標題: [本港新聞評論] 下午逛商場抗爭 深夜催淚彈再臨 示威擴至麥當勞莎莎大家樂 貼標語籲罷買 [打印本頁]

作者: 唔睇大台    時間: 2019-12-16 08:54 AM     標題: 下午逛商場抗爭 深夜催淚彈再臨 示威擴至麥當勞莎莎大家樂 貼標語籲罷買

【明報專訊】反修例運動至今逾半年,網民昨發起「和你Christmas Shop」活動,呼籲市民光顧各區商場「黃店」食肆,以及游走商場,多區均有人響應。示威者昨晚於旺角聚集, 警方深夜施放多枚催淚彈驅散,彌敦道再次煙霧瀰漫。全日未見示威者汽油彈,惟沙田新城市廣場內有示威者破壞美心集團旗下食肆,罷買行動針對目標更擴展至麥當勞、莎莎、大家樂及Pacific Coffee等商舖,有人以告示牌封鎖連城廣場電梯,警員進入商場制服數人,包括一名15歲女生,警方稱有人擲煙霧餅,沙田區行動共拘12人;亦有人到九龍灣美心旗下餐廳貼文宣,警員共拘4人。

過去數月,網民發起多次「和你Shop」活動,被針對店舖包括美心旗下食肆、部分被指持不同政見或中資商舖,昨日「罷買名單」擴大至麥當勞、莎莎、大家樂、Pacific Coffee等。新一批被針對店舖被指屬中資、「撐警」或「散播假消息抹黑示威者」等,各區均有示威者在新增店舖貼標語或呼籲內裏顧客罷買罷食。

大批黑衣人昨夜集結於旺角朗坊豪一帶,警方截查並帶走最少兩人,惹起不滿及指罵,防暴警員約11時舉起黑旗及橙旗,其後於西洋菜南街及彌敦道發射多枚催淚彈,本報攝影記者頭盔被擊中,彈殼跌落身旁。亦有示威者在馬路縱火。

昨日沙田亦出現警民衝突。下午約2時,新城市廣場內多人聚集,有人與涉與不同意見者推撞,一女子面部被噴漆,亦有人被推跌,防暴警進商場協助傷者離開;下午3時許,數十名黑衣口罩示威者到美心旗下餐廳「潮庭」打碎玻璃及破壞吊燈,又進入另一食肆「北京樓」推跌桌椅,當時仍有食客在內。其後數名蒙面黑衣人持大型告示牌,走到鄰近港鐵路軌的巴士站稍停,再到沙田站前連城廣場以告示牌封鎖電梯。未幾便衣警到場制服最少2人,包括一名自稱15歲少女,她被制服時一度尖叫,警員離開時遭在場者包圍,防暴警到場增援,再制服及帶走數名示威者,一度施放胡椒噴霧。

警方撤離至巴士站露天位置時,有人向警員投擲冒煙物品。警方發稿批評有人投擲煙霧餅造成恐慌,極危險及不負責任。行動共拘捕10名男子及2名女子,介乎14至27歲,涉嫌非法集結、刑事毁壞等。

仲以為會慢慢恢愎平靜,唉...希望快啲無事啦,政府真係當所有人透明喎

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20191216/s00002/1576434248829/下午逛商場抗爭-深夜催淚彈再臨-示威擴至麥當勞莎莎大家樂-貼標語籲罷買
作者: banjo.    時間: 2019-12-16 09:00 AM

警力好明顯嚴重不足, 要搵中央派人落嚟幫吓手先得喇.
作者: wavegom    時間: 2019-12-16 09:05 AM

就係要幫襯,不去黃店,吹呀!
作者: 家中濃濃的賤嘴    時間: 2019-12-16 09:06 AM

唔洗分得咁辛苦la
龍x冰室同國x五金之外全部當藍店la搞咁多野
作者: 東方紅    時間: 2019-12-16 09:07 AM

砂砂呢間嘢聽講係漢奸親家店都有事?
作者: 東方紅    時間: 2019-12-16 09:08 AM

大雞六係支持毒果的,一樣。
作者: cwilson1    時間: 2019-12-16 09:08 AM

各商戶,好似伍小姐咁講,你地不敢發聲譴責,啞忍吞聲暴徒是可悲的

他們今天唔攪你,只是時晨未到而
作者: peter925    時間: 2019-12-16 09:09 AM

傳聞一路都有愛滋病患者想入監獄呃免費醫療。
作者: 魚仔曲其    時間: 2019-12-16 09:09 AM

發覺全部黃店都系細細間既。而敢表態既藍店。例如美心同何小姐。真系一間頂你一萬間。。。
作者: epos3375    時間: 2019-12-16 09:10 AM

