標題: 一葉知秋:閒話國外國內港澳事(3) [打印本頁]

作者: 大叔5935     時間: 2020-1-29 12:15

今天農曆年初五,全公司未正式開工,但辦公室已有部份同事回來工作,包括大叔。由踏出家門返到公司,都無載口罩,因為當年2003沙士咁惡劣嘅情況,我都係一日口罩都未載過,而且我一載口罩就會有點敏感,呼吸不暢順。所以大叔嘅態度係,既來之,則安之,不會同大家搶口罩,亦唔會益咗班坐地起價嘅無良商人。

返到公司,一邊食早餐一邊打呢篇嘢。

上一帖曾說,無論贊成或反對林鄭,我現在嘅個人觀點,都想佢2022退下來了。首先,我不是不滿,而是香港人不配有一個有願景嘅特首,見佢做得咁辛苦,不如早點退下來,反正國家對佢已定功過,退下來已是笑罵由人。

可能很多版友都會奇怪點解大叔咁撐林鄭,原因很簡單,就是「明日大嶼」。說歷史,大叔早在廿幾年前,因為工作關係,間接的和林鄭的政策局有過交集,而佢一手推出嚟嘅社福界「一筆過撥款」政策,大叔印象尤深,亦或多或少受到影響。回憶當時世界上許多國家都推行緊國營企業「私有化」政策,而港府內部亦因為預計越來越大的社福開支難以負擔,亦想改善社福界嘅服務水平與效率,故而提出「一筆過撥款」的大政策。這對當時的社福界是一個翻天覆地的改變,亦受到許多社福界既得利益者嘅反對,不諱言嘅,林鄭當時是與整個社福界為敵的。

推行「一筆過撥款」的過程是複雜並困難的,但最終都是成功了,當時社福界的風氣在亦一大改。之後林鄭再處理其他事情,仕途亦步步高升。

在大叔看來,當年董生的8萬5及現在林鄭的「明日大嶼」都是有願景的大政策,成功了,就和當年推行「一筆過撥款」一樣,都可以發生翻天覆地的變化。為官,有時候起碼要「敢想」,才有機會達到「好官」的門檻,凡事唯唯諾諾,畏首畏尾,連想也不敢想的,會是一個為民的好官嗎?

不過事情到了如今,武漢肺炎的疫情,我覺得香港連「運」也輸掉了,這次的疫情,會連政府僅餘不多的政治能量也會用光了。更正確的說,是將林鄭僅有的政治能量也會耗盡了。靠其他高官或建制派嗎?還是算了吧,連管治意志也沒有。連帶的,是9月的立法會選舉,建制重蹈區議會選舉覆徹也是可以預期的。

正因事不可為,就要加速局勢的變壞,即係要加快否極(攬炒)的過程,盡快去到極壞處,香港(不是香港人)才會產生撥亂反正的意志。至於林鄭,也因事不可為,早點退下來,退休回家也好,或貢獻國家其他地方也好,都是好安排。

農曆新年前則煲完了《慶餘年》第一季,緊接的,是《將夜2》。兩套電視劇都是國內作家貓膩的小說作品改編。在小說作品的層面上,《將夜》的格局比《慶餘年》宏大,天馬行空的空間廣闊。遺憾的是,《將夜1》陳飛宇演活了主角寧缺,袁冰研演活了莫山山,但《將夜2》沒有了陳飛宇,就失色多了。不過,大叔還是很喜歡《將夜》的主線:戰天,敢於與世人為敵、及開創新世界。

敢教日月換新天!

