標題: [本港新聞評論] 【抗暴之戰】國產催淚彈被指釋放大量二噁英 化學博士:極高溫或釀爆炸 [打印本頁]

作者: 生果轉貼員    時間: 2019-11-7 07:43 PM     標題: 【抗暴之戰】國產催淚彈被指釋放大量二噁英 化學博士:極高溫或釀爆炸

在蒙面防暴警連月瘋狂發射催淚彈,加上英國下令停止向香港進口人羣控制武器後,香港警隊催淚彈短缺、需要使用中國製催淚彈的講法不斷流傳。而《南華早報》報道亦指警方的催淚彈存貨已無法應付現有需求,須改向中國購入大批催淚彈,令市民都擔心會否對健康構成更大威脅。一位化學老師在網上撰文,指中國製催淚彈不但比外國催淚彈釋出較多毒素,更隨時有爆炸風險,危害市民生命安全。

該位名為「K Kwong」的化學老師在文中指出,由於國產催淚彈有高溫分解問題,本身內含CS劑量較多,發射後亦較一般催淚彈高溫,因此會釋出更多有毒氣體,例如「超級致癌物」二噁英、會導致肺積水的氯化氫、以及山埃氣體等。他續指,為避免釋出過多有毒氣體,世界各國在開發催淚彈時,都會希望將發熱溫度儘量控制於攝氏450度以下;不過,國產催淚彈最高溫度,則可以達到攝氏3,300度。
另外,高溫催淚彈更有爆炸風險。「K Kwong」指出,國產催淚彈中含有金屬鎂、鋁粉,在高溫燃燒下,如果有市民難耐毒氣,並嘗試向催淚彈澆水,則有可能出現爆炸!他又指,極高溫的催淚彈如命中身體,必定會著火,其高溫更可溶掉路上的瀝青。「K Kwong」直指,使用中國催淚彈無助解決政治問題,只能夠「解決市民」,呼籲政府必須立即停用。
相關新聞:【蘋聞追Click】踢爆警「雷射槍」射眼違機電署指引 眼科醫生指持續直射可致盲
不過,「K Kwong」強調自己「愛港愛國,無自殺傾向」,重申只是希望提醒市民接觸到有毒、致癌物質的風險。
「K Kwong」今早(7日)再發帖,指被國產催淚彈污染過的地方,需要認真清理才能「解封」,又指CS及其殘餘物不能溶於水內,更加不可以用漂白水清潔,否則會釋出更多有害物質。他建議,應混合多種化學物,令CS及其殘餘物溶於甲醇,再釋稀沖走,才能安全清潔。
「K Kwong」又提到,大眾不知國產催淚彈的嚴重性,令負責清潔的食環工友「率先硬食」,更指在外國在應對這類毒物時,需要穿生化衣,又強調擔心女警察和女示威者懷孕後會因毒物而小產。
。。。。。。。。
日日都放,清潔黎做咩,班黑警好驚俾清算,一定keep住放,個政府啲官唔想落台,一定keep住催谷縱容班黑警,人命同市民對佢地黎講都係小事,就算有一日成個香港死左一半人,佢地都唔會有任何感受,只會話催淚彈係無害既,係短暫既,大不了著草去外國,個個都諗住搞壞左香港咪去第二度,點解要抗爭,點解唔可以放棄,睇住身邊一個一個倒下,呢個就係原因!

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20191107/60239175?utm_campaign=hkad_social_hk.nextmedia&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_content=link_post

圖片附件: 1573126989554.jpg (2019-11-7 07:43 PM, 704.64 KB) / 該附件被下載次數 15

圖片附件: 1573126989617.jpg (2019-11-7 07:43 PM, 664.78 KB) / 該附件被下載次數 13

作者: sman070707    時間: 2019-11-7 07:48 PM

作者邊度搵到粒國産催淚彈來研究?
作者: 阿乜水    時間: 2019-11-7 07:55 PM

引用:
原帖由 sman070707 於 2019-11-7 07:48 PM 發表

Ching, 好易啫, 班連登曱甴既美國狗主, 大部份差人都係用中國製催淚彈好多年啦.
作者: wezard20xx    時間: 2019-11-7 07:58 PM

