標題: [本港新聞評論] 東方日報A1:政府救市冇影旺區商場現吉舖潮 [打印本頁]

作者: 唔睇大台    時間: 2019-9-20 09:00 AM     標題: 東方日報A1:政府救市冇影旺區商場現吉舖潮

反修例風波打殘零售業,多區商場湧現吉舖潮。銅鑼灣有商場近月出現最少半成吉舖,租戶狂呻整天未有生意成交,需貼錢入貨及交租;

反修例風波打殘零售業,多區商場湧現吉舖潮。銅鑼灣有商場近月出現最少半成吉舖,租戶狂呻整天未有生意成交,需貼錢入貨及交租;葵涌有租戶嗟嘆,人流大跌70%,情況持續或考慮結業;旺角亦有商場現逾10間吉舖,租戶苦喊生意較以往稍遜。政府早前公布多項措施支援中小企,惟業界質疑有關措施成效,有零售業協會呼籲業主減租半年,立法會議員則建議政府加強本地零售市場。

「生意差過沙士。」銅鑼灣東角Laforet兩層共有約140個舖位,現時至少7個冇商戶承租,亦有部分舖位被用作臨時店舖擺放宣傳品,另外約20個商戶於櫥窗貼上「要求減租」等字條。店主李小姐指,經營藥妝店逾8年,主要客源為內地及海外遊客,直言因近期示威活動,導致其生意大跌,「試過全日都冇開過單,一般都係做得幾百蚊生意。」她續指,2017年業主曾將租金由約8萬港元減至3萬港元,惟近月生意額僅5萬港元,扣除入貨成本,需貼錢才可勉強維持經營。近月才續租兩年的她質疑,政府公布的中小企支援措施用途不大,「只係幫到大企業,落唔到小企業手中」,期望業主可減免租金。

平日人頭湧湧的葵涌廣場人流亦明顯減少,三樓有逾10間吉舖貼有招租廣告。同層賣女裝服飾的韋小姐直指,近月生意跌逾50%,扣除3萬多港元租金,連工資亦難以支付,「除咗星期六、日,連之後嘅星期一都會好靜,可能影響咗市民嘅購物心情。」經營服裝店10多年的她指,情況可謂前所未見,廣場人流大減70%,部分商戶因此關門,若情況持續,或會考慮結業。對於早前有協會呼籲業主減租,她表示贊成,「之前沙士有減租1年,但今次業主到依家都冇講過。」

主打年輕人市場的旺角新之城,2樓及3樓至少有11間吉舖,閘外列有租務熱線。在場內經營精品店的鄭小姐指,開業1年多,近月商場人流略為減少,稍為影響生意,惟未曾聽聞政府向中小企提供支援措施。

中原(工商舖)董事總經理潘志明指,近兩個月港島區銅鑼灣軒尼詩道、波斯富街、灣仔以至上環,九龍區太子、旺角、尖沙咀彌敦道沿途,及新界零星地區如沙田、元朗等熱門示威區的舖位租務市場較受影響。零售舖一般於周末生意較旺,惟遇上近期示威活動,加上旅遊業不景,消費力弱,打擊更大。他又指,現時吉舖開始湧現,不少租客期望業主減租,幅度由30%至60%不等,陸續有業主願意短期減租,「寧願留番租客,好過丟空。」他補充,不少租約起租日期為10至11月,屆時或有更多租戶不續租,又難有新租客頂上,預料未來3個月舖位空置率更高。

香港零售管理協會主席謝邱安儀指,今年上半年受中美貿易戰影響,本港零售市道持續低迷,至6月負增長情況更明顯,7月零售業總銷貨值按年下跌11.4%,預料9月市道更淡靜。其中,高價貨品如珠寶、鐘錶等零售額跌幅較大,約40%至60%,位於旅遊區的服裝店、藥妝店等商戶亦錄得近50%跌幅,至於部分類別如超級市場仍有升幅,她估計因市民減少外出用餐,故帶動有關表現。

對於政府推出的支援措施,謝表示歡迎,惟零售業需各方協力渡過難關。因此該協會早前呼籲商舖業主減租50%,為期半年,然而反應一般,只有個別業主表示體諒,大部分大業主未有回應,她明言焦急,「呢3個月(商戶)捱得好辛苦,中小企特別難捱,現金流交唔起租,虧損無可避免。」

