標題: [其他] 醫護界批人禍致香港爆發疫情促封口岸否則發起工業行動 [打印本頁]

作者: ichthys2    時間: 2020-1-24 12:52 AM     標題: 醫護界批人禍致香港爆發疫情促封口岸否則發起工業行動

武漢肺炎傳入香港,醫護界工會炮轟政府防疫無能,未有做好把關,形容疫情在港爆發實屬人禍。工會要求政府在年初四(28日)前封......

醫護界人員打算發起工業行動,是否發動得合理,我一時之間都答不上話來。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200123/mobile/bkn-20200123221749141-0123_00822_001.html

圖片附件: Screenshot_20200124-005331.jpg (2020-1-24 12:55 AM, 143.26 KB) / 該附件被下載次數 15

作者: superplx    時間: 2020-1-24 12:54 AM

咁即係封城?
封機場先
作者: 33Chris    時間: 2020-1-24 12:57 AM

當年沙士香港疫情咁嚴重,有冇任何一個國家禁止香港人入境? 香港黑心醫護 真係丟曬全香港人架
作者: aqaq123123    時間: 2020-1-24 12:59 AM

引用:
原帖由 33Chris 於 2020-1-24 12:57 AM 發表

當年沙士香港疫情咁嚴重,有冇任何一個國家禁止香港人入境? 香港黑心醫護 真係丟曬全香港人架
5毛買得起醫護條命?
作者: tri333    時間: 2020-1-24 01:05 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: CHEUK@CHEUK@    時間: 2020-1-24 01:06 AM

引用:
原帖由 33Chris 於 2020-1-24 12:57 AM 發表

因為怕囉
作者: 阻住地球轉    時間: 2020-1-24 01:08 AM

搵借口逃離醫院 
作者: FENFAY    時間: 2020-1-24 01:29 AM

十幾年後,啲人大過咗,教育差咗,啲醫護都仆街咗.
作者: goold    時間: 2020-1-24 01:30 AM

走啊
作者: 超靚仔20    時間: 2020-1-24 01:34 AM

https://www.facebook.com/7654fgbh2345678utrdfghjhgf34567898765/videos/2458130497782025/?__tn__=,dCH-R-R&eid=ARAs4Q113CYJ8eV6AToYBuZIj4SffB9ZxX4Xve5vwHgDi_zeRBdgvH4nlV-6EcZe6V-63Wxfopakqw9H&hc_ref=ARTYLccL_Or2P55gfrEDQXtk1pCmEducTSXyMgng1CHPiyk7HJUtSy_787nYE9F320o&fref=nf&hc_location=group
作者: 殘廁奔放的牛牛    時間: 2020-1-24 01:35 AM

引用:
原帖由 aqaq123123 於 2020-1-24 12:59 AM 發表

5毛買得起醫護條命?
黑護賤命“無價”
作者: FENFAY    時間: 2020-1-24 01:37 AM

引用:
原帖由 超靚仔20 於 2020-1-24 01:34 AM 發表

https://www.facebook.com/7654fgbh2345678utrdfghjhgf34567898765/videos/2458130497782025/?__tn__=,dCH-R-R&eid=ARAs4Q113CYJ8eV6AToYBuZIj4SffB9ZxX4Xve5vwHgDi_zeRBdgvH4nlV-6EcZe6V-63Wxfopakqw9H&hc_ref=AR ...
遲些應該會有更多支援到前線,舉全國資源支援武漢對抗瘟疫.
作者: 超靚仔20    時間: 2020-1-24 01:38 AM

https://www.youtube.com/watch?v=vWLx8-Hk_bA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2lYKcJZPCoH1lpzAFpO1gc9ORHKb12qQbp0fuFiBE0DUrXdKHO8DSW1jk
作者: thinkingfact    時間: 2020-1-24 01:39 AM

