標題: [本港新聞評論] 中央從未承諾「無條件」普選特首 學者:港人誤視北京作對手 - 雅虎香港新聞 [打印本頁]

作者: chilawytk    時間: 2020-1-13 09:15 AM     標題: 中央從未承諾「無條件」普選特首 學者:港人誤視北京作對手 - 雅虎香港新聞

【本報訊】修例風波持續逾半年,示威者對與內地相關的事物有極大反抗情緒。嶺南大學潘蘇通滬港經濟政策研究所高級研究員何濼生認為,不少港人有錯誤想法,想像北京是對手,大家利益並不相容,又指若一國兩制行之有效,香港發展繁榮,北京將感到非常高興,反問北京何時做過破壞香港利益的事。

何濼生指港人有錯誤想法,想像北京是對手。

【本報訊】修例風波持續逾半年,示威者對與內地相關的事物有極大反抗情緒。嶺南大學潘蘇通滬港經濟政策研究所高級研究員何濼生認為,不少港人有錯誤想法,想像北京是對手,大家利益並不相容,又指若一國兩制行之有效,香港發展繁榮,北京將感到非常高興,反問北京何時做過破壞香港利益的事。

何又指,現時社會有部分人着眼肢體上的鬥爭,在爭取過程中,帶來愈大的挫敗感,隨之增加憂慮感、抑鬱徵狀。他認為,《基本法》已給予香港很大的自主權,強調北京從未承諾「無條件」普選行政長官,而《基本法》是在雙方同意下簽署,故港人應真誠遵守。他表示,香港與北京應互相代入對方想法,停止將對方視為對手,通過共同努力,獲更大的幸福。

調查老師 教評會指無關政治立場

此外,數十名教師及教職員因參與反修例示威被捕,教育評議會主席、國史教育中心校長何漢權昨表示,當局拘捕或調查教師,與涉事教師政治立場無關,出發點視乎教師有否參與違法活動,提醒教師應具備自省能力。

促中史列必修科 助青少了解國情

何續指,教育局作為教育界最高公權單位,勸喻學界正視學生守法及避免參與違法活動,乃是應有之義,如局方根據教育條例決定開除教師,相信亦會闡述原因。因反修例而被捕的人士至今逾七千人,當中不少為學生,何認為,部分青年較為激進,是出於不認同自己國家,作為教師應以歷史教育學生,令其反思身份認同問題。

何又認為,年輕人認識國家歷史,有助了解國家發展、國情、國學文化等,讀歷史有助鑑古知今。他指台灣、香港等地近十多年有政治化趨勢,刻意忘記歷史發展,又批評有政客「以政治蓋過歷史」,建議高中亦應將中史列為必修科,但毋須設考試,主要為教育學生。

中央政府,下任特首選舉,要作好最壞的準備:
1. 泛民曱甴攻陷選舉委員會,未必無可能。
2. 如果無一位是理想的特首人選,怎麼辦?
3. 千萬不要勉強接受一個表面中立但其實是親泛民的人。
4. 一旦無人合適當特首,如何處理?
5. 心中自有想法,無須向世人交待,反正主動權在我手。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/%E4%B8%AD%E5%A4%AE%E5%BE%9E%E6%9C%AA%E6%89%BF%E8%AB%BE-%E7%84%A1%E6%A2%9D%E4%BB%B6-%E6%99%AE%E9%81%B8%E7%89%B9%E9%A6%96-%E5%AD%B8%E8%80%85-%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E8%AA%A4%E8%A6%96%E5%8C%97%E4%BA%AC%E4%BD%9C%E5%B0%8D%E6%89%8B-214500662.html
作者: becktoria    時間: 2020-1-13 09:32 AM

泛民呃左香港人好多年,話基本法有俾香港普選,阿爺違反承諾云云!

其實基本法從來都係話有提名委員會下的普選,是有條件的!

泛民不要再呃港人了
作者: ie7    時間: 2020-1-13 12:57 PM

引用:
原帖由 becktoria 於 2020-1-13 09:32 AM 發表

泛民呃左香港人好多年,話基本法有俾香港普選,阿爺違反承諾云云!

泛民不要再呃港人了 ...
井蛙國人甘蠢,比人呃系正常
作者: xxdaniel    時間: 2020-1-13 01:11 PM

都無承諾唔殺香港人,又無承諾唔攞走香港儲備,也無承諾兩制係無條件倆制!啊爺先至係最嚮往自由!難怪偷呃拐騙既人,最熱烈打擊偷呃拐騙!!
作者: chaolininin    時間: 2020-1-13 01:12 PM

立咗23條咪可以囉
作者: launch_date    時間: 2020-1-13 01:16 PM

黨語既大概含意一向相反
可能係同國際相反既

普選,一國兩制,高度自治
民主,自由,開放,bi li ba la

意思可能係咁:

普選 = 無得選
兩制 = 一制
自由 = 嚴厲監控
民主 = 極權

不如出本黨字典啦,
香港人跟既係中國文化,國際解釋。

唔明解係好正常既~~~
語言既意思都唔同,咪攪到太多矛盾囉

作者: ff2456    時間: 2020-1-13 01:43 PM

共産党從來無信用,事前乜都得,過咗海神仙,事後就狡辯!!🤒🤒
作者: ff2456    時間: 2020-1-13 01:45 PM

引用:
原帖由 ff2456 於 2020-1-13 01:43 PM 發表

共産党從來無信用,事前乜都得,過咗海神仙,事後就狡辯!!🤒🤒
睇吓特朗普貿易戰協議就知……要白紙黑字,數量化,千祈咪籠籠統統!共產党最叻賴貓捉字虱!🤭🤭
作者: ulu888    時間: 2020-1-13 01:50 PM

引用:
原帖由 chilawytk 於 2020-1-13 09:15 AM 發表

https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/JYwwnTyrhpaH7m4eLWMSlg--~A/YX ...
濕鸠教授不學無術,97後改到面目全非啦
作者: ngcaddy    時間: 2020-1-13 01:50 PM

引用:
原帖由 launch_date 於 2020-1-13 01:16 PM 發表

內地既普選,一國兩制,高度自治

而黨語既大概含意
可能係同國際相反既

意思可能係咁:

普選 = 無得選
兩制 = 一制
自由 = 嚴厲監控
民主 = 極權

不如出本黨字典啦,

唔明解係好正常既~~~
語言既意思都唔同,咪攪到太多矛盾囉 ...
如果系ㄧ國ㄧ制,早就用大陸法律拿
作者: ulu888    時間: 2020-1-13 01:51 PM

引用:
原帖由 ff2456 於 2020-1-13 01:45 PM 發表

睇吓特朗普貿易戰協議就知……要白紙黑字,數量化,千祈咪籠籠統統!共產党最叻賴貓捉字虱!🤭🤭
對所以中文譯本仲未出到
作者: 理+誠    時間: 2020-1-13 01:59 PM

行番殖民地時代嗰套,中央委任凸手,廢除議會,行政主導,凸手會同行政會話事,香港先有得救。
以香港之民智,根本唔適合行選舉!
作者: 詹佬    時間: 2020-1-13 02:09 PM

引用:
原帖由 ff2456 於 2020-1-13 01:43 PM 發表

所以你應遠離共產党,遠離中國共產党的中國香港特區,不要中國香港特區的身份証,
作者: 天生綠色腳指    時間: 2020-1-13 02:10 PM

6月以來,香港經歷過多少次暴力的洗禮?你譞記得這些日子嗎?網上有人就把黑暴們的暴行列舉出來,提醒我們,勿忘記這些苦痛的日子。
0609 鐵錘電鋸無寸鐵
0610 縱火衝擊好和平
0611 死亡恐嚇要應承
0612 死線威脅掉磚頭
0621 稅務大樓玩lift門
0621 警察總部被圍困
0701 暴徒襲擊立法會
0701 暴徒搶手機刪相
0706 暴徒搞油塘宿舍
0713 非法禁錮女商人
0714 沙田警被咬斷指
0715 圍新城市求冷氣
0720 炸藥基地首曝光
0721 司機被毆車被砸
0721 西環無限汽油彈
0721 事先張場之襲擊
0722 破壞議員辦事處
0722 南豐圍毆藍衣男
0724 搞人墓地再屈人
0726 機場屈阿伯打人
0727 偽造軍帽超搞笑
0728 弓弩漒水彈現身
0730 法院圍警車搶犯
0730 政棍議員圍警署
0805 圍紀律部隊宿舍
0813 機埸禁錮世界知
0813 禁錮毆打付國豪
0824 失智毀智慧燈柱
0830 休班警員捱三刀
0831 破壞多區港鐵站
0914 九龍灣推跌掌摑
0915 灣仔圍毆至暈倒
0916 粉嶺黑漆噴男子
0919 元朗診所遭刑毀
0922 元朗暴打眾街坊
0928 金鐘打愛國人士
0929 銅鑼灣拳打腳踢
1001 中漒虎sir歴生死
1003 黃大仙欺負老人
1004 汽油彈襲休班警
1006 深水埗毆打司機
1006 旺角圍毆馬蹄露
1006 旺角男浴血街頭
1007 沙田開車門追打
1011 太子撕文宣遭殃
1013 毆打噴漆旺角女
1027 油麻地襲便衣警
1102 旺角昏迷兼侮辱
1109 將軍澳持續圍毆
1110 向荃灣女士噴漆
1111 馬鞍山活火燒人
1112 血流披面在太和
1113 羅伯慘被磚頭砸
1113 中環戴口罩行私
1114 太和焚車打司機
1117 暗箭難防警遭殃
1130 旺角渠蓋殺良民
1201 街霸曱甴佔沙咀
1201 黃埔藍絲被圍毆
1216 沙田噴黑女士面
1216 搶毀手機於沙田
1216 多區商店被破壞
1216 旺角刑毀交通燈
1220 大埔開鎗拒捕搶犯
1221 元朗/尖沙咀破壞店舖
1222 中環暴亂磚頭鋼傘襲警搶犯搶鎗
1224 搶巴士破壞恐嚇乘客
1224 各商塲破壞設施威脅市民
1224 旺角殺人
1228 上水搶劫毒打路人
0101 摧毀文物匯豐錭獅
0101 上水毒打老伯
0104 深水埗食店放火圖殺民居
0104 上水刑毀店舖,警署放火圖殺人

