標題: [本港新聞評論] 政府擬106億救亡 海洋公園翻新求翻身 [打印本頁]

作者: 棉花木有糖    時間: 2020-1-14 08:41 AM     標題: 政府擬106億救亡 海洋公園翻新求翻身

海洋公園連續4年見「紅」,更無力償還貸款,早前向政府提交百億元「全新定位策略發展計劃」建議書求救,政府與公園昨一同公布發展計劃和財務安排建議,包括一次過資助公園106.4億元,並推遲兩筆政府貸款還款期8年及同時豁免利息,涉款約24.66億元,減輕公園財務負擔及為公園「除舊迎新」以吸人流,計劃於2023/24年度起至2026/27年間,新增26個全新景點,而12個舊景點則會拆除。

新發展藍圖硬件有增有減,海洋公園策劃執行總監張詠誼指,園區將增加至102個設施,有12個舊設施會拆卸,另11個將會翻新,包括公園最具標誌性的海洋劇場,將改建成新表演場地,海豚表演會按計劃取消。將成集體回憶的還有瘋狂過山車、滑浪飛船、蛙蛙跳等機動遊戲。

新規劃7個園區
新猶方面,園方計劃利用依山傍海地形優勢,打造成自然保育為本的度假勝地,重新規劃樂園成全新海濱區及高峰新景區合共7個園區,海濱區包括海洋廣場及蔚藍海灣兩個園區,其中前者將免費開放,並提供餐飲零售服務;後者將增設單軌列車供訪客飽覽海岸景色及以激流作主題的小徑飛車,又會新建碼頭,安排觀光船穿梭海濱樂園和大樹灣。高峰新景區將劃為歷險谷、叢林歷奇、海角樂園、探險家海岸、太平洋之端等園區,增設多項新機動遊戲、探險歷奇體驗及沿崖而建特色餐廳等全新設施。海豚等海洋哺乳類動物將遷移到探險家海岸新展館,公園承諾會繼續實踐保育及教育等目標工作。海洋公園主席孔令成指,方案4年前開始籌備,根據主要市場調查所得旅客口味轉變等作評估,料入場人次可望逐年回升,至27/28年度冀回升至12/13年的750萬人次水平。

海洋公園將無力償還貸款
政府昨向立法會經濟發展事務委員提交申請撥款文件,內容提到,海洋公園面對區內競爭激烈,公園多項設施老化等因素,預計2019/20年度入場人次將跌至330萬,較上年度跌超過四成;公園自2015/16年起連年錄得逾2億元虧損,2018/19年度擴大至近6億元,估算公園2019/20年度現金赤字將逾6億元,加上連同兩筆總額23億元的商業貸款、政府54億元的兩筆貸款,及從私人市場取得的10億元備用循還貸款,海洋公園共欠債近87億元。文件又指,按目前海洋公園財務狀況,無力償還貸款,並預計將於今年內耗盡現金結餘。商務及經濟發展局長邱騰華指,海洋公園是香港旅遊業重要資產,公園更新計劃將為本港帶來直接及間接收益總共逾438億元,並至2029/30年度創造11,100個職位,雖然年來公園將有新景點水上樂園啟用,但中長期須投資作後繼發展動力,政府也無理由「左手注資右手收佢利息」,所以建議豁免貸款利息。立法會旅遊界議員姚思榮以香港迪士尼樂園為例,政府投放資源令港人受惠,而海洋公園百分百為港人公園,員工多為港人及對社會有貢獻,認為值得投資。公民黨立法會議員譚文豪則指,公園明顯是資不抵債,開新項目實為尋求注資,不如老實向政府要求免舊債而非再另覓百多億元。香港旅遊發展局主席彭耀佳博士指,海洋公園是本港其中一個極受歡迎的旅遊景點,相信計劃將可增加香港的吸引力,局方會繼續與公園緊密合作積極推廣。

