標題: [兩岸新聞評論] 【台灣大選】韓國瑜宣布敗選電賀蔡英文 稱自己努力不夠 [打印本頁]

作者: 男E    時間: 2020-1-11 09:12 PM     標題: 【台灣大選】韓國瑜宣布敗選電賀蔡英文 稱自己努力不夠

台灣大選結果藍營大敗,國民黨候選人韓國瑜大幅落後於民進黨蔡英文總統。韓國瑜在高雄發表講話,呼籲大家務必冷靜下來,他已經致電蔡英文總統祝賀,獲得台灣人民最新的授權,未來4年執政。他指,民主、自由、法治,是「中華民國」的珍寶,一定服從選舉結果。他只能説努力不夠,辜負大家期待。

韓國瑜連同競選團隊,首先在台上鞠躬致謝他的支持者。韓國瑜在台上承認競選落敗,稱是自己個人努力不夠,辜負大家的期待。他表示,已經致電蔡英文祝賀她連任總統選舉,獲得台灣人民最新的授權。他呼籲蔡英文一心一意為台灣人開創新局面,讓大家過著安居樂業的日子。

韓國瑜表示,他將在下週一繼續回到市政府上班,努力做好在高雄的工作。演講結束後,他再次跟家人及競選團隊一同鞠躬,致謝台下的支持者,台下有支持者情緒激動,在現場留下眼淚,支持韓國瑜。

意料中事, English Choi 會贏, 韓國瑜相格不夠會敗, 而且綠營暗地對香港做了很多事.
不過English Choi 控制下的台灣日後就不樂觀了.........

新聞來源連結:
http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1178440/即時-中國-台灣大選-韓國瑜宣布敗選電賀蔡英文-稱自己努力不夠

圖片附件: th_102_.gif (2020-1-11 09:12 PM, 15.47 KB) / 該附件被下載次數 12

作者: ff2456    時間: 2020-1-11 09:18 PM

韓國瑜因為太努力舔共,所以輸了!🤒🤒
作者: Peter_H    時間: 2020-1-11 09:23 PM

鬼咩!得到後⋯咁樣打D港仔打盲港女、迫人做房奴 
700萬人服務果個個富商,各式各樣的行騙方法出盡
作者: walkera2006    時間: 2020-1-11 09:24 PM

韓國瑜奶共實照

圖片附件: IMG-20200111-WA0009.jpg (2020-1-11 09:24 PM, 60.38 KB) / 該附件被下載次數 14

作者: 抗毒果勇士    時間: 2020-1-11 09:25 PM

引用:
原帖由 男E 於 2020-1-11 09:12 PM 發表

台灣大選結果藍營大敗,國民黨候選人韓國瑜大幅落後於民進黨蔡英文總統。韓國瑜在高雄發表講話,呼籲大家務必冷靜下來,他已經致電蔡英文總統祝賀,獲得台灣人民最新的授權,未來4年執政。他指,民主、自由、法治,是「中華民國」的珍寶,一定服從選舉結果。他只能説努力不夠,辜負大家期待。

韓國瑜連同競選團隊,首先在台上鞠躬致謝他的支持者。韓國瑜在台上承認競選落敗,稱是自己個人努力不夠,辜負大家的期待。他表示,已 ...
佢當選咪對呆灣好囉,可以繼續呆下去👍🏻😏
作者: 天下唯攻    時間: 2020-1-11 09:27 PM

証明台灣人民非常恐共,永遠唔會接受中共統冶,比幾多好處都無用,國民黨敗選,睇清民眾取向,以後更加無須比面,出手可以更加進取呢!
作者: ff2456    時間: 2020-1-11 09:27 PM

活在自由世界,資本主義世界,享受自由,卻去親近獨裁嘅共産党?本身已非常矛盾!
只為蠅頭小利?代價太大了吧?🤒🤒
釣魚郎釣鈎上一小小的魚餌!只有低等動物才會上當,有智慧的人,不會上當。🤭🤭
作者: 李小龍光復香港    時間: 2020-1-11 09:31 PM