難得清靜。d暴徒好似身痕又出來破壞。有種就打爛自己住的政府資助公屋或居屋。垃圾
作者: discuss-5    時間: 2019-12-16 09:10 AM

M記都。。
作者: cwilson1    時間: 2019-12-16 09:11 AM

香港相信只能以暴易暴,才可煞停暴亂下去!

因為經過了半年,暴民已習慣了暴力可以擁有一切的感覺!
作者: aakk2016    時間: 2019-12-16 09:11 AM

其實黑衣都心知熱潮漸漸冷卻啦, 係有d有心人繼續想亂啫, 尋日班所謂勇武, 比之前果班應該差左三班左右, 即英超對英甲咁上下啦
作者: cwilson1    時間: 2019-12-16 09:12 AM

引用:
原帖由 discuss-5 於 2019-12-16 09:10 AM 發表

M記都。。
連平時提俾曱甴24小時渡宿的恩情都不顧了,呢班曱甴忘因負義
作者: 唔食牛熊的老散    時間: 2019-12-16 09:13 AM

作者: himboy    時間: 2019-12-16 09:14 AM

引用:
原帖由 cwilson1 於 2019-12-16 09:08 AM 發表

各商戶,好似伍小姐咁講,你地不敢發聲譴責,啞忍吞聲暴徒是可悲的

他們今天唔攪你,只是時晨未到而
要將暴徒全鑯先可以令香港回復昔日狀況,香港安逸日子太耐,令大部分人 忘記艱辛努力,新一代更加不懂珍惜為何物....
作者: discuss-5    時間: 2019-12-16 09:14 AM

玩咗半年收入已豐
作者: 商界平平蛋    時間: 2019-12-16 09:14 AM

你唔𠹌食唔𠹌買又要阻9住人 個個當正自己英雄 On9
作者: 愛國愛港007    時間: 2019-12-16 09:16 AM

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-12-16 09:07 AM 發表

幾個月前有傳聞話已經離婚
作者: 勒索    時間: 2019-12-16 09:17 AM

邪教上腦
作者: 出入枯燥的流彈    時間: 2019-12-16 09:19 AM

曱甴必須死!
作者: 暴龍隊員    時間: 2019-12-16 09:20 AM

引用:
原帖由 banjo. 於 2019-12-16 09:00 AM 發表

.

唔好屙屎唔出,都搵阿爺啦.......

元朗成班白衫仔等開工,上次戰績彪炳,今次一定冇甩拖........

.
作者: Chris.yukman    時間: 2019-12-16 09:22 AM

黑衣人又破壞啱啱整番好嘅交通燈
黃絲,你哋打警察,唔關我事,但係點解要破壞交通燈?
搞到成日塞車?
香港已經成日塞車,只會影響到一部份無辜小市民,一定影響唔到個衰政府。
不如索性去搞林鄭同各司長屋企,唔好影響各位司機同乘客。
作者: democrazyboy    時間: 2019-12-16 09:24 AM

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-12-16 09:07 AM 發表

即如台灣民進黨,一邊反中一邊又大把黨員去大陸做生意讀書,違心抗中為選票,同大陸做生意為實利。同樣,香港販民去大陸做生意也有大把人,尤其係民主黨。
作者: DZDD    時間: 2019-12-16 09:28 AM

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-12-16 08:54 AM 發表

【明報專訊】反修例運動至今逾半年,網民昨發起「和你Christmas Shop」活動,呼籲市民光顧各區商場「黃店」食肆,以及游走商場,多區均有人響應。示威者昨晚於旺角聚集, 警方深夜施放多枚催淚彈驅散,彌敦道再次煙霧瀰漫。全日未見示威者汽油彈,惟沙田新城市廣場內有示威者破壞美心集團旗下食肆,罷買行動針對目標更擴展至麥當勞、莎莎、大家樂及Pacific Coffee等商舖,有人以告示牌封鎖連城廣場電 ...
都話曱甴吸催淚煙吸上癮,唔吸唔安樂.
作者: 小小筍盤    時間: 2019-12-16 09:29 AM