唔係啊嘛?!政府擬106億救亡??不如直接派比香港人啦

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/news/新聞/政府擬106億救亡-海洋公園翻新求翻身-203605
作者: @PICO@    時間: 2020-1-14 08:50 AM

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2020-1-14 08:41 AM 發表

https://d2e7nuz2r6mjca.cloudfront.net/2020/1/1578935991_Bj-1280w.jpg

海洋公園連續4年見「紅」,更無力償還貸款,早前向政府提交百億元「全新定位策略發展計劃」建議書求救,政府與公園昨一同公布發展計劃和財務安排建議,包括一次過資助公園106.4億元,並推遲兩筆政府貸款還款期8年及同時豁免利息,涉款約24.66億元,減輕公 ...
唔怪得盛智文走老
作者: starr    時間: 2020-1-14 08:51 AM

拆左佢起公屋
作者: peimak    時間: 2020-1-14 09:01 AM

本地人去一兩次就唔會再去,除非生咗細路帶佢哋去玩下。遊客就一次起、2次止,去買嘢shopping 好過!無新鮮旅客到港=死症
作者: 武涼深    時間: 2020-1-14 09:01 AM

引用:
原帖由 starr 於 2020-1-14 08:51 AM 發表

拆左佢起公屋
X2
作者: 漆哥    時間: 2020-1-14 09:05 AM

即每名香港人俾$1300
作者: 山邊勇敢的高潮    時間: 2020-1-14 09:06 AM

入場費半價咪多人,一啲冇新意嘅主題公園還收那麽貴!
作者: 都唔知叫乜好    時間: 2020-1-14 09:06 AM

圖片附件: 1578963987181.jpg (2020-1-14 09:06 AM, 105.42 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: owen11223344    時間: 2020-1-14 09:08 AM

曱甴樂園,不如等曱甴去救啦
作者: ffhhlam    時間: 2020-1-14 09:09 AM

作者: st105    時間: 2020-1-14 09:09 AM

下一個求救應該是米奇吧。跟著....政府救得幾多?
作者: 中正科技    時間: 2020-1-14 09:10 AM

作者: refugee    時間: 2020-1-14 09:10 AM

作者: 高大冰凍的世界    時間: 2020-1-14 09:12 AM

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2020-1-14 08:41 AM 發表

https://d2e7nuz2r6mjca.cloudfront.net/2020/1/1578935991_Bj-1280w.jpg

海洋公園連續4年見「紅」,更無力償還貸款,早前向政府提交百億元「全新定位策略發展計劃」建議書求救,政府與公園昨一同公布發展計劃和財務安排建議,包括一次過資助公園106.4億元,並推遲兩筆政府貸款還款期8年及同時豁免利息,涉款約24.66億元,減輕公 ...
用完106億後是否可以恢復遊客對香港的信心
如無法做到這點就等於倒錢落海
作者: louie186    時間: 2020-1-14 09:12 AM

由一開始,起迪士尼就係大錯誤,一個海洋公司都管唔掂仲要起多個
作者: kazkaz2    時間: 2020-1-14 09:12 AM

引用:

拆哂佢 變成個野生公園可能仲多人去
作者: bonbon2468    時間: 2020-1-14 09:13 AM

要解決海洋公園問題 最重要其實唔係錢 而係搵個好似盛智文咁叻既 CEO 唔係俾一千億都唔會夠
作者: 搬籠門    時間: 2020-1-14 09:17 AM

查實正苦d膠官知唔知海浪公園當年起既宗旨系乜㗎
海豚表演都冇埋基本呢個樂園已經冇左意義成間商業機構咁收入全部分哂比高層搵幾多都虧同老鼠樂園一樣無底深潭
結論一系就交比非牟利機構攪
一系就直情拆左佢起個賭埸渡假村
反正都係純商業賺$出發