作者: ff2456    時間: 2020-1-11 09:33 PM

在自由世界嘅臺灣香港,政客奶共就一定輸……🤒🤒。
作者: 褲浪白條    時間: 2020-1-11 09:34 PM

等睇香港黃人點做condom
作者: siu_siu_nei_00    時間: 2020-1-11 09:35 PM

引用:
原帖由 天下唯攻 於 2020-1-11 09:27 PM 發表

証明台灣人民非常恐共,永遠唔會接受中共統冶,比幾多好處都無用,國民黨敗選,睇清民眾取向,以後更加無須比面,出手可以更加進取呢! ...
蔡英文利用香港贏左😓😓其實大陸可以立即攻佔金門,彭湖列島😅如果蔡英文吾敢反擊,佢點向民眾交代😅如果反擊,一星期內台灣玩完😅大陸咁做,美國一定吾敢出手😄最多只會制裁😄我覺得制裁中國係冇用,只會令中國同俄羅斯靠得更近😅令歐美更加難搞
作者: baby1234567    時間: 2020-1-11 09:36 PM

好彩蔡蔡當選咋, 否則亞洲4小龍香港一定最尾,而家有台灣墊底都無咁驚
作者: fanla22fanla    時間: 2020-1-11 09:37 PM

呆灣又可以吔多幾年蕉皮⋯⋯
作者: cmd1503    時間: 2020-1-11 09:43 PM

一個爛橙一個爛蘋果,半年前爛橙根本一啲勝出機會都冇,半年後爛橙大勝,其實呆娃根本就對選爛橙或選爛蘋果一啲都不在意。
作者: 公園小羔羊    時間: 2020-1-11 09:46 PM

引用:
原帖由 ff2456 於 2020-1-11 09:27 PM 發表

活在自由世界,資本主義世界,享受自由,卻去親近獨裁嘅共産党?本身已非常矛盾!
釣魚郎釣鈎上一小小的魚餌!只有低等動物才會上當,有智慧的人,不會上當。🤭🤭 ...
低等動物香港例如有政府班狗官同黑警末係羅!
作者: LT3648    時間: 2020-1-11 09:55 PM

蔡女士當選好吖!大陸對待台灣就如追女仔想結婚,這個女仔有點任性啫!大陸就下佢囉!依家唔興迫婚架喇!

作者: 世界仔2.0    時間: 2020-1-11 09:55 PM

引用:
原帖由 褲浪白條 於 2020-1-11 09:34 PM 發表

等睇香港黃人點做condom
說好的難民法?
作者: 冰風蓋天    時間: 2020-1-11 09:55 PM

引用:
原帖由 天下唯攻 於 2020-1-11 09:27 PM 發表

証明台灣人民非常恐共,永遠唔會接受中共統冶,比幾多好處都無用,國民黨敗選,睇清民眾取向,以後更加無須比面,出手可以更加進取呢! ...
如果台灣人肯深入想清楚,就會知道國民黨會同大6走近,但唔會統一。有誰會做開阿一,甘願做人手下?
作者: domug    時間: 2020-1-11 09:56 PM

太好了,呆灣經濟衰退穩了。
作者: kwood    時間: 2020-1-11 09:56 PM

台灣人又可以繼續做窮人了,去台灣旅行拎住一千幾百又可以做大爺,有帝王級享受,希望台灣可以追到其他民主大國,泰國印尼越南等。
我好希望遲下可以請番幾個台灣外傭,幫我執下屋都不知幾好!
作者: passmia    時間: 2020-1-11 09:57 PM

林鄭 最大功臣
作者: victorkc    時間: 2020-1-11 10:01 PM

你輸係因為你正直,唔夠民進黨奸,陳水扁為左連任,不惜扮中槍。不過佢無害到人。而菜腫桶為左連任,不惜食儘香港人血饅頭,最毒婦人心。
作者: 睇天做人    時間: 2020-1-11 10:04 PM