曱甴次次搞破壞,想索催淚彈先心足
作者: 007star    時間: 2019-11-7 08:03 PM

老美及其朋友唔賣
只好用國貨
作者: JETSO500    時間: 2019-11-7 08:06 PM

用乜催淚彈.....班友根本無人性淚都無一滴....直接用炸彈
作者: skyeyes    時間: 2019-11-7 08:06 PM

為咗消㓕甴曱 減少黃媒
最好毒d
作者: 東方默默的結他    時間: 2019-11-7 08:09 PM

之外俾你食進口貨又嫌棄過期,咁咪俾新鮮國產貨你食
作者: 太師傅    時間: 2019-11-7 08:13 PM

要用<殺它死>對付曱甴
作者: 泛民之星陳盲刎    時間: 2019-11-7 08:14 PM

佢參考嗰個文獻 個燃燒條件係有白金作為催化劑
你唔係想講中國催淚彈含有白金成份下話?
作者: KC15    時間: 2019-11-7 08:28 PM

咁,汽油弹的燃烧是冇有害物質嗎?
作者: ngcaddy    時間: 2019-11-7 08:31 PM

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-11-7 08:14 PM 發表

高登同連登。。生果日報系锦上下
作者: Igglepiggle    時間: 2019-11-7 08:38 PM

食得鹹魚抵得住渴。
作者: walkera2006    時間: 2019-11-7 08:40 PM

國產催淚彈會在槍膛內爆炸,黑警即時殉職落地獄
作者: estateman    時間: 2019-11-7 08:48 PM

支持用國貨剎傷力更大對付曱甴
作者: 廚房粗俗的留言    時間: 2019-11-7 08:48 PM

On99國產好殺蟲一流
作者: Savehome    時間: 2019-11-7 08:49 PM

作者: chowcn    時間: 2019-11-7 08:51 PM

改用實彈安全好多。
作者: daniel47877    時間: 2019-11-7 08:57 PM

引用:
原帖由 KC15 於 2019-11-7 08:28 PM 發表

黑煙入肺即死
作者: .tom    時間: 2019-11-7 09:00 PM

班暴徒唔搞事咪唔會放催淚彈囉
作者: 真。藍色世界    時間: 2019-11-7 09:01 PM

實在是好消息,雖然似文宣流料,但也是消滅曱甴暴徒的好方法。
作者: banjo.    時間: 2019-11-7 09:06 PM

國貨無得頂, 可以炸L死啲曱甴.
作者: 泛民之星陳盲刎    時間: 2019-11-7 09:08 PM

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-11-7 08:40 PM 發表

戇鳩 催淚彈嘅發射藥量好低 低過一支警槍嘅子彈 就算炸膛威力都不大
作者: jj420    時間: 2019-11-7 09:09 PM

又毒果,吊乃
作者: 一一一木木木    時間: 2019-11-7 09:11 PM

燃燒到3300度。are u sure?
作者: kingkong_hk    時間: 2019-11-7 09:11 PM

改買印度吹女旦, 不過唔知比人強過幾多次先出貨比你用
作者: 泛民之星陳盲刎    時間: 2019-11-7 09:13 PM

引用:
原帖由 一一一木木木 於 2019-11-7 09:11 PM 發表

垃圾焚化爐 1300度 已經可以大幅減少 二噁英
作者: msctqm    時間: 2019-11-7 09:16 PM

冇暴徒,何來會有防暴警察同催淚彈?
作者: kingkong_hk    時間: 2019-11-7 09:17 PM

引用:
原帖由 一一一木木木 於 7-11-2019 21:11 發表

3000度熱過地幔, 可以用手汁得起?
作者: 一一一木木木    時間: 2019-11-7 09:18 PM

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-11-7 09:17 PM 發表

點知啫。我又唔係博士
作者: simonfdf    時間: 2019-11-7 09:19 PM

放得好,黑衣人好事
作者: 流膿人    時間: 2019-11-7 09:20 PM

無暴徒無暴動無破壞,咪無催淚彈囉
作者: Felix$$$    時間: 2019-11-7 09:23 PM

甲甴擲汽油彈時即射催淚彈,跟住出好多甲甴爆谷👍。
作者: simonfdf    時間: 2019-11-7 09:38 PM

一日黑衣人出來搞事就會有此情況
作者: 將孖櫈丢出香港    時間: 2019-11-7 09:41 PM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2019-11-7 07:43 PM 發表