作者: hohohosoho    時間: 2020-1-14 09:19 AM

佢唔翻新兼要錢嘅我應該唔會再去
作者: kk2964    時間: 2020-1-14 09:19 AM

海洋公園係國企,冇問題
作者: oyk562389    時間: 2020-1-14 09:24 AM

問題間野根本沒心機做
作者: 武山義尚    時間: 2020-1-14 09:24 AM

無遊客,死得
一日黃屍不除,香港無救
作者: goold    時間: 2020-1-14 09:24 AM

浪費金錢
作者: kaiserken    時間: 2020-1-14 09:28 AM

用呢百幾億拆左海洋公園,塊地起樓好過啦。一石二鳥
作者: skng2011    時間: 2020-1-14 09:30 AM

摺咗海洋公園-----半地方可起10000 個公屋,  另一半可買地
作者: JETSO500    時間: 2020-1-14 09:32 AM

轉做AV公園.....請桃乃木...相澤南做表演嘉賓
作者: hahaming123    時間: 2020-1-14 09:33 AM

引用:
原帖由 搬籠門 於 2020-1-14 09:17 AM 發表

查實正苦d膠官知唔知海浪公園當年起既宗旨系乜㗎
海豚表演都冇埋基本呢個樂園已經冇左意義成間商業機構咁收入全部分哂比高層搵幾多都虧同老鼠樂園一樣無底深潭
結論一系就交比非牟利機構攪
一系就直情拆左佢起個賭埸渡假村
反正都係純商業賺$出發 ...
而且幾年前已經蝕緊錢,仲注錢落去做咩?
某膠官幾日前先講市民唔想見到政府財政出問題, 但而家又申請100億去一間經營不善既公園。。。。真係好野,唔怪得咁多市民不滿政府。。。
作者: cchhii328    時間: 2020-1-14 09:37 AM

低B香港政府又一次倒錢落海
應該係無底深潭先啱! 
作者: ee333ee    時間: 2020-1-14 09:40 AM

要馬會幫手籌款囉
作者: GDLIE    時間: 2020-1-14 09:43 AM

香港人集體回憶
作者: SimonJZL    時間: 2020-1-14 09:46 AM

好細果時去過一次應該未到10歲唔記得啦...之後冇再去過,亦唔想再去
作者: siuhung    時間: 2020-1-14 09:53 AM

引用:
原帖由 louie186 於 2020-1-14 09:12 AM 發表

由一開始,起迪士尼就係大錯誤,一個海洋公司都管唔掂仲要起多個
係香港人貪慕虛榮嘛!
人地個迪士尼源本想打入中國市場,故最早就想起去上海,因為起在香港,所以被迫要遲20年先起。
作者: keyman98    時間: 2020-1-14 09:53 AM

引用:
原帖由 bonbon2468 於 2020-1-14 09:13 AM 發表

要解決海洋公園問題 最重要其實唔係錢 而係搵個好似盛智文咁叻既 CEO 唔係俾一千億都唔會夠
同意,盛智文被抄會,換了新主席便年年蝕錢,現在比錢落去跟本是冇用,最重要係換主席才會有機會,否則10年後,又要注資,到時可能係200億了。
作者: 我嬴    時間: 2020-1-14 10:01 AM

執柒左佢啦!
作者: discuss-5    時間: 2020-1-14 10:01 AM

應該比
作者: RayCannavaro    時間: 2020-1-14 10:03 AM

引用:
原帖由 bonbon2468 於 2020-1-14 09:13 發表

同意,盛老當初係政府踢佢走,當時我都覺得好可惜,宜家現眼報,老實講我完全唔支持咁樣掉錢落海。拆晒所謂舊既機動遊戲,起啲新既..有用咩?問下身邊既朋友有幾多個最近一年去過海洋公園。當迪迪尼600多萬人次入場,果年佢都會蝕錢..海洋公園完全無周邊產品收入既情況下,點樣可以為到數?仲要做折舊.....永世都維唔到本.....
作者: hundredhundred    時間: 2020-1-14 10:04 AM