引用:
原帖由 男E 於 2020-1-11 09:12 PM 發表

韓國瑜連同競選團隊,首先在台上鞠躬致謝他的支持者。韓國瑜在台上承認競選落敗,稱是自己個人努力不夠,辜負大家的期待。他表示,已 ...
幾驚菜菜子嬴唔出,依加中國又可以繼續冷對台灣省長,台灣經濟唔差,就唔抵玩啦
作者: walkera2006    時間: 2020-1-11 10:05 PM

台灣蔡英文粉絲選民,見到中央指揮香港黑警咁樣暴打市民,梗係唔會投奶共韓國瑜一票啦
作者: 高大冰凍的世界    時間: 2020-1-11 10:05 PM

引用:

台灣人選擇更窮是沒辦法
但是咁樣都好
台傭就極大機會出現了
作者: 怒風    時間: 2020-1-11 10:08 PM

一個可以用愛來發電的地方,應該唔好俾佢停………
作者: pennytung    時間: 2020-1-11 10:09 PM

小英當選, 台灣加油 💪🏼
作者: 香港滅亡靠曱甴    時間: 2020-1-11 10:11 PM

恭喜呆灣仔
作者: 大寶二寶    時間: 2020-1-11 10:11 PM

可惜!
作者: ff2456    時間: 2020-1-11 10:12 PM

引用:
原帖由 siu_siu_nei_00 於 2020-1-11 09:35 PM 發表

蔡英文利用香港贏左😓😓其實大陸可以立即攻佔金門,彭湖列島😅如果蔡英文吾敢反擊,佢點向民眾交代😅如果反擊,一星期內台灣玩完😅大陸咁做,美國一定吾敢出手😄最多只會制裁😄我覺得制裁中國係冇用,只會令中國同俄羅斯靠得更近😅令歐美更加難搞 ...
嘩,你做咗導演呀?🤭🤭
有如果,無乞衣啦!!
大陸咁叻,唔使同老美簽貿易協議啦!!
作者: highman    時間: 2020-1-11 10:13 PM

蔡有否在祝捷會上對林鄭表示感謝
作者: ray318    時間: 2020-1-11 10:14 PM

引用:
原帖由 ff2456 於 2020/1/11 09:18 PM 發表

舔到脷都鞋埋
作者: jerry884    時間: 2020-1-11 10:14 PM

22k
作者: 水底自信的蛋    時間: 2020-1-11 10:23 PM

引用:
原帖由 siu_siu_nei_00 於 2020-1-11 09:35 PM 發表

蔡英文利用香港贏左😓😓其實大陸可以立即攻佔金門,彭湖列島😅如果蔡英文吾敢反擊,佢點向民眾交代😅如果反擊,一星期內台灣玩完😅大陸咁做,美國一定吾敢出手😄最多只會制裁😄我覺得制裁中國係冇用,只會令中國同俄羅斯靠得更近😅令歐美更加難搞 ...
阿Q精神長存!
中國政府應該請你做指揮。
作者: lpj88    時間: 2020-1-11 10:24 PM

睇下香港/台灣, 就知民主有幾失敗.
作者: djimavic    時間: 2020-1-11 10:25 PM

民進黨又可以貪多幾年,濺民自己受!恭喜賀喜!
作者: 後不見來者    時間: 2020-1-11 10:30 PM

引用:
原帖由 ff2456 於 2020-1-11 09:18 PM 發表

看来只要舔美,舔美国人的屎,就可以赢
作者: cognacxo    時間: 2020-1-11 10:31 PM

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-1-11 09:24 PM 發表

韓國瑜奶共實照
咁English Choi 咪係?!  
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2020-1-11 10:31 PM

https://youtu.be/ZyEcpatEKWU
作者: crcdoctor    時間: 2020-1-11 10:35 PM

以後幾年,呆灣只有一條路可走,就是繼續呆下去😁😁😁😁😁
作者: niceowlowl    時間: 2020-1-11 10:41 PM

明知大陸停發簽証去台灣自由行,台灣民眾依然投蔡總統,可想而知自由民主真係無價
作者: 浪速之虎    時間: 2020-1-11 10:43 PM

引用:
原帖由 niceowlowl 於 2020-1-11 10:41 PM 發表

明知大陸停發簽証去台灣自由行,台灣民眾依然投蔡總統,可想而知自由民主真係無價
比錢叫你食屎你食唔食
作者: Simon3504    時間: 2020-1-11 10:43 PM

