標題: 聞風筆動:聘「手足」任助理反應淡 泛民研他法支援 /文:李先知 - 20200103 - 觀點 [打印本頁]

作者: 巴巴先生     時間: 2020-1-3 07:20

【明報文章】大批抗爭者在反修例風暴中被捕或被控,民主派在區議會選舉中大勝,社會隨即有意見呼籲民主派區議員撥出資源支援抗爭者,包括聘請「手足(抗爭者)」出任議員助理。很多泛民政黨,包括民主黨、公民黨和新民主同盟,以及新當選素人區議員積極響應,公開招聘「手足」。不過,綜合地區消息,為「手足」提供職位一事,似乎反應一般,「手足」無興趣任議員助理,認為工作「困身」,並指區議會屬建制架構,抗拒加入。

求其搵堆理由去唔請暴徒,班區議員上左位仲唔同班幫佢地打江山既友仔割蓆咩.....
容乜易俾佢地累到DQ架......

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/觀點/article/20200103/s00012/1577990346810/聞風筆動-聘「手足」任助理反應淡-泛民研他法支援-文-李先知
作者: apmichael     時間: 2020-1-3 07:26

手足寧願無業、做運輸或做廚房都唔做區理
作者: Tokyo2040     時間: 2020-1-3 07:32

做慣曱甴懶做人
作者: 清晨理性的雞翼     時間: 2020-1-3 07:34

佢哋興趣係周圍蝦蝦霸霸,搵返存在感。
叫佢係關心下社區的人和事,咪玩啦~
作者: 74x     時間: 2020-1-3 07:37

手足唔會做助理比尊貴議員老點
作者: 吃飯的人     時間: 2020-1-3 07:37

做乞衣好過返工!
作者: 米當股神係廢人     時間: 2020-1-3 07:41

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-1-3 07:20 AM 發表
【明報文章】大批抗爭者在反修例風暴中被捕或被控,民主派在區議會選舉中大勝,社會隨即有意見呼籲民主派區議員撥出資源支援抗爭者,包括聘請「手足(抗爭者)」出任議員助理。很多泛民政黨,包括民主黨、公民黨和新民主同盟,以及新當選素人區議員積極響應,公開招聘「手足」。不過,綜合地區消息,為「手足」提供職位一事,似乎反應一般,「手足」無興趣任議員助理,認為工作「困身」,並指區議會屬建制架構,抗拒加入。

...
好似弱智維咁,請女友做助理,佢女友仲要精神病康復,0k晒
作者: mki1924     時間: 2020-1-3 07:42

完完全全就係condom
班傻仔曱甴仲以為爭取到d咩
最杭州係比人利用完求其比d文宣讚兩句就以為自己真係英雄
係監倉過聖誕同新年 真係好精彩既人生
班友剩係想搞事 要佢地做實事 no la

作者: Prestigexxx     時間: 2020-1-3 07:43

佢地喜歡做天使
作者: wee169     時間: 2020-1-3 07:44

手足日薪三千。
淫民比得超?
作者: 繼續加速     時間: 2020-1-3 07:46

唔想連累恩人
作者: 井底默默的主席     時間: 2020-1-3 07:47

台湾政客講得對,做慣暴民,点會做良民?
作者: chiwing1028     時間: 2020-1-3 07:48

曱甴話:班你班野打工,要打卡,一d都唔自由,又奴性
呢世都冇可能打工
作者: siutatbo     時間: 2020-1-3 07:50

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-1-3 07:26 AM 發表
手足話議助得萬零蚊,出去前線好搵好多啦,仲可以有天使服務。
作者: chriswong1010     時間: 2020-1-3 07:50

曱甴就曱甴啦手足
作者: Puke007     時間: 2020-1-3 07:51

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-1-3 07:26 AM 發表
呢個世界吾糸你想做,係有冇得做。
作者: A1000     時間: 2020-1-3 07:51

好多都係文盲,又好食懶飛,點做呀?
作者: 哈囉小菠菜     時間: 2020-1-3 07:51

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-1-3 07:20 AM 發表

...
議員助理只是一個普通文員、跑腿,王C暴徒點肯乖乖坐喺度
作者: 漆哥     時間: 2020-1-3 07:54

出咗呢篇文,就零交易啦
作者: briancccc     時間: 2020-1-3 07:56

你要班人自己先認係前線手足,做過犯法野先話會請,根本就係靠害。其實泛民根本唔想請佢地....
作者: bnqmaksir1     時間: 2020-1-3 07:58

曱甴仔衰一次,唔想衰第二次,做已完助理去搞事,咪有機會衰
作者: fco6636     時間: 2020-1-3 07:59

引用:

...
所言甚是
作者: zzza     時間: 2020-1-3 08:00

引用:
原帖由 wee169 於 2020-1-3 07:44 AM 發表
手足日薪三千。
淫民比得超?
比得超。。。。。
作者: yifeifei2     時間: 2020-1-3 08:02

「「手足」無興趣任議員助理,認為工作「困身」,並指區議會屬建制架構,抗拒加入。」

你班仆街衝晒去選區議員,選完就話係建建劜架構,唔撚做野。
出糧嗰陣又唔見話係建制架構?
作者: man152     時間: 2020-1-3 08:03

做助理要對市民長者恭恭敬敬
但而家可以打人殺人放火都得
甴曱又點會做助理呀
作者: rexlam     時間: 2020-1-3 08:04

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-1-3 07:20 發表

...
拍完三級露點片,上咗位就要洗底拍文藝片,成班仲一齊勇咩
作者: walkera2006     時間: 2020-1-3 08:04

之前撑黑警盲毛認屎認屁話,被捕手足無人請無工開無飯食㗎
作者: @賓尼兔@     時間: 2020-1-3 08:08

曱甴日日訓到中午先醒
無4.5點都唔訓
點做助理
做曱甴好啲,想訓就訓想食就食
作者: teddy88hk     時間: 2020-1-3 08:08

引用:
原帖由 米當股神係廢人 於 2020-1-3 07:41 AM 發表

好似弱智維咁,請女友做助理,佢女友仲要精神病康復,0k晒
直頭精英軍團

獨耳 人妖 南亞老豆 Av勇士

大劣屍 精神病都出埋 鬼夠佢地玩

ps. 自從有左精神病之後 佢話精神都好左好多

作者: jetgun     時間: 2020-1-3 08:10

引用:
啲友根本盲字都唔識多隻。
傻嘅+無腦+偷窺+道友+文盲+講明唔做嘢=9X%區議會=>地區工作未來幾年都係.....食......
作者: gakoduck     時間: 2020-1-3 08:11

請手足做助理,容乜易寫錯字

圖片附件: 1578010265063.jpg (2020-1-3 08:11, 102.61 KB) / 該附件被下載次數 11

圖片附件: 1578010265083.jpg (2020-1-3 08:11, 77.07 KB) / 該附件被下載次數 8

圖片附件: 1578010265097.jpg (2020-1-3 08:11, 96.13 KB) / 該附件被下載次數 9

圖片附件: 1578010265114.jpg (2020-1-3 08:11, 84.92 KB) / 該附件被下載次數 8

圖片附件: 1578010265125.jpg (2020-1-3 08:11, 139.24 KB) / 該附件被下載次數 10

作者: wilkis333     時間: 2020-1-3 08:13

引用:

...
呢d咪係泛民最反对的利益輸送.
政府就被攻擊為政治籌庸.
以前係泛民,而家做到高官,政治籌庸?
作者: 人之初大大     時間: 2020-1-3 08:17

扮L野,只請自己友就真,兄弟?你信?
作者: cs2080     時間: 2020-1-3 08:18

班垃圾點會肯做呢啲受氣工丫
作者: UniversalTooth     時間: 2020-1-3 08:20

傻啦,曱甴殺人放火有錢賺有女小有"英雄感",同你戇99 返工逗1萬銀帛金?
作者: 卡樂b-ex     時間: 2020-1-3 08:25

坐監有飯食
作者: 商界長長主題     時間: 2020-1-3 08:27

引用:

...
助理?有幾多錢先?佢放火燒間鋪,都夠佢食成年,嘥氣😜😜
作者: 商界長長主題     時間: 2020-1-3 08:27

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2020-1-3 07:32 AM 發表
做慣曱甴懶做人
👍👍👍🤭🤭🤭
作者: vinsze_hk     時間: 2020-1-3 08:28

引用:

...
有錢都益自己人啦 手足?哈
作者: 巴巴先生     時間: 2020-1-3 08:30

引用:
原帖由 mki1924 於 2020-1-3 07:42 AM 發表
完完全全就係condom
班傻仔曱甴仲以為爭取到d咩
最杭州係比人利用完求其比d文宣讚兩句就以為自己真係英雄
係監倉過聖誕同新年 真係好精彩既人生
班友剩係想搞事 要佢地做實事 no la ...
佢寧願做柒事都唔去做實事....
作者: 異域灰神     時間: 2020-1-3 08:31

入去收錢姐 唔駛做實事
作者: 明亮的晨星     時間: 2020-1-3 08:33

引用:
原帖由 清晨理性的雞翼 於 2020-1-3 07:34 AM 發表
佢哋興趣係周圍蝦蝦霸霸,搵返存在感。
叫佢係關心下社區的人和事,咪玩啦~
多年前方向報訪問過某暴力示威常客,佢自認「職業抗爭者」,攞綜援係佢維持生計既方法
作者: lowu     時間: 2020-1-3 08:34

