標題: [本港新聞評論] 修例風波:內地網絡熱傳深圳女與港示威者在德國街頭辯論 [打印本頁]

作者: 烏鴉白色2017    時間: 2019-11-8 05:10 PM     標題: 修例風波:內地網絡熱傳深圳女與港示威者在德國街頭辯論

內地網絡社交媒體上近日流傳一段,深圳女子在德國街頭與聲援香港示威者人士的辯論片段。片中該名女子不斷切換英語、德語、普通話

據了解,該段短片是在上周六(2日)拍攝,當時有約30名支持香港示威者的人士,在德國的一個商場外,高叫口號,聲援香港反修例的示威者。女子在辯論期間,更指「香港從來都是中國的一部分。在過去的2000年裏,中國一直都團結而穩定。」

期間,有示威者反問女子,「為甚麼你(留在德國)不回中國去?」該女子表示,自己有能力支付在德國生活的一切。她又指,「因為你們(示威者)想毀了這座城市!然後怪罪在共產黨身上,你們親手放火、你們親手破壞,然後你們把所有都怪在中國頭上」

香港班仆街真係好賤格, 每次中國人在其他國家生活一定叫人返中國, 中國人同任何國家嘅人一樣可以到其他國家生活, 呢個係每一個人的人權和自由, 點解香港曱甴們要覺得剝奪其他中國人有的人權和自由是合理? 但好多香港曱甴卻日思夜想去外國移民?

呢個女人講得好啱, 香港的曱甴在親手摧毀香港這座中國的城市, 這個城市不是佢地建立是他們的祖先, 爺嫲, 父母建立! 佢地破壞這座城市就在叛港叛國的垃圾!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20191108/bkn-20191108000012111-1108_00952_001.html
作者: Peter_H    時間: 2019-11-8 05:13 PM

中國從來只是國際社會的一份子
如果沒尊守早仙簽下的國際法⋯可以退出聯合國
作者: 烏鴉白色2017    時間: 2019-11-8 05:21 PM

中國係5常, 所有國家中最尊重聯合國協議就係中國!
最唔尊重聯合國協議就係美國多次單方面退出協議就係美國, 要退出聯合國應該係美國!
對國際事務無認識都係少講為妙!
引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-11-8 05:13 PM 發表

作者: jspace    時間: 2019-11-8 05:25 PM

呢個女人講得好啱, 香港的曱甴在親手摧毀香港這座中國的城市, 這個城市不是佢地建立是他們的祖先, 爺嫲, 父母建立! 佢地破壞這座城市就在叛港叛國的垃圾!
作者: judylam651    時間: 2019-11-8 05:26 PM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-11-8 05:10 PM 發表

內地網絡社交媒體上近日流傳一段,深圳女子在德國街頭與聲援香港示威者人士的辯論片段。片中該名女子不斷切換英語、德語、普通話

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20191108/photo/bkn-20191108000012111-1108_00952_001_01b.jpg?20191108100225

據了解,該段短片是在上周六(2日)拍攝,當時有約30名支持香港示威 ...
成班暴徒支持者,隻隻井底蛙衰樣,講嘢橫蠻無理,唔夠人講就鬼叫,發爛渣,同杜曱澤一模一樣 !
作者: Peter_H    時間: 2019-11-8 05:31 PM

聯合國遊戲⋯是世界大戰後,帶領盟軍打勝仗的戦勝國搞出來的遊戲
對國際事務小認識的小講為妙
作者: 黃昏死神    時間: 2019-11-8 05:34 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-11-8 17:13 發表

你唔知咩~其實係台灣國民黨退出,聯合國要求中國共產黨加入~
作者: Peter_H    時間: 2019-11-8 05:37 PM

美國要台灣退接走了宋美齡丫嘛⋯那時四大家族知是乜
晤生性咪退囉好正常
知唔知宋住邊

作者: 烏鴉白色2017    時間: 2019-11-8 05:40 PM

遊戲都有遊戲規則, 原本聯合國的目的就為了不用/減少戰爭去解決國際事務, 而美國就係聯合國建立之後發動最多戰爭嘅國家!
美國希望靠自己軍力去壓迫其他國家來得到不平等的利益, 拾人牙慧都要比小小水準
引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-11-8 05:31 PM 發表

