標題: 平價無人機打倒全球第三高軍費嘅沙地! 現代軍事的新局面! [討論] [打印本頁]

作者: 烏鴉白色2017     時間: 2019-9-16 17:34

胡塞武裝用廉價的山寨無人機面對擁有全球最先進的防空設備的沙地, 竟然如入無人之境! 要知沙地的防空設備等同美國最先進的級數! 沙地的國防開支比日本南韓歐洲各國還要高! 高居全球第3, 沙地的軍事人員也是受武器原來國家歐美訓練! 沒有理由會不懂應用/處理不善的道理?

剩下來就要尋求戰果如此掉臉的原因, 為何廉價的矛輕易擊穿高價的盾?
1. 歐美的武器名過其實!
2. 面對先進武器, 平價武器也非常有效!
3. 歐美武器商老點沙地!
4. ...

歐美要反省的不單沙地點解會如此失敗? 還有如果歐美以這些國家遇到胡塞這類2打6也會否如沙地有同一命運?
作者: COCANEU     時間: 2019-9-16 17:47

胡塞背後係伊朗
伊朗背後係北極熊
沙特背後係白頭鹰
同過去一樣 只是小弟換了
遊戲方式大佬決定
作者: 烏鴉白色2017     時間: 2019-9-16 17:51

其實盤棋邊個捉並唔係今次的話題, 係點解沙地有咁失進武器都有如此下場
引用:
原帖由 COCANEU 於 2019-9-16 05:47 PM 發表
胡塞背後係伊朗
伊朗背後係北極熊
沙特背後係白頭鹰
遊戲方式大佬決定

作者: 客家lee     時間: 2019-9-16 18:03

中東混亂
作者: simpson777     時間: 2019-9-16 18:03

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-9-16 05:51 PM 發表
其實盤棋邊個捉並唔係今次的話題, 係點解沙地有咁失進武器都有如此下場

那些先進武器設計時
沒有預料無人攻擊機出現在地球
作者: COCANEU     時間: 2019-9-16 18:13

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-9-16 05:51 PM 發表

上次會超音速的F15也中招了
何况這次固定設施
如果要講客觀原因
只想到白頭鷹故意的
沙特内愛國者都由美國人操控
浸浸覺得油價低
剛巧無人機又找上門
炸了虧的只有沙特
成人之美 看不到 看不到
作者: 客家lee     時間: 2019-9-16 18:23

沙烏地整個國防都掌握在美鬼手中
沒自己的國防工業
武器全靠買  武器看似精良 
戰力為渣
空中樓閣罷了 
作者: jipyrbo     時間: 2019-9-16 18:49

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-9-16 05:34 PM 發表
胡塞武裝用廉價的山寨無人機面對擁有全球最先進的防空設備的沙地, 竟然如入無人之境! 要知沙地的防空設備等同美國最先進的級數! 沙地的國防開支比日本南韓歐洲各國還要高! 高居全球第3, 沙地的軍事人員也是受武器原來國家歐美訓練! 沒有理由會不懂應用/處理不善的道理?

剩下來就要尋求戰果如此掉臉的原因, 為何廉價的矛輕易擊穿高價的盾?
2. 面對先進武器, 平價武 ...
以上各點皆是,老點老吹係主要。
作者: kingking99     時間: 2019-9-16 19:18

鷹醬老點狗大戶買的都是高大上的武器,專打高端對手(先不說是否有效),高大上就只能重點守護,不能遍及整個國家,
現在胡塞就是避其鋒芒,而且用的都不是高級武器,打沙地的盲點,
其實這方法也不是新鮮,早前以色列都是繞個大圈,避開s400轟炸敍利亞的
作者: JETSO500     時間: 2019-9-16 20:27

你真係信係胡塞武裝打美國佬打佢d油又搵唔少
作者: hillside9a     時間: 2019-9-16 20:45

雖然真話係好難聽
水魚永遠都係水魚
作者: fouly123     時間: 2019-9-17 06:26

成本可能低於1000美元 但破壞力回報達 100~100000倍.
除了基本的電控設備外, 結構大多數係木材或是塑膠 雷達也十分難去偵察. 一架自制的無人機 只要帶上5公斤左右的炸彈 用搖控已經可以炸毀一架運油車, 而這利用GPS 或手機(內鬼) 做定位 攻擊固定設施 距離也許達到10~20公里.
作者: 烏鴉白色2017     時間: 2019-9-17 09:30

引用:
原帖由 fouly123 於 2019-9-17 06:26 AM 發表
成本可能低於1000美元 但破壞力回報達 100~100000倍.
除了基本的電控設備外, 結構大多數係木材或是塑膠 雷達也十分難去偵察. 一架自制的無人機 只要帶上5公斤左右的炸彈 用搖控已經可以炸毀一架運油車, 而這利用GPS 或手機(內鬼) 做定位 攻擊固定設施 距離也許達到10~20公里. ...
花千億美金R&D去研制同買隱形戰機咪好ON9?
作者: 陳滔滔     時間: 2019-9-17 09:50