在蒙面防暴警連月瘋狂發射催淚彈,加上英國下令停止向香港進口人羣控制武器後,香港警隊催淚彈短缺、需要使用中國製催淚彈的講法不斷流傳。而《南華早報》報道亦指警方的催淚彈存貨已無法應付現有需求,須改向中國購入大批催淚彈,令市民都擔心會否對健康構成更大威脅。一位化學老師在網上撰文,指中國製催淚彈不但比外國催淚彈釋出較多毒素,更隨時有爆炸風險,危害市民生命安全。
https://static.appl ...
點解會keep住放,咪臭係D無腦曱甴豬咁蠢鳩衝出黎須要人道毁滅囉
作者: Hung196108    時間: 2019-11-7 09:47 PM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2019-11-7 07:43 PM 發表

10480772 10480773

ht ...
說得完全對!
所以,由始至終,我係提議同贊成用來複槍對暴徒(有破壞,縱火,阻路,打人⋯⋯者)作目標準確射擊。
火藥用量小,傷害範圍微,對四周人畜完全無影響,沒有殘餘化學劑遺留,影響接觸者⋯⋯
作者: tse06955253    時間: 2019-11-7 09:49 PM

引用:

ht ...
我DLLM臭X啦!毒果生癌轉帖犬。
你全家中催淚彈毒殆盡?

圖片附件: [你全家中催淚彈而殆盡?] PhotoCollage_20191103_023141853.jpg (2019-11-7 09:49 PM, 34.14 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: sim008    時間: 2019-11-7 09:52 PM

有時見到咁都覺得佢哋辛苦 日日都要鳩作啲野黎黑警察
作者: deer1    時間: 2019-11-7 10:26 PM

引用:
原帖由 KC15 於 2019-11-7 08:28 PM 發表

龍門任佢擺,汽油彈就梗係人畜無害,有益身心啦!
作者: 半夜永恆的羊    時間: 2019-11-7 10:36 PM

驚方重ON99, 十年後就知。
作者: clogalaxy    時間: 2019-11-7 10:36 PM

引用:
原帖由 sman070707 於 2019-11-7 07:48 PM 發表

平行時空中
作者: 你封我唔到    時間: 2019-11-7 10:38 PM

冚家剷博士掟汽油彈有冇問題呀?
作者: 赤貝    時間: 2019-11-7 10:52 PM

>><<1,你唔出嚟咪唔放囉。你老母使唔使好似電子煙咁加埋水果味呀
作者: 赤貝    時間: 2019-11-7 10:53 PM

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-11-7 08:40 PM 發表

放心,到你死嗰日都唔會有機會見到
作者: s336990    時間: 2019-11-7 10:56 PM

樓主都自相矛盾,而且無邏輯
一時話高官唔想落台,一時又話搞壞咗香港就去外國

你係外國,會接收個咩人做自己公民?
有錢有能力定係乜用都無淨識破壞?
如果高官如樓主講成咁,邊有國家要?點著草?

不過樓主最後一句暗示咗一個事實,就係“曱甴係無國家肯要”
而且因為無國家肯要,所以要將香港改做為適合曱甴生存嘅爛港
作者: mikemike7252    時間: 2019-11-7 10:58 PM

少理毒爛臭生果!
作者: 一風堂    時間: 2019-11-7 11:04 PM

屌你X母……唔通放香精咩!依家驅趕暴徒呀!D煙要有益健康呀?冚家產曱甴博士!
作者: aixueli521    時間: 2019-11-7 11:04 PM

引用:
原帖由 赤貝 於 2019-11-7 10:52 PM 發表

>><<1,你唔出嚟咪唔放囉。你老母使唔使好似電子煙咁加埋水果味呀
🤣🤣或者可以考慮嚇
作者: DORAEMON0066    時間: 2019-11-7 11:38 PM

引用:

夢中
作者: 樓上平平膠樽    時間: 2019-11-7 11:40 PM

班暴徒上了引,索個先興奮。
作者: Peter_H    時間: 2019-11-7 11:43 PM

早話是亂制架啦
有冇睇過老共的彈導 被美帝的戰機電戰攻擊~分不到方向胡亂飛
作者: 明亮的晨星    時間: 2019-11-7 11:46 PM

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-11-7 08:14 PM 發表

黃絲上等人,戴白金戒指,咁就出事喇
作者: Duncan_Nadal    時間: 2019-11-7 11:50 PM

奇肛乜水
作者: 3個肉肉工人    時間: 2019-11-8 01:30 AM

作者: 小時候的她    時間: 2019-11-8 01:50 AM

哈哈  等d曱甴飽d
作者: fiogermi    時間: 2019-11-8 01:54 AM

邊個係 King Kwong
作者: 皇天后土    時間: 2019-11-8 02:04 AM

作者: sunnymiu    時間: 2019-11-8 02:36 AM

無辦法,唯有用實彈
作者: 唔該柒少陣    時間: 2019-11-8 02:42 AM

作者: volvag    時間: 2019-11-8 02:43 AM

引用:

唔爆又點發射?據說大陸貨比美國貨可靠,未試過失效
作者: eclipseone    時間: 2019-11-8 02:43 AM

咁香港自制能力又差
作者: volvag    時間: 2019-11-8 02:48 AM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-11-7 11:43 PM 發表

早話是亂制架啦
我淨係知道以為自己所向無敵嘅美軍U2偵察機,俾仲係著草鞋嘅解放軍擊落咗
作者: tkmeb    時間: 2019-11-8 05:11 AM

多九魚!曱甴吾搞事咪冇事囉!
作者: omnia    時間: 2019-11-8 05:17 AM

引用:
原帖由 阿乜水 於 2019-11-7 07:55 PM 發表

Ching, 好易啫, 班連登曱甴既美國狗主, 大部份差人都係用中國製催淚彈好多年啦.
你講世界之窗嗰個美國?
作者: macaukit2014    時間: 2019-11-8 05:30 AM

點解吾分析暴徒,火燒地鐵站,破壞銀行設施,擲氣油彈等對市民的傷害!!!而去分析催涙彈!!沒有暴徒那會用催涙彈!
作者: ar2man    時間: 2019-11-8 10:36 AM

引用:
原帖由 macaukit2014 於 2019-11-8 05:30 AM 發表

點解吾分析暴徒,火燒地鐵站,破壞銀行設施,擲氣油彈等對市民的傷害!!!而去分析催涙彈!!沒有暴徒那會用催涙彈!
唔好話氣油彈,仲有分析下放完火果些黑煙,果些唔洗分析都知毒啦,環保團體唔出來讉責班曱甴
作者: 寒冬大大馬桶    時間: 2019-11-8 10:37 AM

引用:
原帖由 阿乜水 於 2019-11-7 07:55 PM 發表

麻鷹唔管管雞仔?啲警察無端端自己日日無野做放催淚彈?
對付恐怖分子,你可以揀催淚彈國產的,或是實彈射擊。悉隨尊便。
下次香港警察再買催淚彈,是否需要問吓啲曱甴想要士多啤梨味,雲呢拿味,檸檬味還是其他味道嗎?
不過聽到博士的說話,我相信用實彈情況會比較好,不會影響到其他市民。
作者: terry_1911    時間: 2019-11-8 11:52 AM

有萬寶唔食,係要食紅塔山
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-11-8 11:54 AM

網化上學老師??
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-11-8 11:55 AM

引用:

可能有零售??
作者: terry_1911    時間: 2019-11-8 11:58 AM

咁用實彈囉
作者: JillWong    時間: 2019-11-8 12:01 PM

燒汽油彈無二惡英?
作者: iapple2    時間: 2019-11-8 12:08 PM

核爆都出來啦,呢d小兒科
作者: 星升升    時間: 2019-11-8 12:35 PM

唔夠毒點殺得死曱甴呀
作者: 飛火雞    時間: 2019-11-8 12:41 PM

引用:

毒果+濕鳩教畜
強烈支持香港政府以後都用大陸製嘅武器
作者: 飛火雞    時間: 2019-11-8 12:42 PM

引用:
原帖由 東方默默的結他 於 2019-11-7 08:09 PM 發表

之外俾你食進口貨又嫌棄過期,咁咪俾新鮮國產貨你食
中國人當然要食中國催淚彈,如果佢哋想食美國催淚彈,咪叫佢哋去美國暴動囉。
作者: ATA6038    時間: 2019-11-8 12:44 PM

咁咪好囉!鬼叫外國貨用曬!
怕咪唔好出黎送死
作者: 揸波龍爪手    時間: 2019-11-8 01:12 PM

引用:

不要問只要信,你睇吓毒果嘅粉絲幾咁精靈可愛就知

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-11-8 01:12 PM, 202.7 KB) / 該附件被下載次數 5

圖片附件: mobile_2.jpg (2019-11-8 01:12 PM, 159.73 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: mobile_3.jpg (2019-11-8 01:12 PM, 75.29 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: mobile_4.jpg (2019-11-8 01:12 PM, 113.39 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: mobile_5.jpg (2019-11-8 01:12 PM, 17.83 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 寒冬大大馬桶    時間: 2019-11-8 01:30 PM