聯合國遊戲⋯是世界大戰後,帶領盟軍打勝仗的戦勝國搞出來的遊戲
對國際事務小認識的小講為妙

作者: becktoria    時間: 2019-11-8 05:47 PM

呢位美女令香港曱甴無地自容, 理直氣壯地收曱甴皮, 勁~!
作者: andy1958_1    時間: 2019-11-8 05:52 PM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-11-8 05:40 PM 發表

遊戲都有遊戲規則, 原本聯合國的目的就為了不用/減少戰爭去解決國際事務, 而美國就係聯合國建立之後發動最多戰爭嘅國家!
美國希望靠自己軍力去壓迫其他國家來得到不平等的利益, 拾人牙慧都要比小小水準

...
皮蛋西一貫作風很少回應,
點知一回應就俾c兄你一棍毆落去
作者: 變形蟲蟲    時間: 2019-11-8 05:54 PM

身為香港人我覺得很丟臉呀,可唔可以唔好再7出國際? 20幾個人都爭論唔赢一個女仔,人地3種語言流利表達言論,你地咁多人去圍一個女仔都輸最後講唔赢就用大叫同唱歌去遮醜。
作者: 清晨活潑的美人    時間: 2019-11-8 05:54 PM

引用:
原帖由 becktoria 於 2019-11-8 05:47 PM 發表

港式民主係咁架……

圖片附件: 1573206880686.jpg (2019-11-8 05:54 PM, 245.5 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 肥仔波王    時間: 2019-11-8 06:01 PM

真係含得能,正係可以唱歌遮羞
作者: andy1958_1    時間: 2019-11-8 06:02 PM

引用:
原帖由 變形蟲蟲 於 2019-11-8 05:54 PM 發表

身為香港人我覺得很丟臉呀,可唔可以唔好再7出國際? 20幾個人都爭論唔赢一個女仔,人地3種語言流利表達言論,你地咁多人去圍一個女仔都輸最後講唔赢就用大叫同唱歌去遮醜。 ...
好咗啦,
以前係唱“生日快樂”㗎
作者: jipyrbo    時間: 2019-11-8 06:02 PM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-11-8 05:10 PM 發表

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20191108/photo/bkn-20191108000012111-1108_00952_001_01b.jpg?20191108100225

據了解,該段短片是在上周六(2日)拍攝,當時有約30名支持香港示威 ...
人地可能無國內人咁富貴,咪係咪都叫國內人返大陸生活囉。
作者: mancheonghoho    時間: 2019-11-8 06:04 PM

香港青年對不起父輩、早父輩!
作者: 三級警司    時間: 2019-11-8 06:05 PM

如果在民主獨國早就比史塔西解決了
作者: 清晨活潑的美人    時間: 2019-11-8 06:05 PM

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-11-8 06:04 PM 發表

香港青年對不起父輩、早父輩!
百年建設三日成虛
傷辱愈合三代不成!
作者: textxt    時間: 2019-11-8 06:07 PM

咁你唔問下鬼佬做乜學普通話做乜係中國做野和住。
作者: 變形蟲蟲    時間: 2019-11-8 06:09 PM

坦白講就算我係黃絲主腦我都想會叫班廢物唔好出黎7,同人講道理就輸到PK, 可唔可以走返正路好好地返香港用返口罩同暴力去製造混亂。
作者: easyrolex    時間: 2019-11-8 06:11 PM

引用:

人……5無知又點會被人利用呢??
年輕暴徒根本就系無知!無根!無腦……既N無人仕
作者: dhammika    時間: 2019-11-8 06:11 PM

引用:

曱甴面對高質素的中國人只能喧嘩無法回應。
作者: 飛翔的貓/    時間: 2019-11-8 06:13 PM

聽普通話口音,似台灣仔
作者: SpecialI    時間: 2019-11-8 06:14 PM

引用:
原帖由 easyrolex 於 2019-11-8 06:11 PM 發表

人……5無知又點會被人利用呢??
年輕暴徒根本就系無知!無根!無腦……既N無人仕
有部份香港人成日自以為是,智商連30都無😂
作者: steve3609    時間: 2019-11-8 06:15 PM

引用:

外國是生活,愛國是口號!