引用:
原帖由 aqaq123123 於 2020-1-24 12:59 AM 發表

5毛買得起醫護條命?
份工係咁
無事就賺高人工
帶事就罷工唔返工?
作者: 勝利人生    時間: 2020-1-24 01:39 AM

我成日損錢無國界醫生,可吾可去武漢救救內地同胞
作者: diva0813    時間: 2020-1-24 01:42 AM

真係估唔到佢哋咁都做得出,真係丟哂香港人和全世界做行醫架。
作者: lovetohea    時間: 2020-1-24 01:42 AM

借勢輸入醫護取締香港現有既黑醫黑護
作者: thinkingfact    時間: 2020-1-24 01:45 AM

引用:
原帖由 lovetohea 於 2020-1-24 01:42 AM 發表

借勢輸入醫護取締香港現有既黑醫黑護
未爆都諗定做逃兵
依堆「醫護」收皮啦
作者: pt1997    時間: 2020-1-24 01:47 AM

送呢班香港嘅黑心醫護上武漢,好好學習祖國同胞醫護人員嘅專業
作者: 前往大大核心    時間: 2020-1-24 01:48 AM

引用:

大家知道咩叫人性啦!
作者: 931931    時間: 2020-1-24 01:49 AM

工業行動? 醫德何在?
作者: 超靚仔20    時間: 2020-1-24 01:49 AM

圖片附件: 1579801773457.jpg (2020-1-24 01:49 AM, 216.98 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: 超靚仔20    時間: 2020-1-24 01:50 AM

圖片附件: 1579801802887.jpg (2020-1-24 01:50 AM, 323.02 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 一個飯煲三個蓋    時間: 2020-1-24 01:50 AM

中東呼吸綜合症死亡率高過沙示.點解班黑醫護唔敢講封港?
作者: chancc77    時間: 2020-1-24 01:53 AM

其實岩架, 只需停止所有旅行團同自由行就攪掂。 商務不影響。
作者: 太子站出入口    時間: 2020-1-24 01:53 AM

當日香港係疫區,都未封城
香港人一樣四圍走,傳到去其他地區例如加拿大
喺口岸加強檢疫,隔籬,先係正常做法
香港人嚴格別人,寬容自己
作者: 超靚仔20    時間: 2020-1-24 01:54 AM

謎底已經解開 武漢擁有最「先進」病毒試驗室
蝙蝠、蛇、竹鼠表示,食唔落隻死貓。
https://www.facebook.com/cantonese.rfa/videos/537953310151175/UzpfSTE2NDgyNDYyMDIxMjM3OTg6MjU0MzYzMDQ5MjU4NTM2MA/
【武漢擁有全中國最先進病毒實驗室】
【「中國人的病毒防護牆」】

武漢的防疫工作 「有目共睹」,但原來早於2018年,中國首個「P4實驗室」已在武漢正式運作,這個是人類迄今為止能建造的生物安全防護等級最高的實驗室。

政府的宣傳片這麽介紹 : 守護國民的大國重器,中國人的病毒防護牆。

所謂P4(Protection level4)實驗室,是目前人類所擁有生物安全等級最高的實驗室,被譽為病毒學研究領域的「航空母艦」。

除中國外,目前全球公開擁有P4實驗室的僅有法國、加拿大、德國、澳大利亞、美國、英國、加蓬(法國巴斯德所)、瑞典和南非等國。

根據國際慣例,這是人類目前唯一可對伊波拉等活體病毒做實驗的安全場所。
作者: foxhode    時間: 2020-1-24 01:59 AM

引用:

5毛買得起醫護條命?
黑醫護一仙吾值
作者: keke009    時間: 2020-1-24 02:00 AM

呢D 係為左搞罷工既工會. 
作者: siufatgun    時間: 2020-1-24 02:03 AM

係封就封埋機場,過年唔好撚諗住過日本歐美旅遊啊仆街,日本有腦炎,美國流感幾百萬人感染死幾千人冇人提,香港班黑醫護一D職業道德都冇
作者: 一號鐵男    時間: 2020-1-24 02:04 AM