文章網址:https://www.hkgpao.com/articles/1008829

更多精彩視頻,請訂閱HKG報YouTube頻道: youtube.com/c/HKG報HKGpao

#HKG報 #勿忘黑暴 #每個數字 #紀錄每宗惡行 #香港傷痛的日子

原圖:星島日報
https://std.stheadline.com/instant/articles/detail/499167/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E9%A6%99%E6%B8%AF-%E6%97%BA%E8%A7%92%E6%9A%B4%E4%BA%82%E6%A1%88%E8%A2%AB%E5%91%8A-%E6%86%82%E8%A2%AB%E8%AD%A6%E5%93%A1%E5%86%8D%E6%89%93-%E8%AD%A6%E8%AA%A1%E4%BE%9B%E8%A9%9E-%E4%BD%9C%E5%87%BA%E5%9A%9F
作者: 淫賤聯    時間: 2020-1-13 02:17 PM

引用:
原帖由 chilawytk 於 2020-1-13 09:15 AM 發表

https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/JYwwnTyrhpaH7m4eLWMSlg--~A/YX ...
台灣同胞好好看清楚
赤共說甚麽簽甚麽都會事後僭建說成另一回事
作者: Freemantho    時間: 2020-1-13 02:18 PM

引用:
原帖由 ie7 於 2020-1-13 12:57 發表

井蛙國人甘蠢,比人呃系正常
其實我都好懷疑曱甴知唔知乜嘢叫"雙普選" ?
作者: 淫賤聯    時間: 2020-1-13 02:20 PM

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-1-13 01:12 PM 發表

立咗23條咪可以囉
澳門咪立咗23條囉
點解未有普選嘅?
赤共真係想示範俾香港同台灣睇嘅話
作者: takeshit    時間: 2020-1-13 02:33 PM

大陸同香港人既自由; 雙普選標準都5一樣, 講條毛!!

作者: chilawytk    時間: 2020-1-13 03:51 PM

引用:
原帖由 淫賤聯 於 2020-1-13 02:17 PM 發表

台灣同胞好好看清楚
台灣同胞,這就是一國兩制的真正意義:

1. 你不犯我,我不犯你。
2. 大家各有各生活,互不相干。
3. 只不過,有些人,人心不足蛇吞象,有一國兩制還未夠
4. 要消滅中國,要中國亡國解體。
5. 只有這樣,他們才可以長治久安。

6. 中國一定會重拳出擊。
7. 無一個政府會容許有人推翻它的。古今中外階如是。
8. 台灣同胞,這就是一國兩制。
作者: chokman3    時間: 2020-1-13 03:53 PM

基本法從來都係寫有條件普選wor
作者: QK130    時間: 2020-1-13 03:54 PM

引用:

只是一部分反中港人,其他都是支持基本法的良好市民
作者: kxkx    時間: 2020-1-13 04:01 PM

佢唔係以為件事同北京冇關下嘛
作者: kxkx    時間: 2020-1-13 04:02 PM

引用:
原帖由 QK130 於 2020-1-13 03:54 PM 發表

只是一部分反中港人,其他都是支持基本法的良好市民
好多中國人都支持香港人爭取自由
作者: kxkx    時間: 2020-1-13 04:09 PM

引用:
原帖由 天生綠色腳指 於 2020-1-13 02:10 PM 發表

6月以來,香港經歷過多少次暴力的洗禮?你譞記得這些日子嗎?網上有人就把黑暴們的暴行列舉出來,提醒我們,勿忘記這些苦痛的日子。
..
721 梗記得
一早計畫襲擊係港島和平示威返元朗住所香港市民. 中午已經係元朗準備晒武器, 班鄉黑入夜後就開始周術追打市民
作者: QK130    時間: 2020-1-13 05:10 PM

引用:
原帖由 kxkx 於 2020-1-13 04:02 PM 發表

好多中國人都支持香港人爭取自由
當真?
作者: ffhhlam    時間: 2020-1-13 05:53 PM

作者: 亞4    時間: 2020-1-13 10:08 PM

香港真係好封閉,人心也是,有真話聽聽不入耳,大話連篇信十足,仲繼續深入研究個大話點作得更易入耳添,真相是:未食過夜粥有事起上來等死囉,只有自己為自己負責任。
作者: 虎影俠    時間: 2020-1-13 10:33 PM

引用:
原帖由 becktoria 於 2020-1-13 09:32 AM 發表

班人依家係要搞港獨
作者: ffhhlam    時間: 2020-1-13 10:38 PM

作者: ffhhlam    時間: 2020-1-13 10:40 PM

作者: 禁言先生    時間: 2020-1-13 10:46 PM

引用:

