標題: 港人當具慧眼分清真假,夾帶私貨者必遭全民共棄 [打印本頁]

作者: babeiloveu     時間: 2020-2-14 09:28

港人當具慧眼分清真假,夾帶私貨者必遭全民共棄
當前正值新冠肺炎疫情爆發,香港全社會當務之急自然係預防病毒,治病救人。生命權係每位市民最基本嘅權利,無論個人或團體持任何政見,此時也應該暫時擱置,攜手抗疫先係正道。但係就目前嘅情況嚟睇,香港社會各界「迎擊疫情」嘅動作唔少,但總有啲人令人感覺虛虛實實,各有算盤。如何分清「真心抗疫」與「假意作秀」?其實好簡單,只要睇佢究竟係將「政治立場」置於「抗疫」之前定係之後,稍加辨別,真偽立判。我哋不妨睇一睇以下幾起事件:
近日,5名大埔反對派區議員,包括大埔民主聯盟陳振哲、文念志,及譚爾培、姚躍生到大埔那打素醫院門診,喺醫院內逐個騷擾護士,查問物資情況,其間與護士爭執,更令護士一度落淚。那打素醫院發言人稱,佢哋擅自到院內不同部門盤問前線員工使用裝備情況,影響服務運作,造成醫護、病人困擾及不安,對此表示遺憾。呢幾名反對派區議員闖入醫院騷擾護士,無非就係想盤問醫護物資短缺情況借機炒作。疫情當前,理應全力配合醫護抗疫。呢幾位反對派議員卻沖入醫院搞事,「政治」和「抗疫」喺佢哋心裏孰輕孰重,相信大家可以明白。

全香港都喺度鬧口罩荒,近日反對派組織「香港眾志」喺Fb公開聲稱已在美國採購咗10萬個口罩空運抵港。有口罩提供市民當然係好事,但又講明只會交畀「友好區議員」派發,隨後喺網店銷售。睇嚟生命權喺呢啲人眼裏並非人人平等,「順我者昌逆我者亡」先係佢哋最真實嘅諗法。黃之鋒宣稱,呢啲口罩所得收益將會報捐畀「新冠肺炎防疫抗爭基金」。已經有人起底,該基金正係煽動黃醫護搞罷工嘅組織「醫管局員工陣線」所成立嘅。原來呢個只係一出縱暴派自導自演嘅戲碼,所謂「抗疫」只不過係港獨分子借機斂財炒作嘅噱頭。
同樣仲係口罩,近日縱暴派藝人阮民安當街發放400個口罩,但要領取者先嗌港獨口號,仲要影相記錄後先畀,如此無下限嘅行徑,難怪惹來市民怒斥其「人神共憤,小心行雷!」
疫情當前,任何抗疫之舉都理應拋開政治立場,論跡不論心。但為何卻總有反對派人士攞政治綁架民生,攞疫情當政治秀嘅藉口?當然,大多數嘅市民仲係理性嘅——香港護士協會11日開會表決是否發繼續罷工,當日便有一群愛國愛港市民趕到現場表示抗議。路遙知馬力,日久見人心,相信會有越嚟越多嘅市民睇清反對派嘅真面目,嗰啲夾帶私貨者最終只能迎來「全民共棄」嘅結局!

病毒面前,只有真情實意才會被大家認可,奉勸作秀嘅,見好就收吧,唔好冇咗底線,難以收場。
疫情面前,做公益、慈善展現嘅係人間大愛。但係趁機昆錢就講唔通咗。病毒係冇眼嘅,佢可唔關你係乜派別,乜身份,既然咁,應該配合防疫工作。
此外,靠國難昆錢,實喺係唔道德嘅行為。一方有難八方支援才能共度難關,大家有難你嚟昆錢,用呢D錢陣,心唔會痛咩?大家嘅眼都冇問題,你嘅「善」係真係假,一眼便知。

圖片附件: 0.png (2020-2-14 09:28, 538.22 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: Klinsmann2005     時間: 2020-2-14 21:05

呢種時候唔應該係義捐咩?
作者: lemonlimejuice     時間: 2020-2-14 21:10

世界衛生組織總干事譚德塞表示,應對疫情需要團結,當前新冠肺炎才係我哋共同嘅敵人。
作者: ryantam11     時間: 2020-2-14 21:12

內地嘅公立醫護人員依家可以稱為「白衣戰士」,HK嘅同行係「白衣廢青」。
作者: monique_0131     時間: 2020-2-14 21:14

呢口罩係黃色嘅咩?
作者: waterandsand     時間: 2020-2-14 21:15

講再多,香港民眾依然係支持佢哋嘅,典型嘅顏色革命後遺症——冇乜問題係自由血煮不可以解決,如果有,嗰就再嚟一次更徹底嘅顏色革命。呢就係心寒嘅地方。
作者: rilakkuma23     時間: 2020-2-14 21:17