班曱甴冇$買叫市民陪佢地唔買
作者: DICK~DICK    時間: 2019-12-16 09:29 AM

莎莎,李柱銘
作者: fco6636    時間: 2019-12-16 09:29 AM

引用:
原帖由 epos3375 於 2019-12-16 09:10 AM 發表

難得清靜。d暴徒好似身痕又出來破壞。有種就打爛自己住的政府資助公屋或居屋。垃圾
職業病發作
作者: ngtszman2015    時間: 2019-12-16 09:30 AM

引用:
原帖由 banjo. 於 2019-12-16 09:00 AM 發表

on9仔
作者: Beyond2014    時間: 2019-12-16 09:30 AM

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-12-16 09:08 AM 發表

大雞六係支持毒果的,一樣。
冇俾陀地吖嘛
作者: szekwantai    時間: 2019-12-16 09:31 AM

垃圾暴徒鬼有錢買野.都冇生產力,只會破壞,正垃圾
作者: Beyond2014    時間: 2019-12-16 09:32 AM

商戶想自救,就係打曱甴。
作者: democrazyboy    時間: 2019-12-16 09:33 AM

其實,我一早已講咗暴力在區選後也不會停,不但會搞到下次立會選舉,還會搞到特首選舉,港獨夢想控制特首選委過半,推出港獨特首要北京硬食,北京如果不批准,港獨分子就必定宣布香港獨立,到時在國際層面北京會更被動難堪,現在應該即刻換下林鄭集團解決香港問題,暴徒行日程已經安排到出年立會選舉,北京如果再猶疑,出年暑假暴力一定慘重過今年。
作者: 誰說我無堅不催    時間: 2019-12-16 09:34 AM

之前仲會諗理由, 而家諗都廢事, 直接破壞。

反正香港人會自動腦補修正,令佢地變成自由戰士
作者: ddcharles1977    時間: 2019-12-16 09:34 AM

黃店我一定唔會幫襯,其實曱甴目標多數係連鎖大型集團,咁不如講曱甴愁富仲好啦
作者: Domson    時間: 2019-12-16 09:37 AM

引用:
原帖由 家中濃濃的賤嘴 於 2019-12-16 09:06 AM 發表

唔洗分得咁辛苦la
龍x冰室同國x五金之外全部當藍店la搞咁多野
漏咗揸啵魚蛋,小心佢去揸魚蛋咁揸爆你
作者: 吳登    時間: 2019-12-16 09:42 AM

食餐飯都要分黃店定藍店?咁仇視中國,夠薑既所有mide in china 既野都唔好用,所有中國進口來香港既食物都唔好食,哦,水都唔好飲,可能係東江水黎,快d睇下屋企邊樣同中國有關既物品,丟左佢!你如果可以做到咁樣,我想大部分人會服你!
作者: panda8881    時間: 2019-12-16 09:45 AM

認真少佢媽媽 攪成大半年 都繼續攪示威破壞 幾時捉晒 同殺曱甴仔
作者: Jomama    時間: 2019-12-16 09:47 AM

This is a dumb ass post!!!!
作者: moneystock    時間: 2019-12-16 09:49 AM

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2019-12-16 09:22 AM 發表

黑衣人又破壞啱啱整番好嘅交通燈
黃絲,你哋打警察,唔關我事,但係點解要破壞交通燈?
搞到成日塞車?
香港已經成日塞車,只會影響到一部份無辜小市民,一定影響唔到個衰政府。
不如索性去搞林鄭同各司長屋企,唔好影響各位司機同乘客。 ...
佢就係唔咁攪大人物 先攪小市民
作者: OOCL123    時間: 2019-12-16 09:56 AM