香港人如果想在中國甚至國際上,有更大話語權,更大的影響力,係只有通過努力,去增加自己既籌碼同自由,而唔係努力去做政客或者外國既籌碼,當香港企業影響全球既時候,香港自然有能量去爭取任何野,但破壞香港去做人籌碼,只會淪為一隻狗一樣既奴隸!黑衣政棍停止害港!
作者: 開心大少奶^^    時間: 2020-1-13 11:02 PM

喂~邊個勾哂民建聯同建制點貪~中央即俾你地普選!!!!
作者: 開心大少奶^^    時間: 2020-1-13 11:06 PM

妖~你縮返你個死人頭啦~死人福建幫又揾人出黎吹~俾特9個亂世pok kai做到死果日好冇??你憑乜L代中央出聲呀??
作者: sweetandsour    時間: 2020-1-13 11:06 PM

每个时代都有漢奸
作者: ff2456    時間: 2020-1-13 11:42 PM

引用:
原帖由 詹佬 於 2020-1-13 02:09 PM 發表

所以你應遠離共產党,遠離中國共產党的中國香港特區,不要中國香港特區的身份証,
使乜現在走
共産党都未能一国一制香港,到2047時真是好多人走!🤒🤒
作者: xxdaniel    時間: 2020-1-14 12:16 AM

引用:
原帖由 sweetandsour 於 2020-1-13 11:06 PM 發表

每个时代都有漢奸
孫中山係清朝來看咪漢奸囉!
作者: ffhhlam    時間: 2020-1-14 12:22 AM

作者: ffhhlam    時間: 2020-1-14 12:22 AM

作者: sweetandsour    時間: 2020-1-14 12:25 AM

引用:
原帖由 xxdaniel 於 2020-1-14 12:16 AM 發表

漢奸的定義,聯合外族反自己的民族,请问孫中山聯合了那个外族?
作者: xxdaniel    時間: 2020-1-14 12:26 AM

引用:
原帖由 天生綠色腳指 於 2020-1-13 02:10 PM 發表

0610 縱火衝擊好和平
0611 死亡恐嚇要應承
0612 死線威脅掉磚頭
0621 稅務大樓玩lift門
0621 警察總部被圍困
0701 暴徒襲擊立法會
0701 暴徒搶手機刪相
0706 暴徒搞油塘宿舍
0713 非法禁錮女商人
0714 ...
哈哈!比共産滲入十零年,d人將是非黑白可以扭轉黎講都唔覺羞恥!20年前香港人點會揞著良心講呢d話!比d毫無道理底線既思想滲入香港,拼死斬惡除魔係對既!
作者: FENFAY    時間: 2020-1-14 12:31 AM

用公民提名嘅香港普選等於起咗個壞嘅先例,它日內地人民強烈要求民主選舉時又會複製香港呢個選舉制度嘅木馬,導致中國真正走向分裂和中華民族亡國.
作者: FENFAY    時間: 2020-1-14 12:33 AM

而且廿三條不出,誰予普選.
作者: xxdaniel    時間: 2020-1-14 12:41 AM

引用:
原帖由 sweetandsour 於 2020-1-14 12:25 AM 發表

漢奸的定義,聯合外族反自己的民族,请问孫中山聯合了那个外族?
呵呵!不斷去美國日本收集捐款武裝革命!打自己國家喔,!!只是認証什麼事情都隨你演譯!不過做得漢奸是最滑頭!會先扺毀人漢奸先!
作者: sweetandsour    時間: 2020-1-14 12:55 AM

引用:
原帖由 xxdaniel 於 2020-1-14 12:41 AM 發表

呵呵!不斷去美國日本收集捐款武裝革命!打自己國家喔,!!只是認証什麼事情都隨你演譯!不過做得漢奸是最滑頭!會先扺毀人漢奸先!
呵呵! 他在美國日本收集捐款,捐款是誰比的?.....是呀,漢奸最滑頭,最介意比人話漢奸。
作者: Immrkit    時間: 2020-1-14 01:15 AM

引用:
原帖由 launch_date 於 2020-1-13 01:16 PM 發表

而黨語既大概含意
可能係同國際相反既

意思可能係咁:

普選 = 無得選
兩制 = 一制
自由 = 嚴厲監控
民主 = 極權

不如出本黨字典啦,

唔明解係好正常既~~~
無言論自由仲可以係度9UP? 無民主仲可以比你區議會選舉? 有極權你班含包散仲可以日日反中? 又唔承認基本法 又話要人依中英聯合聲明 喂 中英聯合聲明無話過比香港人普選喎 姐係點架 你地班友1時1樣既?
作者: civic11111    時間: 2020-1-14 01:29 AM

其實香港回歸中國已係事實
唔洗理你鍾唔鐘意
如果你真係唔喜歡
大可移民到你鐘意去嘅地方
臺灣,英國,美國那裡都好
如果你冇本事
請收聲
又好像有些垃圾年長貌似人形的東西
滿口説著為了下一代
那麽
請你們立刻帶著你們的下一代一起離開香港
香港不是你的
香港是中國的
你可以做的
就是自己選擇離開或留低
如你選擇是留低
請做點有利香港有利國家的事
不要再拿著美國旗四圍走去放火私了的
這樣只代表你在現實的生活中是個失敗者
作者: 天生綠色腳指    時間: 2020-1-14 01:33 AM