殺曱甴唔用殺蟲水唔通用香水咩!
作者: macaukit2014    時間: 2019-11-8 01:42 PM

有冇人去化驗暴徒擲的氣油彈,磚頭有冇毒!!?
作者: michael    時間: 2019-11-8 01:45 PM

又係毒西果報弄虛作假,揑造謊言日九日老屈差佬,呢張西報害九死好多年青人
作者: 唔食牛熊的老散    時間: 2019-11-8 01:52 PM

作者: 阿妮呢    時間: 2019-11-8 01:54 PM

毒死曱甴很好。
作者: 正人正貨    時間: 2019-11-8 02:09 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-11-7 11:43 PM 發表

早話是亂制架啦
你講臺灣的雄三,專掉頭射漁船呀,又出來柒呀皮條閪
作者: ono119394    時間: 2019-11-8 02:21 PM

乜外国催淚弹係多吸有益健康咩?
作者: ono119394    時間: 2019-11-8 02:22 PM

引用:

幻想
作者: lrr174    時間: 2019-11-8 02:23 PM

暴動 就要制止, 用催淚彈已是最低消費

作者: 一個飯煲三個蓋    時間: 2019-11-8 02:25 PM

根據一個姓x的化學博士硏究所得,中國製催淚彈平靚正。
作者: 香港偽民為患    時間: 2019-11-8 02:26 PM

又係某某專家研究實證
其實都係自僱創業文章
作者: lrr174    時間: 2019-11-8 02:26 PM

引用:
原帖由 揸波龍爪手 於 2019-11-8 01:12 PM 發表

不要問只要信,你睇吓毒果嘅粉絲幾咁精靈可愛就知

明顯係扮藍  已檢舉
作者: thinkingfact    時間: 2019-11-8 02:29 PM

引用:

ht ...
依d咪混淆視聽囉
世界各國在開發催淚彈時,都會希望將發熱溫度「儘量控制」於攝氏450度以下;不過,國產催淚彈「最高溫度」,則可以達到攝氏3,300度

儘量控制姐係會控制唔到,控制唔到既最高溫度呢?可能係4000 5000 6000都得
國產催淚彈控制溫度呢?可能係300以下
仲有一大堆條件先達到3300度
呃無知香港人就得既,不過香港人大多都無知

退後一萬步,就算催淚彈有害咁點?你知有害就係驅散既時候要走啦,仲留係度?同係火災時叫你逃生你唔走,燒傷燒死怪得邊個
作者: 小小明星123    時間: 2019-11-8 02:33 PM

一定練過鐵砂掌
引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-11-7 09:17 PM 發表

作者: 雨中花花榴槤    時間: 2019-11-8 02:37 PM

咁驚就唔好出嚟搞事啦
作者: 雨中花花榴槤    時間: 2019-11-8 02:37 PM

殺曱甴啲確一流
作者: 菊花杰全爆裂    時間: 2019-11-8 02:40 PM

引用:

球其搵條不知名茂利扮化學專家,毒果最拿手好戲,信一成都拉去打把。

圖片附件: 1573195203070.jpg (2019-11-8 02:40 PM, 282.56 KB) / 該附件被下載次數 5

圖片附件: 1573195203176.jpg (2019-11-8 02:40 PM, 182.59 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: 菊花杰全爆裂    時間: 2019-11-8 02:41 PM

引用:
原帖由 太師傅 於 2019-11-7 08:13 PM 發表

要用<殺它死>對付曱甴
兜口兜面喂曱甴正呀!
作者: 雨中花花榴槤    時間: 2019-11-8 02:43 PM

曱甴暴徒黃畜:「識食催淚彈,梗係選美製」
唔怪得成日壞念佔中時期食嘅第一枚催淚彈啦
作者: 菊花杰全爆裂    時間: 2019-11-8 02:44 PM

引用:
原帖由 唔食牛熊的老散 於 2019-11-8 01:52 PM 發表

毒果每日作故事, 呃傻仔比錢睇
真係唔知道點解唔拉人封艇,仆街毒果日日老作所謂新聞。
作者: 76904yp    時間: 2019-11-8 02:46 PM

大陸做乜嘢都毒做呢啲野啱曬
問驚你
作者: notsoserious    時間: 2019-11-8 03:05 PM