標題: 「意圖謀殺」「書寫遺書」系乜害咗香港年青人 [打印本頁]

作者: 農場勇敢的結他

作者: 直線國國王     時間: 2019-10-16 08:44

開學后反而學生被捕的比率急升。這已証明學校是暴亂源頭,要不是學生互相影響,要不是教師影響學生。
學校不從這兩點檢討自己,還在說不放棄犯罪學生?就是學校這種「不放棄教壞學生」,才是播毒之源。
作者: l834vzo0z

作者: cbytgpx2974

作者: broitue3451

作者: jyxoxuj356

作者: nGIqFTZOPi

作者: big3624     時間: 2019-10-16 11:37

養不教
父之過
教不嚴
師之惰
作者: 電梯宇宙的弟弟     時間: 2019-10-16 11:37

教育,媒體,政府內奸
作者: VLCMjSZIfB

作者: JDQUvYeduh

作者: UYzVuHlMkA

作者: OWfplymYpR

作者: 籠中可愛的馬桶

作者: ujERBkOKRU

作者: pxKHnPuanW

作者: hXYfJGmkwW

作者: jlXnrRKWBx

作者: yxTmmojQyh

作者: gvLsnAZZma

作者: RxaSSPpKof

作者: JFlbVzYPDL

作者: JDQUvYeduh

作者: yxTmmojQyh

作者: pxKHnPuanW

作者: ujERBkOKRU

作者: hXYfJGmkwW

作者: 後生族     時間: 2019-10-16 12:57

割喉事件嘅主角,後悔也為時已晚。

作者: iKAyiZcjOe

作者: jyxoxuj356

作者: l834vzo0z

作者: OWfplymYpR

作者: VLCMjSZIfB

作者: 神經箭     時間: 2019-10-16 16:16

引用:
原帖由 農場勇敢的結他 於 2019-10-16 08:30 發表
13號警察被割喉案件,經過調查相關案情已經浮出水面。涉傷警人員系一名19歲就讀於新界喇沙中學嘅學生,現已被認定意圖謀殺,值得注意嘅系呢名學生喺行凶之前已經寫好遺書放入家中。19歲如花一樣嘅年紀,本應該在學校享受無憂無慮嘅時光,如今卻犯下重罪。系乜害咗咁樣嘅香港年青人不得不引起我哋嘅注意。
首先香港教育嘅問題,誤人子弟嘅通識教育課程,極端思想嘅教師校長,充滿暴力嘅校園文化呢一切都系引起此次悲劇嘅禍 ...
中毒太深之故。

作者: sclee1209     時間: 2019-10-16 16:29

冇人去質問校長,點解你地教出黎學生會洗用咁嚴重暴力,需要激到去殺警?
老實講,反送中又好,五大訴求咩X都好,罷課罷到死都好
唔係講好"和理非"?
學生爭取自由民主並冇問題,但係學校要教佢地,千奇唔可以犯法用暴力
而家付出咁大代價,呢位校長如果仲有少少羞恥心,應該引咎辭職,向社會道歉冇教好自己啲學生
作者: 後生族     時間: 2019-10-16 17:08

應關閉縱容學生暴力嘅學校,
作者: wilsonkf     時間: 2019-10-17 02:45

on 9 仔邊一代無?
係宜家特別D, 比個光環班on 9 仔載.