罷工嘅人根本唔知全面封關意味着乜,純粹係被人煽動起嚟當槍使,可悲陰功可恨。
作者: skyathlon     時間: 2020-2-14 21:19

香港政府太軟弱咗。
作者: joey2015tony     時間: 2020-2-14 21:20

既然"醫管局員工陣線」妄顧患者利益,就應該將全部參與罷工嘅」醫生「」護士「全部炒魷魚,一個唔留!
作者: NC4571     時間: 2020-2-14 21:21

工會係西方社會嘅血管瘤。
作者: lkp119     時間: 2020-2-14 21:22

罷工嘅醫護就係逃兵。
作者: LatinoHeat     時間: 2020-2-14 21:23

「政治」和「抗疫」放喺一起,也係笑話。
作者: hinhei     時間: 2020-2-14 21:23

參與罷工嘅醫護真嘅係醫學院畢業嘅咩?都冇宣誓過嘅咩?
作者: cheunghongkei     時間: 2020-2-14 21:27

人血饅頭嘅食法各唔相同,暴徒食出咗新花樣。
作者: ho_ming711     時間: 2020-2-14 21:27

市場化下一切背後都係為咗逐利。
作者: ho_ming711     時間: 2020-2-14 21:29

顯然,人類冇命運共同體嘅意識。
作者: devillittle

作者: billynz     時間: 2020-2-14 21:31

一個利益化嘅社會,罷工都係為了利益。
作者: billynz     時間: 2020-2-14 21:31

罷工嘅醫護會被永遠記喺歷史嘅恥辱柱上!
作者: devillittle

作者: 岸兜兜食賓周     時間: 2020-2-14 21:34

不愧係黃屍從嚟冇讓人失望。
作者: waiwai79     時間: 2020-2-14 21:34

眾志智商真嘅很清奇,借國難斂財,募集政治資金。
作者: 岸兜兜食賓周     時間: 2020-2-14 21:34

才10萬個口罩就想勻一部分出嚟套現,格局也就口罩咁大啲。
作者: waiwai79     時間: 2020-2-14 21:34

呢D議員就係流氓搞政治。
作者: zz903     時間: 2020-2-14 21:37

北韓一個官員因為冇按要求隔離,被槍決咗。
作者: moolei     時間: 2020-2-14 21:37

一人一票嘅選舉政治就係要流氓,否則一本正經嘅邊個選你!
作者: zz903     時間: 2020-2-14 21:37

民主自由就係個鬼。
作者: moolei     時間: 2020-2-14 21:39

依家香港就快變成皿煮滋油嘅示范地。
作者: simple-me     時間: 2020-2-14 21:44

各司其職,做好自己分內嘅事情,再去管其他嘅,否則,就唔好插手。
作者: gavin851209     時間: 2020-2-14 21:45

呢個社會嘅價值觀,凌亂咗。
作者: simple-me     時間: 2020-2-14 21:45

議員喺醫院攪亂,也唔驚染上病毒。
作者: gavin851209     時間: 2020-2-14 21:47

民選代表,呢唔講明有相當多嘅市民支持黑暴議員嘅行為嘛。
作者: addison1668

作者: tsk2     時間: 2020-2-14 21:53

點解黃之峰嘅口罩係中國制造?
作者: addison1668

作者: tsk2     時間: 2020-2-14 21:53

護士氣喊係唔係因為當初投咗呢D議員嘅票?
作者: KO1027     時間: 2020-2-14 21:58

SARS嘅教訓人們忘記咗咩?團結抗疫,加油!
作者: ihell     時間: 2020-2-14 22:01

香港5名泛暴區議員大鬧醫院氣喊護士,院方報警處理?!
作者: KO1027     時間: 2020-2-14 22:01

眾志賣口罩救人仲係害人,大家心知肚明。
作者: ihell     時間: 2020-2-14 22:02

面對疫症,最大嘅威脅從嚟都係港人自己。
作者: kikimok1986     時間: 2020-2-14 22:10

SARS時期,大陸內地非典致死率6~7%,全球致死率9.5%左右,香港17%,台灣15%。
作者: kikimok1986     時間: 2020-2-14 22:11

咪再罷工咗,病毒才係人類嘅敵人。
作者: 邦仔     時間: 2020-2-14 22:16

有口罩唔拿出嚟捐,還出售?
作者: 邦仔     時間: 2020-2-14 22:16

邊度係賣口罩,就係昆錢。
作者: keith804

作者: keith804

作者: bb330     時間: 2020-2-14 22:45

港人分兩種,一種睇嘅很清楚,一種裝瞓
作者: bb330     時間: 2020-2-14 22:45

然而裝瞓嘅人,你點都叫唔醒佢哋
作者: indigo     時間: 2020-2-14 22:47

唔係邊個都有慧眼嘅
作者: indigo     時間: 2020-2-14 22:48

引用:
原帖由 Klinsmann2005 於 2020-2-14 09:05 PM 發表
呢種時候唔應該係義捐咩?
黃絲點可能義捐?開玩笑!
作者: 4300dtns     時間: 2020-2-15 08:27

其实,对曱甴彈琴係比对牛更辛苦啰,牛吾听話極都总比曱甴有用得多。