罷乜L野買?人哋開門做生意,關你班曱甴乜狗野事?
作者: 快樂榮    時間: 2019-12-16 10:00 AM

支持警察嚴正執法
作者: 共享陽光    時間: 2019-12-16 10:02 AM

李漢奷襯家都搞
作者: 胡三刀    時間: 2019-12-16 10:03 AM

引用:
原帖由 wavegom 於 2019-12-16 09:05 AM 發表

黃店幫曱甴,罷買黃店
作者: 電梯熱情的馬桶    時間: 2019-12-16 10:03 AM

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-12-16 08:54 AM 發表

【明報專訊】反修例運動至今逾半年,網民昨發起「和你Christmas Shop」活動,呼籲市民光顧各區商場「黃店」食肆,以及游走商場,多區均有人響應。示威者昨晚於旺角聚集, 警方深夜施放多枚催淚彈驅散,彌敦道再次煙霧瀰漫。全日未見示威者汽油彈,惟沙田新城市廣場內有示威者破壞美心集團旗下食肆,罷買行動針對目標更擴展至麥當勞、莎莎、大家樂及Pacific Coffee等商舖,有人以告示牌封鎖連城廣場電 ...
當死曱甴透明,哈哈哈哈
作者: 地獄懷舊的賤嘴    時間: 2019-12-16 10:03 AM

反黃店,支持藍店
作者: 胡三刀    時間: 2019-12-16 10:04 AM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2019-12-16 09:09 AM 發表

發覺全部黃店都系細細間既。而敢表態既藍店。例如美心同何小姐。真系一間頂你一萬間。。。
我日日去美心買麵包🥯,黃店聽乞米
作者: 電梯熱情的馬桶    時間: 2019-12-16 10:07 AM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2019-12-16 09:09 AM 發表

全部黃店話請人,全部都是不用技術,除了一間渠務公司,我想大把死曱甴想做,可以偷屎食。
作者: Chris.yukman    時間: 2019-12-16 10:08 AM

引用:
原帖由 唔食牛熊的老散 於 2019-12-16 09:13 AM 發表

曱甴全部都係社會人渣, 一定要徹底消滅
無法消滅,因為佢地平時就係乖乖的中學生,好老師,社工.....
唔戴口罩時分分鐘係我哋身邊經過都唔會認得出。
作者: hfceddie    時間: 2019-12-16 10:08 AM

引用:

慢慢冇事?我以後都會盡量只幫襯黃色經濟圈店舖。美心,太興,麥當勞,商務書局⋯⋯, 拜拜
作者: bbc16M    時間: 2019-12-16 10:10 AM

佢地罷買範圍越大,我地安心幫襯範圍亦越大。之前係美心,仲可以暢所欲言地鬧啲曱甴~
作者: kks668    時間: 2019-12-16 10:13 AM

引用:
原帖由 discuss-5 於 2019-12-16 09:14 AM 發表

玩咗半年收入已豐
怪不得樓價仲咁高啦!一邊放水畀暴徒玩亂香港,一邊就要暴徒把黑金去買樓撐住樓價,我們懂的🤨
作者: 秋落    時間: 2019-12-16 10:15 AM

黑衣暴徒到處打砸搶招來催淚彈。
作者: hfceddie    時間: 2019-12-16 10:16 AM

引用:
原帖由 himboy 於 2019-12-16 09:14 AM 發表

要將暴徒全鑯先可以令香港回復昔日狀況,香港安逸日子太耐,令大部分人 忘記艱辛努力,新一代更加不懂珍惜為何物....
回復昔日狀況?太天真了,痴人説夢。香港人清楚目睹共産黨張牙舞爪,兵臨深圳,香港政府喺整件事上傀儡政權本質表露無遺,完全置港人利益於不顧,全面傾向主子,縱容警暴。香港已經冇可能回到六月之前嘅香港!
作者: 新手    時間: 2019-12-16 10:16 AM

引用:

暴徒真係罪大惡極!
作者: 共享陽光    時間: 2019-12-16 10:17 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2019-12-16 10:08 AM 發表

慢慢冇事?我以後都會盡量只幫襯黃色經濟圈店舖。美心,太興,麥當勞,商務書局⋯⋯, 拜拜
黃店有冇用內地食材?

作者: 老股    時間: 2019-12-16 10:17 AM

引用:
原帖由 wavegom 於 2019-12-16 09:05 AM 發表

贊成👍?咁
作者: Mer哥    時間: 2019-12-16 10:18 AM

次次呢d和你乜春活動都係比曱甴暴徒乘機搞事
作者: foxhode    時間: 2019-12-16 10:20 AM

希望香港警察學下伊朗軍警點樣對付暴徒。
作者: 家中濃濃的賤嘴    時間: 2019-12-16 10:20 AM

引用:
原帖由 Domson 於 2019-12-16 09:37 AM 發表

漏咗揸啵魚蛋,小心佢去揸魚蛋咁揸爆你
佢無咁出名一時漏左佢ja~
唔好咁對我個蛋蛋la
作者: trillion_win2    時間: 2019-12-16 10:21 AM