引用:
原帖由 kxkx 於 2020-1-13 04:09 PM 發表

721 梗記得
一早計畫襲擊係港島和平示威返元朗住所香港市民. 中午已經係元朗準備晒武器, 班鄉黑入夜後就開始周術追打市民
係呀由三白眼帶隊,推D黑衣比白衫人打
作者: 天生綠色腳指    時間: 2020-1-14 01:36 AM

引用:
原帖由 xxdaniel 於 2020-1-14 12:26 AM 發表

哈哈!比共産滲入十零年,d人將是非黑白可以扭轉黎講都唔覺羞恥!20年前香港人點會揞著良心講呢d話!比d毫無道理底線既思想滲入香港,拼死斬惡除魔係對既! ...

圖片附件: 1578937015652.jpg (2020-1-14 01:36 AM, 734.32 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1578937015748.jpg (2020-1-14 01:36 AM, 479.64 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1578937015812.jpg (2020-1-14 01:36 AM, 281.87 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1578937015843.jpg (2020-1-14 01:36 AM, 322.83 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1578937015888.jpg (2020-1-14 01:36 AM, 414.67 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1578937015949.jpg (2020-1-14 01:36 AM, 335.7 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1578937015992.jpg (2020-1-14 01:36 AM, 462.07 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1578937016047.jpg (2020-1-14 01:36 AM, 560.81 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1578937016099.jpg (2020-1-14 01:36 AM, 264.86 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1578937016126.jpg (2020-1-14 01:36 AM, 315.73 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 天生綠色腳指    時間: 2020-1-14 01:39 AM

引用:
原帖由 xxdaniel 於 2020-1-14 12:26 AM 發表

哈哈!比共産滲入十零年,d人將是非黑白可以扭轉黎講都唔覺羞恥!20年前香港人點會揞著良心講呢d話!比d毫無道理底線既思想滲入香港,拼死斬惡除魔係對既! ...

圖片附件: 1578937193178.jpg (2020-1-14 01:39 AM, 642.45 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 口中水皮的天才    時間: 2020-1-14 01:39 AM

中央隨時可以加額外條件
作者: 太自我太不羈    時間: 2020-1-14 01:56 AM

引用:

而黨語既大概含意
可能係同國際相反既

意思可能係咁:

普選 = 無得選
兩制 = 一制
自由 = 嚴厲監控
民主 = 極權

不如出本黨字典啦,

唔明解係好正常既~~~
係嘅, 香港同世界各地真係好多白痴仔會覺得民主等於制度好睇嘅, 自己理解錯誤就話係人地亂講嘅問題, 明嘅
作者: 武德鼎    時間: 2020-1-14 02:01 AM

基本法不嬲都係話「普選」,係你班黃絲夾硬加個「真」字上去
作者: okelly    時間: 2020-1-14 02:30 AM

引用:
原帖由 chokman3 於 2020-1-13 03:53 PM 發表

基本法從來都係寫有條件普選wor
有幾多人真正睇過基本法同中英聯合聲明丫,我試過搵有關條款俾d黃人睇,佢地即時啞晒,扯開話題講第二樣。唉!人講佢就信,無腦都識字掛。
作者: okelly    時間: 2020-1-14 02:31 AM

引用:
原帖由 ffhhlam 於 2020-1-13 05:53 PM 發表

奈何佢地唔去求證,只揀鍾意既去聽。
作者: 宇宙秘密    時間: 2020-1-14 02:56 AM

引用:

佢地點會聽得明.... 
好多已被毒媒類別洗哂腦。
美帝接觸漢奸十幾年!
到今天終成功攪亂香港!
作者: hfceddie    時間: 2020-1-14 03:07 AM

其實呢啲只係低級語言偽術。同樣:

1.  美國從未承諾無條件簽訂中美貿易協議
2.  外國從未承諾無條件尊重一個中國原則
3.  美國從未承諾無條件給予香港獨立關稅地位

以為淨係你識耍賴?要玩可以慢慢玩!
作者: 鑊鑊甘    時間: 2020-1-14 03:21 AM

基本法係一個整體
如果你只挑選啱心水先落實,必定有很大缺陷
你唔立23條,又唔尊重一國,但又要全面普選
我想話,你真係好L大貪,貪到過哂人哋底線,必然做成爭拗
作者: beegeejk    時間: 2020-1-14 03:29 AM

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-1-13 13:12 發表

立咗23條咪可以囉
立咗23條,都唔支持普選
作者: 後不見來者    時間: 2020-1-14 05:11 AM

引用:

香港人最无信用,承诺的23条要立法,且《基本法》已有规定,香港人为什么反水否认?
选择性失明,想不要23条,只要普选?门都没有!
事实证明,泛民是最无信用的一批垃圾,汉奸走狗。