引用:

...
用完即棄,點會請勇武呀?貪佢地裝修你個耳猿辦龜公室咩!
作者: 大大寶     時間: 2020-1-3 08:34

引用:

...
有事就兄弟、無事就契弟

手足喎
作者: dunbinexy     時間: 2020-1-3 08:37

你出咩價錢呀?
兩萬都冇?
仲衰過洗碗。
手足打打殺殺,最少同你一樣3萬幾la
作者: 後天難吃的豬豬     時間: 2020-1-3 08:38

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2020-1-3 07:32 AM 發表
做慣曱甴懶做人
他們不甘心於 under泛民,佢地目標要騎住泛民,不是於下!!!
作者: healchu     時間: 2020-1-3 08:38

暴徒都係好食懶飛
最好就搵人養埋佢地
作者: 大大寶     時間: 2020-1-3 08:41

引用:
原帖由 人之初大大 於 2020-1-3 08:17 AM 發表
扮L野,只請自己友就真,兄弟?你信?
香港就是有一大群智障相信犯民
作者: Mer哥     時間: 2020-1-3 08:41

引用:

...
助理,班手足低學歷,冇技術又冇知識,分分鐘廁所都唔識洗
作者: bbqqzz     時間: 2020-1-3 08:43

引用:

...
黃屍,又作故仔,等男營自high

最後請晒
作者: scorertop     時間: 2020-1-3 08:49

人中之龍,會吼你果幾差野1個月
作者: annwong     時間: 2020-1-3 08:58

佢地肯安份打工先奇啦, 個個都係廢青等老母養
作者: ahshum1962     時間: 2020-1-3 09:01

身有屎点敢暴光呀,唔驚比人查咩
作者: peter925     時間: 2020-1-3 09:03

應該出糧只比抗爭幣。
作者: discussball     時間: 2020-1-3 09:06

手足們響應罷工你班議員仲想聘請佢地做助理,你地班人仲有冇人性
作者: 高佬中坑     時間: 2020-1-3 09:07

啲已完都唔識月藍話,唔係月藍人,都唔同聲同氣,緊係唔做佢啦!
作者: hk_mask     時間: 2020-1-3 09:07

做嘢喎,邊有興趣!周圍破壞周圍玩天使佢地就仆倒嚟!🤭
作者: jjjjjm     時間: 2020-1-3 09:10

首捉
作者: toman118     時間: 2020-1-3 09:11

你班區議員當"手足"係黑衣咩,你地班垃圾個位都係靠"手足"打返來架,應該全部錢無條件嘔返出來分俾人
作者: 寒冬巨大的牛     時間: 2020-1-3 09:12

引用:

...
有絕大理由益自己親戚朋友啦!
作者: 384     時間: 2020-1-3 09:15

引用:

...
驚意見不合,辦事處被裝修,班暴徒已兇殘成性,呀媽都無面俾。🙄
作者: skk009     時間: 2020-1-3 09:16

一定要將所有收益和手足平分
作者: 逆境男     時間: 2020-1-3 09:19

幫垃圾做開社會寄生蟲 失業 只會破壞

叫佢番工慘過叫佢地去死
作者: 誰說我無堅不催     時間: 2020-1-3 09:23

叫手足"工作"???

你不如叫美國佬同印弟安人道歉好過喇
作者: anitalo     時間: 2020-1-3 09:27

話明癈青,癈又點會做野呢.
作者: szekwantai     時間: 2020-1-3 09:29

已冇價值
作者: jetflyer     時間: 2020-1-3 09:33

邊有咁多手足畀你聘請
好多都只係唔好彩
成警察濫捕嘅受害者咋
作者: 柒柒柒個陸     時間: 2020-1-3 09:35

咁就唔好成日話社會唔畀機會佢 
作者: 黄老邪     時間: 2020-1-3 09:39

引用:

...
「曱甴助理」在議員辦事處吸大麻就好笑。
作者: 黄老邪     時間: 2020-1-3 09:41

引用:
做慣曱甴懶做人
曱甴一世目標~
永遠罷工。
作者: seagramlau     時間: 2020-1-3 09:47

引用:

...
講真,就算區議員本身有些都淨係識鳩叫,暴力,什么議事規則,服務本區,務實工作識條毛咩. 佢地吾當選,以佢地能力,外邊都未必揾到好工....
所以, 冧住圍威喂請返手足, D 手足都未必想做,因為佢地D水平更低,佢地點會肯抖幾千人工,服務人群丫...衣家幾好,鐘意就出來打砸燒,冇事就睡覺,找天使,啪葯,又有飯券....又吾洗受氣......
而當中可能有些係大學生,或本身係有工在身,佢地又覺得自己應該仲揾得多,不願做呢D馬前卒工作....
所以,呢D 都係擺姿熊啫...就算真有人做,咪又係比人騎住, 去做清兵.....
QQ
作者: onnam     時間: 2020-1-3 09:48