引用:
原帖由 ff2456 於 2020-1-11 09:18 PM 發表

所以香港人都唔想他贏
如果他贏了,
香港就無運行的了!
現在台灣同大陸
仍然是 對抗局面,
香港繼續有糖食!
作者: wlwong1024    時間: 2020-1-11 10:45 PM

選舉令台灣人團结,
國家是人民的希望,
國家才有望👍
作者: 廚房粗俗的留言    時間: 2020-1-11 10:45 PM

呆灣食多年年蕉
作者: niceowlowl    時間: 2020-1-11 10:47 PM

引用:
原帖由 浪速之虎 於 2020-1-11 10:43 PM 發表

比錢叫你食屎你食唔食
可惜從來無人叫我食屎

台灣內政,幾時輪到你指指點點……呵
作者: manhong1128    時間: 2020-1-11 10:49 PM

引用:
原帖由 walkera2006 於 11-1-2020 09:24 PM 發表

韓國瑜奶共實照
奶共都有咁多票支持
作者: 眼訓到喊    時間: 2020-1-11 10:49 PM

舔共賤種收皮好正常
作者: gakoduck    時間: 2020-1-11 10:52 PM

繼續呆灣
作者: 強大師    時間: 2020-1-11 10:56 PM

台灣一日未話係台灣國 大陸都唔會出兵 由你台灣 on L 99 妄想迫害症 經濟一路下滑
作者: 宇宙野生的主席    時間: 2020-1-11 10:56 PM

冇林鄭,冇菜英魂
作者: 胡姬爸爸    時間: 2020-1-11 10:56 PM

恭喜臺灣人民。
作者: mib04    時間: 2020-1-11 10:58 PM

沒有党,韓國瑜不-定會輸
作者: ccl80    時間: 2020-1-11 10:58 PM

韓國佬今次俾777害死
作者: 我是米開朗基羅    時間: 2020-1-11 11:01 PM

引用:

其實明眼人都睇到菜英下 台灣都唔會好得去邊 但點解都投比佢
作者: Sprewall    時間: 2020-1-11 11:01 PM

恭喜台灣人,香港窮L可以繼續來台灣旅遊做大爺
作者: 前往可愛的菠菜    時間: 2020-1-11 11:09 PM

🤔其實是8個人勝5個人...人數不是一面倒的....
咁樣要台灣亂都有方法...
作者: ulu888    時間: 2020-1-11 11:10 PM

台奸必亡
作者: 黄老邪    時間: 2020-1-11 11:11 PM

引用:

綠營大勝,經濟繼續差下去 ,
其實對港人去台灣消費有利。
作者: ulu888    時間: 2020-1-11 11:13 PM

引用:

有幾唔樂觀,台商回流,手執科技牛耳,背後有老美撐腰,不知幾樂觀
作者: snooboy    時間: 2020-1-11 11:14 PM

引用:
原帖由 黄老邪 於 2020-1-11 11:11 PM 發表

綠營大勝,經濟繼續差下去 ,
其實對港人去台灣消費有利。
我地繼續有個廉價旅遊地方

作者: EternalTHAI    時間: 2020-1-11 11:14 PM

引用:
原帖由 我是米開朗基羅 於 2020-1-11 11:01 PM 發表

可能台灣人本身嗅民主自由空氣就會飽肚不食人間煙火呢。。。
作者: BritHK1842    時間: 2020-1-11 11:14 PM

共匪如意算盤打唔響
作者: BritHK1842    時間: 2020-1-11 11:15 PM

共匪瑜已經辭任市長,就唔好再害高雄市民
作者: 赤共    時間: 2020-1-11 11:17 PM

中共,獨裁者上台之,所有政策徹底失敗
作者: BritHK1842    時間: 2020-1-11 11:17 PM

引用:
原帖由 ff2456 於 2020-1-11 09:27 PM 發表

釣魚郎釣鈎上一小小的魚餌!只有低等動物才會上當,有智慧的人,不會上當。🤭🤭 ...
蔡總統:民主不是從天掉下來
好多舔共藍匪唔會明白
作者: wezard20xx    時間: 2020-1-11 11:18 PM