十一假期雖為黃金檔期,惟立法會議員邵家輝指,旅客數字下跌對零售業造成嚴重打擊,預料9月及10月情況不樂觀。

葵涌廣場發言人表示,客戶服務中心作為物業管理人,負責葵涌廣場公共地方之日常營運及管理,由於上址商舖由不同業主持有,故有關的實際租務狀況,需要直接與各商舖業主作進一步了解。東網亦向銅鑼灣東角Laforet及旺角新之城查詢,惟至截稿前未有回覆。

真係GG啦!都話左政治係關你事架啦 唔好以為你唔理就冇野

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190920/bkn-20190920000525344-0920_00822_001.html
作者: shittyshit    時間: 2019-9-20 09:16 AM

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-9-20 09:00 AM 發表

反修例風波打殘零售業,多區商場湧現吉舖潮。銅鑼灣有商場近月出現最少半成吉舖,租戶狂呻整天未有生意成交,需貼錢入貨及交租;

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190920/photo/bkn-20190920000525344-0920_00822_001_fb.jpg?20190920081608

反修例風波打殘零售業,多區商場湧現吉舖潮。銅鑼灣有商場近月出現最少半成吉 ...
救你條命,樓市升咗咁耐跌番50%都應該啦DLLM
作者: 花丹牡    時間: 2019-9-20 09:36 AM

光復零售,打殘甴曱
作者: 單吊二索男    時間: 2019-9-20 09:37 AM

好簡單。交呢幾年税單出泥。証明收入少左。

的士佬。藥房。等等。都主重拎出泥上報揾777。
作者: 我要真發達復活    時間: 2019-9-20 09:47 AM

但訪問好多鋪頭, 次次D鋪頭都話表示理解的喎.  理解就得啦
作者: gammy    時間: 2019-9-20 09:55 AM

起哂樓佢,d商場沒用嫁
作者: 高高陳高高    時間: 2019-9-20 09:59 AM

曱甴革命
害死香港
作者: lmkandy    時間: 2019-9-20 10:00 AM

咁仲唔多L謝班曱甴?既然理解就好應該同班曱甴實現攬炒願望嘛,做乜閪口閪面jek?
作者: qqing050904    時間: 2019-9-20 10:00 AM

支持香港腩炒
作者: 黃黃TSUI    時間: 2019-9-20 10:06 AM

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-9-20 09:00 AM 發表

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190920/photo/bkn-20190920000525344-0920_00822_001_fb.jpg?20190920081608

反修例風波打殘零售業,多區商場湧現吉舖潮。銅鑼灣有商場近月出現最少半成吉 ...
叫曱甴救市。不應該叫政府!
作者: hinfan    時間: 2019-9-20 10:07 AM

引用:

就是最好嘅方法就係,立蒙面法緊急法。拉曬班曱甴,清除所有流農牆,而家咁嘅形勢仲救,等於抌錢落鹹水海。
置諸死地而後生。

作者: 殘廁肥沃的湯圓    時間: 2019-9-20 10:08 AM

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2019-9-20 09:47 AM 發表

但訪問好多鋪頭, 次次D鋪頭都話表示理解的喎.  理解就得啦
冇錯!理解等於支持暴徒,有今日既局面就要承擔,唔好啊叽啊喳
作者: 牙皮=]    時間: 2019-9-20 10:10 AM

欖炒
作者: 中午自我的採購    時間: 2019-9-20 10:11 AM

上月打牙餃時問有冇影響牙?幫你爭取民主渦小小影響姐。
死曱甴快燃D執咗佢。
作者: kilkilkil    時間: 2019-9-20 10:11 AM

叫泛狗/暴民搞掂啦!
作者: C皇    時間: 2019-9-20 10:12 AM

政府最好吾救市大家攬炒
作者: poorman@LP    時間: 2019-9-20 10:20 AM

?冇生意點解要入貨?咩邏輯
作者: 小稀    時間: 2019-9-20 10:21 AM

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2019-9-20 09:47 AM 發表

但訪問好多鋪頭, 次次D鋪頭都話表示理解的喎.  理解就得啦
好奇怪, 以前地鐵壞左,
市民鬧到七彩,
曱由破壞地鐵市民冇得坐,
又變左個個市民諒解
作者: poorman@LP    時間: 2019-9-20 10:23 AM

咁多剛需一定炒住宅,住宅今年又可加租5%
作者: $navyseals    時間: 2019-9-20 10:23 AM

而家係初期,最壞時7成零售業收檔,加上貿戰,失業率15-20%。
作者: 我要真發達復活    時間: 2019-9-20 10:25 AM

據了解, 70%香港人, 有思覺失調.
引用:
原帖由 小稀 於 2019-9-20 10:21 AM 發表

市民鬧到七彩,
又變左個個市民諒解

作者: 顛顛    時間: 2019-9-20 10:26 AM

係暴徒搞到咁,咪搵暴徒算帳囉!又要政府救呀?
作者: barre    時間: 2019-9-20 10:27 AM

我们自己不爱香港,其他国家根本只系看笑话。我体谅政府,源头在自己,在甲由,所以旅游零售没法救,先做好自己,不要再纵容学生的一哭二鬧!
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-9-20 10:29 AM