23条专治泛民狗

作者: 司恆從    時間: 2020-1-14 05:17 AM

引用:
原帖由 civic11111 於 2020-1-14 01:29 AM 發表

其實香港回歸中國已係事實
唔洗理你鍾唔鐘意
如果你真係唔喜歡
大可移民到你鐘意去嘅地方
臺灣,英國,美國那裡都好
如果你冇本事
請收聲
又好像有些垃圾年長貌似人形的東西
滿口説著為了下一代
那麽
請你們立刻帶著你們的下一代一起離開香港
香港不是你的
香港是中國的
你可以做的
就是自己選擇離開或留低
如你選擇是留低
請做點有利香港有利國家的事
不要再拿著美國旗四圍走 ...
x2 呢批一事無成的垃圾重想將香港據為自有,簡直是笑話。
作者: 啤啤啤啤啤    時間: 2020-1-14 05:36 AM

引用:
原帖由 QK130 於 2020-1-13 05:10 PM 發表

當真?
想睇你哋点仆街呀嘛! 文明看猴呀
作者: ie7    時間: 2020-1-14 05:37 AM

引用:
原帖由 鑊鑊甘 於 2020-1-14 03:21 AM 發表

基本法係一個整體
如果你只挑選啱心水先落實,必定有很大缺陷
你唔立23條,又唔尊重一國,但又要全面普選
我想話,你真係好L大貪,貪到過哂人哋底線,必然做成爭拗 ...
早系03年50萬人反23時我已經講,23吾立無可能比到普選你,井蛙國人貪得無厭兼厚顏無耻,一方面反對國家安全,但又要人比普選你,世上邊有甘著數既事
作者: CC_CHAN256    時間: 2020-1-14 05:48 AM

冇係好正常

有既話,香港獨立都有份,雖然依家都反中亂港
作者: k333on    時間: 2020-1-14 05:55 AM

引用:

而黨語既大概含意
可能係同國際相反既

意思可能係咁:

普選 = 無得選
兩制 = 一制
自由 = 嚴厲監控
民主 = 極權

不如出本黨字典啦,

唔明解係好正常既~~~
曱甴黨語既解法都幾新穎,咁你地幾時移民走?
作者: 真。平平裙    時間: 2020-1-14 06:09 AM

引用:
原帖由 ff2456 於 2020-1-13 01:45 PM 發表

我建議你真係了解下協議既內容先
作者: 普陀山    時間: 2020-1-14 06:26 AM

引用:

見鬼即跪
选來做物
马照饱就是中央派特首
作者: longman49    時間: 2020-1-14 06:33 AM

引用:
原帖由 xxdaniel 於 2020-1-14 12:16 AM 發表

"漢奸",出賣漢族人既奸細;孫中山漢人推翻外族滿清,何來漢奸??
作者: HKPOPO    時間: 2020-1-14 06:37 AM

就算立左23條,肯定大陸都借D意唔俾你普選,共惨黨最叻就係呃人,信佢一成真係雙目失明,所以立唔到23條重好!
作者: ChatLaw    時間: 2020-1-14 06:45 AM

引用:

而黨語既大概含意
可能係同國際相反既

意思可能係咁:

普選 = 無得選
兩制 = 一制
自由 = 嚴厲監控
民主 = 極權

不如出本黨字典啦,

唔明解係好正常既~~~
普選 = 無得選?
由區議會到立法會你都可以選...你連功能組別都可以投票
無可否認特首冇得選..不過選委會你一樣有得選喎
睇下美國, 你一樣唔可以直接選總統 (因為選舉人票既制度)
又睇下英國, 你一樣唔可以直接選首相 (因為係投票選上議院議員, 由最大黨既黨魁去做首相)
都唔係直接可以投票選

兩制 = 一制?
請問有咩大陸既法例係香港行緊呢?
就算最多argue 既23 條, 你睇返97 前既港英法例第200 章第1 部, 已經有法例講叛逆
你可以講一個例子?

自由 = 嚴厲監控?
不如你又講下你係香港有咩野冇自由?

民主 = 極權?
同樣地, 有D 咩係極權呢?

就睇下你真係知道依個社會發生咩事, 定只係人云亦云
作者: 東方忽然水樽    時間: 2020-1-14 06:51 AM

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-1-13 01:50 PM 發表

如果系ㄧ國ㄧ制,早就用大陸法律拿
一國一制香港無咁亂
作者: ChatLaw    時間: 2020-1-14 06:52 AM

引用:
原帖由 禁言先生 於 2020-1-13 10:46 PM 發表

香港人如果想在中國甚至國際上,有更大話語權,更大的影響力,係只有通過努力,去增加自己既籌碼同自由,而唔係努力去做政客或者外國既籌碼,當香港企業影響全球既時候,香港自然有能量去爭取任何野,但破壞香港去做人籌碼,只會淪為一隻狗一樣既奴隸!黑衣政棍停止害港! ...
當香港人搵唔到錢, 其實只會更加依靠大陸
所以香港人如果想遠離大陸, 其實應該唸點搵更加多錢
不論移民又好, 衣食住行又好, 只有你有錢先可以有更多選擇遠離大陸
作者: KAZ327    時間: 2020-1-14 07:30 AM

