由 我條底中間偏黃 於 2020-2-18 01:00 發表
食人血饅頭嘅藥房一定要杯葛
x2
作者: cwilson1     時間: 2020-2-18 08:36

見到龍門及痴瘋大量拋售,你地班白痴仲未醒覺,係度大手吸納已知是炒賣已達尾聲

一句高價幫人喎,真笨7
作者: cwilson1     時間: 2020-2-18 08:39

慘囉,又高價同人買咗嗰d,又俾埋個人資料俾曱甴幫嗰班!返唔到轉頭了
作者: cwilson1     時間: 2020-2-18 08:43

師兄們都不斷提醒,呢個星期大陸復廠,瞀用智能機械生產,一部一天都生產15萬個,民建聯及真為港的組織,慳d啦,犯民冇份!都加入生產幫巿民

仲去排那些擋花粉擋唔到病毒的高價口罩為乜?
作者: cwilson1     時間: 2020-2-18 09:10

引用:
原帖由 montejo 於 2020-2-18 01:24 AM 發表

老尾不是省油的燈,高價脫貨畀河童
批貨仲係老美麻麻地檔次,而家想出埋洪都拉斯的南美蟹。。。?

靚嗰d好似lite.pal,tecnol,medicom,3m或同級都冇份喎
作者: 必佬     時間: 2020-2-18 09:12

引用:
原帖由 理+誠 於 2020-2-18 12:16 AM 發表
Oh!河童又炒燶了。
下批洪都拉斯取貨,好高級,各位黃痴記得供奉個白痴瘋
作者: Anunnaki     時間: 2020-2-18 09:27

買痴瘋口罩o既笨七,恭喜你地,你地已經成功摸頂哪!!!
作者: workdboy169     時間: 2020-2-18 09:30

據聞全東南亞嘅口罩都囤在香港,大陸也售¥250一盒印尼口罩
作者: 曹三豐     時間: 2020-2-18 09:32

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-2-17 10:36 PM 發表

痴瘋搞 ...
痴瘋98
作者: 新型冠狀病毒     時間: 2020-2-18 17:53

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-2-18 08:39 發表
慘囉,又高價同人買咗嗰d,又俾埋個人資料俾曱甴幫嗰班!返唔到轉頭了
無錢買又唔俾資料又唔叫口號果啲,一個口罩戴柒日戴到爛先掉,要準備身後事喇。
作者: 哈囉加加速才藝

作者: 光棍man     時間: 2020-2-18 22:36

引用:
原帖由 我條底中間偏黃 於 2020-2-18 01:00 AM 發表
唔止食人血饅頭嘅藥房,食人血饅頭嘅議員都一定要杯葛
作者: simonfdf     時間: 2020-2-18 22:40

50-80就合理
作者: caihk     時間: 2020-2-18 22:45

引用:
原帖由 我條底中間偏黃 於 2020-2-18 01:00 AM 發表
一定要認住個啲舖頭

疫症過後唔好幫襯
作者: 光棍man     時間: 2020-2-18 22:50

引用:
原帖由 新型冠狀病毒 於 2020-2-18 05:53 PM 發表

無錢買又唔俾資料又唔叫口號果啲,一個口罩戴柒日戴到爛先掉,要準備身後事喇。
人哋唔叫口號啫,都唔使咁咀咒人呀, 你心腸真係歹毒

作者: 光棍man     時間: 2020-2-18 22:59

引用:
原帖由 我條底中間偏黃 於 2020-2-18 10:53 PM 發表

三個月前嘅區議會選舉,香港市民已經作出選擇
我知,暴徒議員嘛!😪😪😪
作者: behappy1997     時間: 2020-2-18 23:08

引用:
原帖由 中國香港001 於 2020-2-17 10:40 PM 發表
我本人冇乜存貨,亦唔會搶購,你哋搶晒我就冇得戴,到時我真空到人多地方,進行你哋所謂攬炒。
個個都帶口罩, 你唔帶, 一樣安全。 帶口罩不當比起不帶口罩仲容易染病。 不過最重要係要勤洗手。
大家樂, 大快活個個都係冇帶口罩食嘢。

作者: 光棍man     時間: 2020-2-18 23:19

引用:
原帖由 我條底中間偏黃 於 2020-2-18 11:12 PM 發表

唯有尊重民意啦!
我知,佢哋要攬炒嘛,我支持㗎,所以武肺神助攻,係幫黃絲曱甴攬炒香港
作者: democrazyboy     時間: 2020-2-18 23:27

疫情已近尾聲,炒家唔放貨到時就要蝕到跳樓,根本上係無良商人囤貨在倉,食米廁紙都係,梳打埠已經解封,香港仲封得幾耐?正確來講,病毒並未社區傳播,只係在親密接觸傳播。
作者: 星臣     時間: 2020-2-18 23:31