而家梗係搞掂曱甴為首任啦
作者: 正人正貨    時間: 2019-9-20 10:29 AM

多謝(光覆)香港,春袋夾條命。
作者: st105    時間: 2019-9-20 10:29 AM

唱吓歌仔...拉吓手...叫吓口號。  睇吓谷吾谷倒啲人氣
作者: 睇天做人    時間: 2019-9-20 10:30 AM

攬炒要人救?! 自救吊曱甴先啦
作者: falconV8    時間: 2019-9-20 10:30 AM

做生意有一定風險, 唔係賺硬。  
作者: chusteve    時間: 2019-9-20 10:38 AM

商鋪是商業,沒生意減租,關政府L事。 又話自由經濟??
作者: 公園小OL    時間: 2019-9-20 10:41 AM

引用:
原帖由 shittyshit 於 2019-9-20 09:16 AM 發表

有淫個腦生响Pat Pat度,咩叫調整都未知,怪吾得比師兄送佢四個英文大寫。

如果要救,請去同曱甴金主李瓜講叫佢再同佢老豆米割講停手。
作者: discuss-5    時間: 2019-9-20 10:41 AM

叫200M+1 出來消費
作者: cat35a    時間: 2019-9-20 10:42 AM

打殘甴曱
作者: 夜來人    時間: 2019-9-20 10:43 AM

香港成為吉鋪曱甴之都,多謝年青新一代煮人翁
作者: samsampigpig    時間: 2019-9-20 10:45 AM

救市? 點救?
旅客唔去香港, 可以點?
市民唔願出街消費, 可以點?

見到有香港酒店開始向香港人做優惠, 但問題係酒店地點係暴徒出沒區域, 真係唔驚比暴徒襲擊?
作者: foxhode    時間: 2019-9-20 10:45 AM

個日有份去200幻遊行個的就冇喊了,有得必有失
作者: 紅星加盈    時間: 2019-9-20 10:46 AM

引用:

理解係為左生意咋
唔通公然話班義士阻住哂
班義士最叻號召人罷乜罷物㗎
呢啲叫黑色恐怖呀!
作者: 墨明智    時間: 2019-9-20 10:48 AM

引用:
原帖由 lmkandy 於 2019-9-20 10:00 AM 發表

咁仲唔多L謝班曱甴?既然理解就好應該同班曱甴實現攬炒願望嘛,做乜閪口閪面jek?

作者: freelance22    時間: 2019-9-20 10:49 AM

仆街業主係時候減租!!
作者: erectdick    時間: 2019-9-20 10:49 AM

這個是佢哋老闆俾錢嘅效果,向香港政府及大陸政府施壓。金主魔杖及咒語就可以令中國金鵝病了。而聽令於金主傀儡被包裝成領導新時代之魂。可以反傳統。違反所有法律,任我行因為佢哋主人賜予神力!破金裂石。民主,自由社會警察,法官,當權者可用招數金主完全掌握,什麼裁判,規則,前官吏,愚論,神學,社工,教師,完全收編。媒體報導方式。攝影機要說的話。要真相嗎???
脫開所有看事情誰可有利益。誰可相依。

作者: Ms.babe    時間: 2019-9-20 10:49 AM

打工仔以為唔關事,繼續支持甲甴,好快裁員潮
作者: christing1123    時間: 2019-9-20 10:51 AM

求仁得仁
作者: 新瓶舊酒    時間: 2019-9-20 10:53 AM

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-9-20 09:00 發表

好多人覺得自己中間偏黃就唔會燒到自己,呢鍋嘢人人有份埋單!
作者: Beyond2014    時間: 2019-9-20 10:53 AM

救市唔治本,一定要拉唒兼重判班曱甴
作者: Beyond2014    時間: 2019-9-20 10:56 AM

引用:

唔怕班黃衞兵咩!地鉄俾差佬入站,都俾人仆爛哂d嘢
作者: sam_view    時間: 2019-9-20 10:58 AM

重有大把人返工,唔好扮市道差
作者: 農場紅色馬    時間: 2019-9-20 11:00 AM

曱甴破壞攬炒惡行,卻變左政府救市冇影?叫暴徒收手啦
作者: sweetandsour    時間: 2019-9-20 11:04 AM

等曱甴家族全失业,政府才好出手救市
作者: 前往幼稚的妹妹    時間: 2019-9-20 11:06 AM

引用:

做咩呀,啲咩本地鋪,小店,大商場之前出聲話理解佢地咁樣好支持喎,又話免費俾嘢佢地食喎,生意有影響都話接受到。做咩現在又話執又捱唔住呀,同啲暴徒講麻,做咩又求政府幫
作者: nel116    時間: 2019-9-20 11:07 AM

香港人都知道事情的始末唔解決呢個問題,根本連計都傾唔到
要公平公正公開公義,跟良心做事情

香港人keep fighting
作者: felix9132    時間: 2019-9-20 11:09 AM

救? 啲商場都表示理解暴徒所作所為,又唔歡迎警察執法,有咩要救?
作者: mc4870    時間: 2019-9-20 11:09 AM

訪問親D商鋪都話雖然有小小影響, 但都好理解喎. 即係無問題啦. 咪等班曱甴繼續攪囉, 遲多幾個月再問下佢地有無影響囉.
作者: cpfatpang    時間: 2019-9-20 11:10 AM

點解政府要救班業主?
作者: Cambridge8    時間: 2019-9-20 11:15 AM

引用:

所以我都理解佢地做唔住嘅願望
作者: WongChoi168    時間: 2019-9-20 11:20 AM

乜衰嘢都關政府事,多餘!
作者: foxhode    時間: 2019-9-20 11:22 AM

華盛頓特區西北部發生的槍擊事件 至少有六人被槍殺
央視09-20 11:20
當地時間19日晚,據當地媒體報導,華盛頓特區西北部發生的槍擊事件。 警方稱,至少有六人被槍殺。天道循环
作者: tikk    時間: 2019-9-20 11:27 AM

班畜牲整死個市又要政府救
作者: 阿柒回歸    時間: 2019-9-20 11:27 AM

自由市場調整,又要政府干預?改做一制好毋?!
作者: tikk    時間: 2019-9-20 11:29 AM

政府千祈唔好救全香港200萬加1支持
作者: 花生之友    時間: 2019-9-20 11:30 AM

引用:
原帖由 sweetandsour 於 2019-9-20 11:04 AM 發表

等曱甴家族全失业,政府才好出手救市
到時又要阿爺救
條件可能係由150個變300個,自由行一簽任行,問啲曱甴死未
作者: @芝芝芒芒@    時間: 2019-9-20 11:32 AM

引用:

咪就係囖
作者: 廚房性感的手機    時間: 2019-9-20 11:33 AM

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-9-20 11:30 AM 發表

到時又要阿爺救
條件可能係由150個變300個,自由行一簽任行,問啲曱甴死未
點解亞爺要救香港?因為中國制造不出另一個香港?
作者: wai324    時間: 2019-9-20 11:34 AM

過多兩三個月就大鑊
作者: wai324    時間: 2019-9-20 11:36 AM

曱甴話自己唔識做生意就唔好賴人啦
作者: johntt    時間: 2019-9-20 11:36 AM

妖!樓價,舖租有排都仲未回歸正常🤨
作者: wu0919    時間: 2019-9-20 11:40 AM

個市搞到咁 係商界自己攞黎 當初力勸柒婆唔搞送中就無事
作者: 花生之友    時間: 2019-9-20 11:40 AM

引用:
原帖由 廚房性感的手機 於 2019-9-20 11:33 AM 發表

點解亞爺要救香港?因為中國制造不出另一個香港?
因為香港係中國一部份。
你會唔會香港腳唔醫切左隻腳換隻新腳?
作者: 廚房性感的手機    時間: 2019-9-20 11:43 AM

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-9-20 11:40 AM 發表

因為香港係中國一部份。
你會唔會香港腳唔醫切左隻腳換隻新腳?
咦?乜香港幾時變咗中國的四肢?我重以為係指甲腳甲?
作者: andlong    時間: 2019-9-20 11:44 AM