要唔要先炒無能CEO先呢
作者: 倖伽伶    時間: 2020-1-14 10:09 AM

炒黃屍
作者: A1000    時間: 2020-1-14 10:10 AM

借100億根本即係唔使還啊!點搞嗻?冇得搞嘅!而家香港俾曱甴仔搞成噉樣,國內又冇人落嚟旅遊,根本就冇人入去海洋公園,拍烏蠅,小貓三幾隻,又係一條死數。
作者: 中環浪漫的裙    時間: 2020-1-14 10:11 AM

拆咗海水公園起樓仲有賺錢
作者: louie186    時間: 2020-1-14 10:11 AM

引用:
原帖由 siuhung 於 2020-1-14 09:53 AM 發表

係香港人貪慕虛榮嘛!
人地個迪士尼源本想打入中國市場,故最早就想起去上海,因為起在香港,所以被迫要遲20年先起。
係董建華on9就真
影城同迪士尼二選一,佢乜諮詢都無做就決定迪士尼
作者: 33Chris    時間: 2020-1-14 10:12 AM

點改建都冇用,不如你講下點解內地遊客重會嚟先啦……
作者: DeadWalker    時間: 2020-1-14 10:12 AM

執撚左佢啦
作者: 火腿美人    時間: 2020-1-14 10:13 AM

呢個政府真係無得頂..............

個根源係班死PK 杏家橙曱甴搞到無遊客想黎香港...............

解決咗死PK 杏家橙曱甴先啦, 否則, 你整乜都無遊客黎......................
作者: 巨頭    時間: 2020-1-14 10:14 AM

香港居民每位入場100元咪會多番人囉
作者: 一家團聚    時間: 2020-1-14 10:15 AM

引用:
原帖由 refugee 於 2020-1-14 09:10 AM 發表

遊客怕左啲曱甴黑暴唔黎點翻身啊

靠港人生日免費入場得咩?
你其實沒有睇過呢段新聞,唔係唔會咁講。
作者: 我的話    時間: 2020-1-14 10:17 AM

引用:
原帖由 starr 於 2020-1-14 08:51 AM 發表

拆左佢起公屋
正,好主意
作者: monbijoux    時間: 2020-1-14 10:22 AM

100億用喺医院好過啦
作者: 一家團聚    時間: 2020-1-14 10:22 AM

引用:
原帖由 火腿美人 於 2020-1-14 10:13 AM 發表

呢個政府真係無得頂..............

個根源係班死PK 杏家橙曱甴搞到無遊客想黎香港...............

解決咗死PK 杏家橙曱甴先啦, 否則, 你整乜都無遊客黎...................... ...
你又係一個無知,唔該睇下新聞。

無知真係好慘,做人乜都唔識,只懂廢噏。

作者: 火腿美人    時間: 2020-1-14 10:24 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 暴徒黑衣人    時間: 2020-1-14 10:26 AM

引用:

香港人加油,攬炒,要肛服,用住先
恐怖分子訓練基地,100億就足夠了?
廉政公署是否需要調查?
作者: 火腿美人    時間: 2020-1-14 10:27 AM

引用:
原帖由 武山義尚 於 2020-1-14 09:24 AM 發表

無遊客,死得
一日黃屍不除,香港無救
香港人 期待果D 死PK 杏加橙曱甴等天收............
作者: mashing    時間: 2020-1-14 10:28 AM

佢搞左幾間主題酒店出黎, 唔係搵我地填呀
作者: $navyseals    時間: 2020-1-14 10:29 AM

已經太遲了,拆卸起樓啦
作者: wu0919    時間: 2020-1-14 10:29 AM

政府大能把錢 不過攞曬去起無人用的高鐵大橋 宜家去起無人黎的主題公園 做工程就發達
作者: 工廠男    時間: 2020-1-14 10:30 AM

真係唔屌唔得!
海公年收10幾億,要106億?
不如,海公免費,比香港市民玩10年好過。cls!機動拆,留動物,全開放。
作者: refugee    時間: 2020-1-14 10:30 AM