以前菜菜子第一次參選又係輸
今次佢臨時披甲上陣,攞經驗多過想贏
作者: smallkenken    時間: 2020-1-11 11:22 PM

又可以看到呆灣被大陸經濟制裁同埋冇大陸遊客啦!仲可以一直越來越窮! 
作者: Mimimoore    時間: 2020-1-11 11:22 PM

香港人繼續有平價旅遊目的地
非常好
作者: 公園熱情的魚蛋    時間: 2020-1-11 11:23 PM

吹水🐶
作者: 香港雞蟲    時間: 2020-1-11 11:24 PM

空心菜打香港牌連任
作者: tacticsolve    時間: 2020-1-11 11:29 PM

台灣就咁得架啦...
作者: jetgun    時間: 2020-1-11 11:29 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-1-11 09:23 PM 發表

鬼咩!得到後⋯咁樣打D港仔打盲港女、迫人做房奴 
700萬人服務果個個富商,各式各樣的行騙方法出盡
啲香港黃絲曱甴真係好撚慘,俾美國玩完又俾台灣玩。菜英文個仆街就當選,班曱甴俾人利用完,吸完人血就去坐監!成日以為人哋會收留佢哋,但現實係啋你都on9,點會揾班垃圾去自己地方搶當地人飯碗,菜英文肯,啲選民都唔肯喇,傻仔!
人蠢真係無藥醫,香港有咁大數量嘅垃圾,真唔真普選香港都會被淡化失色!可悲!
作者: lankusa    時間: 2020-1-11 11:30 PM

呢條光頭佬柒柒下奶共, 抵你輸啦
睇下香港光頭佬就知咩下場

恭 喜 蔡 總 統!!!!

作者: Joeycky    時間: 2020-1-11 11:30 PM

韓國瑜背叛高雄,形象扣分,國民黨推了他出來選,造勢站台又保持距離,國民黨每次選舉都不團結,看來今後民進黨壯大,國民黨縮小。
作者: lankusa    時間: 2020-1-11 11:31 PM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-1-11 11:24 PM 發表

空心菜打香港牌連任
就算係咁又點? 1人1票投出黎, 有咩問題?
作者: Hung196108    時間: 2020-1-11 11:33 PM

引用:

對香港人來說係好事。
雖然香港這廿幾年被民主派拖後腿,搞到民不聊生。
但起碼黎緊這幾年不必墊底。
作者: ulu888    時間: 2020-1-11 11:38 PM

今次係決定台灣命運之戰|,事實證明民主戰勝邪悪
作者: 鬼屋熱情的水樽    時間: 2020-1-11 11:38 PM

引用:

日後4年靠你地舔西
作者: 零死04    時間: 2020-1-11 11:39 PM

引用:
原帖由 我是米開朗基羅 於 2020-1-11 11:01 PM 發表

有名你叫民騙黨,台灣人好騙,佢理得人民有冇飯食,最重要民進黨個個食到肥滋滋。
作者: ulu888    時間: 2020-1-11 11:43 PM

有民主真好
作者: 鬼屋理性的榴槤    時間: 2020-1-11 11:52 PM

引用:
原帖由 kwood 於 2020-1-11 09:56 PM 發表

台灣人又可以繼續做窮人了,去台灣旅行拎住一千幾百又可以做大爺,有帝王級享受,希望台灣可以追到其他民主大國,泰國印尼越南等。
我好希望遲下可以請番幾個台灣外傭,幫我執下屋都不知幾好! ...
台妹夠淫😂
作者: 天下唯攻    時間: 2020-1-11 11:53 PM