圖片附件: 1580271354821.jpg (2020-1-29 12:15, 445.61 KB) / 該附件被下載次數 15

作者: koka889     時間: 2020-1-29 12:16

報到
作者: 一手濃     時間: 2020-1-29 12:16

push
作者: ricebuket     時間: 2020-1-29 12:16

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-1-29 12:15 PM 發表
今天農曆年初五,全公司未正式開工,但辦公室已有部份同事回來工作,包括大叔。由踏出家門返到公司,都無載口罩,因為當年2003沙士咁惡劣嘅情況,我都係一日口罩都未載過,而且我一載口罩就會有點敏感,呼吸不暢順。所以大叔嘅態度係,既來之,則安之,不會同大家搶口罩,亦唔會益咗班坐地起價嘅無良商人。

上一帖曾說,無論贊成 ...
報到大叔!
作者: 桑下樽前     時間: 2020-1-29 12:17

報咗到先
作者: microstation     時間: 2020-1-29 12:17

支持大叔
作者: 吐露海獅     時間: 2020-1-29 12:17

支持大叔!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: 黃金38     時間: 2020-1-29 12:18

支持
作者: nldw     時間: 2020-1-29 12:18

頭版
第一次
作者: maggietsoi3     時間: 2020-1-29 12:19

支持💪🏻💪🏻💪🏻
作者: 陽光藍孩     時間: 2020-1-29 12:19

支持大叔
作者: 小查理     時間: 2020-1-29 12:20

報到,明白大叔的感慨。總之最緊要做好自己,其他嘢都唔理得咁多。
作者: steiner     時間: 2020-1-29 12:20

報到& 支持。
作者: hk_mask     時間: 2020-1-29 12:20

👍
作者: 桑下樽前     時間: 2020-1-29 12:20

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-1-29 12:15 PM 發表
今天農曆年初五,全公司未正式開工,但辦公室已有部份同事回來工作,包括大叔。由踏出家門返到公司,都無載口罩,因為當年2003沙士咁惡劣嘅情況,我都係一日口罩都未載過,而且我一載口罩就會有點敏感,呼吸不暢順。所以大叔嘅態度係,既來之,則安之,不會同大家搶口罩,亦唔會益咗班坐地起價嘅無良商人

上一 ...
x2

我覺得明日大嶼係能令香港進一步狀大嘅宏圖。
今日香港人自己話唔要,可能亦係香港命該如此。

作者: 肥豬嘜     時間: 2020-1-29 12:21

引用:

大叔, 早餐唔好食得咁熱氣, 記得飲番杯涼茶,個人熱氣, 遇著天氣凍又吹下風會好易冷親架
作者: 三英小狸     時間: 2020-1-29 12:22

引用:

支持大叔。大家一起努力抗暴,還我安寧香港。
作者: Gabbe     時間: 2020-1-29 12:22

作者: kan08642hhh     時間: 2020-1-29 12:22

報到
作者: OIWMM     時間: 2020-1-29 12:25

支持左先慢慢追
作者: horse2014     時間: 2020-1-29 12:26

報到,排 21 , 十页内
作者: cngogogo     時間: 2020-1-29 12:26

支持
作者: DaDaMiMi     時間: 2020-1-29 12:26

報到
作者: 吐露海獅     時間: 2020-1-29 12:27

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2020-1-29 12:20 PM 發表

x2

等如當年香港人唔要八萬五
造就既今日局面
作者: PhotoEE     時間: 2020-1-29 12:27

引用:

上一 ...
支持大叔
支持明日大嶼上馬
作者: 後天自信的膠樽     時間: 2020-1-29 12:28

大叔及各位師兄師姐新年好,希望各位闔家安康。
作者: ridinghood     時間: 2020-1-29 12:28

大叔講得啱,其實我唔覺武漢肺炎有咩咁恐怖,流感每年殺咁多人,大家都唔會理,但竟然驚武漢肺炎。香港人又再出現自私自利,忘恩忘義,人民質素低劣既局面,真心講句,好悲哀,咩都搶一餐,你怕,唔緊要,但連超巿貨都搶真係痴線。
香港人不是善忘,而是比黑媒洗腦,黑媒普天蓋地去誇大疫情,講到世紀絕症咁,香港人不嬲事不關己,己不勞心,自私自利,又無拉拉一齊鬧個政府,中咗黑媒計。
如果再咁落去,政府真係無運行,不過好似話中央研發咗疫苗對抗呢次病症,希望今次祖國贏返一仗,而我亦都好想死曱甴繼續破壞香港,其實我亦都想死曱甴贏埋垃圾會,因為香港到時會更加亂到嘔,期待...
作者: PhotoEE     時間: 2020-1-29 12:30