作者: djimavic    時間: 2020-1-14 10:30 AM

裁減曱甴員工先,再有談判餘地!
咁就會有曱甴議員彈出嚟,話集體回憶!
作者: 火腿美人    時間: 2020-1-14 10:32 AM

引用:
原帖由 owen11223344 於 2020-1-14 09:08 AM 發表

曱甴樂園,不如等曱甴去救啦
要班PK 杏加橙曱甴去幫襯 ?...........佢地咪唔畀錢跳閘入去.............
作者: $navyseals    時間: 2020-1-14 10:32 AM

呢頭話冇錢,貪腐無能嘅政府竟然私私相受佰億給自己友而從中極多油水位給甚麼工程公司,香港政府挪用市民血汗錢自肥,立法會一定不可批准
作者: $navyseals    時間: 2020-1-14 10:33 AM

引用:
原帖由 peimak 於 2020-1-14 09:01 AM 發表

本地人去一兩次就唔會再去,除非生咗細路帶佢哋去玩下。遊客就一次起、2次止,去買嘢shopping 好過!無新鮮旅客到港=死症
正是
作者: gameboy115    時間: 2020-1-14 10:33 AM

盛智文之前搞過乜,令海洋公園賺錢??不過,海洋公園現在點搞都死,自從迪士尼樂園開幕,d客分薄曬,除非海洋公園揾到好特別selling point 吸客.....絕對吾糸翻新機動游戲果d普通野。政府揼錢現在只糸吊命.....

作者: ABBA9999    時間: 2020-1-14 10:33 AM

引用:

香港有鬼人嚟玩咩!周街曱甴,買完野又要比港燦驗身,地方細,酒店贵,冇一樣野有利旅遊業
作者: $navyseals    時間: 2020-1-14 10:33 AM

引用:
原帖由 漆哥 於 2020-1-14 09:05 AM 發表

即每名香港人俾$1300
政府從中自肥好過派比香港賤民
作者: $navyseals    時間: 2020-1-14 10:34 AM

作者: 超級妙趣游星    時間: 2020-1-14 10:34 AM

目前香港已被 [濫民主] 大白象化 
任何投資都係枉然   
作者: 大滾友    時間: 2020-1-14 10:35 AM

我唔反對係因為曱甴搞到遊客減少,海洋公園入場人數問題雪上加霜,但另一方面我地係咪都應該要反思呢?個公園真係太舊,太 out,好多機動遊戲玩咗超過30年,而周邊地區例如長隆等,人地進步既速度太快,我去過一次珠海長隆之後,都唔想再去海洋公園或者香港迪士尼樂園。

如果海洋公園唔大變,繼續靠食老本,唔單止部份設施會變成集體回憶,就連成個公園都會變成香港人集體回憶,用完106億唔代表一定ok,但唔用,就一定等執。
作者: winner777    時間: 2020-1-14 10:36 AM

香港根本就養不起主題公園,迪士尼也是同樣情况,港人還自以為好巴
閉。
作者: 火腿美人    時間: 2020-1-14 10:38 AM

引用:
原帖由 refugee 於 2020-1-14 10:30 AM 發表

有睇過呢段新聞

就算改善左設施增加左遊戲,但遊客怕左啲曱甴黑暴唔黎點翻身啊

班PK杏加橙曱甴唔知自己幾PK..........以為自己好受歡迎架..............