有財力嘅人去國外享受自由
有權力嘅人在國內享受自由

佢地點會明自由係應該每個人都有!
作者: mancheonghoho    時間: 2019-11-8 06:17 PM

「為甚麼你(留在德國)不回中國去?」.   這是最笨的問題,

大陸人己像美國人、歐洲人一樣,到世界各地學習、工作、生活,有何不可?!
作者: montejo    時間: 2019-11-8 06:30 PM

引用:

佢唔應該答…I can afford to live in Germany
應該答, our government gives our freedom to choose our life or live in anywhere I like
作者: montejo    時間: 2019-11-8 06:32 PM

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-11-8 06:17 PM 發表

「為甚麼你(留在德國)不回中國去?」.   這是最笨的問題,

大陸人己像美國人、歐洲人一樣,到世界各地學習、工作、生活,有何不可?!
港娃只懂咁問人,佢哋其實唔識咩叫 freedom of movement, 而事實佢哋口中獨裁的中國就給人民呢個自由
作者: montejo    時間: 2019-11-8 06:39 PM

引用:

呢班香港人好醜,係德國連德文都唔惦,英文又唔係個個識……都係遊客多啦!玩完三個月免簽好返香港啦!
作者: 風雨沙    時間: 2019-11-8 06:50 PM

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-11-8 06:17 PM 發表

德國黑衣講到香港而家咁水深火熱,又唔返去香港幫下佢地手足?仲要留喺德國?
作者: 遁地盒仔    時間: 2019-11-8 06:53 PM

去邊到住關你撚事咩
作者: 神愛世人    時間: 2019-11-8 07:03 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-11-8 05:37 PM 發表

晤生性咪退囉好正常
知唔知宋住邊
知你係台獨份子,唔使咁大聲
作者: MoonRackers    時間: 2019-11-8 07:03 PM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-11-8 05:40 PM 發表

...
樓主:講得好呀!
作者: ka626168    時間: 2019-11-8 07:19 PM

新时代知识女性的典范/👍
你是我心中的花木兰/😍

圖片附件: 006N4ALSgy1g8qnmeolffj31hc0u0amo.jpg (2019-11-8 07:19 PM, 91.53 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: ka626168    時間: 2019-11-8 07:28 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-11-8 05:13 PM 發表

你叫中国退出,联合国冇飯开食屎呀?😌
什么时候中国也可以像你美爸连年拖缴联合国的会费,就是中国真正强大了的时候/😋
作者: hk_mask    時間: 2019-11-8 07:38 PM

勁!語言能力強,香港班曱甴,唔好再7出國際啦!🧐
作者: bobho    時間: 2019-11-8 07:50 PM

沒得打人,黃絲廢青輸硬
作者: nikkorlee    時間: 2019-11-8 07:58 PM

引用:
原帖由 textxt 於 2019-11-8 06:07 PM 發表

咁你唔問下鬼佬做乜學普通話做乜係中國做野和住。
大把“加拿大”人系香港工作同居住,tvb唔少艺人都系,点解每人去区地返加拿大??
作者: p2plover    時間: 2019-11-8 07:58 PM

舌战群愚,女中豪杰,中华好女儿!
作者: ingredient    時間: 2019-11-8 08:16 PM

引用:
原帖由 p2plover 於 2019-11-8 07:58 PM 發表

舌战群愚,女中豪杰,中华好女儿!
條女唔知咩叫基本法,有咩好討論。
大家記唔記得大陸只可以管國防外交,大陸大部份人根本唔知呢一回事。
作者: 山邊自我的菠菜    時間: 2019-11-8 08:19 PM

