標題: 給反共反上腦,唔認自己係中國人既垃圾文宣一個建議 [打印本頁]

作者: 東涌水友     時間: 2020-2-14 06:32

你班濕鳩垃圾文宣,咁撚恨做英犬美狗,唔撚該你哋以後出帖用英文出,唔好撚污染了中文。
作者: 新殲     時間: 2020-2-14 06:50

唔認自己係中國人最簡單辦法是驗遺傳基因。佢哋老豆老母都係大陸人
作者: Sith-Lord     時間: 2020-2-14 07:06

即係只可以有英國人寫英文,其他國家嘅人唔得?
作者: Sith-Lord     時間: 2020-2-14 07:08

引用:
原帖由 新殲 於 2020-2-14 06:50 AM 發表
唔認自己係中國人最簡單辦法是驗遺傳基因。佢哋老豆老母都係大陸人
好多星加玻人嘅祖先都係中國人喎。
美國人嘅祖先直頭係英國人,哈哈。
作者: andy14011982     時間: 2020-2-14 07:41

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2020-2-14 07:08 AM 發表

你係咩種族同你係咩國藉冇衝突的, 你係中國種就永遠都係中國種, 就算你有美國國藉, 係外國人眼中你都係chinese, 無得唔認, 除非你死左佢再投胎轉世囉
作者: Sith-Lord     時間: 2020-2-14 07:57

引用:
原帖由 andy14011982 於 2020-2-14 07:41 AM 發表

你係咩種族同你係咩國藉冇衝突的, 你係中國種就永遠都係中國種, 就算你有美國國藉, 係外國人眼中你都係chinese, 無得唔認, 除非你死左佢再投胎轉世囉 ...
華裔同中國人係兩樣嘢
作者: 雨點子     時間: 2020-2-14 08:08

引用:
原帖由 東涌水友 於 2020-2-14 06:32 發表
你班濕鳩垃圾文宣,咁撚恨做英犬美狗,唔撚該你哋以後出帖用英文出,唔好撚污染了中文。
其實班恐怖分子系最怕死,又無膽,更無義氣。寫到老逢一樣,叫人地岸鳩仔女去沖去死。宜家大好機會都唔夠膽打上去,真係無輪用,班濕鳩垃圾文宣應該自盡。
作者: qfa3150

作者: andy14011982     時間: 2020-2-14 10:18

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2020-2-14 07:57 AM 發表

華裔同中國人係兩樣嘢
華裔既祖先係中國人, 如果咁都唔算中國人咁係咩人種呀? 捉字蝨係無意思的, 點解要咁憎自己係中國人既身分, 唔好咁崇洋得唔得呀? 乜都講民主自由就好?  唔好咁天真啦
作者: Sith-Lord     時間: 2020-2-14 10:51

引用:
原帖由 andy14011982 於 2020-2-14 10:18 AM 發表

華裔既祖先係中國人, 如果咁都唔算中國人咁係咩人種呀? 捉字蝨係無意思的, 點解要咁憎自己係中國人既身分, 唔好咁崇洋得唔得呀? 乜都講民主自由就好?  唔好咁天真啦 ...
族裔和國藉是兩種野,不要混為一談。
好多美藉華裔不是中國人。
但西藏好多非華裔,是中國人。
作者: 東涌水友     時間: 2020-2-14 11:11

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2020-2-14 07:06 AM 發表
即係只可以有英國人寫英文,其他國家嘅人唔得?
你既閱讀同理解能力好令人懷疑。
作者: 東涌水友     時間: 2020-2-14 11:13

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2020-2-14 07:08 AM 發表

家陣講緊香港呢班垃圾,你拉其他地方嚟講,托咩?
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-2-14 11:14

俾中國人睇嘅文宣點解要用英文。
作者: 東涌水友     時間: 2020-2-14 11:15

引用:
原帖由 雨點子 於 2020-2-14 08:08 AM 發表

其實班恐怖分子系最怕死,又無膽,更無義氣。寫到老逢一樣,叫人地岸鳩仔女去沖去死。宜家大好機會都唔夠膽打上去,真係無輪用,班濕鳩垃圾文宣應該自盡。 ...
佢哋有勇氣去自盡咩?成鳩日大大聲攬炒,家陣真係有機會冚家剷了,呢班打靶又怕死縮閪埋一舊。
作者: 東涌水友     時間: 2020-2-14 11:18

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-2-14 11:14 AM 發表
俾中國人睇嘅文宣點解要用英文。
你班垃圾反華反共反上腦腦吖嘛,有撚本事就唔好用中文,用英文啦,我完全睇得明。
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-2-14 11:24

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2020-2-14 10:51 AM 發表

族裔和國藉是兩種野,不要混為一談。
好多美藉華裔不是中國人。
但西藏好多非華裔,是中國人。
你唔明?佢地話你喺中國人,你就一定喺中國人。佢地話你唔喺,你就唔喺,好惡㗎。

點解佢要千方百計話你喺中國人?好簡單。因為佢地以為自己揾到你把抦,可以控制你。「中國人」三個字仲可以同佢壯下膽。不過你唔好怪佢喎,全世界好多人同佢一樣咁傻。
作者: 東涌水友     時間: 2020-2-14 11:26