黑暴唔除, 海洋公園, 點整都無用...............
作者: 絕望天使    時間: 2020-1-14 10:39 AM

可能我老左啦,我覺得啲機動遊戲過時。而家(特別系香港) 啲小朋友都玩電動多
作者: 一家團聚    時間: 2020-1-14 10:41 AM

引用:
原帖由 refugee 於 2020-1-14 10:30 AM 發表

有睇過呢段新聞

就算改善左設施增加左遊戲,但遊客怕左啲曱甴黑暴唔黎點翻身啊

你咁講即係冇睇過新聞啦,

海馬公園係呢幾年一直都係經營虧蝕,根本就唔關2019年的下半年政治事件影響。而且海馬公園的收支報告,只係截至2019年6月。

整個公園,根本就係設施和經營模式老化。邊關政治事件影響。

做人一日到晚都政治抽水,其實你攰唔攰!

作者: 天下唯攻    時間: 2020-1-14 10:42 AM

引用:

政府派得幾多錢比你喎?始終海洋公園係香港地標嚟架,遊客多又話迫爆排隊無得玩,宜家少遊客又唔見本土香港人大力支持去玩返轉,一味淨識講風凉話有撚用咩!
作者: 西部扁扁的流彈    時間: 2020-1-14 10:56 AM

106億 8成拿來還錢 2成拿來搞翻新  掩人耳目 diu妳老毛,  海洋公園仲索多過大鱷。
作者: 火腿美人    時間: 2020-1-14 10:56 AM

引用:
原帖由 ABBA9999 於 2020-1-14 10:33 AM 發表

香港有鬼人嚟玩咩!周街曱甴,買完野又要比港燦驗身,地方細,酒店贵,冇一樣野有利旅遊業
班PK 杏加橙曱甴不止針到遊客, 仲衰到搶遊客旅行箱.............買玩嘢, 即走啦, 仲去玩.....

圖片附件: maxresdefault.jpg (2020-1-14 10:56 AM, 94.46 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: gameboy115    時間: 2020-1-14 10:56 AM

引用:
原帖由 一家團聚 於 2020-1-14 10:41 AM 發表

你咁講即係冇睇過新聞啦,

海馬公園係呢幾年一直都係經營虧蝕,根本就唔關2019年的下半年政治事件影響。而且海馬公園的收支報告,只係截至2019年6月。

整個公園,根本就係設施和經營模式老化。邊關政治事件影響。

做人一日到晚都政治抽水,其實你攰唔攰!

:smile_ ...
同意,吾明點解不停話關2019下半年發生的事,海洋公園巳見紅好耐......
作者: 西部扁扁的流彈    時間: 2020-1-14 10:56 AM

總好過拿來做明日大愚
作者: 76904yp    時間: 2020-1-14 10:56 AM

畀錢海洋公園整靚啲香港
好過畀錢濕狗大學
作者: qq338    時間: 2020-1-14 10:57 AM

唔贊成
作者: Bigcrownbond    時間: 2020-1-14 10:58 AM

Disney 把住塊地咁多年, 又蝕錢點解吾收番?
作者: 西部扁扁的流彈    時間: 2020-1-14 11:00 AM

妳經營不善就收山啦 仲注資落來? 搞臭海洋公洋以往辛苦建立返來既 名聲 睇班管理層 尋日講野都係派膠多 老思想老管理 人事作風管理思想一成不變 比多106億妳 都晒鳩氣
作者: lpj88    時間: 2020-1-14 11:01 AM

Out out地.
作者: wah1704    時間: 2020-1-14 11:02 AM

引用:
原帖由 gameboy115 於 2020-1-14 10:33 AM 發表

盛智文之前搞過乜,令海洋公園賺錢??不過,海洋公園現在點搞都死,自從迪士尼樂園開幕,d客分薄曬,除非海洋公園揾到好特別selling point 吸客.....絕對吾糸翻新機動游戲果d普通野。政府揼錢現在只糸吊命..... ...
所以咪話政府當年踢走盛老ON撚柒9囉
盛老唔係做好多野, 淨係收1蚊做主席就已經幫到好多,
海洋公園再唔搞掂依家個班濕9吸水高層,
就算政府做幾多野, 甚至乎暴力事件完全完結都一樣無力回天
作者: 白鴿眼黨1    時間: 2020-1-14 11:03 AM