引用:
原帖由 前往可愛的菠菜 於 2020-1-11 11:09 PM 發表

🤔其實是8個人勝5個人...人數不是一面倒的....
咁樣要台灣亂都有方法...
唔好忘記最年青果批係最反共,所以比數祗會越拉越開,今次得票比上次更加多呢!後生果批想真獨立,並非擁護甚麽中華民國。
作者: 鬼屋理性的榴槤    時間: 2020-1-11 11:54 PM

引用:
原帖由 smallkenken 於 2020-1-11 11:22 PM 發表

又可以看到呆灣被大陸經濟制裁同埋冇大陸遊客啦!仲可以一直越來越窮! 
👍👍😂
作者: 天下唯攻    時間: 2020-1-11 11:57 PM

引用:
原帖由 ulu888 於 2020-1-11 11:13 PM 發表

有幾唔樂觀,台商回流,手執科技牛耳,背後有老美撐腰,不知幾樂觀
明明係競爭對手,高科技老美點想其他國家去染指呢?大肥肉嚟喎。
作者: 勝利人生    時間: 2020-1-11 11:59 PM

啲深黃移民去哂台灣
作者: 天下唯攻    時間: 2020-1-12 12:00 AM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-1-11 11:24 PM 發表

空心菜打香港牌連任
使咗唔少錢至掂呢!
作者: 2013gundam    時間: 2020-1-12 12:00 AM

不意外 台灣就好似香港
陷入非理性狀態
蔡英文做得幾差都好
只要炒作好政治議題
將對手抹紅
就可以大量得票
等睇台灣繼續被民進黨陰乾
作者: 溫泉玉子    時間: 2020-1-12 12:03 AM

只要安於現狀,當地人民選英係明智決定,但記住當今社會,不進則退,日後必定俾人牽住個鼻走!
作者: 天下唯攻    時間: 2020-1-12 12:08 AM

引用:
原帖由 ulu888 於 2020-1-11 11:38 PM 發表

今次係決定台灣命運之戰|,事實證明民主戰勝邪悪
何謂邪惡?係你定嗎?你認為佢會接受一國兩制去攪統一咩?佢祗不過係條軟皮蛇,扮友好攞著數之嘛,咁就對台灣人民嚴重傷害嗎?咪又係帶中共遊花園既人馬嚟姐。
作者: p2plover    時間: 2020-1-12 12:10 AM

见到韩国鱼就恶心,食碗面反碗底,以后大陆要禁止佢入境
作者: herr    時間: 2020-1-12 12:10 AM

自己都知道輸啦
作者: 一家團聚    時間: 2020-1-12 12:11 AM

引用:
原帖由 kwood 於 2020-1-11 09:56 PM 發表

我好希望遲下可以請番幾個台灣外傭,幫我執下屋都不知幾好! ...
繼續發夢打飛機啦!

作者: 無色暴雨    時間: 2020-1-12 12:16 AM

佢哋國民黨有個青年團,佢哋應該做多D青年工作。
作者: 07Love06    時間: 2020-1-12 12:18 AM

台灣真慘
作者: MadameRose    時間: 2020-1-12 12:20 AM

台灣日常自high Taiwan No.1,做第一窮啦
作者: MadameRose    時間: 2020-1-12 12:21 AM

只係鄧 睇到台灣問題而又無法解決嘅台灣市民 慘
作者: 零死04    時間: 2020-1-12 12:28 AM

我是支持國民黨,不過國民黨唔輸吳敦義同蔡正元兩件鬼佬是不會下台。
作者: 13個加速馬達    時間: 2020-1-12 12:30 AM

韓市長,失望嗎!?

台灣冇得救,閣下對政治,民主嘅真誠態度係台灣只係狗屎。

如此人民價值觀,你可以期望佢地振興到中華民國? 保留到中華民化?
作者: 說好的不離不棄    時間: 2020-1-12 12:40 AM

D人係嬲佢呢頭當選高雄市市長,果頭就了去選總統啫