這班香港人除了大叫同唱歌;每次女孩問他們問題,都答不上。因為牠們跟本冇理據地支持曱甴破壞
作者: 抗毒果勇士    時間: 2019-11-8 08:20 PM

引用:

你乜水先~🤫🤣
作者: Z__Z    時間: 2019-11-8 08:44 PM

曱甴惡過人類年代,害蟲現金進化技能係—滅聲!
作者: 床上活潑的天使    時間: 2019-11-8 08:51 PM

作者: 小窮鬼    時間: 2019-11-8 08:52 PM

曱甴又一次柒出國際🤭
以後小弟旅遊外國有人問我都會話『I m from China not Hong Kong』😪
作者: 相當熱情的樓主    時間: 2019-11-8 08:54 PM

引用:

照佢道理:人哋愛國就要死返中國
咁你愛港係咪要死返香港呢?
作者: 真。委屈的結他    時間: 2019-11-8 09:05 PM

引用:

曱甴唔夠人講就搬龍門 現在深圳人都高班過香港垃圾曱甴
作者: tinnit    時間: 2019-11-8 09:07 PM

深圳少女講得好好...
作者: 真。委屈的結他    時間: 2019-11-8 09:08 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-11-8 05:37 PM 發表

晤生性咪退囉好正常
知唔知宋住邊
台灣人係電話騙案專家,專門偷呃拐騙
作者: 必佬    時間: 2019-11-8 09:15 PM

引用:

香港曱甴一唔夠人講就一大班人唱歌叫口號去掩蓋人哋嘅聲音,完美示範曱甴追求嘅港式民主係唔會接受人哋意見,別人永遠係錯
作者: 注冊技工    時間: 2019-11-8 09:16 PM

人地講道理,曱甴唯有以大喊大叫來回應,又話曱甴高汁呢,高汁到無言以對就大喊大叫來應對。
作者: siu80    時間: 2019-11-8 09:37 PM

裝睡的人叫不醒, 算了吧
作者: 36H    時間: 2019-11-8 09:37 PM

港璨即係港璨
無論語言水平口才學識國際視野
全部都敗於一女子之下
港璨就係大香港主義
太過自視過高
長期看低大陸人
其實港璨係井底之蛙
大陸好多人已經超越港璨啦
港璨仲懵盛盛
作者: Savehome    時間: 2019-11-8 10:10 PM

作者: 香港勇敢的手袋    時間: 2019-11-8 10:49 PM

應該咁講,證明中國居民,都好有自由,可以選擇係邊個地方居住,唔係黑媒咁講冇自由,咁答暴徒,實冇聲出
作者: 食花生的閒人    時間: 2019-11-8 10:51 PM

引用:
原帖由 變形蟲蟲 於 2019-11-8 05:54 PM 發表

身為香港人我覺得很丟臉呀,可唔可以唔好再7出國際? 20幾個人都爭論唔赢一個女仔,人地3種語言流利表達言論,你地咁多人去圍一個女仔都輸最後講唔赢就用大叫同唱歌去遮醜。 ...
你唔係以為香港人仲好巴閉,出去旅行都唔好認
作者: 墮皮香蕉人    時間: 2019-11-8 10:54 PM

愛國女人居然去德國
作者: 突然的自我    時間: 2019-11-8 10:58 PM

深圳女有智慧有美貌有學問!
香港曱甴淨係識得鬼叫!
作者: weather    時間: 2019-11-8 11:01 PM

首先美女應該叫班曱甴撕9爛自己本特區護照,都其時響德國犯事被班德国警察拉9左,邊9個保佢地
作者: 好仔反佔中9    時間: 2019-11-8 11:05 PM

引用:
原帖由 becktoria 於 2019-11-8 05:47 PM 發表

好在美女唔系香港同班曱甴理論,班曱甴兇殘暴戾、滅絕人性,唔夠美女講嘢肯定又會私了
作者: 東方紅    時間: 2019-11-8 11:06 PM

引用:

內地女好樣的。靚女,比起那班曱甴,實在好太多了...
人地一講中國好,曱甴一定問人點解唔番中國,同一道理,佢地認為中國唔好,咁點解佢地又唔走呢?
作者: 東方紅    時間: 2019-11-8 11:07 PM

引用:
原帖由 好仔反佔中9 於 2019-11-8 11:05 PM 發表

好在美女唔系香港同班曱甴理論,班曱甴兇殘暴戾、滅絕人性,唔夠美女講嘢肯定又會私了
美女講得啱,佢地最鍾意尖叫,叫嚣,一唔夠人講就大聲,想嚇窒人。
作者: 風雨沙    時間: 2019-11-8 11:07 PM

引用:
原帖由 墮皮香蕉人 於 2019-11-8 10:54 PM 發表

愛國女人居然去德國
愛港人居然去德國,唔返嚟同班手足齊上齊落?手足喺香港食TG,佢地喺德國食豬手
作者: kwood    時間: 2019-11-9 06:22 AM

其實我見好多黃屍都仲係上網淘寶再賣比外國,放假都係會番大陸玩!
作者: wee169    時間: 2019-11-9 08:23 AM

引用:

晤生性咪退囉好正常
知唔知宋住邊
死於長島。
作者: stabber    時間: 2019-11-9 08:37 AM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-11-8 17:13 發表

挑你老味!肯定你一定係大學生?祖先寫成早先都得!
作者: archress    時間: 2019-11-9 08:40 AM

點解一班甴曱唔夠人嗌,唔衝上去圍個女士呢?係因為有德警在埸?所以不好動手?
作者: 香港滅亡靠曱甴    時間: 2019-11-9 09:07 AM

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnne ... 1108_00952_001.html

不看不知香港學生同內地生距離差咁遠。  香港遲早比人飛甩。  只是英文內地生好好多,香港仲講緊港式英文,港式普通話。

作者: 和平香港    時間: 2019-11-9 09:07 AM

甴曱7出國際又一例證
作者: 農場粗俗的羊羊    時間: 2019-11-9 09:13 AM

曱甴唔夠人講就靠大聲叫囂,同杜文澤曱甴一模一樣
作者: mancheonghoho    時間: 2019-11-9 09:51 AM

引用:
原帖由 相當熱情的樓主 於 2019-11-8 08:54 PM 發表

照佢道理:人哋愛國就要死返中國
咁你愛港係咪要死返香港呢?
我一直在香港,唔洗!

反而照佢道理,世界各地美國人要死返美國,否則就是不愛國,相當搞笑!
作者: 十二子    時間: 2019-11-9 10:13 AM

Y 國人不想到中國定居。
作者: REM5    時間: 2019-11-9 11:14 AM

一些身為中國人不為祖國貢獻卻一直唱衰中國,不知道他們是什麼心態?中國強盛後,我們中國人在世界各地都可抬起頭做人!現在中國強盛了,身為中國人感到很驕傲,但是卻為香港人感羞愧,愧對祖國!
作者: 大寶二寶    時間: 2019-11-9 11:23 AM

引用:

咁同一道理,曱甴咁唔鐘意香港同中國,咪死去第二度囉,去英美啦咁鐿意担英美旗
作者: 吹漲的大笨象    時間: 2019-11-9 11:36 AM

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2019-11-9 11:23 AM 發表

咁同一道理,曱甴咁唔鐘意香港同中國,咪死去第二度囉,去英美啦咁鐿意担英美旗
你估佢地5想去,垃圾冇人肯收!
作者: 假如綠色牛    時間: 2019-11-9 12:18 PM

引用:

比較之下,香港那班質素好低
作者: 狂人甲    時間: 2019-11-9 12:24 PM

女中豪傑,不平則鳴!!
作者: mchan12    時間: 2019-11-9 01:00 PM

為呢位深圳女
作者: 焦急白滑的西瓜    時間: 2019-11-9 01:09 PM

深圳女講得好。如果你要保護孩子,就應該阻止佢哋犯法,遠利危險地方。你又鼓吹佢哋行到最前,面對危險,又企係兩旁話保護孩子,呢D咪叫做虛偽囉!
作者: dogdogcatcat    時間: 2019-11-9 01:33 PM