引用:

痴瘋搞 ...
這兩個月都不會回落太多,內地覆工雇主必須為員工提供口罩方可開工,需求遠遠大於醫務人員
作者: fman123     時間: 2020-2-18 23:33

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2020-2-17 10:43 PM 發表
可以復工復課
重開投注站了
但是口罩貨量跟疫情是無關係喎!
作者: Perfect     時間: 2020-2-18 23:39

以香港人現時情緒,多多貨都掃清,就算有500萬盒到香港都係會搶,最多價錢無而家咁高
作者: fman123     時間: 2020-2-18 23:41

引用:
原帖由 caihk 於 2020-2-18 10:45 PM 發表

一定要認住個啲舖頭

疫症過後唔好幫襯
但是全部都係喎,最離普既連菜心都三十元一斤!
作者: 貓貓貝麗     時間: 2020-2-18 23:50

今日幾貴的口罩都比人買哂
作者: 貓貓貝麗     時間: 2020-2-18 23:51

作者: mayauyau     時間: 2020-2-18 23:51

重點係...........傳
作者: 巴菲特     時間: 2020-2-18 23:52

引用:
原帖由 中國香港001 於 2020-2-17 22:40 發表
咁要衝去著黑衫人多既地方, 記得同佢地擁抱或者打個茄輪都可以
作者: telebb     時間: 2020-2-18 23:55

5系傳

上个星期六日銅鑼灣通街有口罩賣

只系仲系貴

我樓下間雜貨店賣45蚊10個不知名口罩勁多貨

今日減到25蚊10個
作者: 飛豬     時間: 2020-2-18 23:56

寃枉黎溫瘟去,炒口罩搵溫瘟錢既人,睇路呀😏
作者: 暴龍隊員     時間: 2020-2-18 23:57

引用:
原帖由 貓貓貝麗 於 2020-2-18 11:50 PM 發表
.

暫時儲備購買力,上望 950,阻力 850, 長線投資可在 700 左右入貨, 止蝕 500.......

.
作者: jipyrbo     時間: 2020-2-18 23:59

引用:

https://resource01-proxy.ulifest ... 66298/345_1024.jpeg

痴瘋搞 ...
咁個班冚家剷黃痴瘋泛民禍港派咪無錢搵!口罩高價賣唔出又唔可以玩扣十次數唔退錢。
作者: 魚仔曲其     時間: 2020-2-18 23:59

根本冷靜落哩就唔使咁驚。。如果你遇中帶病毒既人。帶口罩都保你唔到幾多。大陸都有三千個醫護人員中。。。如果你只系一般防下。一個口罩都帶得三幾日。。因為你就算點買。一般人成家。都系頂唔到幾耐。系都頂唔到。仲使乜咁怕。。何況。香港唔算幾嚴重。你身在武漢就唔同咯
作者: kenny1032     時間: 2020-2-19 00:01

今日出旺角,藥房好多口罩賣,只係價錢仲好貴
作者: 袋中邊緣的高潮     時間: 2020-2-19 00:02

引用:
原帖由 noname_hk 於 2020-2-17 10:41 PM 發表
留意到呢幾日hk tv 網店已有賣不完的口罩, 只係價錢貴少少.
同之前幾星期, 幾貴的口罩都比人買哂, 真係已有好大分別.

相信口罩價格真係有可能會回落, 開始無得炒. ...
唔使HKTV啦,根本條街都大把貨,灣仔銅鑼灣尖沙咀深水埗全部炒價由5舊落到两舊幾,賣唔出咪係又要再落價,你估真係咁多人捨得幾十蚊買一個咩,最好班發災難財嘅仆街蝕到入肉就心涼了。
作者: bigmouth2006     時間: 2020-2-19 00:03

引用:
原帖由 fman123 於 2020-2-18 11:41 PM 發表

今次疫情中
吉之島真係良心企業

致敬
作者: 袋中邊緣的高潮     時間: 2020-2-19 00:03

引用:
Oh!河童又炒燶了。
最緊要攬炒
作者: 袋中邊緣的高潮     時間: 2020-2-19 00:05

引用:
原帖由 montejo 於 2020-2-18 01:21 AM 發表

以前沙士都係咁,頭個幾月口罩抄到好高,70元一個都有,之後就回落,沙士後期返到三四十元一盒
分別係以前泛民無咁系統性抹黑政府,今次就係高水平文宣,高效能有系統性大抹黑 ...
呢劑係啲賤民同曱甴一齊炒,鬼唔望佢地攬炒成功蝕入肉咯。
作者: freemond     時間: 2020-2-19 00:05

2月頭周街都無貨...