引用:

中史只去到清朝
我們要的是近代史

而且要由解放軍去教
講下日本侵華,抗美援朝

俾D南京大屠殺片佢地睇等佢地驚
作者: ntworks    時間: 2020-1-14 07:41 AM

引用:
原帖由 ulu888 於 2020-1-13 01:50 PM 發表

濕鸠教授不學無術,97後改到面目全非啦
97前,英國已將香港制度變得面目全非。
作者: ntworks    時間: 2020-1-14 07:49 AM

引用:

何生,你錯喇。
佢哋唔係誤視北京作對手,並非誤解基本
法特首選舉制度。佢哋真係視北京為對手,同要推翻基本法特首選舉制度。
佢哋以往嘅大形遊行都大叫打倒共產黨一黨專政。
14年佔中同今次嘅新五大訴求,都係要求改變基本法內嘅特首選舉制度。
作者: markchan720    時間: 2020-1-14 07:59 AM

中國人係要管的
作者: ulu888    時間: 2020-1-14 08:41 AM

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-1-14 07:41 AM 發表

97前,英國已將香港制度變得面目全非。
點様面目全非
作者: ntworks    時間: 2020-1-14 08:59 AM

引用:
原帖由 ulu888 於 2020-1-14 08:41 AM 發表

點様面目全非
立法局主席係港督
立法局冇民選議員,但有官守議員
行政局議員兼任立行局議員
大政策由英國定,殖民政府只負責執行。
睇下85年中英簽訂中英聯合聲明前嘅香港立法局成員,同85年中英簽訂中英聯合聲明後至彭定康做港督後立法局嘅演變啦。https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/香港立法局

作者: iamsamuel    時間: 2020-1-14 09:03 AM

引用:
原帖由 詹佬 於 13-1-2020 14:09 發表

個堆全部係自稱本土嘅新移民
作者: chilawytk    時間: 2020-1-14 09:24 AM

"沒有23條,休想雙普選。"泛民曱甴最怕這一句。
作者: ntworks    時間: 2020-1-14 09:26 AM

引用:
原帖由 ulu888 於 2020-1-14 08:41 AM 發表

點様面目全非
成個政制由港督一言堂,變成行政受制於立法會。
作者: becktoria    時間: 2020-1-14 09:26 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 03:07 AM 發表

以為淨係你識耍賴?要玩可以慢慢玩! ...
你自己讀下基本法第45條先啦, 寫明要提名委員會篩選後再一人一票普選呀,是你們泛民在攪語言偽術去呃香港蠢人
作者: 34304    時間: 2020-1-14 09:27 AM

又學者扮代表???
作者: hfceddie    時間: 2020-1-14 09:56 AM

引用:
原帖由 becktoria 於 2020-1-14 09:26 AM 發表

你自己讀下基本法第45條先啦, 寫明要提名委員會篩選後再一人一票普選呀,是你們泛民在攪語言偽術去呃香港蠢人
共產黨嘅把戲仲有人信?831框架之下,僭建基本法,令泛民候選人唔使旨意入到閘。
作者: chokman3    時間: 2020-1-14 10:19 AM

引用:
原帖由 okelly 於 2020-1-14 02:30 AM 發表

有幾多人真正睇過基本法同中英聯合聲明丫,我試過搵有關條款俾d黃人睇,佢地即時啞晒,扯開話題講第二樣。唉!人講佢就信,無腦都識字掛。
基本法冇改過, 一開始就係話有提名委員會, 如果要佢地所謂既真普選就要改基本法, 但基本法從來只有釋法
作者: oyear    時間: 2020-1-14 11:20 AM

引用:
原帖由 xxdaniel 於 2020-1-13 01:11 PM 發表

都無承諾唔殺香港人,又無承諾唔攞走香港儲備,也無承諾兩制係無條件倆制!啊爺先至係最嚮往自由!難怪偷呃拐騙既人,最熱烈打擊偷呃拐騙!!
香港根本就係屬於中國,土地資金都係
香港只係代管
基本法寫得好清楚
作者: oyear    時間: 2020-1-14 11:21 AM

引用:

而黨語既大概含意
可能係同國際相反既

意思可能係咁:

普選 = 無得選
兩制 = 一制
自由 = 嚴厲監控
民主 = 極權

不如出本黨字典啦,

唔明解係好正常既~~~
自己去睇下基本法,唔好亂作野
作者: oyear    時間: 2020-1-14 11:24 AM

引用:
原帖由 淫賤聯 於 2020-1-13 02:17 PM 發表

台灣同胞好好看清楚
基本法在回歸前已經寫好
作者: oyear    時間: 2020-1-14 11:30 AM

引用:
原帖由 淫賤聯 於 2020-1-13 02:20 PM 發表

澳門咪立咗23條囉
點解未有普選嘅?
赤共真係想示範俾香港同台灣睇嘅話
其實你有無做功課

圖片附件: Screenshot_20200114_113011.jpg (2020-1-14 11:30 AM, 145.02 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 貓男    時間: 2020-1-14 11:46 AM