新冠肺炎|澳洲學者成功培育病毒 助測試疫苗效用
時間:2020-01-29 10:51:56來源:大公網

大公文匯全媒體報道:武漢新型冠狀病毒感染肺炎持續擴散之際,各國加緊研發疫苗。澳洲科學家28日宣布在實驗室成功「複製」新型冠狀病毒,為病源地中國以外的首例,被視為全球抗擊武漢肺炎的重大突破。科學家形容這可改變應對疫情的局面,有助了解病毒及測試疫苗效用。

墨爾本多爾蒂感染及免疫研究所從國內一名確診患者的樣本,成功培育出引發武漢肺炎的新型冠狀病毒複本,並將透過世界衞生組織與各地實驗室分享。它是全球第二個實驗室培育出新型冠狀病毒樣本,最先培育出病毒樣本的是一間中國實驗室。

研究所的病毒鑑定實驗室主任德魯斯(Julian Druce)說:「獲取真正的病毒,意味着我們現在可以實證試驗一切治療方法。」科學家今後能針對實驗室培育的新型冠狀病毒,測試任何潛在的疫苗,或在出現病徵前測試人體是否患病。

截至目前,澳洲有5宗武漢肺炎確診病例,全部均為輸入性的個案。(大公文匯全媒體新聞中心供稿)

(大公文匯全媒體新聞中心供稿)
作者: qweeeeqq     時間: 2020-1-29 12:31

報個到先
嘻嘻
今次竟然page 2!
作者: 罪惡約翰     時間: 2020-1-29 12:35

支持!
作者: kan08642hhh     時間: 2020-1-29 12:37

引用:
原帖由 ridinghood 於 2020-1-29 12:28 PM 發表
大叔講得啱,其實我唔覺武漢肺炎有咩咁恐怖,流感每年殺咁多人,大家都唔會理,但竟然驚武漢肺炎。香港人又再出現自私自利,忘恩忘義,人民質素低劣既局面,真心講句,好悲哀,咩都搶一餐,你怕,唔緊要,但連超巿貨都搶真係痴線。
香港人不是善忘,而是比黑媒洗腦,黑媒普天蓋地去誇大疫情,講到世紀絕症咁,香港人不嬲事不關己,己不勞心,自私自利,又無拉拉一齊鬧個政府,中咗黑媒計。
如果再咁落去,政府真係無運行,不 ...
係  香港已經唔再係我熟悉既香港
作者: tomchan80030     時間: 2020-1-29 12:38

政府明日凌晨開始關閉部分口岸,以加強防疫,港大微生物學系講座教授袁國勇認為是好開始。

港大微生物學系講座教授袁國勇指:「政府所有政策一開始都先行疫症三步,直至開始有內地人來香港的病例出現,措施就開始沒有跟上,現時再跟上都是好開始,但我覺得要每日留意內地人來港數目及情況,繼續去增加措施。我相信是一個好開始,當然理想就是完全沒有任何人流,對疫情有最大幫助,如果你有方法全部暫停,都暫停。」

http://news.tvb.com/local/5e30f1 ... 關閉部分口岸加強防疫-袁國勇指屬好開始
作者: y98141     時間: 2020-1-29 12:40

支持
作者: ckn929     時間: 2020-1-29 12:42

一路閒話,一路學習,一路抗疫,一路睇漢奸自食其果。
作者: qweeeeqq     時間: 2020-1-29 12:42

初五...跟大家share一吓肺炎資訊先:

1. 世衛updates - 留意佢地之前個statement話呢單野未係 PHEIC (國際公共衛生緊急事件) .... 所以真係唔需要過分擔心
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

2. 騰訊疫情追蹤
https://news.qq.com/zt2020/page/feiyan.htm
作者: 不能打出堅持男     時間: 2020-1-29 12:44