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-2-14 11:24 AM 發表

你唔明?佢地話你喺中國人,你就一定喺中國人。佢地話你唔喺,你就唔喺,好惡㗎。

點解佢要千方百計話你喺中國人?好簡單。因為佢地以為自己揾到你把抦,可以控制你。「中國人」三個字仲可以同佢壯下膽。不過你唔好怪佢喎,全世界好多人同佢一樣咁傻。 ...
其實你想講乜鳩呢?
作者: Sith-Lord     時間: 2020-2-14 11:27

引用:
原帖由 東涌水友 於 2020-2-14 11:11 AM 發表

你既閱讀同理解能力好令人懷疑。
美國人寫英文喎!
巴西人寫西班牙文喎!
你個題目其實極級on9
把文字和國籍混為一談。
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-2-14 11:29

引用:
原帖由 東涌水友 於 2020-2-14 11:26 AM 發表

其實你想講乜鳩呢?
有無諗過我唔喺同你講緊嘢?
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-2-14 11:37

等我教精你啦。你要用甚麼語言,永遠喺睇對方喺咩人,而唔喺你自己喺咩人。對甚麼人就說甚麼話。唔通你會同隻雀講人話?
作者: 請你說真話     時間: 2020-2-14 12:33

引用:
原帖由 東涌水友 於 2020-2-14 06:32 AM 發表
我地香港人用漢字時你地 中華人民共和國人同共產黨 都未響地球出現!

係你地用殘體字污染左漢字!
作者: 請你說真話     時間: 2020-2-14 12:35

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-2-14 11:37 AM 發表
等我教精你啦。你要用甚麼語言,永遠喺睇對方喺咩人,而唔喺你自己喺咩人。對甚麼人就說甚麼話。唔通你會同隻雀講人話?
難怪閣下言文一向如此 低能, 原來對象是 低能兒童, 失敬、失敬
作者: 陳嘉滿     時間: 2020-2-14 12:40

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-2-14 12:35 PM 發表

難怪閣下言文一向如此 低能, 原來對象是 低能兒童, 失敬、失敬
你第一次咁有自知之明喎
作者: 請你說真話     時間: 2020-2-14 12:42

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-2-14 12:40 PM 發表

你第一次咁有自知之明喎
其實從來睇唔明你D野。

冇法啦, 點野係比低能兒童睇嘅,正常人又點會明呢!
作者: 東涌水友     時間: 2020-2-14 12:54

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2020-2-14 11:27 AM 發表

美國人寫英文喎!
巴西人寫西班牙文喎!
你個題目其實極級on9
把文字和國籍混為一談。
垃圾,我係講緊你呢班洋奴呀,你打英文啦廢物。
作者: pp49pp     時間: 2020-2-14 12:58

引用:
原帖由 東涌水友 於 2020-2-14 06:32 AM 發表
美國人係五顏六色都有架。
中國人全世界都有。
應該用中共人比較精確啲。
作者: 東涌水友     時間: 2020-2-14 12:59

呢個帖唔係俾啲無謂人用嚟口交的,所以有關人等,封咀處理。
作者: y2k2     時間: 2020-2-14 16:33

引用:
你懂英文嗎?
作者: 東涌水友     時間: 2020-2-14 16:44

引用:
原帖由 y2k2 於 2020-2-14 04:33 PM 發表

你懂英文嗎?
我懂黃屍有幾垃圾。
作者: andrewidv     時間: 2020-2-14 16:52

個人起香港出世,從小就係學繁體字,用慣繁體字,
所以睇台灣電視節目,點都比上面大陸的節目,
睇得比較舒服,特別係字幕,而學台灣的國語也比較容易上腦,因為不用太過倦舌。

作者: 寒冬小老闆

作者: wilsonkf     時間: 2020-2-14 19:55

引用:
原帖由 andrewidv 於 2020-2-14 04:52 PM 發表
個人起香港出世,從小就係學繁體字,用慣繁體字,
所以睇台灣電視節目,點都比上面大陸的節目,
睇得比較舒服,特別係字幕,而學台灣的國語也比較容易上腦,因為不用太過倦舌。 ...
請背出全部注音證明你真係學國語

作者: 發記張哥仔     時間: 2020-2-14 22:40

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2020-2-14 07:57 AM 發表

華裔同中國人係兩樣嘢
華裔係指來自中國ge人  即係中國人啦~
作者: 發記張哥仔     時間: 2020-2-14 22:54

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-2-14 12:33 PM 發表

我地香港人用漢字時你地 中華人民共和國人同共產黨 都未響地球出現!

漢字係講緊中國人ge字, 你都九唔搭八, 講乜春中共未出現地球呢d謬論  都唔知你up乜
用中國人ge字仲要講大話歪曲事實
你都識講漢字啦 漢字咪就係中國字lor~ 你反中國就咪撚用中國字la
中共係中原人建立ge政權尼架~
作者: 發記張哥仔     時間: 2020-2-14 23:02

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-2-14 12:33 PM 發表

簡體字係簡化左ge漢字~ 繁體or簡體漢字都係我地中國人ge字, 同你隻漢奸賣國賊一d關係都無~
中國人歴史上都用漢、唐、華去稱呼自己架白痴仔