上星期見大部分藥房都有貨只係貴D,
見到連公屋既報販都攞到兩箱來炒,我知市場大把貨。

今日已經見到有藥房減價了,不過減少少。

下星期應該劈價  
作者: 黃昏忽然     時間: 2020-2-19 00:06

150蚊/50個,不用排,巧L多
作者: 袋中邊緣的高潮     時間: 2020-2-19 00:06

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-2-18 08:36 AM 發表
見到龍門及痴瘋大量拋售,你地班白痴仲未醒覺,係度大手吸納已知是炒賣已達尾聲

一句高價幫人喎,真笨7
幫佢老母一劑攬炒就最好啦。🤣🤣🤣
作者: 袋中邊緣的高潮     時間: 2020-2-19 00:07

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-2-18 09:10 AM 發表

批貨仲係老美麻麻地檔次,而家想出埋洪都拉斯的南美蟹。。。?

靚嗰d好似lite.pal,tecnol,medicom,3m或同級都冇份喎
熱烈恭賀河童攬炒成功,炒佢老母西。
作者: nikon3230     時間: 2020-2-19 00:09

之前看大陸每日產量是2千幾萬, 而人口是14億, 就大膽假設, 受影響地區人口需求只有5000萬(其實應不只, 湖北省加深圳, 廣州, 上海, 北京幾個大城市活躍人口都應有5000萬), 需求應不夠, 除非一個口罩戴幾日與不是每個人外出也載口罩。
作者: 師奶最愛     時間: 2020-2-19 00:09

引用:
原帖由 我條底中間偏黃 於 2020-2-18 10:53 PM 發表

三個月前嘅區議會選舉,香港市民已經作出選擇
神童輝
作者: 袋中邊緣的高潮     時間: 2020-2-19 00:09

引用:
原帖由 暴龍隊員 於 2020-2-18 11:57 PM 發表

.

暫時儲備購買力,上望 950,阻力 850, 長線投資可在 700 左右入貨, 止蝕 500.......

.
記得strong hold呀
作者: 番攤士碌架     時間: 2020-2-19 00:09

引用:
原帖由 workdboy169 於 2020-2-18 09:30 AM 發表
大陸 薄口罩 $4.5 一個
因我國內工場要開工 每個員工 國家指定要 每人15隻
貴都要國內買
我樓下藥房 給我樣板 一樣係薄 $2個
作者: 真命天子     時間: 2020-2-19 00:13

好消息...市民唔駛再為口罩煩惱...
作者: manhong1128     時間: 2020-2-19 00:26

引用:
原帖由 chungxxx 於 18-2-2020 01:09 AM 發表
所以佢咪堅持大貨返都會供不應求,唔係邊有錢賺
作者: 岑岑豬     時間: 2020-2-19 00:27

引用:
原帖由 kenny1032 於 2020-2-19 12:01 AM 發表
今日出旺角,藥房好多口罩賣,只係價錢仲好貴
又貴又冇認證
作者: fcukadm9     時間: 2020-2-19 00:28

引用:

https://resource01-proxy.ulifest ... 66298/345_1024.jpeg

痴瘋搞 ...
有乜貨?大6貨?印尼?印度?…………
作者: 大寶二寶     時間: 2020-2-19 00:28

D奸商早已賺到盤滿砵滿啦!
作者: telebb     時間: 2020-2-19 00:28

根本系葯房夾埋抬價正仆街
作者: 日本北陸     時間: 2020-2-19 00:31

引用:
原帖由 telebb 於 2020-2-19 12:28 AM 發表
根本系葯房夾埋抬價正仆街
連消毒殺菌產品都抬價.
作者: ABBA9999     時間: 2020-2-19 00:32

學曱甴講,我要攬炒!所以我日日都吾戴口罩,到處捉曱甴出嚟私了
作者: benben999     時間: 2020-2-19 00:33

引用:
原帖由 siutatbo 於 2020-2-18 12:05 AM 發表
上星期初賣$270-300/盒嘅,已少人問津,等睇少口罩嘅攬炒啦!

聾門批單層屈柒基層$300口罩,唔知會唔會同撞車呢? 不過,唔緊要,佢哋仲可以派俾手足用。 ...
口罩又唔係拎黎食, 唔知D 人買咁多做乜, 搞到其他人冇晒貨買唔到, 已經不止一次聽到有人認叻, 話佢1月就買左6盒以上, 香港人真係全世界最自私既人種, 冇錯, 香港人確實唔係中國人
作者: soilvvang     時間: 2020-2-19 00:34

引用:
原帖由 chungxxx 於 2020-2-18 01:09 AM 發表
兩元一個,好過四元,五元,八元。
作者: soilvvang     時間: 2020-2-19 00:34