除非民主可以當飯食,唔係嘅話,香港就會步台灣希臘後塵,
窮到剩下民主(民粹),終日幻想用愛去發電,太陽能海水化淡,有機耕種餵飽750萬人。
作者: hfceddie    時間: 2020-1-14 11:49 AM

引用:
原帖由 chokman3 於 2020-1-14 10:19 AM 發表

基本法冇改過, 一開始就係話有提名委員會, 如果要佢地所謂既真普選就要改基本法, 但基本法從來只有釋法
係,有提名委員會,所以就可以架床疊屋僭建831框架,龍門任佢搬。
作者: Immrkit    時間: 2020-1-14 11:56 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 11:49 AM 發表

係,有提名委員會,所以就可以架床疊屋僭建831框架,龍門任佢搬。
不如直接d問你 你承唔承認基本法???? 如果唔承認 係咪只承認中英聯合聲明??? 英國同中國 從來無傾過普選行政長官問題 普選行政長官係由中央制定既 用下你個死人腦 會唔會比一個反中既人入閘呀?? 白紙黑字寫明有限制既普選 比你講話僭建 笑死人 繼續死雞撐飯蓋啦
作者: hfceddie    時間: 2020-1-14 12:11 PM

引用:
原帖由 Immrkit 於 2020-1-14 11:56 AM 發表

不如直接d問你 你承唔承認基本法???? 如果唔承認 係咪只承認中英聯合聲明??? 英國同中國 從來無傾過普選行政長官問題 普選行政長官係由中央制定既 用下你個死人腦 會唔會比一個反中既人入閘呀?? 白紙黑字寫明有限制既普選 比你講話僭建 笑死人 繼續死雞撐飯蓋啦 ...
普選特首個入閘門檻遠遠高過現時冇普選嘅門檻,共産黨想當人傻?你都係無謂死雞撐飯蓋喇!一國兩制係乜料,台灣人睇得好清楚!
作者: oyear    時間: 2020-1-14 12:15 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 03:07 AM 發表

以為淨係你識耍賴?要玩可以慢慢玩! ...
 對呀,所以國際關係講實力
點解美國唔敢玩野,因大陸有經濟實力,有軍力
唔係台灣一早駐美軍啦
作者: frankie_123.    時間: 2020-1-14 12:18 PM

曱甴咁容易受人煽惑,到時真係不得了!!
作者: Immrkit    時間: 2020-1-14 12:24 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 12:11 PM 發表

普選特首個入閘門檻遠遠高過現時冇普選嘅門檻,共産黨想當人傻?你都係無謂死雞撐飯蓋喇!一國兩制係乜料,台灣人睇得好清楚!
睇你真係唔記得 特首就算選到 都要國務院任命? 台灣已經無一國兩制既條件 台灣同香港 混為一談?
作者: hfceddie    時間: 2020-1-14 12:25 PM

引用:
原帖由 oyear 於 2020-1-14 12:15 PM 發表

對呀,所以國際關係講實力
點解美國唔敢玩野,因大陸有經濟實力,有軍力
唔係台灣一早駐美軍啦
難為你仲好意思話美國唔敢玩嘢。習種個春袋俾侵侵練到爆,劉鶴呢個現代李鴻章,聽日就要喺美國邀請嘅200幾個來賓面前簽訂喪權辱國貿易協議,你唔面紅?
作者: 得棚牙    時間: 2020-1-14 12:26 PM

传:首次听到这说法!以前的学者们误会了中央!
作者: hfceddie    時間: 2020-1-14 12:29 PM

引用:
原帖由 Immrkit 於 2020-1-14 12:24 PM 發表

睇你真係唔記得 特首就算選到 都要國務院任命? 台灣已經無一國兩制既條件 台灣同香港 混為一談?
吓!台灣已經冇一國兩制條件?習種舊年嘅致台灣同胞書講明話要以一國兩制统一台灣喎?乜咁快俾你否決咗?
作者: Immrkit    時間: 2020-1-14 12:30 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 12:25 PM 發表

難為你仲好意思話美國唔敢玩嘢。習種個春袋俾侵侵練到爆,劉鶴呢個現代李鴻章,聽日就要喺美國邀請嘅200幾個來賓面前簽訂喪權辱國貿易協議,你唔面紅? ...
你又真係幾搞笑唔撐自己國家居然去吹捧美國 貿易戰美國大商家叫苦連天 加既稅大部份都由美國班商家嘔出黎 要求美國總統停戰喎 我夠可以話特朗普跪低
https://www.chinatimes.com/realtimenews/20190510002042-260409?chdtv
作者: Immrkit    時間: 2020-1-14 12:31 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-1-14 12:29 PM 發表

吓!台灣已經冇一國兩制條件?習種舊年嘅致台灣同胞書講明話要以一國兩制统一台灣喎?乜咁快俾你否決咗?
比全段影片黎聽下