難得好好地放假可以同屋企人出去飲下茶行下街買下聖誕禮物畀你小朋友,又係畀你班仆街破壞曬
作者: foxhode    時間: 2019-12-16 10:22 AM

引用:

啱,敵人反對就要支持。今朝去東海堂買麵包,晚上去美心,再去優品360買咖啡。就係要激死班冚家鏟
作者: dunbinexy    時間: 2019-12-16 10:23 AM

引用:
原帖由 cwilson1 於 2019-12-16 09:12 AM 發表

連平時提俾曱甴24小時渡宿的恩情都不顧了,呢班曱甴忘因負義
好多公務員係曱甴
果d 食政府反政府
為咩?為左自私自利lor.
當所有人受害既時候,佢地收入仍穩定冇減少。此消彼長咪佢地賺大錢lor.
仲有全部劣屍多左幾千單官司關於被捕曱甴。做極做唔完有排賺錢呀。
作者: nhldp    時間: 2019-12-16 10:28 AM

一班垃圾!
作者: 韓風扁扁的師姐    時間: 2019-12-16 10:31 AM

作者: Alisonc    時間: 2019-12-16 10:36 AM

你地咪唔好食macdonald,大家樂、美心、starbucks, pacific coffee,大把人食
作者: stabber    時間: 2019-12-16 10:37 AM

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-12-16 09:07 發表

所以對砂砂無被縱火好失望!
作者: hfceddie    時間: 2019-12-16 10:37 AM

引用:
原帖由 foxhode 於 2019-12-16 10:22 AM 發表

啱,敵人反對就要支持。今朝去東海堂買麵包,晚上去美心,再去優品360買咖啡。就係要激死班冚家鏟
可惜藍屍以癈老居多,而癈老消費力,模式所限,對藍店嘅支持遠遠不能抵銷俾年青人杯葛嘅後果。

作者: chakafa    時間: 2019-12-16 10:37 AM

引用:

rk……暴徒真係當所有人透明喎
作者: 我條底中間偏黃    時間: 2019-12-16 10:37 AM

又喺度放毒,正pk
作者: china2000    時間: 2019-12-16 10:38 AM

匪警唔夠錢去叫雞同輸錢!
又要呃加班費!
作者: 共享陽光    時間: 2019-12-16 10:44 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2019-12-16 10:37 AM 發表

可惜藍屍以癈老居多,而癈老消費力,模式所限,對藍店嘅支持遠遠不能抵銷俾年青人杯葛嘅後果。
你去黃店幫襯,記得問下個老細有冇用內地食材呀高手,係唔係用美國米,美國雞旦,美國豉油,美國午餐肉,美國菜,美國豬肉,牛肉雞肉

作者: stabber    時間: 2019-12-16 10:48 AM

引用:
原帖由 DICK~DICK 於 2019-12-16 09:29 發表

莎莎,李柱銘
新年新願望:
砂砂……豪裝!
處處……私了!
作者: 50524934    時間: 2019-12-16 10:53 AM

引用:

系米漢奸李想食埋外家果份
作者: freemind1    時間: 2019-12-16 10:54 AM

因為呢幾間冇比保護費班曱甴。一睇就知曱甴為收保護費而賣力
作者: 香港終歸變漁港    時間: 2019-12-16 11:03 AM

"冇曱甴,冇TG" 是真理
作者: 阿妮呢    時間: 2019-12-16 11:03 AM

引用:

老處冥口沒有為親家發聲。
作者: 阿妮呢    時間: 2019-12-16 11:03 AM

我想知道,死曱甴仲可以食乜?
作者: ming2399    時間: 2019-12-16 11:04 AM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2019-12-16 10:16 AM 發表

回復昔日狀況?太天真了,痴人説夢。香港人清楚目睹共産黨張牙舞爪,兵臨深圳,香港政府喺整件事上傀儡政權本質表露無遺,完全置港人利益於不顧,全面傾向主子,縱容警暴。香港已經冇可能回到六月之前嘅香港! ...
唯一一樣本人唔認同就係警察只係執法,唔應該擺上枱🙅‍♀️
作者: andlong    時間: 2019-12-16 11:06 AM