有無可能原本係美國派無人機去轟炸伊朗,但被伊朗hack咗(因為之前伊朗都捕獲個美國無人機),改咗佢哋目標去炸沙地?因為係美國無人機,所以沙地防空無反應。
作者: 輪皇     時間: 2019-9-17 11:01

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-9-16 05:34 PM 發表

2. 面對先進武器, 平價武 ...
作者: bondinhk     時間: 2019-9-17 12:58

其實都想知係咩山寨無人機咁勁, 係咪好似D大型RC飛機咁上下大.
作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-9-17 13:03

俾你們認識下咩係不對稱戰爭,放番落中國上一樣有效的。
作者: maoleitau

作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-9-17 13:10

引用:
原帖由 bondinhk 於 2019-9-17 12:58 PM 發表
其實都想知係咩山寨無人機咁勁, 係咪好似D大型RC飛機咁上下大.
睇番美國放出來 D 相,幾肯定唔係一般旋翼無人機,似小型噴射模型機,市面有已經有噴射引擎買,改裝加上炸藥成為短程"飛彈"唔難。

https://www.youtube.com/watch?v=ae3ju4rEGgQ

作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-9-17 13:16

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-9-17 01:10 PM 發表

隨時仲係編程飛行, 中間唔駛搵人控制, 完全無線電靜黙, 民用GPS精度約十公尺, 但攻擊固定目標足夠用. 由於飛得唔快, RCS又小, 雷達根本無法確定係乜, 呢個先最可怕, 你肉眼睇到時已經好遲. ...
科技發展已已定局,正如 911 前無人想過有人會用民航機做人肉飛彈同理,經過今次咪睇日後有咩反掣措施。呢類高價值目標,一係就實拖空管再佈置自動火炮去防守,或者部署一些無人機攔截系統包括軟殺硬殺。
作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-9-17 13:19

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-9-17 01:15 PM 發表

沙地基本上無山區, 大陸好多軍工廠或軍火庫被山包圍.
以前伊拉克都試過在核電廠附近部署大量防空設施 + 強化水泥去防核電廠被炸,最後以色列一樣 F-16 低空入侵成功炸毀核電廠。基本上地理位置無解,沙特石油設施係跟石油地層建設,無得選擇.......

作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-9-17 13:23

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-9-17 01:12 PM 發表

請問民用遙控器可以去到幾遠 ?
無線頻道用 FM 兩三公里或更遠都仲得,沙特環境又無山,好難防。其實今次襲擊對世界係一個警號,以前好難用民用既裝置都可以輕易突破一些被動防守,無人機既出現切底打破呢個局面,要 3D 防守。石油設施又多,根本好難全部都有防守..... 剩係輸油管都唔知點搞喇.....

作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-9-17 13:24

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-9-17 01:21 PM 發表

對付呢類無人機, 附近起個高尼龍網已經可以攔截, 只要比個油庫高十公尺已經得, 駛鬼咁複雜.
最慘係要好多嘛...... 油管呢?其他設施呢?電力系統呢?
作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-9-17 13:25

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-9-17 01:23 PM 發表

伊拉克基本無山區.
你應該話有石油既地方好多都唔係山區........

作者: 前來幼稚的膠袋     時間: 2019-9-17 13:55

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-9-17 01:27 PM 發表

民用遙控飛機基本係27mhz, 唔係FM頻道, 而且不明無線電好容易被偵測, 要干擾遙控飛機, 你估好難 ?
要屏蔽並唔難,只係有冇心去做
(ps,而家都好少用27mhz啦)
作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-9-17 14:14

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-9-17 01:28 PM 發表

咁伊朗呢 ?
好多石油豐富既地方都係沙漠,你話喇.....
作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-9-17 14:16

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-9-17 01:29 PM 發表

民用GPS有無咁既精度對付油管 ?
其它設施起尼龍網一樣得.
油管直情駛架車去就得,咁 Q 長你估係唔係全部都有防守?現在重點係襲擊呢類設施係好難防。

作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-9-17 14:24

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-9-17 02:20 PM 發表

咁高加索, 委內瑞拉, 印尼呢 ?
現在講緊中東吧?

作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-9-17 14:37

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-9-17 02:27 PM 發表

我無話石油一定沙漠先至有, 而你又一直無話只限中東, 但你之前有提大陸, 你其實知唔知你自己一直講緊乜 ?
我想講呢類不對稱襲擊可以發生在咩地方都得,不限石油設施,即是全世界都要知道不能置身事外,而沙特慘係所有石油設施都在沙漠。我好明白你想搵位入,如果係既我唔會和你討論了。
作者: pooh24680     時間: 2019-9-17 14:50

換控機?要深入沙地先有可能喎
作者: tam_n     時間: 2019-9-17 18:10

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-9-17 02:50 PM 發表
換控機?要深入沙地先有可能喎
襲擊成功後胡塞武裝的聲明提及,這次行動得到沙特內"正直、自由"的人合作。
來源:
https://southfront.org/operation ... -facilities-videos/
作者: pooh24680     時間: 2019-9-17 18:20