講多都嘥氣
作者: 商界難吃的弟弟    時間: 2019-11-9 02:35 PM

人比人!
作者: 超級妙趣游星    時間: 2019-11-9 02:43 PM

引用:

港毒無本事講國際化, 所以要做跟尾狗, 講港獨 ----- 但係明明之前開口埋口都話要跟國際標準
作者: sweetandsour    時間: 2019-11-9 04:40 PM

班曱甴去德國做乜L嘢亚,番乡下啦
作者: 愛之基    時間: 2019-11-9 04:51 PM

曱甴d理據好薄弱, 重鳩叫掩蓋對方聲音!
作者: 愛之基    時間: 2019-11-9 04:54 PM

引用:
原帖由 kwood 於 2019-11-9 06:22 AM 發表

其實我見好多黃屍都仲係上網淘寶再賣比外國,放假都係會番大陸玩!
口裏說不,身體卻很誠實!
曱甴就係咁無恥!
作者: (ツ)    時間: 2019-11-9 04:57 PM

條女好嘢
作者: 最愛曼聯    時間: 2019-11-9 04:57 PM

引用:
原帖由 變形蟲蟲 於 2019-11-8 17:54 發表

女工嬴的是公義,曱甴們只有大声
作者: 3個肉肉工人    時間: 2019-11-9 05:07 PM

作者: cannabisbaby    時間: 2019-11-9 06:37 PM

一有人同佢地講道理就去唱歌叫口號扮龜聽唔入耳真係班yellow objects既特質來,同杜民甴唔夠講就大聲一樣……因為d野都站唔住腳要死撐囉!
作者: cannabisbaby    時間: 2019-11-9 06:40 PM

引用:
原帖由 焦急白滑的西瓜 於 2019-11-9 01:09 PM 發表

深圳女講得好。如果你要保護孩子,就應該阻止佢哋犯法,遠利危險地方。你又鼓吹佢哋行到最前,面對危險,又企係兩旁話保護孩子,呢D咪叫做虛偽囉! ...
最仆街咪班泛民政棍囉
作者: simonfdf    時間: 2019-11-9 07:32 PM

支持
作者: michael    時間: 2019-11-9 08:44 PM

班曱甴理窟詞窮,英语又屎,只有大聲叫囂以圖滅別人聲,真係七出德國
作者: abbalau    時間: 2019-11-9 10:28 PM

引用:

你寫十幾個字都錯漏百出!真懷疑曱甴仔你有冇讀書㗎?
作者: ulu888    時間: 2019-11-9 11:18 PM

做漢奸特L别爱国又一例證
作者: dhammika    時間: 2019-11-10 05:01 PM

引用:
原帖由 墮皮香蕉人 於 2019-11-8 10:54 PM 發表

愛國女人居然去德國
三1十個愛港示威者都去德國七出世界啦!
作者: dhammika    時間: 2019-11-10 05:03 PM

引用:
原帖由 stabber 於 2019-11-9 08:37 AM 發表

挑你老味!肯定你一定係大學生?祖先寫成早先都得!
重有尊守呢?小學生都知係遵守校規啦!
作者: dhammika    時間: 2019-11-10 05:04 PM

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-11-9 09:51 AM 發表

我一直在香港,唔洗!

反而照佢道理,世界各地美國人要死返美國,否則就是不愛國,相當搞笑!
何粉屎係加拿大人佢留係香港七咩?
作者: 東方灰手背    時間: 2019-11-10 07:51 PM

引用:
原帖由 jipyrbo 於 2019-11-8 06:02 PM 發表

人地可能無國內人咁富貴,咪係咪都叫國內人返大陸生活囉。
支持暴徒果班人問人點解唔返中國?乜嘢神邏輯呀?都有好多香港人係外國居住啦!佢哋自己又唔返香港幫手?淨係識得係其他國家鳩嗚!
作者: winwin8899    時間: 2019-11-10 07:55 PM