你叫班黑暴返工做嘢?開玩笑咋?
作者: shichendao     時間: 2020-1-3 09:49

做手足屌議員,做助理比議員屌. 點做呀.
作者: 超級扁扁的妹頭     時間: 2020-1-3 09:52

🙄區議員聘「殺手」叫助理,以後市民唔服從死梗,商戶唔轉黃實被裝修
作者: Chobis     時間: 2020-1-3 09:55

根本有心留難"手足"人工殺最最少八萬九,每天工作8至9,仲要有天使任屌
作者: SandyBB1995_2     時間: 2020-1-3 09:55

明顯是割蓆!理應該為每位被捕手足,每月发放現金不少於30,000直至他們有收入!並必須無需審查!
作者: 火腿美人     時間: 2020-1-3 09:55

戴口罩, 就係唔想畀人知係PK 曱甴...............

應聘做議員助理, 咪即係話畀人知, 自己係PK 曱甴...............
作者: wkkenneth     時間: 2020-1-3 09:55

班曱甴只係識破壞同縱火,叫佢地幫手建設社區係咪傻架?
作者: 我的話     時間: 2020-1-3 10:02

助理,唔希悍
作者: kauser     時間: 2020-1-3 10:03

引用:

...
出來認頭方便阿sir拉人。。。
作者: kingking99     時間: 2020-1-3 10:06

緊係益自己的親友啦,唔通幫你養安插落來,專業破壞的暴徒咩
班專業暴徒做任性破壞行為就得啫,叫佢地照規矩做野,慘過叫佢地坐監啦

作者: 少傑     時間: 2020-1-3 10:13

刀疤強金毛獨眼龍頂撚住先啦!唔撚洗學識,識噴八個字就得
作者: seagramlau     時間: 2020-1-3 10:20

引用:
原帖由 briancccc 於 2020-1-3 07:56 AM 發表
你要班人自己先認係前線手足,做過犯法野先話會請,根本就係靠害。其實泛民根本唔想請佢地....
仲有, 分分中這邊請人,那邊就來拉人呢......
QQ
作者: 慕應雄z     時間: 2020-1-3 10:22

做助理員?容乜易比曱甴屌柒老板…打壓梗佢返工打機:請假班瞓覺…嘅人權自由架!重有要爭取公司管理自主權呢:一鳩傾唔埋蘭瀨間公司無人權無公義裝修埋公司都有份!須知你有無公義係全權由曱甴定位!!

作者: hoishui     時間: 2020-1-3 10:25

勇武甴曱日薪七千
作者: 理性的西瓜     時間: 2020-1-3 10:27

暴徒都係好食懶飛!
作者: PKdickson     時間: 2020-1-3 10:30

曱甴 = condom
作者: 日照雷門     時間: 2020-1-3 10:32

手足如衣服
作者: andyyyy     時間: 2020-1-3 10:32

而家區議會,第二年立法會,都會充斥住黑衣曱甴,到時肯定天下大亂,各位走得好走嘞!
作者: mashing     時間: 2020-1-3 10:32

tempo黎之嘛, 夜晚佢出去玩被人拉左, 自己都就身蟻架, 你估真想請呀
作者: 高達肉肉貓奴     時間: 2020-1-3 10:55

上街暴力可以啦。如果話坐下爲民服務?算啦,冇那個能力啦
作者: bondinhk     時間: 2020-1-3 11:07

得閒去吊下的區議員都唔錯, 收得人工就要面對市民. 唔係狗up 唔做野. 最好拍埋片.
作者: Herme     時間: 2020-1-3 11:52

引用:

...
選到割蓆是常識
作者: 木兆     時間: 2020-1-3 12:06

手足話返工等於做奴隸
作者: EggEggWhite     時間: 2020-1-3 16:04

更係掟汽油彈好搵得多啦!
作者: erhulam     時間: 2020-1-3 16:30

一個月先8-9千蚊,一個星期返6日。。。。。出黎做下手足幾日都有啦
作者: kenchan42015     時間: 2020-1-3 18:28

提供天使得了
作者: carters     時間: 2020-1-3 19:20

呢句真! 助理係基層職位,局長就差唔多會考慮下.
引用:
做慣曱甴懶做人

作者: Man_543210     時間: 2020-1-3 21:06

都唔識字,點做助理
作者: 井底默默的主席     時間: 2020-1-4 06:29

做慣暴徒,点會做良民?唉😔