引用:
原帖由 tam_n 於 2019-9-17 06:10 PM 發表
襲擊成功後胡塞武裝的聲明提及,這次行動得到沙特內"正直、自由"的人合作。
來源:
https://southfront.org/operation-deterrent-balance-2-houthi-drones-devastate-two-strategic-saudi-oil-facilities-videos/ ...
咁啲自由人我諗都好快冇自由或終極靈魂自由 XD

啲油罐完全冇爆炸燃燒跡象,好明顯全部係空罐
邊有咁巧合,好易查出邊個係內鬼
作者: tam_n     時間: 2019-9-17 18:38

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-9-17 06:20 PM 發表

咁啲自由人我諗都好快冇自由或終極靈魂自由 XD

啲油罐完全冇爆炸燃燒跡象,好明顯全部係空罐
邊有咁巧合,好易查出邊個係內鬼
有大量照片顯示石油設施被襲擊後起火燃燒,如:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-09-15/its-lifeblood-attacked-what-are-saudi-arabia-s-options
https://off-guardian.org/2019/09/16/oiling-for-war-the-houthi-attack-on-abqaiq/
https://www.washingtonpost.com
/2019/09/15/021b6822-d731-11e9-8924-1db7dac797fb_story.html?noredirect=on
https://electrek.co/2019/09/16/egeb-ev-supporters-saudi-oil-refinery-attack-south-africa-green-energy-plan/

作者: pooh24680     時間: 2019-9-17 18:40

引用:
原帖由 tam_n 於 2019-9-17 06:38 PM 發表
有大量照片顯示設施被襲後起火燃燒,如:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-09-15/its-lifeblood-attacked-what-are-saudi-arabia-s-options
https://off-guardian.org/2019/09/16/oiling-for-war-the-houthi-attack-on- ...
Thx 師兄
睇開八股文冇咁多野睇
作者: discuss-wing     時間: 2019-9-17 18:42

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-9-17 01:03 PM 發表
俾你們認識下咩係不對稱戰爭,放番落中國上一樣有效的。
所以台灣發展翔劍,中國已經預警。
作者: tam_n     時間: 2019-9-17 18:46

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-9-17 06:40 PM 發表

Thx 師兄
睇開八股文冇咁多野睇
唔使客氣。
師兄仲睇八股文?
作者: pooh24680     時間: 2019-9-17 18:50

引用:
原帖由 tam_n 於 2019-9-17 06:46 PM 發表
唔使客氣。
師兄仲睇八股文?
小弟只係知道發生乜事就夠
其他野都係要睇漫長結果,八唔八股冇乜分別
係細節就慢幾拍
作者: banjo.     時間: 2019-9-17 19:41

拖鞋軍打贏高科技
作者: 帶刺的橄欖枝     時間: 2019-9-17 20:24

引用:
原帖由 simpson777 於 2019-9-16 18:03 發表

那些先進武器設計時
沒有預料無人攻擊機出現在地球
睇完《白宮淪陷3》,咪知無人機可以咁用囉?車臣兄弟製造的壓力煲炸彈也是突破想像力的局限……

作者: 軍事新手     時間: 2019-9-18 14:37

首先講,胡塞唔係二打六
係中東國家黎講,陸戰特種戰力排行係伊朗既老虎部隊最強,而游擊部隊黎講胡塞絕對排前三甲,如果你有睇過胡塞拖鞋軍點開槍同城市戰既走位方式你就會明白佢地絕對唔簡單,胡塞一隊游擊隊係港口守聯合軍,守到反打人地,人地幾次都唔成功,到依家第二次炸人油田,絕對唔係巧合,係能力既表現,呢隊軍隊既戰事同發展我留意左最少都有一年
作者: 滋陰粗俗的留言

作者: 高達熱情的羊羊

作者: 我是中國人1124     時間: 2019-9-24 19:58

很多东西不好讲的
作者: 豆豉菱魚     時間: 2019-9-24 21:10

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-9-17 01:12 PM 發表

https://www.youtube.com/watch?v=X-ao8AN1V78
依家D模型遙控器都係用2.4G,簡單改裝一下,換下天線,去到幾公里遠,一般都會留足夠電回航,唔會飛到盡,
自殺式攻擊有去無回或可7~8公里
作者: freeyauchan     時間: 2019-9-24 23:29

引用:
原帖由 COCANEU 於 2019-9-16 05:47 PM 發表
胡塞背後係伊朗
伊朗背後係北極熊
沙特背後係白頭鹰
遊戲方式大佬決定
可能係大X無人機  背後 大佬可能係中國!   美國佬咁串玩鳩香港   我搞下沙突!睇下沙突重買吾買美國垃圾武器!
作者: achau     時間: 2019-9-25 07:44

引用:

如事先將攻擊目標及路線輸入無人機,不用 遙控。全程用gps定位。
作者: achau     時間: 2019-9-25 07:48

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-9-17 01:21 PM 發表

對付呢類無人機, 附近起個高尼龍網已經可以攔截, 只要比個油庫高十公尺已經得, 駛鬼咁複雜.
如事前知道,可以在 編路線時控制高度,避開 障礙物。
作者: 終生代號9527