作者: fai28    時間: 2020-1-24 02:06 AM

黑醫,哈哈
作者: Immrkit    時間: 2020-1-24 02:07 AM

唔緊要,邊個唔做即炒
作者: stocky1010    時間: 2020-1-24 02:07 AM

引用:

黃屍醫院、黃屍瘟疫
作者: 木兆    時間: 2020-1-24 02:10 AM

個工會有幾多人
作者: ttyyshk    時間: 2020-1-24 02:11 AM

爭取民主之後,香港醫護人員亦開始學民主台灣當年的走佬醫護了。曾經香港引以為傲的醫護人員,就來成為歷史
作者: 普陀山    時間: 2020-1-24 02:11 AM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-1-24 12:52 AM 發表

武漢肺炎傳入香港,醫護界工會炮轟政府防疫無能,未有做好把關,形容疫情在港爆發實屬人禍。工會要求政府在年初四(28日)前封......

醫護界人員打算發起工業行動,是否發動得合理,我一時之間都答不上話來。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 23221749141-0123_00 ...
点证明佢哋是医護?
一張佈境就是香港?
作者: Maitinana    時間: 2020-1-24 02:12 AM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-1-24 12:52 AM 發表

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 23221749141-0123_00 ...
落閘。好返先再見。
作者: 沙頭角原住民    時間: 2020-1-24 02:12 AM

近排流感,外國死人,香港本地有人死,無人嘈,好多人一樣不戴口罩

依家傳媒加黃絲一炒作武漢肺炎,個個驚到瀨尿

不如side bet, 就算香港未必有本地傳染,俾你計埋武漢偷偷地落尼果班人,武漢肺炎死亡率根本同流感無得比

不如話香港有流感,封港好過啦

作者: kimchau    時間: 2020-1-24 02:14 AM

係就最好,改由中國內地醫療服務進駐香港。
作者: Maitinana    時間: 2020-1-24 02:15 AM

引用:
原帖由 chancc77 於 2020-1-24 01:53 AM 發表

其實岩架, 只需停止所有旅行團同自由行就攪掂。 商務不影響。
落閘。要保持零紀錄。
作者: fb8658efe4d22c    時間: 2020-1-24 02:17 AM

引用:

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... n-20200123221749141 ...
黃絲不是說過要攬炒香港嗎?政府宜家幫緊你哋,應該很高興才對呀!
作者: yat24    時間: 2020-1-24 02:20 AM

黑醫黑護罷工仲好
政府靠佢地證明
呢個根本係 "無看"肺炎  無料到  
無黑醫黑護一樣唔怕
搵警察幫手仲好
作者: fb8658efe4d22c    時間: 2020-1-24 02:26 AM

引用:
原帖由 FENFAY 於 2020-1-24 01:29 AM 發表

當年沙士,香港醫護界受國際敬佩!尤其是當時台灣醫護人員走佬!更加敬佩香港醫護人員!今天香港醫護界竟然嚇到要罷工!
作者: annabb    時間: 2020-1-24 02:28 AM

引用:

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... n-20200123221749141 ...
消防員,人禍既火就唔入火場?
幾條友影衰晒所有醫護
作者: andy1225    時間: 2020-1-24 02:28 AM

借啲意搞事
作者: annabb    時間: 2020-1-24 02:29 AM

引用:

5毛買得起醫護條命?
驚傳染就唔好做醫護啦。
作者: 籠中清涼的羔羊    時間: 2020-1-24 02:30 AM

今日的政府不知所謂,澳門做得好好多
作者: 水底進擊的馬    時間: 2020-1-24 02:31 AM

引用:
原帖由 annabb 於 2020-1-24 02:29 AM 發表

驚傳染就唔好做醫護啦。
冇醫德係咁上下  你死你事 唔好搞到他地!真係有里d冚家鏟架
作者: 6號6號    時間: 2020-1-24 02:31 AM

引用:

新聞來源連結:
成日話醫護值得人尊重,而家危急關頭竟然政治行先,借故玩工業行動,shame on you
作者: Hung196108    時間: 2020-1-24 02:32 AM

引用:

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200123/mobile/bkn-20200123221749141 ...
應該學上次沙士,台灣醫護人員的做法。那麼,就不會有醫護人員殉職了。
唔記得當年佢地點做?佢地只係辭職唔做,唔再返工啫!
作者: thinkingfact    時間: 2020-1-24 02:34 AM

引用:
原帖由 ttyyshk 於 2020-1-24 02:11 AM 發表

爭取民主之後,香港醫護人員亦開始學民主台灣當年的走佬醫護了。曾經香港引以為傲的醫護人員,就來成為歷史
03年...香港醫護係救人英雄
20年...香港醫護係怕死逃兵
作者: wingyee222    時間: 2020-1-24 02:39 AM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-1-24 00:52 發表

新聞來源連結:
班人本身都唔係做嘢㗎啦
作者: aucht    時間: 2020-1-24 02:42 AM

不如遲工去執紙皮啦!
作者: allgoals    時間: 2020-1-24 02:44 AM

究竟醫護界仲係咪人?無事就唔比外籍醫生黎搶飯碗,出左事就落閘放狗,仲話自己有良知?笑死人

圖片附件: t_1d5c39cf677845f58427851eb74d697f_name_1576514360_6722.jpg (2020-1-24 02:44 AM, 45.89 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 星臣    時間: 2020-1-24 02:44 AM

引用:

新聞來源連結:
香港醫生幾時變得咁冇醫德?
作者: aucht    時間: 2020-1-24 02:46 AM

封乜嘢港呀!痴膠花,人間邊有咁自私既醫護呀!
作者: 公園小羔羊    時間: 2020-1-24 02:47 AM

支持!一定要禁止大陸人來香港,杜絕病菌入港!
作者: cat59999    時間: 2020-1-24 02:51 AM

引用:
原帖由 FENFAY 於 2020-1-24 01:29 AM 發表

作者: dan11    時間: 2020-1-24 02:53 AM

你班自私自利黑護
有本事離開香港,咁驚死
全世界都有可能傳,你地
早死早著晤駛驚
作者: dannykei    時間: 2020-1-24 02:54 AM

作者: 明明s    時間: 2020-1-24 02:55 AM

垃圾醫護,影衰香港
作者: ax7ax    時間: 2020-1-24 02:59 AM

黃絲醫護好驚驚,連一啲勇氣都無。
好敬佩03年離去的幾位醫護人員,知道危險仍然作最大努力去做
作者: 肥肥白白    時間: 2020-1-24 03:02 AM

引用:

講得岩,呢班仆街賤格又無腦
作者: mymelody0505    時間: 2020-1-24 03:03 AM

你哋話晒都係專業人士吖, 以e個理由& e個時侯去發起工業行動, 係咪又想俾全世界恥笑呀, 咪影衰香港人啦!
咪成日借題抽水啦!!!
作者: walker11    時間: 2020-1-24 03:08 AM

插錯喉,醫死人,就互相包庇,
有疫症,就攪罷工,天理何在!
作者: 神行客    時間: 2020-1-24 03:14 AM

封口岸都講得出
再次證明為反而反ge人有幾"岸"鳩
作者: 伊頭臭作    時間: 2020-1-24 03:20 AM

黑醫係咪要警察綁你返工呀
作者: 雨中小樹根    時間: 2020-1-24 03:21 AM

引用:
原帖由 tri333 於 2020-1-24 01:05 AM 發表

咁理直氣壯就唔使個個遮住塊面啦人渣
千祈唔好掉晒香港人既面,當年沙士香港最值得驕傲的就是醫護,他們勇敢努力不懈地對抗疫症,反之台灣就有醫護逃兵,米勿都同政治拉上關係啦!要有南丁格爾精神,咪淨係識得出糧得格。
作者: walker11    時間: 2020-1-24 03:22 AM