八萬五同明日大嶼都令我知道地產霸權的可惡,他們是社會運動的幕後黑手。本來措施是壓抑房價,協助市民上車。好可惜沒遠見及偏執的香港人是不會明白😢
作者: tomchan80030     時間: 2020-1-29 12:46

其實香港仲未社區大爆發,政府而家都做左好多應對措施,仲有班人係度唯恐天下不亂
作者: jandm     時間: 2020-1-29 12:48

引用:
原帖由 kan08642hhh 於 2020-1-29 12:37 PM 發表

係  香港已經唔再係我熟悉既香港
而且身邊熟悉嘅人有份幫拖破壞,更加無奈

圖片附件: 1580273330537.jpg (2020-1-29 12:48, 355.92 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: akanesk     時間: 2020-1-29 12:50

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2020-1-29 12:38 PM 發表
政府明日凌晨開始關閉部分口岸,以加強防疫,港大微生物學系講座教授袁國勇認為是好開始。

港大微生物學系講座教授袁國勇指:「政府所有政策一開始都先行疫症三步,直至開始有內地人來香港的病例出現,措施就開始沒有跟上,現時再跟上都是好開始,但我覺得要每日留意內地人來港數目及情況,繼續去增加措施。我相信是一個好開始,當然理想就是完全沒有任何人流,對疫情有最大幫助,如果你有方法全部暫停,都暫停。」

...
真係每個媒體引述袁國勇既野都唔同

頭先黑東方就話太遲,TVB就話好開始
作者: abba007     時間: 2020-1-29 12:51

支持
作者: akanesk     時間: 2020-1-29 12:52

引用:
原帖由 不能打出堅持男 於 2020-1-29 12:44 PM 發表
八萬五同明日大嶼都令我知道地產霸權的可惡,他們是社會運動的幕後黑手。本來措施是壓抑房價,協助市民上車。好可惜沒遠見及偏執的香港人是不會明白😢 ...
八萬五...果班吸血地產商食到內地人條水來港買樓吸金

真心希望阿爺借今次肺炎收番緊內地人來港政策等班扑街地產佬食蕉...
作者: tomchan80030     時間: 2020-1-29 12:54

引用:
原帖由 akanesk 於 29-1-2020 12:50 PM 發表

真係每個媒體引述袁國勇既野都唔同

頭先黑東方就話太遲,TVB就話好開始
東方標題: 料30萬人從內地返港 袁國勇憂帶入更多武漢肺炎病毒
作者: akanesk     時間: 2020-1-29 13:01

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2020-1-29 12:54 PM 發表

東方標題: 料30萬人從內地返港 袁國勇憂帶入更多武漢肺炎病毒
係,但今朝師兄你post果條link...內文係話“預計帶入更多病毒”

我覺得“憂”同“預計”個意思係好大分別
作者: 小西灣三少爺     時間: 2020-1-29 13:04

我駡林鄭都同八萬五有關,政府不可以單憑泛民駡幾句就縮,困獸之鬥到血流披面一駡就縮,政治家是看長線的,明日大嶼要上馬,否則又是另一個八萬五.
作者: realfo     時間: 2020-1-29 13:05

大叔點睇曾xx之前高調話同堆過氣自由黨組黨?對建制選情有冇影響?
作者: degussa     時間: 2020-1-29 13:06

支持
作者: tomchan80030     時間: 2020-1-29 13:11

引用:
原帖由 akanesk 於 29-1-2020 01:01 PM 發表

係,但今朝師兄你post果條link...內文係話“預計帶入更多病毒”

我覺得“憂”同“預計”個意思係好大分別
今日又到博愛醫院有黑醫護集體請病假啦
作者: ing.baring     時間: 2020-1-29 13:11

引用:

上一 ...
早已指出香港氣數已盡,大運已行完,接下來將步入漫長的苦日子,所以已提醒各版友當下要做的是好好保護自己的資產及資金,千萬不要被有心人騙去,董伯伯,CY,林鄭等等都是有心想推行利港政策的特首,奈何刺中了龐大利益集團的要害,既得利益者無所不用奇極地阻撓,包括搞叛亂及利用潛伏在政府及政界的「鬼」去達成目的,明日大嶼是一個姿態,用以讓政府重奪未來樓房供應的話事權,眾發展商已紛紛讓出土地給政府了,香港根本就不是無地建屋,而是過往大部分土地都被發展商持有了,商人們均想等待將來以高價賣給政府,但這個算盤已打不響了,形勢已逆轉,這個絕對是利國利民的事,希望那些地產代理有番啲良心,唔好再推人去買樓送死了
作者: cap07     時間: 2020-1-29 13:13

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-1-29 12:15 發表

上一 ...
報到......無罩的同路人
作者: akanesk     時間: 2020-1-29 13:16

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2020-1-29 01:11 PM 發表
呢班扑街最無骨氣,話明罷工就請隻罷
作者: 一個君子

作者: 傷心尋回犬     時間: 2020-1-29 13:18

引用:
原帖由 ing.baring 於 2020-1-29 13:11 發表

早已指出香港氣數已盡,大運已行完,接下來將步入漫長的苦日子,所以已提醒各版友當下要做的是好好保護自己的資產及資金,千萬不要被有心人騙去,董伯伯,CY,林鄭等等都是有心想推行利港政策的特首,奈何刺中了龐大利益集團的要害,既得利益者無所不用奇極地阻撓,包括搞叛亂及利用潛伏在政府及政界的「鬼」去達成目的,明日大嶼是一個姿態,用以讓政府重奪未來樓房供應的話事權,眾發展商已紛紛讓出土地給政府了,香港 ...
地產商所謂讓地只係想用現成農地再加上建築成本,好等將來協議期完結後同政府討價還價既一種技倆,並非真心捐地

係真心捐就直情放棄塊地還返俾政府
作者: ing.baring     時間: 2020-1-29 13:19

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2020-1-29 01:11 PM 發表
呢d仆街根本無資格做醫護
作者: Play_game     時間: 2020-1-29 13:19

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2020-1-29 12:20 PM 發表

x2

香港人雖然好似好高學歷,但係其實大部分都係得把口,根本就唔會理咩長遠計劃,只係知道錢同埋自私
作者: ing.baring     時間: 2020-1-29 13:22

引用:
原帖由 akanesk 於 2020-1-29 01:16 PM 發表

自欺欺人嘛,呢d咁嘅醫護根本可有可無,希望將來清洗牠們
作者: akanesk     時間: 2020-1-29 13:24

呢d真播毒

疫區返港 網晒睇戲 青年被送院

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200129/00176_016.html

【本報訊】全城嚴防武漢肺炎,有從武漢返港人士疑未自我隔離,高調外出消遣惹來網民狂轟!昨午約一時,上水天平邨天喜樓三名住客由救護車送往北區醫院檢查,現場救護員身穿全套保護裝備,十多名戴口罩的清潔工則手持地拖、消毒劑等工具,進入大廈徹底消毒相關樓層及升降機等公共地方,以免有病毒殘留。

網民鬧播毒  未自我隔離   
消息指居於上址的一名廿歲青年曾在上月廿一日往武漢,近日才返回香港。有人早前曾在社交網站發文,稱要顧己及人「自我隔離一排」,惟至大年初三,卻上傳照片指自己到旺角區一間戲院看戲。有網民不滿其言行不一,有公然播毒之嫌,遂將截圖上傳社交網站,呼籲街坊提高,事件引起網民嘩然,紛紛狠批其自私。
作者: ET0101     時間: 2020-1-29 13:24

引用:

上一 ...
依稀記得佔中時未係特首的林鄭司長曾對班示威者指責過:
年輕人,你哋而家享用既係上一代的努力成果,你哋未為社會貢獻過卻破壞前人的建設。

嗰一刻
我覺得佢係心明大義的官員
我相信佢希望香港市民都能安居樂業

或者這時代太復雜太難了
牛鬼蛇神多過人
佢都辛苦啦
作者: ing.baring     時間: 2020-1-29 13:26

引用:
原帖由 jandm 於 2020-1-29 12:48 PM 發表

而且身邊熟悉嘅人有份幫拖破壞,更加無奈
沒有人能夠同個天鬥,連個天都話到明你知天眼恢恢咯,真係唔見棺材唔流眼淚?
作者: tomchan80030     時間: 2020-1-29 13:28

圖片附件: abbr_0955f061ff8012b0cf57460854aa27ec.png (2020-1-29 13:28, 27.98 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: 杜仲     時間: 2020-1-29 13:28

來...支持...
作者: ing.baring     時間: 2020-1-29 13:30

引用:
原帖由 ridinghood 於 2020-1-29 12:28 PM 發表
如果再咁落去,政府真係無運行,不 ...
香港人一直都係自以為是,自命清高,自以為有寶,其實人格就卑劣不堪,自私自利,要幾醜陋有幾醜陋,個個羊群咁,一窩蜂做on9野,個個驚死,但就傷天害理
作者: 山邊變態的留言     時間: 2020-1-29 13:31

引用:
原帖由 akanesk 於 2020-1-29 01:16 PM 發表

又咪係想保住個鐵飯碗,卑鄙
作者: frmrom     時間: 2020-1-29 13:32

報到
作者: p靈     時間: 2020-1-29 13:34

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2020-1-29 01:28 PM 發表
唔知呢批醫護係真病定假病, 真係詐病呢D醫護真係唔留得。
作者: 吐露海獅     時間: 2020-1-29 13:35

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-1-29 01:31 PM 發表

又咪係想保住個鐵飯碗,卑鄙
講就天下無敵
做就無能為力
作者: y98141     時間: 2020-1-29 13:35

李永樂老師講解病毒&新肺炎, 好值得睇
https://www.youtube.com/watch?v=E46_veB0DPU
作者: big3624     時間: 2020-1-29 13:39

支持大叔
作者: tigerg     時間: 2020-1-29 13:41

support support
作者: 落漠失控的西瓜     時間: 2020-1-29 13:41

支持

作者: 扯旗幫     時間: 2020-1-29 13:44

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2020-1-29 01:04 PM 發表
我駡林鄭都同八萬五有關,政府不可以單憑泛民駡幾句就縮,困獸之鬥到血流披面一駡就縮,政治家是看長線的,明日大嶼要上馬,否則又是另一個八萬五.
當垃圾會被奪權後,明日大嶼會變八萬五的下場,唯有寄望社會有一批憎政府但怕泛民奪權的人,黑護罷工一定會有人反感的,睇住來

作者: akanesk     時間: 2020-1-29 13:46

引用:
原帖由 一個君子 於 2020-1-29 01:42 PM 發表

香港現冢需要一個好似馬交賀一成嘅強勢特手💪
強勢特首下面都要有趙雲,關羽,張飛等五虎大將輔助....我淨係見林太下面全部豬隊友(可能係黃)唔想做...
作者: 救火佬     時間: 2020-1-29 13:50

@大叔5935 經歷過 SARS 的我和你, 就現在巿面情況已經和當年有很大唔同,當年高峰期,荃灣廣場頂層維港酒樓現稻香間鋪,成晚衹有2枱客包括我張枱,每日面對幾多個死亡個案及新增過案,港人到外地被列為不受歡迎,但現時仍衹是零星傳入個案,而假期後回港的人,將被嚴陣以待,加上港人個人衛生意識提高,情況應不會比 SARS 時嚴重

提高警覺呼籲公眾注意應該做,但以此來爭取個人利益式增加政治本錢要不得。

雖然我對林鄭初四一些新安排有保留,但既然澳門已做照跟亦無妨,亦預期會有更貼近黃人思維的措施。

今次疫情,我最不滿是那些沒有道德的醫護,加16% allowance 會增加你的防疫能力?我亦有同事家人從事護理工作,真是有醫護為咗唔上前線辭職,我最鄙視以上2種人,已經無咗作為醫護那種天職及使命感,不應受人尊重。