暴民搞出來,叫200萬多名人士出來,振興商場,唔係圍商場,係出錢買野呀
作者: Mer哥    時間: 2019-9-20 11:45 AM

引用:
原帖由 shittyshit 於 2019-9-20 09:16 AM 發表

條曱甴李即刻掃貨,不斷惡性循環
作者: riverip    時間: 2019-9-20 11:52 AM

光復香港時代革命
作者: xyz_666    時間: 2019-9-20 11:52 AM

唯一救市方法 ~~  停止暴亂!
作者: 理古夏    時間: 2019-9-20 11:55 AM

香港唔恢復原狀經濟就一落千丈
作者: angelayee    時間: 2019-9-20 11:57 AM

之前搵左咁多年錢... 現在回吐下啦
作者: 膠批    時間: 2019-9-20 11:57 AM

打曱甴自救先啦!
作者: filacandychan    時間: 2019-9-20 12:00 PM

引用:
原帖由 gammy 於 2019-9-20 09:55 AM 發表

起哂樓佢,d商場沒用嫁
全中
作者: 鬼屋熱情的水樽    時間: 2019-9-20 12:01 PM

商舖惨減租,不租與大集團復興本土文化,民間小店。
作者: 油站小小牛    時間: 2019-9-20 12:06 PM

多謝啲曱甴啦!佢地攬炒成功
作者: SPF16    時間: 2019-9-20 12:15 PM

引用:
原帖由 農場紅色馬 於 2019-9-20 11:00 AM 發表

曱甴破壞攬炒惡行,卻變左政府救市冇影?叫暴徒收手啦
垃圾報紙
香港解密應該都要關注下東方日報記者
作者: sammytam    時間: 2019-9-20 12:17 PM

信和買玩具好多人,冇影響。

作者: 籃球    時間: 2019-9-20 12:20 PM

攬炒啦
作者: szekwantai    時間: 2019-9-20 12:22 PM

理解就好了.生意差左都冇所謂.
啊Q精神,努力捱吧.我睇你地班PK理解得幾耐.
等睇戲
作者: 狂人甲    時間: 2019-9-20 12:26 PM

如果做零售業嘅人,唔敢企出嚟,就繼續面對失業吧!!

冇理由一面接受中國的好處,一面就做暴徒!!
作者: 狂人甲    時間: 2019-9-20 12:30 PM

大學生做暴徒,又睇下在沒有中國支持下,剛畢業總有冇$15000!!
作者: kllai1    時間: 2019-9-20 12:36 PM

救你老味,打死哂曱甴先有希望
作者: catforyou    時間: 2019-9-20 12:39 PM

引用:
原帖由 小稀 於 2019-9-20 10:21 AM 發表

市民鬧到七彩,
又變左個個市民諒解
個個諒解?!
作者: 小稀    時間: 2019-9-20 12:44 PM

引用:
原帖由 catforyou 於 2019-9-20 12:39 PM 發表

個個諒解?!
TBB 訪問親被曱由破壞後暫停服務, 我睇TBB個個市民都諒解
作者: ray99hk    時間: 2019-9-20 12:47 PM

引用:

點解賴政府?
作者: gary9489    時間: 2019-9-20 12:48 PM

一齊打曱甴,打黃色就可以救你
作者: kamtlai    時間: 2019-9-20 12:51 PM

引用:

叫班暴徒自首啦!!
作者: 波濤灰手背    時間: 2019-9-20 12:58 PM

引用:

呢個我支持香港太畸形,所以唔明点解唔圍地產霸權,而去圍警總
作者: fai.fai.lam    時間: 2019-9-20 01:05 PM

早排好多曱甴鋪都響應罷工。。。
作者: 大添二    時間: 2019-9-20 01:07 PM

股樓齊升
作者: fung2281    時間: 2019-9-20 01:08 PM

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-9-20 11:30 AM 發表

到時又要阿爺救
點解阿爺要救香港?救咗百害無一利,救條毛咩
作者: TWSK73    時間: 2019-9-20 01:13 PM

要救市必先剷除所以曱甴
作者: 9個大魚蛋    時間: 2019-9-20 01:13 PM

引用:

無錯,鋪價升到只有小眾人能租得起,自由市場就由佢自由跌。
作者: 花生之友    時間: 2019-9-20 01:16 PM

引用:
原帖由 廚房性感的手機 於 2019-9-20 11:43 AM 發表

咦?乜香港幾時變咗中國的四肢?我重以為係指甲腳甲?
哦!咁就聽你話唔救囉!你咁認真比你話事好唔好

作者: 如果我變成回憶    時間: 2019-9-20 01:19 PM

乜都懶 政府
作者: ming1208    時間: 2019-9-20 01:20 PM

曱甴吹到少左人生意仲好左架嘛
由其果D支持曱甴攬炒既鋪頭呀
千祈唔好要政府打救呀 
作者: 鴻蒙初啟    時間: 2019-9-20 01:23 PM

問一下曱甴先
作者: 前晚大牛    時間: 2019-9-20 01:28 PM

要求就求民主一族、快叫收手