兩元一個,好過四元,五元,八元。
作者: 錦衣夜行     時間: 2020-2-19 00:35

好討厭啲奸商發災難財
作者: soilvvang     時間: 2020-2-19 00:37

盾牌老板醒目,開倉二百一盒清倉底貨,電視看到有大媽掃六到十盒。
作者: benben999     時間: 2020-2-19 00:40

引用:
原帖由 soilvvang 於 2020-2-19 12:37 AM 發表
盾牌老板醒目,開倉二百一盒清倉底貨,電視看到有大媽掃六到十盒。
佢地真係以為會病到下年, 買咁多口罩到時存放20年等下次 SARS
作者: Herme     時間: 2020-2-19 00:40

引用:

痴瘋搞 ...
痴瘋無得再嚟N98和你扣
作者: soilvvang     時間: 2020-2-19 00:42

引用:
原帖由 workdboy169 於 2020-2-18 09:30 AM 發表
銅鑼灣250一盒印尼,無人買,又減到230。有網民話小西灣80十個,搓手液80一瓶,又是無人買
作者: hfceddie     時間: 2020-2-19 00:42

有少少常識都知大陸每日需要幾多口罩,香港會有所謂大貨返?
作者: soilvvang     時間: 2020-2-19 00:45

引用:
原帖由 新型冠狀病毒 於 2020-2-18 05:53 PM 發表

吃赤共食物又反中那些曱甴,很快肚生野
作者: Herme     時間: 2020-2-19 00:48

引用:
原帖由 我條底中間偏黃 於 2020-2-18 10:59 PM 發表

冇錯,有D真係好離譜,千幾蚊一盒口罩都夠膽死
你暗吋$98扣十次個隻中箭河童
作者: soilvvang     時間: 2020-2-19 00:49

引用:
原帖由 fman123 於 2020-2-18 11:41 PM 發表

睇地區啫
作者: 沉船達人     時間: 2020-2-19 00:51

點為之大貨?依家香港至少要5億個口罩先可以暫時舒緩到每個家庭

作者: 說好的不離不棄     時間: 2020-2-19 01:01

王維基買左機器又買左中間果層原料,但至今仲未啤到囗罩出黎,會唔會到佢整到時,已經通街貨幾十蚊盒?
作者: 生果金     時間: 2020-2-19 01:04

早排見過有人貼連登討論,叫d曱甴逢親有連鎖店開賣就排隊掃晒d貨囤起佢,等藍c無得用要求佢地比貨喎 ☻☻☻
作者: 生果金     時間: 2020-2-19 01:08

引用:
原帖由 caihk 於 2020-2-18 10:45 PM 發表

一定要認住個啲舖頭

疫症過後唔好幫襯
x2
一定唔會幫襯發國難財嘅奸商!
作者: 說好的不離不棄     時間: 2020-2-19 01:08

引用:
原帖由 soilvvang 於 2020-2-19 12:42 AM 發表

銅鑼灣250一盒印尼,無人買,又減到230。有網民話小西灣80十個,搓手液80一瓶,又是無人買
搓手液呢幾日開始多貨了,行過幾間藥房櫃面都有一堆(各種價錢)係度等人買,連我大廈間管理公司都有得賣,60ml 40蚊,我尋日買左支345ml 廿五蚊,我諗價格應該逐步回落中
作者: dendeion     時間: 2020-2-19 01:10

變晒蟹貨
IFC頂樓見

作者: thinkingfact     時間: 2020-2-19 01:11

引用:
原帖由 benben999 於 2020-2-19 12:33 AM 發表

口罩又唔係拎黎食, 唔知D 人買咁多做乜, 搞到其他人冇晒貨買唔到, 已經不止一次聽到有人認叻, 話佢1月就買左6盒以上, 香港人真係全世界最自私既人種, 冇錯, 香港人確實唔係中國人 ...
「香港人」依個特別物種真係好羞家
作者: thinkingfact     時間: 2020-2-19 01:11

引用:
燒診所果d落地獄添啦
作者: bestwin61     時間: 2020-2-19 01:12

大陸一棍就打Q死你D曱甴炒家⋯⋯已經有大陸資金來香港開超市
作者: hfceddie     時間: 2020-2-19 01:16

引用:
原帖由 bestwin61 於 2020-2-19 01:12 AM 發表
大陸一棍就打Q死你D曱甴炒家⋯⋯已經有大陸資金來香港開超市
華潤係咪大陸資金?
作者: 許健輝     時間: 2020-2-19 01:16

引用:
原帖由 siutatbo 於 2020-2-18 12:05 AM 發表

聾門批單層屈柒基層$300口罩,唔知會唔會同撞車呢? 不過,唔緊要,佢哋仲可以派俾手足用。 ...
買定花生睇戲.......