引用:
原帖由 @PICO@ 於 2020-1-14 08:50 AM 發表

唔怪得盛智文走老
搞清楚, 唔係盛智文走佬

係一男子忌才, 趕佢走

點解唔叫一男子嘔5千萬出嚟填數?
作者: 雨中消失的手機    時間: 2020-1-14 11:10 AM

作者: chichunlo    時間: 2020-1-14 11:10 AM

黑衣曱甴要攬炒呀、海洋公園冇錢可以向犯民肥佬黎等索價!!!
作者: catcloud    時間: 2020-1-14 11:13 AM

納稅人比錢無得用!
作者: refugee    時間: 2020-1-14 11:14 AM

作者: AVBW@92^^    時間: 2020-1-14 11:22 AM

機動遊戲和哈佬喂都玩到厭,入場費又貴,食野又貴,兩個人去都洗兩三千

番禺長隆過山車仲好玩刺激

作者: 2017TTTT2017    時間: 2020-1-14 11:25 AM

引用:
原帖由 山邊勇敢的高潮 於 2020-1-14 09:06 AM 發表

入場費半價咪多人,一啲冇新意嘅主題公園還收那麽貴!
仲要學埋老鼠樂園唔比人帶食物進場,入面D食市貴到無論,一樽街邊7仔10元飲品要38元,一盒燒味飯要過百,仲要係2018價錢.
作者: Sukidachikan    時間: 2020-1-14 11:31 AM

引用:
原帖由 kazkaz2 於 2020-1-14 09:12 AM 發表

拆哂佢 變成個野生公園可能仲多人去
南區梗係改起豪宅變現 將海洋公園搬去港珠澳大橋人工島刺激港珠澳人流
作者: 日照雷門    時間: 2020-1-14 11:31 AM

盛智文被退後,海洋公園就淪落
作者: 2017TTTT2017    時間: 2020-1-14 11:34 AM

咁本呢106億是海狗公園政治表態的償金!

我公司夠因反送中運動,曱甴屎黑警濫權濫暴下影響生意!特閪政府又唔派16萬來救亡?

要是海狗公園又蝕本,特閪政府又要再填氹咁笨柒?

公司經營不善,做乜唔炒咗D高層,換過第二班咩?個班垃圾高層今年有冇花紅分先?
作者: 宇宙笨拙的回覆    時間: 2020-1-14 11:35 AM

執柒左佢啦
作者: gtb5    時間: 2020-1-14 11:35 AM

救得幾多次?有幾多個百億?日圓都死啦!
作者: 大家落    時間: 2020-1-14 11:40 AM

106億撥比醫院好過啦
作者: 一家團聚    時間: 2020-1-14 11:42 AM

引用:
原帖由 refugee 於 2020-1-14 11:14 AM 發表

絕非抽水,係你理解能力,我意思係,之前有遊客,無設施,吸唔到客,一直見紅

而家就算俾佢改善設施,但遊客怕左曱甴黑暴一樣唔黎,無遊客入境設施幾吸引只靠港人生日免費入場,一樣死得

講事實絕非抽水,反而係Ching你太諗野政治呢 ...
有沒有遊客到海馬公園,政治事件只是其中一個原因,不是主因。海馬公園一直虧蝕,就說明一切。

而且你的用詞已經代表你的取態,你說沒有政治抽水,其實一直在狡辯。
作者: MIDMO    時間: 2020-1-14 11:44 AM

執尻咗去,黃過西
作者: ac_cml    時間: 2020-1-14 11:45 AM

引用:

點解要用公帑補貼私人企業!?
作者: 得棚牙    時間: 2020-1-14 11:47 AM

传:百几亿用黎助民生喇!不下浪费在废高薪的人!
作者: refugee    時間: 2020-1-14 11:47 AM