口講罷買,到需要時,又係死死氣去買,得把口叫人罷買
作者: Kenny2312    時間: 2019-12-16 11:06 AM

新一哥要最多少少野唔好學上一個肥仔等退休咩都唔做,曱甴商埸通處走搵人查袋查身份証唔好等佢地咁為所欲為。堵路破壞交通燈就包炒大規模拉先有用,跟本就唔怕你趕。
作者: chaolininin    時間: 2019-12-16 11:06 AM

沙田新城市廣場,防暴再檢獲一枚用完即棄嘅condom
作者: shizuma    時間: 2019-12-16 11:07 AM

引用:

解放軍快 d 維稳
作者: 食完唔找數    時間: 2019-12-16 11:07 AM

唉...個政府係廢嘅,死蛇一樣,好多人唔支持呢D暴行但又大方包容....所以有時覺得香港人係抵撚死,安樂日子咁多年都係時間衰吓先知痛
作者: kingking99    時間: 2019-12-16 11:08 AM

引用:

估計並不是幫唔幫襯咁簡單,似乎是勒索店鋪和商場的先兆,唔捐錢加入佢地講的所謂黃色經濟圈,就不停破壞店鋪商場,令其無法做生意,迫市民只能幫襯俾左保護費的商舖
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-12-16 11:08 AM

曱甴就快乜 L 都唔駛食
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-12-16 11:10 AM

商場和你shop變左抗爭
作者: greywood    時間: 2019-12-16 11:10 AM

引用:

其實如果有商場曾經明示或暗示唔比警察進入。有被破壞的商戶應同律師團了解告商埸業主及管理公司疏怱。
作者: 食完唔找數    時間: 2019-12-16 11:12 AM

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2019-12-16 11:03 AM 發表

遲D班廢人會網上號召“和你食屎”“和你仆街”
作者: 咕咕700    時間: 2019-12-16 11:13 AM

咁大鑊
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-12-16 11:15 AM

引用:

曱甴已經去到無差別破壞同搗亂
作者: 公園小OL    時間: 2019-12-16 11:17 AM

引用:
原帖由 愛國愛港007 於 2019-12-16 09:16 AM 發表

幾個月前有傳聞話已經離婚
即結即離咁快手?真的嗎
作者: eddie1229    時間: 2019-12-16 11:18 AM

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2019-12-16 11:03 AM 發表

曱甴變左青蛙,仲要食麵包!

圖片附件: Screenshot_20191215-221830_Facebook.jpg (2019-12-16 11:18 AM, 95.82 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: tontony7    時間: 2019-12-16 11:23 AM

引用:
原帖由 discuss-5 於 2019-12-16 09:10 AM 發表

M記都。。
因為M記唔放漢堡包係門口供應示威者就等於唔支持
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-12-16 11:25 AM

引用:
原帖由 himboy 於 2019-12-16 09:14 AM 發表

新一代未捱過苦, 開句聲阿爸阿媽就雙手奉上,乜都以為係必然,識條 L 珍惜咩
作者: 正美    時間: 2019-12-16 11:26 AM

啲黃絲曱甴幾時先肯收手呀😡
作者: 人一王老變殘    時間: 2019-12-16 11:27 AM

支持警察殺晒所有反党的人
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-12-16 11:28 AM

引用:
原帖由 商界平平蛋 於 2019-12-16 09:14 AM 發表

你唔𠹌食唔𠹌買又要阻9住人 個個當正自己英雄 On9
比警察拘捕時候扮死 9 就有
作者: 至愛不渝    時間: 2019-12-16 11:38 AM

咁L攪笑,咁多人支持黃店使乜叫人罷食加入黃色經濟圈?唔通攪埋M 記就會趕人去所謂黃店?樓下間車仔麵係單紙印咗黃屍口號,而家要叫黃屍幫手宣傳,咁好生意重要咁做?
作者: 至愛不渝    時間: 2019-12-16 11:40 AM

引用:
原帖由 kingking99 於 2019-12-16 11:08 AM 發表

估計並不是幫唔幫襯咁簡單,似乎是勒索店鋪和商場的先兆,唔捐錢加入佢地講的所謂黃色經濟圈,就不停破壞店鋪商場,令其無法做生意,迫市民只能幫襯俾左保護費的商舖 ...
白蓮曱甴教承先啟後。