我仍記得當年屯院男護士及謝醫生,當年聽到消息心真的有點沉下去,但尊敬他/她們的犧牲精神及專業操守。

當年醫護打上電台救助,的確令人動容。但現時情況仍受控下,就大叫要實行一啲極端措施,是公共衛生問題還是政治操作?一個簡單問題,內地回港港人點處理?衹提出口號,沒有落實執行細則,牛頭角順嫂都識講。

刻下港人,衹可自救多褔,繼續接受由黃人亂吹,快啲攬炒

作者: paulaalan     時間: 2020-1-29 13:51

留爪
作者: 落漠失控的西瓜     時間: 2020-1-29 13:52

認同大叔講嘅香港不配有個有願景嘅特首.......做咩都俾人鬧、有人鬧。何必呢
香港人慣晒無長遠眼光,成個社會都無向上嘅精氣神,但係點都好,歷史自有公論,歷史又會重複,否極又會泰來  。
而今次疫症,我又真係唔係好驚,但先前的確都低估咗,對於整個中國,我相信對國人上咗一堂好寶貴嘅衛生課,正如sars對香港咁
作者: 吐露海獅     時間: 2020-1-29 13:54

引用:
原帖由 一個君子 於 2020-1-29 01:42 PM 發表

香港現冢需要一個好似馬交賀一成嘅強勢特手💪
馬交換左賀特首後做嘢速度完全唔同曬
作者: qweeeeqq     時間: 2020-1-29 13:54

引用:
原帖由 Play_game 於 2020-1-29 01:19 PM 發表

香港人雖然好似好高學歷,但係其實大部分都係得把口,根本就唔會理咩長遠計劃,只係知道錢同埋自私
香港人思維同行事跟鄉下大媽差不多
搶口罩搶食物乜都搶
作者: 傷心尋回犬     時間: 2020-1-29 13:56

引用:
原帖由 p靈 於 2020-1-29 13:34 發表

唔知呢批醫護係真病定假病, 真係詐病呢D醫護真係唔留得。
首先開medical board玩一玩佢先
作者: 賭爸     時間: 2020-1-29 13:57

引用:

x2

錯不是香港人不要
而係利益者堵路
作者: 傷心尋回犬     時間: 2020-1-29 13:58

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2020-1-29 13:44 發表

當垃圾會被奪權後,明日大嶼會變八萬五的下場,唯有寄望社會有一批憎政府但怕泛民奪權的人,黑護罷工一定會有人反感的,睇住來
垃圾會奪權後黃黑想要乜野法律都有,到時仲恐怖

睇怕第一樣就係解散警隊

作者: boboan     時間: 2020-1-29 13:59

引用:

剛剛用心看完你的前言,時至如今,感到無言!
可能香港的運氣已經真的用盡!嘆惜我們的香港良心!
誰對誰錯?!不過我堅信上天是會有美好的安排⋯⋯
祝福我們曾用心愛我們祖國~愛我們香港的家園的同路人,萬事如意,身體健康🥰
作者: ridinghood     時間: 2020-1-29 13:59

引用:
原帖由 ing.baring 於 2020-1-29 01:30 PM 發表

香港人一直都係自以為是,自命清高,自以為有寶,其實人格就卑劣不堪,自私自利,要幾醜陋有幾醜陋,個個羊群咁,一窩蜂做on9野,個個驚死,但就傷天害理 ...
係,真係不知所謂,我見有人猛鬧人白痴走去超巿搶貨,但轉頭自己搶埋一份,仲扮野話順便買下野啫,但無拉拉新正頭,“順便”買幾包米同好多罐頭,買咗成千蚊野,香港人真係好難頂!
作者: daimonster     時間: 2020-1-29 14:04

引用:

報到, 多得民悴橫行香港玩完
作者: 賭爸     時間: 2020-1-29 14:05

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2020-1-29 01:54 PM 發表

搶口罩搶食物乜都搶
1。搶口罩
都係為自身為社區着想
中央都下令出街者都要戴口罩
唔戴會被拘留
2。搶食物
係傳媒有點兒放大
貨架可以放多少罐罐頭呢 最多24罐
若果真係搶得咁利害
唯何只搶平時最暢銷的
其他仍有牌子仲有貨呢
若果連帶其他都搶空 真是盲搶
作者: hk_mask     時間: 2020-1-29 14:08

現在外部勢力用盡手段要中國內部混亂,而港台就不斷加大分裂力度!但每次失敗就愈多國家選擇騎牆,兩邊投注!🧐
作者: 大叔5935     時間: 2020-1-29 14:11

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2020-1-29 01:54 PM 發表

馬交換左賀特首後做嘢速度完全唔同曬
所以澳門連「運」都嬴埋。
作者: 大叔5935     時間: 2020-1-29 14:13

引用:
原帖由 賭爸 於 2020-1-29 01:57 PM 發表

錯不是香港人不要
而係利益者堵路
都係好多香港人不要明日大嶼,因為支出高,驚用哂庫房儲備。
作者: 扯旗幫     時間: 2020-1-29 14:16

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-1-29 01:58 PM 發表

垃圾會奪權後黃黑想要乜野法律都有,到時仲恐怖

睇怕第一樣就係解散警隊
而家只怕驚佢唔做,新任曱甴議員去勸曱甴離場,結果俾人鬧返轉頭,再者新曱甴議員被鬧錫身,又睇下點,今天無人同情醫護應該罷工
作者: 扯旗幫     時間: 2020-1-29 14:17

引用:
原帖由 一個君子 於 2020-1-29 01:58 PM 發表

終於有人同我同一睇法!
呢下佢速度的確令人震驚,澳門人一向慢人十拍
作者: 賭爸     時間: 2020-1-29 14:17

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-1-29 02:11 PM 發表

過運勢就由颱風逆轉
作者: 賭爸     時間: 2020-1-29 14:20

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-1-29 02:13 PM 發表

其實有幾多人真係去了解理解這一回事
當年玫瑰園計劃
https://zh.wikipedia.org/wiki/香港機場核心計劃
作者: ahmei     時間: 2020-1-29 14:22

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-1-29 02:11 PM 發表

香港有好多能量,不過係負啫。
作者: Gabbe     時間: 2020-1-29 14:23

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-1-29 02:13 PM 發表

政府已成立左一team人負責明日大嶼,做緊前期工作。
作者: 財記士多     時間: 2020-1-29 14:23

支持大叔新帖
作者: ho618     時間: 2020-1-29 14:28

明日大嶼能夠硬推過到立法會?
幾時先可以打低地產霸權
作者: 賭爸     時間: 2020-1-29 14:29

引用:
原帖由 ahmei 於 2020-1-29 02:22 PM 發表

香港有好多能量,不過係負啫。
白帛豪這班人日日利用媒介唱衰
可聽叫言論自由
唔好聽日日咀咒

作者: 33Chris     時間: 2020-1-29 14:30

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2020-1-29 01:54 PM 發表

搶口罩搶食物乜都搶
內地也缺乏口罩, 我朋友在廣州也買不到口罩,但普遍市面平靜, 市民只是減少外出, 不外出就不必用口罩。 另外 國內即時延長公眾假期至2月3日, 唔明點解香港唔跟, 如果大部分人唔使返工 已經可以減少用好多口罩。 另外國內朋友覺得香港在今次事件實在太自私,佢哋認為各省市 物資首先支援武漢是 應該的事。 各地的醫護也組隊逆行武漢幫手,香港也不想想如何能支援國家, 只是在問國務院要口罩和吵著要封關。 國內已不斷趕製口罩,但也會率先給予武漢, 其他地方也不夠,你香港憑什麼要國務院提供穩定供應。

圖片附件: 1580279816721.jpg (2020-1-29 14:36, 430.12 KB) / 該附件被下載次數 4