引用:
原帖由 神行客 於 2020-1-24 03:14 發表

封口岸都講得出
再次證明為反而反ge人有幾"岸"鳩
班契弟將d眼耳口鼻屎眼封哂,咪百毒不侵囉!
作者: 女友m痛的大移媽    時間: 2020-1-24 03:25 AM

同意醫護界的說法, 如果不禁止入境, 全部內地客來港就醫, 香港便出事了
作者: 一個飯煲三個蓋    時間: 2020-1-24 03:25 AM

與此同時,https://isee.weishi.qq.com/iseev ... 0x27000a55&dt=2〈=zh_CN&pass_ticket=2fwfYZr3pCx%2F1Hrk6cnedyWtDX9eLyF5K73Ab%2B6ELQUpA85r2gHAOuz%2Fx749IRMB&key=f0fadd10e3a793ea64049a0fc8662d84881a006c4d36933cb16dd6e35ae17df3347b4f8290ccdb59988524618b3c19c747f834c98b899cd5b7a82df7236e06c46ab1e7b1d1277c8f2c5d8ddc38c562dc&version=27000a55&devicetype=android-28&wuid=oDdoCtxQ1VyNSLHpuixwK5rt0rhg&isappinstalled=0
作者: 至愛老輝2    時間: 2020-1-24 03:45 AM

引用:

5毛買得起醫護條命?
西毛講中國人嘅嘢?關你蛋治?多九魚 !
作者: jacob_bb    時間: 2020-1-24 03:47 AM

所謂既人禍既人,咪就係黑醫護囉
作者: 武德鼎    時間: 2020-1-24 03:49 AM

物理治療師同言語治療師需要落場對付感冒患者?
作者: 至愛老輝2    時間: 2020-1-24 03:50 AM

引用:

新聞來源連結:
黑醫護,唔好當人儍啦,又搞政治呀?上一次沙士時贏得全世敬重嘅余威已經俾你地响呢半年敗晒啦!

做醫護就做好醫護嘅天職,唔好一日搞政治,你地嘅專業係救急扶危,唔係政治學呀仆街 !
作者: Khavefun    時間: 2020-1-24 03:53 AM

引用:

新聞來源連結:
唔好呀。雖然啲劣人話刻護刻醫,我地啲真腥港人唔好同佢地啲小人計較,盡做港人之義務幫佢地渡過難關。等佢地自我反思。
作者: 坐六年    時間: 2020-1-24 04:00 AM

引用:
原帖由 tri333 於 2020-1-24 01:05 AM 發表

咁理直氣壯就唔使個個遮住塊面啦人渣
曱甴邊夠膽用真面目見人
作者: Man_543210    時間: 2020-1-24 04:03 AM

引用:

5毛買得起醫護條命?
當年沙士,啲醫護人員,個個都繼續緊守崗位,有啲擔心會傳染到比家人嘅,寧願幾個月响醫院瞓。依啲我覺得係專業精神,亦都係,點解人哋會值,依個人工嘅原因。
以前嘅香港人,大部份都係咁,我亦覺得,依樣係,香港成功嘅原因。
相反,今時今日,我見到嘅係,個個自我中心,只係諗自己,有問題一定係人哋唔啱嘅,自己永遠無責任,辛苦唔願做,最好日日準時收工,但係又要有前途。
如果你選擇做雞,但係又怕客人條seven大嘅話,唔該你自己轉行,唔好係度呱呱嘈囉。
現在都無一個地方係禁止人哋入境,全部都只係,盡力做好入境嘅檢測。
邊度有可能,會禁止曬人哋入境,不如你哋叫你哋做嗰間醫院,請一批返嚟,同啲病人做個全面檢查先,安全先交比你。如果係咁樣,仲請你嚟做咩?
作者: wee169    時間: 2020-1-24 04:04 AM

引用:

新聞來源連結:
D班正朴街。
作者: tinthomas    時間: 2020-1-24 04:10 AM

其實冇所謂
如果真係罷工,到時大家一齊出事而已,醫護點都係輸硬
作者: 最愛曼聯    時間: 2020-1-24 04:12 AM

香港之恥
作者: WongChoi168    時間: 2020-1-24 04:19 AM

咁樣講嘢!其他外來導致嘅問題一樣可以封關啦!
作者: hdhz    時間: 2020-1-24 04:19 AM

引用:

醫護唔黑心,係工會黑心
作者: bbkidd    時間: 2020-1-24 04:20 AM

引用:

因為高人一等
作者: hdhz    時間: 2020-1-24 04:23 AM

引用:
原帖由 太子站出入口 於 2020-1-24 01:53 AM 發表

當日香港係疫區,都未封城
香港人一樣四圍走,傳到去其他地區例如加拿大
喺口岸加強檢疫,隔籬,先係正常做法
香港人嚴格別人,寬容自己
香港人唔係咁冇人性,係反政府啲醫護工會先會冇人性
作者: bbkidd    時間: 2020-1-24 04:24 AM

引用:
原帖由 Man_543210 於 2020-1-24 04:03 AM 發表

當年沙士,啲醫護人員,個個都繼續緊守崗位,有啲擔心會傳染到比家人嘅,寧願幾個月响醫院瞓。依啲我覺得係專業精神,亦都係,點解人哋會值,依個人工嘅原因。
以前嘅香港人,大部份都係咁,我亦覺得,依樣係,香港成功嘅原因。
相反,今時今日,我見到嘅係,個個自我中心,只係諗自己,有問題一定係人哋唔啱嘅,自己永遠無責任,辛苦唔願做,最好日日準時收工,但係又要有前途。
如果你選擇做雞,但係又怕客人條seve ...
依家香港咩事都政治行先,哪怕你做正確嘅事。只要係同內地有關嘅,都會無限放大。
作者: leucocyte    時間: 2020-1-24 04:27 AM

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2020-1-24 01:08 AM 發表

搵借口逃離醫院 
當年沙士果班醫護只是默默地緊守崗位
作者: shasha07    時間: 2020-1-24 04:59 AM

呢班人讀咁多書,思想原來都係連登仔之流!
作者: 主隊必勝    時間: 2020-1-24 04:59 AM

作者: yee8688    時間: 2020-1-24 05:08 AM

其實咁耐只係兩宗確診,香港嘅防疫工作已經做得唔錯!呢班醫護人員講嘅嘢根本就係冷血,即係叫人哋大難臨頭各自飛,完全冇衣醫德!
作者: makm    時間: 2020-1-24 05:09 AM

當年沙士香港最值得驕傲的就是醫護,今年疫情再現首先要脅發起罷工竟然係呢班垃圾。
作者: 167667    時間: 2020-1-24 05:10 AM

蒙撚住塊面,你話係醫護界就醫護界咩?又唔知乜水乘機搞分化
作者: pton99    時間: 2020-1-24 05:13 AM

引用:

新聞來源連結:
禁得入境,咁係咪都應該禁出境呀,香港人不是人??不会被傳染或傳染人嗎
作者: 木兆    時間: 2020-1-24 05:17 AM

幾隻曱甴攪工會騎劫醫護
作者: 明日純情的馬    時間: 2020-1-24 05:25 AM

真心期望班公院黑醫護中招殉職歸西
作者: betterbetter    時間: 2020-1-24 05:25 AM

黃絲又吃人血饅頭,準備趁疫情搞革命。政府應該當機立斷,立即行緊急法,把所有罷工的醫護拘捕
作者: 人一王老變殘    時間: 2020-1-24 05:29 AM

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2020-1-24 05:25 AM 發表

真心期望班公院黑醫護中招殉職歸西
真心期望公院所有反党亂港黒䕶全被感染
作者: 我屋企做乜    時間: 2020-1-24 05:33 AM

引用:

當年得「執媽」接生𠻹!產房好黑心?
作者: 主隊必勝    時間: 2020-1-24 05:35 AM